Bila artis antarabangsa meluah idea di Thailand Biennale Krabi 2018

Bila artis antarabangsa meluah idea di Thailand Biennale Krabi 2018 | Dalam usaha untuk mengekalkan Thailand sebagai sebuah negara yang menarik untuk dilawati, Krabi telah dipilih sebagai lokasi pameran antarabangsa seni kontemporari Thailand Biennale Krabi 2018 yang diadakan buat pertama kali.


Office of Contemporary Art and Culture (OCAC) dan Ministry of Culture di Bangkok dengan sokongan Krabi District Office telah melancar Biennale yang pertama kali di sini dengan tema "Edge of Wonderland". Krabi dipilih kerana telah dikenali di seluruh dunia sebagai sebuah daerah yang kaya dengan keindahan alam, sejarah dan hospitaliti. Banjaran gunungnya, pulau yang cantik, air laut jernih menepati makna keajaiban alam. Selain itu kedatangan pelancong juga tinggi di Krabi, lapan juta pelancong telah mengunjungi Krabi pada 2017 menjadikannya keenam popular di Thailand.

Berbeza dengan pameran seni yang kebiasaanya dilakukan di dalam bangunan, Thailand Biennale Krabi dipamerkan di pelbagai tempat seperti di tengah bandar, tepi sungai, dalam laut dan dalam taman negara. Kat laut pun ada haa.... interesting!

Pameran ini berlansung selama tiga bulan bermula 2 November 2018 sehingga 28 Februari 2019. You still have time to see it. Bagi diri ai yang tidak berapa pandai menikmati seni ini, ada artis/pereka arca kayu/besi yang sangat genius. Untuk mereka yang terlibat dalam fine arts, lanskap,  senibina, interior design... mungkin bahan pameran ini boleh memberi idea baru. You must see it!


Eksplorasi Biennale
Memula kami diberi penerangan oleh pembantu kurator Dr Vichaya Win Mukdamanee di Andaman Cultural Centre, Krabi. Tempat ini merupakan pusat kebudayaan di mana seni pembuatan manik dan muzium kesenian ditempatkan.  Banyak juga lukisan dipamerkan di sini. Selepas lunch kami dibawa melawat sculpture di Krabi Town, Khao Khanabnam dan Koh Klang (perkampungan muslim). Selama tiga hari di sini banyak lokasi Biennale yang kami lawati walaupun tak habis. Cuaca pun molek je tiga hari tu. Alhamdulillah.

Dr Vichaya Win Mukdamanee

Setiap arca yang dicipta ada maksud bagi pembuatnya tetapi kita sebagai orang yang melihat boleh mentafsir pelbagai maksud, subjektif. Kalau kau tanya pada photographer or sculpture apa maksud kerja seni mereka dan dia cakap subjektif, itu tipu. Mesti ada tujuan kita buat sesuatu tu kan?

These are not Biennale but sculptures at the Andaman Cultural Centre.

Jom kita tengok sebahagian besar arca yang dibina untuk pameran dalam waktu terhad ini. Terbakar lemak kami berjalan ke sana sini uols...

Di tebing sungai bandar Krabi


Gambar kanan: imej di dalam teropong. 
Artis: Kamol Tassananchalee
Title: Two visions of the Wonderland

Banyan tree yang ditanam terbalik. Boleh pula dia hidup eh.
Artis: Yang Zhenzhong
Title: To be or not to be

Artis: Panya Vijinthanasarn
Title: Neo Centipedian Animal Non-Discovery

Artis: Vichoke Mukdamanee
Title: Story of Love

Macam maze kan?
Artis: Chong Bun Pok
Title: Wandering at the Edge of the Wonderland

Di Khao Khanabnam

Kena naik tangga ni untuk masuk ke dalam gua.

