Gunung Mulu National Park, Miri | Eksplorasi Gua Lagang

Gunung Mulu National Park, Miri | Eksplorasi Gua Lagang | Bila dapat itenerary untuk post tour selepas Borneo Jazz daripada STB, my reaction was... senyum sampai telinga dan rasa  nak melompat! hahaa.. best giler !!

 
Pilihan yang diberi ialah Bario atau Gunung Mulu National Park. Kedua-duanya menarik tapi aku pilih Mulu sebab start teringin nak pergi bila ada kawan post gambar family trip dia ke sana. Dah 3 tahun rasanya.
 
Our 3 days 2 nights trip kami packed dengan aktiviti keluar masuk gua. Kami dibawa melihat Lagang Cave, Wind, Clearwater, Lang and the last one Deer Cave. Kemuncaknya melihat beberapa kumpulan kelawar terbang keluar dari Deer Cave (Gua Rusa). Amazing! Melenjan eksplorasi gua pagi dan petang.
 
Kepada mereka yang ingin melakukan perkara yang sama, silalah berlatih berjalan kaki dan turun naik tangga office ya. You realy really really need to walk A LOT. Yang paling seronok semasa di Gua Lagang. Ko suggest kat boss buat team building kat sini weh.
 
Kami sampai di Mulu dari Miri dengan menggunakan MASwings. Hanya anak syarikat penerbangan MAS ini sahaja yang memberikan perkhidmatan ke sana. Jangan pandang sebelah mata penduduk pedalaman di Sarawak ni, duduk dalam hutan pun naik kapal terbang ke sana ke mari. Kepada yang lebih adventurous boleh try naik bot dari Miri-Kota Marudi-Mulu. 6 jam keseluruhannya... kebas punggung. Naik ATR-Turboprop MASwings la senang weh 30 minit aje. Dapat Milo sekotak... minum Milo anda jadi sihat dan kuat! hehee..


Pemandangan di airport pun dah cantik.
 
 Ini jadual perjalanan MASwings dari Miri-Mulu-Miri/Kuching/Kota Kinabalu. Empat penerbangan setiap hari.

Selepas makan tengahari di Mulu Marriot Resort & Spa kami dibawa ke Mulu Park Office sebelum dibawa meneroka Gua Lagang. Aku perasan ada sebuah surau/masjid dalam perjalanan tu walaupun muslim adalah minoriti di sini.
 
Kita perlu membayar harga tiket sebanyak RM15 yang boleh digunakan selama 5 hari (foreigner RM30 seorang). Kalau nak digunakan lebih dari sehari jangan buka gelang tu sebab ia kalis air. Kalau terbuka juga silalah bawa sekali supaya tak kena membayar sekali lagi. Selepas tu kita akan diberikan safety helmet berlampu. Sandal tak sesuai digunakan untuk caving, kalau setakat berjalan di Fast Lane tu ok jer. In case terlupa bawa kasut boleh try tanya kat park office tu, manalah tahu ada saiz kan, tak pun pakai je lah macam maskot McDonald tu.
 
Dikatakan terdapat 40 buah gua di Mulu tetapi yang dijadikan show caves hanya beberapa buah. Pujian patut diberikan kepada kerajaan Sarawak, Sarawak Tourism Board dan Park Authority kerana berusaha menjaga UNESCO World Heritage Site yang satu ini. Pintu gua dikunci selepas waktu-waktu tertentu untuk mengelakkan kes kecurian sarang burung dan vandalisma. Track kayu belian yang disediakan untuk kemudahan pengunjung itu pun dipasang agak jauh dari dinding gua supaya 'tangan-tangan gatai' tak merosakkan gua. Sel-sel di tangan kita ni boleh memusnahkan stalagtait dan stalagmait secara perlahan-lahan.
 
Ini pengalaman kedua aku masuk gua selepas Gua Tempurung dua bulan lalu. Gua Lagang yang sepanjang 1.7km ini antara gua yang cantik and suitable for caving activities for amateur. Ada banyak stalagtait, stalagmait dan sedimen gua untuk dilihat dan diabadikan dalam gambar. Educational betullah trip kali ni.

Bot pelancong.

Hah korang dermalah sikit, dah boh nama negeri tu jangan buat malu dengan kotak kosong.

Di kanan sekali guide kami, Gary. Perempuan di tengah tu ialah Park Manager, Allison Prithchard.

Sebelum memulakan perjalanan park guide akan memberikan short briefing. Oh terlupa pulak, setiap seorang dikenakan bayaran RM160 untuk caving activities ya. Berbaloi-baloi! Mesti guna khidmat registered guide tau.


Naik bot dalam 10 minit.

Perkampungan kaum Penan.

