Apa Istimewanya 6/6/2016?

SI MATI LEBIH MEMILIH UNTUK BERSEDEKAH SEANDAINYA DIA DIKEMBALIKAN KE DUNIA

KENAPA SI MATI LEBIH MEMILIH UNTUK BERSEDEKAH SEANDAINYA DIA DIKEMBALIKAN KE DUNIA?

Sebagaimana firman Allah, "...wahai Tuhanku, alangkah baiknya Engkau lambatkan kedatangan ajalku ke suatu masa yg sedikit saja lagi, supaya aku dpt bersedekah....." -(surah al munafiqun:10)
Sedangkan dia tidak pun berkata "supaya aku dapat mengerjakan umrah" atau "supaya aku dpt solat" atau "supaya aku dpt berpuasa"?
 
Seorang ulama berkata, "Tidaklah seseorang yg tlh mati itu menyebut utk bersedekah melainkan kerana kehebatan pahala yg telah dilihatnya selepas kematiannya.."
 
Maka hendaklah kamu perbanyakkan sedekah kerana sesungguhnya seorang mukmin akan berada di bawah teduhan pahala sedekahnya pada hari kiamat nanti.
 
Bersedekahlah utk saudaramu yang telah pun meninggal dunia kerana sesungguhnya mereka amat berharap untuk kembali ke dunia untuk bersedekah dan melakukan amalan soleh.
 
Oleh itu realisasikanlah harapan mereka. Dan latihlah anak-anakmu supaya membiasakan diri dengan bersedekah.
 
Bersedekahlah.. Sesungguhnya Allah memberi ganjaran kepada orang yg bersedekah.
 
Adakah anda pernah membaca tentang faedah bersedekah?
1. Amalan sedekah itu adalah salah satu pintu daripada pintu-pintu syurga
2. Sedekah adalah sebaik-baik amalan soleh dan sebaik-baik sedekah ialah memberi makan
3. Pahala sedekah akan menaungi pemiliknya pada hari kiamat dan melepaskannya dari azab neraka
4. Sedekah dapat memadam kemurkaan Allah dan kepanasan kubur
5. Sedekah adalah sebaik-baik hadiah buat si mati, yang paling bermanfaat untuknya di kubur dan yang ditambah oleh Allah akan rezeki (kerana bersedekah)
6. Sedekah adalah satu penyucian harta dan jiwa dapat menggandakan kebaikan.
7. Sedekah adalah punca kegembiraan si pemberi dan punca wajahnya bercahaya di hari kiamat
8. Sedekah menjadi pengaman dari ketakutan pada hari huru hara besar dan hari yang tiada kesedihan kerana hilangnya sesuatu daripadanya (hari kiamat)
9. Sedekah menjadi punca keampunan terhadap dosa dan penghapusan daripada kejahatan
10. Sebagai pembawa berita gembira tentang pengakhiran yang baik dan punca doa malaikat buatnya
11. Orang yang bersedekah adalah orang yang terbaik di kalangan manusia.
12. Pahala sedekah pula adalah untuk semua yang berkongsi tentang sedekah itu (bukan hanya untuk si pemberi)
13. Pemberi sedekah dijanjikan kebaikan yang banyak dan pahala yang besar
14. Orang yang suka menginfaq adalah salah satu sifat orang yg bertaqwa.
15. Dan sedekah menjadi punca lahirnya kasih sayang hamba Allah kepada si pemberi.
16. Sedekah tanda dermawan dan salah satu tanda kemuliaan dan kemurahan hati
17. Bersedekah memustajabkan doa dan merungkaikan segala kesulitan.
18. Bersedekah menolak bala dan menutup 70 kejahatan di dunia.
19. Sedekah memanjangkan umur, menambah rezeki, menjadi punca rezeki dan kemenangan
20. Sedekah menjadi ubat, penawar dan penyembuh
21. Sedekah menghalang kebakaran, tenggelam akibat banjir dan kecurian
22. Pahala sedekah adalah tetap (tidak berbeza-beza) walaupun diberikan kepada haiwan ternakan atau burung2.
 