Bila tengok exibit ni terus teringat kaum Ad. Yang melilit di badan tu adalah ular yang sangat besar, gambaran ini dijelaskan dalam quran azab bagi orang yang tidak solat. Musykil aku, dari mana artis Cina ini mendapat ilham agaknya?
Artis: Tu Wei-Cheng
Title: Giant Ruins

Di Koh Klang

Ia dibuat seakan stadium mini dengan bola berisi jerami padi bertujuan sebagai tempat berehat dan bersosial di kalangan penduduk setempat.
Artis: Takafui Fukasawa
Title: Buffalo Football Field

Artis: Wang Wei
Title: Elevated sea level




Di Khlong Muang Pier

Genius! Kalau nak dengar bunyian yang jelas kena senyap dan lebih baik datang ketika air air pasang.
Artis: Felix Blume
Title: Rumours from the sea

Di Ao Nang Beach

Lokasinya hanya bersebelahan landmark Ao Nang Beach, patung ikan todak tu. Di bawah batu/tiles diletakkan sejenis spring.
Artis: Tran Luong
Title: About the hiding of the giant jellyfish

Untuk kesan yang lebih 'menakjubkan' datang juga waktu matahari terbenam 😰
Artis: Kamin Lertchaiprasert & Suriya Umpansiriratana
Title: No sunrise no sundet

Di Phra Nang Cave Beach

Emas tulin dilekatkan sekeliling batu besar tanpa mengunakan paku. Sewaktu air pasang batu ini akan kelihatan lebih bersinar cantik dan seolah-olah terapung.
Artis: Vong Phaophanit & Claire Obousier
Title: Gilding the border

Artis: Aram Bartholl
Title: Perfect beach HD

Artis: Chusak Srikwan
Title: Phra-Nang

Di Poda Island

Artis: Camille Norment
Title: Pulse- Formation

Kabel dipasang ke solar panel tetapi diset untuk mengeluarkan bunyi hanya di siang hari. Seram seh kalau dengar memalam hahah...
Artis: Ignas Krunglevicius
Title: Visions

Artis: Leung Chi Wu
Title: Monuments for solitude

Di Tha Pom Klong Song Nam

Ini bukan Biennale tetapi salah satu lokasi menarik untuk dikunjungi. Kita perlu berjalan di plank hingga ke dalam (macam yang di Tanjung Piai). Di sebelah dalam air tawar yang jernih kehijauan manakala di luarnya air tawar bercampur dengan air laut. Ini bukan Emeral Pool, tidak dibenarkan mandi ya. 

 Teknik mengesan lubuk ikan dengan meletakkan pendayung ke atas telinga. Teknik ini turut digunalan nelayan Iceland.


Di Than Bok Khorani National Park

I told them, this is stairs to heaven πŸ˜€
Artis: Vertical Submarine
Title: Mirrors and copulation are abominable, since they both multiply the numbers of men.

Dah lama tak tengok getah keping. Awak pernah ke tengok?
Artis: Amber Ginsburg, Sara Black & Charlie Vinz
Title: Le Musee du Grand de Hors (The Museum of the great outdoors)

It's not going to last long, many of it will be dismantled once due so please take this opportunity to see these incredible arts during limited times.

When is the next Biennale in Thailand?
In December 2020 at Nakhon Ratchasime in Korat. Haa uols... get ready dengan iklan tambang murah tu.

For more info please read here .


Big thank you to Tourism Authority of Thailand and Krabi Tourism for arranging this trip.

Hotel Review | The luxurious Aureum Palace Hotels & Resorts Inle

Hotel Review | The luxurious Aureum Palace Hotels & Resorts Inle | Sebelum sibuk dengan trip minggu ini eloklah rasanya aku cuba habiskan review beberapa hotel dan resort. Beberapa... hmm... banyak juga tu 😰 . Kita start dengan salah sebuah resort under Htoo Hospitality yang memiliki sembilan jenama dan koleksi hotel butik terbesar di Myanmar.


At the shore of natural and cultural wonders, there is a luxurious Aureum Palace Hotels & Resorts Inle

Kami sampai dah malam dari Bagan. Sebelum tu singgah makan di Kalaw. Tak sangka di kawasan pergunungan Kalaw yang menjadi lokasi hiking ada masjid. Dari Kalaw ke Inle Lake dalam dua jam je. Yang bagusnya trip ini dalam bulan Februari jadi walaupun matahari terik di atas kepala rasa sejuk tu tetap ada, sepanjang hari kita pakai jeket wak... best sangat! hahaha.... Kalau pergi bulan doblas ni suhunya 30.5C .

Turun je dari bas umangaiii sejuk! (suhunya bawah 10C). Kami disambut oleh penari tradisional yang memakai 'sayap'. Menarik jugalah sambutannya, kemudian check-in ke sebuah villa seluas 100 mps. Luas betul! Jika Aureum Bagan tu cantik yang ini lagi hebat.

