Showing posts with label negeri sembilan. Show all posts
Showing posts with label negeri sembilan. Show all posts

Jelajah Negeri Sembilan | Bila ai pun baru tahu banyak tempat menarik di Seremban-Jelebu-Serting

Jelajah Negeri Sembilan | Bila ai pun baru tahu banyak tempat menarik di Seremban-Jelebu-Serting | Negeri Sembilan ialah negeri di Semenanjung Malaysia yang bersempadan dengan Selangor di utara, Pahang di timur dan Melaka serta Johor di Selatan. Negerinya tidak terlalu besar tetapi mendapat limpahan ekonomi dari sektor pembuatan dan pelancongan dibawah pentadbiran cemerlang Menteri Besar,  Y.A.B Dato' Seri Utama Haji Mohamad Bin Haji Hasan.


Negeri Adat Perpatih ini termasuk dalam greater Klang Valley. Segalanya ada di sini...termasuk Kuala Lumpur International Airport (KLIA dan KLIA2) yang secara fizikalnya berada di Selangor tetapi amat dekat dengan Negeri Sembilan. Menteri Besar juga secara terbuka menggalakkan orang yang bekerja di Kuala Lumpur untuk membeli kediaman di Seremban kerana lokasi yang tidak jauh, sistem pengangkutan awam yang boleh diharap dan kehidupan yang lebih relaks di sini. Akibatnya, harga rumah dua tingkat di Seremban 2 mencanak naik kepada RM600 ribu sebuah (lot bumiputera). Matilanakkk... camno la anak-anak den nak boli rumah ni lagi 10 tahun?


Sistem pemerintahan dan pentadbiran Adat Perpatih di Negeri Sembilan
Pasti ramai yang tidak tahu bahawa, Undang Luak di Negeri Sembilan turut menandatangai watikah pengisytiharan kemerdekaan 31 Ogos 1957 dahulu. Jika negeri-negeri lain mewakilkan seorang sultan, Negeri Sembilan menghantar Yang di-Pertuan Besar (Yamtuan) dan empat Undang Luak menurunkan tanda tangan. Kedudukan Undang Luak yang empat juga dijamin di dalam perlembagaan Malaysia. Lebih menarik lagi untuk dilantik sebagai Undang, keturunan raja bukanlah kemestian. Abah den pun boleh jadi Undang sekiranya layak dan disokong oleh "lembaga". 

Sistem pemerintahan dan pentadbiran Negeri Sembilan. Sumber di sini.

Banyak juga yang aku pelajari selama tiga jam mendengar penerangan En Hanafi yang pakar dalam sistem Adat Perpatih. Rasa bertambah cerdik pulak hahaha.... Yang sebenarnya makin banyak ilmu kita pelajari rasa semakin kecil diri kita ni. Betapa luasnya ilmu itu. Jika berhajat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Adat Perpatih eloklah panggil Encik Hanafi memberi ceramah di tempat anda. Beliau bukan bagi ceramah sekadar dengar-cakap (hearsay) secara turun-temurun tetapi thesis degree and master beliau memang dalam bidang berkaitan. Call beliau di nombor ini 013-2818981.

"Biar mati anak jangan mati adat?" hmm...jangan ambil ayat sekerat sekerat. Sila belajar lagi. Orang Minangkabau asalnya masyarakat yang patuh kepada agama Islam sehingga melahirkan ramai alim ulama dan umarak seperti Buya Hamka tetapi menjadikan ibu sebagai nasab dari segi adat. Mungkin disebabkan anak lelaki mereka yang digalakkan merantau maka ibu/isteri diwariskan harta supaya hidup tidak terkapai-kapai bila suami tidak pulang pulang. Harta keturunan je yang diberi kepada perempuan, harta sepencarian macam biasalah ikut faraid.


Ada apa di ibu negeri Negeri Sembilan, Seremban?
Seremban ni ibarat usherette, hang datang kami sambut. 

Berdekatan plaza tol Seremban tu (keluar tol terus ke kiri) terletaknya Muzium Negeri. Di sebelahnya ada contoh rumah dan istana lama Negeri Sembilan. Cantik untuk bergambar.

Bergambar di hadapan rumah Negeri Sembilan.

Di hadapannya ada @ChocsValley, pengeluar coklat premium. Sesiapa yang biasa makan coklat Godiva dan Patchi tahulah perbezaannya dengan kebanyakan coklat yang dijual di pasaraya. Sesuai sangat untuk dijadikan cenderahati atau hantaran. Kembang hidung mak mertua kau dik 😋😃. Mereka juga ada outlet di KLIA2.

Mereka juga membuka kelas mengajar membuat coklat kepada kanak-kanak dan dewasa dengan sedikit bayaran.



Selain itu Galeri Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara (JKKN) turut berada di sana. Setiap Sabtu bermula jam 10 pagi diadakan Bengkel Muzik Tradisional Caklempong dan Program Belajar Teater selama dua jam secara PERCUMA. Jika teringin bergambar dengan kostum tradisional Melayu silakan berbuat demikian bermula jam 12 sehingga 1 petang setiap Selasa dan Sabtu. Bayarannya hanya RM10 bagi setiap pasang baju. Dah tak payah pergi ke Istana Maimun di Medan atau Bukit Tinggi, kek Seghomban pun ado. #dekatje

Persembahan tarian tradisi Melayu sempena pelancaran Colours of Negeri Sembilan di Galeri Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara (JKKN), Seremban.

