Menanti sunset di Promthep Cape

Menanti sunset di Promthep Cape | Sejak kali pertama menjejakkan kaki di Phuket Ogos lalu, terasa ingin sekali bergambar di titik paling selatan Phuket. Macam satu kepuasan pula bila dapat sampai ke "titik 0/paling utara/paling selatan" memana negara. Tanjung Piai dah, Tanjung Simpang Mengayau dah, Kilometer 0 di Pulau Weh dah.... sayangnya masa tidak mengizinkan. Peluang kedua dua bulan kemudian kita pun apa lagi...sewa motor, jalan!


Sebenarnya sebelum ke sini kami bertiga nak ke Botanical Garden tapi tak jumpa sebab kurang signboard kot, kami dah lajak masuk ke highway. Kononya nak habiskan masa di situ dulu sementara menunggu matahari terbenam. Sudahnya terus naik ke Promthep Cape.

Cara mudah untuk ke Promthep Cape atau Laem Promthep sudah tentulah dengan menunggang motorsikal. Sewanya rata rata 200 baht sehari. Check bebetul ya motor tu, bergegar ke terkopak dimana mana ke... and of course the owner will hold your passport. Itu yang bahaya tu, passport Malaysia top six paling berkuasa dalam dunia. 'Nyawa' kita dipegang orang.

Dari Patong kita akan melalui tujuh pantai dan dua view point sebelum sampai ke sini. Jauhnya 21km jadi perjalanan dalam 40 minit jugalah turun naik bukit. Please wear the helmet, ada je roadblock sepanjang jalan tu. Banyak pula roadblock masa aku pergi tu... masa balik dari zipline pun ada. Suspens aku, polis tu datang jenguk ke dalam dan betulkan seat belt aku hahahha.... aku kepit bawak ketiak seat belt tu sebab kalau pakai dengan betul tali tu lalu kat leher, tak selesa.

Berhenti sekejap melihat alam. Selalunya nampak dari low angle je kali ni dapat tengok dari atas gunung.

Rawai Beach

Kanchanaphisek Lighthouse
Di atas sana tu ada rumah api dan Buddhist shrine. Terdapat beberapa patung gajah juga. Biasalah tu kan...Thailand. Kat parking area ada kedai-kedai jual souvenir.

Lighthouse ni 200 meter dari sea level. Ia dibina pada 1996 untuk meraikan jubli emas the late HM King Bhumibol Adulyadej. Dengarnya boleh naik sampai tingkat paling atas. Alahai ruginya tak buat research kalau tak boleh mai lagi awai.

Di depannya ada kawasan lapang untuk melihat matahari terbenam. Di sini juga dibina nautical museum tapi aku tak sempat masuk sebab dah lebih pukul lima petang. Sebelum penggunaan sistem satelit angkasa lepas rumah api sangat membantu nakhoda kapal dalam pelayaran.

Menjelang senja je pergh...menderu manusia datang lepas tu sunyi sepi.


Kanchanaphisek Lighthouse

Phromthep Cape Viewpoint
Lokasi sangat terkenal sebagai port untuk melihat sunset. Di pantai lain pun boleh tengok juga tapi dari sini special sket (sekiranya cuaca baik- tak mendung/hujan). Dari parking lot u kita kena naik tangga sikit untuk sampai ke puncak. 

Dari platform yang disediakan kita boleh nampak jalan yang kita lalu sebelum tu. Umangaii...jauh betul tapi best sebab tak panas, dipenuhi kehijauan. Selain itu kita juga boleh nampak resort lain di sana. Bebetul merehatkan minda kalau duduk kawasan sini.

