Recents in Beach

header ads

Indonesia | 4 Restoran Halal Popular Di Padang & Bukit Tinggi

4 Restoran Halal Popular Di Padang & Bukit Tinggi |  Assalamualaikum and hi everyone! Kita berjumpa lagi di sini melanjutkan kisah melancong di Sumatera Barat.



Restoran yang ai senaraikan ini yang popular di kalangan pelancong Malaysia. Sebenarnya ada lagi yang lain tapi kita senaraikan yang kita dah try je lah.

1. Pondok Ikan Bakar
Cabang Khatib Sulaiman
Jl. Samudera No. 16
Purus, Padang Utara

Related image
Sumber farra_edda

2. Rumah Makan Pasia Piaman
Jl. Raya Padang - Bukittinggi No.16
Kasang, Batang Anai
Kabupaten Padang Pariaman,

Tekak aku kena betul dengan masakan dia.


3. Pondok Flora Restaurant.
Jl Raya Batusangkar-Tabel Patah KM 5
Kabupaten Tanah Datar
Sumatera Barat

Rasa makanan not bad, pemandangan kolam ikan yang menarik. Kadaitok's dan Dapua Amak juga dibawah pengurusan yang sama tetapi berbeza konsep. Dapua Amak mengetengahkan makanan tradisi yang lebih pedas manakala Kadaitok's merupakan kedai kopi hipster dengan pemandangan sawah padi yang mendamaikan jiwa. Sis suka!

Burung hantu ini akan menyambut tetamu di Pondok Flora. Eh, kenapa kau tak tidur siang ni wahai burung hantu?


Makan dengan suasana begini memang best!

Cara menghidang nasi padang, lauk disusun banyak di atas meja untuk dikongsi bersama.

Lepak-ing di Kadaitok's

4) Bika Talago @ kuih neraka
Jalan Raya Padang Bukittinggi KM 10
Kenagarian Koto Baru
Kecamatan Sepuluh Koto
Kabupaten Tanah Datar

Kedai ini hanya menjual "kuih neraka" dua perisa, asli dan pisang. Bahan-bahannya hanya tiga iaitu kelapa parut, tepung beras dan gula. Untuk yang perisa pisang kenalah tambah pisang lenyek.

Dinamakan kuih neraka kerana bancuhan kelapa parut yang dialas dengan daun pisang itu dibakar dalam pasu dengan api atas bawah macam buat bahulu tradisional. Macam dalam neraka jugalah keadaannya hehehe... api panas. Proses pembuatannya mudah dan sangat sedap dimakan panas. Harganya hanyalah 3000 rupiah sebiji. Nyumsss!

Di belakang tu Gunung Marapi, dia atasnya ada Danau Singkarak. Sesiapa yang suka hiking boleh try gunung ni pula.

 Kuih neraka yang sedang dibakar dalam pasu. Di bawah pasu juga ada api tau.

Ai suka kuih neraka yang asli ni.


 Nampak sangat sedap kan??






Post a Comment

0 Comments