Kupasan Kitab Ziarah ke Alam Barzakh (Al Imam Jalaluddin As-Suyuti)

Restoran Makanan Halal di Ao Nang, Krabi

Restoran Makanan Halal di Ao Nang, Krabi | Penduduk Krabi yang muslim dan bukan muslim lebih kurang sama jumlahnya. Walaupun Thailand didominasi oleh non muslims yang majoritinya beragama Budha, makanan halal tidaklah sukar untuk didapati terutama di bahagian selatan Thailand.


Kebanyakan restoran dan gerai penjaja yang menjual makanan halal akan mempamerkan tanda 'halal' dalam tulisan jawi. Kalau takde tanda halal tapi penjualnya bertudung elok bertanya dulu sebab pemakaian tudung tu mungkin atas alasan kebersihan je.
Walaupun banyak restoran yang mendakwa 100% halal ada juga menghidangkan alkohol. Jenguk-jenguklah dulu ya.


Restoran Makanan Halal di Ao Nang:
Halal food are easily available in Ao Nang so tak perlu susah hati sangatlah eh. Boleh lupakan Maggi dan Brahim's sekejap ;-)

1) Restoran Lemon di Nopparat Thara Beach. Deretan hujung yang menjauhi Ao Nang.

2) May & Zin di Nopparat Thara Beach. Yang ni dekat plaza.

3) Arbadi Restaurant juga di Nopparat Thara Beach. Yang ni pun dekat plaza.

4) Bangboo Restaurant di Ao Nang. Restoran besar ini terletak berdekatan Masjid Ao Nang dan Ibis Hotel. Cawangannya di deretan sebelah bawah dengan nama Bamboo. Harga makanannya berpatutan.
5) Restoran Ruen Preutsa, di Somkiet Buri Resort (berhadapan McDonald). Untuk makanan muslim Thai terbaik boleh cuba di sini. Seafood dan western food pun ada.
6) Restoran White Orkid di Ao Nang Princeville Resort (pemiliknya muslim). Resort ini dekat pantai, tak jauh dari corner tu.
7) Sederet dengan McDonald ada satu... Restoran Firdaus, disebelahnya ada kedai lukisan.
8) Lorong depan Phranang Place ada kedai makan.
9) Berdekatan simpang ke Ao Nang Backpackers Hostel dan Mini Boxtel. Di bawah ada gerai roti pisang @ banana pancake, di atas ada restoran kecil. Nasi goreng Thai 70b.
Banana pancake. Sumber di sini.

10) Nong Eed restaurant berdepan McDonald.

11) Seperti yang sudah aku ceritakan sebelum ini di sini, terdapat deretan gerai makanan halal berhampiran Krabi Resort dan Masjid Ao Nang.
Indian restaurant pun banyak tapi banyak juga yang menjual arak sekali. Selalunya mereka akan approach kita dengan 'menjual' roti canai dan teh tarik. Dah cop kat dahi orang Malaysia kot hehe..
Ada lagi... setiap kali lalu di lorong-lorong tengok juga sebelah dalamnya. Memalam ada yang menjual nasi di kawasan lapang di situ. 
 
 
**Kalau nak tahu di mana boleh dapat souvernir murah sila baca blogpost yang sebelum ini.

Al Meroz Hotel | Thailand first halal hotel

Al Meroz Hotel | Thailand first halal hotel | Berita mengenai pembukaan hotel baru di Bangkok yang mendapat pengesahan halal. Al Meroz Hotel dijangka akan dibuka pada bulan Julai 2016 nanti.

 
Jika servisnya bagus, aku yakin hotel ini akan 'diserbu' pelancong Malaysia. Kalau lokasinya berdekatan BTS Skytrain atau MRT lagilah laku. Giler best sebab ada tingkat khas untuk wanita sahaja dan rooftop swimming pool yang akan digunakan oleh lelaki dan wanita di waktu yang berbeza. I've told you before, jika berbisnes berdasarkan muslim needs semua bangsa dan agama akan mendapat faedahnya. Ada 1.6 bilion masyarakat islam di dunia ini menggambarkan betapa besarnya industri halal (bukan hanya makanan) yang boleh dikembangkan.
 
