8D 7N in Marvelous Myanmar | Yangon - Mount Popa - Bagan

8D 7N in Marvelous Myanmar | Yangon - Mount Popa - Bagan | Mingalabar! Hello! Assalamualaikum. Harapnya semua dah baca coretan sebelum ini supaya mendapat serba sedikit pengetahuan mengenai Myanmar. 

Sebelum menulis mengenai lawatan di sana secara individu, as usual iols nak bagi tau dulu keseluruhan cerita, baca dulu sinopsisnya yang panjang berjela ni. Seriously, kesemua tempat yang aku pergi ni sangat menarik dan unik dan suhunya nyaman tetapi kalau pergi between March to May panasssss...

Okay, let's start! 

Hari Pertama
Kami naik Malindo Air dari KLIA. Selepas 2 jam 50 minit sampai di Yangon International Airport lalu terus ke Chatrium Hotel Royal Lake.

Lepas check-in kami cari makan tengahari. Hari cuti umum tu banyak restoran tutup tapi adalah satu restoran dekat tasik ni beroperasi. Dapatlah makan fried rice with seafood sepinggan 7000 Kyat (RM21 😭). Nasib baik share berdua. Stem untuk commercial tax siap tampal di resit, pertama kali jumpa ni.

Malamnya kami menghadiri Welcoming Dinner di hotel yang sama. Kami diberikan beg selempang, sepasang pakaian tradisional dan sepasang kasut yang cantik untuk dipakai keesokannya. Allah, susah hati aku mengenangkan baju tu hahahha.... nasib baik bawa inner dan legging. 

Persembahan tarian di Welcoming Dinner.

Hari Kedua
Owh breakfast di hotel Chatrium sangat banyak pilihan terutama bagi mereka yang sukakan continental breakfast. Sementara menunggu sorang sorang turun aku sempat lagi makan. Makan sampai kenyang pulak tu. 

Kami semua yang cantik dan segak dengan longyi (bunyinya longji), dipakaikan pula thanaka di pipi. Thanaka ni seakan-akan bedak sejuk tetapi dibuat dari batang pokok yang disagat ke batu dan dicampurkan sedikit air. Bila dipakai tu rasa berangin dan cekang muka. Terus rasa lawa macam Miss World 😁. Eh Miss World Myanmar 2017 pun turut serta sepanjang trip ni. Licinnya kulit muka dia... siang malam pakai thanaka kot.

Cantik ke idok? Bergambar dengan Miss World Myanmar 2017 membuat aku rasa rendah diri. Dahlah rendah, jiwa pun menjadi rendah bila bergambar dengan orang cantik. Kasut ditaja oleh Nay San Co Ltd, pembekal kasut dan souvenir. I loikeee...

Tempat tujuan pertama pagi itu ke sebuah restoran biasa tetapi terkenal dengan kesedapan "mohinga" sejenis masakan Burma, sup yang diperbuat daripada rice noodle dan sup ikan. Ia dianggap makanan nasional Myanmar. Pertama kali hirup kuah owh peliknya rasa dia. Bila dah dimasukkan daun sup, bawang goreng dan cili baru rasa macam sup yang biasa dimakan. 

Myaung Mya Daw Cho Mohinga dikhabarkan menjual mohinga yang tersedap di bandar Yangon.

Sumber www.travelbynawhtike.com

Kemudian kami dibawa menaiki beca meronda sekejap sebelum naik ke Shwedagon Pagoda yang menjadi simbol pelancongan Myanmar. Satu beca boleh membawa dua penumpang yang berlaga belakang. Tak boleh nak bersembang dengan tukang kayuh sebab dia tak boleh berbahasa Inggeris. Seronoklah naik beca sambil melihat kehidupan masyarakat pepagi tu.

Di Shwegadon Pagoda pengunjung belum ramai jadi senanglah untuk membuat kerja masing-masing. Orang sini mudah mesra dah tak marah gambar mereka dirakam. Ada juga yang minta monk bergambar dengan mereka. Eh boleh eh?

Tiket masuk ke sini ialah MMK10,000 sekali masuk dan sebarang alas kaki termasuk stokin tidak dibenarkan. Masuk petang dan stay hingga malam pun okay juga sebab boleh tengok kedua-dua suasana. Pemandangan malam lagi cantik. Pakaian pula tak bolehlah yang revealing sangat sampai nampak 'buah-buahan'. Kena berpakaian sopanlah nak masuk rumah ibadah kan? Samalah adabnya di mana-mana pun.
  
Shwedagon Pagoda






Pakaian kebangsaan Myanmar, longyi. Yang berbaju putih di belakang tu bukan tok lebai tau.

Kemudian balik ke hotel lalu check-out lalu lunch di Father's Office. Disebabkan esoknya Valentine's Day ada orang belanja pizza dengan topping coklat dan marshmallow. First time makan ni... manis! Dahlah muka manis. Eh? 😛

Seterusnya kami dibawa ke Bogyoke Aung San Market (Scotts Gavin Market). Aung San tu nama bapa Aung San Su Kyi. 45 minit je masa yang diberi untuk explore pasar ni. Haiyooo....stress gue! Kain lace dengan sutera Thai tu kan...ya Allah, bawa duit bebanyak kak. Aku ni jarang sangat attend majlis yang hebat hebat so macam takde pasal pula nak beli lace tu.. tapi memang banyaklah. Sutera Thai tu satu warna sampai sepuluh tona. Agaknya designer terkenal kat Malaysia beli kain di sini kot eh? Ada je lace yang selalu keluar di majalah dijual di sini. Telan ar liur je lah ai dik non...

Sebelum ke Rangoon Tea House untuk minum petang, kami singgah di Maha Bandoola Park. Di tengahnya berdiri Independence Monument. Jika kita ternampak warga Myanmar di negara kita melepak di taman jangan hairanlah, di tempat sendiri mereka suka begitu. Ramai je yang duduk berehat di taman tu sambil makan jajan. Ada juga yang menjual anak burung untuk dilepaskan. Tempat ramai orang memacam boleh dijual.

Maha Bandoola Park. Bila kita menghadap bangunan Yangon City Hall yang putih tu, ikut kiri akan membawa kita ke Bengali Sunii Jameh Mosque.

