Showing posts with label museum. Show all posts
Showing posts with label museum. Show all posts

Selangor | Nak Tahu Apa Yang Menarik Di Bukit Malawati, Kuala Selangor?

Selangor | Nak Tahu Apa Yang Menarik Di Bukit Malawati, Kuala Selangor? Bermula esok, seluruh Malaysia akan bercuti selama empat hari terus menerus. Hari Isnin 24 April 2017 bersamaan 27 Rejab 1438H merupakan Israk & Mikraj yang bertindih dengan hari pertabalan rasmi DYMM Yang Dipertuan Agong ke- 15. Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V dilantik sebagai Yang di-Pertuan menggantikan Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah mulai 13 Disember 2016 untuk tempoh 5 tahun, Bila cuti bertindih kenalah diganti keesokannya. Agong naik takhta, kita nak pergi mana? Tetengah bulan ni nak pergi dedekat je kan? hahahh...i feel u. Jom kita ke Bukit Malawati! #DekatJe... hanya 53km dari bandaraya Shah Alam.



Dahulu kala, daerah Kuala Selangor merupakan pusat pentadbiran tiga sultan Selangor terawal sebelum berpindah ke Jugra. Dah tengok kan gambar Istana Bandar di Jugra tu? Jadi demi memelihara warisan sejarah tersebut maka dibina Muzium Sejarah Daerah Kuala Selangor di bekas bangunan kediaman rasmi Pegawai Daerah, yang asalnya tapak istana. 

Bukit Malawati yang menghadap Selat Melaka merupakan kawasan strategik yang menjadi kubu pertahanan dari serangan musuh. Di puncaknya merupakan tapak istana (sekarang muzium). Kota ini dibina di zaman pemerintahan Sultan Ibrahim (1778-1826) sebagai kubu pertahanan dari serangan musuh khususnya Belanda. Walau bagaimanapun Belanda berjaya juga menaklukinya pada tahun 1784 selepas menewaskan Portugis di Melaka. Namun begitu kebijaksanaan Sultan Ibrahim menyusun strategi dengan bantuan adindanya, Datuk Penggawa Permatang Mahabijaya (Penggawa Tua) dan Bendahara Abd. Majid Pahang, Bukit Melawati dapat ditawan semula dalam tempoh satu malam sahaja. Belanda pun diusir keluar.


Apa yang menariknya Bukit Malawati @ Bukit Selangor tu?
Di atas sana ada:

1. Rumah Api Altingsburg yang dibina pada 1907 dan masih digunakan sehingga sekarang. Rumah api ini menjadi panduan kepada nelayan dan kapal yang belayar melalui Selat Melaka. Rumah api ini tidak dibuka kepada umum. Kami merasalah naik hingga ke tingkat 1.


2. Sebuah menara tinjau untuk melihat anak bulan bagi menentukan tarikh permulaan puasa dan hari raya. Para pengunjung juga boleh menyaksikan panorama indah Selat Melaka dari menara tinjau ini. 


3. Muzium Sejarah Daerah Kuala Selangor yang menghimpunkan segala pensejarahan berhubung Kuala Selangor sebagai pusat pentadbiran Negeri Selangor terawal selain meyaksikan bermulanya Institusi Kesultanan Selangor yang diasaskan oleh Raja Lumu (Sultan Salehuddin) pada tahun 1766. Ruang pameran dibahagikan kepada tujuh seksyen yang menerangkan secara kronologi sejarah daerah Kuala Selangor.

Seronok belajar tentang sejarah negara sendiri. Tak puas mendengar penerangan daripada pegawai bertugas sebab ilmu ni lagi kita gali lagi banyak yang kita hendak ketahui tetapi masa tak mengizinkan untuk berlama-lama di situ. Masa tu baru rasa ya Allah banyak benda yang aku tak tahu...TIADA BAYARAN dikenakan untuk masuk ke muzium ini.

Waktu beroperasi :
Sabtu-Khamis 9.30 pagi hingga 5.30 petang 
Jumaat 9.30 pagi hingga 12 tengahari, 2.45hingga 5.30 petang

Jalan masuk ke Muzium Sejarah Daerah Kuala Selangor

Antara artifak yang dijumpai di sekitar kawasan istana dan Kuala Selangor.




Pinggan omputeh.

