Showing posts with label shopping. Show all posts
Showing posts with label shopping. Show all posts

Shopping in Bangkok

Shopping in Bangkok | Hello... dah baca ke belum post ai tentang Tempat Shopping MURAH dan popular di Bangkok? Kalau belum jemput baca di sini.

Kali ni nak show Bangkok shopping belt pula. Save dan share dengan 'partner in crime' yer... pakai kasut yang selesa untuk 'tawaf' shopping di Platinum/Shibuya 19 - Central World - Siam Paragon - Siam Square - Siam Centre - Siam Discovery - MBK.

Psstt... kalau laki hang jenis tak tahan menunggu, hang suruh dia pi tempat lain. Tak pun tinggalkan kat hotel. Tak pun tinggalkan kat rumah terus hahahaha.... stress weh kalau asyik suruh pilih barang cecepat je.

Sumber TAT Kuala Lumpur


Peminat barangan preloved (bundle), Jalan Jalan Japan akan dibuka di Seremban!

Peminat barangan preloved (bundle), Jalan Jalan Japan akan dibuka di Seremban! One man trash, other men treasure. Unwanted things seseorang mungkin menjadi barangan berharga orang lain. Biasa terjadi begini kan? Ada je orang berminat dengan barang yang kita nak buang.


Berdasarkan pemerhatian ramainya orang berjualan barangan terpakai di setiap daerah menunjukkan permintaan terhadap used items sangat tinggi. Malah blogpost aku tentang Lubuk Pakaian Bundle di Aranyaprathet tu mendapat bacaan tinggi dan ramai yang komen serta menghantar emel pertanyaan. Eh asyik tanya jer... bila nak bawa akak ke sana, dik? Nak spend dua hari baru puas belek handbags, kasut dan baju. 

Kita jangan ingat orang miskin saja yang memakai barangan second hand, ramai juga peminat vintage atau yang jenis brand conscious yang melanggani kedai-kedai begini. Harganya barangan berjenama biasanya ditentukan berdasarkan tahun ia dibuat, design dan samada ianya edisi terhad atau tidak. Sebab tu ada pengumpul Hermes Birkin dan Chanel (contoh) kerana harganya akan meningkat bila pengeluaran model tersebut dihentikan. Bila dilelong lagilah mahal, but overall harga barangan second hand adalah MURAH.



Kenapa kitar semula popular di Jepun?
Menurut data yang dikumpulkan pada 2009 keluasan rumah di Jepun secara purata hanyalah 95 mps (1023 kps) jadi mereka menjualnya kepada kedai barangan terpakai untuk memaksimakan ruang. Lagipun negara Jepun menghadapi empat musim berlainan dalam setahun. Bila musim dingin perlukan space untuk menyimpan winter wear, bila musim panas dan bunga pakai baju nipis dan ringan, bila tiba musim luruh kena pakai jaket nipis pula. Negara kita lainlah, daun getah je luruh selain jantung nak luruh mendengar duit beratus juta dijumpai dalam rumah ๐Ÿ˜ฒ

Menurut Pengarah BOK Marketing Sdn Bhd, Mr Daichi Shuzui, trend mengitar semula barangan bermula pada awal 90-an. Penduduk Jepun berpendapatan tinggi tetapi keluasan rumah terhad disebabkan nilai tanahnya yang tinggi. Ruang yang agak kecil menyebabkan pemilik menjual barangan mereka yang masih berkondisi Neelofa di kedai barangan pre-loved. My husband pernah cakap semasa dia berkursus di Jepun tahun 1990 dulu, orang buang je mini compo yang masih elok tu. Allahu... kami ni guna tv yang sama sampai berbelas tahun. Zuhud.


Malaysia pasaran barangan terpakai yang menguntungkan
Menurut seorang lagi pengarah Mr Koji Onozawa, tidak semua negara Asean membenarkan pengimportan barangan terpakai ke negara mereka. Melihat sambutan baik masyarakat Malaysia, Bookoff Corporation Limited yang telah mempunyai 800 kedai di Jepun membuat keputusan memperluaskan perniagaan mereka dengan membuka cawangan mereka di Malaysia, negara luar kedua selepas New York, Amerika Syarikat. Bezanya outlet di Jepun sana menggunakan model jual dan beli sementara di sini hanya menjual, buat masa ini. 

Kedai pertama Jalan Jalan Japan Malaysia dibuka di One City Sky Park, Subang Jaya pada 2016 diikuti 1 Shamelin Mall pada tahun lalu. Minggu hadapan cawangan baru akan dibuka di Seremban Centre Point. Excited mak! ๐Ÿ˜ Mengikut perancangan mereka mahu membuka dua outlet setahun.

