Showing posts with label travel. Show all posts
Showing posts with label travel. Show all posts

Hotel Review | The luxurious Aureum Palace Hotels & Resorts Inle

Hotel Review | The luxurious Aureum Palace Hotels & Resorts Inle | Sebelum sibuk dengan trip minggu ini eloklah rasanya aku cuba habiskan review beberapa hotel dan resort. Beberapa... hmm... banyak juga tu 😰 . Kita start dengan salah sebuah resort under Htoo Hospitality yang memiliki sembilan jenama dan koleksi hotel butik terbesar di Myanmar.


At the shore of natural and cultural wonders, there is a luxurious Aureum Palace Hotels & Resorts Inle

Kami sampai dah malam dari Bagan. Sebelum tu singgah makan di Kalaw. Tak sangka di kawasan pergunungan Kalaw yang menjadi lokasi hiking ada masjid. Dari Kalaw ke Inle Lake dalam dua jam je. Yang bagusnya trip ini dalam bulan Februari jadi walaupun matahari terik di atas kepala rasa sejuk tu tetap ada, sepanjang hari kita pakai jeket wak... best sangat! hahaha.... Kalau pergi bulan doblas ni suhunya 30.5C .

Turun je dari bas umangaiii sejuk! (suhunya bawah 10C). Kami disambut oleh penari tradisional yang memakai 'sayap'. Menarik jugalah sambutannya, kemudian check-in ke sebuah villa seluas 100 mps. Luas betul! Jika Aureum Bagan tu cantik yang ini lagi hebat.

Villa ini jenis berkembar dengan pintu pagar kayu. Privacy is guaranteed gituh. Naik beberapa anak tangga baru sampai ke pintu villa. Dibahagikan kepada tiga seksyen, pertama katil dan ruang bersembang, pintu masuk di ruang tengah yang juga tempat bersiap dan ruang yang luas menempatkan tempat mandi, wooden bath tub dan tandas. Sambil mandi tu bolehlah berborak dengan yang duduk menghadap hang. Pergh lapang betul kat situ. Tempat mandi tak bertutup jadi kena tutup pintu tengah. Kemain best ruang ni hehehe.. Teruslah berangan nak ada bilik ayaq macam tu. Standard facilities semua ada termasuk high speed internet.

Poster bed kami jenis twin, siap dengan kelambu putih, romantiknya... rasa macam berada di bilik pengantin pula iya juga... 

Setiap villa ini ada balkoni sendiri. Walaupun villa kami di baris ketiga tak boleh nampak Inle Lake yang indah tu tapi suasananya tetap menarik di kelilingi dengan kehijauan. Nyaman je rasa berehat di balkoni sambil membaca. Pepagi akan ada orang yang exercise berjalan kaki mengelilingi resort.



Aureum Palace Inle



Dinner pertama kami di sini. Kita jadi vegetarian seminggu wak tapi balik tetap gemuk juga.

Kiri, barisan pertama villa.

 Villa kami di barisan ketiga namun masih sangat bagus suasananya. Ada small pool di setiap villa.


Restorannya menghadap tasik Inle yang sangat luas dan berdekatan lobi serta swimming pool. Takdak pasai chek nak mandi sesejuk ni ooiii....pi bergambaq ja. Ya Allah cantik sungguh gambar pool tu (masuk bakul angkat sendiri haha..). Breakfast bolehlah... pilihan tak semeriah di Aureum Bagan.



Oleh kerana program seterusnya menyelusuri Inle Lake kami terus naik bot dari depan resort. Hassle free. Pemandangan pagi tu sangat cantik dengan langit biru, bot berwarna-warni... sumpah cantik! Kena datang sendiri to enjoy the view and hospitality. Aku memang dah plan nak pakai white attire untuk program hari tu to contrast dengan background. Bila roommate kata eh cantik seluar you... kita pun erm.. ok. Lepas tu dia keluar dan aku pun sambung bersiap tapi.... jatuh sebab terpijak alas kaki atas lantai kayu yang licin 😣. Mujur kepala tak terhantuk kat bingkai pintu. Masa atas bot dua kali terduduk sebab tak balance badan bebetul sewaktu berdiri. Adoi la... baru kata seluar cantik, kalau roommate kata aku yang cantik mau terjatuh dalam tasik agaknya hahahah...