Apa lagi yang menarik di Seremban?

To those yang berminat dengan sejarah, do come and visit the city.

Seremban dibangunkan ketika penemuan bijih timah di tahun 1870-an. Seremban juga pernah dijajah Inggeris. Buktinya, bangunan lama seperti bekas balai polis seperti dalam gambar di bawah.

Related image
Bangunan perniagaan Ban Joo Lee Sdn Bhd yang pernah menjadi balai polis Seremban. Sumber di sini. Kawasan ni kami panggil Singapore Street.

Terdapat beberapa bangunan lama di Jalan Dato’ Bandar Tunggal yang dulu dikenali sebagai Birch Road diantaranya Bank Simpanan Nasional (BSN) yang dulunya pernah digunakan sebagai Majlis Perbandaran Seremban (MPS) pada 1920 dan Pejabat Pos Seremban Utara yang masih beroperasi di tapak asal. Masjid Jamek Seremban juga dikatakan antara masjid tertua di Malaysia dibina sekitar 1900. Stesen keretapi juga yang lama cuma dinaik taraf untuk keselesaan penumpang.

Kami juga ada White House 😁, bekas perpustaakaan negeri di lake garden. Kini ia dibiarkan kosong -tak tahulah kenapa- tetapi menjadi lokasi wedding photoshoot. Kekadang sampai 10 pasangan nak bergambar di situ serentak. Di hadapannya ada tugu pringatan perang dan di seberangnya ada istana hinggap. Tidak jauh dari situ ada Galeri Tuanku Jaafar. Aku dah pernah blogkan tentang GTJ ni dulu. Aku baru tahu ada sebatang pokok getah tertua di Negeri Sembilan di tepi jalan berhampiran GTJ. So far this is the oldest, yang bebetul tua dah arwah demi pembangunan. Biasalah kan...

Di Seremban juga ada street Art di belakang HSBC bank dan stesen bas Terminal One. But I think its not as interesting as in Georgetown dan Balik Pulau. Kedudukannya agak menyukarkan untuk bergambar kecuali yang di stesen bas tu, hasil 'contengan' Ujang- the famous cartoonist.


Tempat makan makan di Seremban?
Di Rahang ada dua kedai yang sedap masakannya iaitu Restoran Nelayan dan Wadi Raudah. Cubalah makan masak lemak cili api ikan sembilang salai. Perghhh...berair hidung. Gulai rusa pun ada. Di Oakland Commercial Park Seremban 2, try makan di Restoran Tradisi Sayang di belakang Hospital Columbia Asia. Makanannya secukup rasa! (Nota: ketia-tiga restoran ini tutup hari Ahad).

Jika merancang ke Kuala Pilah boleh cuba makan di kedai makan yang telah disenaraikan ni.


Dari Seremban ke Jelebu. Apa menariknya Jelebu?
Jelebu ni kan very laid back tetapi terkenal dengan durian. Jalan Seremban-Jelebu tu pukul 9 pagi pun berkabus lagi. Tak banyak aktiviti perekonomian di sini tapi lebih kepada eko-pelancongan. Jika anda sukakan sungai, jeram, memanjat gunung, white water rafting, motor cross... di sinilah tempatnya. Kurang popular kan? Hanya peminatnya sahaja yang tahu tapi akak dah bagi tau ni jadi marilah beramai-ramai ke Jelebu.

Aku berpeluang camping di Taman Negeri Kenaboi yang dulunya dikenali sebagai Taman Alam Liar. Taman Negeri ini dibawah pengawasan Jabatan Perhutanan Negeri Sembilan. Ya Allah memang best camping, trekking dan tubing di sini sampai hilanglah handphone aku 😭😭😭 sedih sungguh la... Kawasan perkhemahan luas, ada dewan terbuka, ada dorm, surau, tandas yang disediakan juga bersih. Sesuai sangat untuk dibuat program team building. Nak buat family gathering pun okay. Aku memang sukalah tempat begini... nyaman dan tenang.


Tapak perkhemahan yang luas.

Revisited. Misi mencari handphone yang hilang 😭😭 sambil berkelah.

Set B. Set A membawa haluan masing-masing, tak nak dah ikut mak ayah.

Paling best kalau dapat pergi ke Jeram Berungut. Kita akan dibawa trekking di hutan selama 10 minit kemudian menyambung di sungai selama 30 minit lagi. Seeloknya aktiviti dimulakan dalam pukul 9 pagi atau selepas Zohor. Jika lewat seperti kami hari tu dah tak boleh sampai ke air terjun sebab dan mula gelap. Aku tak pernah menonton Lord of the Rings tetapi menurut kengkawan tempat tu memang seperti lokasi filem popular tu. Dengan batu condong yang hampir bertemu di atas...cantik sangat. Sayangnya gambar dan footage yang aku shoot telah lenyap bersama handphone ke dalam sungai. Frust sangat! Tapi aku masih berharap kepulangan handphone dalam keadaan yang baik. Segala notes soal jawab aku ada dalam tu. Sedih oihh...Harap harap Huawei boleh sponsor handphone baru 😘

Aktiviti di Taman Negeri Kenaboi perlukan permit yang dikeluarkan oleh Jabatan Perhutanan Negeri Sembilan. Mereka akan sediakan guide untuk membawa kita ke Jeram Berungut. Sumpah best mandi-manda, 'menghanyutkan diri' mengikut arus dan tubing di sana.