Masa aku sampai tu hujan renyai tapi tunggu jugalah. Who knows kan... positif betul nak tengok matahari terbenam. Kemudian dengan kaki sakit sebab luka atas bawah terpijak corals semasa trip ke Phi Phi Island semalamnya aku turun memijak batuan hingga ke laut sana. Mencabar jugalah turun tu dengan kaki yang sakit sebab kita menggunakan laluan semulajadi. Dengan batu besar kecil dan tanah yang uneven... susah juga hati takut terpeleot tapi kalau tak turun pasti akan terasa sangat ralat.

Memula kat dinding tu ada tangga turun, lepas tu kena lalui denai berbatu dan berpasir. Boleh tahan juga hike sini...berhati-hati dengan pasir tu, licin. Rasa macam satu achievement bila dapat bersama-sama yang lain to the southern most tip of Phuket Island ๐Ÿ˜๐Ÿ˜


Nak turun sampai hujung sana, ke titik paling selatan Phuket. Nampak dekat je kan, tapi...




Aku nampak ada tour boat berhenti di situ sekejap, agaknya pakej melihat rumah api. Ombak memang kuat menghempas. Kalau jatuh ni boleh arwah. Fobia aku dengn kejadian hari semalamnya. Nantilah aku cerita, nak cerita yang baik baik dan best dulu sebab rasa nak mencarut je bila teringatkan mat saleh bingai tu ๐Ÿ˜ฆ

Awal tebal kelabu. Arghh...tipis harapan.

Nampaknya takde harapan untuk menyaksikan matahari terbenam cantik. Takde rezeki... nak suruh datang lagilah tu. Hujan semakin kasar lalu aku pun bergegas naik. Kisah hanyut keseorangan di Phi Phi Island sangat menakutkan aku. Bila orang mula bergerak naik aku pun ikutlah. Takut aku kena tinggal lagi. Mak fobia. Jadi kepada yang turun ke titik paling selatan Phuket itu silalah kembali ke pangkal jalan sebelum gelap.


Aloloo romatiknya....

Mencungap nak naik ke atas sana. Yang motivates me ada satu couple in their 60s selamba je hike. Takkan aku nak tunjuk lemah kot? Malulah pada diri sendiri.

Beginilah keindahannya jika bernasib baik. Gambar ni aku google je.

Semasa balik ke Patong tu jalan basah sebab baru lepas hujan. Bila menghampiri Kata/Karon Beach ada satu selekoh tajam dalam keadaan menegak. Ohmaiii...aku yang kat atas bukit ni punyalah berdebar dan berdoa supaya van di depan tu cepat membelok. Aduhaiii perlahannya.... aku sempat mengelak tapi tayar belakang 'lari'. Dua kali! Berderau darah aku. Aku terdengar suara perempuan menjerit kat sebelah sana (aku sure lah terjerit gak hahaha). Allahu.. nasib baik tak jatuh. Rasa kurang selamat naik scooter mungkin sebab tayarnya kecik. Kemalangan sangat sangat nak dielakkan bila berada di negara orang. Kalau ada travel insurance pun on claim basis, kena bayar dulu.

Bila dah selamat dari accident tu kami bertiga berhenti sekejap menikmati sunset di Karon Beach. Nak hilangkan debaran sebenarnya heheh...


Jika ke Phuket, silalah naik ke Promthep Cape. FOC.

Hotel Review | Horizon Village & Resort, Chiang Mai

Hotel Review | Horizon Village & Resort, Chiang Mai | Ramai yang tanya, ada apa di Chiang Mai? Err...banyak! Rasanya yang paling best ke Chiang Mai kerana ada musim sejuk. Tak payah pergi jejauh.


Dulu masa sekolah ada seorang anak DO ni tunjukkan gambar dia sefamili bercuti ke negara gajah putih ni. Aku masa tu rasa kagumlah, ye lah masa tu semua orang kena naik MAS dengan harga tanpa diskaun. Kita anak askar pencen jer... mampu berangan je dulu. Takdelah pula kita kecam kata dia sengaja menunjuk-nunjuk. Kita simpan anganan tu ketat ketat.