Villa ini jenis berkembar dengan pintu pagar kayu. Privacy is guaranteed gituh. Naik beberapa anak tangga baru sampai ke pintu villa. Dibahagikan kepada tiga seksyen, pertama katil dan ruang bersembang, pintu masuk di ruang tengah yang juga tempat bersiap dan ruang yang luas menempatkan tempat mandi, wooden bath tub dan tandas. Sambil mandi tu bolehlah berborak dengan yang duduk menghadap hang. Pergh lapang betul kat situ. Tempat mandi tak bertutup jadi kena tutup pintu tengah. Kemain best ruang ni hehehe.. Teruslah berangan nak ada bilik ayaq macam tu. Standard facilities semua ada termasuk high speed internet.

Poster bed kami jenis twin, siap dengan kelambu putih, romantiknya... rasa macam berada di bilik pengantin pula iya juga... 

Setiap villa ini ada balkoni sendiri. Walaupun villa kami di baris ketiga tak boleh nampak Inle Lake yang indah tu tapi suasananya tetap menarik di kelilingi dengan kehijauan. Nyaman je rasa berehat di balkoni sambil membaca. Pepagi akan ada orang yang exercise berjalan kaki mengelilingi resort.



Aureum Palace Inle



Dinner pertama kami di sini. Kita jadi vegetarian seminggu wak tapi balik tetap gemuk juga.

Kiri, barisan pertama villa.

 Villa kami di barisan ketiga namun masih sangat bagus suasananya. Ada small pool di setiap villa.


Restorannya menghadap tasik Inle yang sangat luas dan berdekatan lobi serta swimming pool. Takdak pasai chek nak mandi sesejuk ni ooiii....pi bergambaq ja. Ya Allah cantik sungguh gambar pool tu (masuk bakul angkat sendiri haha..). Breakfast bolehlah... pilihan tak semeriah di Aureum Bagan.



Oleh kerana program seterusnya menyelusuri Inle Lake kami terus naik bot dari depan resort. Hassle free. Pemandangan pagi tu sangat cantik dengan langit biru, bot berwarna-warni... sumpah cantik! Kena datang sendiri to enjoy the view and hospitality. Aku memang dah plan nak pakai white attire untuk program hari tu to contrast dengan background. Bila roommate kata eh cantik seluar you... kita pun erm.. ok. Lepas tu dia keluar dan aku pun sambung bersiap tapi.... jatuh sebab terpijak alas kaki atas lantai kayu yang licin 😣. Mujur kepala tak terhantuk kat bingkai pintu. Masa atas bot dua kali terduduk sebab tak balance badan bebetul sewaktu berdiri. Adoi la... baru kata seluar cantik, kalau roommate kata aku yang cantik mau terjatuh dalam tasik agaknya hahahah...

Selain aktiviti di Inle Lake, boleh juga trekking to Pa-Oh Tribal Village.


Saya bersama dua orang kapten bot sebelum menyelusuri Inle Lake.

Senja nan merah. Sunset at Inle Lake with the famous single leg boat rower. 

Oh ya, tak jauh dari sini ada masjid, boleh berjalan kaki je. Sayang betul dah nak balik baru perasan (sebab masa kami sampai tu dah gelap). Kalau rasa nak perjalan-jalan di pekan lebih baik naik tuktuk. Tak ingat berapa taxi charge tapi aku rasa mahal jugalah bila convert. Atau, untuk lebih mudah sewa motorsikal.


***
Kalau nak tahu mengapa anda patut ke Inle Lake, silakan baca di sini dan sini. Terima kasih.




Don’t damage your home with these bad habits!


Don’t damage your home with these bad habits! Lets check adakah aku terlibat sama?? hoho...


Most of us develop bad household habits or behaviours over time. The real trouble starts when these blunders become habits that cost a lot of money over time. Some behaviours also create safety issues and it will cause long term damage to a property, even lowering it’s value. So, even if you have own a housing development board unit (HDB) located right next to Bukit Batok MRT but if the inside of the house is broken with damages, it will bring the value of your property. Here’s a selection of bad habits that need breaking, pronto.