Masa minum petang tu aku order "cho seh", strong tea. Saja je nak rasa. Okaylah bila dijodohkan dengan samosa berintikan sayur. Makan sayur je wakkk... Bergerak dari Rangoon Tea House ni lah aku nampak Halfmoon Mosque, di Upper Pansoedan Street.

Kami ke Shwedagon Pagoda semula. Memang cantiklah memalam.

Persediaan untuk memasang 1000 pelita.



Lawatan sebelah petang kami dah tak pakai longyi lagi jadi selesalah duduk dalam bas. Malam tu kami bertolak ke Bagan. Perjalanan sejauh 626km mengambil masa selama 9 jam dan berhenti makan malam di dalam perjalanan ke sana. Oleh kerana agak ramai, 35 orang, jadi dua bas digunakan untuk menjamin keselesaan. Tak jauh bergerak selepas dinner tu bas berhenti di tempat gelap. Apalah yang ditunggu lama sangat agaknya? Lama tau, dahlah sejuk dalam bas tu. Rupa rupanya driver kami menunggu orang hantarkan selimut. Allahu...terharunya. Aku yang dah pakai jaket, stokin dan gloves ni masih terasa sejuk lagi. Sweet nye...

ZZZzzzzZZZzzzzZZZzzzz

Owh lupa nak bagi tau, driver, co-driver dan tour guide kami Win Ko sentiasa memakai longyi semasa bertugas. Cool je pakai kain.


Hari Ketiga
Kami dikejutkan sebelum berhenti di sebuah stesen minyak di Anya region yang kering. Lagi satu yang best, kami diberikan wet tissue dan set berus gigi. Details begini yang kita suka ni.

Stesen minyak ni agak besar dan ada empat buah tandas. Bagusnya di Myanmar ni semua toilet ada hose kecuali di airport. Kenapa entah airport je yang ganjil. Di tepi tandas tu ada sinki. Aku ni biasalah, suka menyiasat hehhee... Bila aku pandang belakang toilet tu rupanya ada men open toilet! Elok je para lelaki tengah melegakan pundi kencing kat bowl tu. Erkk.. tak tahulah tuah ke suwei 😂

Lelaki di wilayah ini dipanggil Anyata, wanitanya Anyatu. Mereka jenis berjimat dan takkan berbelanja sesuka hati sebab duit susah didapati. Dengan keadaan muka bumi dan jauh dari bandar dah tentulah 'punca duit' sangat kurang.  Tapi itu dululah, sekarang tourism banyak membantu peningkatan ekonomi mereka. 

Breakfast kami di Mount Popa Resort yang jauhnya 58km dari Bagan. Jauh baq hang kami breakfast... naik atas gunung nun. Sedap breakfast kat sini. Terfikir gak ada ke orang nak berendam kat swimming pool dalam suhu sejuk tu? Sibuk je aku nak tahu hehehe.. Dari resort tu boleh nampak Taung Kalat Monastery di atas puncak the opposite side. Nak trekking ke sana akan mengambil masa dua jam, jadi kalau nak pergi ke semua lokasi yang aku bakal ceritakan kena plan bebetul. Kena ambil kira keadaan jalan raya dan jarak. Bas persiaran boleh naik sampai ke resort tetapi kita kena naik pick-up truck bila turun. Trak kami best, driver pasang lagu rancak dengan speaker di belakang. Berdengung macam dalam Zouk. Segar bugar kitorang berjoget hahahah...

Taung Kalat monastery yang nampak dari Popa Mountain Resort.

Happy moments sewaktu turun dari Popa Mountain Resort. Berjoget kat sini je lah, masuk Zouk kang mau berjurai air mata kena kecam berjemaah 😓

Di Nyaung U kami check-in di Aureum Palace Hotel & Resort, sebuah hotel lima bintang di tengah Bagan ancient city. Menariknya resort ini sangat berdekatan dengan kuil-kuil purba tu. Paling cantik yang di depan swimming pool. Reflections di permukaan air sangat cantik! Dahlah matahari terbenam pun arah situ.

Lunch kami di Nanda Restaurant & Puppet Show. Sebelum makan tu Nanda Myanmar Marionettes Show dah start. Kagum betullah dengan tok dalang dia sampaikan bulu kering dan punggung puppet pun boleh digerakkan mengikut rentak tukang karut. Talinya melilit di semua jari tok dalang. Hebat! Makanan kami dihidangkan secara individu dalam bekas bulat yang ada pembahagi, alaa... macam bekas kuih raya tu. Nasib baik ada lauk ikan uols hikss...

Acara seterusnya kami dibawa ke Shwe Pi Nan Thanaka Museum. Di sini kami diberikan maklumat mengenai pokok thanaka dari jenisnya, tempat tumbuhnya dan pelbagai lagi. Terdetik juga di fikiran, seperti mana bedak sejuk yang orang kita dah jarang pakai apatah lagi di luar rumah, tidakkah thanaka bakal menerima nasib yang sama? Apa pelan tindakan syarikat ini? Lagipun yang pakai wanita dan kanak-kanak sahaja, lelaki dewasa kurang pakai sebab bimbang dipanggil pondan.

Menurut pengurus import eksport Mr Htet Oo, mereka masih yakin dengan potensi bisnes ini sebab pokok thanaka ini pelbagai guna sama seperti pokok kelapa. Selain dibuat bedak sejuk dan berfungsi seperti natural sunblock, daun dan akarnya berguna dalam perubatan manakala batangnya dibuat manik, sikat, pengayuh dan banyak lagi. Lagipun mereka menguasai 75% pasaran thanaka tempatan.

Keratan batang thanaka.

Thanaka hidup di kawasan panas di tengah Myanmar. Ada yang dijual dalam bentuk asal iaitu potongan batang, ada juga yang sudah siap dibancuh tinggal nak sapu ke muka je. Yang dibuat losyen badan pun ada. Dalam seminggu ni baru tiga kali aku pakai, hmm... aku memang tak istiqamah dalam penjagaan kecantikan ni sebab tu kulit muka tak maunya jadi semulus Neelofa.

Seterusnya ke mana kita??

Tengok sunset di Bagan!!

