Showing posts with label halal food. Show all posts
Showing posts with label halal food. Show all posts

Mudahnya mendapatkan makanan halal di Chiang Mai. 12 Lokasi restoran untuk anda cuba masakan utara Thailand

Mudahnya mendapatkan makanan halal di Chiang Mai. 12 Lokasi restoran untuk anda cuba masakan utara Thailand | Masyarakat Islam di Thailand berjumlah empat peratus daripada keseluruhan penduduk dan berstatus minoriti. Kebanyakannya bertumpu di Bangkok dan selatan Thai. Penduduk di Sungai Golok, SatunYala, Pattani dan Narathiwat adalah komuniti Melayu-Siam yang beragama Islam dan berbahasa Thai serta Bahasa Melayu dialek Kelantan. Oooo kecek Klate kito.


Selain daripada Bangkok dan selatan Thai, warga beragama Islam bertebaran di pelbagai daerah dan wilayah akibat penghijrahan, dakwah dan perkahwinan. Di Chiang Mai, masyarakat Islamnya tidaklah terlalu ramai dan bertumpu di kawasan bandar. Mereka ini terdiri daripada chinese muslim yang datuk neneknya berasal dari Yunnan, China. Ada juga dari India selatan dan sebahagian kecil pula dari Myammar.

Masjid Hidayatul Islam Banhaw berdekatan Night Bazaar menjadi masjid utama di Chiang Mai. Kawasan Ban Haw dan Sanphakoi didominasi etnik Yunnan malah masjid tersebut dibina oleh mereka selain enam masjid Cina yang lain di bandar ini. Manakala kawasan Chang Peuak and selatan Changklan didominasi orang Asia selatan seperti Benggali. Perkampungan yang bermula seawal 1830 ini turut memiliki Masjid An Nur berwarna hijau-putih yang terletak di Chotana Road, selepas Chang Peuak Gate.

Mendapatkan makanan halal di bandar Chiang Mai yang tenang ini tidaklah susah cuma agak mencabar sedikit bila ke luar kota. Sama ada kita berlapar sehingga balik ke city centre, bawa bekal atau makan seafood dan sayuran di mana-mana restoran.


Lokasi untuk mendapatkan makanan halal di Chiang Mai

Tips penting: Carilah masjid!

1) Halal Street Hilal Town (berdekatan night bazaar)
Ini kawasan di sekitar Masjid Hidayatul Islam Banhaw sepanjang 200 meter. Ada banyak kedai makan Islam di sini. Nak citarasa Thai atau Cina, semua ada.




2. Khao-Soi Islam (082-3920142 / 095-4472557)
Alamat: 22-24 Charoenprathet Rd Soi 1, Muang Chiang Mai 
(berdekatan Masjid Hidayatul Islam Banhaw)

Waktu beroperasi: 10 pagi – 6 petang (Jumaat tutup)
Harga: THB30-50 setiap satu

Restoran ini terkenal dengan resepi asli Khao Soi - egg noodles with coconut curry broth tops with dried condiments. Kalau tour guide aku suggest mee ni mesti aku try. Aiyoo rugi. Menu lain yang popular ialah Thai beef briyani (khao mok neua). Cubalah bila ke Chiang Mai.


3. Anusarn Market
Hanya 200 meter daripada Masjid Hidayatul Islam Banhaw, banyak halal food yang ditawarkan sama ada nak selera Thai, Arab, India atau Cina. Walau pun makanan Arab dan India tu sedap tetapi perhati dulu harga sebelum order, takut berderau darah bila terima bil  😂😂😂


4. Box Shop
Alamat: 185/6 Changklan Road.

Jika dari Anusarn Market, jalan terus melepasi Royal Princess Hotel.


5. Masjid At Taqwa atau San Pa Koi Mosque
Alamat: 141 Bumrungraj Rd Soi 2.

Ada halal mini market bersebelahan . Restoran makanan halal pun ada. Kalau berjalan kaki dari night bazaar tu dalam 20 minit.


6. Gerai Chicken Biryani 
Dekat Chiang Mai Gate (malam sahaja), depan of 7-Eleven. Di weekend night market pun ada.

IMG_4636new
Sumber di sini.

