#CPMKL2017 | Pengalaman Pertama Bertanding Di Canon Photomarathon Kuala Lumpur 2017Pengalaman Pertama Bertanding Di Canon Photomarathon Malaysia 2017 | As a continous effort memperkenalkan jenama kamera Canon di Malaysia, buat kali kesebelasnya Canon Marketing (M) Sdn Bhd mengadakan pertandingan mengambil gambar kepada peminat fotografi. Me as a first timer, it was hectic and fun!


Acara tahunan ini dilansungkan di 14 buah negara Asia Tenggara membawa ke Hong Kong, Taiwan, Nepal, China dan Sri Lanka. Kali ini Canon Photomarathon Kuala Lumpur 2017 menerima lebih 1000 peserta yang berdaftar secara online dan walk-in. Sudah tentulah yuran lebih murah dengan online registration. Bayaran cuma RM30 dan kita diberikan sehelai t-shirt dan medal sekiranya dapat melengkapkan ketiga-tiga tugasan yang diberikan. 

Sumber: Canon Malaysia

Aktiviti Sepanjang Canon Photomarathon Berlansung
Pendaftaran peserta dilakukan bermula jam 7 pagi sehingga 9 pagi tapi 8.30 tu dah bermula sesi pembukaan dan briefing. Bagusnya 16 kaunter disediakan for participants registration and photo submission lengkap dengan beberapa orang penunjuk arah so takdelah kita tercangak-cangak mencari kaunter kosong. Everything runs smoothly sebab sudah diperingatkan untuk mengeluarkan kad pengenalan/passport dan pilih gambar sesiap. Kedua-dua proses tidak boleh lebih daripada dua minit. 

Semua orang nampak bersemangat untuk challenge diri sendiri keluar dari comfort zone  and create photographic masterpieces dengan tiga tema yang diberikan dalam masa terhad. Ye lah, walaupun setiap tema diberikan masa selama tiga jam untuk disiapkan, kena juga ambil kira proses mengerah idea, melaksanakan idea dan beratur panjang untuk submit gambar. Pressure jugalah... penat kaki akak weh dok tawaf kawasan Bukit Bintang tu. Dahlah kita tak biasa shoot genre begitu dan tak kreatif. Membuat gambar tidaklah semudah mengambil gambar.

Sementara kami sibuk memerah otak untuk menghasilkan gambar terbaik, di event location ada games, booth penaja, Pikachu & cosplayers, pameran gambar dan klinik kamera. Bertambah syok lagi bila ada van Nestum dan Milo. Rasa macam hari sukan sekolah pula.

Yang tak boleh blahnya 'ad-hoc partner' aku beriya suruh cuba masuk rancangan realiti Face Off Season 5. Buat jugalah rakaman seminit tu tapi di ingat aku berani ke nak join kalau terpilih sekalipun? Takdelah kot huhuuu...harapnya producer tak buat promo video aku tu hahah... tergagap-gagap. We'll do a better vlog in Surabaya nanti insyaAllah. 

(Gambar-gambar adalah dari Facebook Canon Malaysia selain daripada yang dinyatakan). 


Beratur panjang nak submit gambar tapi para petugas ramai jadi takdelah lama sangat berdiri. 

I managed to complete the tasks in three theme : grin, rain and silhouette tetapi tidak menang. Silhouette tu memang aku dah agak akan dijadikan tema sebab agak mencabar jugalah, lebih senang kalau guna handphone. Bila guna DSLR ni  ai tak berapa pandai. Ingatkan nak show gambar-gambar yang diambil tu dalam blog ni tetapi malangnya memory card kena virus so third theme sahaja ada (daripada kad yang lain). Malang betul. Dahlah banyak gambar menyambil yang best dalam tu yang aku plan nak masukkan dalam blogpost akan datang.

Aku submit gambar paling kanan untuk tema silhoutte.

Walau bagaimanapun TAHNIAH kepada pemenang. Gambar mereka memang hebat! Bila gambar ditayangkan di skrin hmmm... terus rasa takkan menang hahahah... Dalam pertandingan ini tidak diasingkan peserta professional dan amatur sebab tujuannya untuk mencungkil bakat. Fotografi ni 'makanan' kepada sesetengah peserta, boleh nampak daripada effort yang mereka tunjukkan. Ada yang bawa tripod, reflector bagai selain lens panjang sedepa jenis mahal. Tak mengapalah, pengalaman itu yang lebih penting. Lain kali kita cuba lagi ye dok? Apa yang lebih penting jangan terlepas membaca blog travel ini ya walaupun gambarnya hauk.

Gambar menyambil yang ini sahaja selamat 😭😭😭

Sekali lagi, tahniah kepada pemenang!

Image may contain: 9 people, people smiling, people standing

PEMENANG KATEGORI TERBUKA CANON PHOTOMARATHON MALAYSIA 2017
Pemenang Utama: Bahron Mohammad Norfarhan
Pemenang Pertama: Mohd Safuan bin Salahudin
Pemenang Kedua: Lim Ziar Sheng
Pemenang Ketiga: Mohd Nazri bin Sulaman

Pemenang Saguhati:
Ahmad Shukri Sharizul
Aziz Arshayd
Chan Khen Loke
Khalili Mohd Zainie
Mohd Helmi bin Abd Wahab


PEMENANG KATEGORI PELAJAR CANON PHOTOMARATHON MALAYSIA 2017

Pemenang Pertama: Andy Tan Liang Sam
Pemenang Kedua: Muhammad Nazreen Amani bin Mohd. Nazri
Pemenang Ketiga: Khairul Syahmi


Ai dapat medal ni je. A good start i believed.
***
Aku pernah tengok gambar yang memenangi satu pertandingan fotografi pelancongan. Bila ditunjukkan je terus terkeluar daripada mulut kami, "hah, gambar macam ni boleh menang?"  Ia gambar sebuah bangunan (resort kot) yang diambil dari bawah tebing dengan potongan tanah dan akar yang berserabut. Kalau diambil dari low angle tanpa distraction takpelah. Nampak sangat nak bagi orang tu menang. Kot iye pun tak ramai golongan itu menjadi peserta takkan nak bagi menang juga kalau sah TAK BAGUS gambarnya? Menyampah betul kalau organizer dan judges jenis gini, jenis tak berintegriti. Sejenis yang apologetic.

Post a Comment

1 Comments

Feel free to leave your comment below. Thank you.