Kami dibawa pusing sebahagian Bagan melalui kuil lama menaiki kereta kuda. Di kala golden hours tu warna keemasan menghiasi bumi, pemandangan menjadi sangat cantik dan romantik walaupun berdebu. Berderet menaiki kereta kuda memang best terutama ketika membelok menjadikan gambar sangat menarik.

Satu kereta kuda sebenarnya hanya boleh membawa dua orang penumpang sahaja dengan tambang 10,000 Kyat sejam.




Melihat matahari terbenam dari tempat tinggi memang mengujakan. Sangat bertuah rasanya bila masih lagi diberi peluang olehNya melihat pergerakan matahari dan sinaran keemasaannya yang tersebar ke seluruh alam. MasyaAllah cantik! Bagan is so AMAZING ! (Di penghujung 2017 Bagan authorities tidak lagi membenarkan memanjat temples/pagoda  untuk melihat sunset/sunrise. Alternatively four viewing platforms were constructed for these purpose).

You must come here. You must!




 
Malam itu diadakan candle light dinner di laman hotel sempena Valentines Day. Pakaian dan deko romantik habis tapi semua yang di meja kami berborak fasal cerita hantu. Kau rase? %&*@ dusyum dusyummm !


Nanti kita sambung lagi eh. Bye...!


Informasi Bagan (21°10' Utara and 94°52' Timur)

Image result for bagan meta map
Sumber di sini.

- Di kurun ke-11 hingga ke-13 dahulu sewaktu kemuncak pemerintahan Pagan Kingdom lebih 10,00 kuil, pagoda (stupa) dan biara wujud di Bagan sahaja tetapi kini hanya tinggal lebih kurang 2,200. Bagan Archaeological Zone ini menjadi tarikan utama pelancong ke Myanmar.

- Untuk berada di Bagan kita akan dikenakan yuran masuk MMK25,000 yang boleh digunakan selama lima hari. Tiket perlu dibayar di lapangan terbang atau di kiosk tertentu. Nanti ada petugas yang akan memeriksa jadi sila bawa tiket kecil tu kemana-mana sebab mereka akan cop di belakangnya.

- Bagan terbahagi kepada old and new Bagan. Terdapat lebih daripada 2200 ancient temples di sini.

- Untuk menaiki belon panas, tiket boleh dibeli direct daripada website ataupun daripada ejen. Ramai yang kata beli dari ejen lebih murah dan mereka akan pick-up kita dari hotel.

- Untuk pilihan makanan carilah restoran India, vegetarian atau yang hanya menghidangkan seafood.


Bagaimana untuk ke Bagan menggunakan pengangkutan awam?
Cara paling mudah untuk meneroka Bagan ialah dengan mengikuti private tour tetapi menggunakan pengangkutan awam akan memberikan satu pengalaman berbeza. Kata orang travel is not about destination, it's about journey.

1) Pengangkutan udara
Naiki pesawat domestik dari Yangon dan mendarat di Nyaung Airport. Terdapat lima domestic flights ke Bagan. Perjalanannya 1 jam 20 minit.

2) Dari Yangon ke Bagan dengan bas.
Ada beberapa syarikat yang memberikan servis dengan dua jenis bas, VIP atau biasa. Bas VIP 2+1 seater lebih selesa dan ada leg rest yang boleh dinaikkan 45 darjah. Harga tiket bas VIP USD25, bas biasa yang seat 2+2 tu USD21 seorang. Semua bas ada air-cond.

Bas biasanya berlepas jam 8 malam. Perjalanan selama 10 jam dan kebanyakan bas will stop for half an hour at 115 miles on the Yangon-Nay Pyi Taw-Mandalay Expressway (2.5 hours north of Yangon). Kalau tujuannya ke tempat popular ni during peak season elok book sesiap bas yang hendak dinaiki.

Tempat menunggu bas: 
The Aung Mingalar Highway Bus Terminal (also known as Highway Bus Station). Stesen bas ini 7km dari Yangon airport dan 19km dari central Yangon di Sule Pagoda tu. Sejam jugalah dari tengah bandar Yangon tu.

3) Dari Yangon dengan keretapi (perjalanan setiap hari)
Tiket keretapi boleh dibeli online, melalui ejen atau pergi sendiri ke Rangoon Train Station. Kalau nak travel on the same day pun beli di train station.

Kalau nak buat advance booking kena pergi Advance Booking Office di Bogyoke Aung San Road di sebelah selatan trek bertentangan dengan Sakura Tower & 33rd street, and diagonally opposite Traders Hotel . Tiga hari sebelum bertolak dah boleh beli. Sila bawa passport ya. Pejabat jualan dibuka dari pukul 7 pagi hungga 3 petang. Kaunternya paling kiri.

Dari Yangon (nama lamanya, Rangoon) ke Bagan : Train no 61
Kelas : S, U, 2, O
Waktu berlepas: 4 petang
Waktu tiba: 9.31 pagi

Dari Bagan ke Yangon : Train no 62
Kelas : S, U, 2, O
Waktu berlepas: 5 petang
Waktu tiba: 10.30 pagi

S = upper class sleeping-car (tiada di musim hujan); U = upper class seats (tiada di musim hujan); 2 = 2nd class seats; O = ordinary class seats.

Harga tiket:
Upper class sleeper : MMK16,500 (USD17)
Upper class seat: MMK12,000 (USD12)
Second class seat: MMK6,000 (USD6)
Ordinary class seat: MMK4,500 (USD4)

Kanak-kanak dibawah 3 tahun PERCUMA
Kanak-kanak dibawah 10 tahun SEPARUH HARGA

**Tiada perbezaan harga antara locals and foreigners.









The Underrated Myanmar | Kenapa ia patut masuk dalam travel bucketlist?

For those who can't understand Malay languange feel free to use the translator on your right hand side. Thank you.

The Underrated Myanmar | Kenapa ia patut masuk dalam travel bucketlist? | Mingalabar...!!! Alhamdulillah... sampai juga ke Myanmar untuk program Marvelous Myanmar yang dianjurkan oleh kelab travel blogger di sana. Kagum betul bila sebuah kelab kecil mampu menganjurkan sebuah program antarabangsa. Something to be proud of and learn, right? Berjaya juga menjejakkan kaki setelah selalu teragak-agak bila plan mahu ke sana dengan hamparan berita-berita negatif mengenai negara tersebut. 


