Showing posts with label female blogger. Show all posts
Showing posts with label female blogger. Show all posts

Supposed to be last raya day in Baling

Ni mlm 1st raya. Puak ni takde kira lain, kira nak bakar duit je lah. Aku tak beli ada pulak org tlg supply barang tapi kalau aku nmpak/dgr depa bakar mercun bola..SIAP !!!!


Raya kat rmh mak teh. Kakak ipar aku tak hbs2 menceceh kat anak dia spai aku kata "woi ! tutup mulut sat" barulah dpt gmbr yg sempurna. Anak2 kita org cukup baja wehhh..


Sepatutnya hr raya ke2 ni kami dah chow ke NS tu yg tak berbaju raya. Panas berlengas dlm kete nak berbaju kurung yg kainnya manja2 gitu tak kuasa i! Tak dan nak p rmh kengkawan / sedara jauh sbb nak kejar masa. Ni rmh sedara yg dkt blkg dapur mak teh. Ada keja gila yg aku bt kat sini hehehhe...



Nampak tak mangkuk laksa yg ada sudu tu? Haaa...aku paksa Kak Mah juai kat aku. Aku dgn muka sardin yg memaksa ngeh--ngeh--ngeh-- "seroius ni Kak Mah, cheq nak mangkuk ni. Juai semua la dgn pinggan sekali..". Berjaya ko. Nt aku blogkan pasai product ni. Aku dpt mangkuk Anna Griffin ni 6 buah + jug Kate Spade yg saiz 6 1/2 in. USD55 nko harga jug tu blm msk shipping n tax lagi. But of course i'm not paying that price lah kan....mangkuk tu dpt la hrga disc + hrga 2nd hand w/pun that the 1st time dia guna. Mau raya thn depan dia tak show off kat aku lagi kehkehkeh.....


Bekas kueh raya tu pun berkenan gak but abg kata toksah lah.....


Aku ada 2 MIL and 2 FIL, ni rmh yg kedua tu lah and rmh ke4 yg diziarahi pd raya ke2. So hangpa ingat aku jadi balik Seghomban tak??? Takkan adanya kalu dah lajak spai zohor. Panas2 nk kete nak p jauh2 huiiiii....stress!! Bila dah confirm tak jadi balik apalagi...bongkar semua kain baju msk msn basuh. Yg tak bestnya semi auto lak, nak cpt punya psl (nakkan panas terik tu) aku bilas manual jek pastu spin. Yg bergayut2 tu baju kami anak-beranak le tu sbb tmpt lain sume dah penuh.

Yg tgh berhelo-helo tu baru menjadi sedara and we will be going to his hse at the end of this month.

Sblh mlmnya pulak kami beraya kat rmh sepupu-sepapat my hubby yg dah pindah ke banglo msg2. Rmh punya besaq 120k-250k jek. Bestnya kalau ada tanah kat kg...tp aku nak ke ddk kt kg? Ddk kat bandar dgn suasana kg nak lah.

Book Review

1) Dilema Seorang Wartawan Islam

This book is 1 of 3 yg aku beli kat bazaar Ramadhan last wk written by Roslan Hamid a.k.a LanH. Dulu2 masa rajin baca Harakah selalu nmpk nama dia ni, curious gak nak tahu masa tu spt pernah ku dengar ya tapi dimana?? Ropa2nya dulu keje dgn NSTP. And he was part of the team yg set up Harian Metro dan dia juga antara 1st Asian journalist yg ke Republik Asia Tengah bekas Soviet Union after gergasi komunis itu dibubarkan.




According to him masa kat Alma Ata yg ramai penduduk Islam, depa mcm baru bgn dr tidur terpinga-pinga ttg Islam nih bcoz dah lama sgt fikiran dikepung oleh komunis spai tak tahu mkn babi haram. Katanya, perjalanan kerohaniannya bermula di Bukhara dan Samarkand.

He’s stating perasaan dia yg berat kpd Islam tp dlm laporan n penulisan dia tak blh ekstrim sbb akan dipotong oleh org yg lbh atas. Org2 yg mengambil berat fsl agama mmg akan rasa tak tenteram bila terpaksa bt kerja2 yg berlawanan dgn kepercayaan diri.

