Showing posts with label negeri sembilan. Show all posts
Showing posts with label negeri sembilan. Show all posts

Resepi Rendang Ayam Cili Padi Negeri Sembilan + Daun Puding

Resepi Rendang Ayam Cili Padi Negeri Sembilan + Daun Puding | Tak berapa lama lagi kita semua akan menyambut hari raya Eidul Fitri. Bila hari raya makanan semua menjadi istimewa. Maklumlah ada yang jarang jarang sekali kita buat contohnya lemang, ketupat, ketupat palas dan sebagainya.


Bila kita makan lemang atau ketupat palas, paling sedap kita "judukan" dengan rendang ayam pedas  berapi kerana pulut itu berlemak. Makanan berlemak ni kalau kita lawan dengan lauk pedas berapi memang tak ingat dunia dah hahah... serius beb. Kalau tak percaya cuba makan ayam/daging masak kurma + sambal belacan + ikan masin goreng dengan potongan cili dan bawang besar. Perghhh...

Okaylah kita nak bagi resepi. Ai guna ayam daging jer sebab itu yang mudah didapati. Kalau nak guna ayam kampung kena pergi ke pasar yang jauh. Tak kuasa ai setakat nak beli ayam seekor je pun.


Daun puding. Buangkan urat tengahnya tu.

Rendang Ayam Negeri Sembilan + Daun Puding
Seekor ayam daging
Santan daripada dua biji kelapa
Cili kering (optional, untuk membuatkan kuah menjadi merah)
Setangkai daun puding - basuh, lap, buangkan urat tengah.
1 sb kerisik
2 asam keping
Tiga batang serai -titik
Garam

Bahan kisar:
Dua genggam cili padi
10 ulas bawang merah
5 biji bawang putih
Seinci kunyit hidup/kunyit serbuk
Seinci lengkuas


Cara memasak:
1. Setelah ayam dibersihkan, toskan, gaul dengan kunyit supaya warna kuningnya melekat barulah nampak berseri.

2. Kecutkan ayam di dalam kuali. Bila banyak air ayam keluar, buangkan air tersebut.

3. Gaulkan bahan kisar kepada ayam, masukkan santan, asam keping, serai dan garam. Biarkan mendidih sambil dikacau sekali sekala supaya bawahnya tidak hangus. Raya hari tu blend dua genggam cili pun tak berapa pedas sebab banyak yang hijau daripada cili merah.

4. Bila kuahnya hampir memekat, masukkan kerisik kemudian daun puding.

5. Biarkan rendang mereneh dengan api sederhana sehingga minyaknya berbuih.

6. Bila dah siap bolehlah dimakan dengan lemang/ketupat/nasi atau dijadikan toppings pizza.


Tips memasak rendang ayam:
1. Jika menggunakan ayam pencen, gunakan santan cair dahulu. Bila ayam empuk baru masukkan santan pekat.

2. Cara menyukat santan, seekor ayam bersamaan dua biji kelapa.

Tips mengeluarkan lemang:
Ai takde nak bersusah payah cari parang nak belah buluh lemang. Kekadang buluh tu pulak bapak tebal dah umur atuk atuk agaknya hehehh...

Senang je nak keluarkan lemang...hentak hentakkan buluh tu untuk melonggarkannya lepas tu terbalikkan hentak lagi sampai lemang tu keluar. Senang kan? See my level ! 😁😁😁











Resepi sedap dan mudah untuk berbuka puasa | Lempeng Ikan

Resepi sedap dan mudah untuk berbuka puasa | Lempeng Ikan | Hello.... hari ni marathon bagi resepi. Ai bagi resepi masakan orang Negeri Sembilan lah ya.. mana tahu nak cuba kan? Resepi ai ni memang guna cili api/padi sesajo...


Kali ini kita buat lempeng ikan menggunakan ikan sungai. Aku tak tahulah di tempat lain panggil apa. Why ikan sungai/darat? Mungkin semasa resepi ini invented ikan sungai tengah banyak atau memang paling sedap bila ikan sungai dijadikan bahan utama. Jom!


Resepi Lempeng Ikan
3 ekor ikan tilapia/lampam/baung/ dan yang sewaktu dengannya
Seinci kunyit hidup/kunyit serbuk
Segenggam cili padi
Santan pekat daripada sebiji kelapa (biar ikan tenggelam sikit)
Dua helai daun kunyit
Sekeping asam keping
2 biji limau kasturi
Daun pisang
Garam

Cara memasak:
1. Tumbuk cili padi sehingga hancur.

2. Lumurkan kunyit pada ikan. Tujuannya supaya warna kuning tu melekat, takdelah pucat lesi ikan tu nanti 😁.

3. Buat dua lapisan daun pisang di dalam kuali. Letakkan ikan, santan, cili padi, daun kunyit lalu dimasak. Bila mendidih masukkan asam keping dan perasakan dengan garam. Jika ikan tidak tenggelam, terbalikkan ikan tersebut bila sebelah yang satu lagi sudah masak. Jika santan banyak biasanya saya simbahkan santan yang mendidih ke atasnya saja.