Mari kita baca berita ini:
 
Thailand gets first halal hotel.
 
Xinyi Liang-Pholsena, reporting from ITB Berlin, March 10, 2016
RECOGNISING the immense potential of a market of 1.6 billion Muslims worldwide, the new 242-room Al Meroz Hotel, which soft-opened in Bangkok’s predominantly Muslim enclave of Ramkhamhaeng last November, has initiated efforts to establish its presence at this year’s ITB Berlin to get travel agents in Europe acquainted with Thailand’s first halal property.
 
“Our target markets are Muslims living in France, Germany and Scandinavia – European countries with significant Muslim communities – as well as Austria and Eastern European countries like
Serbia,” said Sanya Saengboon, managing director & general manager of Al Meroz Hotel.
 
 
 
 
 


 He said that despite the impressive growth figures involved with the lucrative Muslim travel market, European travel agents had yet to show an eagerness for this niche sector. “I expect Europe’s Muslim outbound market to grow, especially to South-east Asia, as the region is still perceived as an exotic destination,” he added.
 
The attention on Europe’s Islamic population is also part of the four-star property’s strategy to diversify its current Muslim market sources of Indonesia, Malaysia, Brunei and domestic travellers from Southern Thailand, Sanya told TTG Asia. Muslim guests currently make up 50 per cent of the hotel’s clientele.
 
Apart from ITB Berlin, Al Meroz Hotel will also be attending global travel trade shows such as the Arabian Travel Market and World Travel Market this year. Plans to conduct roadshows to the Central Asian nations of Kazakhstan, Uzbekistan and Azerbaijan are in the pipeline as well.
 
The hotel is certified as a Muslim-friendly hospitality provider by the UAE’s Gulf Halal Center. It offers halal restaurants, a women-only floor, separate prayer rooms and a rooftop swimming pool open at different timings for male and female guests. A copy of the Quran, qibla (direction to Mecca), prayer times and mat are also available in the rooms and suites.
 
Owned by the Thai-Muslim TS Family Group, the halal-friendly environment is part of Al Meroz Hotel’s values and not simply a business decision, said Sanya. A dry hotel is as lively as any other, he insisted, when questioned on the hotel’s alcohol-free policy.
 
And despite its halal-friendly label, Al Meroz Hotel is able to cater to non-Muslims as well. “We have a good mix of corporate and leisure tourists from Thailand and overseas. Our first few guests are from the non-Muslim Western world and we had many non-Muslim groups from China during the (recent) Lunar New Year period (in February),” commented Sanya.
 
A grand opening for Al Meroz Hotel has been scheduled for July 2016.
 

Percutian Jimat Saya di Ao Nang, Krabi | Menikmati Ao Nang Dengan Roda Dua

Percutian Jimat Saya di Ao Nang, Krabi | Menikmati Ao Nang Dengan Roda Dua | Hari ketiga di Ao Nang hanya untuk bersantai-santai saja. Berpagian di tepi pantai untuk menikmati pemandangan indah di situ. Sungguh tenang dan mendamaikan suasana tepi laut dengan deretan bot berlabuh. Tak jemu mata memandang.




   
Aku membuat keputusan untuk tidak mengikuti mana-mana pakej ke pulau selepas mek saleh yang bersama ke James Bond Island beritahu dia frustrated sebab tour package yang dia ikuti ke Phi Phi Island hanya sebentar. Tak puas relaks dan mandi air laut yang jernih. Pengalaman aku sendiri pun begitu. Rushing sangat semasa di Koh Panyee. Kena berangan untuk datang kembali ke Krabi. Pakej memang banyak, nak pergi ke pulau-pulau, nak menunggang gajah, nak berkayak, nak naik ATV, nak hiking... semua ada. Hulur saja THB atau USD.
Aku sewa sebuah motorsikal dengan kadar 200b untuk 24 jam. Awalnya nak sewa sekejap je tapi dia kata rate sama so no choice lah.