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi:

MUZIUM SEJARAH DAERAH KUALA SELANGOR
No 1, Puncak Bukit Malawati,
45000 Kuala Selangor.
SELANGOR DARUL EHSAN.
Tel : 603- 3289 7167
Fax : 603- 3289 6115


4. Sebuah batu hampar yang terletak di pintu masuk Kota Melawati yang dipercayai menjadi tempat untuk memancung kepala pesalah yang dijatuhi hukuman bunuh. Menurut riwayat lain, ia hanyalah sebagai tempat 'lepak-ing' sultan dan keluarga. Syok weh duduk atas batu tu sambil minum teh O pepetang. Tangga seratus pula berupa susunan batu-batu yang dijadikan tangga untuk mendaki Bukit Selangor menuju terus ke pintu Kota Melawati dari bandar Kuala Selangor.

5. Berhampiran muzium terdapat sebuah telaga beracun yang mendapat namanya kerana dipercayai berisi air racun, hasil ramuan beberapa jenis getah dan miang rebung. Pesalah akan dimasukkan ke dalam perigi ini dan direndam seluruh badan sehingga ke paras dagu. Mulut perigi akan ditutup dengan jaring besi dan dihimpit dengan batu. Bila pesalah tu dah letih berdiri, jatuh dan innalillah.... 

6. Terdapat ratusan ekor lotong yang jinak yang datang dari hutan bakau berhampiran di tepi laut, di bawah kaki Bukit Melawati. Seronok bawa anak-anak ke sini.. siap boleh bagi makanan lagi. Janganlah bagi Cikedis pula ya, kesian lotong tu. Kekadang ada mak lotong yang membawa anaknya yang berwarna oren. Lotong-lotong ni hidup sekali dengan longtail macaques dan ada kumpulan memasing. Kekadang macaques boleh tahan garang.


7.  Sewaktu turun boleh juga kita singgah sebentar ke Makan Di Raja Kota Malawati. Makam ini menempatkan jasad tiga orang sultan yang pernah menaungi negeri Selangor. Sultan-sultan tersebut ialah:
Sultan Selangor pertama, Sultan Salahuddin (1742-1778)
Sultan Selangor kedua, Sultan Ibrahim (1778-1826)
Sultan Selangor ketiga, Sultan Mahmud (1826-1857). 



Kenderaan persendirian dibenarkan naik kecuali pada hujung minggu untuk mengelakkan kesesakan. During weekends kita naik tram. Best! Terdapat dua tram dengan kapasiti 44 dan 50 penumpang.

Tambang tram:
Dewasa RM5.30
Kanak-kanak 3-12 tahun RM3.20

Paling bagus kita santai-santai je naik ke atas tu berjalan kaki. 30 minit jer...


Apa pula yang menarik di kaki Bukit Malawati?

1. Masjid Kuala Selangor
2.Taman Alam
3. Taman Ikan Air Tawar Kuala Selangor di kaki Bukit Malawati tempat kita naik tram tu.
4. Pangkalan nelayan Permatang dan jeti istirahat Kuala Selangor. 


Untuk mengetahui lebih lagi tentang Bukit Malawati atau Kuala Selangor, sila hubungi:
MAJLIS DAERAH KUALA SELANGOR
Jalan Majlis, 45000 Kuala Selangor, Selangor.
Tel: +603-32891439


Di sini baru sehari je... aku cadangkan malam hangpa pi tengok kelip-kelip. Esoknya pergi ke Sky Mirror @ Sasaran pula. Semuanya hanya di Kuala Selangor!


Inline images 1



Thailand | Anda hanya ada beberapa jam di Bangkok, apa yang boleh dibuat eh?

Thailand | Anda hanya ada beberapa jam di Bangkok, apa yang boleh dibuat eh? | Mesti ada traveller yang pernah mengalami keadaan seperti ini kan? Sama ada anda transit atau dah tak tau ke mana nak dituju atau dalam pakej yang anda ambil terdapat slot "free and easy". So how?


Meh aku bagi cadangan berdasarkan apa yang telah aku lakukan.

Hari tu aku stay di Courtyard by Marriot Hotel, Ratchadamri. Hotel ini  hanya 5 minit berjalan kaki ke BTS Skytrain Ratchadamri. Di belakangnya ialah Lumpini Park, sebuah taman di tengah bandar. Oleh kerana breakfast mula dihidangkan jam 6.30 pagi maka ada banyak masa untuk bersenam ringan di Lumpini Park. Dapatkan udara segar di pagi hari.
 