4. Bila ikan sudah masak dan kuahnya menjadi pekat, padamkan api dan perahkan jus limau kasturi ke atasnya. Siap! Bau daun pisang dan kunyit tu hohoiii...terbuka selera!

Jemput makan...

Sumber facebook.

Resepi sedap dan mudah untuk berbuka puasa | Masak Lemak Cili Api Ikan Sembilang Salai

Resepi sedap dan mudah untuk berbuka puasa | Hari cuti ini marilah kita mak mak merajinkan diri memasak lebih sikit untuk keluarga tercinta. Cuba masak yang berlainan daripada biasa. Kita pelbagaikan, manalah tahu anak-anak suka. Ai pun tak sangka anak bongsu yang berumur lima tahun suka gulai ayam campur rebung. Terkejut mak!

Ramadhan kali ini heboh dengan kuih Kerbau Guling atau ore Klate panggil "kuba guling". Setelah aku baca resepinya, sama je seperti kuih kaswi, bezanya kuih viral tu menggunakan arang darpada tempurung kelapa sebagai salah satu bahannya. Ada orang kata arang boleh menyebabkan kanser, ada satu info lain menyenaraikan kebaikan arang. Mana satu yang betul eh? Sejujurnya aku tak sangguplah beratur sejam untuk makan arang. Terbaca komen seorang seorang wanita veteran berkata, dedulu susah dapat gula merah sebab tu guna arang. Yang korang sekarang ni kenapa pula nak guna arang? Make sense juga.

Okaylah, sila cari bahan di pasar tani kejap lagi.


Gulai/ Masak Lemak Cili Api Ikan Sembilang Salai
4 ekor ikan sembilang yang telah disalai
Santan daripada sebiji kelapa
Segenggam cili padi
Seinci kunyit hidup/serbuk
Gaun gelugur (diracik)/buah copu/kulit rambai/bacang (cincangkan)/belimbing buluh
2 keping asam keping
Garam

Cara memasak:
1. Tumbuk cili padi (orang Nismilan panggil cili api) dan kunyit hidup sehingga hancur. Segenggam tu kalau semua hijau tak pedas mana pun.

2. Campurkan cili tumbuk tadi dan santan kelapa dalam periuk. Panaskan dengan api sederhana sambil dikacau. Pastikan tak pecah minyak ya, nanti kuahnya tak sedap.

3. Bila santan dah masak masukkan ikan sembilang salai. Biarkan sekejap kemudian masukkan salah satu daripada bahan penyedap rasa iaitu daun gelugur/buah copu/kulit rambai/bacang/belimbing buluh. Jika tiada masukkan dua keping asam keping.

4. Garam secukup rasa. Siap! Ya Allah sedapnya makan dengan nasi panas!

Image result for ikan sembilang masak lemak cili api
Saya tiada gambar sendiri jadi guna gambar www.kakinakl.com


Jelajah Negeri Sembilan | Bila ai pun baru tahu banyak tempat menarik di Seremban-Jelebu-Serting

Jelajah Negeri Sembilan | Bila ai pun baru tahu banyak tempat menarik di Seremban-Jelebu-Serting | Negeri Sembilan ialah negeri di Semenanjung Malaysia yang bersempadan dengan Selangor di utara, Pahang di timur dan Melaka serta Johor di Selatan. Negerinya tidak terlalu besar tetapi mendapat limpahan ekonomi dari sektor pembuatan dan pelancongan dibawah pentadbiran cemerlang Menteri Besar,  Y.A.B Dato' Seri Utama Haji Mohamad Bin Haji Hasan.


Negeri Adat Perpatih ini termasuk dalam greater Klang Valley. Segalanya ada di sini...termasuk Kuala Lumpur International Airport (KLIA dan KLIA2) yang secara fizikalnya berada di Selangor tetapi amat dekat dengan Negeri Sembilan. Menteri Besar juga secara terbuka menggalakkan orang yang bekerja di Kuala Lumpur untuk membeli kediaman di Seremban kerana lokasi yang tidak jauh, sistem pengangkutan awam yang boleh diharap dan kehidupan yang lebih relaks di sini. Akibatnya, harga rumah dua tingkat di Seremban 2 mencanak naik kepada RM600 ribu sebuah (lot bumiputera). Matilanakkk... camno la anak-anak den nak boli rumah ni lagi 10 tahun?


