Showing posts with label Myanmar. Show all posts
Showing posts with label Myanmar. Show all posts

Hotel Review | Resort di tengah kota kuno, Aureum Palace Hotel & Resort, Bagan

Hotel Review | Resort di tengah kota kuno, Aureum Palace Hotel & Resort, Bagan | Sehari dua ni orang tengah heboh dengan bilik underwater Neelofa di Maldives. Memang unik sepadan dengan harganya, hanya untuk yang "ada ada". Kita yang tak have have ni mampu tengok je lah hehee... but don't worry, jika mahukan resort yang selesa di tempat yang menarik pemandangannya di tempat lain pun ada.


Pernah cuba mencari lokasi belon udara panas di Asia tak? Bandar lama Bagan di Myanmar ialah salah satu lokasinya dan di tengah kawasan bersejarah itulah ai menginap menikmati keindahan bangunan ciptaan manusia zaman kuno.


Nampak tak pagoda/stupa yang berwarna coklat kemerahan di belakang tu? Beribu you... Sumber Aureum Palace.

Resort Di Dalam Bagan Archaeological Preservation Zone
Di zaman dahulu kala, orang Burma (kini Myanmar) percaya bahawa kerajaan Bagan ialah jambatan antara dunia dan syurga. Mungkin disebabkan itulah begitu banyak sekali stupa dan pagoda dibina di kota lama ini.

Aureum Palace Hotel & Resort berada dalam kawasan seluas 27 hektar di kota lama Bagan. Jejak je kaki ke resort ini kita dapat rasakan macam balik ke zaman dahulu, bukan sebab resort tu teruk tapi pemandangannya yang tiada di tempat lain. Kedudukannya di tengah beribu pagoda dan  stupa yang berusia ratusan tahun dengan warna asli, reka bentuk lama. Jika uols minat history and architecture Bagan ini salah satu destinasi wajib untuk dikunjungi. Beautiful. Asyikkkk...

Bilik aku Orchid Villa- Garden View seluas 90 meter persegi. Luas dah tu untuk dua orang tapi ada lima jenis bilik/villa lagi untuk dipilih. Owh mereka ada bagi complimentary chocolate and fruits too. Balkoninya walaupun menghadap ke bilik villa depan tapi masih ada privacy, bilik mandinya pula lengkap dengan bath tub, tandas berasingan dan ada ruang bersiap. Weighing scale pun ada jadi aku dok timbanglah sebelum dan selepas heheh... Ruang tandasnya diperbuat daripada bahan kayu, luas.


Photo of this room

Sumber Aureum Palace

Gallery image of this property
Sumber booking.com


Nyaman betul berehat di balkoni sambil minum petang. Sunyi dan damai. Ada juga yang sengaja baring atas rumput pepagi sambil melihat belon panas terbang kat atas nun. Mat saleh sukalah part berjemur ni terutama time musim sejuk tu. Elok ke sini selain bulan Jun hingga September, panaih oih. Kekurangan villa ini di mata aku ialah lampunya yang malap, ai is tak berapa suka.

Bila petang ramai pakat berkumpul di swimming pool untuk melihat matahari terbenam. Kolam renangnya luas jugalah dan bagusnya boleh nampak reflections di permukaan air. Cantik! Memalam ada je having their romantic dinner by the pool. Dari depan viewing tower tu boleh nampak stupa yang dipasang lampu. Pemandangannya macam...erm.. macam mana eh nak cakap? Stunning kot the best word.





Aureum Palace Hotel & Resort dilengkap dengan fasiliti lima bintang dibawah pengurusan Htoo Hospitality. Resort ini dilengkapi dengan segala yang patut ada termasuk kolam renang, gimnasium dan menara dimana kita dapat melihat 360 kawasan arkeologi Bagan. Setiap pagi ramai tetamu dan orang luar akan naik ke Aureum Viewing Tower ini untuk melihat belon udara panas terbang. Untuk guest free je... outsiders kena bayar USD5. Melihat sendiri perubahan warna cahaya dari malap ke terang sambil hot air balloon naik satu persatu rasa best sangat! Amazing! Pepetang pun boleh naik tengok sunset pula. Mujur sekarang guna kamera digital tekan je lah banyak mana pun, kalau zaman dinosour dulu habis dah Kodak ni.

