Indonesia | Itinenary 4 hari 3 malam di Pulau Belitung

Indonesia | Itinenary 4h 3m di Pulau Belitung | Bermimpilah kerna Tuhan akan memeluk mimpi-mimpimu - Andrea Herata. Ya aku bermimpi mahu ke Indonesia lagi, ke tempat baru, setelah dua tahun tidak ke sana. Aku rindu. Bangat!


Tak sangka I end the year 2018 with two trips, one to Krabi and another, Belitung Island. Bersyukur sangat. Sedih jugalah kalau Disember berlalu begitu je sebab setahun sebelum tu dapat pakai baju sejuk di Chiang Mai. Thanks la @lilyriani dan MTN Getaways sudi pelawa kite 😗


Sehari Suntuk Ke Singapura
Tiada direct flight dari Kuala Lumpur ke Belitung Island melainkan dari Singapura atau Jakarta. Since MTN Getaways operating from Singapore so kami naik Garuda Bombardier dari Changi Airport. Fuhh.. macam private jet (minus the luxurious fittings).

The earliest bus from Seremban pukul 10.30am and I have to be at the airport by 2.30 pm. Nak tak nak kena naik bas dari TBS which is aku kena naik KTM komuter ke KL Subuh sepie then turun balik ke selatan. Apo nak buek... harga flight pun boleh tahan juga sebab peak season. Anyway, selamat sampai on time di Hanandjoedin International Airport, Tanjung Pandan.


Pulau Belitung - destinasi yang masih 'dara'
Pulau Belitung (dalam english Biliton) yang terletak di pantai timur Sumatera merupakan sebahagian daripada provinsi Bangka Belitung. Pulau ini menjadi terkenal selepas pembikinan filem Laskar Pelangi pada 2008.  Mesti ramai yang masih mengingati lagu Laskar Pelangi nyanyian kumpulan Nidji tu kan?  Laskar pelangi....takkan terikat waktu...bebaskan mimpimu di angkasa...warnai bintang di jiwa...

Tanjung Pandan merupakan bandar kepada Belitung barat manakala Manggar bagi Belitung timur dengan jumlah populasi sekitar 271,000 orang. Penduduk di sini ramai yang berketurunan Melayu Demak dengan bahasa pertuturan yang hampir sama dengan kita, namun ada bahasa tempatan lain yang mereka gunakan. Dari segi agama pula 70% masyarakatnya adalah muslim. Dengan keluasan 480km persegi sehari je dah habis pusing satu pulau. Pulau yang ni je lah...tapi ada lagi pulau lain yang cantik dan berdekatan contohnya Pulau Leebung, Lengkuas, Kepayang dan lain-lain.

Selain terkenal dengan makanan laut, kopi juga menjadi minuman wajib hampir setiap rumah. Kopi yang paling terkenal ialah Kong Djie Coffee, telah wujud semenjak 1943 menjadikannya kedai kopi tertua di Belitung. Walaupun telah banyak franchise outlet dibuka di Belitung Barat, kedai kopi di Simpang Siburik Jln Gegedek paling sering dikunjungi pelancong. Lawa pula bergambar di sini. To me lebih asyik minum di sini kerana suasana klasiknya tu. Kong Djie Coffee (kedai) hanya boleh dibuka di Belitung Barat kerana Manggar mahu dikekalkan sebagai  "Kota 1001 warung kopi". Serbuk kopi (orag sana panggil bubuk) Kong Djie sahaja boleh dijual di Manggar, kedainya ngak bisa wujud ya, sudah kawtim begitu.

Sumber @ainizain

Sumber @sizzlingsuzai

Sistem jalan raya di Pulau Belitung bagus, semua tempat yang kami lalui berturap tar tetapi tak boleh laju, maksima 60km sahaja. Paling lama kami duduk dalam bas, dua jam. Taklah jauh mana pun tapi disebabkan kita melalui kawasan perkampungan tak bolehlah lelaju. Kebaih pungkok dan kejang kaki gak la duduk dalam bas heheh... Kalau teringin nak naik motor jenjalan sendiri sewanya SGD8 sehari manakala kereta SGD50 sudah termasuk supir dan petrol.