Selain aktiviti di Inle Lake, boleh juga trekking to Pa-Oh Tribal Village.


Saya bersama dua orang kapten bot sebelum menyelusuri Inle Lake.

Senja nan merah. Sunset at Inle Lake with the famous single leg boat rower. 

Oh ya, tak jauh dari sini ada masjid, boleh berjalan kaki je. Sayang betul dah nak balik baru perasan (sebab masa kami sampai tu dah gelap). Kalau rasa nak perjalan-jalan di pekan lebih baik naik tuktuk. Tak ingat berapa taxi charge tapi aku rasa mahal jugalah bila convert. Atau, untuk lebih mudah sewa motorsikal.


***
Kalau nak tahu mengapa anda patut ke Inle Lake, silakan baca di sini dan sini. Terima kasih.




Pakej Murah Sehari Ke Singapura

Pakej Murah Sehari Ke Singapura | Bulan lepas aku ingatkan dapat ke negeri Pasir Dua Butir tapi sehingga hampir penghujung bulan senyap je jadi aku nakkkk juga ambil "me time" barang sehari dua. Orang lain yang bekerja dapat cuti lapan hari dalam sebulan kot? Bukan sebab penat menguruskan keluarga tapi sebab memang nak keluar melihat dunia. Sementara masih sihat ni berjalanlah, kalau ditakdirkan sakit nanti belum tentu ada orang nak bawa ke sana sini. Kang jadi beban kat orang pula.


Aku ada jugalah survey Singapore day trip package yang lalu lalang di facebook. Kebetulan, RAINI Travel tanya siapa nak ikut ke Singapura kerana masih ada kekosongan... so aku pun on je lah. Since aku pun takde plan nak berjimba di Universal Studio Singapore, pakej begini memang memudahkan untuk melawat banyak tempat dalam sehari dengan kos yang murah, RM135 seorang dari Kuala Lumpur dan RM99 dari Johor Bahru. Murah bangat! Aku dah check tambang sehala dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS) ke Singapura rata-rata RM60. Kalau dari Seremban RM55, tu belum termasuk lagi tambang MRT atau Grab nak jenjalan di sana. Tu belum kira lagi masa yang terbuang sebab tersadai masa hujan lebat macam aku pergi dulu huhuu...(boleh baca di sini). So I think day trip package is the best for short vacation.

So how was it? Ini macam 👍👍

Okaylah, aku brief sikit tentang negara tetangga yang maju ni ya. 


Singapura Sepintas Lalu
Singapura atau nama lamanya Temasek dahulunya sebahagian dari Negeri-negeri Selat dibawah pemerintahan British. Ia diserahkan oleh British bersama-sama Sabah dan Sarawak untuk membentuk Persekutuan Malaysia tetapi telah keluar dari Malaysia pada 3 Ogos 1965 kerana ketidaksefahaman dengan pemerintah Malaysia waktu itu.

Ekonomi Singapura berkembang dengan pesat. Sistem perbankan yang baik dan berintegriti meyakinkan masyarakat antarabangsa menjadikannya sumber pendapatan utama Singapura diikuti bisnes perkapalan, pelancongan dan pembuatan. Singapore banking system known as "Swiss of the east". No kawtim kawtim di Singapura. Peristiwa yang baru panas di Malaysia sekarang tahun 2016 lagi dah diambil tindakan oleh kerajaan Singapura so jangan nak try 'cuci duit' di sana. Disebabkan kes besar tersebut bank berusia lebih seratus tahun diarahkan tutup, ada bank yang terus disiasat dan dua pegawai bank dipenjara. 