Aureum Viewing Tower


  



Apart from hiring a tour guide kita boleh juga sewa e-bike dari resort untuk jalan-jalan. Ada tempat yang best untuk tengok hot air balloon pepagi. Sila rujuk entry lama untuk melihat lebih banyak gambar.

Dari segi makanan, aku boleh komen breakfast je lah sebab lunch and dinner makan vegetarian food di luar. Puas hatilah dengan breakfast yang disediakan, banyak bun cakes bread cereal semua. Hospitality? 5 bintang! Aku panggil techinician untuk adjust tv pantas dia datang. Camtu jugalah yang collect bag sewaktu nak check-out.

Resort ini hanyalah...

4.2km ke Nyaung U Airport
2.2km Bagan Nyaung U Golf Club
10km ke Ayerwardy River
Lain-lain pagoda/stupa.. rata-rata dalam 2km sahaja.



Bagaimana untuk ke Bagan menggunakan pengangkutan awam?
1) Pengangkutan udara
Naiki pesawat domestik dari Yangon dan mendarat di Nyaung Airport. Terdapat lima domestic flights ke Bagan. Perjalanannya 1 jam 20 minit.


2) Dari Yangon ke Bagan dengan bas.
Ada beberapa syarikat yang memberikan servis dengan dua jenis bas, VIP atau biasa. Bas VIP 2+1 seater lebih selesa dan ada leg rest yang boleh dinaikkan 45 darjah. Harga tiket bas VIP USD25, bas biasa yang seat 2+2 tu USD21 seorang. Semua bas ada air-cond.

Bas biasanya berlepas jam 8 malam. Perjalanan selama 10 jam dan kebanyakan bas will stop for half an hour at 115 miles on the Yangon-Nay Pyi Taw-Mandalay Expressway (2.5 hours north of Yangon). Kalau tujuannya ke tempat popular ni during peak season elok book sesiap bas yang hendak dinaiki.


Tempat menunggu bas: 
The Aung Mingalar Highway Bus Terminal (also known as Highway Bus Station). Stesen bas ini 7km dari Yangon airport dan 19km dari central Yangon di Sule Pagoda tu. Sejam jugalah dari tengah bandar Yangon tu.


3) Dari Yangon dengan keretapi (perjalanan setiap hari)
Tiket keretapi boleh dibeli online, melalui ejen atau pergi sendiri ke Rangoon Train Station. Kalau nak travel on the same day pun beli di train station.

Kalau nak buat advance booking kena pergi Advance Booking Office di Bogyoke Aung San Road di sebelah selatan trek bertentangan dengan Sakura Tower & 33rd street, and diagonally opposite Traders Hotel . Tiga hari sebelum bertolak dah boleh beli. Sila bawa passport ya. Pejabat jualan dibuka dari pukul 7 pagi hungga 3 petang. Kaunternya paling kiri.

Dari Yangon (nama lamanya, Rangoon) ke Bagan : Train no 61
Kelas : S, U, 2, O
Waktu berlepas: 4 petang
Waktu tiba: 9.31 pagi

Dari Bagan ke Yangon : Train no 62
Kelas : S, U, 2, O
Waktu berlepas: 5 petang
Waktu tiba: 10.30 pagi


S = upper class sleeping-car (tiada di musim hujan); U = upper class seats (tiada di musim hujan); 2 = 2nd class seats; O = ordinary class seats.
Harga tiket:
Upper class sleeper : MMK16,500 (USD17)
Upper class seat: MMK12,000 (USD12)
Second class seat: MMK6,000 (USD6)
Ordinary class seat: MMK4,500 (USD4)