Sistem pemerintahan dan pentadbiran Adat Perpatih di Negeri Sembilan
Pasti ramai yang tidak tahu bahawa, Undang Luak di Negeri Sembilan turut menandatangai watikah pengisytiharan kemerdekaan 31 Ogos 1957 dahulu. Jika negeri-negeri lain mewakilkan seorang sultan, Negeri Sembilan menghantar Yang di-Pertuan Besar (Yamtuan) dan empat Undang Luak menurunkan tanda tangan. Kedudukan Undang Luak yang empat juga dijamin di dalam perlembagaan Malaysia. Lebih menarik lagi untuk dilantik sebagai Undang, keturunan raja bukanlah kemestian. Abah den pun boleh jadi Undang sekiranya layak dan disokong oleh "lembaga". 

Sistem pemerintahan dan pentadbiran Negeri Sembilan. Sumber di sini.

Banyak juga yang aku pelajari selama tiga jam mendengar penerangan En Hanafi yang pakar dalam sistem Adat Perpatih. Rasa bertambah cerdik pulak hahaha.... Yang sebenarnya makin banyak ilmu kita pelajari rasa semakin kecil diri kita ni. Betapa luasnya ilmu itu. Jika berhajat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Adat Perpatih eloklah panggil Encik Hanafi memberi ceramah di tempat anda. Beliau bukan bagi ceramah sekadar dengar-cakap (hearsay) secara turun-temurun tetapi thesis degree and master beliau memang dalam bidang berkaitan. Call beliau di nombor ini 013-2818981.

"Biar mati anak jangan mati adat?" hmm...jangan ambil ayat sekerat sekerat. Sila belajar lagi. Orang Minangkabau asalnya masyarakat yang patuh kepada agama Islam sehingga melahirkan ramai alim ulama dan umarak seperti Buya Hamka tetapi menjadikan ibu sebagai nasab dari segi adat. Mungkin disebabkan anak lelaki mereka yang digalakkan merantau maka ibu/isteri diwariskan harta supaya hidup tidak terkapai-kapai bila suami tidak pulang pulang. Harta keturunan je yang diberi kepada perempuan, harta sepencarian macam biasalah ikut faraid.


Ada apa di ibu negeri Negeri Sembilan, Seremban?
Seremban ni ibarat usherette, hang datang kami sambut. 

Berdekatan plaza tol Seremban tu (keluar tol terus ke kiri) terletaknya Muzium Negeri. Di sebelahnya ada contoh rumah dan istana lama Negeri Sembilan. Cantik untuk bergambar.

Bergambar di hadapan rumah Negeri Sembilan.

Di hadapannya ada @ChocsValley, pengeluar coklat premium. Sesiapa yang biasa makan coklat Godiva dan Patchi tahulah perbezaannya dengan kebanyakan coklat yang dijual di pasaraya. Sesuai sangat untuk dijadikan cenderahati atau hantaran. Kembang hidung mak mertua kau dik 😋😃. Mereka juga ada outlet di KLIA2.

Mereka juga membuka kelas mengajar membuat coklat kepada kanak-kanak dan dewasa dengan sedikit bayaran.



Selain itu Galeri Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara (JKKN) turut berada di sana. Setiap Sabtu bermula jam 10 pagi diadakan Bengkel Muzik Tradisional Caklempong dan Program Belajar Teater selama dua jam secara PERCUMA. Jika teringin bergambar dengan kostum tradisional Melayu silakan berbuat demikian bermula jam 12 sehingga 1 petang setiap Selasa dan Sabtu. Bayarannya hanya RM10 bagi setiap pasang baju. Dah tak payah pergi ke Istana Maimun di Medan atau Bukit Tinggi, kek Seghomban pun ado. #dekatje

Persembahan tarian tradisi Melayu sempena pelancaran Colours of Negeri Sembilan di Galeri Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara (JKKN), Seremban.

Apa lagi yang menarik di Seremban?

To those yang berminat dengan sejarah, do come and visit the city.

Seremban dibangunkan ketika penemuan bijih timah di tahun 1870-an. Seremban juga pernah dijajah Inggeris. Buktinya, bangunan lama seperti bekas balai polis seperti dalam gambar di bawah.

Related image
Bangunan perniagaan Ban Joo Lee Sdn Bhd yang pernah menjadi balai polis Seremban. Sumber di sini. Kawasan ni kami panggil Singapore Street.

Terdapat beberapa bangunan lama di Jalan Dato’ Bandar Tunggal yang dulu dikenali sebagai Birch Road diantaranya Bank Simpanan Nasional (BSN) yang dulunya pernah digunakan sebagai Majlis Perbandaran Seremban (MPS) pada 1920 dan Pejabat Pos Seremban Utara yang masih beroperasi di tapak asal. Masjid Jamek Seremban juga dikatakan antara masjid tertua di Malaysia dibina sekitar 1900. Stesen keretapi juga yang lama cuma dinaik taraf untuk keselesaan penumpang.

