Recents in Beach

header ads

Tips Hartanah 1- Nak duduk sendiri ke nak disewakan?

Tips Hartanah 1- Nak duduk sendiri ke nak disewakan? Ada perbezaan dalam kedua-dua hal ni. Kalau kita nak menetap di situ kena ambil kira jenis rumah macam mana yang ko suka- landed ke apartment, lokasinya sibuk ke tidak, kebersihan, tahap kebisingan, perlu public transport ke tak, jarak ke tempat kerja, jarak ke sekolah anak, design rumah tu dan lain-lain hal yang berkaitan dengan jiwa korang. Again, i'm sharing this diatas pengalaman aku yang tak seberapa itu so that you'll get a clear picture and guidelines into buying a property(s).


Kena tengok gak sebelah rumah ko ada awek cun ke ada foreigners yang rajin 'tonggang' dan kemudian bergaduh dan mungkin berbunuh. Huiii…seram, seram.

Kalau tuan-tuan dah berkahwin make sure masa survey tu bawak orang rumah sekali. Kalau dia tak suka bahagian dapur tapi ko rasa bagus ko kena la bagi logiknya. Kalau dia tak suka jugak ko jgn paksa, nanti terseksa jiwa raga dia duduk kat dapur tu. Kalau ko yang jadi tukang masak secara tetap takpe la kot (kirim salam……). Nanti dia sentiasa tak puas hati dan stress ko jugak yang jadi mangsa.


My experience 1

Aku terbaca dalam sokkabar ada town house yg nak dilelong di Seremban ni dengan harga yang sangatttt murah, belas2 ribu je…kalau beli 2 buah kira sama harga dengan Iswara lah. Since aku tak berminat sangat area sini so I buat donno je.

Sekali tu atas urusan kerja dapat lah peluang masuk dalam rumah tu. Aku rasa arkitek, developer dan yang sewaktu dengannya kira ringgit dan sen aje masa plan nak buat rumah tu. Tak munasabah lansung saiznya. Kalau ko duduk sorang boleh tahan lagi…kalau dah kawen dan beranak-pinak, tensen bini ko duduk kat situ.

Punyalah kecik sampaikan nak parking motor pun ngam ngam je bila diletak depan kereta. Mana nak letak ampaian kain lagi.. rak kasut....basikal anak ko nanti kena parking kat dalam rumah. Kitchen dengan living room searah je takde cover lansung. Flat low cost pun tak macam tu.

Akai takdak, pikir duit je.


My experience 2

Ada flat kat Pandan Jaya yang designnya teruk jugak. Kalau my husband baring kat situ, bertentangan dengan tingkap, aku kena langkah dia kalau nak lalu.

Rental kat situ bagus tapi takmo lah aku…sama besar dengan katil queen size ruang tamunya cuma panjang skt.

Ada lagi 1 flat kat area situ jugak, design menarik tapi rentalwise tak memenuhi selera aku la pulak.

Takpe takpe…cari lagi….


My experience 3

Masa aku duduk kat Shah Alam dulu ada sorang makcik ni or best described as nenek dok sapu sampah and daun kering kat rumah dia then pi longgok pastu bakar kat rumah bujang di sebelah. Mau tak hangin kawan tu. Nak dimarah, orang tua. Tak ditegur ishhh…kurang ajar weh.

Kalau tak tahan memang ko akan cari rumah lain.


My experience 4

Ada sorang kawan ni minta tolong aku carikan rumah kat area Shah Alam for investment. Bila jumpa yang aku berkenan (I’ve good taste in property and food u know) dan sangatttttt sesuai with good rental income dia pun pergi la tengok dengan kawan and her husband. Dapat tengok dari luar aje. Kebetulan dia ada urusan di sana and at that time aku bagi free service je.

U know what happened? The guy yang ikut dia tu kata, ”kalau aku tak beli rumah mcm ni” dan my friend to ntah kena ayat macam mana tak jadi beli. So dipendekkan cerita rupanya si mamat ni nak jual barang kat dia yang harganya ribuan jugak lah and my friend tu akhirnya menyesal. Menyesal kemudian dah tak guno apartment tu dah pun kena rembat in 1st auction. After that incident i still help people in purchasing properties but with a fee, a little bit lower than the agent. Tangki kete aku tak boleh diisi dengan air kan?

Please remember one thing, if u want to stay there pilihlah ikut tekak korang but if u want to let someone else stay there, belilah property yang beribu-ribu orang inginkan walaupun sosak bukan main tempat tu.


My experience 5…eh eh not me, my friend’s one lah!

Dia heran kenapa penyewa dia selalu pindah. Duduk 6 bulan ke setahun ke pastu blah. Rupa-rupanya jiran bermasalah. I do not know in detail masalah si jiran tu. Suka cari pasal kot. Kalau aku yang sewa pun aku akan blah. Wa tak suka busy body tak tentu fasal punya olang.

Nanti sambung lagi kay.....geng ngumpat aku dah balik ni...nak proses budu.

Post a Comment

0 Comments