Recents in Beach

header ads

The in thing while travelling

Aku pernah dengar seorang ulama berkata saya nampak Islam di negara kafir. Kisahnya dia pergi conference di Jepun, dalam invitation card start 8.12 minit. Setengah jam sebelum majlis lengang aje tempat tu sampai dia pun rasa pelik but by 8.05 peserta sampai and 8.12 majlis pun bermula. Very punctual!

Trend terkini bila melawat negara orang adalah membuat kerja-kerja sukarela seperti membina rumah anak yatim, mengajar mereka subjek tertentu, membelikan mereka binatang ternakan, mengecat sekolah dan lain-lain. Western tourists yang selalu buat gitu. Mungkin depa ada kelebihan dari segi masa dan wang ringgit. Ye lah nilai duitnya berganda-ganda dari RM atau currency negara-negara tertentu. Lagipun dia orang tu ada cuti musim panas, musim sejuk........ kita ni musim panas gi motong, musim sejuk pulak duit takde sebab dah tak boleh motong hahhahah....

Ada westerners ni yang mengajar kanak-kanak sekolah kat pulau di Sabah nun. Dapat cikgu omputeh ori gitu. Sure sebutan budak-budak tu mantap kan?

I wish i could do that as well, kalau tak sekarang di masa akan datang lebih-lebih lagi kalau perjalanan tu bersama keluarga. Trip kali ni memang tak dapeklah. Pakcik aku pun tak ikut my itinerary, dia rasa macam tak tekojar. Dia mau yang santai-santai jek.

Post a Comment

3 Comments

  1. waaaa gi mano tu maghia..haha..ke kelate mu doh?.
    ingat baru nak ajak dtg umah mggu ni.yup i am still living here in rombau..datang lah bilo2 free tapi call dulu.maklum blogger tegar ni wey.merayau yo kojo akak nih.hahaha

    ReplyDelete
  2. serambi yg lagi satu kak, jauh skt. Blm smpt nak update story lg nih

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Feel free to leave your comment below. Thank you.