Kami juga ada White House 😁, bekas perpustaakaan negeri di lake garden. Kini ia dibiarkan kosong -tak tahulah kenapa- tetapi menjadi lokasi wedding photoshoot. Kekadang sampai 10 pasangan nak bergambar di situ serentak. Di hadapannya ada tugu pringatan perang dan di seberangnya ada istana hinggap. Tidak jauh dari situ ada Galeri Tuanku Jaafar. Aku dah pernah blogkan tentang GTJ ni dulu. Aku baru tahu ada sebatang pokok getah tertua di Negeri Sembilan di tepi jalan berhampiran GTJ. So far this is the oldest, yang bebetul tua dah arwah demi pembangunan. Biasalah kan...

Di Seremban juga ada street Art di belakang HSBC bank dan stesen bas Terminal One. But I think its not as interesting as in Georgetown dan Balik Pulau. Kedudukannya agak menyukarkan untuk bergambar kecuali yang di stesen bas tu, hasil 'contengan' Ujang- the famous cartoonist.


Tempat makan makan di Seremban?
Di Rahang ada dua kedai yang sedap masakannya iaitu Restoran Nelayan dan Wadi Raudah. Cubalah makan masak lemak cili api ikan sembilang salai. Perghhh...berair hidung. Gulai rusa pun ada. Di Oakland Commercial Park Seremban 2, try makan di Restoran Tradisi Sayang di belakang Hospital Columbia Asia. Makanannya secukup rasa! (Nota: ketia-tiga restoran ini tutup hari Ahad).

Jika merancang ke Kuala Pilah boleh cuba makan di kedai makan yang telah disenaraikan ni.


Dari Seremban ke Jelebu. Apa menariknya Jelebu?
Jelebu ni kan very laid back tetapi terkenal dengan durian. Jalan Seremban-Jelebu tu pukul 9 pagi pun berkabus lagi. Tak banyak aktiviti perekonomian di sini tapi lebih kepada eko-pelancongan. Jika anda sukakan sungai, jeram, memanjat gunung, white water rafting, motor cross... di sinilah tempatnya. Kurang popular kan? Hanya peminatnya sahaja yang tahu tapi akak dah bagi tau ni jadi marilah beramai-ramai ke Jelebu.

Aku berpeluang camping di Taman Negeri Kenaboi yang dulunya dikenali sebagai Taman Alam Liar. Taman Negeri ini dibawah pengawasan Jabatan Perhutanan Negeri Sembilan. Ya Allah memang best camping, trekking dan tubing di sini sampai hilanglah handphone aku 😭😭😭 sedih sungguh la... Kawasan perkhemahan luas, ada dewan terbuka, ada dorm, surau, tandas yang disediakan juga bersih. Sesuai sangat untuk dibuat program team building. Nak buat family gathering pun okay. Aku memang sukalah tempat begini... nyaman dan tenang.


Tapak perkhemahan yang luas.

Revisited. Misi mencari handphone yang hilang 😭😭 sambil berkelah.

Set B. Set A membawa haluan masing-masing, tak nak dah ikut mak ayah.

Paling best kalau dapat pergi ke Jeram Berungut. Kita akan dibawa trekking di hutan selama 10 minit kemudian menyambung di sungai selama 30 minit lagi. Seeloknya aktiviti dimulakan dalam pukul 9 pagi atau selepas Zohor. Jika lewat seperti kami hari tu dah tak boleh sampai ke air terjun sebab dan mula gelap. Aku tak pernah menonton Lord of the Rings tetapi menurut kengkawan tempat tu memang seperti lokasi filem popular tu. Dengan batu condong yang hampir bertemu di atas...cantik sangat. Sayangnya gambar dan footage yang aku shoot telah lenyap bersama handphone ke dalam sungai. Frust sangat! Tapi aku masih berharap kepulangan handphone dalam keadaan yang baik. Segala notes soal jawab aku ada dalam tu. Sedih oihh...Harap harap Huawei boleh sponsor handphone baru 😘

Aktiviti di Taman Negeri Kenaboi perlukan permit yang dikeluarkan oleh Jabatan Perhutanan Negeri Sembilan. Mereka akan sediakan guide untuk membawa kita ke Jeram Berungut. Sumpah best mandi-manda, 'menghanyutkan diri' mengikut arus dan tubing di sana.

Dari Seremban ke Taman Negeri Kenaboi dalam 80km dan kereta boleh masuk sampai ke situ. Bas besar hanya boleh dipandu sehingga ke pejabat lama Felcra kemudian kita akan diangkut dengan van atau kenderaan 4x4 yang disediakan Jabatan Perhutanan. Selain taman ini, ramai juga yang ke Lata Kijang untuk mandi-manda dan kaki hiking akan ke Gunung Besar Hantu dan Gunung Kecil Hantu. Jangan kau tanya kenapa namanya begitu.