Dua wartawan dari New Straits Times, seorang dari Bernama dan dua orang travel blogger, @lilyriani_travelholic and me, @ruggedmom yang mewakili media Malaysia tiba di hari Myanmar National Day dan Union Day. Menariknya hampir kesemua lelaki yang kami nampak di Yangon International Airport (selain yang bekerja di sana) memakai kain sarung yang dipanggil longyi dan wanita serta kanak-kanak memakai thanaka (macam bedak sejuk) di muka.

Jarak dari lapangan terbang ke Chatrium Hotel Royal Lake hanyalah 15km tetapi perjalanannya boleh mencapai 42 minit, tetapi disebabkan hari tersebut cuti maka dapatlah kami sampai awal sikit. Hotel tu best dan berhadapan tasik, rasa nyaman je cuma agak jauh dari pusat bandar tak boleh nak berjalan kaki sendiri.

Malam tu ada reception dinner. Aku tertarik melihat penari yang memakai kain berjela joget joget sambil sepak kain dia ke belakang. Tak tersungkur pula eh?

Dari dalam bilik Chatrium Hotel Royal Lake pun boleh nampak Shwedagon Pagoda. Elok pergi melawat petang sebab kita boleh lihat suasana siang dan malam. Malam lagi cantik.


Miss World Myanmar 2017, Ei Kyawt Khaing yang jadi emcee dan bersama kami sepanjang trip. Kulit muka dia flawless nya...


Lelaki dan wanita memakai longyi.

Selama 9 hari 8 malam di tiga wilayah utama Myanmar telah membuka mata bahawa di sebalik masalah politik dan etnik yang tersebar, negara ini sangat cantik dan beragam tarikannya. Kami dibawa melihat kuil dan pagoda terkenal, ke Popa Mountain Resort, kota purba Bagan, pergunungan di Kalaw,  melihat matahari terbit dan terbenam, menyaksikan belon panas terbang dari tempat berbeza dan menyusuri Inle Lake selain lawatan yang kami buat sendiri di masa terluang yang sempit.


Sekilas Myanmar (Burma)
Republic of the Union of Myanmar dikelilingi oleh lima buah negara iaitu India dan Bangladesh di barat, Thailand dan Laos di timurnya, dan People's Republic of China di utara dan timur lautnya.

Berkeluasan 676,578km persegi, setakat 2017 populasinya dikatakan seramai 54 juta orang dengan 135 etnik . Menjadi ahli Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) sejak 1997. Bandar pentadbirannya telah dipindahkan ke Naypyidaw pada November 2005. Naypyidaw ni macam Putrajaya katanya... bandar terancang yang bagus untuk raise the family.

"Burma" (dibunyikan Bama) adalah etnik terbesar yang menetap di tengah Myanmar justeru pihak kolonial British telah menamakan negara tersebut sebegitu tetapi Myanmar lebih diterima pakai kerana ia menggambarkan keseluruhan etnik. Walau bagaimanapun nama Burma yang telah digunakan sejak kurun ke-18 masih digunakan di sesetengah negara luar bila merujuk negara tersebut.

Warganya juga pemakan sirih. Di jalanan boleh nampak tompokan merah merata-rata. High demand untuk sirih membuatkan adanya kiosk menjual sirih siap berkapur pinang. Memula ingatkan kiosk jual top up/rokok 😁

Jangan hairanlah kalau nampak mereka mencuci pinggan, pakaian dan mandi di sungai. Ramai yang masih hidup begitu. Sebelum diperintah dengan sistem sekarang, setiap keluarga hanya boleh membeli lapan liter minyak sehari di kedai yang dikawal kerajaan. Stesen minyak juga hanya ada satu di setiap daerah jadi kalau berjalan jauh dan teringin 'melepaskan hajat' kena masuk dalam semak. Dalam semak pula banyak ular waktu tu hahaha...matik! Sekarang ular dah berkurang sebab ada peraih yang membeli untuk supply ke restoran makanan eksotik.


Myanmar yang tidak popular di hati pelancong
Berdasarkan berita negatif yang sering kita dengar di media massa, aku tak sangka pula Myanmar ni salah satu negara yang selamat untuk dikunjungi. Penduduk di kesemua tempat yang kami kunjungi baik, mesra dan menghormati pengunjung. Kalau kita nak ambil gambar mereka buatlah eye contact, buat gaya nak petik kamera. Jika mereka senyum dan bersetuju terus klik!

Myanmar pernah dijajah British dari tahun 1824 sehingga 1948. Selepas 2012 apabila economic sanction ditangguhkan oleh Perdana Menteri British David Cameroon, keadaan ekonomi negara tersebut semakin baik. Pelancongan juga nampak peningkatannya walaupun di Yangon tu bolehlah dikatakan tourist free. Bila tak ramai pelancong maka takdelah orang yang tarik tangan suruh beli itu ini. Aman. Pelancong asing hanya ramai di tempat tertentu most probably disebabkan oleh negative news dan visanya yang mahal. Terasa jugalah membayar USD50 tu.. dahlah untuk 28 hari je.

Sempatlah juga aku temuramah jemaah di Chulia Muslim Dargah Mosque berhadapan Bogyoke Market tu tentang hubungan antara etnik di sana. Menurut mereka tiada masalah dalam menjalankan rutin agama masing-masing malah azan boleh dilaungkan di luar masjid. Sewaktu ke situ dalam pukul 5.40 petang, ramai juga yang sedang menghafaz quran. Sayangnya aku tak sempat solat di sana sebab mengejar waktu untuk event lain yang telah diaturkan. Ada banyak masjid (dipanggil pelly) di Yangon diantaranya Halfmoon Mosque dan Bengale Sunni Jameh Mosque. Kedua-duanya di tengah bandar. Menariknya kami berbual dalam Bahasa Melayu! Nak makanan halal? Carilah di sekitar masjid-masjid ini. Kedai yang ada no "786" tu milik muslim tetapi nampaknya ada juga yang tidak bernombor.

Jika tujuan utama ke Ho Chi Minh City dahulu untuk melihat Malaysia di tahun 1980an dimana jalanraya dipenuhi dengan motorsikal, Myanmar pula kelihatan seperti di 1970an. Suasana padat pendududk di sesetengah tempat, berdebu walaupun jalanraya bertar dan bangunan lama binaan British yang tidak boleh diubahsuai atau dirobohkan sesuka hati mengimbau keadaan di Malaysia puluhan tahun lalu.