Motor-motor yang disediakan dibasuh setiap hari dan dilap sampai berkilat. Helmet pun menarik dengan pelbagai warna dan corak. Mereka bagi pinjam Yamaha dengan minyak setengah tank. Minyak tu cukup untuk 50km perjalanan tapi aku isi juga seliter sebab bercadang nak ke tempat-tempat lain juga. Apa nak dirisaukan sangat... kalau jarum tu tunjuk kat 'E' sekalipun bukannya terus mati, ada buffer lagi. Tergelak mamat kat petrol station tu bila dengar aku nak top-up seliter hehe..
Helmet wajib dipakai di Ao Nang. Siang tu aku pakailah sebab nak berjalan jauh tapi ramai je yang boleng aku tengok. Relaks je lalu depan polis trafik hehe... only in Thailand! Seronoknya dapat menunggang motor tepi pantai dengan tak berhelmet, berangin je. Rasa lega lepas bebas tanpa peraturan jalan raya hahah... tapi dalam berita beberapa hari lepas Thai authority pun nak enforce dengan lebih tegas undang-undang jalan raya mereka. Aku sukalah cara sekarang ni... kalau bermotor di Langkawi tak perlu pakai helmet kan best.
  
Tujuan yang pertama ke Krabi Outlet Village di Krabi. Sempat jugalah singgah masjid Ao Nang dan Central Krabi mosque sekadar bergambar. Dari Ao Nang ke Krabi senang je... ikut je signboard ke Krabi. Ada jalan shortcut tapi masa balik tu baru tahu. Masa nak balik ke Ao Nang tu confuse sikit sebab aku dari pekan Krabi, main agak-agak je route yang driver songteaw bawa hari pertama dulu. Time pergi lalu depan Masjid Ao Nang time balik lalu Noppara Tharat Beach gituh. Sampai juga kan?

Krabi Outlet Village black out semasa aku sampai tu. Acaner? Staf pun dok berkipas tangan. Outlet ni tak besar sangat sekejap je dah habis pusing. Aku lepaklah kat luar tu dalam setengah jam mengunyah gajus yang umphhh sedapnya dengan harapan bekalan elektrik akan pulih tapi nan hado... aku pun start enjin pergi ke Tesco Lotus pula. Sama kes tapi di sini teranglah sebab guna generator. Kedai kekecil dalam tu tutup. Bahayakan... Di food court Tesco Lotus dan Big-C disediakan sebekas air panas untuk merendam sudu garfu. Bagus!

Krabi Outlet Village

Ke mana lagi nak pergi eh? Aku bawa motor hingga ke airport mencari Central Mosque tapi tak berjumpa sebab mencari di salah tempat hehe... rupanya terletak di jalan menuju Ao Nang. Ngeh. Terbakar muko den dek panas matahari. Nasib baik dah laku hahah..

Krabi Central Mosque
Petang tu singgah di Nopparat Thara Beach malam pun pergi lagi. Banyak juga hotel/resort di sini tetapi tak happening macam Ao Nang. Seriously aku suka Ao Nang.


SUNSET IN AO NANG
Menunggu matahari terbenam.




 



NOPPARAT THARA BEACH
Pantainya sepanjang 5km bersebelahan Ao Nang dan terbahagi kepada dua oleh sungai. Yang berkongsi jalan pantai dengan Ao Nang ini lebih maju. Ia lebih dikenali sebagai Klong Haeng atau 'sungai kering' oleh penduduk tempatan yang merujuk kepada air laut yang surut begitu jauh sehingga kita boleh berjalan ke pulau di hadapannya.

Nama Noppharat Thara sebenarnya adalah nama taman negara yang juga terletak di situ. Tak ramai pelancong sunbathing di pantai ini kerana mereka lebih suka melakukannya di pulau-pulau yang lebih cantik dan jernih airnya seperti Hong island dan Phi Phi Island.

Kawasan perniagaan di pantai ini terbahagi kepada dua. Satu seksyen cantik dengan kedai kemas tersusun siap menjual barangan branded dan ada kolam ikan karp. Satu seksyen lagi biasa biasa sahaja nampak macam diusahakan orang kampung.


