Projek oh projek

Dah lama dah aku nak mengkhabarkan perkara ni, la ni baru terucap.

Every time i blk kg nampak la sekolah2 lama yang dibarukan, i mean dinaiktaraf. Dari setingkat jd bertingkat2 tapi yang peliknya dua2 sklh tu kat kg yg ramai penduduknya msk kategori menopause n endropause atau hampir2 ke situ. Yg muda2 yg masih active beranak takda la ramai benar pun. Aku sentiasa tertanya2 "apakah perlu?". Mcm membazir pun ada. Dulu2 thn 80an mmg ramaiiii...ada 1 tmpt perhentian tu sekali trn je 1/2 bas roti paun tu kosong! Tu yg sklh menengah kat pekan je. Yg sklh rendah kt kg pun ramai, berderet2 mak ayah tgu dgn motor takpun jemput pakai kaki.

Since actvt ekonomi tak rancak kat sana yg muda2 berhijrah utk kehidupan yg lbh baik. Kalau ada kebun getah blh la stay kat kg motong, yg takde lbh baik blah sblm kena marah dgn mak ayah. Tu yg sklh rendah aku dulu (girls school) dah jd sklh cmpur. Dulu murid2 dkt 1000 skrg ni dh cmpr2 pun 300++ je muridnya.

Kat daerah kg aku ni jugak dah ada jejantas yg kununnya utk bdk2 sklh melintas. Again, lawak jenaka kengkawan den "tompek org nak menopause". We all dulu berduyun2 melintas jalan. Rasanya takde sesapa yg accident. Bt jejantas beratus ribu tp tiap2 kali den balik kg time bdk sklh balik takda sorang pun yg ikut situ melainkan nak merendek sonjo2.

Teringat pulak aku ada 1 sklh kat mana ntah yg muridnya 1 cgunya 3. Secara logiknya PATUT DITUTUP tp sbb political pressure tk tutup. Bukan ke membazir fund namanya tu? Bayar gaji cgu, dt letrik, air, tkg kebun, bla..bla..

Bila lah org2 kita ni blh mengasingkan/membezakan perniagaan dan politik?

I appreciate your comment so let s say something
EmoticonEmoticon

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free