Dari Seremban ke Taman Negeri Kenaboi dalam 80km dan kereta boleh masuk sampai ke situ. Bas besar hanya boleh dipandu sehingga ke pejabat lama Felcra kemudian kita akan diangkut dengan van atau kenderaan 4x4 yang disediakan Jabatan Perhutanan. Selain taman ini, ramai juga yang ke Lata Kijang untuk mandi-manda dan kaki hiking akan ke Gunung Besar Hantu dan Gunung Kecil Hantu. Jangan kau tanya kenapa namanya begitu.

Sila hubungi pegawai berkaitan untuk memohon permit masuk ke Taman Negeri Kenaboi: (koordinat: 3.176783, 101.985441)

Pejabat Hutan Daerah Negeri Sembilan Utara
71600 Kuala Klawang
Jelebu
Negeri Sembilan
Tel: 06 6136500
Faks: 06 6136500

Jabatan Perhutanan Negeri Sembilan
Tingkat 4, Blok B
Wisma Negeri
Jalan Dato' Abdul Malek
70503 Seremban
Negeri Sembilan
Tel: 06 7659875
Faks: 7623711


Dah taun dua ribu lapan boleh ni takkan nak anta snail mail lagi kan, stem pun dah maha...try lah emel kepada Penolong Pengarah Seksyen Hutan Lipur Puan Juliana di juliana.yahaya@ns.gov.my atau Puan Hidayah di hidayah.razif@ns.gov.my


Dari Jelebu ke farm in the park, Ladang Boden
Kambing spesis Boer + eden (aku)= BoDen.
Boer also means "farm" in Dutch so BoDen  equal to MyFarm!

Sesungguhnya ladang seluas 100 ekar ini sangat educational. Rasanya dokumentari mengenainya pernah disiarkan Majalah3 beberapa tahun lepas.

Ladang ini dibuka oleh pasangan Datuk Zainal Abdul Ghani dan Datin Fatimah Abdullah di Serting Ilir. Masuk ikut signboard Masjid Tuanku Puan Chik. Dari Jelebu kami melalui Simpang Pertang untuk ke Sering Ilir/Hilir. Jalan ini lebih dekat daripada berpatah balik ke Seremban kemudian ke Kuala Pilah-Batu Kikir. 

Cita-cita mereka mahu menjadikan pertanian/perladangan secara natural. Selain kambing sebanyak 800 ekor, di ladang ini juga ada tea garden, kolam ikan, stingless bee (kelulut), galeri informasi, plot sayuran dan kiosk jualan. Ladang teh tu bukanlah seperti di Cameron Highland tetapi jenis-jenis herba yang kaya anti-oksidan dan tanpa kafein seperti bunga telang (butterfly pea), roselle dan mulberi. Bunga telang tu yang biasa digunakan dalam penyediaan nasi kerabu.

What suprised me was, kandang kambing di Ladang Boden sangat bersih. Tiada seekor lalat pun berterbangan. Najis kambing digunakan sebagai baja tanaman. Jadi apa yang ada di ladang ini berpusing-pusing di situ juga, no wastage at all. Dan di sinilah baru ku tahu bahawasanya mata hitam kambing berbentuk segi empat dan kambing betina juga berjanggut. Selama ni aku bagi ajaran sesatlah kat anak-anak...😁 Kita juga akan diberi peluang untuk menyusukan anak kambing. Comelnya lahaiii...

Tempat kanak-kanak bermain. I wish I have this kind of farm too.


Segar dari ladang. Beli yang kecil sebagai souvenir.

They also plan to plant segala pokok lama yang biasa kita dengar dijadikan nama jalan atau tempat seperti pokok ipoh, tampoi, mahang, jelutong (terus teringat the late Karpal Singh) dan lain-lain. Mereka juga menyediakan tempat untuk sebarang acara dan kem bina diri dengan kapasiti 100 orang. Bayangkan kalau uols buat garden wedding or birthday party kat sini, very close and intimate. Ladang ni 100 ekar, takkan ada bau kambing tu semua... janganlah risau. I know what you're thinking.

Mereka sangat berbesar hati untuk menerima pelajar sekolah membuat lawatan di ladang ini. Murah je uols...kanak-kanak berumur 10-12 tahun kena bayar RM30 sahaja termasuk light meal. Mak pak yang sibuk nak ikut pun dapat harga kanak-kanak. Mak pak tu kawal sikit tangan, jangan nak petik itu ini. No walk-in okeh, kena book in advance kat sini. Dua jam di sini, kalau tak mahu berjalan kaki boleh sewa basikal.

BoDen Edufarm
Lot 167, Lorong BoDen
Off Jalan Menteri Besar
72100 Serting Ilir, Jempol
Negeri Sembilan.
GPS: 2.8256735,102.3613306

Phone: +603-8948 2171
Fax: +603-8941 9877
Mobile: +6012-207 5773
Email: inquiries@bodenedufarm.com

Selain Ladang BoDen, Batu Kikir juga ada teratak Zaaba dan inap desa terkenal, Homestay Lonek. Kalau datang time padi menguning lawa beb!