AKTIVITI MALAM DI AO NANG
Aku suka lepak berdekatan dengan Violin Corner Bar & Grill sebab ada persembahan nyanyian sambil bermain biola. Setiap malam tempat tu memang penuh dan tourists veteran enjoy menari di luar bar tersebut. Seronok melihat mereka menari dengan pasangan masing-masing.

Dimana Violin Corner Bar & Grill? Susur jalan ke McDonald. Dari pantai tu terus naik ke atas.

Malam tu berurut lagi. Kali ini di Sabai Massage, lorong menuju Peace Resort & Spa. Kiranya bertentangan dengan Mc Donald jugalah. Masseuse Suk terbaiklah! She's very experience dan bersopan. Gembira dapat bagi sedikit tips kat dia. Oh ya, how much tips should we give? Range nya 10-20% daripada harga servis. Kalau kita bagi terlebih sangat ia akan merosakkan market.

Oleh sebab last day baru sewa motorsikal maka barulah tahu di atas sana ada masjid. Masjid Ao Nang bertentangan dengan Ibis Hotel. Senanglah awak nak solat Subuh berjemaah di masjid kalau stay sini. Di malam hari ada ramai peniaga muslim berniaga makanan dan souvenir seperti t-shirt di depan masjid ni.


Ao Nang Mosque
 
Halal street food ini berdekatan dengan Krabi Resort. Selepas Noppara Tharat Beach dan sebelum memasuki kawasan pantai Ao Nang kita akan jumpa deretan gerai ini. Dibuka petang hingga malam. Ramaiii pelanggannya, mat saleh pun suka makan di sini tapi agak bersepah sikitlah disebabkan pinggan kertas yang lambat dikutip dan yang diterbangkan angin. Elok jika mereka menyediakan tong sampah supaya senang pelanggan membuang saki baki makanan.


Nak beli souvenir murah?

Sila cari gerai tepi jalan di depan Jose Pizzeria on the way ke McDonald. Harga key-chain dan fridge magnet yang dijualnya lebih murah daripada kedai-kedai di sepanjang Ao Nang Beach tu. Permintaan untuk diskaun tak akan dilayan.

 
 Seni kreatif di atas kulit kerbau

BANGLA GATAL DI AO NANG
Malam kedua di Ao Nang aku minum di satu Indian Restaurant tu. Yang approach kita di luar tu boleh cakap Melayu, "mari kak minum teh tarik, roti canai pun ada..." gittewww ayat standard nak menarik Malaysians.

Waiter di dalam pun asal Bangladesh juga. Masa dia hantar teh tarik tu kan dia cakap, "kaka nak order apa bagi tahu saya. Kaka nak jumpa saya, saya habis kerja pukul 11". Aku senyum je lah.

Bila aku nak balik dia cakap lagi yang dia akan habis kerja pukul 11 malam. Motif ???

Pekerja Bangladesh tu pernah bekerja di Malaysia selama tiga tahun. See, dok negara kita tiga tahun pun kemain fasih cakap Melayu. Mereka ni sebenarnya 3-6 bulan dah boleh menuturkan BAHASA KEBANGSAAN KITA dengan baik. But some of us Malaysians? krik krik..

Malam esoknya selepas berurut aku terpaksa melalui restoran itu lagi, Aku berjalan laju sambil memandang ke seberang jalan, tetiba dia terpacul, "kenapa kaka tak datang semalam? Saya sudah cakap saya habis kerja di pukul 11. Nanti pukul 11 kaka tunggu..". Ko pehal? Desperate sangat ke? Gila! Aku merungut dalam hati je la... jalan terus lelaju. Vongoks. Hahahah...


JADI MENARIK SANGAT KE AO NANG? BEST KE?
Aku suka Ao Nang. Very relaxing.

Walaupun ramai pelancong tapi Ao Nang tenang je dan banyak pulau serta lokasi/aktiviti menarik boleh kita buat/kunjungi dari sini. Yang kuperhatikan ramai Bangladeshis/Indian/Pakistan berniaga di sini. Di Ao Nang ni tak pula nampak ramai wanita Thai menjadi social escort. Mungkin masyarakat muslim sama ramai dengan non muslim kot.