Kanak-kanak dibawah 3 tahun PERCUMA
Kanak-kanak dibawah 10 tahun SEPARUH HARGA

**Tiada perbezaan harga antara locals and foreigners.


Aureum Palace
Near Bagan Viewing Tower
Min Nanthu Village
Nyaung Oo, Mandalay Division
Myanmar (Burma)
Tel: (+95 61) 60 046/ 047, (+95 9) 6502 963/ 964
Emel: aureumbgn.head@htoohospitality.com, aureumbgn.fo@htoohospitality.com


Kisah perjalanan dari Yangon ke Bagan ada di sini. Jemput baca juga perjalanan lain yang berkaitan. Terima kasih.

Myanmar | 5 Lokasi 'shopping' paling mengancam di Yangon!

Myanmar | 5 Lokasi 'shopping' paling mengancam di Yangon! Aduduuu... cecantiknya kain di sana! Sebelumnya menulis dengan panjang lebar ai nak bagi tips shopping dulu.


Tips sebelum membeli-belah:
Silalah makan sampai kenyang dahulu supaya fikiran lebih waras dalam membuat keputusan. Bukan sahaja ketika membeli pakaian tetapi terpakai juga untuk lelain barangan. Usaha ini adalah cubaan untuk menundukkan nafsu berbelanja. Pakar kewangan yang ajar ni.


Sebenarnya ada banyak juga tempat membeli-belah baru dan lama di Yangon ni tapi kita fokus pada lima sahajalah. Itupun dah boleh buat poket roboh. Okay kita start dengan tiga lokasi yang banyak menjual tekstil dulu ya. 

1) Bogyoke Aung San Market @ Scott Gavin Market
Pasar ini paling terkenal di kalangan rakyat tempatan dan pelancong. Tekstil, pakaian, cenderahati , lacquerware dan batu permata dijual di sini. Reka bentuk bangunannya hampir sama dengan Cho Ben Thanh di Ho Chi Minh City cuma yang bagusnya si penjual tak agresif, tak main tarik tangan kita. They're nice.

Berdepan dengan Bogyoke Market selepas bangunan biru tu ada masjid. Sumber: Asiatrips

Sumber di sini.


Ya Allah cantiknya kain lace dan Thai silk kat sini.... tu yang aku nasihatkan makan dulu sampai kenyang sebelum shopping. Lace ada perbagai jenis dan warna. Nak yang glamour macam retis pakai pun ado. Mujurlah akak dah tak kerja pejabat lagi dan selalu pakai baju kurung je gi kenduri dik. Boleh ringan dompet datang sini.

Ada juga kedai yang menjual kain cotton cecantik tapi aku tak beli because I think I have enough. Tak ingat harganya tapi lebih mahal dari HCM.

Longyi (kain sarung) juga banyak yang cantik. Tak pastilah ori silk ke bukan. Ada longyi yang dijual sudah siap berjahit. Ada juga kain pasang yang siap dipotong 2 1/2 meter dipadankan dengan kain lain untuk blaus tetapi tidak sampai 2 meter panjangnya sebab baju mereka pendek je. Hari tu aku ada tanya kat satu kedai ni... cantik, corak bunga bersulam dipasangkan dengan baju (kain belum berjahit) block colour. Dia kata bidang 60 inch 4 yards usd19. Aku tak beli sebab nak tengok di kedai lain. 

Kami cuma diberi masa 45 minit je di pasar tu jadi bila beli di kedai lain aku assume 4 yards jugalah tapi harganya usd16. Sekali bila nak nak tempah panjangnya hanya 2 1/2m bidang 55 inci je, adoilaaa....stress gue. Kalau badan sebesar kelingking boleh juga dibuat sepasang kebaya pendek.