Row row row your boat... dari park office perjalanan dengan bot akan mengambil masa lebih kurang 10 minit ke Lagang Cave. Ke jeti jer.... lepas tu kena berjalan kaki berapa meter eh...err.... dalam setengah jam lah. 

Gary mendahului kami menyusuri denai ke Lagang Cave. Kami membuat a few stops untuk diperkenalkan kepada beberapa jenis tumbuhan dan pokok besar di laluan tersebut.



Setengah jam jugaklah berjalan nak sampai ke pintu gua. Gua ini akan dikunci dikedua-dua pintunya pada pukul 5 petang.
 
Fast track untuk yang tak mahu membuat aktiviti lasak.

Kalau setakat nak tengok tengok ikut je wooden plank tu. Nak membuat track pejalan kaki tu pun memakan masa selama 4 tahun. Kayu belian tu 4 kerat beratnya hingga 50kg.
 
Pakej yang disediakan untuk kami adalah eksplorasi gua. Jika tak berminat atau rasa tak mampu boleh je sekadar berjalan kaki di tempat yang disediakan. Ada je omputehs yang bawa anak tak sampai setahun ke sini. Best kan, takde banyak pantang larang. Orang dah sampai ke bulan kita dok berpantang pantang lagik. Berada di tempat asing beringatlah, baca ayat Kursi ke... dan jangan cakap besar. Gua bukan rumah kita tetapi mungkin penginapan 'orang lain'.
 
Di pertengahan jalan kami disuruh turun mengikut jalan asal. Haaa...baru adventure! Maka berjalanlah kami di permukaan tak rata, tinggi rendah. Time rock climbing tu aku cemas sikit. Masa ni baru teringat laki di rumah hahaa.... kelemahan aku adalah untuk push diri naik ke atas. Takutnya lak aiii...  Mujur kami semua berbadan besar bolehlah tolong-menolong.
 
"Macam menyesal je muka akak" hoiii..!! hahhaaa... seronok si Gary membahan aku. Aku suka tapi memang cemas sikit la masa memanjat batu tu sebab lose stone kan. Tergolek dog aku karang naya je.
 
Kita juga perlu membongkok, merangkak dan berjalan itik. Masa ni terasa bertuahnya jadi orang pendek. Tak sesia kena denda dengan Cikgu Anuar masa darjah 3 dulu hahaa... latihan awal tu. Yang seksanya kena merayap macam askar dalam ruang yang setinggi 60cm. Badan kami dahlah tebal belaka...seksa okey. Sakit siku nak menampung badan. Tapi, kami terlebih bijak, cikgu suruh merayap kami pakat berguling-guling sampai ke hujung hahahaha.... kelakar giler! Lantai tu lembap dan tak rata jadi bila badan dan kaki yang dah letih ni dapat berehat sekejap masa terlentang tu rasa macam urutan refleksologi. Baju memasing jangan cakaplah, dah macam kerbau berkubang. Oooo patutlah dipesan untuk membawa baju spare.



Ada siling yang lebih rendah daripada ini. Seronokkan Nia dan Dony?

Rehat jap letih worrrr. Thank you STB hadiahkan dry bag yang memang kami perlukan ni.
 
 
Gambar yang dipenghujung kebanyakannya diambil Nia. Aku dah tak nak keluarkan kamera sebab tangan dah kotor sangat.
 
 Hadiah kejayaan...hehe.. diorang je mandi kat sini aku mandi kat swimming pool Marriot. 
 
Peminat aktiviti lasak termasuk geng trekking dan hiking kena try masuk gua-gua di Gunung Mulu National Park ni. I can assure you pasti tak menyesal. Nanti aku share details guide yang korang boleh dapatkan harga yang berpatutan.
 
Apa yang perlu dibawa?

1) Please wear a pair of good walking shoes or sport shoes.
2) Raincoat
3) Drinking water and biscuits
4) Sepasang pakaian bersih
**Torchlight and safety helmet akan dipinjamkan oleh park authority.
MYR 160.00 per pax.

The Mulu Caves include Sarawak Chamber, the second largest known natural underground space in the world after Miaos Chamber in China although still the largest by surface area.
We did the four show caves in one day. From the Royal Mulu Resort we went with a longboat to HQ to sign in and get an bracelet that give access to the park for 5 days. After that we sail to a village with a mall souvenir market (no pushy salesmen) and from there to the first two caves. I have seen more beautiful stalagmites and stalactites in Europe but these caves are mind blowing gigantic. First we visited Wind Cave and then the terrific and large Clearwater Cave. After that we did swim in the Clearwater river. There were changing rooms available. The bottom of the river is sand so we did not need shoes.

In the afternoon we visited the Lang’s cave and the biggest and most impressive cave I ever seen; the Dear cave. The cave is that high that we could not see the millions of bats hanging on the sealing. We must believe the guide that the dark spots where the bats.