Motivasi Pagi | Yakinlah Nikmat Allah Seluas Lautan

Cara Permohonan UPU Online

Assalamualaikum.

Rasanya masih belum terlambat untuk mewar-warkan cara memohon kemasukan ke universiti awam melalui UPU Online. Sila rujuk gambar ini ya anak-anak.

Kredit: Bahagian Pengajian Tinggi


Di tahun 1990an dulu borang permohonan ke ITM dijual secara fizikal oleh Pos Malaysia sebelum diambilalih bank komersil. Bank menjualnya dengan harga RM10.50 satu set dengan mengambil 50 sen tersebut sebagai upah; lebih rendah daripada yang dicaj Pejabat Pos sebelum itu.

Yang aku pelik di zaman internet ni yang tiada borang fizikal tetapi nombor PIN dijual dengan harga RM15.64 sen. Mengapa? Bukankah sepatutnya teknologi dicipta untuk mengurangkan kos? Jika pihak UPU perlu mencetak permohonan untuk simpanan sekalipun ia tidak akan mengakibatkan kos melebihi RM5 bagi seorang pelajar. Pelik sistem di Malaysia ni. 

Di UK, membeli CD secara fizikal lebih mahal daripada online. Setakat yang aku tahu masa ke sana dululah.

Aku ni bukan apa... kasihan sangat dengan pelajar-pelajar miskin yang nak makan pun belum tentu mampu. Dah lah kena bayar RM15.65, mungkin mereka perlu menyewa pc lagi di cyber cafe. Duit lagi tu. Selalu aku terdengar keluhan penoreh getah di kampung. 

Lagi satu, kami pernah bertanya kepada orang kuat sebuah universiti ketika itu mengenai penjualan borang permohonan satu kursus tu. 

"Berapa ramai students yang uols nak ambil ni?"

"50 orang jer.."

Sobar jo lah. Jual borang sampai beribu.

Jangan kecewa sangat ya anak-anak... tak dapat sambung belajar di IPTA selepas SPM cuba lagi selepas STPM. Rezeki kita kekadang lewat tetapi insyaAllah berbaloi menunggu. Ada kawan acik repeat SPM sebelum masuk U tapi dah jadi tauke besar sekarang.







Percutian Jimat Saya di Ao Nang, Krabi | Pakej Murah Ke James Bond Island

Percutian Jimat Saya di Ao Nang, Krabi | Pakej Murah Ke James Bond Island | Hari kedua di Ao Nang telah dirancang untuk ke Pulau James Bond. Puas hatilah dapat harga pakej paling rendah 950b sahaja. Ada yang pernah dapat lebih rendah ke? Beritahulah ejen mana.

Jika sebelum ni time nak minta tolong orang shoot je guna handphone, sejak hari pertama di Ao Nang aku mengambil gambar hanya menggunakan Lenovo S660 sebab lens problem. Camera handphone tu dalam keadaan terang cun ler gambarnya, dalam low lights hampeh. Lain kali kalau nak beli handphone kena menyorok bawah meja tutup dengan table cloth untuk test dulu sebelum bayar.

Pukul 8.30 van pick-up di hotel. Masa ni lah baru kita tahu ada banyak resort yang agak besar yang tidak terletak di tepi pantai. Aku pilih naik long tail boat sebab nak bersantai je, kalau nak cepat boleh book speed boat. Yang tak disangkanya naik bot panjang ni boleh lencun habis kena air laut hahaha...

Lokasi pertama yang dilawati selepas 1 jam 20 minit menaiki van ialah Monkey Cave atau Suwankhuha Temple. Aku tengok monyet-monyet tu aje tak masuk pun dalam gua yang ada reclining Buddha tu. Punyalah banyak monyet... cuak jugalah manalah tahu kot dirampasnya sunglass atau kamera macam di Bali tu. Kalau rasa nak feed the monkeys boleh beli kacang, jagung atau pisang yang dijual.
Cuba kira berapa ekor monyet dalam gambar ni.