2018 sesunguhnya tahun yang best sebab dapat pergi ke beberapa tempat baru termasuk Chiang Mai yang dah lama ku idamkan. Disebabkan tempat ini hot dikalangan asians, tiket super murah memang susah nak dapat. 


Resort keluarga
I know, kita selalu stay di lokasi yang easy access kepada public transport dan dalam shopping district bila melancong tetapi jika membawa anak-anak keperluan fitrah dan kehendak mereka kena juga diambil kira. Kita memang suka keluar masuk kedai tapi kalau bawa lima boys plus bapaknya takkan sukanya dia... kita tak pergi tempat lain ke mama? ๐Ÿ˜ƒ Bertabahlah nak. Sesekali mak hang perlukan retail theraphy juga.

Horizon Resort & Spa berjarak 13km dari pusat bandar. Resort milik seorang bekas menteri Thai ini boleh dikatakan lengkap dengan pelbagai fasiliti dan dewan banquet pun besar. Kiranya kalau nak buat company trip/sales incentive trip sesuailah. Sebuah lagi dewan still under construction masa aku pergi tu. Dibuat untuk accomodate permintaan pelanggan seperti membawa gajah sewaktu upacara perkahwinan. Gah wedding orang have have ni.

Resort ini luas. Ada playground, zoo mini, maze, muzium, paddle boat dan basikal. Sesuai sangat untuk bebudak release tension. Biaq pi lah depa nak terpekik terlolong kat playground tu. Hot air balloon pun ada tapi terlupa nak tengok. THB8800 per person. Pepagi aku naik basikal pusing satu resort. Syok, sejuk. Di VIP section ada swimming pool sendiri jadi tak perlulah berenang reramai sangat dalam satu kolam. Nak masuk ke area VIP tu pun kena pakai access card. Boleh tengok room tour di insta ruggedmom.

Bilik aku tu best, menghadap tasik. Bilik pun luas dengan ruang bersiap yang agak terasing dari ruang rehat (tempat tidur). Kekurangannya bilik ini tiada heater untuk memanaskan ruang di musim sejuk. Memang sejuk gilerrrr. Mujur ada bath robe boleh buat balut kaki ๐Ÿ˜ƒ

As they say, resort ini santuari kepada sesiapa yang inginkan kedamaian dan keindahan alam. Enjoy 









Reception counter at VIP section.




Di sini ada tiga buah "homestay" rumah tradisional Thai untuk disewa. Syok duduk rumah yang open concept begini. 


Satu pokok dengan pelbagai warna.

Salah satu lokasi yang educational di sini ialah muzium mini. Di sini tersimpam gambar lama si pemilik dan raja Chiang Mai yang dulu. Raja ini dikatakan seorang yang humble, ada gambarnya memasak dalam salah satu lawatannya.

Selain itu disimpan juga pinggan mangkuk lama, pedang pelbagai bentuk dan baju 'kebal'. Paling menarik perhatian aku ialah botol berisi minyak senyonyong yang masih bersisa. Minyak senyonyong/pengasih/dagu digunakan untuk memikat gadis idaman yang menolak cinta si lelaki. Kata orang ia disediakan oleh bomoh Siam yang power giler. Kata oranglah. Entah entah guna minyak kelapa sawit je maklumlah Thai pun pengeksport minyak juga. Siapa punyalah tu agaknya eh? Jangan buat uolsss...berdosa.


Minyak senyonyong/pengasih/dagu.

I'm very happy with this kind of breakfast tapi ai tambah jugalah fish fillet, baked beans, scramble egg. Breakfast like a king !

Cara paling best untuk explore resort ini ialah dengan menunggang basikal. Seronok weh dalam dingin winter.

Kesimpulannya, 
Bilik *****
Breakfast ***
Fasiliti ****

Resort ini juga short drive away from restoran halal Baan Pi Huen Nong.