Thai silk ada banyak warna dan tone. Jenuh pilih. Geram betul melihat kain sutera Thai in different colour tone. Mengancam! Kalau nak merah dari yang pucat hinggalah yang paling garang. Kalau berkenan yang biru, ada biru Keadilan biru BN biru JDT dan sebagainya heheh... cantik oih, itu belum dijahit lagi tu...kalau dah siap? Pergh meletop kau dik di pagi raya nanti. Cantiklah sikit aku raya ni...kah!

Kalau berminat dengan batu permata seperti jade dan ruby elok beli dari kedai yang ada certificate. Walau bagaimana pun, Bogyoke Aung San Market is very touristy, haggle lah ye.


Waktu beroperasi: 9 pagi - 5 petang
TUTUP hari Isnin.

*Lapan minit berjalan kaki dari Park Royal Hotel, Yangon.


2) Min Ha Lar Zay (အဆိုပါ Lar-Z ကိုအဘယ်သူသည်) 
Tulisan ini didapati dari google translate, yang ditulis staf hotel lebih ringkas.


Local peoples shopping tekstil kat sini. Orang yang berniaga pun ambil bekalan di sini. Bangunan empat tingkat ini menjual pakaian, fabrik, mainan kanak-kanak dan sebagainya. Ada satu kedai tu jual longyi USD13 sehelai, cantik. Kalau tawar menawar boleh dapat kurang lagi kot. 

Kain batik Indonesia banyak dijual di sini. Pasaran kain sarung sangat meluas di Myanmar jadi kalau ada yang ingin mengeksport ke sana usahakanlah. Semua orang pakai kain.

Aku sempat ke sini di hari terakhir. Hanya 15 minit naik Uber dari Park Royal Hotel dan dia turunkan kita di Min Ha Lar Zay bus stop. Tak nampak pun bus stop nya cuma ramai orang sedang menunggu di situ dan kita kena berjalan kaki ke depan sikit dan masuk kiri. Ada ternampak restoran beriyani "Malaysia" kat tepi jalan. Tetiba rindu 😄 . Ramai juga muslim kelihatan di kawasan ini jadi aku rasa tak sukar untuk mendapatkan makanan halal selepas shopping. Masa shopping mana terasa lapar ye tak? Hotel pun ada di luar Min Ha Lar Zay ni.

Pergi ke sana naik Uber 1900 kyat, balik dengan teksi kena 3000 kyat. Memula dia nak 4000 kyat (aku nampak dia tanya teksi sebelah berapa nak caj) pastu aku cakaplah pergi tadi kena 1800 je. So dari 4k turun 3.5k bila dah sampai depan hotel, 3k okay? (dengan senyum manis hehehe...)

Tak payah datang awal sangat sebab waktu rasmi berniaga jam 9 pagi. Takkan nak tawaf dua tiga kali?


3) Yu Za Na Plaza (ယုဇ Na ပလာဇာ)
Banyardala Road, Mingala Taungnyunt Township, Yangon, Myanmar.

Image result for Yu Za Na Plaza

Yang ni pun tempat orang tempatan membeli-belah tak jauh dari Mingalar Shopping Mall dan Kandawgyi Lake. Bangunan lima tingkat ini terkenal sebagai pusat membeli-belah di Yangon. Bukan tempat baru tetapi banyak jualan pukal di tingkat bawah.

Di depannya ada Yuzana Plaza Bus Stop.

Waktu perniagaan 9 pagi - 5 petang tapi kedai-kedai di tingkat bawah tutup pada hari Isnin.


4) Taw Win Centre 
Pyay Road, Yangon (Rangoon), Myanmar.

Yang ini new shopping mall siap ada 3D cinema dan hotel sekali. Walaupun Myanmar nampak agak ketinggalan dari segi kemajuan prasarana tetapi golongan berpendapatan tinggi ramai. Malah regional prime office rental rates in 2014 menunjukkan Yangon berada di tempat teratas dengan kadar USD88 psf, yang tertinggi di rantau ini. Service apartment occupancy rates tahun lepas pun 87% dengan kadar sewa 1 bedroom apartment bermula daripada USD3,015. 