Nama Jalan Jalan Japan dipilih kerana perkataan "jalan jalan" itu sendiri popular di kalangan rakyat Malaysia for look-see experience. 


Shopping Adventure with preloved goods from Japan
Dengan lima hingga enam kontena barangan didatangkan dari Jepun setiap bulan, setiap outlet Jalan Jalan Japan menawarkan hampir 200 ribu barangan yang berlainan. Tidak seperti pasaraya yang memiliki produk sama dalam pelbagai saiz/warna kedai bundle hanya menjual as-is-where-is basis sahaja. Rezekilah tu kalau dapat yang berkenan di hati dan padan pula saiznya.

Kontena yang tiba di pelabuhan Klang akan dibawa ke gudang mereka yang juga terletak di Port Klang. Barangan tersebut akan melalui proses pengewapan panas, dicuci sehingga tidak meninggalkan bau dan diseterika sebelum dihantar ke kedai.

Outlet terbaharu di Seremban ni menghimpunkan pelbagai barangan dari perhiasan rumah, peralatan dapur, pakaian, permainan, kasut, beg tangan, luggage dan sebagainya. Surf board pun ada. Yang tak tahan tu ada seseorang beli tripod yang jenis elok tu tau, murah je. Macam mana aku tak jumpa eh? Leka sangat kat seksyen hangbags tu kot.



Mata kat lain tangan kat lain hahahah.... berpinau! 


All this plus two branded sling bags only RM100. Demi sepasang #kebayamerah uols...

To me two hours spent here wasn't enough. Dengan anak hakak yang sibuk nak beli mainan dia lagi, dengan kita nak cari macam-macam... sudah pasti akan kutinggalkan mereka dengan bapaknya pada 2 Jun nanti. InsyaAllah akan dapat berbelanja dengan aman tenteram ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

So jangan lupa tau pergi ke Jalan Jalan Japan di Seremban Centre Point pada 2 Jun 2018. Dengan keluasan 24,000 kaki persegi 'tawaflah' dalam tu dari 10 pagi ke 10 malam. Jika perlukan bantuan panggil sahaja salah seorang daripada 15 pekerja yang bertugas.


Jalan Jalan Japan
Tingkat 3, Seremban Centre Point Mall
19, Jalan Dato Siamang Gagap
70100 Seremban
Negeri Sembilan

Facebook



Instagram


Video pra-pembukaan Jalan Jalan Japan, Seremban Centre Point, Negeri Sembilan.


20th Century Fox World Studio Store kini dibuka di Resorts World Genting

21 April tarikh bersejarah bagi bagi 20th Century Fox World diatas pembukaan 20th Century Fox Studio Store yang pertama di Malaysia di Sky Avenue, Resorts World Genting.

Kedai ini menjual pelbagai barangan istimewa dan edisi terhad dari filem popular keluaran 20th Century Fox yang terkenal dengan karakter kesukaan kanak-kanak seperti Ice Age, Rio, Alien Vs Predator dan Planet of the Apes. Yang pertama dibuka di Malaysia, ia merupakan sebahagian daripada 20th Century Fox World Theme Park yang dijangka akan dibuka penghujung tahun ini.

Hari pelancaran dimulakan dengan tarian Samba dari empat penari diiringi alunan muzik secara "live". Kemudian karakter kartun kegemaran kanak-kanak masuk diikuti ucapan ringkas daripada Brian Machamer, timbalan presiden kanan 20th Century Fox World Theme Park merasmikan majlis. Kemuncaknya acara memotong riben sebagai simbol pembukaan rasmi 20th Century Fox World Studio Store. Tidak sampai 10 minit acara pembukaan rasmi pun selesai dan semua media serta orang ramai masuk membuat 'lawatan tapak'. Majlis yang ringkas, pantas dan tidak membuang masa. 



Brian Machamer, Timbalan Presiden Kanan 20th Century Fox World Theme Park memberi ucapan ringkas merasmikan majlis.

Jules Vallier, GM of design and construction, Paul Baker, the deputy CEO of RWG dan Brian Machamer, the senior vice-president of the 20th Century Fox World Theme Park.

Orang kuat di sebalik 20th Century Fox World Studio Store.

Apa yang dijual di 20th Century Fox World Studio Store?
T-shirt, topi, mug, fail, poskad, fridge magnet, beg, buku nota dan pelbagai lagi dengan karakter kartun dicetak padanya. Asli tau, bukan cap ayam! Harga t-shirt diantara RM79.90 hingga RM89.90. Harganya berpadanan dengan kualiti.

Kepada yang sukakan limited edition toys tu boleh jenguk di sini.



Nak jugak nak jugakkkkkk !
  
Bos pun beratur nak bayar.