Waktu yang paling sesuai pergi ke Belitung ialah di antara Mac dan September. Disebabkan faktor geografi, perhubungan ke pulau ini hanyalah menggunakan pesawat. Nak tengok wayang pun kena naik kapal terbang tau.


Percutian 4hari 3 malam di Pulau Belitung
*oleh kerana sebahagian lawatan melibatkan kawasan pembikinan filem Laskar Pelangi yang popular pada 2008, elok juga tonton dulu filem tersebut untuk mendapatkan lebih feel"

Day 1
Kami sampai jam 6 petang di Hanandjoedin International Airport. Selepas selesai proses di imigresen dan kastam kami terus dibawa makan malam di Raja Seafood. Masa ni lah berkenalan dengan peserta lain sambil berkaraoke. Merdunya suara depa tu sampai takut aku nak pegang mic, takut bila aku menyanyi orang terdiam nanti hahahah.... kita tumpang part korus je lah.

Then checked-in Golden Tulip Hotel di Tanjung Pendam. Dari hotel ni 15 minit je berjalan kaki ke bandar, lima minit ke tepi laut. Bilik selesa tapi berebut iron uols...

Selesai malam pertama. Eh?


Day 2
Selepas menikmati breakfast yang sedap di hotel kami terus ke tokong yang tertua dan terbesar, Vihara Dewi Kwan Im. Selain Islam, Buddha menjadi agama kedua terbesar di Belitung. Kaum Tionghua dari suku Hakka dan Hokkien ramai di sini. 

Tak jauh dari sini terletaknya Pantai Burung Mandi yang menjadi tempat bot nelayan berlabuh. Terpesona jugalah tengok bot yang berwarna-warni tu. Selain pantai ini Pantai Lalang di kota Manggar dan Pantai Serdang juga ramai pengunjung di hujung minggu.


Perahu kater di Pantai Burung Mandi. Perahu di Lovina, Bali pun begini.


Mencari rezeki di Pantai Burung Mandi.

Perut belum lapar lagi tapi tour guide dah bawa kami makan tengahari di Rumah Makan Fega. Lokasinya bagus di tepi danau. Asyikkk... Makanan di sini secukup rasa, di meja aku memasing berebut sotong goreng tepung. Adik-adik, selain perlu memilih dalam mencari suami, nak cari partner makan pun kena memilih tau. Kalau kau jenis sekali siap kunyah sampai 40 kali... jangan duduk dengan geng kuat makan memang tinggal piring kosonglah jawabnya 😁

Makan tengahari dengan pemandangan begini di RM Fega.

Kemudian kami ke kampung Ahok di Belitung Timur. Nama sebenarnya ialah Basuki Tjahaja Purnama seorang ahli politik kontroversi dan pernah menjadi gabenor Jakarta. Ahok tu nama Hakka beliau, legend di Belitung timur.


Seterusnya melawat Museum KATA Andrea Herata. Dengan membayar 50,000 rupiah kita akan diberikan sebuah pocket book "Laskar Pelangi". Buku LP atau "the Rainbow Troop" tulisan Andrea Hirata menjadi sangat berjaya sehingga diterjemahkan kepada 20 bahasa dan meletakkan Belitung dalam peta pelancongan dunia. Buku ini ada sekuelnya: Sang Pemimpi, Edensor, Maryamah Karpov- Mimpi Mimpi Lintang.

Paling singkat pun sejam patut diperuntukkan untuk berada di muzium sastera yang pertama seumpamanya di Indonesia. Selain banyak kata-kata positif penuh inspirasi, Museum KATA juga sangat instagrammable! Bila tengok sendiri nampak biasa je tapi dalam gambar... WOW . Kalau tak percaya lepas ni gi IG search #MTNgetaways #museumkata



Buku Laskar Pelangi yang telah dialih bahasa untuk pasaran antarabangsa. Hebat kan?