Kalau nak tahu mana aku pergi selama enam hari di Chiang Mai silalah jenguk blog post bermula Disember 2017. Syok pergi Maetaeng Elephant Park.


Horizon Village & Resort
200 Moo7 Chengdoi
Chiangmai-Doisaket HWY.(Route 118)
Doisaket ,Chiang Mai 50220
Thailand

Emel: info@horizonvillage.net
Tel: +66 53 292381-5, +66 88-290-8868-9
+66 88-585-7861-2
Faks Front Office : +66 53 868894
Sales : +66 53 868891

Myanmar | 5 Lokasi 'shopping' paling mengancam di Yangon!

Myanmar | 5 Lokasi 'shopping' paling mengancam di Yangon! Aduduuu... cecantiknya kain di sana! Sebelumnya menulis dengan panjang lebar ai nak bagi tips shopping dulu.


Tips sebelum membeli-belah:
Silalah makan sampai kenyang dahulu supaya fikiran lebih waras dalam membuat keputusan. Bukan sahaja ketika membeli pakaian tetapi terpakai juga untuk lelain barangan. Usaha ini adalah cubaan untuk menundukkan nafsu berbelanja. Pakar kewangan yang ajar ni.


Sebenarnya ada banyak juga tempat membeli-belah baru dan lama di Yangon ni tapi kita fokus pada lima sahajalah. Itupun dah boleh buat poket roboh. Okay kita start dengan tiga lokasi yang banyak menjual tekstil dulu ya. 

1) Bogyoke Aung San Market @ Scott Gavin Market
Pasar ini paling terkenal di kalangan rakyat tempatan dan pelancong. Tekstil, pakaian, cenderahati , lacquerware dan batu permata dijual di sini. Reka bentuk bangunannya hampir sama dengan Cho Ben Thanh di Ho Chi Minh City cuma yang bagusnya si penjual tak agresif, tak main tarik tangan kita. They're nice.

Berdepan dengan Bogyoke Market selepas bangunan biru tu ada masjid. Sumber: Asiatrips

Sumber di sini.


Ya Allah cantiknya kain lace dan Thai silk kat sini.... tu yang aku nasihatkan makan dulu sampai kenyang sebelum shopping. Lace ada perbagai jenis dan warna. Nak yang glamour macam retis pakai pun ado. Mujurlah akak dah tak kerja pejabat lagi dan selalu pakai baju kurung je gi kenduri dik. Boleh ringan dompet datang sini.

Ada juga kedai yang menjual kain cotton cecantik tapi aku tak beli because I think I have enough. Tak ingat harganya tapi lebih mahal dari HCM.

Longyi (kain sarung) juga banyak yang cantik. Tak pastilah ori silk ke bukan. Ada longyi yang dijual sudah siap berjahit. Ada juga kain pasang yang siap dipotong 2 1/2 meter dipadankan dengan kain lain untuk blaus tetapi tidak sampai 2 meter panjangnya sebab baju mereka pendek je. Hari tu aku ada tanya kat satu kedai ni... cantik, corak bunga bersulam dipasangkan dengan baju (kain belum berjahit) block colour. Dia kata bidang 60 inch 4 yards usd19. Aku tak beli sebab nak tengok di kedai lain. 

Kami cuma diberi masa 45 minit je di pasar tu jadi bila beli di kedai lain aku assume 4 yards jugalah tapi harganya usd16. Sekali bila nak nak tempah panjangnya hanya 2 1/2m bidang 55 inci je, adoilaaa....stress gue. Kalau badan sebesar kelingking boleh juga dibuat sepasang kebaya pendek.

Thai silk ada banyak warna dan tone. Jenuh pilih. Geram betul melihat kain sutera Thai in different colour tone. Mengancam! Kalau nak merah dari yang pucat hinggalah yang paling garang. Kalau berkenan yang biru, ada biru Keadilan biru BN biru JDT dan sebagainya heheh... cantik oih, itu belum dijahit lagi tu...kalau dah siap? Pergh meletop kau dik di pagi raya nanti. Cantiklah sikit aku raya ni...kah!