1) Forgetting to clean out your appliances’ filters
We tend to forget or leave the appliances with filters that needed to be removed and cleaned and failing to do so can cause a drastic performance reduction and your appliances’ lifespan. This is because they are not able to work efficiently and have to work harder which could wear them out quicker and cause them to malfunction. When you are in Singapore, weather tends to be scorching hot and we tend to turn on the air-cond to cool down but if the filter of the air-cond is not clean, you will notice the air is not cooling but warm. So, every few months, do take out the filter for cleaning. Click here to check on how to clean the air-cond filters.

2) Getting rid of of food scraps in the kitchen sink
One of the most common bad habits is the tendency to wash uneaten food scraps down the sink instead of throwing them into the bin when it comes to washing up. There will be food residue that leaves behind as it goes down the pipe and this could pile up over the time but it depends how often you do it. This ‘pile up’ could eventually cause your sink to clog up or your pipes to be blocked which might emit unpleasant smells and costly to fix.

3) Leaving your oven uncleaned
It is very tempting to leave any spills that have occurred during cooking in lieu of diving straight into the meal you have just prepared. However, if failing to clean your oven after cooking, especially if there were any spillages, it is a habit worth breaking. Not only your next meal could be ruin when those spillages start to smoke and burn that have the possibility to lead to an oven fire. In order to be safe, always wipe the inside of your oven after you’ve use and once it has cooled.

4) Flushing stuffs down the toilet bowl
Apart from loo paper, flushing any objects down to the toilet is a big no-no. Toilet paper is designed to break down quickly but things like baby wipes, cotton swabs and household cleaning wipes are often made of woven fibers that do not break down easily once flushed. This means they are often left sitting within the sewerage system without breaking down which could lead to your pipes becoming clogged or even worse, damaging the entire sewerage system.

5) Neglecting paintwork, leaving rust
Apart from being aesthetic function purpose, paint is designed to help protect the surfaces it covers. If you are not in the habit of maintaining your wooden floors for example, it is likely that it could rot and it will be costly to remove the rot. Same goes to the paint, it can help us to prevent rust from the building up on the exterior railings and other metal surfaces. That being said, the temptation to simply paint over a rusted surface is not an advisable long-term solution as the iron oxide in rust stops the coat of paint from sticking and will begin to flake shortly after you are done painting. This means that you will have to start again before you know it.

6) Less frequent gutter cleaning
Singapore is in the tropical area and rainfall is pretty often in the country. Gutter cleaning is needed regularly if not regularly checked and cleaned out especially if you are staying in the landed house in Singapore. An overflowing gutters can easily become blocked causing back flood that often damages roofs’ eaves and in some cases, even the interior of your home. Be sure to clean your gutters at least every three months, and if there’s been heavy rainfall, make sure there are no clogged-up branches and leaves.


Okay, I omit number six because someone will always do it for me πŸ˜€ (walaupun kena bebel hehe..). Before you advertise your house for rent or sale, kindly ensure it is cleaned so that the value won't depreciate.

Pakej Murah Sehari Ke Singapura

Pakej Murah Sehari Ke Singapura | Bulan lepas aku ingatkan dapat ke negeri Pasir Dua Butir tapi sehingga hampir penghujung bulan senyap je jadi aku nakkkk juga ambil "me time" barang sehari dua. Orang lain yang bekerja dapat cuti lapan hari dalam sebulan kot? Bukan sebab penat menguruskan keluarga tapi sebab memang nak keluar melihat dunia. Sementara masih sihat ni berjalanlah, kalau ditakdirkan sakit nanti belum tentu ada orang nak bawa ke sana sini. Kang jadi beban kat orang pula.


Aku ada jugalah survey Singapore day trip package yang lalu lalang di facebook. Kebetulan, RAINI Travel tanya siapa nak ikut ke Singapura kerana masih ada kekosongan... so aku pun on je lah. Since aku pun takde plan nak berjimba di Universal Studio Singapore, pakej begini memang memudahkan untuk melawat banyak tempat dalam sehari dengan kos yang murah, RM135 seorang dari Kuala Lumpur dan RM99 dari Johor Bahru. Murah bangat! Aku dah check tambang sehala dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS) ke Singapura rata-rata RM60. Kalau dari Seremban RM55, tu belum termasuk lagi tambang MRT atau Grab nak jenjalan di sana. Tu belum kira lagi masa yang terbuang sebab tersadai masa hujan lebat macam aku pergi dulu huhuu...(boleh baca di sini). So I think day trip package is the best for short vacation.