Singapura terus ke depan menjadi negara paling maju dia rantau Asia Tenggara. Dengan jumlah penduduk seramai empat juta orang dan pendatang kira-kira dua juta, Singapura berjaya membawa masuk seramai 10 juta pelancong asing tahun lalu. Walaupun keluasan negara Singapura lebih kecil daripada Danau Toba, ia mampu menawarkan pelbagai produk pelancongan untuk memenuhi bermacam jenis pelawat. Jika berminat tentang sejarah, ada... boleh pergi ke War Memorial Bukit Chandu di Kent Ridge. Suka shopping, ada banyak high end shopping malls. Yang suka jenis adrenaline pumping, juga ada tempatnya. Walau bagaimanapun Malaysia mengatasi Singapura menjadi teratas dalam medical tourism di Asia Tenggara.

Bahasa Inggeris menjadi bahasa perniagaan manakala Bahasa Melayu ialah bahasa nasional malah lagu kebangsaan mereka dalam bahasa Melayu. Menariknya bila dengar tour guide kami tu bercakap Melayu bunyinya macam bahasa pelakon dalam filem P. Ramlee tu. Klasik.

Fyi di Singapura masih banyak jalan dan nama tempat yang dikekalkan dengan nama Melayu seperti Kallang, Kranji, Bugis Street, Tanjong Pagar, Kampong Eunos dan sebagainya. That makes it unique.


Trip Sehari Bersama RAINI Travel
Kami bertolak dari KL Sentral jam 10.30 malam dan tiba di RnR Gelang Patah, Johor, 4 pagi. Rehat, mandi, solat dan sarapan di sini. Bukan kami saja nak ke Singapura waktu tu tapi ada banyak lagi bas yang turut menuju ke sana. Bilik ayaq yang sepatutnya sejuk terasa bahang bila dipenuhi Cik Kiah. Kalau rasa tak tahan nak 'membuang' eloklah pergi ke stesen minyak Shell, Petronas atau Petron. Toilet di Petron baru dan banyak. Disebabkan aku sejak pagi Jumaat tu dah berada di KL maka aku pun mandilah juga. Kalau aku bertolak malam dari rumah, main calit calit terus wangi je lah heheheh...

Bila tiba di kompleks imigresen Malaysia kita kena turun dengan hanya membawa dokumen terpenting, passport. Naik bas semula dan kita akan turun dengan SEMUA barangan di imigresen Singapura. Nak masuk negara orang kan.... macam naik kapal terbang jugalah, kastam scan semua barang sebelum beratur sampai lenguh kaki di imigresen tu. Giler dow... sejam setengah berdiri. Kena denda dalam kelas dulu pun tak lama camni 😡

Selesai semua tu kami terus ke the state of the fun, Sentosa Island! Sampai juga akak ke sini, dik.

Bas berhenti di Singapore Cruise Centre. Kalau kita nak ke Batam lebih baik naik feri dari sini kerana lebih cepat dari jeti Johor di Stulang Laut. Dari Jeti Stulang Laut 90 minit tapi dari Singapura hanya 45 minit. Dalam SCC ni ada memacam kedai, walaupun perut masing kenyang tapi bau pastri tu kan...telan air liur jap. Terngiang-ngiang di telinga, "jangan makan ikut nafsu!" hahah... Ada satu bunga besar di pintu masuk tu cantik untuk bergambar. Jarang aku tengok orang pos di medsos bergambar di situ.



Ambil mood dulu... entah bila akan sampai di Korea.

Foto wajib di glob Universal Studio Singapore. Yeayyy ai dah sampai di USS!

Dari sini kita akan mula berjalan untuk ke Resort World Sentosa di Sentosa Island. 1.1km uols nak sampai ke Universal Studio Singapore. Sajalah kami dibawa berjalan untuk melihat sekeliling tapi kalau rasa tak larat boleh je naik monorel dari Vivo City, USD5 seorang. If you're from other parts of Singapore, boleh je naik MRT North East Line atau Circle Line dan turun di MRT di Harbourfront yang connected dengan Vivo City tu. Kedua-dua MRT akan terminate di situ then sambung naik monorel kalau nak cepat atau naik cable car pun boleh, ikut Exit B menghala ke Harbourfront Centre

 Sentosa Island ialah sebuah pulau buatan yang diatasnya dibina Resorts World Sentosa dan hotel lima bintang. Di pulau kecil ini ada 44 tarikan pelancongan seperti KidsZania, Skyline Luge & Skyride Sentosa, Mega Adventure Park, iFly Singapore dan berbagai lagi tetapi yang selalu orang update hanyalah Universal Studio Singapore. Tipah pun tertipu... ingatkan tu je ada.