Kalau berminat dengan batu permata seperti jade dan ruby elok beli dari kedai yang ada certificate. Walau bagaimana pun, Bogyoke Aung San Market is very touristy, haggle lah ye.


Waktu beroperasi: 9 pagi - 5 petang
TUTUP hari Isnin.

*Lapan minit berjalan kaki dari Park Royal Hotel, Yangon.


2) Min Ha Lar Zay (แ€กแ€†ိုแ€•ါ Lar-Z แ€€ိုแ€กแ€˜แ€š်แ€žူแ€žแ€Š်) 
Tulisan ini didapati dari google translate, yang ditulis staf hotel lebih ringkas.


Local peoples shopping tekstil kat sini. Orang yang berniaga pun ambil bekalan di sini. Bangunan empat tingkat ini menjual pakaian, fabrik, mainan kanak-kanak dan sebagainya. Ada satu kedai tu jual longyi USD13 sehelai, cantik. Kalau tawar menawar boleh dapat kurang lagi kot. 

Kain batik Indonesia banyak dijual di sini. Pasaran kain sarung sangat meluas di Myanmar jadi kalau ada yang ingin mengeksport ke sana usahakanlah. Semua orang pakai kain.

Aku sempat ke sini di hari terakhir. Hanya 15 minit naik Uber dari Park Royal Hotel dan dia turunkan kita di Min Ha Lar Zay bus stop. Tak nampak pun bus stop nya cuma ramai orang sedang menunggu di situ dan kita kena berjalan kaki ke depan sikit dan masuk kiri. Ada ternampak restoran beriyani "Malaysia" kat tepi jalan. Tetiba rindu ๐Ÿ˜„ . Ramai juga muslim kelihatan di kawasan ini jadi aku rasa tak sukar untuk mendapatkan makanan halal selepas shopping. Masa shopping mana terasa lapar ye tak? Hotel pun ada di luar Min Ha Lar Zay ni.

Pergi ke sana naik Uber 1900 kyat, balik dengan teksi kena 3000 kyat. Memula dia nak 4000 kyat (aku nampak dia tanya teksi sebelah berapa nak caj) pastu aku cakaplah pergi tadi kena 1800 je. So dari 4k turun 3.5k bila dah sampai depan hotel, 3k okay? (dengan senyum manis hehehe...)

Tak payah datang awal sangat sebab waktu rasmi berniaga jam 9 pagi. Takkan nak tawaf dua tiga kali?


3) Yu Za Na Plaza (แ€šုแ€‡ Na แ€•แ€œာแ€‡ာ)
Banyardala Road, Mingala Taungnyunt Township, Yangon, Myanmar.

Image result for Yu Za Na Plaza

Yang ni pun tempat orang tempatan membeli-belah tak jauh dari Mingalar Shopping Mall dan Kandawgyi Lake. Bangunan lima tingkat ini terkenal sebagai pusat membeli-belah di Yangon. Bukan tempat baru tetapi banyak jualan pukal di tingkat bawah.

Di depannya ada Yuzana Plaza Bus Stop.

Waktu perniagaan 9 pagi - 5 petang tapi kedai-kedai di tingkat bawah tutup pada hari Isnin.


4) Taw Win Centre 
Pyay Road, Yangon (Rangoon), Myanmar.

Yang ini new shopping mall siap ada 3D cinema dan hotel sekali. Walaupun Myanmar nampak agak ketinggalan dari segi kemajuan prasarana tetapi golongan berpendapatan tinggi ramai. Malah regional prime office rental rates in 2014 menunjukkan Yangon berada di tempat teratas dengan kadar USD88 psf, yang tertinggi di rantau ini. Service apartment occupancy rates tahun lepas pun 87% dengan kadar sewa 1 bedroom apartment bermula daripada USD3,015. 