Some refreshments berkalori tinggi ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Cup cakes berjenama 20th Century Fox World.


Di mana 20th Century Fox World Store di Malaysia?
Di tingkat dua, SkyAvenue Genting, lokasi hiburan keluarga di Resorts World Genting, Genting Highland. Sebelah Uniqlo tu je.


Bagaimana untuk ke 20th Century Fox World Studio Store?
Selain menaiki kenderaan sendiri, bas juga disediakan. Pilihlah naik bas sahaja ke.. atau naik bas dan SkyWay (cable car). To me naik cable car sekali baru best.


Express Bus & SkyWay

Express Bus RoutesAdultChild
Pudu Sentral to Awana Transport HubRM12.60RM11.50
KL Sentral to Awana Transport HubRM12.30RM11.20
Terminal PUTRA LRT Gombak to Awana Transport Hub RM11.40RM10.60
1 Utama to Awana Transport HubRM12.60RM11.50

Bus Only

One-WayAdultChild
Awana Transport Hub* to Pudu SentralRM4.60RM3.50
Awana Transport Hub* to KL Sentral**RM4.30RM3.20
Awana Transport Hub* to Terminal PUTRA LRT GombakRM3.40RM2.60
Awana Transport Hub* to 1 UtamaRM4.60RM3.50
Terminal Bersepadu Selatan to Awana Transport HubRM5.50RM4.10***
* Waktu beroperasi dari 8.45 pagi hingga 8.30 malam setiap hari untuk tiket bas ke mana mana stesen bas Go Genting Express.
** Bas terakhir bertolak jam 9.30 malam.
*** Kanak-kanak/ warga emas/ OKU


Jika ingin merasai pengalaman berbeza, naik Awana SkyWay di Awana. Stesen cable car tu di sebelah Genting Premium Outlet (GPO). Caj parking kenderaan di situ (dan tempat lain) RM3 sejam maksimum RM18 sehari pada hujung minggu.

Kenderaan juga boleh diparkir di sekitar resorts termasuk First World Hotel, Genting Grand, Maxims, Resort Hotel, dan SkyPlaza.



Myanmar | 5 Lokasi 'shopping' paling mengancam di Yangon!

Myanmar | 5 Lokasi 'shopping' paling mengancam di Yangon! Aduduuu... cecantiknya kain di sana! Sebelumnya menulis dengan panjang lebar ai nak bagi tips shopping dulu.


Tips sebelum membeli-belah:
Silalah makan sampai kenyang dahulu supaya fikiran lebih waras dalam membuat keputusan. Bukan sahaja ketika membeli pakaian tetapi terpakai juga untuk lelain barangan. Usaha ini adalah cubaan untuk menundukkan nafsu berbelanja. Pakar kewangan yang ajar ni.


Sebenarnya ada banyak juga tempat membeli-belah baru dan lama di Yangon ni tapi kita fokus pada lima sahajalah. Itupun dah boleh buat poket roboh. Okay kita start dengan tiga lokasi yang banyak menjual tekstil dulu ya. 

1) Bogyoke Aung San Market @ Scott Gavin Market
Pasar ini paling terkenal di kalangan rakyat tempatan dan pelancong. Tekstil, pakaian, cenderahati , lacquerware dan batu permata dijual di sini. Reka bentuk bangunannya hampir sama dengan Cho Ben Thanh di Ho Chi Minh City cuma yang bagusnya si penjual tak agresif, tak main tarik tangan kita. They're nice.

Berdepan dengan Bogyoke Market selepas bangunan biru tu ada masjid. Sumber: Asiatrips

Sumber di sini.


Ya Allah cantiknya kain lace dan Thai silk kat sini.... tu yang aku nasihatkan makan dulu sampai kenyang sebelum shopping. Lace ada perbagai jenis dan warna. Nak yang glamour macam retis pakai pun ado. Mujurlah akak dah tak kerja pejabat lagi dan selalu pakai baju kurung je gi kenduri dik. Boleh ringan dompet datang sini.

Ada juga kedai yang menjual kain cotton cecantik tapi aku tak beli because I think I have enough. Tak ingat harganya tapi lebih mahal dari HCM.

Longyi (kain sarung) juga banyak yang cantik. Tak pastilah ori silk ke bukan. Ada longyi yang dijual sudah siap berjahit. Ada juga kain pasang yang siap dipotong 2 1/2 meter dipadankan dengan kain lain untuk blaus tetapi tidak sampai 2 meter panjangnya sebab baju mereka pendek je. Hari tu aku ada tanya kat satu kedai ni... cantik, corak bunga bersulam dipasangkan dengan baju (kain belum berjahit) block colour. Dia kata bidang 60 inch 4 yards usd19. Aku tak beli sebab nak tengok di kedai lain. 