Chapter2 yg awal tu byk la ckp fsl dilemma dia; cthnya dlm sokkabar tu ada bhg agama siap intvw ahli agama but in the same npaper also have gmbr2 yg ‘menyeksa’ jiwa raga nih n nombor ekor. Apo nak buek, sokkabar bkn kito punyo… kat internet kita blg tulis sesedap rasa .

But at the end blh byk bahan berita tapi ditulis dlm bentuk yg ringan.

Rating: Ok

 2) Pendedahan Ekslusif

Buku yg 2 ni adalah buku2 ringan tapi bagus jugak la but most yg written kat dlm tu i knew already. Tentang padri yg mendapat hidayah utk memeluk Islam, Dr Anis Shorrosh yg didakwa menulis Quran palsu,  penemuan saintis tentang penyembuhan penyakit dengan menyebut nama Allah dan mengapa kita disuruh solat secara berjemaah dr segi saintifik but not so detail seperti yg pernah aku baca dulu, and a few topics lg.

Buku ni nipis je so ok la utk org yg tak suka membaca. Sekejap je dah hbs baca sbb cara penulisan yg agak menarik tak bosan.


 
3) Kisah Orang Tipu Orang

Buku ni pun sama ditulis oleh Azizan Ahmad, kisah penipuan yg dah byk aku tahu.

Kasut kulit BABI n hasilan babi

Semalam bawak anak2 cari apa yang patut yg belum lengkap. Yg cerewaetnya anak pompuan la kan. Aku pun cerewet gak tak bagi beli yg mahal2. Ye la...kalau dia sgt menghargai apa2 yg kita beli no hal lah ni tak sehari dua sok tercampak la kasut/tudung/baju mahal merata-rata. Tu yg aku cut cost tu. Shopping dgn Finance Minister ssh la skt.



Selalu aku pesan kat anak2, kalau nak beli bag ke kasut ke jacket kulit ke JGN PEGANG! Perati dulu btl2 sbb aku dah tunjukkan rupa kulit babi tu. Kulit babi ni senang nak kenal sbb dia ada 3 titik cuma sometimes keadaannya lain skt mungkin sbb ditarik kuat masa dicanai dgn mesin. And smlm mujurlah aku tak terpegang kasut tu. SA tu siap bukak yg baru saiz kaki anak aku, alhamdullillah.... tapi lemahnya iman aku nak bg tau SA  tu pun tak berani.

Dulu aku dpt jacket Guess ada kulit babi kat kolar, kasut n hand bag Atienne Aigner pun ada, kasut baby brand apa ntah pun terpegang gak tapi bhg luar je. Kulit babi ni biasanya diletak di bhg dalam kasut sbb dia sejuk n selesa. Lama dulu dah dengar brand K****** tapi masa tu tak menyiasat (mcm bagus je kan) lg. Then kat Osama Bundle Nilai 3 dia belah kasut brand mahal gak la dan gantung kat kedai to show and educate muslims (mudah2an rezeki dia bertambah..amin). Sejak tu aku mmg berhati-hati sgt. Dan barangan dr kulit babi ni bukan utk yg mahal2 je yg murah pun banyak. Ni aku tnjuk sample dr en google.



Kalau di beritahu siap2 terang dan jelas ampun gak lagi







Sensitif sikit ye, jgn main bedal je asal sedap. Nak lawan nafsu makan pun tak boleh mcm mana nak pg Gaza? Toksah la memekak suruh restauranteur dptkan sijil Jakim tu..we have THAT POWER! Kalau kita pakat2 takmo makan korang ingat depa tak 'bungkus' ke? Semua nak suruh kerajaan control, sendiri makan pengat sendiri mau ingat lerr..





  Sebab tu la aku tak heran lansung kalo org beli kasut kat obersi..mcm kawan aku dulu beli Mark n Spencer kat UK dah balik sini baru perasan lapisan dalam kulit babi, gigit jari le..nasib baik ada kwn dia nk beli. Kalo tak rugi lorrr...

And aku amatlah hairannya, org2 daerah aku tu main bedal je kedai kuey teow non muslim ni. Sedap sgt ke spai tak sensitif lansung? Bukan babi je haram, bangkai pun haram jugak. Kalau binatang tu halal dimakan, supplier hntar yg halal, tukang masak pun muslim w/pun kedai non-muslim yakinlah jugak nak makan mcm ada satu lagi restaurant tu.

