Movie Review | Dah tengok filem PASKAL?

Movie Review | Dah tengok filem PASKAL? PASKAL ialah singkatan kepada Pasukan Khas Laut TLDM. Tentera darat pula ada Komando Grup Gerak Khas. Both are pasukan elit tentera Malaysia yang mana hanya mereka yang bersemangat tinggi, cekap dan terbaik sahaja yang mampu berada dalam kumpulan ini. 


Filem PASKAL yang mula menemui penonton pada 27 September 2018 merupakan sebuah filem aksi ketenteraan Malaysia 2018 arahan Adrian Teh terbitan bersama Spectrum Films dan Asia Tropical Films. Filem ini dibintangi oleh Hairul Azreen, Ammar Alfian, Henley Hii, Taufiq Hanafi, Gambit Saifullah, Hafizul Kamal, Theebaan G, Jasmine Suraya Chin. Filem ini merupakan sebuah filem bercorak Aksi.

Filem ini mengisahkan tentang Leftenan Komander Arman Rahmat, seorang anggota (PASKAL) yang tidak direstui ibunya kerana ayahnya juga seorang ahli PASKAL yang telah terkorban semasa menjalankan tugas. Walaupun Arman sangat mencintai tugasnya tetapi dia berkorban memohon pertukaran ke bahagian lain demi ibunya, kerana kawan baiknya mati, kerana kawannya dibuang kerja tapi.... bos dia minta dia menjalankan satu final task menumpaskan lanun di Sabah.

Pelakon filem ni tujuh orang je, selain Hairul Azreen dan Amar Alfian, pelakon lain tu aku tak kenal sebab jarang tengok tv... macam hampeh semua drama tv tu hahah... but they really deliver. Kalau uols pernah baca my blog post tentang Komando Grup Gerak Khas, uols akan dapat lihat latihan ketenteraan yang sangat brutal untuk melahirkan team yang hebat ini.

Aku yang sukakan action movie excited sangatlah menonton cerita ni. Dari mula hingga akhir penuh debaran. Ada scene yang buat aku sebak (sebab ai anak askar kan so boleh relate perasaan tu 😭😭 ) aduhaiii... mujur tak kahwin dengan askar juga. Ada juga adegan lucu, ayat ringkas tapi kelakar. Cuma ada beberapa shot yang tak berapa best, bergoyang-goyang macam videographer mencungap-cungap 😁

Selain bakat lakonan, pelakon yang dipilih semua sado... sesuai denagn watak yang dibawa. Dapat jugalah kita melihat sedikit aset ketenteraan yang selama ini terlindung dari pengetahuan masyarakat umum. Jangan perlekeh tentera Malaysia oih. Mereka diam diam buat kerja. Kalau mereka tidak menjalankan tugas tak tahulah bagaimana keadaan negara kita ni. Mereka bukan jenis "kaut segala nikmat tetapi mengeji negara sendiri bila ke luar negara, macam kena tindas sangat hidup di bumi ini".

Ya Allah best sangat! Next hari kebangsaan we'll have more varieties takdelah asyik dengan Sarjan Hasan dan Bukit Kepong je. Now we have PASKAL! Action packed film with focus on soldiers 💪💪

PASKAL ialah local action movie yang SANGAT BERKUALITI. Aku pasti akan ulang tengok sehingga lima kali sama seperti Italian Job. Welldone Adrian Teh!
Image result for paskal

Motivasi | Mengembaralah !

Tags
Motivasi | Mengembaralah! | ... dan lihat alam dengan mata hati.

Say, [O Muhammad], "Travel through the land and observe how He began creation. Then Allah will produce the final creation. Indeed Allah, over all things, is competent."


Cara memohon visa ke China

Cara memohon visa ke China | People's Republic of China ialah sebuah negara yang besar dan paling ramai penduduk di muka bumi ini. Dengan 1.4 bilion manusia di keluasan 9.6 juta kilometer persegi, China menawarkan kepelbagaian budaya, makanan dan cuaca.


Cuaca di China berbeza bergantung kepada latitud, longitud dan altitud. Suhu sub-artik di utara dan tropika di selatan. Di pergunungan Tibet pun lain. China juga mengalami empat musim tetapi tidak semestinya serentak di seluruh negara iaitu:

Musim bunga (spring) di antara April dan Mei
Musim panas (summer) di antara Jun dan Ogos
Musim luruh (autumn) di antara September dan Oktober
Musim dingin (winter) dia antara November dan Mac.

Peak season, spring. Low season musim dingin. Syok jenjalan time spring, nyaman je. Jadi pilihlah musim yang sesuai untuk melancong tapi nak masuk ke China perlukan VISA.


Apakah makna Chinese Visa?
Visa China ialah permit yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa the People’s Republic of China kepada warga asing berdasarkan undang-undang dan peraturan untuk masuk, keluar atau transit di China.

Terdapat beberapa jenis visa dengan syarat tertentu seperti berapa jumlah hari yang boleh tinggal, berapa kali boleh keluar masuk dan larangan untuk bekerja. Namun begitu visa yang telah diluluskan boleh dibatalkan bila bila masa sahaja.