Ini menunjukkan ramai orang yang ada purchasing power berkumpul di Yangon. So expect normal price bila membeli-belah di shopping mall di sini.

Image result for Taw Win Centre


5) Junction Square
Yangon town centre, Yangon (Rangoon),Myanmar. (berdekatan dengan Bogyoke Aung San Market)

Image result for Taw Win Centre
Sumber di sini.

Sebelum shopping pergilah dulu ke Bagan dan Inle Lake. Jenuh memunggah barang if you do the the other way round.

Happy shopping peeps!

8D 7N in Marvelous Myanmar | Kenapa Inle Lake patut dimasukkan dalam travel itinerary anda- Part 2

Kenapa Inle Lake patut dimasukkan dalam travel itinerary anda- Part 2 | Hai.... ini sambungan Part 1. Dah baca ke yang itu?

Banyak jambatan yang dilepasi untuk keluar dari perkampungan Indein. Nanti kita pos gambar jambatan je eh. Selepas melawat Indein kami ke restoran terapung Inn Thar Lay 2 untuk melihat demonstrasi pembuatan kraftangan dan makanan ringan.

Seronoknya di Myanmar ni orangnya baik, mesra walaupun ada communication barrier. Seller pula tak too pushy. Cuma di jeti Indein tu ada bebudak remaja lelaki minta duit. Aku tak bagi pun. Rasanya lebih afdal bagi kat bebudak perempuan yang berjualan tu. They work hard to earn money. 






Nelayan Intha di Inle Lake, Myanmar.



Snek tradisional Myanmar
Oleh kerana Myanmar ni juga di Asia maka bahan asas makanannya dan rupa kejadiannya hampir sama seperti makanan yang terdapat di Malaysia. Mungkin cara penyediaannya sedikit berbeza. Contohnya kuih yang diperbuat daripada beras pulut yang dikukus-dibentuk-dijemur-digoreng. Kuih ini banyak dijual di gerai tepi jalan di Melaka. Lagi satu cucur yang warna coklat tu salah satu bahannya ialah gula merah, mak mertua ai panggil cucur Jawa.  Bezanya yang di Malaysia tepinya kerinting (musykil kenapa aku buat tak jadi kerinting). Rasanya? Sama. 

Pandainya dia duduk bersimpuh...sweet sangat!


Demonstrasi membuat bakul.


Mote-Si-Kyaw @ cucur Jawa


Kout-Nyin-Kwat-Kyaw @ rice cracker

Satu lagi lokasi wajib kita lawati ialah Inle Heritage. Banyak yang kita boleh pelajari dari mereka secara individu ataupun syarikat. Di sini beberapa projek diusahakan untuk preserve culture mereka dan melatih modal insan dari kalangan pelajar yang berminat tetapi kurang berkemampuan dari segi kewangan. Oleh kerana Inle Heritage ialah non-profit organization mereka mendapatkan dana daripada penderma selain mengusahakan tanaman, restoran, kelas memasak, kedai cenderahati, penginapan dan sebagainya. Asyik pula melihat kesemuanya kerana ianya berada di atas air.

Usaha IHF ini membantu menjadikan Inle Lake sebuah kawasan yang menarik untuk dilawati, bekerja dan menjalani kehidupan. Mereka sangat bangga dengan kemajuannya dan berharap generasi akan datang turut sama merasai kepelbagaian kaum, tradisi unik dan kekayaan alam semulajadi di sana.

Profit dari penjualan produk dan perkhidmatan disalurkan semula untuk projek warisan yang lain. Malah sebahagian pelajar Inle Heritage Hospitality Vocational Training Centre melakukan latihan praktikal di restoran Inle Heritage. Setiap tahun IHF menaja sekitar 40 pelajar muda yang berminat mendalami bidang hospitality.