Acara kemuncak hari pertama sudah pastinya melawat replika SD Muhammadiyah yang menjadi props dalam filem Laskar Pelangi yang diadaptasi daripada buku dari tajuk yang sama. Cerita mengenai keindahan persahabatan 10 kanak-kanak miskin yang berjuang menggapai mimpi dengan latar belakang sebuah pulau indah yang pernah menjadi salah satu pulau terkaya di Indonesia. 

Selepas berjumpa di Belitung ni hari hari pula aku nampak @ainedruce kat tv, kat chanel ni dia buka chanel lagi satu pun dia... sebelum ni tak pernah perasan pun 😁


Ini bukan pelajar miskin tapi pelajar vogue 😃😃

You know what, aku consistent dalam mengatakan bahawa dalam mempromosi pelancongan title Datuk/Datin/whatever tu TIDAK PERLU kepada aktor asing. Tiada nilai pun di negara mereka. Kalau nak bagi juga, berilah kepada pengarah atau produser. Seperti James Bond Island, replika SD Muhammadiyah di war warkan sebagai lokasi filem popular dan laris di pasaran. Hasilnya berbondong-bondong manusia datang melawat semata-mata untuk bergambar.

Bertentangan dengan replika sekolah, ada sebuah lagi tempat menarik yang tidak sempat kami lawati iaitu Dermaga Kirana. Frust kite wak... 

Malam tu kami dinner di Restoran Belitung Timpo Duluk. Seronok pula makan bedulang.


Day 3
Kami mulakan hari ke pantai Tanjung Tinggi yang menjadi salah satu lokasi pembikinan filem Laskar Pelangi. Kalau pandai cari spot terbaik dan pandai pose memang cantiklah gambar tu. Disebabkan aku macam kayu sket, aku ambil gambar orang lain je lah 😁


Ombak kuat di Pantai Laskar Pelangi.


Multi functional pareo. Sewaktu solat di Pulau Kelayang aku dapat bahagian bawah telekung je jadi pareo ni aku gunakan untuk cover badan.

Batu besar yang banyak di Pulau Belitung dan pulau-pulau lain sekitarnya.

Kami beransur ke Tanjung Kelayang untuk menaiki bot ke Pulau Kelayang. Jauh lunch oih, kat pulau.

Di Pulau Kelayang ada sebuah pusat konservasi penyu. Banyak juga penyu mendarat di sini bila musimnya tiba. Dengan membeli sehelai t-shirt berharga IDR75,000 kita akan diberikan seekor anak penyu  sisik untuk dilepaskan  ke laut. Bagusnya cara ni... bercampur baur gembira dan sedih melepaskan 'anak' kerana menurut kajian hanya 1% sahaja penyu yang akan survive. Btw lets support their noble effort!


Manusia prihatin - bahagia memasing melepaskan anak penyu ke laut. Semoga panjang usiamu agar kau boleh kembali ke pulau ini wahai penyu.

Next, naik bot lagi meredah lautan berombak ke Pulau Lengkuas pula. InsyaAllah aku akan sentiasa mengingati pengalaman ini kerana malam sebelumnya berlaku Tsunami di Selat Sunda akibat letusan anak Krakatao. Mujur air laut di Pulau Lengkuas tenang je. Paling cepat untuk ke Pulau Lengkuas ialah dari Tanjung Kelayang, kalau dari Tanjung Tinggi atau Tanjung Binga 30-45 minit.



Pulau Lengkuas, Belitung. Sumber Superadventure

Di sini ada satu tempat yang dipanggil Kolam Bidadari. Kolam ini wujud bila air bertakung di celahan batuan besar sewaktu air pasang atau selepas hujan. Disebabkan tak jumpa pun bidadarinya assume diri sendiri je lah bidadari tu 😁

Bidadari??