Sambil berjalan ke Pulau Sentosa tu kejap kejap berhenti nak ambil gambar hehe...jenuh tour guide kami, Jo, panggil. Biasalah kan kalau first time sampai memana semua sudut nak selfie. Pagi Sabtu tu ramai orang dengan peralatan melukis memasing duduk sambil melukis pemandangan. Wow hobi yang bagus! Bila dah sampai ke seberang sana... owh dah ramai orang. Tak dapatlah clean background bila bergambar di USS globe tu.




Malaysian Food Street di Sentosa Island. 

Dari satu tempat ke satu tempat kami gunakan monorel. Bila dah sampai Sentosa Island kita boleh naik monorel dengan percuma, yang bayar USD5 tu jika naik dari Vivo City di seberang sana. Kami jalan lagi hingga ke patung Merlion kemudian naik ke Madame Tussauds. Sempatlah kita bergambar dengan Van Diesel, Lady Gaga dan Tom Cruise hehee... Di sini juga kita boleh try race VR car dengan kadar SGD20 seorang. Alaa yang letak apa ntah lat muka tu...hmm entahlah nak... dia bagi dua pilihan nak race kat jalan raya atau circuit.


Terjumpa Tom Cruise terus lupa laki sendiri hahahah... taklah tinggi sangat dia ni.

Dari sini kami ke Kampung Glam yang menempatkan Malay Heritage Centre yang dahulunya istana dan Masjid Sultan. Sebenarnya dahulu kala kawasan ini kampung Melayu yang diketuai oleh Sultan Hussain dari Riau. Aku ada baca satu kenyataan almarhum Sultan Azlan yang penghujungnya bermaksud "akhirnya raja mungkin hanya boleh dilihat di muzium". Betullah. Jaga-jagalah yang masih berkuasa tu... hidup ini bagai roda. Banyak bukti depan mata, semalam jadi manusia paling power esok mungin pakai baju warna jingga. Itu contoh...

Di sinilah juga kami lunch. Aku tak makan murtabak di Restoran Zam Zam sebab dah pernah try tapi di restoran berdekatan tapi portion masih sama, besar, boleh makan dua orang. Intinya pun mewah. Murtabak SGD8 + teh tarik SGD1.40. Habis separuh je separuh lagi tapaw. Giler nak buang 24 hengget tu 😭😭. Aku sambung makan di RnR Machap hahah...sayang rezeki oii.

Sejarah Melayu dan Singapura boleh dilihat di Malay Heritage Centre.

Masjid Sultan dari Arab Street.



Kemudian kami berhenti sekejap di The Esplanade untuk bergambar. Rasanya memana rombongan pun akan berhenti di business districts ini. Puaslah hati ai dapat bergambar kat semua Singapre's landmarks.


Di belakang ai tu Esplanade "the big durian", lokasi pementasan teater dan kesenian.

Selepas tu kami dibawa ke Bugis Street pula...ohmaiii...tempat shopping dengan harga patut uolsss... tapi sayangnya kami hanya diberikan masa 30 minit sahaja di sini sebab time dah banyak lari. Kena punctual lah kalau ikut group trip camni... Kan dah rugi tak dapat menjelajah Bugis Village tu.. punyalah banyak kedai nak ditabur duit haishhh...