Visa yang dipohon terlebih awal memberi peluang untuk negara tersebut (yang ditujui) menilai kemampuan kewangan, tujuan kedatangan dan maklumat lawatan sebelumnya. Pelawat juga mungkin perlu lulus saringan keselamatan dan kesihatan di lapangan terbang, jeti atau sempadan negara.


Persediaan sebelum ke China
Bagi rakyat Malaysia dan kebanyakan negara lain, selain passport visa juga perlu didapatkan dari wakil kerajaan China sebelum ke sana (kecuali Hong Kong dan Macau). 

Untuk melancong kita apply Visa L.

Visa ini untuk melancong, melawat keluarga atau tujuan peribadi. Biasanya visa diberikan selama 30 hari untuk kemasukan sekali, dua kali atau berkali-kali. 

Jika kita turun di mainland contohnya Shenzen kemudian mahu ke Hong Kong dan kembali ke Shenzhen semula kena apply double entry visa.


Berbagai kategori visa. Pastikan apakah tujuan utama lawatan ke China?
Major Purpose of Visit
Visa Categories
Description of Visa
Exchanges, visits, study tours and other activities
F
Issued to those who are invited to China for exchanges, visits, study tours and other activities.
Commerce & Trade
M
Issued to those who are invited to China for commercial and trade activities.
As a tourist
L
Issued to those who are going to travel to China for tourism.
Family reunion, foster care or visiting relatives with permanent residence in China

Q1
Issued to those who are family members of Chinese citizens or of foreigners with Chinese permanent residence and intend to go to China for a long-term family reunion, or to those who intend to go to China for the purposes of foster care (intended duration of stay in China exceeding 180 days).

"Family members" refers to spouses, parents, sons, daughters, spouses of sons or daughters, brothers, sisters, grandparents, grandsons, granddaughters and parents-in-law.
Q2
Issued to those who intend to visit relatives who are Chinese citizens residing in China or foreigners with permanent residence in China; the intended duration of stay is limited to no more than 180 days.
Visiting relatives working or studying in China or other private affairs
S1
Issued to relatives of foreigners working or studying in China for the purpose of long-term visit, or to those who intend to visit China for other private reasons (intended duration of stay exceeding 180 days).

“Relatives” refer to spouses, parents, sons or daughters under the age of 18 years and parents-in-law.
S2
Issued to those wishing to visit family members that are foreigners working or studying in China, or to those who intend to go to China for other private reasons.  The intended duration of stay in China is limited to no more than 180 days.

"Family members" refers to spouses, parents, sons, daughters, spouses of sons or daughters, brothers, sisters, grandparents, grandsons, granddaughters and parents-in-law.
Employment
Z
Issued to those taking up a post or employment, or giving commercial performances, in China.
Commercial performances
Transit
G
Issued to those who are going to transit through China en route to a third country (or region).
As a crew member or a motor vehicle driver
C
Issued to foreign crew members of aircraft, trains and ships, motor vehicle drivers engaged in cross-border transport activities, and also to the accompanying family members of the above-mentioned ships’ crew members.
As a student
X1
Issued to those intending to study in China for a period of more than 180 days.
X2
Issued to those intending to study in China for a period of no more than 180 days.
As an introduced talent
R
Issued to those who are high-level qualified talents or whose skills are urgently needed by China.
As a journalist
J1
Issued to resident foreign journalists/media staff of foreign news organizations stationed in China. The intended duration of stay in China exceeds 180 days.
J2
Issued to foreign journalists/media staff on temporary news coverage missions.  The intended duration of stay in China is limited to no more than 180 days.
Permanent Residence
D
Issued to those who are going to reside in China permanently.


How to apply Chinese Visa? Susah ke?
Tak.... senang je. Kalau nak lagi mudah minta ejen buatkan tapi kena bagi masa dalam 10 hari. Off course harganya lebih lah ye, minima RM165.

Apa yang anda patut buat, 
1. Download borang permohonan dari sini (sila klik). Isi dengan lengkap dan...

a) Sila pastikan passport kita masih sah laku melebihi ENAM bulan
b) Sila pastikan masih ada dua mukasurat kosong dalam passport kita tu
c) Sediakan dua keping gambar warna bersaiz passport 48mm x 33mm berlatar belakang putih, fotostat bahagian data di passport, salinan tiket kapal terbang, salinan pengesahan tempahan hotel (kalau ikut website tak minta tapi dulu mereka request juga jadi aku book satu malam).

2. Sila buat permohonan bersama dokumen sokongan di atas di:

China Visa Centre
Level 5 & 6, Hampshire Place Office
Jalan Mayang Sari
50450 Kuala Lumpur.
Telefon: 603 2176 0888
Faks: 603 2161 2234
E-mel: klcentre@visaforchina.orgAtau...

Tingkat bawah
17 Lebuh Bishop
10200 Georgetown
Pulau Pinang
Telefon: 603 2176 0888
Faks: 604 2519 785
E-mel: penangcentre@visaforchina.org

Waktu pejabat: Isnin-Jumaat. Tutup pada Sabtu, Ahad dan cuti umum.
Waktu serahan: 9:00 hingga 15:00.
Waktu bayaran dan kutipan: 9:00 hingga 16:00

Staf di situ akan semak borang permohonan dan berikan nombor giliran. Bayaran secara tunai atau kad kredit hanya akan dibuat ketika visa dan passport diserahkan.