Ini menunjukkan ramai orang yang ada purchasing power berkumpul di Yangon. So expect normal price bila membeli-belah di shopping mall di sini.

Image result for Taw Win Centre


5) Junction Square
Yangon town centre, Yangon (Rangoon),Myanmar. (berdekatan dengan Bogyoke Aung San Market)

Image result for Taw Win Centre
Sumber di sini.

Sebelum shopping pergilah dulu ke Bagan dan Inle Lake. Jenuh memunggah barang if you do the the other way round.

Happy shopping peeps!

8D 7N in Marvelous Myanmar | Kenapa Inle Lake patut dimasukkan dalam travel itinerary anda- Part 2

Kenapa Inle Lake patut dimasukkan dalam travel itinerary anda- Part 2 | Hai.... ini sambungan Part 1. Dah baca ke yang itu?

Banyak jambatan yang dilepasi untuk keluar dari perkampungan Indein. Nanti kita pos gambar jambatan je eh. Selepas melawat Indein kami ke restoran terapung Inn Thar Lay 2 untuk melihat demonstrasi pembuatan kraftangan dan makanan ringan.

Seronoknya di Myanmar ni orangnya baik, mesra walaupun ada communication barrier. Seller pula tak too pushy. Cuma di jeti Indein tu ada bebudak remaja lelaki minta duit. Aku tak bagi pun. Rasanya lebih afdal bagi kat bebudak perempuan yang berjualan tu. They work hard to earn money. 






Nelayan Intha di Inle Lake, Myanmar.



Snek tradisional Myanmar
Oleh kerana Myanmar ni juga di Asia maka bahan asas makanannya dan rupa kejadiannya hampir sama seperti makanan yang terdapat di Malaysia. Mungkin cara penyediaannya sedikit berbeza. Contohnya kuih yang diperbuat daripada beras pulut yang dikukus-dibentuk-dijemur-digoreng. Kuih ini banyak dijual di gerai tepi jalan di Melaka. Lagi satu cucur yang warna coklat tu salah satu bahannya ialah gula merah, mak mertua ai panggil cucur Jawa.  Bezanya yang di Malaysia tepinya kerinting (musykil kenapa aku buat tak jadi kerinting). Rasanya? Sama. 

Pandainya dia duduk bersimpuh...sweet sangat!


Demonstrasi membuat bakul.


Mote-Si-Kyaw @ cucur Jawa


Kout-Nyin-Kwat-Kyaw @ rice cracker

Satu lagi lokasi wajib kita lawati ialah Inle Heritage. Banyak yang kita boleh pelajari dari mereka secara individu ataupun syarikat. Di sini beberapa projek diusahakan untuk preserve culture mereka dan melatih modal insan dari kalangan pelajar yang berminat tetapi kurang berkemampuan dari segi kewangan. Oleh kerana Inle Heritage ialah non-profit organization mereka mendapatkan dana daripada penderma selain mengusahakan tanaman, restoran, kelas memasak, kedai cenderahati, penginapan dan sebagainya. Asyik pula melihat kesemuanya kerana ianya berada di atas air.

Usaha IHF ini membantu menjadikan Inle Lake sebuah kawasan yang menarik untuk dilawati, bekerja dan menjalani kehidupan. Mereka sangat bangga dengan kemajuannya dan berharap generasi akan datang turut sama merasai kepelbagaian kaum, tradisi unik dan kekayaan alam semulajadi di sana.

Profit dari penjualan produk dan perkhidmatan disalurkan semula untuk projek warisan yang lain. Malah sebahagian pelajar Inle Heritage Hospitality Vocational Training Centre melakukan latihan praktikal di restoran Inle Heritage. Setiap tahun IHF menaja sekitar 40 pelajar muda yang berminat mendalami bidang hospitality.

