Motivasi | Jangan biarkan hati berjauhan...Seorang alim berjalan dengan para muridnya. Mereka melihat ada sebuah keluarga yang sedang bertengkar dan saling berteriak.

Orang alim tersebut berpaling kepada muridnya dan bertanya, "Mengapa orang saling berteriak jika mereka sedang marah?"


Salah seorang murid menjawab, "Kerana kehilangan sabar sebab itulah mereka berteriak."


"Tetapi, mengapa harus berteriak kepada orang yang berada di sebelahnya? Bukankah pesan yang ia sampaikan boleh diucapkan dengan perlahan saja?" Tanya orang alim menguji murid-muridnya.


Muridnya pun saling memberikan jawapan, namun tidak satupun jawapan yang mereka sepakati.


Akhirnya orang alim berkata, "Bila dua orang sedang marah, ketahuilah hati mereka saling berjauhan. Untuk dapat menempuh jarak yang jauh itu, mereka mesti berteriak agar perkataannya dapat didengar. Semakin marah, maka akan semakin kuat teriakannya. Kerana jarak kedua hati semakin jauh."


"Begitu juga sebaliknya, di saat kedua insan saling jatuh cinta?" Tanya orang alim.


"Mereka tidak saling berteriak antara yang satu dengan yang lain. Mereka berbicara lembut kerana hati mereka berdekatan. Jarak antara kedua hati sangat dekat."


"Bila mereka semakin lagi saling mencintai, apa yang terjadi?" Mereka tidak lagi bicara. Mereka hanya berbisik dan saling mendekat dalam kasih sayang. Pada akhirnya, mereka bahkan tidak perlu lagi berbisik. Mereka cukup hanya dengan saling memandang. Itu saja. Sedekat itulah dua insan yang saling mengasihi."


Orang alim tadi memandang muridnya dan mengingatkan dengan lembut, "Jika terjadi pertengkaran di antara kalian, jangan biarkan hati kalian berjauhan. Jangan ucapkan perkataan yang membuat hati kian menjauh. Kerana jika kita biarkan, satu hari jaraknya tidak akan lagi boleh ditempuh."CnP


Sumber di sini.

Post a Comment

0 Comments