Bila masa yang sesuai apply visa?
Paling cepat tiga bulan tapi paling elok sebulan sebelum pergi. Aku selalu buat dua minggu sebelum bertolak sebab empat hari dah siap. Tarikh efektifnya bermula dari tarikh visa dikeluarkan.
Boleh kirim pada sesiapa ke?
Boleh.... tak perlu buat authorization letter pun tapi passport kita tu kan... kalau boleh buatlah sendiri atau kirim pada sesiapa yang dipercayai. For now tak boleh appy online unlike visa ke Myanmar, senang gileh semua online.


Jadual bayaran visa China efektif 1 Jun 2018
Jika single entry caj visa hanya RM30 tapi service charge RM70= RM100 😔

Untuk lebih jelas sila lihat di sini.

Faham kan? Senang je kan? Jika bermanfaat share lah dengan kengkawan.


When I planned to travel with friends...

Tags
Aku malas dah nak tanya sapa nak ikut? Sapa nak ikut?

I book flight ticket lepas tu baru tanya, siapa nak ikut?

Kalau ada yang nak tag along, jom!

Kalau takde aku jalan sorang.

Apadehal.

Mereput tunggu diorang nih.


Satu benda dua nama

Tags
Teringat cerita seorang kawan.

Dia pergi restoran Italy di KL. Nama makanan pelik pelik dalam menu jadi dia pilih salah satu mengikut saiz poketnya.

Bila makanan sampai....... nak tahu apa?

Karipap saiz besar! hahahha....

Lebih baik kau beli kak kedai Makcik Gayah jer takdelah mahal cenggitu 😃


Hotel Review | Chaba Cabana Beach Resort, Koh Samui

Hotel Review | Chaba Cabana Beach Resort, Koh Samui | Koh Samui ialah pulau yag ketiga besar di Thailand. Tidaklah besar sangat sebenarnya, kita boleh mengelilinginya dalam masa dua setengah jam sahaja. Berbeza dengan Phuket, Koh Samui lebih tenang dan sesuai untuk berehat. Turun dari kapal terbang saja pun dah boleh rasa keunikannya.


Jika dapat seat tepi tingkap kapal terbang pandanglah ke bawah, tiada pokok kelapa sawit memenuhi berkilometer radius dari lapangan terbangnya. Dari atas kita akan nampak pantai yang memutih dengan kejernihan air laut menghiasi pulau di Teluk Thai itu.

Ada lapan pantai yang popular di Koh Samui dengan Chaweng menjadi top of the list. Agak panjang jugalah pantai Chaweng ni... keluar saja dari airport kita dah berada di Chaweng area. Pantai ini landai menjadikannya tempat mandi manda yang selamat. Air lautnya sangat jernih dan suam membuatkan kita bertangguh naik ke darat.  Pokok kelapa yang tumbuh melata lagilah menjadikan pemandangan bertambah menarik.


Mengapa harus memilih Chaba Cabana?
As I said in my video kat IG tu, tahun lepas I pernah buat lawatan ke sini. Bila ke tepi pantainya terus kagum melihat air laut yang sangat jernih (terus teringat kenangan mandi-manda bersama anak-anak di Pulau Perhentian 11 tahun dulu). Kira private beach lah. Dari situ timbul impian nak bercuti di memana resort di sekitar Chaweng. Rezeki tidak pernah salah alamat. Tak sangka tahun ini dapat bercuti rehat - berehat sungguh 😁 - di Chaba Cabana Beach Resort. Syukur alhamdulillah.

Resort ini hanya 2km dari Samui International Airport, utara Chaweng. Nak ke city centre pun dekat je hanya 1.4km tapi tambang songteaw dan teksi boleh tahan gak depa caj berbanding daerah lain di Thailand. Mentang mentang pulau... Tambang shuttle bas (van) dari airport 130 baht seorang. 

Pantai Chaweng ni panjang tapi belah utara dekat resort empat lima bintang ni lebih jernih. Ia landai sehingga 100 meter ke depan. Pepagi kalau nak mandi laut kenalah pergi jauh ke sinun, petang nanti baru air sampai hingga ke tangga. Syok weh, kalau bawa anak kecil yang penakut pun boleh bagi dia mandi kat tangga tu je. Jadi sebab utama ke sini, air lautnya.

Resort ini walaupun tepi pantai tapi menghijau dengan pokok. Bila banyak pokok angin yang bertiup pun tidaklah panas membahang bila kita duduk berehat di luar bilik, terasa nyaman ditambah pula haruman bunga harum sundal malam, asyik. Baca buku pun rasa nak lelap hahah..

Ada dua swimming pool tapi pastilah yang menghadap laut menjadi tempat berendam yang awesome. Bila matahari panas mencarak berkumpullah orang dari negara sejuk di situ. Aku tak mandi kat kolam kali ni sebab dalamnya 1.6m (tinggi aku 152cm jer.... takut) dan takde kawan/life guard. I is takut okeh, kalau 1.5m boleh lagi. Takut sket sebab aku tak pandai sculling. Lagi satu pool bersebelahan lobi.

