Recents in Beach

header ads

Sekolah nak bukak dah....

Cuti panjang kali ni kami tak balik rmh maktok bcoz budget dah lari baaanyakkkk.... tu yg bawak ke Port Dickson jer hari tu. Kalau balik sana 500 tak larilah termasuk minyak tol segala bagai blm masuk shopping yg remeh-temeh lagi.

Semalam aku dok menguruskan bayaran yuran and buku2 sekolah anak2. Sebelum duit lenyap ditelan supermarket lbh baik aku settle yg penting2 dulu, itupun tak settle jugak.


Ini front page je, utk darjah 6 kat blkg ada tambahan lagi.

"Yuran Aiman dgn Adam rm1070" uhukkk! tersodak laki den maso tgh menyuap nasi mlm tadi.

Lepas tu pergi beli buku kat koperasi kena lagi 182.00 tapi blm lengkap lagi sbb ada buku yang blm sampai. Kakak hari tu rm63 utk buku dan segala mak nenek. Dah masuk sekolah gomen ni dapatlah pinjam buku teks...lega sikit. Yuran dia tak boleh bayar pulak masa tu kena bayar on 31st Dec hmmmm..kena pergi lagi..lotih acik.

Kami tak membiasakan membeli segala yang baru setiap kali sekolah bukak tapi yang perlu diganti kita gantilah. Kita cuba berlaku adil kat depa semua...mcm abang dia 2 psg pakaian sklh baru (sbb seluar dah singkat dan baju dah lebam) tapi tak dpt beg, Adam pulak dpt beg (sbb beg dulu dah koyak) dan dpt 2 helai baju baru, seluar dapat harta warisan abang.

Kakak? Dia baru dpt sehelai kain sklh yg dibeli sblm ke ujian kelayakan ke sklh agama hari tu. Actually dah dpt 1 sklh tapi tak dapt asrama pulak-sdh full so minta jugak sklh lain and now masih menunggu jawapan from that school. Ntah lepas ke idak ujian yg dia amik last Friday idak le teman tau. Tapi bila aku tanya soalan BA senang ke tak dia kata mcm soalan darjah 1, bunyi mcm senang jer....iyolah kau ni kak?

Kat sklh tu pulak banyak sangat colour baju, yg set coklat utk aliran agama, pustakawan lain colour, pengawas lain colour, student yg lain2 mcm biasalah baju putih kain biru. Karang kalau aku beli yg putih-biru tapi dpt pulak offer ke aliran agama dah membazir. Dah la sama besar dgn aku, kain sekolah rendah tu pun tak tau nak bagi kat siapa..bdk2 sini kecik2 je aku tgk. Kain jenis elok pulak tu sayang kalau terbuang mcm tu je.

Owhhhh lupa pulak aku si mat jambu tu.....kami hantar dia kat Tadika Abim for the 2nd yr sbb dia suka belajar kat situ. Itu pun nak 400 hengget jugak! Adoiiiii !


Post a Comment

1 Comments

  1. Kalau kakaknya dpt aliran agama, ko je lah yg pakai uniform putih-biru tuuu... kata, sama besar...heheheh

    ReplyDelete

Feel free to leave your comment below. Thank you.