Marilah pulang ke Seremban!


Hiking di Gunung Angsi
Saja nak bagi tau, ai berjaya mendaki Gunung Angsi Sabtu lepas 🙌.... 10 minit je dari rumah but after 20 years living in Seremban baru berjaya naik. 

I took 2 hours and 15 minutes to reach the summit and two hours back to base. 825 meters not an easy task for a lazy bump like me. Latihan pun sekadar squat dan jumping jack dalam rumah. Aku hike berdua dengan anak lelaki yang darjah empat. Dia menonong je naik. Ko nak bersaing dengan budak bola memang taklah, dia training bola seminggu tiga kali, tiga kali lagi swimming...memang tak terlawan stamina. Nampaklah ciri-ciri penyayang dia tu sabar je tunggu mak dia yang lembs ni haa hehee..


Minggu ni 5 Mei akan berlansung Malaysian Super League di Stadium Tuanku Abdul Rahman Paroi diantara Negeri Sembilan dan JDT. May I suggest, uols bermalamlah di Seremban then the next day try to panjat Gunung Angsi dan diakhiri mandi-manda di Ulu Bendul. Jauhnya hanya 10 minit drive dari Stadium TAR Paroi. Park fee only RM5 per person. Dalam perjalanan pulang ke pangkal jalan tu nanti boleh minum Kopi Mansur atau makan mi udang di Pakar Paroi. Dedekat je dedua kedai tu, berhampiran Petronas.


Still thinking Negeri Sembilan takde apa apa? Think again. We don't need a lot of highrise building yang kesudahannya vacant. Fokus pelancongan negeri Sabah dan Sarawak sangat baik untuk dicontohi.

I'll post more pictures of Taman Negeri Kenaboi, Gunung Angsi and BoDen Edufarm later insyaAllah.

By the way, if you perlukan tour guide untuk melancong dalam semenanjung Malaysia, boleh bertanya di facebook Waris Guides


















Pendaftaran IJM Land Half Marathon 2017 kini dibuka!

Pendaftaran IJM Land Half Marathon 2017 kini dibuka! | Berita baik untuk orang yang suka berlari dan bersukan termasuk beberapa orang kenalan yang sangat aktif menyihatkan badan.

Image result for ijm land half marathon 2017

IJM not just build house, they build home. Jadi bila dikatakan membina kediaman mestilah ada aktiviti sihat di situ untuk penghuninya berkenalan dan mengeratkan hubungan. Lagipun acara larian ini salah satu inisiatif untuk memperlihatkan kepada bakal pembeli tentang lanskap tersusun dan indah projek Seremban 2 mereka. Dalam blog post Tempat-tempat Riadah Popular di Seremban ada aku masukkan tiga lokasi santai di Seremban 2. Dah pergi ke belum?

Larian pertama kali di tahun 2012 dahulu hanyalah acara berskala kecil 5km dan 7km. Participants yang datang pun bersama keluarga. Kira aktiviti hujung minggu yang menarik dan sihatlah. Tahun ini IJM target 7,000 akan berlari, naik 1000 berbanding tahun lepas. Kena daftar cepat sebab last year ramai yang terlepas.

Geng geng yang tak berlari seperti.... (isi tempat kosong) boleh buat aktiviti lain seperti bergambar dengan duta Yakult, Jack Lim di Yakult photo booth, free health screening, jualan harga diskaun di gerai penaja dan ambil tahu tentang Befrienders' awareness campaign. Eh macam-macam ada maklumlah program untuk keluarga. Nak makan pop corn free ke.. nak makan cotton candy, ada balloon clown dan sebagainya. Kalau tahun lepas meriah this year will be merrier!

Majlis pelancaran IJM Land Half Marathon 2017 telah dirasmikan oleh Dato Hoo Kim See, Pengarah Urusan Kanan IJM Land (kawasan tengah).


Dato' Hoo Kim See (empat dari kiri) bersama Pengarah Jualan & Pemasaran Yakult (M) Sdn Bhd Mr Minoru Osada, dan para penaja lain. (sumber IJM Land)

Mr Lim Khon Seng pemenang tahun lalu bersama Dato' Hoo dan Mr Osada. Beliau juga telah mendaftar untuk berlari pada tahun ini. Anda bila lagi? 

Sumber: IJM Land

3 Kategori dipertandingkan untuk larian 21km:
1) Lelaki Veteran
2) Terbuka Lelaki
3) Terbuka Wanita

3 Kategori dipertandingkan untuk larian 10km:
1) Boys Junior
2) Girl Junior
3) Fun Run


Ada bayaran ke?

Ofkos... sikit. Berbaloilah bila dapat Ultron Micro-dry Running Tee. Please refer here > www.ijmlandrun.com for more info on registration fee. Yang pastinya setiap RM5 dari kategori dewasa dan RM3 kanak-kanak akan didermakan kepada Pertubuhan Hospice Negeri Sembilan (Hospice) dan Malaysia Lysosomal Diseases Association (MLDA). Berlari dan beramal sekaligus.