Sebelum 2006 hanya basikal digunakan. Kemudian motorsikal baru diimport dari China manakala yang terpakai dibawa masuk dari Thailand. Begitu juga kereta, kebanyakannya yang terpakai dari Thailand. Yang agak mengelirukan di sini banyak kereta yang dengan steering wheel sebelah kanan (mengikut British) tetapi memandu juga di lorong kanan. Sekarang, kenderaan dengan steering di sebelah kiri pula diimport untuk menyesuaikan dengan pemanduan di jalanraya.

Lokasi yang popular di kalangan pelancong ialah kota purba Bagan (ancient city of Bagan), Inle Lake dan Mandalay. Sesungguhnya jika anda dah pergi ke Bagan pasti akan berkata kenapalah ia tak sepopular tourism spot di negara lain? I recommend you to stay at least 3 days 2 nights in Bagan.

Inle Lake seluas 116.3 km persegi dengan 33 perkampungan terapung sangat unik dengan kebun terapung, perusahan tenunan kain dan perhiasan perak selain aktiviti perikanan. Tak sangka boleh tanam tomato, timun, kekacang dan bunga di atas air siap dengan batas tersusun cantik. Homestay pun ada di tengah tasik tu. Naik bot menjelajah kampung pepagi satu pengalaman yang menakjubkan. Dahlah sejuk sepanjang hari CANTIK pula pemandangannya. Reflections rumah di atas permukaan air membuat kami tak berhenti memetik kamera. Cantik sangat!

Cara tradisional menangkap ikan di Inle Lake.

Pakaian kebangsaan
Pakaian rasmi mereka longyi (kain sarung) dipakai kemana-mana seperti mana kita memakai baju kurung dan baju Melayu (walaupun dipakai di hari Jumaat sahaja). Kain sarung wanita juga dipanggil longyi. Selain kain buatan tempatan, kain batik Indonesia banyak dijual di sana. Jadi.... jika anda ada saudara-mara yang menjalankan perusahaan batik, bolehlah cuba penetrate market sana. Rakyat Myanmar 54 juta orang, kalau 75% saja pakai kain sarung dah berapa ramai tu kan? $$$$$$ heheh... Nampak cute pula bila anak-anak bujang pakai kain ke hulu ke hilir. Pernah dulu berangan kalau aku dapat ke Myanmar berdua dengan husband kami nak pakai kain batik dan kain pelikat je berjalan-jalan di sana 😁😁. Aku mungkin pergi lagi, ada yang nak sponsor tak?? Lawa kak blouse batik yang ai pakai kat ancient temple tu.... menyerlah warnanya.


Penggunaan matawang dalam urusan jual beli
Matawang Myanmar ialah Kyat (dibunyikan chiat) tetapi USD juga boleh digunakan dalam perniagaan. Begitu juga euro. Di Malaysia tak tahulah mana money changer yang ada simpan Kyat. Jika tiada tukarlah ke USD dulu dan dapatkan matawang Myanmar di lapangan terbang tetapi pastikan duit kertas USD kita tu tak rosak lansung, tak berkedut, tak berlipat.

Mengikut pengalaman sendiri membeli-belah menggunakan Kyat adalah lebih bagus. Masa kami tukar tu kadarnya:

1 USD = 1301.25 MMK
1 MYR = 334 MMK


Kenapa anda harus ke Myanmar?
1) Kalau yang non muslim tu boleh cuba pelbagai makanan. Bagi yang muslim kena cari di sekitar masjid dan kawasan ramai muslim.

Di Yangon ada satu kedai popular menjual mohinga yang bahan utamanya ialah ikan keli. Memula sup tu rasa pelik tetapi selepas ditambah bawang goreng, daun sup dan lemon baru berselera.

2) Masih ada panggung wayang gambar yang besar macam Rex dulu. Ingat tak Rex di Chinatown KL atau yang depan Pertama Complex tu? Tak tau? alaa... mudanya kau dik.

3) Boleh hop on dari masjid ke masjid di Yangon. Macam bulan Ramadhan pula 😁

4) Naik e-bike explore Bagan yang dipenuhi dengan lebih daripada 2500 ancient temples. Dahlah senang nak ditunggang, senyap dan murah pula. Kadar sewanya dalam USD3-5 sehari.

5) Jika berbajet besar boleh naik hot air balloon. Jikat bajet lebih besar lagi boleh naik yang VIP punya. Namun jika tiada bajet, tengok dari jauh pun subhanallah cantiknya...bila belon panas tu lalu di atas kuil purba yang berselerakan di Bagan.

Naik kereta kuda melawat sebahagian old Bagan.

Pemandangan dari Aureum Viewing Tower.

Pemandangan matahari terbit dari Nyaung Leped Kan.

6) Yang adventorous tu boleh trekking dari Kalaw ke Inle Lake, atau trekking dedekat je. Pilihlah nak yang berapa hari. Pergi time winter takdelah merembes sangat peluh.

7) Boleh melawat pagoda yang terkenal seperti Shwedagon di Yangon yang berusia melebihi 2,500 tahun. Bagaimana orang dedulu buat bangunan boleh tahan hingga ke hari ini tetapi kita dengan segala teknologi tangki air sekolah pun boleh runtuh walau baru 10 tahun? #tetibanakmarah

Shwedagon Pagoda

8) Shopping kain ! Berpinar mata bila masuk ke Bogyoke Aungsan Market. Ada tempat lain juga, nanti kita reveal ya. Gigih I pergi dalam masa sejam di hari terakhir tu.



Persediaan sebelum ke Myanmar
Kita perlu mohon visa dari Kedutaan Myanmar di Kuala Lumpur (atau di negara masing-masing). Nak mudah dan jimat terus apply e-visa from the comfort of your home. Aku hari tu dapat pada hari yang sama dengan kadar yang quite expensive, USD50. Dah dapat tu silalah cetak dan bawa bila ke sana ya. Masa check-in nanti pegawai bertugas akan tanya.