7. Tang Jai Tham Halal Cuisine
Tak jauh dari Chiang Mai Gate. Berpeluh aku tawaf mencarinya huhuu... salah jalan. Padahal kalau ikut jalan sebelum The Dorm Chiang Mai tu dekat sangat.




8. Yaring Cuisine (+66 53 234 414)
37 Old Changmoi Road, Chiang Mai 50300, Thailand
Waktu beroperasi: 10 pagi – 8 malam

Restoran ini milik warga Malaysia yang juga memiliki hotel muslim friendly sendiri.
Sumber Yaring Cuisine.

9. Baan Pi Huen Nong Halal Restaurant (053-963438 / 098-8892688)
Alamat: 349/1 Moo 5, Super Hightway (Chiang Mai - Lampang) Rd., Yang Noeng, Saraphi, Chiang Mai 50140
Waktu beroperasi: 11 pagi - 10 malam

Satu-satunya restoran di Chiang Mai yang menghidangkan Khan Toke Muslim, makanan utara Thai dalam peralatan kayu. Restoran dengan binaan kayu keras ini berkonsep terbuka, boleh makan di meja atau duduk bersila. Setiap hari ada cultural show bermula 7.30 malam. 



10. Babylonian Iraqi Restaurant
Alamat: MAYA Lifestyle Shopping Center, Chiang Mai. 
Waktu beroperasi: 11 pagi – 10 malam

MAYA ni tak jauh dari One Nimman shopping gallery yang baru tu. Restorannya di tingkat empat. Mereka juga ada outlet di Kalare Night Bazaar. Aku makan cheese naan, lembut dan sedap! THB120 sekeping 😭


11. Fatimah Burger House (+66 53 820 690)
Alamat: Charoen Prathet 1 Alley, Tambon Chang Moi, Amphoe Mueang Chiang Mai, Chang Wat Chiang Mai 50100, Thailand (depan Masjid Hidayyatul Islam)
Waktu beroperasi: 9 pagi - 9 malam
Harga : THB50- 200 setiap satu

Kedai ini famous dengan homemade burger mereka sendiri. Pizza, fish and chip, tuna salad dan steak dihidangkan dengan porsi yang besar, boleh dimakan dua orang. Makanan Thai pun ada.

12. Mae Guan Udomtara Dam
- Sebuah restoran di empangan. Aku tak berani kata ini restoran halal sebab tak tak tengok pun menunya tetapi tour guide dah order ikan dan udang goreng garing, seafood tomyam dan sayur. Punyalah banyak ikan dan udang tu... sayang kalau tak dihabiskan 😁😁. Memang lapaq sungguh time tu sebab makan awal pagi tu ja.


So.. don't worry about halal food when travel to Thailand. Jika di bandar insyaAllah ada saja restoran yang memenuhi keperluan muslim.


***
I really appreciate if you can share this article with your friends. Halal food is for everyone.







Restoran Makanan Halal Di Kunming

Restoran Makanan Halal Di Kunming | Ramai yang bercadang untuk melancong ke negara bukan Islam bimbang akan kesukaran mendapatkan makanan halal. Disebabkan kerisauan itu maka penuhlah beg mereka dengan makanan kering dari Malaysia. Jika setakat dua hari okaylah, takkan lima enam hari pun nak makan makanan yang tapau dari negara sendiri? Bila nak merasa makanan tempatan?

In recent trip to Kunming I was staying at the Jinmabiji Square area. Sila lihat gambar di bawah ni. Pintu gerbang ni satu Jinma dan satu lagi Biji, ada gambar ayam jantan dan kuda di setiap satunya. The Hump Hostel kat belakang tu. Jinbi Road di sebelah kiri. Ada banyak hotel dan hostel berdekatan kawasan ini. Central Kunming lah ni.



Pasti ramai yang teruja nak ke Kunming di musim bunga dan luruh nanti. Kalau dah tak tahu sangat di mana nak mendapatkan makanan halal di negara orang tips-nya adalah sila cari masjid kerana masjid adalah pusat komuniti setempat bertemu. Di tengah bandar Kunming ni ada dua masjid yang berdekatan antara satu sama lain. Berdekatan masjid kebiasaannya ada orang berniaga makanan halal, paling koman pun roti.

Untuk kemudahkan adik kakak silalah simpan senarai restoran muslim di Kunming ni ya.