Then we headed to Gardens by the Bay yang ada pokok besar tu. Di sini pun kami explore kawasan luar tu saja, tidak dibenarkan naik jambatan di Supertree Groove disebabkan hujan. Kami juga tak masuk ke Flower Dome sebab tak cukup masa...tapi okay jugalah tak masuk, terkejar-kejar tak best. Takpelah insyaAllah next time boleh pergi lagi and spend more time di lokasi tertentu. Untuk enjoy Gardens by the Bay kita kena datang siang dan malam untuk pengalaman berbeza, dan pemandangan malamnya sangat indah. Ada 12 attractions di dalam ni saja...banyak kan? According to Tripadvisor Gardens by the Bay is rated top three things to do in Singapore. Jangan terlepas okeh!

Supertree Groove di Gardens by The Bay.

Image result for gardens by the bay

Kemuncaknya trip ni kami dibawa menonton Spectra, water and light show depan Sand Expo & Convention Centre. Ini pertunjukan gabungan muzik simfoni, cahaya dan air menggunakan teknologi lazer terkini, air pancut dan projektor. Ia dikatakan pertunjukan yang terbesar seumpamanya di Asia Tenggara.

Pertunjukan ini free aje selama 15 minit dan spot paling ngam di tengah platform (bukan di bawah). TG Joe kata di Suntec City pun ada show gini.

Waktu pertunjukan:
Ahad-Khamis: 8 dan 9 malam
Jumaat-Sabtu: 8, 9, 10 malam


Begitulah ceritanya trip bajet kami sehari di Singapura. Aku rasa berbaloilah sebab dapat melawat banyak tempat. Ahh...penat tu dah balik nanti baru cerita. Kalau nak stay sehari lagi di Singapura rasanya boleh je bincang dengan RAINI Travel, balik sendiri naik bas. Senang je.

Tiap-tiap bulan RAINI Travel buat day trip ke Singapura so please contact them for more infos at 016-774 4594 . Next trip will be on 30th November.










Mencipta Kenangan Di Hutan Rekreasi Sungai Tekala

Mencipta Kenangan Di Hutan Rekreasi Sungai Tekala | Bismillah... dua minggu juga tak update blog, type-save-type-save-type-save... repeating the same actions. Entah apa yang aku sibukkan pun tak tahulah. Oleh kerana ada tempat baru yang kami sekeluarga (err...with Set B boys) pergi Ahad lalu jadi aku update segera sebelum hilang keterujaannya.


Tujuan ke Semenyih sebenarnya memenuhi undangan kenduri di rumah adik ipar. Keluarga sendiri kan, takkan tak pergi pulak sedangkan aku takde apa apa urusan tapi lewat sampai sebab husband tak sabar nak test mesin rumput baru dia 😃.  Selesai di sana takkan nak terus balik kot? Bukan akulah tu kalau makan sepinggan terus balik... bayar tol oih nak sampai sana.

Kami mak paknya dah plan nak bawa The Boys mandi-manda sebab cuti Deepavali lima hari minggu lepas tak kemana-mana pun. Bebudak tu memanglah active as always, keluar pukul 8 balik 12 tengahari, keluar lagi 5 petang balik pukul 7. Aku je lah yang mereput kat rumah berebut tv dengan anak dara yang tak sesudah menghadap drama Korea 😔. Anak-anak-anak excited sangat bila aku kata, kita nak pergi mandi di air terjun! Seluar, baju, swimming trunk semua mak dah packing sesenyap.

Maka teruslah kami ke Hutan Rekreasi Sungai Tekala yang jauhnya hanya 13km dari pekan Semenyih dan 43km dari bandaraya Kuala Lumpur. Dokek yo.... Ia berada dalam Hutan Simpan Sungai Lalang, sebahagian daripada hutan negeri yang juga dikenali sebagai Taman Warisan Negeri Selangor. This is a lowland dipterocarp forest.

Sebelum sampai nanti kita akan menempuhi tiga buah kuburan moden. Yang terakhir tu aku terbaca, "Sales Gallery/Office", aku ingatkan projek perumahan tapi rupanya 'rumah terakhir' huhuu... Makcik aku kata dia kalau lalu memana kubur Cina dia mesti akan ingat kat aku sebab tahun 90an dulu aku pernah cakap pada dia aku nak buat bisnes kubur Cina 😁😁😁... untung worr... nampak tak betapa out of the box thinking nya aku? hahaha... 