Hadiahnya...
Goodie bag akan diberikan kepada setiap peserta yang melengkapkan larian, medal tempahan khas, sijil penyertaan dan custom made Ultron-dry Finisher Tee. Pemenang tempat pertama juga akan dapat RM1,000, tempat kedua RM800 dan seterusnya. Makin besar nombor yang kita dapat makin berkuranganlah jumlah wang kemenangan yang kita akan terima. Lucky draw yang bernilai RM10,000 juga ada! Berdoalah siang dan malam hahaa..

Jika pemenang tahun lepas Mr Lim Khon Seng (kategori lelaki) menang lagi tahun ini dan tahun hadapan, beliau akan dihadiahkan IJM Land Half Marathon Challenge Trophy. Kalau tak nak beliau menang lagi silalah berlatih dari sekarang.

Dengan sponsor besar seperti Yakult, TDK, 100 Plus, Ice Mountain dan lain-lain lagi mesti best isi goodie bag tu kan?


Bila bila bila.... IJM Land Half Marathon 2017??
13 Ogos 2017. Kali keenam dah.


Bagaimana hendak mendaftar?
Zaman internet ni tak payah angkat punggung pun. Sila ke website ini www.ijmlandrun.com .



"Run together, bond stronger"



***

Aku tak pastilah kenapa kengkawan suka ajak aku pergi PC marathon ni... Adakah mereka nak suruh aku turunkan berat badan sebab badan macam dipam atau mereka sayang kat aku dan nak tengok aku sihat? Yang kedualah kot, berbaik sangka gitu. Konon... walhal kami makan tak hengat juga lepas PC tu.

Aku ni pula sebenarnya was more interested to see model rumah IJM Land di Sales Gallery tu. Tengok je... kita tak beli boleh recommend kepada kawan-kawan sebab design dan kualiti rumah yang baik. Ramai lagi kengkawan yang belum ada rumah sendiri, kan? Kalau bercerita tentang hartanah ni esok pun tak habis sebab aku minat. Basuh kereta aku tak minat sebab tu aku bersyukurrrrr sangat bila hujan, dapat kereta aku mandi 😁😁😂



Seremban 2 City Park merah bercahaya sempena Chinese New Year

Seremban 2 City Park merah bercahaya sempena Chinese New Year | Taman ini menjadi kesukaan anak-anak di waktu petang kerana mereka lepas bebas beraktiviti. Sudah berkali-kali kami ke sini melayan "the Boys", set sekolah rendah. Set yang lagi satu dah remaja, tak mahu dah nampak berjalan dengan emak kecuali ke shopping complex. Materialistik sangat.



Aktiviti yang paling menyeronokkan mereka di Seremban 2 City Park ini ialah memberi ikan makan. Ada beberapa spesis ikan di tasik buatan ini seperti tilapia merah, keli, kelisa, koi dan kura-kura. Ikan-ikan tu kemain besar dah sekarang ni... kalau digulai seminggu baru habis makan agaknya. 

Roti dan palet yang menjadi makanan ikan banyak dijual oleh penjaja di sana. Empat paket kecil roti dijual RM3. Palet RM1 sepeket kot. Aku pernah senaraikan City Park dalam Tempat Riadah Menarik di Seremban.


Berkeluasan enam hektar taman ini turut dilengkapi dengan gelanggang futsal, bola keranjang, badminton, alat-alat senaman ringan dan taman permainan kanak-kanak. Masjid Hussein pun dekat situ juga. Aku suka masjid tu nampak lapang dengan hiasan yang tidak keterlaluan. Ruang untuk muslimah bersiap juga disediakan.


Kali ini kami datang agak awal selepas meraikan pengantin di dewan berdekatan jadi belum ada bebudak yang bermain layang-layang ataupun giant bubbles.. Ketika itu jumlah pengunjung boleh dikira dengan jari. Terkejut kita dengan hiasan sempena Tahun Baru Cina... menarik sangat! Laluan seperti terowong tu macam yang ku lihat di Central World, Bangkok, sempena sambutan Krismas tahun lepas. Cuma yang ini berwarna merah darah, berseri-seri.

Ada pintu gerbang berbentuk hati, ada tanglung di jambatan dan pokok-pokok dihias lampu untuk menyerikan malam. Kalau terus balik hari tu memang rugi betul.



 



 





Negeri Sembilan | Koleksi peribadi Yang Dipertuan Besar di Galeri Di-Raja Tuanku Ja'afar

Negeri Sembilan | Koleksi peribadi Yang Dipertuan Besar di Galeri Di-Raja Tuanku Ja'afar | Sebagai rakyat jelata yang sederhana kadangkala teringin juga kita melihat kehidupan sebenar keluarga diraja. Bagaimana kehidupan seharian mereka, bahasa pertuturan mereka di istana, apa yang mereka santap hari hari (kepohchi betul hehe..) dan sebagainya. 



Almarhum YAM Tuanku Ja'afar Tuanku Abdul Rahman telah diputerakan pada hari Rabu, 19 Julai 1922 di Klang Selangor. Baginda merupakan putera kepada DYMM Almarhum Tuanku Abdul Rahman ibni Almarhum Tuanku Antah dengan Che Engku Maimunah binti Abdullah (Dulcibella Campbell). 


Image result for yamtuan tuanku jaafar
Almarhum Tuanku Ja'afar ibni almarhum Tuanku Abdul Rahman

Image result for yamtuan tuanku jaafar dan isteri
Yang dalam wallet kita tu gambar ayahanda baginda, almarhum DYMM Tuanku Abdul Rahman yang menjadi Yang Dipertuan Agong pertama Malaya.

Mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Seri Menanti sebelum menyambung pendidikan menengah di sekolah berasrama penuh lelaki di Perak iaitu Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK). Dedulu kebanyakan anak raja dan orang bergelar belajar di MCKK yang digelar Eton College of Malaysia. Anak raja sekarang gi private school. Semasa berumur 18 tahun baginda menyambung pelajaran di Raffles College, Singapura, sehinggalah Tanah Melayu diserang Jepun. Atas faktor keselamatan baginda pulang ke tanaha dan bekerja di jabatan-jabatan kerajaan bermula di Seremban, Rembau dan Kuala Lumpur. Dengan pengalaman kerja yang banyak, pemerhatian ketika perang dan darurat baginda membuat keputusan menyambung pelajaran dalam bidang undang-undang di United Kingdom. Tugas terakhir sebelum dilantik menaungi Negeri Sembilan ialah sebagai diplomat.

Baginda dilantik menjadi Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan (Yamtuan) yang Kesepuluh setelah kemangkatan kekanda tirinya Tuanku Munawir pada tahun 1967. Kalau ikut giliran sebenar YAM Tunku Besar Seri Menanti  Tunku Muhriz punya turn time tu tetapi Tunku Muhriz masih muda, baru berumur 19 tahun jadi Tuanku Jaafar dilantik sebagai Yamtuan berdasarkan umur dan pengalaman kerjayanya. Kerja lantik melantik ni pula atas kesepakatan Undang  Kalau Undang tak approve mako tak dapeklah... power Undang kat Negeri Sembilan ni.

Tuanku Ja'afar juga telah dilantik sebagai DYMM Seri Paduka Baginda yang Dipertuan Agong Kesepuluh bermula 26 April 1994 sehingga 25 April 1999.


Nostalgia Keluarga Diraja
Buat julung kalinya koleksi peribadi dan kisah hidup DYMM Almarhum Tuanku Ja’afar dipamerkan dan diabadikan buat rakyat dan pelancong di sini.

Ada gambar keluarga baginda tapi tak sebanyak yang kita jumpa di internet 😜, peralatan sukan yang digemarinya seperti golf dan kriket, peralatan diraja dan salasilah keluarga. Baginda rapat dengan kekanda tirinya sebab hampir sebaya. Baguslah ayahandanya.. mak sama mak tak ngam takpe. Macam mustahil pulak madu nak ngam kan?

Menurut kata seorang caterer ni, Tuanku Ja'afar suka sambal daun kayu (sambal ulam tempoyak), mesti lengkap tujuh jenis daun tu. See... duduklah dalam salji pun, kalau dah dibesarkan cara Melayu jadi tekak Melayu juga.

Picture1
Sumber di sini.

Sebahagian bahan pameran.
Terputus pula sambungan. Ai is ngak ngerti nak menyambung gambar ni. Faham kot?

Rumah Minangkabau



Gambar putera yang empat bersama-sama Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan ke-9 pada tahun 1964. Dari kiri YAM Tunku Muda Serting  Tunku Ja'afar, YAM Tunku Besar Seri Menanti  Tunku Muhriz, DYMM Tuanku Munawir, YAM Tunku Laksamana Tunku Nasir dan YAM Tunku Panglima Besar Tunku Abdullah. Gambar koleksi GDTJ.


Boleh try test main golf juga hehe...

Aku share gambar di bawah di facebook, ada lah yang komen "tungau oi". Mana ada tungau kat bangunan tiga tingkat ni dik non. Trick je tu. Senibina Muzium Seri Menanti tu memang cantik. Kalau awak ke Kuala Pilah silalah melawat muzium yang dulunya Istana Seri Menanti ini. Sambil tu buat trip Jalan-Jalan Cari Makan di sepanjang jalan Seremban-Kuala Pilah tu. Lokasi kedai makan di sini.

Sementara tengah ada promosi tiket murah ni marilah beramai-ramai melawat Galeri Diraja Tuanku Ja'afar di Seremban ni. Tak rugi pun. Lepas tu bawa anak main basikal di Laman Basikal MPS, dekat dekat situ je.

Sehingga 6 Februari 2017, tiket masuk ke Galeri Diraja Tuanku Jaafar CUMA RM10 sahaja. Osah berbaloi eh buat lawatan time ni.


Image result for yamtuan negeri sembilan
Yamtuan terkini, Tuanku Muhriz.

Nak tahu lebih banyak boleh klik di sini. Nak tanya macam-macam call mereka, jangan tanya ai.. ai tak dapat elaun.


Jalan Taman Bunga
Taman Tasek Seremban
70100 Seremban, Negeri Sembilan.
Tel:  +60 6-761 9102

Jadual Program Sempena Hari Keputeraan DYMM Yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan Yang Ke-69

Jadual Program Sempena Hari Keputeraan DYMM Yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan Yang Ke-69 | Tahun ini merupakan tahun ke sembilan pemerintahan DYMM Tuanku Muhriz di Negeri Sembilan. Baginda dilantik sebagai yang Di-Pertuan Besar ke-11 pada 29 Disember 2008 menggantikan bapa saudara baginda Almarhum Tuanku Jaafar ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman yang mangkat pada 27 Disember tahun yang sama.


