Imam Muda

U all selalu ke tgk prog Imam Muda. Aku dgr that prog sgt baik and dpt pujian dari stesen tv Jerman and France sbb produk sendiri tak meniru mcm AF dll tu. Kerajaan dia org pun mgkn akan gunakan some of the idea utk lantik imam dia org sndiri nt takyah nak import dr mana2.

Aku pernah tgk promo je skt kalo tak silap masa paintball (btl ke ada?), itu pun ntah kat rmh sapa tertengok.
Org muda2 nalurinya berbeza dgn senior citizen dan berperut bulat, jiwanya membara ideanya berjuta dan badannya cergas so don't expect imam2 muda sekadar ddk dlm masjid jadi imam solat, baca talkin dan nikahkan org je. Aku ada sorang sedara muda yg jadi imam dn disediakan kemudahan tmpt tinggal di masjid. Bila tgh mlm dia n kwn2nya pakat mancing kat area masjid tu. Bila2 free depa sangkut jubah n p main futsal maknanya mereka berada dlm masyarakat, bukannya 1 tahap lbh tinggi dr masyarakat. Aku rasa dgn cara mcm ni lbh mudah nak mentarbiahkan golongan muda bahawasanya Islam itu indah dan mudah. Semua kta blh buat tapi ada syarat dan batasannya la kan.

Sorang lg imam yg aku kenal tapi tak blh dh nak lari2 ni sbb dah "bulat". Dia jadi imam 1 kat masjid ptg2 main takraw dgn bdk2 kg. Bila ada jmputan ceramah dia pg dan dia sgt pandai menarik perhatian masa berceramah siap dgn lagu hindustan lg dan suaranya dan lenggok lagunya masyaallah....sedap bangat! Kalau tuan2 dan puan2 dgn bacaan quran dia blh menitik air mata, meresap ke dalam jiwa. Lps tu dia baca puisi/sajak dlm bahsa urdu.

"Hang tau tak  makna sajak tu?" dia tanya audience
"Tadi bkn main hang gelak no masa aku nyanyi kuch kuch hota hei...sajak tu ttg anak org Islam yg kena zalim bla..bla..tu la hangpa dok seronokkkkkk ja dgn ceghita hindustan!" ha kau kna sedas. (ust haslin ke apa nama dia, dulu selalu jumpa but now kekadang nmpk kat tv je.

Dia pernah cite masa kecik2 ddk dgn nenek n sekali tu ngelat semayang so nenek dia tibai pungkok kuat2 sambil kata "kalu hang tak semayang lbh baik hang mati!". Hasil didikan keras tu dia tak jadi kasar pun malah p belajar spai ke Pakistan dan jadi manusia yg berguna kpd manusia lain. Pendidikan lemah lembut? Hmmm...korang tanya je la kt cikgu2 skrang ni terutama cgu sklh menengah. Aku pun taknak anak aku dibantai sesuka hati tapi berilah cikgu sdkt kuasa utk mendidik anak2 kita. Jgn spai cacat sudah.

Ni aku hidangkan skt gmbr2 imam muda neh..




I appreciate your comment so let s say something
EmoticonEmoticon

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free