Breakfast selection boleh tahanlah, berlainan jenis dua pagi tu. Mujur ada kentang, ai suka. Lagi satu yang aku suka yogurt dimakan dengan banana in syrup. Seat pula mestilah dipilih yang memandang ke laut. Walaupun kafe tidaklah besar mana tetapi tak pernah crowded and the staffs were very attentive.

Aku tak try pun gym sebab dasar pemalas nak bersenam hahaha.... ngaku je lah kan. Kalau nak berurut spa dekat je di jalan nak keluar ke jalan besar. Kedai sewa motor pun ada. Tak jauh dari resort ni di sebelah bawah ada deretan kedai makan dan spa. Family Mart pun dekat tapi takde sandwich halal jadi silalah cari makan di tempat yang aku senaraikan ini

Kalau rajin boleh je berjalan kaki ke pusat bandar Chaweng, 1.4km je apadehal? Jika kurang rajin boleh tunggu free shuttle service yang resort sediakan pukul 12 tengahari dan 4 petang.


Bilik paling best?
Mestilah villa tepi pantai tu.... tapi bilik lain ok je, ada wifi ada air-cond cuma aku tak rasa tak puas hati sikit sebab day curtain dijahit sekali dengan curtain tebal tu. Dahlah ada bilik bertentangan, tak bolehlah nak selak langsir bagi natural lights masuk. 

Bilik airnya nampak out dated tapi ada hot shower yang power. Penting tu oih nak siram air panas kat betis memalam.

Oh ya, mereka bagi complimentary dodol. Welcome drinks mestilah ada... dua kali aku minum sebab memula tu tersilap, boleh pula pergi ke Chaba Samui hehee...




Bilik deluxe kite...




Aktiviti yang boleh dilakukan di Koh Samui
- makan
- berurut
- shopping
- main golf
- main tembak tembak dengan pistol sebenar
- menonton kabaret 😀
- melawat perkampungan nelayan, jeti ikan
- duduk saja sambil baca buku/dengar muzik/main game


Chaba Cabana Beach Resort
160 Moo 2, Chaweng Beach Road,
Bo Put, Koh Samui Suratthani, Thailand 84320
Tel: +66 (0) 77 231 350 - 9
Faks: +66 (0) 77 230 771
Emel: chaba@chabagroup.com

Jadual pasar malam di Koh Samui

Jadual pasar malam di Koh Samui | I always interested in visiting night market or flea market. Barangan yang dijual di pasar malam kebiasaannya sama je seperti t-shirt tiruan, dvd pirate, pakaian/kasut terpakai, local souvenirs dan makanan tetapi dalam banyak banyak tu mesti ada satu dua gerai yang menjual barangan yang unik  sikit.


Berdasarkan perbualan dengan penduduk tempatan inilah pasar malam yang dibuka sepanjang minggu di Koh Samui. Waktu perniagaan bermula jam lima petang.

Selasa
Di belakang Central Festival, pinggir tasik.



Rabu
Di belakang Central Festival, pinggir tasik.

Khamis 
1) Maenam
Akak tu kata pasar malam Maenam paling best. 

2) Tid Nom Night Market
99/25 Moo 2, Bo Phut, Koh Samui

Dekat Chaweng je ni, sila rujuk blogpost sebelum ini.


Jumaat
1) Fisherman's Village di Bo Phut.

Perkampungan nelayan ni ada dua entrance. Yang satu tu kita akan melalui rumah penduduk dulu manakala main entrance terus jumpa kedai. Kawasan ini agak laid back di siang hari namun meriah bermula petang Jumaat. 

Paling menarik perhatian di pasar malam ini ialah seorang pembuat barangan kulit asli. Gerainya di tengah menggunakan nama Fat.. apa ntah. Jika sebelum ini kita hanya memakaikan passport dengan kulit sintetik, elok juga berikan ia baju baru kulit asli. Barangan kulit lagi kerap digunakan menjadi semakin lembut.

Buskers, kedai urut yang besar dan best pun ada di sini. Kawasan berniaga makanan pun agak besar juga. Sushi halal, banana pancake ada dijual di sini. Beli dan makan di tepi laut lagi best.

2) Tid Nom Night Market
99/25 Moo 2, Bo Phut, Koh Samui

Dekat Chaweng je ni, sila rujuk blogpost sebelum ini.


Sabtu
Di pinggir tasik belakang Central Festival, Chaweng.

Ahad
Lamai - berdekatan McDonald Lamai. 


Nota:
1) Chaweng night market lebih kepada food court sahaja. 

2) Semasa di pasar malam belakang Central Festival ada seorang brother ni jual kasut bundle murah je THB150. Aku nak belikan but bola anak tapi takde pula saiz dia. Hmm... rasa nak terus cari kat bundle Aran je 💨💨... ada yang nak buat rombongan Cik Kiah ke Aran tak? Besar beb.

Koh Samui Revisited | Another day another ride... syoknya bercuti di pulau!

Koh Samui Revisited | Another day another ride... syoknya bercuti di pulau! | Selepas bersantai di hotel, pulangkan motor aku checked-out dan berpindah ke Green Guesthouse di tengah bandar Chaweng. This one no star tapi tilam sedap juga dan boleh pilih na air-cond ke idok. Stay kat pantai elok sewa yang ada air-cond lah. Tujuan berpindah ke sini, dah malam terakhir ni nak lepak di pantai yang lebih happening and enjoy the night. Gitchuuu...