14 Januari setiap tahun adalah hari keputeraan rasmi namun begitu acara sambutan pada tahun ini dilewatkan sedikit sempena memperingati kemangkatan anakanda ketiga baginda bersama Tuanku Aishah Rohani Tengku Besar Mahmud, Almarhum Tunku Alif Hussein Al-Amin, pada 15 Januari tahun lalu.

Sumber di sini.


Senarai program sambutan hari keputeraan Yamtuan bermula 19 hingga 22 Januari 2017


Sumber di sini.

Jomlah kita beramai-ramai memeriahkan acara sambutan yang bakal diadakan di Sri Menanti minggu ini.


***Teringin nak poie jamuan hari keputeraan. Mana tahu kan dapat minta Tunku Zain sign kat buku Abiding Times 2. 

Abiding Times 2

JJCM NS | Kedai makan MESTI CUBA di Jalan Seremban-Kuala Pilah

JJCM NS | Kedai makan MESTI CUBA di Jalan Seremban-Kuala Pilah | Negeri Sembilan negeri beradat hanya sejam perjalanan dari Kuala Lumpur menggunakan lebuhraya PLUS atau LEKAS. Negeri ini terkenal dengan Istana Sri Menanti, kawasan perkelahan Ulu Bendul dan pantai Port Dickson selain makanan enak lagi pedas.



Apa lagi yang popular di Negeri Sembilan?

Mentoghi Bosar den, YB Dato Haji Mohamad bin Hassan (untunglah kami ada MB yang berpandangan jauh dan mengutamakan pendidikan),

Kembar bolasepak Aidil Zafuan dan Zaquan Adha (diorang ni lahir time raya haji kot eh?),

Waris... yang menyanyi lagu catchy Gadis Jelebu tu, Datuk Hattan pun orang sini.

Banyak lagi keistimewaan NS ni.. harga rumah masih dalam kemampuan, di Port Dickson saja ada berbelas tempat menarik.

Eh, hari ni nak cerita fasal makan.


Di mana tempat makan sedap di Seremban?
Ni ai nak kasi tau lokasi mengisi perut yang kaum kerabat sepupu sepapat ai suka pergi. Mereka tu memang suka jalan jalan cari makan mencuba banyak tempat. Aku ni pergi yang dedekat je lagipun nak maintain (dah susah bona nak turunkan) berat badan. Kononnyalah.

Awak awak awak yang melalui jalan Seremban-Kuala Pilah ni bolehlah cuba. Lepas hiking Gunung Angsi tu mesti lapar tak hengat punya.

Yang disenaraikan ini adalah kedai biasa yang ramai pelanggan. Kalau dah hari hari kedai penuh haruslah sedap, ye tak? Ini baru setakat laluan Ampangan ke Kuala Pilah je.. Senawang, Sendayan, Seremban 2, Nilai semua tu belum lagi. Ikut turn lah ya. Kalau time uols datang kedai tak buka jangan kecam ai pulak eh.

1) Roti goreng kentang di Ampangan food court.
Kedai Jalal. Kami sekeluarga rajin jugalah ke sini sebab anak-anak suka fast food dia. Aku pun suka... sejak belum ada anak sehingga beranak-pinak mengulang kedai ni. Jangan peliklah dengan tuan kedai bersama krew yang tak nak senyum. Eh pelik jugalah kan? hahah... Pernah aku datang waktu petang di lokasi lama dulu elok je tuan kedai layan dan ada sekali tu setelah beberapa lama boleh pula dia tegur, eh lama akak tak datang? Ooo... aku ingatkan dia tak perasan aku selama ni. Dia taklah sombong cuma tak senyum je. Boleh gitu? Makan je, sedap.

Ampangan food court.

Sumber di sini.

2) Roti canai bawah pokok, Paroi Jaya
Roti canai brother ni sedap, garing di luar lembut di dalam. Dibuka dari 7-11 pagi. Gerai dia depan Mertang Car Wash, deretan kedai belakang 7 Eleven tak jauh dari Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi.

3) Leha World, Paroi Jaya
Akak tu bermula dengan berniaga di bawah pokok je dulu. Ada berpuluh-puluh jenis lauk untuk dipilih tapi aku rasa nasi sikit sangat. Untuk aku cukuplah tapi kalau orang lelaki tak puas makan. Ikan keli berlada RM4.50, sayur RM2 air percuma. Lain-lain? Datang sendiri dan rasa.

Image result for leha world
Sumber di sini.

Sumber di sini.

4) Gerai kuih, Panchor Jaya.
Tak ingat nombor rumah dia tapi kalau masuk saja Persiaran Semarak 2, Taman Panchor Jaya tu gerai akak tu sebelah kanan. Dia berniaga pepagi Isnin-Jumaat saja. Hot item karipap kentang dan sardin. Menggunung dalam bekas kueh tu. Kuih-muih lain pun secukup rasa. Nampak ikhlas usahanya. Sambal nasi lemak sedap juga tapi simple je lah, nasi dengan sambal. Dah jual singgit takkan nak ikan bilis, telur, timun bagai kan? Goreng telur mata lembu sendirilah kat rumah, jimat.