Sila hubungi pegawai berkaitan untuk memohon permit masuk ke Taman Negeri Kenaboi: (koordinat: 3.176783, 101.985441)

Pejabat Hutan Daerah Negeri Sembilan Utara
71600 Kuala Klawang
Jelebu
Negeri Sembilan
Tel: 06 6136500
Faks: 06 6136500

Jabatan Perhutanan Negeri Sembilan
Tingkat 4, Blok B
Wisma Negeri
Jalan Dato' Abdul Malek
70503 Seremban
Negeri Sembilan
Tel: 06 7659875
Faks: 7623711


Dah taun dua ribu lapan boleh ni takkan nak anta snail mail lagi kan, stem pun dah maha...try lah emel kepada Penolong Pengarah Seksyen Hutan Lipur Puan Juliana di juliana.yahaya@ns.gov.my atau Puan Hidayah di hidayah.razif@ns.gov.my


Dari Jelebu ke farm in the park, Ladang Boden
Kambing spesis Boer + eden (aku)= BoDen.
Boer also means "farm" in Dutch so BoDen  equal to MyFarm!

Sesungguhnya ladang seluas 100 ekar ini sangat educational. Rasanya dokumentari mengenainya pernah disiarkan Majalah3 beberapa tahun lepas.

Ladang ini dibuka oleh pasangan Datuk Zainal Abdul Ghani dan Datin Fatimah Abdullah di Serting Ilir. Masuk ikut signboard Masjid Tuanku Puan Chik. Dari Jelebu kami melalui Simpang Pertang untuk ke Sering Ilir/Hilir. Jalan ini lebih dekat daripada berpatah balik ke Seremban kemudian ke Kuala Pilah-Batu Kikir. 

Cita-cita mereka mahu menjadikan pertanian/perladangan secara natural. Selain kambing sebanyak 800 ekor, di ladang ini juga ada tea garden, kolam ikan, stingless bee (kelulut), galeri informasi, plot sayuran dan kiosk jualan. Ladang teh tu bukanlah seperti di Cameron Highland tetapi jenis-jenis herba yang kaya anti-oksidan dan tanpa kafein seperti bunga telang (butterfly pea), roselle dan mulberi. Bunga telang tu yang biasa digunakan dalam penyediaan nasi kerabu.

What suprised me was, kandang kambing di Ladang Boden sangat bersih. Tiada seekor lalat pun berterbangan. Najis kambing digunakan sebagai baja tanaman. Jadi apa yang ada di ladang ini berpusing-pusing di situ juga, no wastage at all. Dan di sinilah baru ku tahu bahawasanya mata hitam kambing berbentuk segi empat dan kambing betina juga berjanggut. Selama ni aku bagi ajaran sesatlah kat anak-anak...😁 Kita juga akan diberi peluang untuk menyusukan anak kambing. Comelnya lahaiii...

Tempat kanak-kanak bermain. I wish I have this kind of farm too.


Segar dari ladang. Beli yang kecil sebagai souvenir.

They also plan to plant segala pokok lama yang biasa kita dengar dijadikan nama jalan atau tempat seperti pokok ipoh, tampoi, mahang, jelutong (terus teringat the late Karpal Singh) dan lain-lain. Mereka juga menyediakan tempat untuk sebarang acara dan kem bina diri dengan kapasiti 100 orang. Bayangkan kalau uols buat garden wedding or birthday party kat sini, very close and intimate. Ladang ni 100 ekar, takkan ada bau kambing tu semua... janganlah risau. I know what you're thinking.

Mereka sangat berbesar hati untuk menerima pelajar sekolah membuat lawatan di ladang ini. Murah je uols...kanak-kanak berumur 10-12 tahun kena bayar RM30 sahaja termasuk light meal. Mak pak yang sibuk nak ikut pun dapat harga kanak-kanak. Mak pak tu kawal sikit tangan, jangan nak petik itu ini. No walk-in okeh, kena book in advance kat sini. Dua jam di sini, kalau tak mahu berjalan kaki boleh sewa basikal.

BoDen Edufarm
Lot 167, Lorong BoDen
Off Jalan Menteri Besar
72100 Serting Ilir, Jempol
Negeri Sembilan.
GPS: 2.8256735,102.3613306

Phone: +603-8948 2171
Fax: +603-8941 9877
Mobile: +6012-207 5773
Email: inquiries@bodenedufarm.com

Selain Ladang BoDen, Batu Kikir juga ada teratak Zaaba dan inap desa terkenal, Homestay Lonek. Kalau datang time padi menguning lawa beb!

Marilah pulang ke Seremban!


Hiking di Gunung Angsi
Saja nak bagi tau, ai berjaya mendaki Gunung Angsi Sabtu lepas 🙌.... 10 minit je dari rumah but after 20 years living in Seremban baru berjaya naik. 

I took 2 hours and 15 minutes to reach the summit and two hours back to base. 825 meters not an easy task for a lazy bump like me. Latihan pun sekadar squat dan jumping jack dalam rumah. Aku hike berdua dengan anak lelaki yang darjah empat. Dia menonong je naik. Ko nak bersaing dengan budak bola memang taklah, dia training bola seminggu tiga kali, tiga kali lagi swimming...memang tak terlawan stamina. Nampaklah ciri-ciri penyayang dia tu sabar je tunggu mak dia yang lembs ni haa hehee..