Bagusnya IHF ni nisbah keuntungan yang mereka ambil kecil, lebih kepada pembuat. Tujuannya untuk mengekalkan warisan mereka. Ye lahkan, kalau orang tengah ambil untung banyak sangat sedangkan producer untung ciput lama kelamaan pasti si pengeluar akan rasa bosan dan exhausted. Akhirnya industri itu akan mati dengan sendiri.

Mereka juga ada wastewater management sendiri yang low cost, easy to contruct tanpa menggunakan bahan kimia dan tenaga elektrik. Mereka konsisten check kualiti air di beberapa bahagian tasik.


Terus terasa rindu Malaysia bila nampak bunga raya ni.. isk...baru seminggu d luar negara.


Makan tengahari di Inle Herigare Restaurant.




Nak beli souvenir?


Kepada peminat kucing pula tolong jangan terlepas melawat Burmese Cat Village, sebuah pulau kucing di IHF.  

Kucing Burma ni macam batu bersalut bulu sutera. Saiznya besar berbulu pendek tapi gebu gebas yang kebiasannya berwarna coklat gelap; tapi ada juga coklat muda (champagne), platinum (lilac) dan biru. Jarang jumpa kucing berwarna biru, yang bermata biru ada lah.

Burmese cat dulunya direkodkan sebagai binatang kesayangan diraja dan mungkin telah wujud lebih dari 1000 tahun yang lalu. Ia juga berada di kuil dan biara. Sewaktu King Thibaw kingdom jatuh ke tangan British, raja tersebut dikatakan memelihara 40 kucing ini di istananya.

Sewaktu penjajahan inilah berlakunya kacukan baka jadi kucing tulen Burma hilang sebelum perang dunia kedua. Pada awal kurun ke-20 sebahagian kucing-kucing ini dibawa kepada breeder di United Kingdom dan Amerika termasuk Wong Mau, keturunan asal kucing American Burmese. Daripada sinilah bermulanya kucing moden Burma termasuk yang berada di Inle Heritage. Sekarang ni purebreed burmese cat dah ada 45 ekor.

Untunglah jadi kucing.... malas pun nampak cute. Kerjanya makan tidur makan tidur je pun orang tak marah.


Untunglah merasa dipeluk Miss World.

Sun bathing.

Mini akuarium pun ada. Dapatlah tengok sebahagian ikan yang ada dalam Inle Lake. Goreng garing sodap ni.

Inle Natural Heritage (Aquarium)



Inle Heritage
Innpawkhon Village,
Inle Lake, Shan State, Myanmar.
+95 (9) 4931 2970
+95 (9) 528 1035
contact@inleheritage.org


Masih di kampung air, lawatan seterusnya ke Inn Paw Khon Village melawat perusahaan tenunan sutera dan teratai. Ini pengalaman baru, tak pernah tahu pun batang teratai boleh dibuat kain. Tak banyak orang perseorangan/syarikat yang masih meneruskan usaha ini. Kalau tak diperturunkan kepada generasi muda habislah...tinggal sejarah je nanti.

Oleh kerana demand yang semakin tinggi pokok teratai diimport dari daerah/negeri lain di Myanmar. Kebanyakan benang dieksport ke Jepun. Ada juga dibuat skaf dan dijual terus kepada pelancong di sini. 

Kerja mengeluarkan getah teratai (bebenang/fiber) sangat remeh. Nak dapatkan sekilo fiber pun memakan masa dua bulan sebab tu lah harga kain teratai asli mencecah USD400 sehelai. Barang rare. Sebab tu lah biasanya ia dicampur dengan benang kapas atau sutera untuk mendapatkan kualiti yang berlainan dan boleh dijual to mass market. Kalau dah beli kain harga 1200RM haruslah kita hantar ke Hatta Dolmat ke.. Rizalman ke.. untuk jahit ye tak? Feeling datinlah iols kalau mampu beli.