What next? Awal lagi... shopping complex pun belum dibuka. Sabarlah.
 
Teringin pula nak ke pasar basah jadi aku ke Khlong Toei Market. Oleh kerana kita sama-sama berada di Asia Tenggara dengan cuaca yang lebih kurang sama jadi tiada banyak sangat perbezaan barangan kering dan basah yang dijual. Bunga-bungaan yang dijual pun yang biasa digunakan semasa upacara sembahyang. Kalau nak bunga jenis lain seperti ros kenalah cari di Yodpiman Flower Market. Beras ada bermacam jenis jadi belilah juga sedikit kan... jauh betul beli beras hahah... Buah rambutan pun ada.. merecik air liur cheq.
 
Bagaimana untuk ke Khlong Toei Market? Naik MRT dan turun di Stesen Queen Sirikit National Convention Centre. Cuba study Skytrain dan MRT map ni.
 
Image result for bts skytrain map
 
Lepas tu aku naik MRT semula ke Stesen Hua Lamphong dengan tujuan ke Yaowarat Market. Tiada perkhidmatan Skytrain atau MRT ke sana jadi kena naik bas/teksi/tuk tuk/motor taxi. Berjalan kaki pun boleh tapi jauh sikitlah. Pergi ke Exit 4, tunggu bas di Bangkok Centre. Hari tu aku naik bas no 40. Mana-mana bas yang ke San Peng Market akan lalu situ.
 
Pasar Yaowarat terletak di Chinatown. Menjelang petang kawasan ni memang meriah dengan pelancong. Kebanyakan barang dijual secara borong jadi kalau nak beli runcit harganya takdelah murah. Nak beli sikit carilah di tempat lain seperti area Pratunam. Toys Market di Thano Chaprakhon.
 
Rajinkan kaki berjalan hingga ke little India, Phahurat. Kain... kain..!!  Ada orang kata murah juga harganya. Kena tawar-menawarlah kot. Ai tak beli.
 
Sejak trip tahun lepas lagi aku teringin ke Siriraj Medical Museum atau Museum of Death . Aku sebenarnya hanya berminat ke theme museum, muzium yang ada tema tertentu contohnya perang. Siriraj Museum adalah muzium forensik yang memperlihatkan bukti kejadian manusia bermula dari janin, gambar dan video tsunami di Phuket, gambar kes pembunuhan, mayat perogol yang diawet, post mortem, binatang berbisa dan banyak lagi. Such and educational trip to see some awesome gruesomeness.
 Image result for siriraj museum
Yang kanan tu mummified serial killer, Si Quey. Sumber www.alwaysrestlessfeet.wordpress.com
 

 
Image result for siriraj museum
  
Entrance ticket if I'm not mistaken 200 baht for three museums and 300 baht for five. Disebabkan tak punya banyak masa jadi aku melawat tiga muzium sahaja yang dalam bangunan Hospital Siriraj. Itupun tak puas tengok dan aku skip bahagian ular tu euww... geli beb. Ada cadangan nak datang sekali lagi dengan 'bakal misi' pula. Bagus ni untuk dia lebih faham apa dipelajari di kolej so that she can reaffirm knowledge learnt on anatomy and physiology the interactive and informative way.
 
Aku ke sana ikut jalan air. Senang je, turun di BTS Stesen Saphan Thaksin dan naik bot ke sana. Boleh turun di pier Siriraj atau Thonburi Railway, dedua dekat hospital. Naik bot di Sungai Chao Phraya baru best. Dulu baca dalam buku Geografi je.
 
Siriraj Hospital
2 Wang Lang Rd.
Siriraj, Bangkok Noi
Bangkok 10700
Thailand
 
Hah, tak minat muzium? Korang pergi shopping je lah kat MBK, Siam Paragon, Bobei Market, Central World dan macam-macam lagi. Heaven habaq hang.
 

Nota:
Nak tahu di mana restoran halal di Bangkok?
Baca sini.

Macam mana nak gunakan pengangkutan awam di Bangkok?
Baca sini.