Rumah api/mercusuar (lighthouse) di Pulau Lengkuas telah dibina sewaktu penjajahan Belanda pada tahun 1882 sebagai panduan kapal yang lalu lalang dan masih berfungsi dengan baik sehingga ke hari ini. Diatas faktor keselamatan lantai empat hingga atas telah ditutup kepada pengunjung dan kawasan yang dibuka kepada umum hanya dibenarkan masuk jika cuaca baik.


Di lantai tiga.

Aktiviti yang paling aku tunggu hari ini....snorkelling!! Ya Allah banyaknya ikan.... corals pun cantik ada warna purple, hijau, coklat... puasnya hati snorkelling kat sini. Air laut akan bertambah cantik sewaktu musim panas diantara Jun hingga Ogos.

Banyaknya hanak ikan saya.... 

Gua Kelayang menjadi destinasi seterusnya. Gua ini sebenarnya ialah giant granite boulder yang membentuk satu kawasan yang mengepung air pasang. Kami ke sana ketika lewat petang jadi gambarnya kurang menarik seperti group yang satu lagi, yang tiba waktu tengahari ketika air pasang. Bergambar di Gua Kelayang ini akan nampak sangat cantik if you come at the right time.

Untuk sampai ke gua tersebut kenalah berjalan kaki dalam 30 meter naik turun batuan. Di depan gua ini ada satu batu yang besar yang mana jika dililhat dari sudut tertentu nampak seperti kepala burung garuda.


Day 4
Ala...sekejapnya dah last day.

Hari ini kami dibawa membeli oleh-oleh di Pondok Kelapa. Selain kerepek, biskut dan kopi di sini juga ada menjual t-shirt, kain batik, shawl, pareo dan bermacam jenis lagi souvenir. Kira one stop centre lah. Kafe pun ada.

Last stop, Danau Kaolin. Danau ini masih lagi aktif dilombong untuk mengeluarkan kaolin (clay) yang banyak digunakan dalam pembuatan kertas, perubatan dan kosmetik. Kaolin ni berwarna putih, air danau pula biru/turqoise. Dalam gambar memang cantik giler! Danau Kaolin telah menjadi salah satu tempat melihat gerhana matahari pada 2015 dulu.


Begitulah percutian tiga malam di Pulau Belitung. Datang di masa yang sesuai ya, between March and September. Nak mudahkan perjalanan, tempah pakej dengan @MTNGetaways je... emel kat faizunsekin@mtngetaways.com


Harga pakej 2019 ke Pulau Belitung dari MTN Getaways
(sila gunakan promo code MARIA75 untuk mendapatkan diskaun RM75).


Cara-Cara Nak Ke Belitung Dari Kuala Lumpur/Singapura
Seperti yang sudah dinyatakan, perjalanan ke Belitung adalah melalui Changi Airport, Singapura. Untuk perjalanan pantas, anda boleh pilih menaiki pesawat terus ke Singapura. 

Jika mahu berjimat boleh naik bas dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS) dan turun di MRT Lavender Singapore. Dari MRT Lavender naik train ke Changi Airport (tukar train di MRT Tanah Merah).

- Tiket bas dari KL - Singapore : RM47
- Tiket MRT Lavender - MRT Changi SGD2.70


Fam "Getaways" Trip To Belitung Island ialah anjuran the Belitung specialists, MTN Getaways.

Untuk Matlumat Lanjut
Website : https://www.mtngetaways.com/
Facebook : https://www.facebook.com/mtngetaways01/
Instagram : https://www.instagram.com/mtngetaways
☎️ +6565090183 📲 +65 8531 3381 (Faizun) / +65 8289 3688 (Amira)
✉ admin@mtngetaways.com




Hotel Review | Sofitel Kuala Lumpur, Damansara

Tahun lalu cuti hujung tahun yang panjang hanya kami isi dengan membuat lawatan ke beberapa destinasi di Kuala Lumpur. Sebenarnya banyak tempat menarik di bandaraya KL yang orang KL pun tak habis pergi, yang tak tahu pun ada.