Sewaktu dalam penerbangan krew kabin akan memberikan kita entrance and departure form. Isi sesiap semua bahagian yang diperlukan.


Penerbangan dari Kuala Lumpur ke Yangon
Malindo, Air Asia dan Malaysia Airlines offer direct flights. Perjalanan akan mengambil masa 2 jam 50 minit sahaja. Masa pergi hari tu flight Malindo tu takde entertainment maka aku pun tidur je lah. Bila terjaga makanan dah terhidang. Lepas makan, tidur. Terjaga lagi sekali bekas makanan dah diangkat. Senang kan hidup? heheheh... Time balik ada banyak animation movie je hmmm... cerite lawan lawan ke crime ke yang English ada satu je kot.

Mengikut statistik, kadar tambang bulan Mac hingga Mei murah, mungkin disebabkan orang tak mahu berjalan dalam suasana panas agaknya. Yangon panaslah, kawasan tanah tinggi tetap sejuk.


Pengangkutan dari airport ke bandar Yangon
Teksi/Uber 7000 kyat


Travel Tips
1) Menurut tour guide kami Win Ko, Cuti sekolah 2018 bermula dari 17 Februari hingga 31 Mei. Pastilah ramai yang akan melancong di waktu ini.

2) Non peak season dari May hingga September. Monsoon barat daya bermula Mei dan menjadi jadi dari Julai hingga September.

Suhu bulan Mac hingga Mei boleh mencecah 40C. Panaih berdengung kata mak mertua aku. Bagan dan Mandalay paling panas waktu ni tetapi kawasan tanah tinggi lebih sejuk.

Peak season: dari September ke bulan Mei terutamanya Disember ke Februari jadi kalau nak naik belon panas buatlah tempahan awal.

3) Yangon - Maha Bandoola Garden, Independent Monument of Myanmar, Municipal Council Building, High Court Building, Bangale Sunni Jameh Mosque dan Sule Pagoda adalah berdekatan.

Bogyoke Aung San Market, Chulia Muslim Dargah Mosque, Super One Hyper Market, Junction City Mall dan panggung wayang adalah berdekatan.

4) Bagan - Waktu matahari terbit adalah paling sesuai untuk menaiki belon panas kerana angin tidak terlalu kuat dan pembatalan adalah minimal. Lagipun pemandangan waktu ini sangat menakjubkan dengan ribuan temples di bawah dengan warna keemasan sinaran matahari. MasyaAllah sangat cantik!


Perkara yang kurang seronok di Myanmar:
Bagi aku bab makanan halal di luar Yangon sajalah setakat ini. Ada, tetapi tak banyak.


Myanmar masih 'tersembunyi' dari pandangan umum. Sangat berbaloi melancong ke sini cuma kita kena pastikan kawasan mana yang kita nak lawati dalam masa yang terhad. Surely I'll blog more about it later insyaAllah.

So stay tune for more stories and great pictures (konon) !😁😁




Thailand | Maetaeng Elephant Park - tunggang gajah lagi !

Thailand | Maetaeng Elephant Park -  tunggang gajah lagi ! | Selepas menunggang gajah di Namuang Safari Park, Koh Samui tahun lepas hati aku berkata cukuplah, biarlah itu yang pertama dan terakhir, cukuplah sekali merasa terhuyung-hayang di tempat tinggi hingga nak keluarkan handphone pun takut. Taubat mak! 😓😓

Tak taubat nasuha kisahnya.... bila dibawa ke Maetaeng Elephant Park ni teruja pula rasa nak naik gajah sebab gajah-gajah ni akan masuk dalam sungai seperti di Kanchanaburi dulu. Ini kes teringat ingatlah ni.


Di mana letaknya taman gajah ini?
Maetaeng Elephant Park ini terletak di tepi sungai di Maetaman, 50km dari bandar Chiang Mai. Chiang Mai tu nun di utara Thailand sana. Di kawasan ini ada beberapa lagi elephant park dan elephant rehabilitation centre untuk gajah yang pencen bertugas.

Taman gajah ini luas dan memiliki puluhan gajah di bawah kendalian syarikat yang turut memiliki elephant clinic sendiri. Taman ini menerima ramai pengunjung, mungkin disebabkan iklan words of mouth yang mengatakan aktiviti di sini menarik, gajahnya tak nampak stress dan buffet lunch included.

Taman untuk mamalia terbesar di darat ini bermula sejak 1989 lagi bila mana ada pihak rasa bertanggungjawab untuk melakukan sesuatu apabila semakin banyak gajah masuk ke bandar akibat pembalakan haram.  Tenaga gajah juga banyak digunakan dalam sektor tersebut. Bila ini berlaku keluarga Chailert yang tiada pengalaman membela gajah mengambil inisiatif membuka taman gajah untuk memberi kehidupan yang selamat untuk gajah-gajah ini disamping sebagai satu tempat pembelajaran mengenai gajah Asia di Thailand. Klinik gajah pula mula dibuka pada tahun 2006 untuk memantau gajah betina yang bunting tapi lelama kena uruskan masalah kesihatan lain juga. Disebabkan kesukaran membawa gajah yang sakit ke Lampang Elephant Hospital yang jauhnya tiga jam dari Maetaman (makin sakitlah gajah tu kalau dibawa naik trak lelama, nak bawa doktor veterinar ke situ pun masalah juga) jadi pada 2009 klinik gajah yang lengkap diadakan dengan bantuan badan kebajikan, sukarelawan dan penderma. So... veterinar dan Mahouts yang pakar dalam elephant behaviour serta herba semulajadi bertugas secara tetap di klinik percuma tersebut.  


Apa tarikan Maetaeng Elephant Park ini?
Banyak!

1) Pertama, sebab boleh naik gajahlah.

2) Dapat melihat elephant show. Gajah-gajah ni boleh bermain bola dan melukis.

3) Lepas naik gajah boleh naik rakit.

4) Kalau tak suka naik rakit boleh cuba zipline. Haishh geram je tengok.

5) Surau disediakan.
Orang dah sediakan tu pepandailah jaga, jangan main lempar je telekung tu. Tisu pun pi buang ke dalam tong sampah. Please lah, takkan tu pun tak tau. Orang Thai pembersih tau.

6) Makanan halal disediakan dan rasanya boleh tahan sedap. Sila ikut seksyen yang dicetak pada tiket. Dapatlah merasa mi daging kat sini.

