Tempat 'Parking' Jimat Untuk Ke KLIA / KLIA2

Tempat 'Parking' Jimat Untuk Ke KLIA / KLIA2 | Untuk orang yang beralamatkan Kuala Lumpur tambang bas ke KLIA/KLIA adalah murah, hanya RM9 sehala. Bagi orang yang tiada akses mudah kepada pengangkutan awam, menggunakan kenderaan sendiri mungkin lebih praktikal terutamanya jika membawa anak kecil. Tambahan pula jika hanya mahu berada sehari dua di luar kawasan, melawat ibu bapa di Kuching misalnya.

Eh, sebenarnya kita nak parking di airport sana tu bukan sebab nak melancong saja... nak hantar saudara-mara pergi umrah pun kita pakat gi reramai ye tak? Yang pergi umrahnya dua orang saja tapi yang menghantar dua tiga kereta. Aku nanti kalau pergi umrah nak ikut cara Professor Mohd Kamil Ibrahim, pergi sendiri je supaya boleh khusyuk bermula dengan langkah pertama. InsyaAllah.

KLIA2 kita tu macam shopping mall, macam macam ada. Nak shopping dan makan makan mana cukup sejam, sebab tu lah kita cuba cari tempat parking alternatif supaya lebih banyak duit boleh 'dihantar' ke kedai. 

Semasa penerbangan tambang murah beroperasi di LCCT lama, ada satu parking lot yang mengenakan kadar RM16 sehari. Wah berbaloi-baloi! Kini dengan kecanggihan KLIA2 ruang untuk memakir kenderaan lebih banyak dan selesa (berbumbung) tetapi dengan kadar yang lebih tinggi pula. #lappeluh.

Okaylah, mahal tu subjektif. Tips ini pun lebih kepada mereka yang hendak meletakkan kenderaan di KLIA2 tetapi boleh juga kepada yang menggunakan KLIA. Di sini disenaraikan beberapa tempat 'parking' yang boleh disesuaikan mengikut kemampuan anda:

1) Gateway@KLIA2 Mall
Kompleks berkembar dengan bangunan terminal utama ini menyediakan 5,690 ruang parkir kereta dan 800 motorsikal, ditambah dengan 52 untuk OKU di blok A dan B. Bangunan lapan tingkat ini dilengkapi dengan lif dan pengawal keselamatan yang bertugas 24 jam untuk keselesaan dan keselamatan pengguna tapi "park at your own risk" katanya.

Bayaran boleh dibuat di mesin yang disediakan di tingkat 1, 4 dan 7.


Nota:

Jika anda menggunakan kad Touch 'n Go semasa meletak kenderaan, caj 10% akan dipindahkan kepada anda. GST 6% jangan dilupa... bertabahlah nak -_-

Valet Parking juga disediakan di tingkat 3, Gateway@KLIA2 shopping mall, bersebelahan tempat menurunkan penumpang di Balai Pelepasan.


Kadar Baru Parkir Kenderaan di KLIA2

Image result for parking klia2


Tempoh                                                        Kadar 
Sejam pertama (1) hingga jam ketiga (3) (atau sebahagiannya)       RM4.00 sejam 
Jam keempat (4) hingga jam keenam (6) (atau sebahagiannya)       RM3.00 sejam 
Jam ketujuh (7) hingga jam kesembilan (9) (atau sebahagiannya)   RM3.00 sejam 
Jam kesepuluh (10) dan keatas (atau sebahagiannya)                     RM2.00 sejam 
Kadar maksima sehari                                                               RM46.00 sehari 

Kadar rata RM20 sehari akan dikenakan selepas kadar RM46 untuk tiga hari pertama. 
*Kadar seminggu RM218 sahaja. 

Motorsikal                                                                          RM1.00 sekali masuk 
Kehilangan tiket                                                                        RM50.00 sehari 

Termasuk 6% cukai perkhidmatan 



2) Long Term Car Park (LTCP)
Tempat parkir kenderaan yang ini lebih murah dengan kadar RM2.50 sejam maksima RM32 sehari. Motorsikal dicaj RM1 sahaja. Motorsikal park kat Gateway@KLIA2 Mall je... singgit juga.

Shuttle bas disediakan setiap 15 minit 24 jam sehari untuk ke KLIA/KLIA2.

Long Term Car Parking facility

3) Terminal Bersepadu Selatan di Bandar Tasik Selatan
Kadar meletak kenderaan di sini sangat murah, hanya RM4 sehari. Dari TBS kita perlu menaiki KLIA Transit ke KLIA/KLIA2 dengan tambang RM38.40 atau menaiki Jetbus RM10 sehala.
Jadual Jetbus
Image result for parking klia2
Untuk international flight eloklah pergi airport empat jam lebih awal ya.

4) Putrajaya Sentral
Kadar meletak kenderaan di sini sama seperti TBS hanya RM4 sehari dan tambang ke KLIA/KLIA2 dengan KLIA Transit RM9.40 sehala. Hanya 16 minit ke KLIA dan 20 minit ke KLIA2. Bermasalah sikit jika waktu mendarat di luar waktu perkhidmatan kecuali awak tak kisah lepak di airport beberapa jam.

5) Tune Hotel, KLIA2

167 ruang parkir disediakan. Kadarnya ialah RM2 sejam.

6) Di rumah kawan kau hahah...
Ada kawan tak di Nilai/Bandar Baru Salak Tinggi? Kalau ada bagus. Park sahaja di sana dan minta tolong mereka hantarkan ke airport (bertuah badan). Jika tidak naik sahaja bas Airport Liner yang lalu di kawasan tersebut. Bas itu bertolak dari KTM Nilai melalui Bandar Baru Nilai, Bandar Baru Salak Tinggi, Masjid KLIA...

Di INTI College Nilai tu pun ada kedai yang dibuka 24 jam. Maybe you can consider to park your vehicle there. "Park at your own risk" juga.
Itu sajalah kot.... membantu tak?
Dilema sungguh kan, tambang kapal terbang murah tapi parking pula mahal. So how? Pejam mata dan bayar. Have a safe journey peeps.


Nota:
1) Long-Term Car Park Facility At KLIA (Block A)
Minima : 4 hari
Kadar : RM144
Tambahan hari : RM15 sehari

2) Nak tahu cara jimat ke KLIA/KLIA2? Sila baca di sini.

        


5 comments

Banyak tempat juga boleh jimatkan bayar parking ya

Ya, boleh pilih ikut keselesaan dan kemampuan

Membantu ni untuk senang buat pilihan.

Boleh kira kadar parking di sini: https://blog.pakej.my/info/tempat-parking-murah-ke-klia-atau-klia2/

I appreciate your comment so let s say something
EmoticonEmoticon

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free