Senarai restoran halal/muslim di Kunming:
1) Masjid Yongning




Masjid ini menghadap Dong Si Street dan tiga minit berjalan kaki dari Jinmabiji Square. Di tingkat paling bawah selaras dengan jalanraya tu ada juga restoran kecil di kedua-dua belah tangga. Di tingkat bawah masjid ada food court yang diuruskan oleh Persian Gulf Halal Restaurant. Restoran halal ini juga boleh diakses melalui farmasi di tepi kanan masjid (belakang).

Dibuka 10 pagi hingga 8 malam, pelbagai makanan dihidangkan di sini. Susah jugalah nak order hehe... alternatifnya ambil gambar dan bawa ke kaunter bayaran. Bila dapat resit bawa ke kaunter makanan tersebut semula.

Macam tu lah masa aku nak minta pau, aku ambil gambar periuk pengukus tu... tapi ada seorang staf yang stylo tu (manager kot) boleh berbahasa Inggeris sikit.

This is steamed bread.

This mushroom, this sugar (aku kerut dahi... sugar? Sweet kot hahha...)

Aku mintalah hok sugar tu. Sah! Pau kacang merah hahah.. tapi aku tak berapa suka sebab gula pasir tak hancur kruk krak kruk krak, ai no like wannn..

Di China portion besar ye jadi kalau jenis makan seciput tu elok share saja dua tiga orang. Tak baik membazir rezeki walaupun kita bayar.


2) Restoran Fatimah
Aku agaklah nama restoran tu Fatimah hehe.. Restoran ini pun terletak di Dong Si Street kira berdepan dengan Masjid Yongning. Bila kita berhadapan dengan MY jalan terus ke kiri. Rasanya ia berada di lorong kedua dan mungkin juga boleh diakses dari lorong menuju The Hump Hostel. Kami tak kuasa nak sesat barat jadi kami ikut je jalan besar.

Aku suka daging goreng dengan daun pudina. Nasib baik pergi makan berempat dapatlah mencuba rasa. Kalau sensorang camana nak habiskan sepinggan besar?


3) Gerai Tak Tahu Nama
Dari restoran di atas kita jalan lagi ke depan di Dong Si Street tu. Jumpa lorong pandang kiri, jumpa lorong pandang kiri hahah gittewww.. Nanti akan berjumpalah akak ni. Ada juga orang menjual jajan. Rasanya tengahari/petang hingga malam je mereka berniaga.


4) Ke kiri, sederet Masjid Yongning
Ada sebuah gerai makanan halal. Aku tak sure bangunan apa. Aku buat gaya solat makcik tu angguk tapi takkan dekat sangat kot antara dua masjid (if, it's a mosque)



5) Masjid Nancheng
Masjid ini berdekatan Flower and Birds Market, dekat Time Square tu. Di pintu gerbang masjid ada gerai makanan muslim, di bawah masjid ada restoran, di tepi masjid pun ada restoran (di luar).

Pintu masuk ke Nancheng Mosque. Selepas pintu gerbang ni di sebelah kiri ada sebuah hotel.

Dah lalu kat pintu gerbang baru nampak Masjid Nancheng.

 Restoran di tepi masjid.

6) Di Flower & Birds Market kita akan melalui pedestrian walk yang agak panjang. Macam Petaling Street lah lebih kurang. Selepas saja barrier yang menghalang motor/kereta lalu (tak jauh dari Masjid Nancheng)  sila ke lorong kanan dan anda akan berjumpa restoran di bawah yang membawa ke Old Kunming. Petang baru buka agaknya.


7) Di Guang Hua Street.
Dari restoran di atas aku berjalan terus di Old Kunming. Kita akan melalui bangunan antik yang ditinggalkan. Jalan di sini dan di F&BM sangat berbeza macam dalam dua dunia berbeza, siap berdebu padahal sebelah-menyebelah aje. Nak refurbish agaknya tak pun pun nak dibuat new development. Jalan terus dan kita akan berjumpa dengan Old Street Kunming Tourism Centre ni.



Kemudian sila berjalan ke kiri untuk bersantap di restoran di bawah. Jangan ditanya namanya, wopuchetau.

Restoran muslim di Guang Hua Street.