Dari bilik ni pun boleh dengar muzik berdentam-dentum, walking distance to everywhere.


Memula tu fikir tak nak sewa motor dah tapi bosan pula tak ada apa aktiviti. Pelan asalnya hari ketiga aku akan ikut day trip ke Angthong Marine Park tapi badan rasa semacam selepas enam jam berjemur atas motor semalamnya so I cancelled the plan. Kang demam pula aiyoo.. lusa takut tak lepas balik.

Aku sewa motor dari guesthouse tu aje tapi motornya tak sebanyak yang ada di kedai sebelum ini. Bila dah bawa jauh baru terasa tayar belakang macam bergegar tapi masa pulangkan tu aku tak komplen pun, kang tak memasal kena bayar pula. 

Di Koh Samui masih ramai penunggang motorsikal termasuk pelancong yang tak memakai helmet walaupun di sesetengah tempat ada papan tanda amaran. Memang syok naik motor tak pakai helmet, rasa lepas bebas. Polis trafik pun aku tak pernah nampak. Mereka quite lenient bab ni tapi aku pakai je sebab:

1) Kalau kemalangan susah worrr...
2) Masuk kandang kambing mengembek. Just follow local rules.

Hari ni aku ke Hua Thanon fishing village sekali lagi untuk mencari makan. Actually trip kali ini nak try lain-lain kedai yang belum pernah dicuba tahun lalu tapi pergi ke sana pun dah petang jadi kedai Samira pun dah tutup maka makanlah juga di Melayu Samui Seafood Restaurant. Time tu aku seorang je... ai order nasi goreng special. Tunggu punya tunggu punya tunggu.... kenapa lama benau? Rupanya telur ayam dok di market lagi hehee... nasib baik nasi tu sedap, kenyang hingga ke malam. Tak boleh order memacam sebab ai sorang je nak makan.


Selepas melalui jalan yang sama dan tak sama i quite understand semua laluan tu. Otak pun dah mula berhubung heheh... ikut jalan ni keluar kat situ, masuk sini bersambung di sinun. Kali kedua aku lalu di Ihsan Halal tapi tutup juga. Tak merasalah nampaknya...

Aku jalan terus ke depan (Ihsan Halal di kanan) hinggalah melepasi Raggae Bar. Owh... di sinilah lokasi go-kart dan 'terbang sendiri' tu. Di sini pun ada hostel. Nampak baru tapi quite a distance juga kalau nak ke pantai sana, kena melintas tasik. Harus ada basikal/motor. Kalau hendakkan suasana yang lebih tenang boleh sewa di sini. Sepanjang jalan ke sini di kiri kanan jalan dipenuhi small scale pub. Lalu pepagi lengang je tapi bila petang baru keluar yang berskirt pendek berbaju sendat.


Kemudian aku pergi ke pasar malam di Chaweng, kiranya belakang Central Festival. Terdapat enam peniaga muslim di sini menjual makanan yang hampir sama iaitu ayam goreng, sate daging dan nasi. Seorang jual air. Malam tu beli lagi pulut mangga, murah je makcik tu jual 60 bath. Dahlah mangganya manis menggiurkan, sebiji pula dia bagi. Puas hati den tiga malam berturut-turut dapat makan pulut mangga. Malas nak buat so makanlah pepuas kat sana. Sate daging pun sedap juga, empuk. Yang kecil 25 baht sebatang.



Next, massage time! Dapat yang 250 baht for one hour.

Urutan Thai ni walaupun namanya sama tetapi mesti ada sedikit perbezaan diantara spa. Yang kali ni dia pijak belakang tapi aku rasa si tukang urut lebih ringan daripada anak aku yang obes tu hahaha... sedap juga dia pijak, jari kaki dia akan menekan pada points yang tepat. According to her, September adalah peak season di Koh Samui tapi tahun ini tidaklah sesibuk tahun lalu. Hari itu pun dia tak ramai pelanggan. Bukan sahaja spa dia, spa lain pun sama, ramai staf duduk di luar daripada mengurut di dalam tapi kedai urut di Hatyai sangat sibuk waktu itu. Penuh dengan Malaysian beb, macam bercuti kat Malaysia je.

Ke Ark Bar lah seterusnya. Ramai betul pengunjung duduk minum sambil menonton orang bermain api. Kalau kita nak duduk di bangku yang disediakan kenalah order minuman, at least, and after show seeloknya bagilah tips kepada orang yang buat show tu. It's a risky job tau. Sambil duduk tu nanti adalah yang akan menjual bunga hiasan kepala, mainan kanak-kanak, ambil gambar dengan iguana... Aku duduk setempat je... malas nak gerak ke lain sebab orang asyik pandang je, lain dari yang lain kot.

Sambil tengok api tu aku ralit memerhatikan staf yang menyediakan minuman. Cocktail ke mocktail ke aku tak tahu namanya hahah... Sukat dengan sudu campur tu campur ni sekejap dah siap. Ais pun tak ditambah dengan banyak macam kita beli air kat Mekdi Keepci atau gerai tepi jalan sekalipun yang aisnya penuh segelas. 

Gambar-gambar di bawah adalah gambar tahun lepas.