Bagusnya IHF ni nisbah keuntungan yang mereka ambil kecil, lebih kepada pembuat. Tujuannya untuk mengekalkan warisan mereka. Ye lahkan, kalau orang tengah ambil untung banyak sangat sedangkan producer untung ciput lama kelamaan pasti si pengeluar akan rasa bosan dan exhausted. Akhirnya industri itu akan mati dengan sendiri.

Mereka juga ada wastewater management sendiri yang low cost, easy to contruct tanpa menggunakan bahan kimia dan tenaga elektrik. Mereka konsisten check kualiti air di beberapa bahagian tasik.


Terus terasa rindu Malaysia bila nampak bunga raya ni.. isk...baru seminggu d luar negara.


Makan tengahari di Inle Herigare Restaurant.




Nak beli souvenir?


Kepada peminat kucing pula tolong jangan terlepas melawat Burmese Cat Village, sebuah pulau kucing di IHF.  

Kucing Burma ni macam batu bersalut bulu sutera. Saiznya besar berbulu pendek tapi gebu gebas yang kebiasannya berwarna coklat gelap; tapi ada juga coklat muda (champagne), platinum (lilac) dan biru. Jarang jumpa kucing berwarna biru, yang bermata biru ada lah.

Burmese cat dulunya direkodkan sebagai binatang kesayangan diraja dan mungkin telah wujud lebih dari 1000 tahun yang lalu. Ia juga berada di kuil dan biara. Sewaktu King Thibaw kingdom jatuh ke tangan British, raja tersebut dikatakan memelihara 40 kucing ini di istananya.

Sewaktu penjajahan inilah berlakunya kacukan baka jadi kucing tulen Burma hilang sebelum perang dunia kedua. Pada awal kurun ke-20 sebahagian kucing-kucing ini dibawa kepada breeder di United Kingdom dan Amerika termasuk Wong Mau, keturunan asal kucing American Burmese. Daripada sinilah bermulanya kucing moden Burma termasuk yang berada di Inle Heritage. Sekarang ni purebreed burmese cat dah ada 45 ekor.

Untunglah jadi kucing.... malas pun nampak cute. Kerjanya makan tidur makan tidur je pun orang tak marah.


Untunglah merasa dipeluk Miss World.

Sun bathing.

Mini akuarium pun ada. Dapatlah tengok sebahagian ikan yang ada dalam Inle Lake. Goreng garing sodap ni.

Inle Natural Heritage (Aquarium)



Inle Heritage
Innpawkhon Village,
Inle Lake, Shan State, Myanmar.
+95 (9) 4931 2970
+95 (9) 528 1035
contact@inleheritage.org


Masih di kampung air, lawatan seterusnya ke Inn Paw Khon Village melawat perusahaan tenunan sutera dan teratai. Ini pengalaman baru, tak pernah tahu pun batang teratai boleh dibuat kain. Tak banyak orang perseorangan/syarikat yang masih meneruskan usaha ini. Kalau tak diperturunkan kepada generasi muda habislah...tinggal sejarah je nanti.

Oleh kerana demand yang semakin tinggi pokok teratai diimport dari daerah/negeri lain di Myanmar. Kebanyakan benang dieksport ke Jepun. Ada juga dibuat skaf dan dijual terus kepada pelancong di sini. 

Kerja mengeluarkan getah teratai (bebenang/fiber) sangat remeh. Nak dapatkan sekilo fiber pun memakan masa dua bulan sebab tu lah harga kain teratai asli mencecah USD400 sehelai. Barang rare. Sebab tu lah biasanya ia dicampur dengan benang kapas atau sutera untuk mendapatkan kualiti yang berlainan dan boleh dijual to mass market. Kalau dah beli kain harga 1200RM haruslah kita hantar ke Hatta Dolmat ke.. Rizalman ke.. untuk jahit ye tak? Feeling datinlah iols kalau mampu beli.