8) Di Kunming Railway Station (Kun Ming Zhan)

9) Berdekatan Pacific Securities.
Bila menghadap Jinbi Road di Jinmabiji Square tu jalan terus ke kanan - kita mengikut arus - hingga bertemu Pacific Securities. Depan PS ada satu simpang. Di deretan shop office tu ada sebuah restoran muslim.


Senang kan? Harap membantu.

Berhati-hati sebelum makan, kalau tidak...

Berhati-hati sebelum makan, kalau tidak... | Islam sangat mengambil berat tentang makanan yang masuk ke perut kita. Bukan sahaja makanan tersebut mesti halalan toyyiban tetapi PUNCAnya yakni wang untuk membeli juga tidak boleh terlibat dengan yang syubhah apalagi terang-terangan haram.



Seorang hamba Allah telah mengepos gambar di facebook dimana kelihatan keluarga muslim makan di gerai yang jelas menjual BABI tetapi ditulis dalam dialek Kantonis iaitu SIOMAY CU-NYUK yang dijual di Mangga Dua, Jakarta.

Si penjual tidak pula memberitahu hal sebenar kepada pelanggan. Mungkin juga dia hanya pekerja yang tidak mengambil tahu maknanya atau memang tidak mahu memberitahu demi keuntungan. Mungkin juga silap si pelanggan yang makan sahaja tanpa bertanya apa maksudnya.

Aku yakin tak semua orang Indonesia (dan Malaysia) mengenal istilah BABI dalam Bahasa Cina atau bahasa lain. Cunyuk (ibunyikan Cii Yuuk) sendiri artinya Cu=babi Nyuk=daging, ini dari dialek Kantonis.

Berikut ini info dari halal corner tentang beberapa istilah lain yang merujuk pada Babi :

1. Charsiu
2. Cu Nyuk
3. Mu
4. Chasu/Yakibuta/Nibuta
5. B2 
6. Khinzir

Berikut beberapa maksud kata yang berkait dengan babi :

Cu = dalam dialek Kantonis bererti babi
Yuk/Nyuk = Daging, jadi Cu Yuk / Cu Nyuk = Daging babi
Cu = dialek Mandarin yang bererti babi
Rou = daging
Curou = Daging babi
Chasiu = Daging babi panggang (dialek Kantonis) 
Cha = Daging babi bahagian dada, Siu = panggang/bakar
Baikwat = porkribs

Semoga bermanfaat. Please share pos ini kepada kengkawan muslim ya.

 
Bukan babi sahaja haram dimakan, binatang halal jika tidak disembelih oleh orang Islam dengan nama Allah juga HARAM dimakan. Terima kasih kepada Bekti Hermawan kerana mewar-warkan hal ini.


***Dalam masyarakat majmuk yang ada di negara kita hari ini termasuk kehadiran ramai pendatang asing, berhati-hatilah. Yang bersongkok dan bertudung tak semestinya muslim. Jika berada di luar negara atau pedalaman dan sukar mendapat makanan halal, makan je sayur dan ikan. Amalkan makan untuk hidup waktu itu. Tak perlu kita kaji pinggan mangkuk dan kitchen utensils tu bekas apa selagi kita tak nampak. Bertanyalah kepada yang alim, bukan yang mentafsir dengan nafsu (tetapi kelihatan alim).

Halal itu lain.
Halal tapi geli-geleman nak makan itu lain pula.  


Restoran Makanan Halal di Hong Kong

Restoran Makanan Halal di Hong Kong | Assalamualaikum. For muslim travellers, ni ai nak tolong mudahkan hidup you. Tak perlu tergagau-gagau mencari restoran halal.


Sebenarnya di Hong Kong tidaklah susah benar mencari makanan halal sebab ramai orang Arab, Pakistan dan Indonesia di sana. As we know mereka ni termasuk dari India pergi memana pun akan membina koloninya sendiri. Terdapat 250,000 penganut Islam di Hong Kong dengan 120,000 daripadanya adalah rakyat Indonesia yang kebanyakannya menjadi pekerja domestik selain penduduk tempatan dan imigran dari Pakistan yang telah lama menetap di Hong Kong. Berjalan je jumpalah mereka ni.

Permintaan untuk halal food sangat tinggi. Ketika ini terdapat 55 restoran halal yang berdaftar secara rasmi dengan Incorporated Trustees of the Islamic of Hong Kong  yang yang mengawal selia hal ehwal agama Islam dan penduduk muslim. Namun begitu kebanyakan restoran kecil tidak berdaftar tetapi mempamerkan logo halal di premis mereka.