 Bukan masuk masjid je kena tutup aurat ye... nak masuk rumah ibadat lain pun kena berpakaian sopan sesuai dengan masyarakat bertamadun. Monyet je tak perlu ikut peraturan.

 Suwankhuha Temple (Monkey Cave)


Kemudian kami naik bot dari Samchong Pier terus ke Panyee Island for lunch. Dah lama sangat teringin ke muslim village ni, kalau boleh nak berlama-lamaan melihat kawasan. Nak tengok bagaimana hebatnya orang dedulu membina kehidupan. Koh Panyee dahulunya diteroka oleh nelayan Indonesia. Mereka berpesan sesama sendiri sesiapa yang berjumpa kawasan banyak ikan, buatlah tanda dan binalah kehidupan. Sekarang ni ada 360 keluarga dengan 1,685 penduduk. Pemandangan di laut tu memmang cantik.

Sebagai seorang yang meminati masakan Thai, makanan di restoran yang kami pergi failed! Yang dihidangkan sup sayur, sup ayam, telur dadar, ayam goreng cicah sos yang anak bongsu aku pun akan kata tak pedas, ada satu lagi lauk yang macam udang tepung tapi liat macam cekodok je hehhe... err udang ada kot dan buah. Buah tu sedap, manis. Kot ye pun tak nak masak yang pedas sebab mat saleh tak tahan hidangkanlah juga tomyam. Itukan trademark Thailand. Maka betullah apa yang aku baca dalam review yang dibuat pelancong sebelum ini. Aku ingatkan mereka kata makanan tak sedap sebab bukan staple food mereka.

Sebenarnya ada banyak restoran di sana tapi tour guide kami bawa ke restoran yang itu :-( Tak puas makan.
 Kedai cenderahati di bahagian belakang restoran. Belakang lagi perkampungan air.

Tak tahulah sama ada ini padang bola yang aku nak tengok tu atau ada padang lain. Yang ini depan kelas Panyee School. Lihatlah pemandangan di sekelilingnya, kagum!



 Panyee School. Nampak tak bebudak tadika yang tengah syok tidur dalam kelas tu... kira transit lah kot.

Pernah tengok video pendek mengenai pasukan bolasepak Panyee FC yang merupakan antara pasukan terhebat di selatan Thailand? Dahulunya Panyee FC hanya berlatih di atas 'padang papan' yang dibina di atas permukaan laut. Itulah pertama kali aku dengar mengenai pulau ini and of course videographer tersebut (dan pengarahnya)  memiliki bakat yang sangat hebat. Panyee FC membuktikan kekurangan fasiliti bukanlah alasan untuk tidak menjadi pasukan yang dikagumi. Begitu jugalah SRIAS FC, Sekolah Agama Rakyat ini tanpa padang tetapi memiliki pemain boalasepak cilik yang bagus. Kalau nak berikan bantuan baju ke.. shin pad ke.. minuman ke.. atau sumbangan kewangan boleh hubungi coach mereka ya.

Sayangnya kami diberitahu hanya berhenti 30 minit di sini. Tercungap-cungap aku mencari padang tu... dah bertukar simen. Kalau lama sikit bolehlah solat di masjid kampung air tu.

(Sila tonton video Panyee FC di sini.)

Selepas itu kami 'cuci muka' lagi dalam bot untuk berkayak di Tham Lot Cave, Phang-Nga Bay (aku dengar guide kami tu sebut Thamtaluk... hmm ontahlah jang). Kita jadi penumpang je... ada tekong yang tolong kayuhkan. Tak syok sangatlah sebab tak boleh paddle sendiri. Satu kayak dua penumpang. Elok duduk seat tengah, yang depan kurang selesa sebab bahagian depan kayak kan lebih tinggi daripada bahagian lain so bila kita berlunjur tu agak tak selesalah.




 Kalau haus boleh beli air kelapa kat bot berpayung tu.