Eh, dah sampai.


Di sebelah tempat parkir kenderaan tu ada tandas dan surau. Suka surau tu, ringkas je. Di sebelah lagi ada 30 tapak perkhemahan yang mampu memuatkan seramai 150 orang dalam satu satu masa. Bolehlah uols bawa anak murid/keluarga camping di sini nanti. Ada juga papan peringatan agar pengunjung berhati-hati dengan penyakit kencing tikus (Leptospirosis) - sebenarnya kencing binatang, bukan tikus je seperti yang ramai daripada kita faham. Sila elakkan daripada mencuci bekas makanan dan kaki di air yang yang bertakung.

Ada monyet haa.... jaga jaga barang uols.

Eh, ada monyetlah! Selepas membayar tiket masuk kami pun terus menuju ke puncak. Kata nak mandi air terjun khennn... Tercari-cari jugalah tempat yang agak selesa untuk menghampar alas punggung. Aku yang pakai long skirt sempit rasa alamakkk... payahnyalah nak duduk sesuka hati. Dalam perjalanan ke atas tu aku perasan ramainya Filipino. Mereka lebih beruntung daripada yang lelain sebab hari Ahad dapat cuti. Giler ah kerja terus-terusan tak dibagi cuti. Aku yang jadi "mem" besar kat rumah ni pun nak cuti empat hari sebulan.




Air terjun ni best, banyak tempat yang kita boleh mandi. Ada natural rock pool yang membuatkan bebudak seronok mandi. Aku jadi pemerhati je sambil mengisi perut (lagi). Husband ai kata di tempat paling tinggi takde tempat yang agak luas untuk bentang tikar.

Pukul 3.30 kami mula beredar dari situ bila langit semakin gelap. Sewaktu di bawah aku nampak ada pengunjung yang baru sampai. Hhmm.... terfikir juga kan sekarang pepetang hujan, kenapa datang petang eh? Kesian anak-anak dia mengharap je nak mandi. Jangan memain dengan kepala air, jenuh Bomba nak cari kang. Kami masuk je dalam kereta hujan pun mula rintik.


Hutan Rekreasi Sungai Tekala ni menarik sebab:
1) tak jauh dari KL/Seremban
2) air terjunnya bertingkatnya tak tinggi sangat, sesuai untuk keluarga
3) ramai boleh berkelah serentak
4) nak camping pun boleh

Yang kurang menariknya cuma... ada pondok rehat yang sudah pecah atapnya dan bilik persalinan yang teruk, selain ada yang tak berpintu ia juga berdaki 😞. Kalau baju dalam kau jatuh erghhh... geli nak pakai oih! hahah... Aku nampak seorang bapa prihatin ni angkut air sebaldi dan siram bilik persalinan tu sebelum digunakan. Hmm...pancut dengan Harpic atau Mr Muscle dan tenyeh seminggu sekali bersihlah tu. Weekend je ramai orang datang.

Kami bercadang nak datang lagi tapi nak panjat Bukit Broga sekali. Bolehlah berendam dan test bilik air baru tu nanti.


Tiket masuk:
Dewasa RM2
Kanak-kanak RM1


Jika ada sebarang pertanyaan sila hubungi:
Pejabat Hutan Daerah Selangor Tengah
Km 11 (Batu 7), Jalan Cheras,
43200 Cheras, Kajang
Selangor
Tel: 603-9075 2885
Faks: 603-9075 6022
Koordinat:WGS 84 : N3.0715° , E 101.8763°

Hotel Review | Resort di tengah kota kuno, Aureum Palace Hotel & Resort, Bagan

Hotel Review | Resort di tengah kota kuno, Aureum Palace Hotel & Resort, Bagan | Sehari dua ni orang tengah heboh dengan bilik underwater Neelofa di Maldives. Memang unik sepadan dengan harganya, hanya untuk yang "ada ada". Kita yang tak have have ni mampu tengok je lah hehee... but don't worry, jika mahukan resort yang selesa di tempat yang menarik pemandangannya di tempat lain pun ada.