Minggu ni 5 Mei akan berlansung Malaysian Super League di Stadium Tuanku Abdul Rahman Paroi diantara Negeri Sembilan dan JDT. May I suggest, uols bermalamlah di Seremban then the next day try to panjat Gunung Angsi dan diakhiri mandi-manda di Ulu Bendul. Jauhnya hanya 10 minit drive dari Stadium TAR Paroi. Park fee only RM5 per person. Dalam perjalanan pulang ke pangkal jalan tu nanti boleh minum Kopi Mansur atau makan mi udang di Pakar Paroi. Dedekat je dedua kedai tu, berhampiran Petronas.


Still thinking Negeri Sembilan takde apa apa? Think again. We don't need a lot of highrise building yang kesudahannya vacant. Fokus pelancongan negeri Sabah dan Sarawak sangat baik untuk dicontohi.

I'll post more pictures of Taman Negeri Kenaboi, Gunung Angsi and BoDen Edufarm later insyaAllah.

By the way, if you perlukan tour guide untuk melancong dalam semenanjung Malaysia, boleh bertanya di facebook Waris Guides


















Pendaftaran IJM Land Half Marathon 2017 kini dibuka!

Pendaftaran IJM Land Half Marathon 2017 kini dibuka! | Berita baik untuk orang yang suka berlari dan bersukan termasuk beberapa orang kenalan yang sangat aktif menyihatkan badan.

Image result for ijm land half marathon 2017

IJM not just build house, they build home. Jadi bila dikatakan membina kediaman mestilah ada aktiviti sihat di situ untuk penghuninya berkenalan dan mengeratkan hubungan. Lagipun acara larian ini salah satu inisiatif untuk memperlihatkan kepada bakal pembeli tentang lanskap tersusun dan indah projek Seremban 2 mereka. Dalam blog post Tempat-tempat Riadah Popular di Seremban ada aku masukkan tiga lokasi santai di Seremban 2. Dah pergi ke belum?

Larian pertama kali di tahun 2012 dahulu hanyalah acara berskala kecil 5km dan 7km. Participants yang datang pun bersama keluarga. Kira aktiviti hujung minggu yang menarik dan sihatlah. Tahun ini IJM target 7,000 akan berlari, naik 1000 berbanding tahun lepas. Kena daftar cepat sebab last year ramai yang terlepas.

Geng geng yang tak berlari seperti.... (isi tempat kosong) boleh buat aktiviti lain seperti bergambar dengan duta Yakult, Jack Lim di Yakult photo booth, free health screening, jualan harga diskaun di gerai penaja dan ambil tahu tentang Befrienders' awareness campaign. Eh macam-macam ada maklumlah program untuk keluarga. Nak makan pop corn free ke.. nak makan cotton candy, ada balloon clown dan sebagainya. Kalau tahun lepas meriah this year will be merrier!

Majlis pelancaran IJM Land Half Marathon 2017 telah dirasmikan oleh Dato Hoo Kim See, Pengarah Urusan Kanan IJM Land (kawasan tengah).


Dato' Hoo Kim See (empat dari kiri) bersama Pengarah Jualan & Pemasaran Yakult (M) Sdn Bhd Mr Minoru Osada, dan para penaja lain. (sumber IJM Land)

Mr Lim Khon Seng pemenang tahun lalu bersama Dato' Hoo dan Mr Osada. Beliau juga telah mendaftar untuk berlari pada tahun ini. Anda bila lagi? 

Sumber: IJM Land

3 Kategori dipertandingkan untuk larian 21km:
1) Lelaki Veteran
2) Terbuka Lelaki
3) Terbuka Wanita

3 Kategori dipertandingkan untuk larian 10km:
1) Boys Junior
2) Girl Junior
3) Fun Run


Ada bayaran ke?

Ofkos... sikit. Berbaloilah bila dapat Ultron Micro-dry Running Tee. Please refer here > www.ijmlandrun.com for more info on registration fee. Yang pastinya setiap RM5 dari kategori dewasa dan RM3 kanak-kanak akan didermakan kepada Pertubuhan Hospice Negeri Sembilan (Hospice) dan Malaysia Lysosomal Diseases Association (MLDA). Berlari dan beramal sekaligus.

Hadiahnya...
Goodie bag akan diberikan kepada setiap peserta yang melengkapkan larian, medal tempahan khas, sijil penyertaan dan custom made Ultron-dry Finisher Tee. Pemenang tempat pertama juga akan dapat RM1,000, tempat kedua RM800 dan seterusnya. Makin besar nombor yang kita dapat makin berkuranganlah jumlah wang kemenangan yang kita akan terima. Lucky draw yang bernilai RM10,000 juga ada! Berdoalah siang dan malam hahaa..