 



 

Eat.Travel.Write 4.0 Discover Selangor | Muzium Insitu, Jugra

Eat.Travel.Write 4.0 Discover Selangor | Muzium Insitu, Jugra | Jugra pernah menjadi kawasan pentadbiran British di negeri Selangor sebelum berpindah ke Klang. Ianya sebuah kawasan bersejarah dan bekas bandar diraja di Kuala Langat.


Sultan Abdul Samad telah membina Istana Jugra dan berpindah ke sana pada tahun 1875. Persemayaman baginda di sana telah menjadikan Jugra sebuah bandar diraja yang kemudiannya diteruskan oleh Sultan Alauddin Sulaiman Shah selepas kemangkatan baginda pada 1898. Jugra dipilih kerana berada di lokasi strategik, tidak terlalu hampir dengan sungai dan terlindung dengan Bukit Jugra. Bukit Jugra juga dikenali sebagai Parcelar Hill oleh pelaut China, Arab dan Eropah.


Muzium Insitu Jugra
Asalnya ia adalah 'rumah pasung' yang pertama di Selangor. Di zaman kolonial British bangunan ini berfungsi dua dalam satu, rumah pasung (balai polis) dan mahkamah di tingkat atas. Ia juga menempatkan penjara dilaras yang sama dengan balai polis. Ia telah dibina oleh Kapten Harry Charles Syers pada tahun 1878 dengan menggunakan batu granit yang dipotong dalam bentuk empat segi. Tentunya ia untuk membentuk struktur bangunan supaya kukuh dan teguh. Memang pun... hingga sekarang masih bertahan. Itu belum kita lihat lagi bangunan mereka yang tahan empat musim di Eropah.

**Rumah pasung kedua di Teluk Datok dan ketiga Bukit Aman.


13
Bangunan asal.


Bangunan yang telah dibaik pulih.

Dinding asal bersama tingkap baru.

Muzium yang dibuka pada 17 Januari 2012 ini terletak kira-kira 50 meter dari Pengkalan Batu Hampar di mukim Jugra dan Bandar, Kuala Langat. Mempunyai tiga buah balai pameran yang mempamerkan pelbagai maklumat mengenai daerah Kuala Langat, sejarah pemerintahan kesultanan Selangor di Kuala Langat (juga, salasilah kesultanan) termasuklah hasil kerja-kerja ekskavasi di kawasan sekitarnya seperti strukur binaan penjara, mahkamah mini, perigi lama dan lain-lain. Di balai pameran ini juga terdapat maklumat mengenai tapak warisan lain yang terdapat di sekitar di daerah Kuala Langat seperti Istana Bandar, Masjid Sultan Ala’eddin Suleiman, Pejabat Daerah Lama Jugra, Makam Diraja Jugra, Perigi Lama, Stor Peluru dan Sekolah Kampung Bandar. 





Gari tangan buatan British.

Kerja-kerja eskavasi.

Serpihan Gendang gangsa Heger 1 yang dijumpai di Kampung Sungai Lang daerah Kuala Langat pada tahun 1964.

Muzium Insitu Jugra juga mempamerkan sebuah kereta perisai model GMC 15 CWT yang telah digunakan oleh Polis Persekutuan Tanah Melayu ketika zaman darurat (sekitar tahun 1948-1960). Kereta perisai ini diletakkan dibahagian hadapan muzium dan ia menjadi tarikan utama pengunjung di sini.


Bagi melindungi dan memelihara nilai sejarah dan warisan yang dimilikinya bangunan ini telah diwartakan sebagai monumen lama/tapak tanah bersejarah oleh Jabatan Warisan Negara pada 19 November 2002.

Muzium Insitu Jugra dibuka kepada orang ramai dari jam 9.30 pagi hingga 5.30 petang.


Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:
MUZIUM INSITU JUGRA
Kampung Permatang Pasir
42700 Banting
Selangor.
Tel : 03-31030048
Fax : 03-31030048

Penang War Museum | Menarikkah?

Penang War Museum | Menarikkah? | Masih kisah percutian kami di Pulau Pinang Disember lalu. Menurut arahan 'mem besar' hehehe... tempat pertama yang perlu dilawat setibanya di Penang ialah Penang War Museum kerana ia berdekatan dengan Jambatan Sultan Abdul Halim (jambatan kedua).