Pernah cuba mencari lokasi belon udara panas di Asia tak? Bandar lama Bagan di Myanmar ialah salah satu lokasinya dan di tengah kawasan bersejarah itulah ai menginap menikmati keindahan bangunan ciptaan manusia zaman kuno.


Nampak tak pagoda/stupa yang berwarna coklat kemerahan di belakang tu? Beribu you... Sumber Aureum Palace.

Resort Di Dalam Bagan Archaeological Preservation Zone
Di zaman dahulu kala, orang Burma (kini Myanmar) percaya bahawa kerajaan Bagan ialah jambatan antara dunia dan syurga. Mungkin disebabkan itulah begitu banyak sekali stupa dan pagoda dibina di kota lama ini.

Aureum Palace Hotel & Resort berada dalam kawasan seluas 27 hektar di kota lama Bagan. Jejak je kaki ke resort ini kita dapat rasakan macam balik ke zaman dahulu, bukan sebab resort tu teruk tapi pemandangannya yang tiada di tempat lain. Kedudukannya di tengah beribu pagoda dan  stupa yang berusia ratusan tahun dengan warna asli, reka bentuk lama. Jika uols minat history and architecture Bagan ini salah satu destinasi wajib untuk dikunjungi. Beautiful. Asyikkkk...

Bilik aku Orchid Villa- Garden View seluas 90 meter persegi. Luas dah tu untuk dua orang tapi ada lima jenis bilik/villa lagi untuk dipilih. Owh mereka ada bagi complimentary chocolate and fruits too. Balkoninya walaupun menghadap ke bilik villa depan tapi masih ada privacy, bilik mandinya pula lengkap dengan bath tub, tandas berasingan dan ada ruang bersiap. Weighing scale pun ada jadi aku dok timbanglah sebelum dan selepas heheh... Ruang tandasnya diperbuat daripada bahan kayu, luas.


Photo of this room

Sumber Aureum Palace

Gallery image of this property
Sumber booking.com


Nyaman betul berehat di balkoni sambil minum petang. Sunyi dan damai. Ada juga yang sengaja baring atas rumput pepagi sambil melihat belon panas terbang kat atas nun. Mat saleh sukalah part berjemur ni terutama time musim sejuk tu. Elok ke sini selain bulan Jun hingga September, panaih oih. Kekurangan villa ini di mata aku ialah lampunya yang malap, ai is tak berapa suka.

Bila petang ramai pakat berkumpul di swimming pool untuk melihat matahari terbenam. Kolam renangnya luas jugalah dan bagusnya boleh nampak reflections di permukaan air. Cantik! Memalam ada je having their romantic dinner by the pool. Dari depan viewing tower tu boleh nampak stupa yang dipasang lampu. Pemandangannya macam...erm.. macam mana eh nak cakap? Stunning kot the best word.





Aureum Palace Hotel & Resort dilengkap dengan fasiliti lima bintang dibawah pengurusan Htoo Hospitality. Resort ini dilengkapi dengan segala yang patut ada termasuk kolam renang, gimnasium dan menara dimana kita dapat melihat 360 kawasan arkeologi Bagan. Setiap pagi ramai tetamu dan orang luar akan naik ke Aureum Viewing Tower ini untuk melihat belon udara panas terbang. Untuk guest free je... outsiders kena bayar USD5. Melihat sendiri perubahan warna cahaya dari malap ke terang sambil hot air balloon naik satu persatu rasa best sangat! Amazing! Pepetang pun boleh naik tengok sunset pula. Mujur sekarang guna kamera digital tekan je lah banyak mana pun, kalau zaman dinosour dulu habis dah Kodak ni.

Aureum Viewing Tower


  



Apart from hiring a tour guide kita boleh juga sewa e-bike dari resort untuk jalan-jalan. Ada tempat yang best untuk tengok hot air balloon pepagi. Sila rujuk entry lama untuk melihat lebih banyak gambar.