7) Tandasnya banyak dan bersih.


Aku shoot dari atas gajah ni. Gambar yang ini je semenggah sket.


Pandai dia menyepak.


Bila naik rakit ni kita akan duduk di bangku kecil seperti di atas. Tak basah lansung baju seluar.




Syok oih main flying fox/zipline tu.

Berakit-rakit ke hulu berenang-renang ke tepian.

Berakit tengah panas tapi best jugalah. Pilot ni kata dia tak bersekolah tapi dia boleh berbahasa Inggeris at social level. Kalau nak belajar bahasa asing carilah kerja as a front liners seperti ini. Biar grammar ke laut, lama lama pandailah tu. Jack Ma pun dulu begitu.

Kalau haus boleh beli air. Ada beberapa orang yang berniaga di tebing sungai.

Aku tengok elephant show ni dengan group dari Israel. Boleh tahan juga rupa mereka #tetibaofftopic 😁

Eden sorang jo haa...

Harga pakejnya?
Harga pakej BHT1,600 seorang untuk 4 jam yang termasuk:

- pengangkutan pergi balik dari hotel
- elephant trekking
- pertunjukan gajah
- berakit di sungai
- naik kereta lembu
- Halal buffet lunch

Aku tak naik kereta lembu tu. Tak kuasa mak lambat benau hahaa...

Kalau pergi sendiri naik songteaw dari bandar Chiangmai akan dikenakan tambang 500 baht tapi tak sure one way atau return. Mungkin boleh dapat harga yang lebih murah kalau pandai haggle.


Tips menunggang gajah
1) Pakailah pakaian yang bersesuaian. Jangan pakai skirt atau seluar dari jenis kain licin sebab bila gajah tu bergerak kita akan bergerak juga. Bila time menurun ke sungai atau bukit kita akan laju melorot turun juga, jenuhlah berpaut pada palang besi tu. Berdebar jugalah aku hahahah...

2) Pegang handphone atau kamera anda dengan baik. Kalau jatuh ke dalam sungai tu kira arwah teruslah.


Biasalah di mana-mana tourist attractions di Thailand ni akan ada photographer yang akan mengambil gambar. Tiada paksaan untuk membeli. Yang di elephant park ni jual 200 baht tapi di penghujung selepas kita turun dari rakit tu 160 baht. Ofkoslah aku beli yang 160b tu kan.

Untuk maklumat lanjut sila baca di sini. Banyak ilmu baru kita boleh dapat di seksyen FAQ website ini.


MAETAENG ELEPHANT PARK
99/1 Moo. 2
Kued Chang, MaeTaeng
Chiang Mai 50150
Thailand
Telefon: +66-81-549-1110 / +66-89-755-5451
E-mail: info@maetaengelephantpark.com








Thailand | Trip sehari suntuk ke Chiang Rai & Golden Triangle

Thailand | Trip sehari suntuk ke Chiang Rai & Golden Triangle | Selepas empat hari melawat tempat-tempat menarik di Chiang Mai aku meneruskan program ke Chiang Rai. Alang alang menyeluk pekasam biarlah sampai ke pangkal lengan, alang alang dah dekat kita lawatlah semua sekali supaya tiada penyesalan di dalam hati.


Ada kawan kata aku suka trip macam ni... penuh padat dalam sehari. It depends kepada lokasi yang dituju juga sebenarnya. Kalau tempat yang instagrammable, lebih sesuai jika stop lebih lama. Itu pun jika dibenarkan mengambil gambar dan video. Aku takde high expectation untuk trip ini sebab banyak juga tempat yang kami singgah. 

Hari keempat aku berpindah ke Shambala Homestay di tengah bandar Chiang Mai. Homestay ni di sebelah pasar buah tapi tak berkesempatan pun nak menjenguk sebab sibuk ke sana ke mari. Check-in malam balik dari tour pun malam. Bilik private baru 250 baht je uols... kecil tapi cukuplah untuk aku seorang. Lagipun di musim sejuk ni okay je bilik kecil supaya rasa suam suam kuku sket, takdelah mengerekot tidur.

Pakej ke Chiang Rai aku beli dari ejen lain sebab homestay aku tu jual sampai pukul enam petang je. Harga yang aku dapat 850 baht. Then aku add-on apa entah dia jadi THB1150. Yang pastinya tak book boat di Golden Triangle sebab seller tu kata sekadar pergi ke pusat jualan souvenir saja (tapi ikut juga kemudiannya 😕.... dan menyesal hukhukk..


A packed day trip to Chiang Rai
Dari Chiang Mai ke Chiang Rai mengambil masa selama 3 suku jam tapi after two hours drive kami berhenti di RnR Mae Kachan yang mana ada beberapa hot springs. Bukan sahaja di stesen bas tetapi di seberang sana pun ada. Lapaq dah masa ni sebab tak breakfast lagi. Mujur ada orang jual pisang salai.

Mae Kachan hot springs. Sempatlah nak try merebus telur di sini.

Tujuan pertama ke Wat Rong Khun (White Temple). Sampai juga akhirnya aku ke Buddhist temple yang terkenal ini. Dah selalu sangat tengok gambar orang lain tu yang rasa teringin benar nak menjejakkan kaki. Sesiapa yang minat architecture and art tu disarankan ke sini. Ramainya manusiaaaaa... kemain payah nak dapatkan clean background. Owh kat sini baru nampak seramai-ramainya pelancong China. Jangan kau lambat ambil gambar, dikuisnya.

The Wat Rong Khun direka oleh seorang artis visual terkenal Thai, Chalermchai Kositpipat, yang sebahagian besarnya menggunakan dana sendiri. Sehingga kini ia masih belum benar benar siap. Dengan langit biru musim sejuk ni, White Temple kelihatan sangat cantik dari jauh. Tengok je lah gambar di bawah ni... cantik kan?

Sebelum kita naik ke jambatan tu ada ukiran tangan manusia mengambarkan golongan yang dimasukkan ke dalam neraka. Kuil itu sendiri tak besar tetapi dilengkapi dengan beberapa bangunan lain dengan fungsi memasing. Nanti ai buat satu blog post khas ya sebab ada banyak gambar, gambar luar sahaja sebab di dalam tidak dibenarkan bergambar.