Muzium Perang Pulau Pinang ini dibuka kepada umum pada tahun 2002 dan dikatakan yang terbesar di Asia Tenggara. Terletak di Bukit Hantu, Batu Maung, gelaran itu diberikan kerana ramai rakyat yang melawan askar Jepun ketika perang dunia kedua dipancung di sana. Kedudukannya yang tinggi di tepi laut membolehkan kita melihat Selat Melaka dan sekitarnya. Dengan keluasan 20 ekar diatas bukit menjadikannya kawasan pertahanan strategik dari serangan musuh.

Asalnya ia merupakan kubu pertahanan British yang dibina pada tahun 1930 oleh British Royal Engineers dan rakyat tempatan. Direka jurutera British bertujuan untuk mempertahankan diri dari serangan musuh tetapi semasa dikuasai askar Jepun ia menjadi kem perang tempat siksaan musuh dan rakyat yang menjadi tali barut British.

Kubu ini seperti kubu pertahanan lain lengkap dengan terowong dan ruang penyimpanan senjata api sembilan meter di bawah tanah dengan dinding batu yang tebal. Ia juga menempatkan canon firing bay, senjata anti pesawat, tempat tidur tentera, tempat memasak, lokap dan pusat arahan. Selain askar British, askar Sikh dan Melayu juga turut sama berkorban mempertahankan kedaulatan tanahair di sini. Selepas Perang Dunia Kedua tamat ia ditinggalkan sehinggalah idea menjadikannya muzium perang timbul.

Melawat muzium tak boleh rushing. Paling kurang perlukan dua jam untuk kita berjalan, melihat dan membaca itu ini yang dipamerkan. Kawasan ini banyak pokok jadi takdelah panas sangat cuma tiada kemudahan untuk OKU. Tak sesuai kerana perlu turun naik tangga di kawasan berbukit.

Kita diberi peluang masuk ke dalam terowong pendek (bukan seperti di Vietnam tu) dan siap kemas bersimen. Lepas tu kena memanjat tangga tegak naik ke atas. Taklah mecabar sangat tapi good experience terutama anak-anak. Dapatlah bayangkan bagaimana teruknya askar sewaktu bertugas.



Tak sure ini terowong original ke tak. Part ni paling best aku rasa walaupun pendek je terowongnya... lepas tu panjat tangga menegak untuk keluar.




Replica of Jeneral Tomoyuki Yamashita's Gallow




 Ini cuma replika "jenglot". Jenglot sebenar dilihat oleh pekerja sewaktu kerja-kerja pemuliharaan dilakukan.

Mangsa kekejaman tentera Jepun dahulu. Gambar sebegini perlu lebih banyak.


 Lepak jap dengan Jeneral Yamashita.

Aku bukanlah 'kaki' muzium tetapi aku suka pergi ke theme museum seperti ini. Cuma aku rasa Muzium Perang Pulau Pinang ini tiada jiwa. Masuk sini macam aku tengok kebanyakan filem MIG yang ditayangkan di tv, jika memula menonton tu makan pop corn sambil terkebil-kebil, sampai ke sudah pun macam tu. Takde pop corn tercampak dek terkejut ke apa.. perasaan tu mendatar je. Kalau check guna mesin denyutan jantung tu agaknya mendatar je macam dah mati hahaah.... baca kat Mastika lagi best heheh..


Ini perasaan aku yang dah ke War Remnant Museum dan Cu Chi Tunnel. Eleh baru pergi Vietnam dah kepoh khennn... apa nak buat dik, belum mampu ke Lovre Museum. 

Oleh kerana muzium mengumpulkan bahan sejarah, exhibit kena banyak, susun atur kena menarik. Tour guide tempatan berpengetahuan sejarah perlu. Labelling penting. Propaganda juga penting jika hendak menjual. Kalau boleh gambar kena ada banyak. Kita perlukan gambar yang ada perasaan. Gambar yang bila kita tengok terbit rasa sedih, menyampah, rasa nak pancung dan tikam tikam askar Jepun tu walaupun di rumah kita semua barangan elektrik buatan Jepun. Cuba bandingkan dengan Tuol Sleng Genocide Museum dan Choeung Ek Memorial. Sesak dada dek sedih di situ. Kan aku ada tulis di War Remnant Museum tu hampir semua pelawat menangis tak kira lelaki, wanita atau dua alam. Di Cu Chi Tunnel tu pula kita dapat rasakan betapa kuatnya semangat rakyat Vietnam melawan Amerika.