Masa ke Hong Kong selepas Aidilfitri hari tu aku menginap di Chungking Mansion di Tsim Sha Sui, Kowloon. Area ni memng senanglah nak makan. Turun MTR di stesen TST dan keluar mana-mana exit pun berdekatan je kesemua restoran tu dan berdekatan juga dengan Kowloon Islamic Centre. Selain dari sini kawasan Causeway Bay juga ada banyak restoran yang offer halal food. Walaupun bila tukar duit kita akan dapat sekali ganda banyaknya dari MYR tetapi harga barangan dan makanan boleh tahan mahal.


Untuk kemudahan bakal pelancong ke sana aku tolong senaraikan beberapa tempat. 

Chungking Mansion
36-44 Nathan Road, Tsim Sha Tsui, Kowloon, HK

Dalam bangunan ni ada beberapa restoran di tingkat bawah dan satu. Roti canai dan teh tarik ada di ground floor. Bosnya boleh bercakap Melayu sikit sikit. 

Aku lebih suka pizza di tingkat satu, Bismillah kot namanaya. Sebiji pizza tu HKD240! matilanakkk....hahah..sekeping HKD20. Sedap! Kebab nampak sedap tapi tak beli sebab 36 ringgit sebiji hehe..

Aku suka makanan Arab tapi harganya agak mahal. Eh, memang mahal! Jadi dua kali je aku makan di restoran Arab selama di Hong Kong. Turkish Kebab Restaurant di ground floor. Semuanya nampak sedap dan membuatkan aku kecur air liur. Nasi dengan kari ayam 60HKD, set nasi dan ikan 68HKD, beef steak 98HKD. Fuhhhh...


Ziafat Arabic Cuisine
6/F, Harilela Mansion, 81 Nathan Road, Tsim Sha Tsui, Kowloon, HK
Tel: 23121015 Emel: ziafat@netvigator.com

Kami datang pagi restoran tak buka lagi. Mereka juga ada hotel dengan nama yang sama.


Al-Maidah
13 G/F, Tsim Sha Tsui Mansion, 83-97 Nathan Road, Tsim Sha Tsui, Kowloon, HK
Tel: 2367 7288 Emel: almaidah@netvigator.com


MR Kebab
6, 2/F, Haiphong mansion, 51-54 & 55 Haiphong Road, Tsim Sha Tsui, Kowloon, HK
Tel: 2324466 (berdekatan MTR TST exit A1 dan Kowloon Islamic Centre)

Dah tahu portion nasi tu besar tapi terlupa juga, pi order seorang sepinggan hahah..amekkau.. jenuh nak perabih. Aku order teh 'o' seteko minum sorang je hehe...lepas gian sebab dah dua hari tak minum teh O. Sedap, dimasukkan daun pudina sekali. Habis RM40 seorang.

Selain daripada itu ada banyak restoran halal lain di Kowloon antaranya Restoran Mughal Club dan Istanbul Kebab (depan Charterhouse Hotel) sekitar Masjid Ammar.


Islamic Centre Canteen (Masjid Ammar juga di sini)
5/F, Osman Ramju Sadick Islamic Centre, 40 Oi Kwan Road, Wanchai, HK
Tel: (852) 2834 8211 
Breakfast & Lunch: 10am-3pm, Dinner 6pm-9pm (open daily)


Orang kata dim sum di Hong Kong sangat sedap dan kalau teringin nak merasa kenalah cuba di sini kerana halal. Selain dim sum makanan lain di kantin ini dijual dengan harga yag berpatutan. Aku mengada order kue teaw goreng daging hmm.. tak kena dengan tekak tapi paksalah juga makan sampai habis. Kawan sebelah laju je makan dim sum.

Kantin di tingkat 5, tempat berwuduk tingkat 1, tempat solat lelaki di tingkat 2 dan 3 untuk wanita. Nak makan nasi/mee/kue teaw kena pesan, untuk dim sum kena pergi ke meja kaunter dim sum, tunjuk je Dim Sum yang mana yang ingin anda makan. Rasanya tiada tax dikenakan di sini.