Tamat day 3.

Good morning day 4!

Pagi ini ke Lam Diem Market. Pasar ini di Chaweng juga dan senang je nak jumpa, berdekatan dengan Petch Buncha boxing stadium. Saja je nak melihat pasar basah mereka. Di luar ada satu gerai muslim. Akak tu jual sejenis kuih yang diperbuat daripada telur. Ia lebih lembut daripada bahulu dan dimakan dengan kelapa parut.


Akak tu ada sebut nama tapi aku tak ingat nama kueh ni. Dijual depan Lam Dien Market.

Aku teruskan ke depan sebab nak makan di Faria Halal depan Bangkok Hospital tu. Ikut je jalan tadi hingga jumpa traffic lights. Ke kiri menuju ke Bangkok Hospital, ke kanan Bo Phut. Hari pertama hari tu untuk ke Bangkok Hospital aku ikut Bo Put, bapak jauh. Ibarat ko nak tendang bola ke gol sini boleh pula pi heret bola tu pergi ke gol sana pusing padang baru tendang bola. Tapi tak pe... pengalaman tu yang buat kita lebih faham dunia.

Masa di Faria Halal ni baru aku jumpa ramai orang Malaysia. Aku rasa mereka ni geng riders, datang bawa 'mem' memasing. Datang dari arah bertentangan so mesti jauh pusing tu. Kat restoran ni aku makan nasi putih setengah, ikan keli tiga keping (dihiris nipis), sup tanpa daging dan teh tarik = THB85. Murah ke mahal?

Aku berpatah balik ke Chaweng city centre. Oleh kerana jalannya sehala kita kena ikut kanan bila jumpa round about tapi kali ni aku ikut kiri. Saja nak habiskan minyak motor 😀. Bila ikut jalan ni kita akan berjumpa dua buah lagi gerai halal, terjumpa juga kedai menjual barangan seramik yang besar (nasib baik takde yang berkenan huhuu), pasar malam dan.... gay resort! Patutlah masa tiba di airport hari tu ada mat saleh tersengih tengok bag strap aku yang berwarna-warni, cis! Tak kuasa ai dengan orang bengkok nih. Senang nak kesan beg bila guna warna terang camtu. 


Boonchoo Ceramics

Tid Nom Night Market

Susu pekat manis dalam tiub yang mudah dibawa ketika travel.

Flight ke KUL 5.50 petang maka mereputlah aku duduk di taman hingga pukul tiga. Nasib baik still boleh guna wifi selepas check-out unlike hotel berbintang yang akan terus cut off connection. Hari terakhir tu jugalah baru aku nampak motor taxi jadi dapatlah ke airport dengan tambang murah sikit. Deal sesiap sebelum naik. Aku dapat 150 baht instead of 200 baht. Teksi nak 300 baht. Airport DEKAT jer... if uols beli simkad download apps NaviGo untuk transport service similar to Grab/Uber.

Short cut ke Samui International Airport tu senang je... ikut lorong sebelah Hard Rock Cafe tu. Airport kecil tapi still boleh meringankan dompet. Jika anda suka product Harnn, boleh dapatkannya di sini. Aku pernah berurut dan buat essential oil sendiri di Harnn Heritage Spa di Bangkok dulu. 

Untuk kengkawan muslim, there is a small musolla next to the gate to domestic departure. Minta izin dari security staff tu. Telekung dan sejadah dah ada, kalau tak membebankan sudilah kiranya belikan sebuah cermin kecil dan tandakan arah kiblat.

One of the souvenir.

Gate 6 and 7 are for international flights. Gate 7 air conditioned dan ada Courtesy Corner di mana disediakan free flow coffee and tea beserta snacks, kek/sandwich/kuih. 

Ai dah dua kali ke Koh Samui, awak bila nak ke sana?


Huge hut at Samui International Airport

Bangkok Airways

Sunset from above.

Koh Samui Revisited | 6 jam 'disalai' atas motorsikal

Koh Samui Revisited | 6 jam 'disalai' atas motorsikal | Aktiviti hari kedua bermula lewat. Selain terlewat bangun di pulau begini tiada apa yang best pepagi selain berendam dalam laut dan kolam renang tapi pepagi ni air jauh ke tengah.


Aku set alarm pukul 5 pagi tapi tak sedar (mujur bilik sound proof). Aku terjaga bila dengar ada gegaran di pintu berkali-kali ingatkan angin kuat. Laa.... ada mamat omputeh tu dok cuba buka pintu. Bila aku selak langsir baru sedar tersalah bilik. Takpelah, kalau tak entah pukul berapa baru bangun. Keletihan sangat sebab malam sebelum bertolak tu tidur dua jam je dan malam pertama di sini tidur lewat juga sampai merah mata. Dahlah letih berjalan-jalan di Chaweng tu.

Masalah aku bila stay kat tempat yang sangat selesa ni kan, jadi malas nak keluar. Bukan selalu dapat enjoy melihat laut. Duduk bawah pokok baca buku sambil dihembus bayu laut. Jarang dapat suasana camni. Kalau stay kat hostel tak sesabar nak keluar sebab nak switch on lampu pepagi pun kena fikir kan orang lain. Buka langsir sikit pukul LAPAN pagi pun mereka marah. Lambat betullah anak dara omputeh ni bangun.

