Showing posts with label visa. Show all posts
Showing posts with label visa. Show all posts

Cara memohon visa ke China

Cara memohon visa ke China | People's Republic of China ialah sebuah negara yang besar dan paling ramai penduduk di muka bumi ini. Dengan 1.4 bilion manusia di keluasan 9.6 juta kilometer persegi, China menawarkan kepelbagaian budaya, makanan dan cuaca.


Cuaca di China berbeza bergantung kepada latitud, longitud dan altitud. Suhu sub-artik di utara dan tropika di selatan. Di pergunungan Tibet pun lain. China juga mengalami empat musim tetapi tidak semestinya serentak di seluruh negara iaitu:

Musim bunga (spring) di antara April dan Mei
Musim panas (summer) di antara Jun dan Ogos
Musim luruh (autumn) di antara September dan Oktober
Musim dingin (winter) dia antara November dan Mac.

Peak season, spring. Low season musim dingin. Syok jenjalan time spring, nyaman je. Jadi pilihlah musim yang sesuai untuk melancong tapi nak masuk ke China perlukan VISA.


Apakah makna Chinese Visa?
Visa China ialah permit yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa the People’s Republic of China kepada warga asing berdasarkan undang-undang dan peraturan untuk masuk, keluar atau transit di China.

Terdapat beberapa jenis visa dengan syarat tertentu seperti berapa jumlah hari yang boleh tinggal, berapa kali boleh keluar masuk dan larangan untuk bekerja. Namun begitu visa yang telah diluluskan boleh dibatalkan bila bila masa sahaja.

Visa yang dipohon terlebih awal memberi peluang untuk negara tersebut (yang ditujui) menilai kemampuan kewangan, tujuan kedatangan dan maklumat lawatan sebelumnya. Pelawat juga mungkin perlu lulus saringan keselamatan dan kesihatan di lapangan terbang, jeti atau sempadan negara.


Persediaan sebelum ke China
Bagi rakyat Malaysia dan kebanyakan negara lain, selain passport visa juga perlu didapatkan dari wakil kerajaan China sebelum ke sana (kecuali Hong Kong dan Macau). 

Untuk melancong kita apply Visa L.

Visa ini untuk melancong, melawat keluarga atau tujuan peribadi. Biasanya visa diberikan selama 30 hari untuk kemasukan sekali, dua kali atau berkali-kali. 

Jika kita turun di mainland contohnya Shenzen kemudian mahu ke Hong Kong dan kembali ke Shenzhen semula kena apply double entry visa.


Berbagai kategori visa. Pastikan apakah tujuan utama lawatan ke China?
Major Purpose of Visit
Visa Categories
Description of Visa
Exchanges, visits, study tours and other activities
F
Issued to those who are invited to China for exchanges, visits, study tours and other activities.
Commerce & Trade
M
Issued to those who are invited to China for commercial and trade activities.
As a tourist
L
Issued to those who are going to travel to China for tourism.
Family reunion, foster care or visiting relatives with permanent residence in China

Q1
Issued to those who are family members of Chinese citizens or of foreigners with Chinese permanent residence and intend to go to China for a long-term family reunion, or to those who intend to go to China for the purposes of foster care (intended duration of stay in China exceeding 180 days).

"Family members" refers to spouses, parents, sons, daughters, spouses of sons or daughters, brothers, sisters, grandparents, grandsons, granddaughters and parents-in-law.
Q2
Issued to those who intend to visit relatives who are Chinese citizens residing in China or foreigners with permanent residence in China; the intended duration of stay is limited to no more than 180 days.
Visiting relatives working or studying in China or other private affairs
S1
Issued to relatives of foreigners working or studying in China for the purpose of long-term visit, or to those who intend to visit China for other private reasons (intended duration of stay exceeding 180 days).

“Relatives” refer to spouses, parents, sons or daughters under the age of 18 years and parents-in-law.
S2
Issued to those wishing to visit family members that are foreigners working or studying in China, or to those who intend to go to China for other private reasons.  The intended duration of stay in China is limited to no more than 180 days.

"Family members" refers to spouses, parents, sons, daughters, spouses of sons or daughters, brothers, sisters, grandparents, grandsons, granddaughters and parents-in-law.
Employment
Z
Issued to those taking up a post or employment, or giving commercial performances, in China.
Commercial performances
Transit
G
Issued to those who are going to transit through China en route to a third country (or region).
As a crew member or a motor vehicle driver
C
Issued to foreign crew members of aircraft, trains and ships, motor vehicle drivers engaged in cross-border transport activities, and also to the accompanying family members of the above-mentioned ships’ crew members.
As a student
X1
Issued to those intending to study in China for a period of more than 180 days.
X2
Issued to those intending to study in China for a period of no more than 180 days.
As an introduced talent
R
Issued to those who are high-level qualified talents or whose skills are urgently needed by China.
As a journalist
J1
Issued to resident foreign journalists/media staff of foreign news organizations stationed in China. The intended duration of stay in China exceeds 180 days.
J2
Issued to foreign journalists/media staff on temporary news coverage missions.  The intended duration of stay in China is limited to no more than 180 days.
Permanent Residence
D
Issued to those who are going to reside in China permanently.