Kami cuma diberi masa 45 minit je di pasar tu jadi bila beli di kedai lain aku assume 4 yards jugalah tapi harganya usd16. Sekali bila nak nak tempah panjangnya hanya 2 1/2m bidang 55 inci je, adoilaaa....stress gue. Kalau badan sebesar kelingking boleh juga dibuat sepasang kebaya pendek.

Thai silk ada banyak warna dan tone. Jenuh pilih. Geram betul melihat kain sutera Thai in different colour tone. Mengancam! Kalau nak merah dari yang pucat hinggalah yang paling garang. Kalau berkenan yang biru, ada biru Keadilan biru BN biru JDT dan sebagainya heheh... cantik oih, itu belum dijahit lagi tu...kalau dah siap? Pergh meletop kau dik di pagi raya nanti. Cantiklah sikit aku raya ni...kah!

Kalau berminat dengan batu permata seperti jade dan ruby elok beli dari kedai yang ada certificate. Walau bagaimana pun, Bogyoke Aung San Market is very touristy, haggle lah ye.


Waktu beroperasi: 9 pagi - 5 petang
TUTUP hari Isnin.

*Lapan minit berjalan kaki dari Park Royal Hotel, Yangon.


2) Min Ha Lar Zay (แ€กแ€†ိုแ€•ါ Lar-Z แ€€ိုแ€กแ€˜แ€š်แ€žူแ€žแ€Š်) 
Tulisan ini didapati dari google translate, yang ditulis staf hotel lebih ringkas.


Local peoples shopping tekstil kat sini. Orang yang berniaga pun ambil bekalan di sini. Bangunan empat tingkat ini menjual pakaian, fabrik, mainan kanak-kanak dan sebagainya. Ada satu kedai tu jual longyi USD13 sehelai, cantik. Kalau tawar menawar boleh dapat kurang lagi kot. 

Kain batik Indonesia banyak dijual di sini. Pasaran kain sarung sangat meluas di Myanmar jadi kalau ada yang ingin mengeksport ke sana usahakanlah. Semua orang pakai kain.

Aku sempat ke sini di hari terakhir. Hanya 15 minit naik Uber dari Park Royal Hotel dan dia turunkan kita di Min Ha Lar Zay bus stop. Tak nampak pun bus stop nya cuma ramai orang sedang menunggu di situ dan kita kena berjalan kaki ke depan sikit dan masuk kiri. Ada ternampak restoran beriyani "Malaysia" kat tepi jalan. Tetiba rindu ๐Ÿ˜„ . Ramai juga muslim kelihatan di kawasan ini jadi aku rasa tak sukar untuk mendapatkan makanan halal selepas shopping. Masa shopping mana terasa lapar ye tak? Hotel pun ada di luar Min Ha Lar Zay ni.

Pergi ke sana naik Uber 1900 kyat, balik dengan teksi kena 3000 kyat. Memula dia nak 4000 kyat (aku nampak dia tanya teksi sebelah berapa nak caj) pastu aku cakaplah pergi tadi kena 1800 je. So dari 4k turun 3.5k bila dah sampai depan hotel, 3k okay? (dengan senyum manis hehehe...)

Tak payah datang awal sangat sebab waktu rasmi berniaga jam 9 pagi. Takkan nak tawaf dua tiga kali?


3) Yu Za Na Plaza (แ€šုแ€‡ Na แ€•แ€œာแ€‡ာ)
Banyardala Road, Mingala Taungnyunt Township, Yangon, Myanmar.

Image result for Yu Za Na Plaza

Yang ni pun tempat orang tempatan membeli-belah tak jauh dari Mingalar Shopping Mall dan Kandawgyi Lake. Bangunan lima tingkat ini terkenal sebagai pusat membeli-belah di Yangon. Bukan tempat baru tetapi banyak jualan pukal di tingkat bawah.

Di depannya ada Yuzana Plaza Bus Stop.

Waktu perniagaan 9 pagi - 5 petang tapi kedai-kedai di tingkat bawah tutup pada hari Isnin.


4) Taw Win Centre 
Pyay Road, Yangon (Rangoon), Myanmar.

Yang ini new shopping mall siap ada 3D cinema dan hotel sekali. Walaupun Myanmar nampak agak ketinggalan dari segi kemajuan prasarana tetapi golongan berpendapatan tinggi ramai. Malah regional prime office rental rates in 2014 menunjukkan Yangon berada di tempat teratas dengan kadar USD88 psf, yang tertinggi di rantau ini. Service apartment occupancy rates tahun lepas pun 87% dengan kadar sewa 1 bedroom apartment bermula daripada USD3,015. 