Jika pemenang tahun lepas Mr Lim Khon Seng (kategori lelaki) menang lagi tahun ini dan tahun hadapan, beliau akan dihadiahkan IJM Land Half Marathon Challenge Trophy. Kalau tak nak beliau menang lagi silalah berlatih dari sekarang.

Dengan sponsor besar seperti Yakult, TDK, 100 Plus, Ice Mountain dan lain-lain lagi mesti best isi goodie bag tu kan?


Bila bila bila.... IJM Land Half Marathon 2017??
13 Ogos 2017. Kali keenam dah.


Bagaimana hendak mendaftar?
Zaman internet ni tak payah angkat punggung pun. Sila ke website ini www.ijmlandrun.com .



"Run together, bond stronger"



***

Aku tak pastilah kenapa kengkawan suka ajak aku pergi PC marathon ni... Adakah mereka nak suruh aku turunkan berat badan sebab badan macam dipam atau mereka sayang kat aku dan nak tengok aku sihat? Yang kedualah kot, berbaik sangka gitu. Konon... walhal kami makan tak hengat juga lepas PC tu.

Aku ni pula sebenarnya was more interested to see model rumah IJM Land di Sales Gallery tu. Tengok je... kita tak beli boleh recommend kepada kawan-kawan sebab design dan kualiti rumah yang baik. Ramai lagi kengkawan yang belum ada rumah sendiri, kan? Kalau bercerita tentang hartanah ni esok pun tak habis sebab aku minat. Basuh kereta aku tak minat sebab tu aku bersyukurrrrr sangat bila hujan, dapat kereta aku mandi 😁😁😂



Seremban 2 City Park merah bercahaya sempena Chinese New Year

Seremban 2 City Park merah bercahaya sempena Chinese New Year | Taman ini menjadi kesukaan anak-anak di waktu petang kerana mereka lepas bebas beraktiviti. Sudah berkali-kali kami ke sini melayan "the Boys", set sekolah rendah. Set yang lagi satu dah remaja, tak mahu dah nampak berjalan dengan emak kecuali ke shopping complex. Materialistik sangat.



Aktiviti yang paling menyeronokkan mereka di Seremban 2 City Park ini ialah memberi ikan makan. Ada beberapa spesis ikan di tasik buatan ini seperti tilapia merah, keli, kelisa, koi dan kura-kura. Ikan-ikan tu kemain besar dah sekarang ni... kalau digulai seminggu baru habis makan agaknya. 

Roti dan palet yang menjadi makanan ikan banyak dijual oleh penjaja di sana. Empat paket kecil roti dijual RM3. Palet RM1 sepeket kot. Aku pernah senaraikan City Park dalam Tempat Riadah Menarik di Seremban.


Berkeluasan enam hektar taman ini turut dilengkapi dengan gelanggang futsal, bola keranjang, badminton, alat-alat senaman ringan dan taman permainan kanak-kanak. Masjid Hussein pun dekat situ juga. Aku suka masjid tu nampak lapang dengan hiasan yang tidak keterlaluan. Ruang untuk muslimah bersiap juga disediakan.


Kali ini kami datang agak awal selepas meraikan pengantin di dewan berdekatan jadi belum ada bebudak yang bermain layang-layang ataupun giant bubbles.. Ketika itu jumlah pengunjung boleh dikira dengan jari. Terkejut kita dengan hiasan sempena Tahun Baru Cina... menarik sangat! Laluan seperti terowong tu macam yang ku lihat di Central World, Bangkok, sempena sambutan Krismas tahun lepas. Cuma yang ini berwarna merah darah, berseri-seri.

Ada pintu gerbang berbentuk hati, ada tanglung di jambatan dan pokok-pokok dihias lampu untuk menyerikan malam. Kalau terus balik hari tu memang rugi betul.



 



 





Negeri Sembilan | Koleksi peribadi Yang Dipertuan Besar di Galeri Di-Raja Tuanku Ja'afar

Negeri Sembilan | Koleksi peribadi Yang Dipertuan Besar di Galeri Di-Raja Tuanku Ja'afar | Sebagai rakyat jelata yang sederhana kadangkala teringin juga kita melihat kehidupan sebenar keluarga diraja. Bagaimana kehidupan seharian mereka, bahasa pertuturan mereka di istana, apa yang mereka santap hari hari (kepohchi betul hehe..) dan sebagainya. 



Almarhum YAM Tuanku Ja'afar Tuanku Abdul Rahman telah diputerakan pada hari Rabu, 19 Julai 1922 di Klang Selangor. Baginda merupakan putera kepada DYMM Almarhum Tuanku Abdul Rahman ibni Almarhum Tuanku Antah dengan Che Engku Maimunah binti Abdullah (Dulcibella Campbell). 


