Why our Airport Coach is like this aa..?

Why our Airport Coach is like this aa..? | Hari ni ai nak membebel.  Dah lama pendam ni.

Sebagai pengguna regular bas ke/dari KLIA/KLIA2 aku nak tahu mengapa bas dengan interior seperti di bawah digunakan? Nampak tak kekurangannya? Ada beberapa soalan nak ditanya:

1) Mengapa bas sekarang (bukan yang ini saja) tak banyak tempat duduk?
Aku ambil gambar dari bahagian atas. Di seksyen ini rasanya ada 9 atau 11 tempat duduk. Di bawah tu ada 10 dengan seat yang agak sempit. Ambil kiralah rakyat Malaysia ni terobes di Asia Tenggara.


2) Mengapa tempat letak beg tinggi 'atas langit'? 
Tu... di belakang lelaki berbaju hitam. So inconvenient untuk penumpang yang bersaiz comel seperti aku ni ha. Ingat beg dari Bandung/Jakarta/Ho Chi Minh ringan ke? 😂😂 Kalau kita bawa ke tempat duduk mengganggu orang lain pula. 

3) Mengapa tempat duduk di seksyen bawah terlalu rendah?
Cuba perhatikan penumpang bertudung pink tu. Perasan tak paras mata dia kat mana? Samalah macam aku. Kita ni yang dah biasa pun terpaksa panjangkan leher terjenguk-jenguk ke luar. Yang nak turun di KTM Nilai okaylah sebab final stop, bagaimana pula yang mahu turun di taman-taman di pertengahan jalan? Again, inconvenient!

Ini bas ke/dari lapangan terbang ya, rasanya kurang sesuai. Walaupun ramai locals yang menggunakannya but still there are some tourists too. Kurang sesuai.

Selain Airport Coach aku juga kerap menggunakan Airport Express Bus dari/ke Seremban. Aku tak pasti bagaimana sistem penjualan tiket mereka cuma nak tahu...

1) Mengapa ada sekali tu bila ditanya availability tiket ke Seremban di kaunter jualan KLIA2, mereka kata dah habis but soon after bas lalu dan bas tu tak penuh pun. Tak pernah lagi selama aku naik bas penuh. Dahlah basnya dua jam sekali terpaksalah naik bas di ↑↑, turun di Nilai dan naik KTM Komuter pula ke Seremban. Jenuh juga nak balik Seremban ni. 

2) Mengapa di booking site tak mention awal awal FREE SEATING? Takdelah orang suruh kita bangun sebab dia dah book tempat tu. Driver pun suruh duduk memana kita suka walaupun orang yang dah book tak suka. Tahpape.

3) Kenapa tak tag beg yang letak di compartment bawah? 
Bukan semua penumpang turun di Seremban. Cuak jugalah nak tidur bagi yang meneruskan perjalanan ke Johor. 

Pengalaman aku naik BAS BIASA dari Pattaya ke Bangkok, setiap beg ditag. Satu nombor diberi kepada penumpang dan satu lagi digantung pada bag. Bila kita turun pemandu/konduktor akan turun sekali tolong keluarkan bag sambil semak nombor beg kita. Beringat sebelum kena kekdahnya.

4) Kenapa tak bantu penumpang keluarkan beg?
Common sense la... terutama pada golongan yang kurang upaya seperti orang tua dan penumpang yang membawa dua tiga beg. Help them please!


Apa apa pun so far driver bas berhemah semasa menjalankan tugas. Tahniah!


P/s Janganlah suruh aku naik teksi pula ya. Know your rights, jangan tolak masalah ke bawah karpet.



1 comments so far

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free