Jadi bagi memenuhi hasrat Geng Bas Sekolah maka kami pun bercuti 4 hari tiga malam di Kuala Lumpur...  Sebenarnya nak menebus kesalahan sendiri pun iye juga... bayangkanlah aku berjanji dengan anak sulung nak bawa dia ke Muzium Negara sampai ke sudah tak pergi. Pernah masa kami lalu on the way nak balik Kedah dia kata, "mama kata nak bawa kakak pergi muzium?" huhu.... masa tu dia dah darjah 2. Sekarang dia dah semester lima, ko pergi sendiri je lah kakak naik MRT 😁

Yang kisah jalan jalan tu nanti ai buat entry lain eh... heyy siapa kata bercuti di Kuala Lumpur tak best?


Sofitel KL- Nice, pleasant and relaxing stay
Kami sampai just before midnight selepas aku attend satu event di Pavilion. Cepatlah juga proses check-in, beg pun sebuah je so tarik sendiri je naik ke bilik yang tinggi atas langit nun. Rugi pula rasa check-in lambat tapi kami memang minggu tu je free, dah tak boleh adjust ke hari lain.

It's before Christmas

Masuk je... wah best! A luxury room with sleek contemporary design yet practical. Paling aku suka bilik air luas, ada bath tub dengan toilet dan bilik mandi berasingan. Lepas letak barang aku pun terus ajarkan the boys guna bidet dengan amaran, "lantai tak mau basah!". Yes, peraturan kena maintain untuk keselesaan bersama.


Suka sangat bilik air kat Sofitel ni so kita ambillah gambar buat kenangan manalah tahukan ada rezeki boleh buat di rumah sendiri pula nanti.

Tengah tengok AFF Suzuzki 2018 Malaysia vs Thailand/Vietnam.

Kaki pun rasa selesa je bila ada karpet tebal dalam bilik. Kalau tiles saja rasa sejuk sangat nanti aku terpaksa pula pakai selipar dalam bilik which is ai dun laik.

Untuk peminat kopi macam aku ni dengan adanya coffee maker dan Nepresso coffee sangatlah membantu menghilangkan ketagihan selepas makan. TWG tea sachets tu aku bawa balik je sebab tak sempat nak try.

Aku request king bed je, ada air-cond so takde hal nak berhimpit dengan bebudak ni. Bila lagi nak tidur dengan anak-anak kan? Ada yang sejak berumur dua tahun dah berpisah bilik tu yang jadi rindu nak tidur dengan the boys. Mereka pun okay je, kalau tak selesa aku boleh pindah tidur kat sofa. Orang pendek kan.. apadehal?

Makan best tak?

I highly recommend you try breakfast at Kwee Zeen Restaurant. Banyak pilihan dan sedap babe! Ada yogurt, bun, pancake, waffle... tapi ai tak berapa suka waffle nya. Bubur pun ada. Ada section "make your own salad" - smoke duck and Cajun chicken diantara bahan intinya. Roti canainya garing di luar lembut di dalam which makes it perfect. Service pun bagus... suka aku tengok semua staf local, barulah betul Malaysian hospitality.

Aku tak makan nasi pepagi tapi bila my youngest tak makan nasi lemak yang aku ambil maka terpaksalah makan sikit sebab tak nak membazir. Selebihnya aku tolak ke Bangcik. Kami mak paknya selalu bising suruh dia turunkan berat badan sedangkan kami selalu juga suruh dia habiskan makanan. Dah macam Alam Flora anak aku tu hahahah... dia pun confuse agaknya, kejap suruh kurus sekejap suruh makan. Dunia ni memang macam tu nak, jalannya selalu bengkang-bengkok 😂

Yang aku geram si bongsu dan Bangteh boleh makan mee hoon goreng je.... Ko duduk hotel mahal ni tapi makan mee hoon singgit jer?? Membebel-bebel aku kat bilik hahah... esoknya beriya depa makan. 