Mungkin kita tak dibenarkan berkayuh sendiri disebabkan keadaan berombak bila ramai sangat orang yang menuju ke tempat yang sama. Mencabar jugalah kalau paddle sendiri. Cantik sangat pemandangan dalam gua tu...rugilah siapa yang tak ambil pakej berkayak ni. Pengalaman berkayak keluar masuk gua sangat menarik tetapi sekejap saja. Memang kilang cetak duit betul hahah..

Selepas berkayak kita akan naik semula ke bot besar dan dihidangkan minuman. Time tengah haus tu kan dapat pula air manis nikmatnya... terasa sejuk je lalu di kerongkong. Tak cukup secawan beb.

Next, kami dibawa ke Kao Ping Kan dan James Bond Island. Beribu pelancong asing di situ terutama dari barat. Dapat bergambar sajalah, nak mandi pun terkejar-kejar masa. Nak dapatkan clean background dalam gambar? Payah beb. Ada aje yang akan enterframe.




My name is Bond, James Bond.





 National Park

My name is Khan, Shah Rukh Khan. People in Malaysia awarded me a 'datukship' so please call me Dato Shah Rukh Khan. Takde makna. Ntah apa apa ntah. Cuba namakan tempat shooting filem dia yang terkenal tu sebagai "Kebun Bunga SRK" atau "roundabout Shah Rukh Khan" atau nama lain yang berkaitan mesti bertambah ramai orang ke negara kita semata-mata nak tengok 'tempat shooting filem Shah Rukh Khan'. Rasanya di Pulau Redang je yang famous dengan bangunan yang terlibat dalam sebuah filem Hong Kong; tapi takde pula aku nampak signboard maklumat tu.

Semasa dalam perjalanan balik tu tetiba enjin bot mati. Tak tahulah rosak ke.. kehabisan minyak ke... tetiba James Bond datang to rescue us. Gituh.




Last sekali kami ke Lungkhai Fruits Garden. Ladang buah-buahan tropika yang sama macam di Malaysia ni. Suasana ladang tu best lah, berehat sebentar sambil makan buah. Kalaulah musim durian seronoknya....

Lungkhai Fruit Garden

Konklusinya, dengan harga pakej 950 baht kita akan mendapat:

- Naik van berhawa dingin ke Phang-Nga Bay
- Melawat Suwankhuha Temple (Monkey Cave). Nak masuk temple kena bayar 100b rasanya.
- Melawat Khao Ping Kan dan James Bond Island
- Berkayak di Tham Lot Cave
- Lunch di Koh Panyee muslim village
- Berehat dan mandi-manda di air terjun diluar musim kemarau
- Melawat ladang buah-buahan tropika Lungkhai Fruits Garden


Malam tu aku pergi berurut lagi. Kali ni ambil Thai massage saja... 200 baht. Kita akan dibawa bersedia di atas tilam yang bertirai sementara menunggu tukang urut. Sekali dia sampai... kussss semangat badan dia hahahhaha.... sekali tekan je prappp belakang aku. Sedaplah dia urut cuma mungkin staf baru kot, kejap ke kiri kejap ke kanan. Yang dah pro akan urut mengikut aturan, dah habis sebelah baru buat sebelah badan lagi.


**Sekilas mengenai Panyee Football Club.

TMB bank have launched a new brand vision "Make THE Difference" by making a film to inspire people to start thinking differently. With a hope that they will start to Make THE Difference to their own world. It doesn't have to be big, but a little can create positive changes. This film is based on a true story. In 1986 a football team that lived on a little island in the south of Thailand called "Koh Panyee". It's a floating village in the middle of the sea that has not an inch of soil. The kids that lived there loved to watch football on TV, and really wanted to play for themselve The kids here loved to watch football but had nowhere to play or practice. 


in 1986, a group of young football (soccer) fans in the island fishing village of koh panyee decided to start their own football team. recognizing that their rocky island provided no open space for the sport, the children collected scrap wood and built a floating dock in the middle of the ocean to serve as their field. Their passion and ingenuity, combined with the technical skills they developed through practice on such a small, rough field, were the start of history. the team began to enter competitions on the mainland, and their success turned the Panyee FC into what is today one of southern thailand’s best football clubs, having won the ‘youth champions of southern thailand’ competition for the last seven years.



Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free