Babi dah diharamkan 1400 thn dulu tanpa diberi sbb-musababnya dan sekarang scientist dah tahu kenapa, mengapa. Sampaikan pastor Christian ni pun mskkan dlm salah 1 ceramah dia

 

Relax jap

Relax jap mau kasi cool gua punya hati. Ada ke cakap House Manager nak di lawan...aku yg uruskan semua msti la aku tau mana patut improve mana patut upgrade...bkn sbb raya pun.

Sementara nak kelentung kelentang kat dapur kejap lg -ikan goreng dgn sayur campur je la n budu/sambal belacan sbb smlm dah berbelanja besarrrr sgt. Kalau hari2 camtu tokey babi pun blh jual kandang.

Apa yg aku beli smlm?

Ayam panggang sekor           RM15.00
Puyuh goreng 2 ekor                     7.00
Pisang & jambu air madu             10.00
Murtabak 2                                   7.00 (kalau kat Baling baru 1.50 je satu)
Air soya                                        2.00
Nasi kerabu  4                             12.00
                                                   -------
Total                                            53.00

Aku rasa ada lagi yg tertinggal sbb smlm kira semua RM70. Haaaa....70 hengget untuk sekali berbuka puasa kat rumah. Lepas tu sebungkus nasi kerabu p hantaq rmh org sbb mmg dah agak takkan habis n lagi 2 bungkus p hantaq tong sampah pagi ni pasai tak bangun sahur. Kalau aku msk sambal udang smlm 20 hengget pun tak habis.

Salam Ramadhan Al Mubarak

Askm.

A bit late but still not too late to wish all of u "Selamat Berpuasa". Mudah-mudahan kita semua dilimpahi rahmat hingga ke akhirat.

Aku tang bangun sahur tu memang payah dari dulu tapi dah jadi mak ni kena bangun jugak la kan. Kekadang macam tak ikhlas je bangun walaupun ada barakah di dalamnya.

1st day mmg kn bgn la, 2nd day org rmh aku p kejut pukui 4 pdhal aku knci jam 4.45...umang ai...liat betol nk bongkar dr tmpt tdo sbb dh set kpala 4.45am. Panaskan sup grg telur dadar..begheh! Dulu masa dia keja shift mlm kami anak2 beranak dok peghangat frozen food aje..sosej, daging burger, lasagna...kekadang toast bread ngan  jem/garlic butter. Heyy...omputeh yg islam tu mana ada mkn nasik takde pun lapaq. kita je yg suka kata kena mkn nasik kalau tak nt tak thn spai ptg. Setakat ni kami alhamdulillah..no prob.

Anda bagaimana?

Menjadi mak semula...

Turun je dari kereta adik aku hari tu aduyaiiii........laman rumah aku penuh dengan daun-daun kering. Pokok-pokok bunga dalam pasu tinggal ranting..arghhh...baru tinggal 6 hari.



Kat pintu masuk dengan selipar bersepah-sepah, lantai tak bersapu..adoiiii...

Masa kat Bandung tu aku dh berkata dlm hati takmo bising-bising bila balik nanti sebab aku dah lama tinggalkan depa lagipun aku dah tinggalkan pesanan rumah mesti bersih macam selalu, kalau nak keluar bermain kemas segala kusyen bantal dulu..

Masuk ke dalam rumah lagi la tensen.. aku letak barang terus ambil penyapu. Tu baru tinggal 6 hari, kalo aku meninggal? Rasa macam confirm je anak aku akan ada mak baru..

Stress tapi tetapi aku mesti menjadi mak semula...

Gambar2 Liga Super NS vs Perak

Ohhh baru kutahu rupa2nya Ayu Raudah ada kat Stadium Paroi hai tu..meneman, menonton n memberi semangat kpd Zaquan Adha le tu. Lan Pet2 pn ada katanya... Kalau lah ku tahu sedari awal boleh la aku buat muka kesian kat mintak msk kat restricted are tu...huhuhu..terlambat sudah!

I've tried to upload sekaligus 10 pics tp tak klr pulak but u can look thru my fb for the other pics. Photos taken using Canon 550D + 18-200mm. Masa amik gmba jauh2 ni la teringat balik kat 70-300mm yg dah ku let go bln 4 hr tu hmmmm..

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free