Malam yang kedua my husband and I try makan kat Nizza sambil tengok AFF Suzuki. Masa tu boboiboy bantai berendam dalam bath tub. Gasak kau lah nakkk.. janji tak bergaduh. Husband aku order vegetarian pasta dan aku seafood pasta, apa ntah namanya. Bila rasa aku punya... kenapa rasa masakan Melayuuuu? 😞😞 ... frust gue. Aku punya mindset makan pasta mesti rasa Italy, dengan mewah keju lemak berkrim tinggi kalori hahahha.... terus aku makan yang vegetarian. Itu lah, yang mahal tak semestinya kena dengan selera.

Apa lagi pengalaman yang best di Sofitel?

Pastilah berenang di swimming pool! Walaupun pool tak besar sangat tapi best sebab ada jakuzzi dan tak ramai orang, sakan kami mandi anak-beranak. Since the youngest pun dah boleh berenang sesikit lagi seronok bebudak tu. Anak-anak aku ni asal cakap nak tidur kat hotel je mesti tanya ada swimming pool ke tidak? Kalau takde muka memasing hmm... Depa agak kecewa sketlah masa stay kat Ibis Melaka dulu walaupun bilik selesa.



Apalagi eh?

Sauna dan gimnasium tak try. Anak aku sibuk nak pergi gim tapi aku malas nak temankan. DC mall yang attached to it pun tak masuk... sibuk nau pergi berjalan-jalan. Dari DC Mall ni boleh berjalan sampai ke MRT, quite a distance jugalah but still doable.

Owh... spa! Ambience spa tu sendiri pun buat nak duduk lelama kat situ. Banyak dapat good review sebab tu agaknya menang beberapa award. 

Aku pilih massage upper back, firm pressure. Certain parts yang rasa lenguh tu memang legalah kena urut kuat tapi tempat yang tak sakit tu bila kena urut kuat rasa macam kena lenyek lenyek hahahh...  sungguh! Terkenyit-kenyit mata aku tau. Kalau husband aku yang buat sure aku tuduh dia balas dendam hahah...  Lenkali aku nak moderate je 😂 Lepas massage dia offer kita teh panas dengan pilihan kekacang, kismis, buah zaitun dan biskut. Ngam.

So the conclusions are... overall bagus. Since konsep percutian adalah edu-tourism ia sangat sesuai bila kami hendak pergi ke Tugu Negara, BNM Art Gallery, Planetarium Negara, KL Bird's Park dan Masjid Negara. Location wise, Sofitel KL dekat dengan semua tempat lawatan yang kami tujui.

Staf pun polite and helpful. Tak sangka semua staf yang aku jumpa adalah local termasuk yang kemas bilik. Congratulations Sofitel KL, you give them opportunity to earn a living and grow. Off course rasa nak stay lagi.


Sofitel Kuala Lumpur Damansara
No. 6 – Jalan Damanlela, Bukit Damansara 
50490 Kuala Lumpur
Tel: +603 2720 6688 
Fax: +603 2720 6618

Than Bok Khorani National Park, Krabi | Destinasi eko-pelancongan di selatan Thailand

Destinasi eko-pelancongan di selatan Thailand | Than Bok Khorani National Park ialah sebuah hutan hujan di lembah diantara gunung. Keluasan keseluruhannya melebihi 100km yang terbahagi kepada beberapa bahagian kebanyakannya di Ao Luek, Bor Thor and Laem Sak, sekitar 46km dari bandar Krabi. Ia merupakan kawasan yang kaya dengan air terjun, hutan paya bakau dan trekking routes serta termasuk 23 buah pulau di luar pantai Krabi. Yes, this place is a go-to destination for eco-tourism just 28km from Ao Nang Beach!