Aku mandi dan bersiap untuk breakfast. Aku ingatkan nak bersiap ala kadar je sebab nama pun percutian santai sekali tu nampak semua staf yang tengah mengemas bilik tu siap mekap kening berukir... adoi tercabar pulak rasa. Guane diorang lagi cantik dari aku? hahaa...

Pukul 12 tengahari aku sewa motorsikal.

Nak bergerak di Koh Samui ini lebih mudah dengan menyewa basikal, motorsikal atau kereta. Dapatkan peta di hotel untuk memudahkan perjalanan. Aternatif lain, songteaw, tetapi ia tak cover semua tempat dan lebih mahal berbanding bandar lain di Thailand. Teksi lagilah, bargain sesiap. Motor teksi pun ada tapi mahal juga. Kat Phuket ada bas di sini takde.

Aku sewa skuter Honda. Punyalah kedekut company tu... minyak kat E. Orang yang offer semalam dia tuang minyak separuh tank. Di Phuket dulu full tank dan kita kena hantar balik full tank juga. Senang camtu. Bila camni kita terpaksalah beli minyak sebotol 40 baht. Di memana pun dalam pulau ni orang jual 40 baht sebotol tak penuh (1 liter kot), 3 botol 100 baht. Bila jumpa petrol station aku tambah lagi dua liter. Itu pun berlebih banyak. Senyum tauke bila dipulangkan motor tu, boleh jual minyak tu kat orang lain pula. Aku meronda dari Chaweng hingga ke Maenam, siap tersalah jalan semua isi tiga liter pun berlebih.


TIPS Menyewa Motorsikal/Kereta Di Koh Samui
Samui Island ni taklah besar mana tetapi ada beberapa bahagian yang nampak sibuk dengan kenderaan seperti Chaweng dan Maenam. Bila menyewa motor/kereta, mereka akan ambil passport kita sebagai cagaran. Jika tak bersetuju kita kena letakkan THB11,000 sebagai deposit. Aku dapat contact no satu orang yang boleh sewakan lebih murah tapi disebabkan dia takde office so aku abaikan je sebab Malaysian passport is one of the most powerful passport in the world. Bahaya! Walaupun aku pernah advice bab passport ni tapi suka tak suka kena buat juga untuk mudah bergerak. 

Jadi bila dah bersetuju menyewa tu silalah check semua bahagian manalah tahu ada kerosakan sedia ada, ambil gambar sesiap. Kalau ada lampu yang senget, ambil gambar. Bila kita start enjin ekzos bergegar-gegar macam nak roboh, rekodkan. Pilihan pun banyak so aku pilih yang tayarnya masih baru. 'Seram' sikit naik skuter ni sebab tayar boleh 'lari' bila brek di jalan basah dan curam. Pengalaman menyewa motor di Phuket dulu, tak periksa bebetul ada part yang patah then bila time kita nak return kena query lah. Aku nak jatuh je semasa balik dari Promthep Cape tu... belum jatuh lagi. Nasib baik dia percaya.

Staf tu cakap, if you accident you pay. No insurance. Cakap pun tak berlapik hahahah... takut kita nak bawa lelaju.

Kadar sewa kenderaan di Koh Samui
Motorsikal - disewakan THB200 sehari. Di hujung Chaweng Beach area Grand Centara ada yang offer THB150. Lagi besar cc lagi tinggi kadarnya.

Kereta - kadar sewa bermula THB500 sehari tapi kebanyakannya 1200 baht self drive.


Ke manakah arah roda motorku berputar?
Dari Chaweng ke Bo Phut ke Maenam ke Hua Thanon ke Lamai ke Chaweng semula.

Pergh... pukul 12 tengahari baru nak start bergerak, rentung atas motor! Aku dah plan kalau boleh nak skip je tempat-tempat yang aku dah pergi tahun lepas kecuali restoran halal, memang nak makan di restoran berlainan setiap hari disamping nak fahamkan jalan ke semua restoran halal tu untuk update ke dalam blogpost tahun lepas. Masa ride tu sempat mengimbau tarikan pelancongan yang pernah dilawati. Dalam hati owh... kat sini.

Jauh betul rasa berjalan tengah panas terik tu.. dari Bangrak ke Plai Laem. Di Plai Laen ni ada orang islam juga, kebetulan waktu dah nak masuk waktu solat Jumaat ternampaklah seorang lelaki menuju ke masjid/surau kecil di situ.

Pantai Plai Laem, Koh Samui. Kawasan pantai ni pepetang baru meriah. Ada juga masyarakat muslim di sini.

Fisherman's Village night market bermula 5 petang. Dalam hati rasa tak nak singgah tapi kalau tersinggah juga nak gi massage dan beli pulut mangga. Jadi aku pun lalu je lah sehingga sampai ke simpang tiga. Ke kiri Hua Thanon fishing village (jauhhhh lagi) ke kanan Nathon. Aku pilih kanan. Saje je. Rempit punya rempit sampailah ke Lomprayah Pier tempat orang naik bot ikut day trip ke pulau-pulau. Takde seorang pelancong pun masa tu sebab bukan waktu bertolak.
 
Lomprayah Pier

Bergerak lagi.

