Makanan eksotik di Cambodia

Makanan eksotik di Cambodia | Berada di Asia Tenggara, Cambodia turut menjadikan nasi sebagai makanan asasi. Nasi biasanya dimakan bersama ikan, sup dan sayur. Bahan-bahan bagi penyediaan lauk dan juadah lain juga tidak banyak berbeza daripada negara-negara di sekitarnya seperti sos ikan, gula kabung, cili, santan, kunyit, serai, halia dan sebagainya.

Makanan di negara Khmer yang pernah dijajah Peranchis ini dipengaruhi banyak negara. Bahagian timur Cambodia kuat dipengaruhi Vietnam manakala baratnya ada campuran citarasa Thailand. Bahagian pesisir pantai biaslah dengan makanan lautnya yang dimasak dengan pelbagai cara. Antara makanan popular yang ai pernah cuba sewaktu di sana ialah Lok Lak (daging goreng dengan sos perang), Nom Ban Chok (mee Khmer) dan Fish Amok (ikan yang dikukus dengan santan).

Selain makanan yang menjadi makanan ruji masyarakat di sana, serangga, siput dan binatang berbisa turut menjadi hidangan kegemaran mereka. Mungkin tiada halangan dalam agama Buddha untuk memakan makanan eksotik tersebut. Serangga yang digoreng cili tu nampak ermm sedap! hahahha... aku tak try pun... cukuplah sekali makan ulat mulung (ulat sagu) goreng masa di Sibu dulu. Tak tahulah bagaimana perasaan kalau aku kunyah ulat sagu yang hidup segar gebu dan montok tu. Menguit-nguit atas lidah agaknya hahahha... 

Jom tengok gambar makanan eksotik ni!



Makanan/gorengan yang dijumpai di Phnom Penh.

Labah-labah goreng.

Siput tumis serai.

Siput goreng pedas.

Anak ular goreng pedas. Mau?

Dalam perjalanan ke Siem Reap dari Phomn Penh, bas berhenti rehat di Kampong Thom Market. Terjumpa yang ini pula. Lipas tu nampak macam kurma pula time tengah puasa ni hahahah...

Lipas. Crispy benar nampaknya heheh..

Pelbagai serangga.



Aku rasa biasa je bila nampak benda-benda ni.. taklah seteruk ternampak anjing panggang di Ho Chi Minh euwww...



Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free