Di Inn Paw Khon Village ni yang bertaraf nenek pun masih bekerja membuat benang. Happy je muka mereka. Bosan kot kalau melepak kat rumah je. Kalau nak tahu sekilas bagaimana cara untuk mendapatkan benang teratai sila baca perenggan di bawah. Ai malas nak translate apa yang Wander-Lush dah bagi tau ni:

Lotus stems are first cut into manageable sections before being scored, twisted and pulled to reveal a web of thin filaments. Barely visible to the naked eye, the filament is laid out on a wooden workbench and kept moist with occasional splashes of water. As the process is repeated with new stems, the artisan rolls the moistened fibres together to create a thicker, stronger thread. With a quick roll of the palm, a new length is soldered onto the last to form one continuous thread. This particular workshop, the Hand Weaving Centre, can produce around 20 metres of thread per day. The finished thread has a variegated colour similar to hemp but with a much softer feel. It is typically left undyed to highlight these natural qualities.

Image result for lotus silk
Sumber di sini.



Petang tu kami tak terus balik ke Aureum Palace Resort & Spa sebaliknya minum petang dan makan malam di Inle Princess. Tak jemu-jemu memetik kamera merakamkan apa yang dirasakan menarik di sekitar tasik tu. Paling suka pastinya gambar nelayan yang berkayuh menggunakan sebelah kaki. Hebat betul!

Sampai satu tempat tu ada banyak burung terbang berkawan. Asyik betul kami merakam gambar. Bagus tekong bot kami tu...bila mana ada je yang menarik dia akan berhentikan sebentar bot.



Kira-kira 300 meter dari Princess Inle enjin bot dimatikan. Seorang lelaki naik ke bot dan mula berkayuh. Nampak tak kat mana dia berdiri dan bagaimana dia melilitkan kaki yang satu lagi? Rupa rupanya di kawasan ini gangguan bunyi memang dielakkan. Selain menjamin kedamaian, mereka juga mahu menjaga eko-sistem tasik. Pemilik Princess Inle juga adalah salah seorang orang kuat di sebalik kemajuan Inle Heritage.

Sambil makan dan membawang berborak tu kami menunggu sunset. Melihat matahari terbenam dari sini memang awesome! Gambar-gambar di sini takkan sama dengan melihatnya with your own eyes. Dengan orang berkayuh sampan tu lagi... allahu cantiknya!






Boat ride around Inle Lake is a must! Jangan skip yang ni.

In previous blogpost terlupa nak masukkan harga pakej bot tour Inle Lake. So I put it here:

Boat tour ni ada dua, satu pagi dan satu lagi sunset tour. Seriously gambar nelayan Intha di kala sunset sangat cantik.

Pakej bot ni boleh pilih yang biasa atau VIP dan boleh naik maksimum 5 orang. Setiap seat akan dilengkapkan dengan jaket keselamatan, payung dan selimut tebal. Sejuk baq hang pepagi di Inle ni.  Tempat duduk beralas kusyen, selesa sangat. Harga bermula dari 18,000 kyat (RM54) per boat kalau kita naik dari jeti di Nyaungshwe. Nak suruh mereka pick-up kat hotel pun boleh. Aku rasa quite reasonable sebab full day tour bermula 7.30 pagi sampai sunset. Eh, sebenarnya murah sangat sebab dekat 10 jam juga mereka bekerja. Kebanyakan pilot bot are non-English speaker so if you nak penerangan semua silalah hire guide.

Bagi bot VIP kosnya bermula daripada USD40.


Owh sedihnya dah last day in Inle Lake ๐Ÿ˜ข. Terbayang betapa cantiknya reflection rumah di permukaan air.

Keesokannya kami berlepas pulang ke Yangon menaiki KBZ Airlines. Heho Airport tu kecil je wakk... simple sangat. Kat situlah check-in, kat situlah imigresen. Macam airport Mulu je lebih kurang tapi syok sebab kapal terbang berhenti depan kita.


Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free