Ini menunjukkan ramai orang yang ada purchasing power berkumpul di Yangon. So expect normal price bila membeli-belah di shopping mall di sini.

Image result for Taw Win Centre


5) Junction Square
Yangon town centre, Yangon (Rangoon),Myanmar. (berdekatan dengan Bogyoke Aung San Market)

Image result for Taw Win Centre
Sumber di sini.

Sebelum shopping pergilah dulu ke Bagan dan Inle Lake. Jenuh memunggah barang if you do the the other way round.

Happy shopping peeps!

8D 7N in Marvelous Myanmar | Yangon - Mount Popa - Bagan

8D 7N in Marvelous Myanmar | Yangon - Mount Popa - Bagan | Mingalabar! Hello! Assalamualaikum. Harapnya semua dah baca coretan sebelum ini supaya mendapat serba sedikit pengetahuan mengenai Myanmar. 

Sebelum menulis mengenai lawatan di sana secara individu, as usual iols nak bagi tau dulu keseluruhan cerita, baca dulu sinopsisnya yang panjang berjela ni. Seriously, kesemua tempat yang aku pergi ni sangat menarik dan unik dan suhunya nyaman tetapi kalau pergi between March to May panasssss...

Okay, let's start! 

Hari Pertama
Kami naik Malindo Air dari KLIA. Selepas 2 jam 50 minit sampai di Yangon International Airport lalu terus ke Chatrium Hotel Royal Lake.

Lepas check-in kami cari makan tengahari. Hari cuti umum tu banyak restoran tutup tapi adalah satu restoran dekat tasik ni beroperasi. Dapatlah makan fried rice with seafood sepinggan 7000 Kyat (RM21 ๐Ÿ˜ญ). Nasib baik share berdua. Stem untuk commercial tax siap tampal di resit, pertama kali jumpa ni.

Malamnya kami menghadiri Welcoming Dinner di hotel yang sama. Kami diberikan beg selempang, sepasang pakaian tradisional dan sepasang kasut yang cantik untuk dipakai keesokannya. Allah, susah hati aku mengenangkan baju tu hahahha.... nasib baik bawa inner dan legging. 

Persembahan tarian di Welcoming Dinner.

Hari Kedua
Owh breakfast di hotel Chatrium sangat banyak pilihan terutama bagi mereka yang sukakan continental breakfast. Sementara menunggu sorang sorang turun aku sempat lagi makan. Makan sampai kenyang pulak tu. 

Kami semua yang cantik dan segak dengan longyi (bunyinya longji), dipakaikan pula thanaka di pipi. Thanaka ni seakan-akan bedak sejuk tetapi dibuat dari batang pokok yang disagat ke batu dan dicampurkan sedikit air. Bila dipakai tu rasa berangin dan cekang muka. Terus rasa lawa macam Miss World ๐Ÿ˜. Eh Miss World Myanmar 2017 pun turut serta sepanjang trip ni. Licinnya kulit muka dia... siang malam pakai thanaka kot.

Cantik ke idok? Bergambar dengan Miss World Myanmar 2017 membuat aku rasa rendah diri. Dahlah rendah, jiwa pun menjadi rendah bila bergambar dengan orang cantik. Kasut ditaja oleh Nay San Co Ltd, pembekal kasut dan souvenir. I loikeee...

Tempat tujuan pertama pagi itu ke sebuah restoran biasa tetapi terkenal dengan kesedapan "mohinga" sejenis masakan Burma, sup yang diperbuat daripada rice noodle dan sup ikan. Ia dianggap makanan nasional Myanmar. Pertama kali hirup kuah owh peliknya rasa dia. Bila dah dimasukkan daun sup, bawang goreng dan cili baru rasa macam sup yang biasa dimakan. 

Myaung Mya Daw Cho Mohinga dikhabarkan menjual mohinga yang tersedap di bandar Yangon.

Sumber www.travelbynawhtike.com

Kemudian kami dibawa menaiki beca meronda sekejap sebelum naik ke Shwedagon Pagoda yang menjadi simbol pelancongan Myanmar. Satu beca boleh membawa dua penumpang yang berlaga belakang. Tak boleh nak bersembang dengan tukang kayuh sebab dia tak boleh berbahasa Inggeris. Seronoklah naik beca sambil melihat kehidupan masyarakat pepagi tu.

Di Shwegadon Pagoda pengunjung belum ramai jadi senanglah untuk membuat kerja masing-masing. Orang sini mudah mesra dah tak marah gambar mereka dirakam. Ada juga yang minta monk bergambar dengan mereka. Eh boleh eh?

