Bila artis antarabangsa meluah idea di Thailand Biennale Krabi 2018

Bila artis antarabangsa meluah idea di Thailand Biennale Krabi 2018 | Dalam usaha untuk mengekalkan Thailand sebagai sebuah negara yang menarik untuk dilawati, Krabi telah dipilih sebagai lokasi pameran antarabangsa seni kontemporari Thailand Biennale Krabi 2018 yang diadakan buat pertama kali.


Office of Contemporary Art and Culture (OCAC) dan Ministry of Culture di Bangkok dengan sokongan Krabi District Office telah melancar Biennale yang pertama kali di sini dengan tema "Edge of Wonderland". Krabi dipilih kerana telah dikenali di seluruh dunia sebagai sebuah daerah yang kaya dengan keindahan alam, sejarah dan hospitaliti. Banjaran gunungnya, pulau yang cantik, air laut jernih menepati makna keajaiban alam. Selain itu kedatangan pelancong juga tinggi di Krabi, lapan juta pelancong telah mengunjungi Krabi pada 2017 menjadikannya keenam popular di Thailand.

Berbeza dengan pameran seni yang kebiasaanya dilakukan di dalam bangunan, Thailand Biennale Krabi dipamerkan di pelbagai tempat seperti di tengah bandar, tepi sungai, dalam laut dan dalam taman negara. Kat laut pun ada haa.... interesting!

Pameran ini berlansung selama tiga bulan bermula 2 November 2018 sehingga 28 Februari 2019. You still have time to see it. Bagi diri ai yang tidak berapa pandai menikmati seni ini, ada artis/pereka arca kayu/besi yang sangat genius. Untuk mereka yang terlibat dalam fine arts, lanskap,  senibina, interior design... mungkin bahan pameran ini boleh memberi idea baru. You must see it!


Eksplorasi Biennale
Memula kami diberi penerangan oleh pembantu kurator Dr Vichaya Win Mukdamanee di Andaman Cultural Centre, Krabi. Tempat ini merupakan pusat kebudayaan di mana seni pembuatan manik dan muzium kesenian ditempatkan.  Banyak juga lukisan dipamerkan di sini. Selepas lunch kami dibawa melawat sculpture di Krabi Town, Khao Khanabnam dan Koh Klang (perkampungan muslim). Selama tiga hari di sini banyak lokasi Biennale yang kami lawati walaupun tak habis. Cuaca pun molek je tiga hari tu. Alhamdulillah.

Dr Vichaya Win Mukdamanee

Setiap arca yang dicipta ada maksud bagi pembuatnya tetapi kita sebagai orang yang melihat boleh mentafsir pelbagai maksud, subjektif. Kalau kau tanya pada photographer or sculpture apa maksud kerja seni mereka dan dia cakap subjektif, itu tipu. Mesti ada tujuan kita buat sesuatu tu kan?

These are not Biennale but sculptures at the Andaman Cultural Centre.

Jom kita tengok sebahagian besar arca yang dibina untuk pameran dalam waktu terhad ini. Terbakar lemak kami berjalan ke sana sini uols...

Di tebing sungai bandar Krabi


Gambar kanan: imej di dalam teropong. 
Artis: Kamol Tassananchalee
Title: Two visions of the Wonderland

Banyan tree yang ditanam terbalik. Boleh pula dia hidup eh.
Artis: Yang Zhenzhong
Title: To be or not to be

Artis: Panya Vijinthanasarn
Title: Neo Centipedian Animal Non-Discovery

Artis: Vichoke Mukdamanee
Title: Story of Love

Macam maze kan?
Artis: Chong Bun Pok
Title: Wandering at the Edge of the Wonderland

Di Khao Khanabnam

Kena naik tangga ni untuk masuk ke dalam gua.

Bila tengok exibit ni terus teringat kaum Ad. Yang melilit di badan tu adalah ular yang sangat besar, gambaran ini dijelaskan dalam quran azab bagi orang yang tidak solat. Musykil aku, dari mana artis Cina ini mendapat ilham agaknya?
Artis: Tu Wei-Cheng
Title: Giant Ruins

Di Koh Klang

Ia dibuat seakan stadium mini dengan bola berisi jerami padi bertujuan sebagai tempat berehat dan bersosial di kalangan penduduk setempat.
Artis: Takafui Fukasawa
Title: Buffalo Football Field

Artis: Wang Wei
Title: Elevated sea level




Di Khlong Muang Pier

Genius! Kalau nak dengar bunyian yang jelas kena senyap dan lebih baik datang ketika air air pasang.
Artis: Felix Blume
Title: Rumours from the sea

Di Ao Nang Beach

Lokasinya hanya bersebelahan landmark Ao Nang Beach, patung ikan todak tu. Di bawah batu/tiles diletakkan sejenis spring.
Artis: Tran Luong
Title: About the hiding of the giant jellyfish

Untuk kesan yang lebih 'menakjubkan' datang juga waktu matahari terbenam 😰
Artis: Kamin Lertchaiprasert & Suriya Umpansiriratana
Title: No sunrise no sundet

Di Phra Nang Cave Beach

Emas tulin dilekatkan sekeliling batu besar tanpa mengunakan paku. Sewaktu air pasang batu ini akan kelihatan lebih bersinar cantik dan seolah-olah terapung.
Artis: Vong Phaophanit & Claire Obousier
Title: Gilding the border

Artis: Aram Bartholl
Title: Perfect beach HD

Artis: Chusak Srikwan
Title: Phra-Nang

Di Poda Island

Artis: Camille Norment
Title: Pulse- Formation

Kabel dipasang ke solar panel tetapi diset untuk mengeluarkan bunyi hanya di siang hari. Seram seh kalau dengar memalam hahah...
Artis: Ignas Krunglevicius
Title: Visions

Artis: Leung Chi Wu
Title: Monuments for solitude

Di Tha Pom Klong Song Nam

Ini bukan Biennale tetapi salah satu lokasi menarik untuk dikunjungi. Kita perlu berjalan di plank hingga ke dalam (macam yang di Tanjung Piai). Di sebelah dalam air tawar yang jernih kehijauan manakala di luarnya air tawar bercampur dengan air laut. Ini bukan Emeral Pool, tidak dibenarkan mandi ya. 

 Teknik mengesan lubuk ikan dengan meletakkan pendayung ke atas telinga. Teknik ini turut digunalan nelayan Iceland.


Di Than Bok Khorani National Park

I told them, this is stairs to heaven 😀
Artis: Vertical Submarine
Title: Mirrors and copulation are abominable, since they both multiply the numbers of men.

Dah lama tak tengok getah keping. Awak pernah ke tengok?
Artis: Amber Ginsburg, Sara Black & Charlie Vinz
Title: Le Musee du Grand de Hors (The Museum of the great outdoors)

It's not going to last long, many of it will be dismantled once due so please take this opportunity to see these incredible arts during limited times.

When is the next Biennale in Thailand?
In December 2020 at Nakhon Ratchasime in Korat. Haa uols... get ready dengan iklan tambang murah tu.

For more info please read here .


Big thank you to Tourism Authority of Thailand and Krabi Tourism for arranging this trip.

I appreciate your comment so let s say something
EmoticonEmoticon

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free