Tempat-Tempat Menarik di PutrajayaTempat-Tempat Menarik di Putrajaya | Putrajaya merupakan pusat pentadbiran negara yang dirancang dengan baik dan dinobatkan sebagai The Wolrd's First Intelligent Garden City. Bangunan yang mempunyai nilai estetika yang tinggi dan kawasan terbuka menunjukkan betapa kecanggihan teknologi boleh bergabung secara harmoni dengan alam. Ia juga menempatkan jabatan kerajaan dan swasta yang secara bersama berusaha memajukan negara ini ke suatu tahap yang lebih baik.

 
"Putrajaya - the new Federal Government Administrative Centre, will be a city that reflects the spirit of Malaysia in its fullest sense in the 21st century when it is completed. Putrajaya will symbolises the nation's aspirations"  - Tun Dr Mahathir Mohamed, former Prime Minister of Malaysia. 
 
Penciptaan Putrajaya dilakukan dengan pelbagai objektif; menjadikannya bandar contoh, pusat pentadbiran, tempat tinggal, bekerja dan bersukan yang ideal selain mempunyai daya tarikan pelancongan. Kabel fiberoptik dan menara merupakan personaliti bandar ini begitu juga jambatan moden beserta flora dan faunanya. Dengan keluasan sebenar 4,581 hektar, 40% daripadanya direzabkan untuk alam semulajadi.

Tun Dr Mahathir Mohamed, Perdana Menteri Malaysia keempat, yang terkenal dengan Visi 2020 yang mensasarkan Malaysia sebagai negara maju telah memperkenalkan Putrajaya pada tahun 4 Jun 1999 untuk menunjukkan visi besarnya di masa hadapan.
 
 
Putrajaya Sight Seeing Tour
 
Terdapat satu pakej Putrajaya Sightseeing Tour yang menyasarkan para pelancong yang transit melebihi 6 jam di Kuala Lumpur. Walau bagaimanapun, sesiapa sahaja boleh mengikuti pakej lawatan ini yang bermula di :

Tempat                                Tiket Dewasa (RM)          Tiket Kanak-Kanak
                                                                                      2-12 tahun (RM)
KL Sentral                          38.00                                  18.00
Bandar Tasik Selatan          29.60                                  14.00
Salak Tinggi                       25.00                                  12.00
KLIA                                  31.40                                  15.00
KLIA2                                31.40                                  15.00

Para pelancong akan dibawa ke 11 tempat menarik di Putrajaya untuk photo stop 10-15 minit dan visit stop 30-60 minit.

Putrajaya Sightseeing Tour Counter
Putrajaya Sentral
+603 8887 7786 / 8887 7787
www.papsb.com.my


Tempat-Tempat Menarik di Putrajaya diantaranya:

1) Putra Square
Ia merupakan kawasan lapang di hadapan Masjid Putra dan Perdana Putra. 2) Perdana Putra - pejabat Perdana Menteri3) Masjid Putra
- Dibina menggunakan rose tinted granite. Ia mempunyai 9 kubah dan 1 menara dan boleh memuatkan seramai 15,000 jemaah.

 


4) Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin atau Masjid Besi.
Dibina menggunakan 70% besi dengan Architectural Wire Mesh.
5) Kompleks Perbadanan Putrajaya6) Istana Kehakiman
7) Putrajaya International Convention Centre @ PICC


PICC menawarkan dewan dan ruang legar untuk disewa. Persembahan Malaysia Traditional Show yang sangat menarik juga diadakan selama 45 minit setiap hari pada pukul 11.30 pagi dan 2.30 petang. Untuk tempahan dewan atau persembahan tarian sila hubungi :

Tel : +603 8887 6000
Emel : enquiry@picc.com.my
www.ticketonline.my/picc8) Jambatan Seri Saujana9) Cruise Tasik Putrajaya
Ini cara yang menarik untuk melihat keindahan Putrajaya. Bot-bot buatan tempatan khas untuk kegunaan di tasik yang diberi nama Belimbing (spesis penyu), Sebarau dan Kelah menggunakan kuasa water jet. Oleh kerana tidak menggunakan kipas bot-bot ini mampu belayar dengan kedalaman tasik hanya 4 kaki.

Bot-bot kecil diberikan nama daun mampu memuatkan 76 orang pelancong dalam satu-satu masa manakala bot-bot besar pula mampu memuatkan 120 orang.

Mengelilingi tasik dengan Cruise Tasik akan mengambil masa selama 45 minit dengan kelajuan purata 8-11 knot.


10) Skyride Festival Park
Ini merupakan tarikan terbaru di Putrajaya yang letaknya hanya bersebelahan Alaf Baru Monumen yang dibuka secara rasminya pada 1 Mei 2015 oleh Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia, Dato' Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.

Taman tema yang memfokuskan aktiviti sekeluarga ini merangkumi SkyWarrior Rainforest Challenge, SkyKids, SkyGallery, SkyDemo dan yang paling menarik 'terbang' 120 meter ke udara dengan SkyBalloon yang merupakan Malaysia's 1st Biggest Tethered Balloon Ride.

Opening hours : 10am - 10pm daily

Skyrides Festival Park Putrajaya
Jalan P2M, Precinct 2
62100 Putrajaya
www.skyridesfestivals.com
Twitter/fb : skyridesfestivals


Experience Putrajaya like never before ....


Eat . Travel . Write . Gaya Travel Magazine .

 

Post a Comment

0 Comments