Hotel Review | Sofitel Kuala Lumpur, Damansara

Tahun lalu cuti hujung tahun yang panjang hanya kami isi dengan membuat lawatan ke beberapa destinasi di Kuala Lumpur. Sebenarnya banyak tempat menarik di bandaraya KL yang orang KL pun tak habis pergi, yang tak tahu pun ada.


Jadi bagi memenuhi hasrat Geng Bas Sekolah maka kami pun bercuti 4 hari tiga malam di Kuala Lumpur...  Sebenarnya nak menebus kesalahan sendiri pun iye juga... bayangkanlah aku berjanji dengan anak sulung nak bawa dia ke Muzium Negara sampai ke sudah tak pergi. Pernah masa kami lalu on the way nak balik Kedah dia kata, "mama kata nak bawa kakak pergi muzium?" huhu.... masa tu dia dah darjah 2. Sekarang dia dah semester lima, ko pergi sendiri je lah kakak naik MRT 😁

Yang kisah jalan jalan tu nanti ai buat entry lain eh... heyy siapa kata bercuti di Kuala Lumpur tak best?


Sofitel KL- Nice, pleasant and relaxing stay
Kami sampai just before midnight selepas aku attend satu event di Pavilion. Cepatlah juga proses check-in, beg pun sebuah je so tarik sendiri je naik ke bilik yang tinggi atas langit nun. Rugi pula rasa check-in lambat tapi kami memang minggu tu je free, dah tak boleh adjust ke hari lain.

It's before Christmas

Masuk je... wah best! A luxury room with sleek contemporary design yet practical. Paling aku suka bilik air luas, ada bath tub dengan toilet dan bilik mandi berasingan. Lepas letak barang aku pun terus ajarkan the boys guna bidet dengan amaran, "lantai tak mau basah!". Yes, peraturan kena maintain untuk keselesaan bersama.


Suka sangat bilik air kat Sofitel ni so kita ambillah gambar buat kenangan manalah tahukan ada rezeki boleh buat di rumah sendiri pula nanti.

Tengah tengok AFF Suzuzki 2018 Malaysia vs Thailand/Vietnam.

Kaki pun rasa selesa je bila ada karpet tebal dalam bilik. Kalau tiles saja rasa sejuk sangat nanti aku terpaksa pula pakai selipar dalam bilik which is ai dun laik.

Untuk peminat kopi macam aku ni dengan adanya coffee maker dan Nepresso coffee sangatlah membantu menghilangkan ketagihan selepas makan. TWG tea sachets tu aku bawa balik je sebab tak sempat nak try.

Aku request king bed je, ada air-cond so takde hal nak berhimpit dengan bebudak ni. Bila lagi nak tidur dengan anak-anak kan? Ada yang sejak berumur dua tahun dah berpisah bilik tu yang jadi rindu nak tidur dengan the boys. Mereka pun okay je, kalau tak selesa aku boleh pindah tidur kat sofa. Orang pendek kan.. apadehal?

Makan best tak?

I highly recommend you try breakfast at Kwee Zeen Restaurant. Banyak pilihan dan sedap babe! Ada yogurt, bun, pancake, waffle... tapi ai tak berapa suka waffle nya. Bubur pun ada. Ada section "make your own salad" - smoke duck and Cajun chicken diantara bahan intinya. Roti canainya garing di luar lembut di dalam which makes it perfect. Service pun bagus... suka aku tengok semua staf local, barulah betul Malaysian hospitality.

Aku tak makan nasi pepagi tapi bila my youngest tak makan nasi lemak yang aku ambil maka terpaksalah makan sikit sebab tak nak membazir. Selebihnya aku tolak ke Bangcik. Kami mak paknya selalu bising suruh dia turunkan berat badan sedangkan kami selalu juga suruh dia habiskan makanan. Dah macam Alam Flora anak aku tu hahahah... dia pun confuse agaknya, kejap suruh kurus sekejap suruh makan. Dunia ni memang macam tu nak, jalannya selalu bengkang-bengkok 😂

Yang aku geram si bongsu dan Bangteh boleh makan mee hoon goreng je.... Ko duduk hotel mahal ni tapi makan mee hoon singgit jer?? Membebel-bebel aku kat bilik hahah... esoknya beriya depa makan. 

Malam yang kedua my husband and I try makan kat Nizza sambil tengok AFF Suzuki. Masa tu boboiboy bantai berendam dalam bath tub. Gasak kau lah nakkk.. janji tak bergaduh. Husband aku order vegetarian pasta dan aku seafood pasta, apa ntah namanya. Bila rasa aku punya... kenapa rasa masakan Melayuuuu? 😞😞 ... frust gue. Aku punya mindset makan pasta mesti rasa Italy, dengan mewah keju lemak berkrim tinggi kalori hahahha.... terus aku makan yang vegetarian. Itu lah, yang mahal tak semestinya kena dengan selera.

Apa lagi pengalaman yang best di Sofitel?

Pastilah berenang di swimming pool! Walaupun pool tak besar sangat tapi best sebab ada jakuzzi dan tak ramai orang, sakan kami mandi anak-beranak. Since the youngest pun dah boleh berenang sesikit lagi seronok bebudak tu. Anak-anak aku ni asal cakap nak tidur kat hotel je mesti tanya ada swimming pool ke tidak? Kalau takde muka memasing hmm... Depa agak kecewa sketlah masa stay kat Ibis Melaka dulu walaupun bilik selesa.



Apalagi eh?

Sauna dan gimnasium tak try. Anak aku sibuk nak pergi gim tapi aku malas nak temankan. DC mall yang attached to it pun tak masuk... sibuk nau pergi berjalan-jalan. Dari DC Mall ni boleh berjalan sampai ke MRT, quite a distance jugalah but still doable.

Owh... spa! Ambience spa tu sendiri pun buat nak duduk lelama kat situ. Banyak dapat good review sebab tu agaknya menang beberapa award. 

Aku pilih massage upper back, firm pressure. Certain parts yang rasa lenguh tu memang legalah kena urut kuat tapi tempat yang tak sakit tu bila kena urut kuat rasa macam kena lenyek lenyek hahahh...  sungguh! Terkenyit-kenyit mata aku tau. Kalau husband aku yang buat sure aku tuduh dia balas dendam hahah...  Lenkali aku nak moderate je 😂 Lepas massage dia offer kita teh panas dengan pilihan kekacang, kismis, buah zaitun dan biskut. Ngam.

So the conclusions are... overall bagus. Since konsep percutian adalah edu-tourism ia sangat sesuai bila kami hendak pergi ke Tugu Negara, BNM Art Gallery, Planetarium Negara, KL Bird's Park dan Masjid Negara. Location wise, Sofitel KL dekat dengan semua tempat lawatan yang kami tujui.

Staf pun polite and helpful. Tak sangka semua staf yang aku jumpa adalah local termasuk yang kemas bilik. Congratulations Sofitel KL, you give them opportunity to earn a living and grow. Off course rasa nak stay lagi.


Sofitel Kuala Lumpur Damansara
No. 6 – Jalan Damanlela, Bukit Damansara 
50490 Kuala Lumpur
Tel: +603 2720 6688 
Fax: +603 2720 6618

I appreciate your comment so let s say something
EmoticonEmoticon

Artikel Terbaru

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free