Nak ke sini boleh turun di MTR Wanchai atau Causebay Bay. Kalau naik teksi beritahu nak turun di Islamic Centre di Oi Kwan Road, Wanchai. Kalau dia tak tahu cakap nak turun di Morrison Hill Swimming Pool. Lokasinya tak jauh dari situ, boleh bertanya jika tak tahu arah.. mesti ada je orang Indonesia dan Filipina lalu lalang di situ.

Jika dari stesen MTR Wanchai
Keluar di Exit A3 berjalan ke kiri menuju Hennesy Road. Pastikan laluan tram di sebelah kiri dan kita akan melepasi McDonald, Watson dan Starbuck di sebelah kanan. Agak jauh jugalah berjalan dan pastikan tram di sebelah kiri ya. Bila sampai di satu shopping mall ni, CCWU Building, masuk situ dan keluar ikut tangga belakang yang keluar ke Wanchai Road. Berjalan ke kiri 50m dan bila sampai traffic light melintas ke kanan, jalan terus dan belok kiri sehingga berjumpa Osman Ramju Sadick Islamic Centre. Sila naik ke tingkat 5.

Jika dari stesen MTR Causeway Bay
Keluar di Exit D2 menuju Yee Wo Street lalu menyeberang ke hentian tram di tengah. Naik tram dan turun di hentian yang berada di bawah flyover Canal Road. Sila pastikan DBS Bank di seberangnya. Berjalan ke kiri hingga ke lampu isyarat kemudian belok ke kiri ke Tin Lok Road, berjalan lagi lalu belok ke kanan pula ke Wanchai Road dan akhirnya ke kiri ke Tak Yan Street yang bersambung dengan Oi Kwan Road.

Jika menggunakan feri
Why not try something different? Naik MTR dan teksi memang pantas tetapi naik feri mesti menarik kan? Sesiapa yang menginap sekitar Avenue of Stars seperti Peninsula Hotel bolehlah naik feri dari Star Ferry Pier dan turun di Wanchai.

Kekerapan feri setiap 10 minit dan tempoh perjalanan 15 minit. Jika naik waktu malam feri akan berhenti 5 minit di tengah perjalanan untuk memberi peluang penumpang mengambil gambar Symphony of Lights. Bila dah sampai Wanchai boleh naik teksi atau berjalan kaki 20 minit mengikut map di bawah. Senang jer...

Tambang feri:
Hari bekerja : HKD2.50
Jumaat dan hujung minggu: HKD3.40

MAP


Ebeneezer's (Kebab & Pizza), Ngong Ping Village
Restoran ini untuk si pemakan yang berada di cable car station di Ngong Ping Village. Bagi yang datang dengan cable car restoran ni berada di sebelah kanan. Restoran ni diantara yang depan sekali dalam barisan kedai-kedai.  

Kalau datang dengan bas, lepas turun bas jalan ke arah cable car station. Lintas banyak kedai-kedai. Restoren ni betul-betul dekat dengan cable car station.

Untuk ke Ebeneezer's ada dua pilihan pengangkutan:

Option 1
Naik MTR sampai station Tung Chung. Naik cable car ke Ngong Ping Village dari cable car station sebelah Citigate Outlet.

Option 2
Naik MTR sampai station Tung Chung. Dari cable car station belok ke kanan untuk naik bas ke Ngong Ping Village dengan tambang sehala HKD17.20. Kekerapan setiap 30 minit. 


Disneyland
Ada dua restoran halal iaitu Tahitian Terrace di Adventureland dan Explorer’s Club Restaurant di Mystic Point. Harganya? wowowoooo.... Senang je nak mencarinya, sila dapatkan map! hahaha.. 


Ocean Park
Sila cari Lakeside Snacks.


Cukuplah tu kot eh? Nak lagi banyak list boleh baca di sini. Ada senarai je tapi cara nak pergi tak ada hehe..


Restoran Makanan Halal di Hangzhou, China

Restoran Makanan Halal di Hangzhou, China | Mencari yang halal itu fardhu ke atas umat islam. Justeru sebelum melancong atau mengembara ambillah tahu serba sedikit di mana boleh didapatkan makanan halal supaya tak menggigil kelaparan macam kawan yang pergi Macau hari tu heheh.