After the caves we wait for the bat flying out. They did from 5:30 to 6:30PM.
I consider the Show caves as THE highlight of our trip on Borneo
We did the four show caves in one day. From the Royal Mulu Resort we went with a longboat to HQ to sign in and get an bracelet that give access to the park for 5 days. After that we sail to a village with a mall souvenir market (no pushy salesmen) and from there to the first two caves. I have seen more beautiful stalagmites and stalactites in Europe but these caves are mind blowing gigantic. First we visited Wind Cave and then the terrific and large Clearwater Cave. After that we did swim in the Clearwater river. There were changing rooms available. The bottom of the river is sand so we did not need shoes.

In the afternoon we visited the Lang’s cave and the biggest and most impressive cave I ever seen; the Dear cave. The cave is that high that we could not see the millions of bats hanging on the sealing. We must believe the guide that the dark spots where the bats.

After the caves we wait for the bat flying out. They did from 5:30 to 6:30PM.
I consider the Show caves as THE highlight of our trip on Borneo
We did the four show caves in one day. From the Royal Mulu Resort we went with a longboat to HQ to sign in and get an bracelet that give access to the park for 5 days. After that we sail to a village with a mall souvenir market (no pushy salesmen) and from there to the first two caves. I have seen more beautiful stalagmites and stalactites in Europe but these caves are mind blowing gigantic. First we visited Wind Cave and then the terrific and large Clearwater Cave. After that we did swim in the Clearwater river. There were changing rooms available. The bottom of the river is sand so we did not need shoes.

In the afternoon we visited the Lang’s cave and the biggest and most impressive cave I ever seen; the Dear cave. The cave is that high that we could not see the millions of bats hanging on the sealing. We must believe the guide that the dark spots where the bats.

After the caves we wait for the bat flying out. They did from 5:30 to 6:30PM.
I consider the Show caves as THE highlight of our trip on Borneo


We did the four show caves in one day. From the Royal Mulu Resort we went with a longboat to HQ to sign in and get an bracelet that give access to the park for 5 days. After that we sail to a village with a mall souvenir market (no pushy salesmen) and from there to the first two caves. I have seen more beautiful stalagmites and stalactites in Europe but these caves are mind blowing gigantic. First we visited Wind Cave and then the terrific and large Clearwater Cave. After that we did swim in the Clearwater river. There were changing rooms available. The bottom of the river is sand so we did not need shoes.

In the afternoon we visited the Lang’s cave and the biggest and most impressive cave I ever seen; the Dear cave. The cave is that high that we could not see the millions of bats hanging on the sealing. We must believe the guide that the dark spots where the bats.

After the caves we wait for the bat flying out. They did from 5:30 to 6:30PM.
I consider the Show caves as THE highlight of our trip on Borneo
We did the four show caves in one day. From the Royal Mulu Resort we went with a longboat to HQ to sign in and get an bracelet that give access to the park for 5 days. After that we sail to a village with a mall souvenir market (no pushy salesmen) and from there to the first two caves. I have seen more beautiful stalagmites and stalactites in Europe but these caves are mind blowing gigantic. First we visited Wind Cave and then the terrific and large Clearwater Cave. After that we did swim in the Clearwater river. There were changing rooms available. The bottom of the river is sand so we did not need shoes.

In the afternoon we visited the Lang’s cave and the biggest and most impressive cave I ever seen; the Dear cave. The cave is that high that we could not see the millions of bats hanging on the sealing. We must believe the guide that the dark spots where the bats.

After the caves we wait for the bat flying out. They did from 5:30 to 6:30PM.
I consider the Show caves as THE highlight of our trip on Borneo
 

6 comments

Hai sis. Saya plan nk pegi sini on Sunday (fly from Kuching). My question is, boleh kah masa kt Mulu NP nanti baru cari guide/lodging semua tu or mmg kena cari siap2 dari Kuching? Saya plan utk pegi sorang diri aje, so can I join other group as well on that day? Thanks!

Thanks for visiting this blog.

Saya rasa mencari guide di sana mungkin tiada masalah tetapi lodging tu better book earlier sebab di musim tertentu ramai foreigner. In my next post (selepas yang ini/last from Mulu series)saya ada masukkan contact no oyr TG Paul Victor.

sungguh memorable. teringin mengulang kembali masa-masa indah ini. tak terasa hampir setahun sudah.

Nie jln sndri yer .. x guna pakej .. budjet agak2 brpa

Nie jln sndri yer .. x guna pakej .. budjet agak2 brpa

Hai Yusliza!

Dalam blogoost selepas ini ada says nyatakan kosnya. Elok book resort lebih awal sebab foreigner suka pergi sini.

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free