How to apply Chinese Visa? Susah ke?
Tak.... senang je. Kalau nak lagi mudah minta ejen buatkan tapi kena bagi masa dalam 10 hari. Off course harganya lebih lah ye, minima RM165.

Apa yang anda patut buat, 
1. Download borang permohonan dari sini (sila klik). Isi dengan lengkap dan...

a) Sila pastikan passport kita masih sah laku melebihi ENAM bulan
b) Sila pastikan masih ada dua mukasurat kosong dalam passport kita tu
c) Sediakan dua keping gambar warna bersaiz passport 48mm x 33mm berlatar belakang putih, fotostat bahagian data di passport, salinan tiket kapal terbang, salinan pengesahan tempahan hotel (kalau ikut website tak minta tapi dulu mereka request juga jadi aku book satu malam).

2. Sila buat permohonan bersama dokumen sokongan di atas di:

China Visa Centre
Level 5 & 6, Hampshire Place Office
Jalan Mayang Sari
50450 Kuala Lumpur.
Telefon: 603 2176 0888
Faks: 603 2161 2234
E-mel: klcentre@visaforchina.orgAtau...

Tingkat bawah
17 Lebuh Bishop
10200 Georgetown
Pulau Pinang
Telefon: 603 2176 0888
Faks: 604 2519 785
E-mel: penangcentre@visaforchina.org

Waktu pejabat: Isnin-Jumaat. Tutup pada Sabtu, Ahad dan cuti umum.
Waktu serahan: 9:00 hingga 15:00.
Waktu bayaran dan kutipan: 9:00 hingga 16:00

Staf di situ akan semak borang permohonan dan berikan nombor giliran. Bayaran secara tunai atau kad kredit hanya akan dibuat ketika visa dan passport diserahkan.

Bila masa yang sesuai apply visa?
Paling cepat tiga bulan tapi paling elok sebulan sebelum pergi. Aku selalu buat dua minggu sebelum bertolak sebab empat hari dah siap. Tarikh efektifnya bermula dari tarikh visa dikeluarkan.
Boleh kirim pada sesiapa ke?
Boleh.... tak perlu buat authorization letter pun tapi passport kita tu kan... kalau boleh buatlah sendiri atau kirim pada sesiapa yang dipercayai. For now tak boleh appy online unlike visa ke Myanmar, senang gileh semua online.


Jadual bayaran visa China efektif 1 Jun 2018
Jika single entry caj visa hanya RM30 tapi service charge RM70= RM100 😔

Untuk lebih jelas sila lihat di sini.

Faham kan? Senang je kan? Jika bermanfaat share lah dengan kengkawan.


Kadar visa ke India naik?

Kadar visa ke India naik? Semalam pepagi dah kecoh kata kadar visa ke India naik. Bukan sesikit punya naik! Maka mengeluhlah orang yang telah membeli tiket ke sana. Aiyooo... saya ati punya dalam banyak susah, suda lama berangan mau pigi (masih dalam mode berangan).


Jadi saya pun cari itu Indian High Commission punya website mau tau betul ka tara betul. Ati manyak gembira pergi enam bulan kalu baru naik itu harga. Saya kalu pigi sana tara lama, enam tujuh hari suda cukup.

Sekarang jangan susa ati adik manis. Pergi sana sekejap kalu, bayar RM188 saja.

Image result for india visa

High Commission of India,
Level 28, Menara 1 Mon’t Kiara,
NO 1, Jalan Mont Kiara, 50480,
Kuala  Lumpur
Tel: (00-603) 6205 2350, 6205 2351,
6205 2352,6205 2353 & 6205 2354
Fax: (00-603) 6143 1173

Website: www.indianhighcommission.com.my    from 9.30 am to 12 noon on all  working days.
Emergency visa services are available only on working days.

Visa Fees
 Visa fees for Malaysian Nationals are as given below:
TABLE: I
S.NoVisa CategoriesRinggit Malaysia
1Tourist Visa
Up to 6 months/Single or Multiple EntryRM 188
More than 6 months and up to 1 year/Multiple EntryRM 456
2BUSINESS VISA
Up to 1 year/Single or Multiple EntryRM  546
More than 1 year and up to 5 years/Multiple EntryRM 1128

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free