Singgah sebentar mengambil gambar di Chinatown Maenam. Hari siang ni sunyi sepi semua restoran. Omputeh je duduk sini. Kemudian ternampak signboard ke Tan Rua Waterfalls. Apalagi... jom lah kita!

Aku pun teruslah bergerak ikut papan tanda, rasa jauh betul padahal 4.1km je. Tak boleh agak berapa jauh masa tu sebab tak beli data internet. Memula lalu kampung, ke depan lagi ada resort kecil... bila ke dalam lagi rumah pun jarang jarang kemudian hutan lepas tu ada rumah orang have have, Maenam Heights. Harganya bermula daripada 4.5 juta baht, sempat lagi tu hahahah... cantik ah, rumah di kawasan tanah tinggi boleh nampak laut lagi. Selepas banglo tu bukit semakin menegak dan masa inilah aku bersyukur sangat pilih motor dengan tayar baru. Berdebar weh turun bukit curam. Dalam perjalanan tu adalah berselisih dengan beberapa kenderaan. Kalau nak ke sini eloklah pergi dengan kawan dan bukan di waktu lewat petang.

Chinatown Maenam

Kenderaan perlu di parkir di kaki bukit kemudian kita kena trekking 250 meter untuk sampai ke air terjun Tan Rua. Bila jumpa Tree Bridge Coffee jalan lagi ke depan.

Tree Bridge Coffee

Inilah dia air terjunnya.... kecewalah juga. Ingatkan air mencurah turun seperti Wachirapan Waterfalls di Chiang Mai tu. Mungkin waktu ni musim panas kot sebab tu airnya tak melimpah-ruah.



Aku pun lepaklah sekejap di Tree Bridge Coffee sambil melihat pelancong yang sedang seronok ber-zipline. Tak boleh bising time tu sebab ada satu european team sedang shoot video.

Keluar dari sana aku jalan lagi, main masuk je jalan-jalan kecil di sana. Rupanya dalam jalan kecil tu ada kawasan yang agak meriah seperti di Pavilion Samui Villas & Resort di Lamai. Masuk lorong sini keluar di jalan sana membawa ke jalan besar. Dalam hati, ok ok dah faham. 

Selepas lunch, dekat 3.30pm baru lunch berkeriuk dah perut ni, singgah di Valentine Stone dan Lamai View Point. Kat Velentine Stone tu ambil gambar je lah, batu cinta tu lebih kepada mitos je. 




Kemudian naik ke Lamai View Point. Kita diberi pilihan samada hendak berjalan kaki atau naik cable car. Staf tu kata 10 minit je berjalan kaki.... memanglah tapi boleh tahan tegak jugalah tangga tu. Jadi aku bayar THB100 je as an entrance fee. Akhirnya sampai juga ke atas setelah beberapa kali minta nyawa hehehe... mak dah lama tak exercise.

Di atas tu ada cafe dan pelantar untuk melihat pemandangan sebahagian Koh Samui. Indah!



Dah dekat pukul 5.30 petang tapi aku tak solat lagi... maka merempitlah ke Hua Thanon Fishing Village. 

Oleh sebab selepas tu lalu lagi di Fisherman's Village di Bo Phut aku singgah jugalah walaupun pada aslnya tak nak repeat tempat sama. Kali ni ada busker, sedap lagu-lagu yang dimainkan. Pasar malam setiap Jumaat ni penuh dengan pelancong eropah. Pelancong Thai hanyalah dua orang perempuan yang aku jumpa di Masjid Nurul Ihsan petang tadi. 

Aku cuma beli mango sticky rice di Fisherman's Village. Kali ini mangganya manis tapi dia bagi setengah biji mangga je dengan harga THB150. Ada satu restoran tu jual bapak mahal sampai THB190! Bila berpatah balik ke entrace terjumpa satu gerai jual 70 baht jer. Lupakan je lah, dah beli. Malam sebelum tu beli juga mangga pulut di depan Central Festival Chaweng. Yang menjual tu mukanya masam, mangga masam, santan pun masam. Hampeh.... gigih aku habiskan mangga masam tu 😠

Minyak motor banyak lagi so I continued to Chaweng nak ambil spectacles yang ditempah di Top Charoen semalam. Setakat hari ini aku berpuas hati sebab power cermin mata tu tak buat mata aku stress, takde rasa pening lansung.

Okaylah takde apa yang nak ditengok dah kot lalu aku pun start motor dan balik tapi ehh... ternampak pula Outlet Village Samui hahaha.... singgah! Aku dah bercongak-congak duit dalam purse dah ni tapi takde yang berkenan... mungkin disebabkan baru je ke Freeport A Famosa Melaka time cuti sekolah hari tu. Kecil je Outlet Village ni, lagi best cuci mata di Central Festival. Di belakangnya ada satu hotel/resort yang nampak best. The rental starts from THB4000 satu malam.

Dah dah... balik! mata dah merah, tangan yang terdedah pun dah rentung. Nanti kita sambung lagi.

Dua inci dari kesan jam tu terdedah sebab lengan baju tertarik ke atas masa riding. Kawasan tu selain dah bertukar warna, dia jadi bengkak sikit dan berbintik gatal. Harapnya sembuhlah selepas sapu krim.
























Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free