Kami tiba di sana pukul tiga petang untuk melihat beberapa Bienalle yang dibina di sana. Beinnale tu scattered, ada yang di permukaan air ada di atas tanah di dalam hutan lipur tu. Owh..kalau rasa nak terkucil buang sesiap di luar sana sebab di dalam tiada tandas.

Sepanjang trail untuk melihat contemporary arts tu, kami melalui kawasan hijau dan air terjun. Masa sampai tu pun dah rasa alangkah seronoknya kalau dapat mandi-manda. Bulan Disember musim hujan jadi mungkin air kolam yang keruh disebabkan keadaan cuaca. Ada orang review kalau musim panas airnya turqoise atau hijau. Wahh... kena datang lagi ke ni?

Air terjunnya tidaklah tinggi.. kekecik je tapi air sungai deras. Kena berhati-hati bila mandi walaupun ada life guard. Bukan semua tempat dibenarkan mandi ya. Sewaktu kami di situ ada sekumpulan bebudak sedang mandi siap terjun tiruk bagai, seronok tengok mereka. Rupanya pelajar dari sekolah cacat pendengaran. Sabar je cikgu menunggu heheh... outing/reward kot. Kalau anak aku ada ni mau buat janji palsu... janji mandi sejam jadi dua jam.

Berjalan di dalam hutan lipur Than Bok Khorani National Park tak sampai sejam pun... then if you want to see Buddha dalam gua boleh naik ke satu tempat tu. Itu pun kalau hang bukan jenis claustrophobia. 




Biennale





Tauke majalah sedang pay respect to Buddha. Kalau you tidak takutkan kawasan gelap dan sempit bolehlah cuba masuk. Dekat je ni.

Harga tiket masuk ke Than Bok Khorani National Park.

Bagaimana untuk ke Than Bok Khorani National Park?
Kalau naik kereta/motor dari Ao Nang atau Khlong Muang, ikut arah ke Phuket. Kemudian ikut arah ke Pee Hua Toh Cave.

Sebelum masuk tu eok juga masuk ke Information Centre untuk memahami serba sedikit mengenai hutan lipur ini.


Than Bok Khorani National Park
2/2, Moo 2
Ao Luk-Laem Sak Road
Tambon Ao Luek Tai
Krabi 81110, Thailand

Waktu operasi : 8.30 pagi - 4.30 petang

Tha Pom Klong Song Nam Nature Trail | The unseen nature trail in Krabi

Tha Pom Klong Song Nam Nature Trail | The unseen nature trail in Krabi | On our last day in Krabi kami naik bot ke sungai belajar cara menangkap ikan secara tradisional. Actually cara untuk mengenalpasti lubuk ikan daripada nelayan tempatan.


Caranya ialah dengan meletakkan pendayung di atas telinga, kat tengorak tu... bila dengar blup blup blup berkemungkinan besar ada karang yang menjadi tempat ikan berkampung. Maka tebarlah jala di situ. Pemandangan menuju ke muara sungai sangatlah cantik, dengan hutan bakaunya... hijau dan nyaman. Sunyi je. Kadang kala ternampak burung putih biru berterbangan atau hinggap di dahan. Kami tak lama di sana sebab air dah nak surut bimbang bot tak boleh balik ke jeti.

Bersebelahan jeti ialah pintu masuk ke Tha Pom Klong Song Nam atau Tha Pom Canal atau "Two Water Canal". Dinamakan sedemikian kerana ianya sangat istimewa dimana pertembungan antara air tawar yang jernih dan air laut. Di hulunya berwarna hijau jernih yang sangat cantik manakala air tawar yang bercampur dengan laut agak keruh dan berlapis di antara keduanya. Jernihnya air tu kan sampai boleh nampak tanah. Salah satu kejaiban alam di Thailand.

“Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan); yang ini tawar lagi segar dan yang lain masin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalangi," - Surah Al Furqan Ayat 53.

"Dia mengalirkan dua lautan (air tawar dan air masin) (kemudian) keduanya bertemu. Di antara keduanya (ada) pemisah (yang) tidak keduanya melampaui" -Ar-Rahmaan : 19-20

Tempat ini agak jauh jugalah. Ianya 30km dari Ao Nang Beach dan 27km dari Krabi town tetapi yang bagusnya ia tidak sibuk, so far it's a non-touristy. Memang best lepak kat sini sambil minum kopi. Parkir pun luas dan ada deretan kedai di situ. Gajus yang dijual di sini lebih murah daripada yang dah dipek cantik di souvenir shop. Toilet pun ada, sekali masuk 5 baht. Tiket masuknya ke Tha Pom Klong Song Nam Nature Trail 50 baht dewasa and 30 baht kanak-kanak for non-Thais. Parking 20 baht.




Wooden boardwalk yang disediakan dalam hutan paya bakau tu sejauh 1.2km. Taklah jauh mana pun dan tak panas... berjalan dalam bulatanlah kiranya. Sambil berjalan tu pandanglah atas bawah, ada pokok yang dilabel, ada pula pokok yang hidup dalam air. Cantiknya lahaiii...

Gambar-gambar yang cantik di bawah ni di sebelah dalam so hang kena jalan sampai habis la noo... biasalah yang indah selalu tersembunyi sket macam dara sunti zaman dahulu kala. Masa nampak pemandangan yang sangat indah tu kan tak henti henti mulut terkumat-kamit dengan subhanallah.. masyaAllah... cantiknya....! Tak banyak review di blog atau travel forum mengenai Tha Pom Klong Song Nam Nature Trail, yang ramai orang pergi ke Emerald Pool.

Gambar amatur ini sebenarnya tak menggambarkan keadaan sebenar pun, kena datang dan tengok dengan mata kepala sendiri.



Pokok epal katanya..






Berjalan lagi ke depan, ada satu tempat seperti jeti mini. Ada orang kata boleh berkenu tapi aku tak nampak pun waktu tu or even bayang kenu pun takde. Ada yang komen boleh mandi di tempat tertentu tapi yang pastinya ada tanda larangan mandi-manda. Denda 500 baht! Syoknya kat sini... boleh duduk rendam kaki sambil tengok ikan berenang.... haishh.. kalaulah boleh lepak lama sikit hari tu.

Datanglah bila matahari dah meninggi sikit baru nampak jelas kejernihan air di situ. Aduh.. akar pokok pun sangat cantik di mata aku. Kalau uols datang sini pakailah baju warna selain hijau ye. Tempat yang cantik gilos untuk fotografi. Semakin berdekatan kita ke pintu masuk/keluar kejernihan airnya akan semakin hilang.


Sebelum ke pintu keluar ada sebuah kafe tempat kita menghilangkan lapar dahaga. Muslim penjualnya jadi makanlah tanpa was was.


Kat sini pun merokok haram. Kat Malaysia tak payah nak kecoh sangatlah eh.

So I think it's time for us to explore more in Krabi. Kita cari tempat yang cantik yang unik yang non-touristy pula. Takkan tiga kali kau pergi Krabi dok ulang tempat yang sama je kan? Bosan ler..


Bagaimana untuk ke Tha Pom Klong Song Nam?
Dari Krabi town, sila ikut Krabi-Ao Luk Road (Highway 4) kemudian selepas lima kilometer belok kanan di persimpangan Pom Khao Khram. Ikut je lah papan tanda jalan di situ. If ngak ngerti, book tour je senang. 


Tha Pom Klong Song Nam Nature Trail
Moo 2, Baan Nongjit
Khao Khram Sub-district
Muang DistrictKrabi 81000, Thailand

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free