Lagi satu, aku rasa di sini seperti terlalu mengagungkan British sedangkan askar tempatan turut berperang. Atau adakah aku silap sebab tak membaca semua tulisan yang ada di situ? Omputih tu dia lari ke negara lain bila diserang Jepun meninggalkan atuk nenek moyang kita berlawan sendiri. Bila Jepun mengaku kalah selepas Hiroshima dan Nagasaki dibom mereka datang semula dan claim masih berkuasa. Lahanat!

Ini cuma pandangan sebelah pihak. Kepada yang belum pergi, pergilah melawat. Kalau takde kawan yang berminat pergi je sendiri then meet somewhere. Kalau pergi dengan orang yang tak berminat nanti dia suruh kita cecepat, tak enjoy pula kita kan? Dapatkan pengalaman tu dulu, mungkin perasaan dan pandangan kita tak sama. Jangan percaya cakap aku bulat bulat. Kalau tak silap aku muzium ini tersenarai sebagai salah satu lokasi "Spooky Tour". Kena buat arrangement dengan tour operator dulu kot.

So... menarik ke tak Penang War Museum ni? Ontahlah... tepuk dada tanya selera,  start kereta tekan minyak. Tengok sampai ke tak ke situ hahahah...

Penang War Museum
Jalan Batu Maung
11960 Batu Maung
Pulau Pinang, Malaysia

Waktu Lawatan:
Isnin-Ahad 
9 pagi - 6 petang

**Lepas melawat muzium ni bolehlah tengok ikan lumba-lumba dan makan mi udang di Pulau Aman. #DekatJe

Betul ke ada terowong komunis di Port Dickson?

Sejarah berlaku setiap hari dalam hidup manusia. Ada yang dibukukan, ada juga yang  melalui penceritaan dari mulut ke mulut. Kini kehebatan teknologi banyak membantu menyebar-luaskan lagi sesuatu berita tanpa sempadan. Secara tradisionalnya, kita mengetahui banyak perkara penting yang telah berlaku di dalam negara dari fakta yang dikemukakan muzium-muzium yang dibina serata negara.



Tahun ini saja dah dua kali aku ke muzium di Port Dickson ni tapi kali ini lebih menarik sebab dapat guided tour at Muzium Tentera Darat. Semuanya diuruskan oleh Tourism Malaysia Negeri Sembilan. I ikut jer. Kalau datang dengan rombongan agaknya boleh je request lawatan berpandu ni.

Kalau kita ni jenis minat sejarah lawatan sejam sebenarnya tak cukup. Setakat nak tengok gambar bolehlah, nak membaca semua tak sempat. Banyak informasi bergambar tentang permulaan dan perubahan Angkatan Tentera Malaysia since inception.

Hanya satu muzium tentera yang terdapat di Malaysia, yang inilah di Bandar Tentera Darat Port Dickson. Letaknya sangat berdekatan dengan kem. Kalau dari arah Seremban, bila sampai traffic lights masuk kanan dan jalan terus ke depan. Kalau dari arah Bagan Pinang kena masuk simpang kiri.

 Kapsul masa
 
 Pengarah Tourism Negeri Sembilan bersama pegawai tentera yang menjadi jurupandu lawatan kami

Ada berbagai bahan pameran seperti kenderaan perang, kapal terbang, pakaian, gambar lama, terowong dan sebagainya. Aku ingatkan askar ni ada tiga jenis pakaian je rupanya ada lima. Bolehlah tengok sendiri di sini. Bahan pameran juga diatur mengikut zaman. Ada juga tayangan video yang mengambil masa 20 minit yang menjadikan Shaharudin Tambi dan Hairi Othman sebagai penceritanya. Hmm...Muzium Tentera Darat dah gunakan teknologi ni selama 10 tahun, aku ingatkan yang kat Hang Tuan Centre di Melaka the latest.

Pembinaan muzium ini cetusan fikiran mantan Panglima Tentera Darat (PTD), Jen. Tan Sri Md Hashim bin Hussein dalam usaha untuk meningkatkan taraf profesionalisme warga Tentera Darat dengan mengembangkan aspek intelektual, budaya cintakan organisasi dan menghayati sejarah Tentera Darat.


Muzium ini dibahagikan mengikut zaman atau "through the decades", kato uwan den. Ia dikisahkan bermula zaman silat Kesultanan Melayu Melaka, semasa menjadi taklukan Portugis, Belanda dan British. Tidak ketinggalan masa gelap berlawan dengan komunis, era penubuhan Askar Melayu sehinggalah kepada era Tentera Darat Hari ini.