Tiket masuk ke sini ialah MMK10,000 sekali masuk dan sebarang alas kaki termasuk stokin tidak dibenarkan. Masuk petang dan stay hingga malam pun okay juga sebab boleh tengok kedua-dua suasana. Pemandangan malam lagi cantik. Pakaian pula tak bolehlah yang revealing sangat sampai nampak 'buah-buahan'. Kena berpakaian sopanlah nak masuk rumah ibadah kan? Samalah adabnya di mana-mana pun.
  
Shwedagon Pagoda






Pakaian kebangsaan Myanmar, longyi. Yang berbaju putih di belakang tu bukan tok lebai tau.

Kemudian balik ke hotel lalu check-out lalu lunch di Father's Office. Disebabkan esoknya Valentine's Day ada orang belanja pizza dengan topping coklat dan marshmallow. First time makan ni... manis! Dahlah muka manis. Eh? ๐Ÿ˜›

Seterusnya kami dibawa ke Bogyoke Aung San Market (Scotts Gavin Market). Aung San tu nama bapa Aung San Su Kyi. 45 minit je masa yang diberi untuk explore pasar ni. Haiyooo....stress gue! Kain lace dengan sutera Thai tu kan...ya Allah, bawa duit bebanyak kak. Aku ni jarang sangat attend majlis yang hebat hebat so macam takde pasal pula nak beli lace tu.. tapi memang banyaklah. Sutera Thai tu satu warna sampai sepuluh tona. Agaknya designer terkenal kat Malaysia beli kain di sini kot eh? Ada je lace yang selalu keluar di majalah dijual di sini. Telan ar liur je lah ai dik non...

Sebelum ke Rangoon Tea House untuk minum petang, kami singgah di Maha Bandoola Park. Di tengahnya berdiri Independence Monument. Jika kita ternampak warga Myanmar di negara kita melepak di taman jangan hairanlah, di tempat sendiri mereka suka begitu. Ramai je yang duduk berehat di taman tu sambil makan jajan. Ada juga yang menjual anak burung untuk dilepaskan. Tempat ramai orang memacam boleh dijual.

Maha Bandoola Park. Bila kita menghadap bangunan Yangon City Hall yang putih tu, ikut kiri akan membawa kita ke Bengali Sunii Jameh Mosque.

Masa minum petang tu aku order "cho seh", strong tea. Saja je nak rasa. Okaylah bila dijodohkan dengan samosa berintikan sayur. Makan sayur je wakkk... Bergerak dari Rangoon Tea House ni lah aku nampak Halfmoon Mosque, di Upper Pansoedan Street.

Kami ke Shwedagon Pagoda semula. Memang cantiklah memalam.

Persediaan untuk memasang 1000 pelita.



Lawatan sebelah petang kami dah tak pakai longyi lagi jadi selesalah duduk dalam bas. Malam tu kami bertolak ke Bagan. Perjalanan sejauh 626km mengambil masa selama 9 jam dan berhenti makan malam di dalam perjalanan ke sana. Oleh kerana agak ramai, 35 orang, jadi dua bas digunakan untuk menjamin keselesaan. Tak jauh bergerak selepas dinner tu bas berhenti di tempat gelap. Apalah yang ditunggu lama sangat agaknya? Lama tau, dahlah sejuk dalam bas tu. Rupa rupanya driver kami menunggu orang hantarkan selimut. Allahu...terharunya. Aku yang dah pakai jaket, stokin dan gloves ni masih terasa sejuk lagi. Sweet nye...

ZZZzzzzZZZzzzzZZZzzzz

Owh lupa nak bagi tau, driver, co-driver dan tour guide kami Win Ko sentiasa memakai longyi semasa bertugas. Cool je pakai kain.


Hari Ketiga
Kami dikejutkan sebelum berhenti di sebuah stesen minyak di Anya region yang kering. Lagi satu yang best, kami diberikan wet tissue dan set berus gigi. Details begini yang kita suka ni.

Stesen minyak ni agak besar dan ada empat buah tandas. Bagusnya di Myanmar ni semua toilet ada hose kecuali di airport. Kenapa entah airport je yang ganjil. Di tepi tandas tu ada sinki. Aku ni biasalah, suka menyiasat hehhee... Bila aku pandang belakang toilet tu rupanya ada men open toilet! Elok je para lelaki tengah melegakan pundi kencing kat bowl tu. Erkk.. tak tahulah tuah ke suwei ๐Ÿ˜‚

Lelaki di wilayah ini dipanggil Anyata, wanitanya Anyatu. Mereka jenis berjimat dan takkan berbelanja sesuka hati sebab duit susah didapati. Dengan keadaan muka bumi dan jauh dari bandar dah tentulah 'punca duit' sangat kurang.  Tapi itu dululah, sekarang tourism banyak membantu peningkatan ekonomi mereka. 