Image result for yamtuan tuanku jaafar
Almarhum Tuanku Ja'afar ibni almarhum Tuanku Abdul Rahman

Image result for yamtuan tuanku jaafar dan isteri
Yang dalam wallet kita tu gambar ayahanda baginda, almarhum DYMM Tuanku Abdul Rahman yang menjadi Yang Dipertuan Agong pertama Malaya.

Mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Seri Menanti sebelum menyambung pendidikan menengah di sekolah berasrama penuh lelaki di Perak iaitu Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK). Dedulu kebanyakan anak raja dan orang bergelar belajar di MCKK yang digelar Eton College of Malaysia. Anak raja sekarang gi private school. Semasa berumur 18 tahun baginda menyambung pelajaran di Raffles College, Singapura, sehinggalah Tanah Melayu diserang Jepun. Atas faktor keselamatan baginda pulang ke tanaha dan bekerja di jabatan-jabatan kerajaan bermula di Seremban, Rembau dan Kuala Lumpur. Dengan pengalaman kerja yang banyak, pemerhatian ketika perang dan darurat baginda membuat keputusan menyambung pelajaran dalam bidang undang-undang di United Kingdom. Tugas terakhir sebelum dilantik menaungi Negeri Sembilan ialah sebagai diplomat.

Baginda dilantik menjadi Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan (Yamtuan) yang Kesepuluh setelah kemangkatan kekanda tirinya Tuanku Munawir pada tahun 1967. Kalau ikut giliran sebenar YAM Tunku Besar Seri Menanti  Tunku Muhriz punya turn time tu tetapi Tunku Muhriz masih muda, baru berumur 19 tahun jadi Tuanku Jaafar dilantik sebagai Yamtuan berdasarkan umur dan pengalaman kerjayanya. Kerja lantik melantik ni pula atas kesepakatan Undang  Kalau Undang tak approve mako tak dapeklah... power Undang kat Negeri Sembilan ni.

Tuanku Ja'afar juga telah dilantik sebagai DYMM Seri Paduka Baginda yang Dipertuan Agong Kesepuluh bermula 26 April 1994 sehingga 25 April 1999.


Nostalgia Keluarga Diraja
Buat julung kalinya koleksi peribadi dan kisah hidup DYMM Almarhum Tuanku Ja’afar dipamerkan dan diabadikan buat rakyat dan pelancong di sini.

Ada gambar keluarga baginda tapi tak sebanyak yang kita jumpa di internet 😜, peralatan sukan yang digemarinya seperti golf dan kriket, peralatan diraja dan salasilah keluarga. Baginda rapat dengan kekanda tirinya sebab hampir sebaya. Baguslah ayahandanya.. mak sama mak tak ngam takpe. Macam mustahil pulak madu nak ngam kan?

Menurut kata seorang caterer ni, Tuanku Ja'afar suka sambal daun kayu (sambal ulam tempoyak), mesti lengkap tujuh jenis daun tu. See... duduklah dalam salji pun, kalau dah dibesarkan cara Melayu jadi tekak Melayu juga.

Picture1
Sumber di sini.

Sebahagian bahan pameran.
Terputus pula sambungan. Ai is ngak ngerti nak menyambung gambar ni. Faham kot?

Rumah Minangkabau



Gambar putera yang empat bersama-sama Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan ke-9 pada tahun 1964. Dari kiri YAM Tunku Muda Serting  Tunku Ja'afar, YAM Tunku Besar Seri Menanti  Tunku Muhriz, DYMM Tuanku Munawir, YAM Tunku Laksamana Tunku Nasir dan YAM Tunku Panglima Besar Tunku Abdullah. Gambar koleksi GDTJ.


Boleh try test main golf juga hehe...

Aku share gambar di bawah di facebook, ada lah yang komen "tungau oi". Mana ada tungau kat bangunan tiga tingkat ni dik non. Trick je tu. Senibina Muzium Seri Menanti tu memang cantik. Kalau awak ke Kuala Pilah silalah melawat muzium yang dulunya Istana Seri Menanti ini. Sambil tu buat trip Jalan-Jalan Cari Makan di sepanjang jalan Seremban-Kuala Pilah tu. Lokasi kedai makan di sini.

Sementara tengah ada promosi tiket murah ni marilah beramai-ramai melawat Galeri Diraja Tuanku Ja'afar di Seremban ni. Tak rugi pun. Lepas tu bawa anak main basikal di Laman Basikal MPS, dekat dekat situ je.

Sehingga 6 Februari 2017, tiket masuk ke Galeri Diraja Tuanku Jaafar CUMA RM10 sahaja. Osah berbaloi eh buat lawatan time ni.


Image result for yamtuan negeri sembilan
Yamtuan terkini, Tuanku Muhriz.

Nak tahu lebih banyak boleh klik di sini. Nak tanya macam-macam call mereka, jangan tanya ai.. ai tak dapat elaun.


Jalan Taman Bunga
Taman Tasek Seremban
70100 Seremban, Negeri Sembilan.
Tel:  +60 6-761 9102

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free