Pasukan Sukarela Melayu yang ditubuhkan pada 1902 merupakan pasukan askar melayu pertama yang ditubuhkan yang kemudiannya dikenali sebagai ‘Malay States Volunteer Regiment’ (MSVR). Abdul Samad Abdullah adalah orang pertama daripada 25 orang yang menjadi Askar Melayu di Skuad Percubaan, kemudiannya wujud Batalion pertama dan kedua di kala Jepun menyerang Tanah Melayu.

Gesaan oleh empat pembesar Melayu kepada pemerintah Inggeris telah mendorong kepada penubuhan Skuad Percubaan seramai 25 orang rekrut pada 1 Mac 1933 di Depot Port Dickson. Saya pasti ramai yang mengenali Leftenan Datuk Adnan yang memang telah berjasa kepada negara sehingga ada filem berkaitan beliau dihasilkan dan untuk pengetahuan anda, beliau adalah didalam pasukan yang ke-90. (dari website muzium TD)

 Meriam yang masih dalam baik kondisinya


Yang lebih menarik ada replika terowong komunis yang bertujuan memberi pengalaman sebenar kepada setiap pengunjung. Disini terdapat artifak asal dan panel grafik untuk membantu pelawat
merasai sendiri bagaimana teruknya para askar kita semasa bertarung dengan komunis dulu. Masuklah terowong tu, tak de apa yang nak ditakutkan pun sebab punyalah luas, dua buah motor pun boleh merempit. Terowong tu tak macam Chu Chi Tunnel di Ho Chi Minh City apatah lagi terowong komunis yang di selatan Thai tu. Gelap dan terpengap macam masuk lubang kubur. Chu Chi Tunnel boleh tahan lagi sebab saiznya dah dibesarkan sikit mengikut saiz pelancong.

Replika terowong bawah tanah sepanjang 142 meter bermula dari Blok B dengan dua pintu keluar iaitu di Kampung Hutan dan Pesawat Caribou. First time aku ke sini hari tu tak perasan pulak terowong ni, anak yang dah pernah ikut rombongan sekolah pun tak cakap. Kita akan ditunjukkan segmen Pengawal PKM, Bilik Sakit, Tempat Tidur, Sasaran Menembak, Barang Rampasan dan Bilik Gerakan.

 'Komunis' yang mengalami kecederaan
 
 Alat penyeksaan @ torture machine
 
 
 Ini Panglima Tentera Darat kita sekarang Jeneral Datuk Raja Mohamed Affandi bin Raja Mohamed Noor

Yang lagi syoknya ada jambatan gantung di belakang kafe. Jambatan ini bukan dibuat untuk komersil seperti di Poring Hot Spring tu ya, hok ni untuk askar. Kecil dan melengkung, berayun. Yang di Poring tu tinggi, kecil tapi stabil. Syok betul mendajal orang muahahahaha.... adik tu punya menjerit Allahuakbar..! Allahuakbar..!!! aduhai kelakar!

Senyum ye dik.. ngeh ngeh

Dan lebih istimewa lagi kami dihidangkan makanan semasa operasi di hutan seperti ubi kayu rebus pisang salai dan ayam pangsun.

Jika ke Port Dickson jangan lupa singgah ya. Setakat dua kali ke sini aku perasan pelawat sentiasa ada di Muzium Tentera Darat ni.

Waktu Lawatan
10:00 pagi – 5:00 petang

Waktu Tutup
Isnin & Selasa

Harga Tiket: PERCUMA (anda digalakkan untuk menderma ke dalam tabung yang disediakan)

Hubungi :
06-6409488, 6409484, 6409481, 6409482
admin@armymuseumpd.gov.my

Muzium Tentera Darat
Kem Si Rusa,
Persiaran Pahlawan,
71050 Port Dickson
Negeri Sembilan, MALAYSIA
Laman Web: www.armymuseumpd.gov.my


Lawatan ke Muzium Tentera Darat adalah sebahagian aturcara yang dirancang oleh Tourism Malaysia Negeri Sembilan dalam memperkenalkan produk-produk pelancongan yang terdapat di Port Dickson. Terima kasih diatas jemputan ini.
 

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free