Breakfast kami di Mount Popa Resort yang jauhnya 58km dari Bagan. Jauh baq hang kami breakfast... naik atas gunung nun. Sedap breakfast kat sini. Terfikir gak ada ke orang nak berendam kat swimming pool dalam suhu sejuk tu? Sibuk je aku nak tahu hehehe.. Dari resort tu boleh nampak Taung Kalat Monastery di atas puncak the opposite side. Nak trekking ke sana akan mengambil masa dua jam, jadi kalau nak pergi ke semua lokasi yang aku bakal ceritakan kena plan bebetul. Kena ambil kira keadaan jalan raya dan jarak. Bas persiaran boleh naik sampai ke resort tetapi kita kena naik pick-up truck bila turun. Trak kami best, driver pasang lagu rancak dengan speaker di belakang. Berdengung macam dalam Zouk. Segar bugar kitorang berjoget hahahah...

Taung Kalat monastery yang nampak dari Popa Mountain Resort.

Happy moments sewaktu turun dari Popa Mountain Resort. Berjoget kat sini je lah, masuk Zouk kang mau berjurai air mata kena kecam berjemaah ๐Ÿ˜“

Di Nyaung U kami check-in di Aureum Palace Hotel & Resort, sebuah hotel lima bintang di tengah Bagan ancient city. Menariknya resort ini sangat berdekatan dengan kuil-kuil purba tu. Paling cantik yang di depan swimming pool. Reflections di permukaan air sangat cantik! Dahlah matahari terbenam pun arah situ.

Lunch kami di Nanda Restaurant & Puppet Show. Sebelum makan tu Nanda Myanmar Marionettes Show dah start. Kagum betullah dengan tok dalang dia sampaikan bulu kering dan punggung puppet pun boleh digerakkan mengikut rentak tukang karut. Talinya melilit di semua jari tok dalang. Hebat! Makanan kami dihidangkan secara individu dalam bekas bulat yang ada pembahagi, alaa... macam bekas kuih raya tu. Nasib baik ada lauk ikan uols hikss...

Acara seterusnya kami dibawa ke Shwe Pi Nan Thanaka Museum. Di sini kami diberikan maklumat mengenai pokok thanaka dari jenisnya, tempat tumbuhnya dan pelbagai lagi. Terdetik juga di fikiran, seperti mana bedak sejuk yang orang kita dah jarang pakai apatah lagi di luar rumah, tidakkah thanaka bakal menerima nasib yang sama? Apa pelan tindakan syarikat ini? Lagipun yang pakai wanita dan kanak-kanak sahaja, lelaki dewasa kurang pakai sebab bimbang dipanggil pondan.

Menurut pengurus import eksport Mr Htet Oo, mereka masih yakin dengan potensi bisnes ini sebab pokok thanaka ini pelbagai guna sama seperti pokok kelapa. Selain dibuat bedak sejuk dan berfungsi seperti natural sunblock, daun dan akarnya berguna dalam perubatan manakala batangnya dibuat manik, sikat, pengayuh dan banyak lagi. Lagipun mereka menguasai 75% pasaran thanaka tempatan.

Keratan batang thanaka.

Thanaka hidup di kawasan panas di tengah Myanmar. Ada yang dijual dalam bentuk asal iaitu potongan batang, ada juga yang sudah siap dibancuh tinggal nak sapu ke muka je. Yang dibuat losyen badan pun ada. Dalam seminggu ni baru tiga kali aku pakai, hmm... aku memang tak istiqamah dalam penjagaan kecantikan ni sebab tu kulit muka tak maunya jadi semulus Neelofa.

Seterusnya ke mana kita??

Tengok sunset di Bagan!!

Kami dibawa pusing sebahagian Bagan melalui kuil lama menaiki kereta kuda. Di kala golden hours tu warna keemasan menghiasi bumi, pemandangan menjadi sangat cantik dan romantik walaupun berdebu. Berderet menaiki kereta kuda memang best terutama ketika membelok menjadikan gambar sangat menarik.

Satu kereta kuda sebenarnya hanya boleh membawa dua orang penumpang sahaja dengan tambang 10,000 Kyat sejam.




Melihat matahari terbenam dari tempat tinggi memang mengujakan. Sangat bertuah rasanya bila masih lagi diberi peluang olehNya melihat pergerakan matahari dan sinaran keemasaannya yang tersebar ke seluruh alam. MasyaAllah cantik! Bagan is so AMAZING ! (Di penghujung 2017 Bagan authorities tidak lagi membenarkan memanjat temples/pagoda  untuk melihat sunset/sunrise. Alternatively four viewing platforms were constructed for these purpose).

You must come here. You must!