Selepas itu kami ke Thawan Ducanee's Baan Dam @ Thawan Ducanee's Black Museum. Aku tak masuk pun so cannot comment anything. Sambil menunggu yang lelain tu aku masuk ke galeri seni. Persoalannya di sini.... kenapa sclupture artist suka ukir penis? Why? Musykil gak ni. Tak terbawa zakar dek badan hahahah...



😁😁

Next, we went to Karen Village. Tak sangka makcik yang I bergambar tu seorang yang famous, pernah keluar kat magazine. Patutlah seperti pernah ku lihat. Owh sangat tak selesa memakai rantai leher yang tinggi sejengkal itu ya. Betullah kata orang, beauty is pain. Sekarang pun kanak-kanak perempuan di sini masih dipakaikan dengan rantai besi bertingkat ni. Macam manalah nak menggaru haihh..

Tak ada apa sangat di sini sekadar gerai yang dibina memanjang di kiri dan kanan menjual shawl and souvenirs. Tak beli apa apa pun sebab sebelum ke sini dah survey harga shawl di night market. Rumah mereka pun dedekat situ je siap ada parabola sebesar kawah. Rasa awkward pula sesaja nak ambil gambar mereka sedang menunggu pelanggan. Yang di bahagian luar tribe lain, Hmong kot. 


Gadis dan wanita di sini menenun selendang untuk dijual. Halus buatan tangan mereka hasil kreativiti dan berkat kesabaran. Tak sabar aku buat benda ni hehehe... Orang dedulu zaman mak ayah tok nenek kita kalau nak pilih menantu perempuan, yang pandai menjahit atau menenun kain selain pandai memasak berada di rating teratas. Sekarang ni kalau ada lagi mak pak bakal menantu lelaki yang macam tu kita nak tanya juga...

Anak lelaki puan tu solat Subuhnya pukul berapa? (ke Subuh gajah?)
Bangun sendiri ke perlu dikejutkan? (hmmm...)
Solat solat lain di awal waktu ke di hujung? (ke combine sekali dua?)
Reti memasak masakan yang ringkas tak? (survival skills kena ada, kang cucu aku makan telur kicap telur kicap je time mak dia outstation)
Nak cari tukang masak/jahit ke isteri/soulmate ? (kalau nak tukang masak kahwinkan saja dengan chef)

Eh macam macam lagilah aku nak counter attack. Gitu. 

Kan dah membebel 😁😁


Cantik budaknya. Boleh tahan cantik gegadis di sini.


Different tribe.

Kemudian sambung ke Golden Triangle pula. Pada asalnya tak nak ikut tetapi bila semua dah ikut aku pun bayar lagi 300 baht untuk ke Myanmar dan Laos. Ke Laos je sebenarnya, elok tunggu je mereka hari tu hmm..


Memula kita akan dibawa ke sebuah pulau kosong (abandon island) yang dahulunya menjadi opium trade centre. Masa itu mereka membayar dengan Thai Baht sebab nilainya lebih tinggi. Myanmar (dulu Burma) pernah menjadi pengeluar opium kedua terbesar di dunia selepas Afganistan dan hasilnya menyumbang kepada GDP. Bersama Thailand dan Laos, ketiga-tiga negara di Segitiga Emas ini pernah menghasilkan 50% daripada bekalan candu dunia pada 1990. Lapan tahun kemudian turun kepada 33%, tapi masih besar lagi jumlahnya tu. 

Hairan pula kita kenapa guide tu cakap Cina saja... kami dah pandang memandang dah sebab tak faham sepatah pun. Bila bot berpatah balik menuju ke Laos barulah English spoken tour guide mengambil alih. 

Masa dalam bot tu TG tunjukkan kasino-kasino di sebelah Laos. Di Thailand TIADA KASINO jadi kalau mereka mahu berjudi kenalah pergi ke Poipet di Cambodia atau Donsao, Laos (lokasi/negara terdekat). Tak berani ahli politik mereka melawan cakap "alim ulama" dan rakyat. Tell me agama mana yang membenarkan perjudian? Negeri antah berantah tu bagi alasan 'demi pelancong'. Logiknya dah orang datang rumah kita kenalah ikut cara kita. Dah kenapa kau nak berjudi juga kat rumah aku, kan?


Bot berhenti di jeti Laos dan kita perlu membayar 30 Baht Land Tax. Bayar je lah tapi takde nampak polis atau pegawai imigresen yang menjaga. Apa yang dibuat di sini? Takdepape...jalan je. Sama je barangannya dengan yang dijual di Thailand tapi ada satu kedai beg yang besar. Mungkin t-shirt murah sebab pelancong China memborong sakan. Rokok pun murah kot. Hati hati ya, ada yang dicukai Kastam dan Eksais DiRaja Malaysia. Mereka sangat effisien tau bab cukai mencukai ni 😔. Durian pun laku. Orang China suka betul makan durian, main minta je takde tawar menawar sebab tu agaknya durian kita pun mahal.

Aku berjalan sampai ke belakang kedai macam spy hahahaha.... suspens aku bila ada mata yang memerhati. Polis ke dia? Selain deretan kedai tu takde apa pun di situ tapi langit indah, biru je.

Dansao, Laos.

Kanak-kanak yang meminta sedekah di jeti Laos. Mereka akan mengekori kita sewaktu mahu pulang. 

Pemandangan dari sebelah Thai di kala senja. Yang bertulisan merah itulah Myanmar, anak panah putih tu the abandon island, kanan Laos. Kita naik bot di jeti bawah ni kemudian pergi ke pulau terbiar tu lalu berpatah balik dan turun untuk membeli-belah di Laos. 


Golden Triangle merupakan lokasi terakhir kami. Dari sini pun dah senja dan kami sampai ke bandar Chiang Mai pukul 10 malam (dan aku kena heret beg pindah ke homestay lain dalam suhu sejuk mencengkam tu). Itulah pertama kali aku tumpang motor roda tiga OKU sebab tuktuk takde. Nasib baik panjang akal, 1.6km tu nak berjalan!  Pengalaman betul hahahaa.... 


Nota:
Lebih baik ikut muslim package (jika ada), senang nak solat dan makan.




Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free