Dari segi makanan, aku boleh komen breakfast je lah sebab lunch and dinner makan vegetarian food di luar. Puas hatilah dengan breakfast yang disediakan, banyak bun cakes bread cereal semua. Hospitality? 5 bintang! Aku panggil techinician untuk adjust tv pantas dia datang. Camtu jugalah yang collect bag sewaktu nak check-out.

Resort ini hanyalah...

4.2km ke Nyaung U Airport
2.2km Bagan Nyaung U Golf Club
10km ke Ayerwardy River
Lain-lain pagoda/stupa.. rata-rata dalam 2km sahaja.



Bagaimana untuk ke Bagan menggunakan pengangkutan awam?
1) Pengangkutan udara
Naiki pesawat domestik dari Yangon dan mendarat di Nyaung Airport. Terdapat lima domestic flights ke Bagan. Perjalanannya 1 jam 20 minit.


2) Dari Yangon ke Bagan dengan bas.
Ada beberapa syarikat yang memberikan servis dengan dua jenis bas, VIP atau biasa. Bas VIP 2+1 seater lebih selesa dan ada leg rest yang boleh dinaikkan 45 darjah. Harga tiket bas VIP USD25, bas biasa yang seat 2+2 tu USD21 seorang. Semua bas ada air-cond.

Bas biasanya berlepas jam 8 malam. Perjalanan selama 10 jam dan kebanyakan bas will stop for half an hour at 115 miles on the Yangon-Nay Pyi Taw-Mandalay Expressway (2.5 hours north of Yangon). Kalau tujuannya ke tempat popular ni during peak season elok book sesiap bas yang hendak dinaiki.


Tempat menunggu bas: 
The Aung Mingalar Highway Bus Terminal (also known as Highway Bus Station). Stesen bas ini 7km dari Yangon airport dan 19km dari central Yangon di Sule Pagoda tu. Sejam jugalah dari tengah bandar Yangon tu.


3) Dari Yangon dengan keretapi (perjalanan setiap hari)
Tiket keretapi boleh dibeli online, melalui ejen atau pergi sendiri ke Rangoon Train Station. Kalau nak travel on the same day pun beli di train station.

Kalau nak buat advance booking kena pergi Advance Booking Office di Bogyoke Aung San Road di sebelah selatan trek bertentangan dengan Sakura Tower & 33rd street, and diagonally opposite Traders Hotel . Tiga hari sebelum bertolak dah boleh beli. Sila bawa passport ya. Pejabat jualan dibuka dari pukul 7 pagi hungga 3 petang. Kaunternya paling kiri.

Dari Yangon (nama lamanya, Rangoon) ke Bagan : Train no 61
Kelas : S, U, 2, O
Waktu berlepas: 4 petang
Waktu tiba: 9.31 pagi

Dari Bagan ke Yangon : Train no 62
Kelas : S, U, 2, O
Waktu berlepas: 5 petang
Waktu tiba: 10.30 pagi


S = upper class sleeping-car (tiada di musim hujan); U = upper class seats (tiada di musim hujan); 2 = 2nd class seats; O = ordinary class seats.
Harga tiket:
Upper class sleeper : MMK16,500 (USD17)
Upper class seat: MMK12,000 (USD12)
Second class seat: MMK6,000 (USD6)
Ordinary class seat: MMK4,500 (USD4)

Kanak-kanak dibawah 3 tahun PERCUMA
Kanak-kanak dibawah 10 tahun SEPARUH HARGA

**Tiada perbezaan harga antara locals and foreigners.


Aureum Palace
Near Bagan Viewing Tower
Min Nanthu Village
Nyaung Oo, Mandalay Division
Myanmar (Burma)
Tel: (+95 61) 60 046/ 047, (+95 9) 6502 963/ 964
Emel: aureumbgn.head@htoohospitality.com, aureumbgn.fo@htoohospitality.com


Kisah perjalanan dari Yangon ke Bagan ada di sini. Jemput baca juga perjalanan lain yang berkaitan. Terima kasih.

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free