 
Malam itu diadakan candle light dinner di laman hotel sempena Valentines Day. Pakaian dan deko romantik habis tapi semua yang di meja kami berborak fasal cerita hantu. Kau rase? %&*@ dusyum dusyummm !


Nanti kita sambung lagi eh. Bye...!


Informasi Bagan (21°10' Utara and 94°52' Timur)

Image result for bagan meta map
Sumber di sini.

- Di kurun ke-11 hingga ke-13 dahulu sewaktu kemuncak pemerintahan Pagan Kingdom lebih 10,00 kuil, pagoda (stupa) dan biara wujud di Bagan sahaja tetapi kini hanya tinggal lebih kurang 2,200. Bagan Archaeological Zone ini menjadi tarikan utama pelancong ke Myanmar.

- Untuk berada di Bagan kita akan dikenakan yuran masuk MMK25,000 yang boleh digunakan selama lima hari. Tiket perlu dibayar di lapangan terbang atau di kiosk tertentu. Nanti ada petugas yang akan memeriksa jadi sila bawa tiket kecil tu kemana-mana sebab mereka akan cop di belakangnya.

- Bagan terbahagi kepada old and new Bagan. Terdapat lebih daripada 2200 ancient temples di sini.

- Untuk menaiki belon panas, tiket boleh dibeli direct daripada website ataupun daripada ejen. Ramai yang kata beli dari ejen lebih murah dan mereka akan pick-up kita dari hotel.

- Untuk pilihan makanan carilah restoran India, vegetarian atau yang hanya menghidangkan seafood.


Bagaimana untuk ke Bagan menggunakan pengangkutan awam?
Cara paling mudah untuk meneroka Bagan ialah dengan mengikuti private tour tetapi menggunakan pengangkutan awam akan memberikan satu pengalaman berbeza. Kata orang travel is not about destination, it's about journey.

1) Pengangkutan udara
Naiki pesawat domestik dari Yangon dan mendarat di Nyaung Airport. Terdapat lima domestic flights ke Bagan. Perjalanannya 1 jam 20 minit.

2) Dari Yangon ke Bagan dengan bas.
Ada beberapa syarikat yang memberikan servis dengan dua jenis bas, VIP atau biasa. Bas VIP 2+1 seater lebih selesa dan ada leg rest yang boleh dinaikkan 45 darjah. Harga tiket bas VIP USD25, bas biasa yang seat 2+2 tu USD21 seorang. Semua bas ada air-cond.

Bas biasanya berlepas jam 8 malam. Perjalanan selama 10 jam dan kebanyakan bas will stop for half an hour at 115 miles on the Yangon-Nay Pyi Taw-Mandalay Expressway (2.5 hours north of Yangon). Kalau tujuannya ke tempat popular ni during peak season elok book sesiap bas yang hendak dinaiki.

Tempat menunggu bas: 
The Aung Mingalar Highway Bus Terminal (also known as Highway Bus Station). Stesen bas ini 7km dari Yangon airport dan 19km dari central Yangon di Sule Pagoda tu. Sejam jugalah dari tengah bandar Yangon tu.

3) Dari Yangon dengan keretapi (perjalanan setiap hari)
Tiket keretapi boleh dibeli online, melalui ejen atau pergi sendiri ke Rangoon Train Station. Kalau nak travel on the same day pun beli di train station.

Kalau nak buat advance booking kena pergi Advance Booking Office di Bogyoke Aung San Road di sebelah selatan trek bertentangan dengan Sakura Tower & 33rd street, and diagonally opposite Traders Hotel . Tiga hari sebelum bertolak dah boleh beli. Sila bawa passport ya. Pejabat jualan dibuka dari pukul 7 pagi hungga 3 petang. Kaunternya paling kiri.

Dari Yangon (nama lamanya, Rangoon) ke Bagan : Train no 61
Kelas : S, U, 2, O
Waktu berlepas: 4 petang
Waktu tiba: 9.31 pagi

Dari Bagan ke Yangon : Train no 62
Kelas : S, U, 2, O
Waktu berlepas: 5 petang
Waktu tiba: 10.30 pagi

S = upper class sleeping-car (tiada di musim hujan); U = upper class seats (tiada di musim hujan); 2 = 2nd class seats; O = ordinary class seats.

Harga tiket:
Upper class sleeper : MMK16,500 (USD17)
Upper class seat: MMK12,000 (USD12)
Second class seat: MMK6,000 (USD6)
Ordinary class seat: MMK4,500 (USD4)

Kanak-kanak dibawah 3 tahun PERCUMA
Kanak-kanak dibawah 10 tahun SEPARUH HARGA

**Tiada perbezaan harga antara locals and foreigners.









Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free