Di Inn Paw Khon Village ni yang bertaraf nenek pun masih bekerja membuat benang. Happy je muka mereka. Bosan kot kalau melepak kat rumah je. Kalau nak tahu sekilas bagaimana cara untuk mendapatkan benang teratai sila baca perenggan di bawah. Ai malas nak translate apa yang Wander-Lush dah bagi tau ni:

Lotus stems are first cut into manageable sections before being scored, twisted and pulled to reveal a web of thin filaments. Barely visible to the naked eye, the filament is laid out on a wooden workbench and kept moist with occasional splashes of water. As the process is repeated with new stems, the artisan rolls the moistened fibres together to create a thicker, stronger thread. With a quick roll of the palm, a new length is soldered onto the last to form one continuous thread. This particular workshop, the Hand Weaving Centre, can produce around 20 metres of thread per day. The finished thread has a variegated colour similar to hemp but with a much softer feel. It is typically left undyed to highlight these natural qualities.

Image result for lotus silk
Sumber di sini.



Petang tu kami tak terus balik ke Aureum Palace Resort & Spa sebaliknya minum petang dan makan malam di Inle Princess. Tak jemu-jemu memetik kamera merakamkan apa yang dirasakan menarik di sekitar tasik tu. Paling suka pastinya gambar nelayan yang berkayuh menggunakan sebelah kaki. Hebat betul!

Sampai satu tempat tu ada banyak burung terbang berkawan. Asyik betul kami merakam gambar. Bagus tekong bot kami tu...bila mana ada je yang menarik dia akan berhentikan sebentar bot.



Kira-kira 300 meter dari Princess Inle enjin bot dimatikan. Seorang lelaki naik ke bot dan mula berkayuh. Nampak tak kat mana dia berdiri dan bagaimana dia melilitkan kaki yang satu lagi? Rupa rupanya di kawasan ini gangguan bunyi memang dielakkan. Selain menjamin kedamaian, mereka juga mahu menjaga eko-sistem tasik. Pemilik Princess Inle juga adalah salah seorang orang kuat di sebalik kemajuan Inle Heritage.

Sambil makan dan membawang berborak tu kami menunggu sunset. Melihat matahari terbenam dari sini memang awesome! Gambar-gambar di sini takkan sama dengan melihatnya with your own eyes. Dengan orang berkayuh sampan tu lagi... allahu cantiknya!






Boat ride around Inle Lake is a must! Jangan skip yang ni.

In previous blogpost terlupa nak masukkan harga pakej bot tour Inle Lake. So I put it here:

Boat tour ni ada dua, satu pagi dan satu lagi sunset tour. Seriously gambar nelayan Intha di kala sunset sangat cantik.

Pakej bot ni boleh pilih yang biasa atau VIP dan boleh naik maksimum 5 orang. Setiap seat akan dilengkapkan dengan jaket keselamatan, payung dan selimut tebal. Sejuk baq hang pepagi di Inle ni.  Tempat duduk beralas kusyen, selesa sangat. Harga bermula dari 18,000 kyat (RM54) per boat kalau kita naik dari jeti di Nyaungshwe. Nak suruh mereka pick-up kat hotel pun boleh. Aku rasa quite reasonable sebab full day tour bermula 7.30 pagi sampai sunset. Eh, sebenarnya murah sangat sebab dekat 10 jam juga mereka bekerja. Kebanyakan pilot bot are non-English speaker so if you nak penerangan semua silalah hire guide.

Bagi bot VIP kosnya bermula daripada USD40.


Owh sedihnya dah last day in Inle Lake 😢. Terbayang betapa cantiknya reflection rumah di permukaan air.

Keesokannya kami berlepas pulang ke Yangon menaiki KBZ Airlines. Heho Airport tu kecil je wakk... simple sangat. Kat situlah check-in, kat situlah imigresen. Macam airport Mulu je lebih kurang tapi syok sebab kapal terbang berhenti depan kita.


Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free