 
Di China yang populasi masyarakat islamnya lebih ramai daripada di Malaysia, tidaklah sesusah mana mencari makanan halal. Yang penting kita makan sebagaimana mereka makan. Nak cari gulai daging salai memang takdolah. 
 
Semasa di Hangzhou, di Stesen Metro Ding'an tepatnya, ada beberapa restoran makanan halal.
 
1) Di belakang Masjid Phoenix (Phoenix Temple)
Keluar dari Ding'an Station tu terus jalan ke depan hingga sampai ke restoran yang pertama. Adalah dalam 100m jauhnya.




 2) Keluar dari restoran tu sila naik escalator ke seberang jalan. Dari atas ni dah nampak ha lam alif lam dibumbung bangunan. Restoran ni nampak ekslusif sikit jadi aku tak masuk, bimbang habis Yuan :-(



3) Turun dari jambatan tu belok ke kiri. Di sini ada tiga buah restoran dan satu kedai runcit islam. Kedai jual daging halal pun ada. Mereka cuba beramah-tamah tapi aku tak faham walau sepatah. Kesudahannya sama-sama tergelak. They're helpful too.
 
 

 
4) Aku tinggal di YMCA International Youth Hostel, Qingnian Road. Sebelum hostel ni ada sebuah restoran muslim.
 
5) Jalan terus ke depan arah ke pasar malam ada sebuah lagi. Kedudukannya betul-betul di persimpangan jalan, restoran besar.. mahal kot. Sate kambing pun ada.
 
6) Berjalan ke kiri dari restoran no 5 ada sebuah lagi. Yang ini nampak macam makanan mampu bayar hahah... tapi pepagi tak buka.
 
 
Itu jelah sebab aku hanya dua malam di Hangzhou. Hari kedua seharian berhabis masa di West Lake. Dari restoran ketiga nak pergi yang keempat dan seterusnya jaraknya dalam 300m kot.
 
Inilah hasil berjalan kaki. Harap membantu sesiapa yang ke sana ;-)

Anda usaha cari yg halal atau...

Masa amik anak blk sekolah tadi aku terbawak purse pulak so apalagi? Aku bukannya blh ada duit dlm tangan, creative je otak memikir apo yg nak diboli.

So aku singgah tmpat jual kerepek kesukaan aku. W/pun mcm2 kerepek dia jual tapi aku tetap beli kerepek pisang tanduk tu + krpk pisang sira + biskut azan (nk cicah teh o ptg karang). I'm wondering dah spai mana la bisnes kerepek dia ni kan? Yg aku tau dah msk shopping complex but with diff packaging. Mesti la nko..kena jaga standard tmpt shpg yg ada kelas tu.

Masa aku pg London dulu aku tgk bolh kata semua bekas mknan ringan ni menarik. Mcm nak beli semua! Tapi sblm beli tu aku belek2 juga ingredients mana la tau kot2 ada yg tak halal...takkan nak main bedal je bukannya darurat. Kalau darurat sgt pun, kalo yg ada tu cacing dgn babi, kita kna mkn cacing dulu tau! kalau lalu la..hikhikhik...itu Ust Zaharuddin yg ckp. W/pun babi tu lebih pink, gebu dan mulus..oink! oink!





Karang aku smbg balik. nak hntar anak pg KAFA.

Oke, smbg balik. Kenapa lak aku letak gmbr telur ayam tu? Haa...mari2 dgr ini cerita..
Masa keje kt S Alam dulu aku slalu la mkn kat gerai yg kat Sect 2 tu. Kekadang trn awal sbb kna bergilir so sekali tu aku ternampaklah pekerja gerai ni ltk telur byk2 dlm bekas mcm dlm gmbr tu lps tu dipecahkan satu2. Nampak tak taik ayam kat situ? Nasib baik la aku tk mkn tlr dadar yg dibuat bsr2 tu. Mmg spesel punya tlr dadar, "telur dadar taik ayam!". Since then dah tak mkn kt situ lg n aku sndiri berhati2 bila beli char kue teow ke.. murtabak ke.. apa2 ke..makanan membentuk hati weh..

Aku rasa ramai pengusaha rest prihatin fsl hal ni tu yg kekadang nmpk kat gerai char kue teo tertulis besar2 "telur ayam dibasuh". Mana2 perkara yg kita blh control tu kita buatlah, yg diluar bidang kuasa kita nak bt camno ye tak?

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free