Ada satu lagi penjual kuih yang semua kuih dia sedap secukup rasa, di sebelah luar sebelum masuk ke Persiaran Semarak 2 ni berdekatan bus stop. Apa ntah nama pakcik tu, Zarin kot. Dia ada menjual popia goreng dan basah. Beroperasi selepas Zohor... hari Isnin tutup rasanya.

Dua gerai ni memang kami suka kuih-muihnya. Harga pun berpatutan. Masa orang lain berebut naikkan harga mereka tetap bertahan. Pernahlah aku bertanya beberapa tahun lepas kenapa tak naikkan harga? Mereka jawab, takpelah...tak bayar sewa. Aku pula yang susah hati bila mereka masih maintain harga sebiji kueh 30 sen hahahha....jiwa wakil rakyat sangat gituh. Sekarang mereka menjual sebiji 40 sen. Kami bayar dengan redha sebab puas hati. Lagipun mereka suka bersedekah.

Sebelum ni ada Husseins's Puff berniaga waktu petang di Paroi Jaya. Itu pun sedap juga. Tak tahulah dia pindah ke mana... dah kaya kot, dok rumah je.


5) Popia Kuala Kangsar, Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi.

6) Mama One Stop Bakery & Cafe.
Dah cerita dulu di sini. Sekarang ada cawangan di CIMB, Jalan Dato Bandar Tunggal, Seremban.


7) Kedai Angah, Ulu Bendul
Dia menjual roti canai kari kambing. Lokasinya depan kawasan perumahan Ulu Bendul (arah Kuala Pilah) selepas tempat mandi-manda tu.

8) D'sawah, Ulu Bendul.
Memang dokek topi sawah. Sekarang ni berderet kereta parking tepi jalan tu pepagi. Hidangan istimewa mereka ialah roti canai, nasi lemak hijau (yang biasa pun ada), sambal sotong. Hari Sabtu dan Ahad ada pulut sambal petai. 

Related image
Sumber di sini.

9) Zaini Salai House, Ulu Bendul.
Kedai makan ini tak jauh dari D'sawah, sebelah kanan. Cousin aku yang kaki makan tu kata sedap lauk makan tengahari di sini, ada itik salai bagai.

Image result for zaini salai ulu bendul
Sumber di sini.

10) Kedai Ain, persimpangan Seri Menanti.
Bertentangan dengan pintu gerbang ke Seri Menanti ada bus stop, Kedai Ain di situlah. Akak ni menjual lauk pauk kampung seperti lawar terung, rendang betik, rendang peria, gulai baung dan jangek. Pernah dengar "jangek"? Aku pun first time dengar heheh... sesio duk kampung. Gulai kulit lembu. Pepagi ada lontong. Sambal nasi lemak dia sedap (kata cousin). Orang yang main golf di Kelab Golf Sri Menanti pun selalu makan di sini juga.


Kalau kena musimnya dapatlah melihat hamparan sawah padi di belakang Kedai Ain. 

11) Kedai sebelah SMK Sultan Abdul Samad (SMDAS), Tanjung Ipoh.
ABC kelapa dan laksa utara dia sedap baq hang!

Image result for abc tanjung ipoh
Sumber di sini.

12) Kedai depan Petron Melang, Kuala Pilah.
Aku baru je makan nasi lemak sambal sotong kering dia. Sedap! Selain tu ada lauk rendang ayam. Kue tiaw pun ada. Tapikan servis krik krik.. hahaha... bertabahlah menunggu. Berzikir, bertahmid 33 kali baru sampai.

13) Nasi lemak, Medan Selera Kuala Pilah.
Dekat traffic lights, depan Maybank. Geng Mak Jemah kata sambal sotong basah sedap.

14) Kedai rojak, Pasar Kuala Pilah.
Rojak mi/kue kena pair dengan cendol. Rojak ni mungkin di tempat lain dipanggil mi jawa. Famous zaman berzaman sebab rasanya tak berubah. Even ada ahli keluarga mereka yang berniaga di pasar malam pun maintain rasa kuah yang sama.

Cendol di pasar KP tu aku jadikan benchmark. Susah juga nak jumpa yang sama macam pakcik tu jual. Rasanya dah sebati dengan lidah ni sebab aku start makan cendol dia dari sekolah menengah... semangkuk 50 sen, dari pakcik tu kuat sampai kena pakai loud speaker dah hahah... memang sodap! Di hentian bas KP pun ada cendol dan rojak. Rasa cendol sama tetapi aku lebih suka rojak yang di Pasar Kuala Pilah.

Dulu kini dan selamanya macam tu juga kedai dia tapi volume jualan bertambah. It seems that pelanggan tak kisah pun. Lelaki berdiri tu menjual cendol, yang di hujung sana rojak, bersebelahan pasar Kuala Pilah. 

Image result for rojak kuala pilah
Sumber di sini.

Kedai cendol di hentian bas Kuala Pilah. 


Lagi??

Apam balik sebelah kedai emas. Beli emas sekalilah kak, emas Kuala Pilah murah... ish ishh... geram tengok 😈😈😈. Boleh tunjuk kat orang kampung bila sampai Bahau/Bera/Temerloh/Kuala Terengganu nanti 😊😛😈😈


Nota:
25hb ni ada program silat di Ladang Alam Warisan jadi bolehlah pakat reramai try kedai makan ni nanti.






Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free