So how was it? Ini macam πŸ‘πŸ‘

Okaylah, aku brief sikit tentang negara tetangga yang maju ni ya. 


Singapura Sepintas Lalu
Singapura atau nama lamanya Temasek dahulunya sebahagian dari Negeri-negeri Selat dibawah pemerintahan British. Ia diserahkan oleh British bersama-sama Sabah dan Sarawak untuk membentuk Persekutuan Malaysia tetapi telah keluar dari Malaysia pada 3 Ogos 1965 kerana ketidaksefahaman dengan pemerintah Malaysia waktu itu.

Ekonomi Singapura berkembang dengan pesat. Sistem perbankan yang baik dan berintegriti meyakinkan masyarakat antarabangsa menjadikannya sumber pendapatan utama Singapura diikuti bisnes perkapalan, pelancongan dan pembuatan. Singapore banking system known as "Swiss of the east". No kawtim kawtim di Singapura. Peristiwa yang baru panas di Malaysia sekarang tahun 2016 lagi dah diambil tindakan oleh kerajaan Singapura so jangan nak try 'cuci duit' di sana. Disebabkan kes besar tersebut bank berusia lebih seratus tahun diarahkan tutup, ada bank yang terus disiasat dan dua pegawai bank dipenjara. 

Singapura terus ke depan menjadi negara paling maju dia rantau Asia Tenggara. Dengan jumlah penduduk seramai empat juta orang dan pendatang kira-kira dua juta, Singapura berjaya membawa masuk seramai 10 juta pelancong asing tahun lalu. Walaupun keluasan negara Singapura lebih kecil daripada Danau Toba, ia mampu menawarkan pelbagai produk pelancongan untuk memenuhi bermacam jenis pelawat. Jika berminat tentang sejarah, ada... boleh pergi ke War Memorial Bukit Chandu di Kent Ridge. Suka shopping, ada banyak high end shopping malls. Yang suka jenis adrenaline pumping, juga ada tempatnya. Walau bagaimanapun Malaysia mengatasi Singapura menjadi teratas dalam medical tourism di Asia Tenggara.

Bahasa Inggeris menjadi bahasa perniagaan manakala Bahasa Melayu ialah bahasa nasional malah lagu kebangsaan mereka dalam bahasa Melayu. Menariknya bila dengar tour guide kami tu bercakap Melayu bunyinya macam bahasa pelakon dalam filem P. Ramlee tu. Klasik.

Fyi di Singapura masih banyak jalan dan nama tempat yang dikekalkan dengan nama Melayu seperti Kallang, Kranji, Bugis Street, Tanjong Pagar, Kampong Eunos dan sebagainya. That makes it unique.


Trip Sehari Bersama RAINI Travel
Kami bertolak dari KL Sentral jam 10.30 malam dan tiba di RnR Gelang Patah, Johor, 4 pagi. Rehat, mandi, solat dan sarapan di sini. Bukan kami saja nak ke Singapura waktu tu tapi ada banyak lagi bas yang turut menuju ke sana. Bilik ayaq yang sepatutnya sejuk terasa bahang bila dipenuhi Cik Kiah. Kalau rasa tak tahan nak 'membuang' eloklah pergi ke stesen minyak Shell, Petronas atau Petron. Toilet di Petron baru dan banyak. Disebabkan aku sejak pagi Jumaat tu dah berada di KL maka aku pun mandilah juga. Kalau aku bertolak malam dari rumah, main calit calit terus wangi je lah heheheh...

Bila tiba di kompleks imigresen Malaysia kita kena turun dengan hanya membawa dokumen terpenting, passport. Naik bas semula dan kita akan turun dengan SEMUA barangan di imigresen Singapura. Nak masuk negara orang kan.... macam naik kapal terbang jugalah, kastam scan semua barang sebelum beratur sampai lenguh kaki di imigresen tu. Giler dow... sejam setengah berdiri. Kena denda dalam kelas dulu pun tak lama camni 😑

Selesai semua tu kami terus ke the state of the fun, Sentosa Island! Sampai juga akak ke sini, dik.

Bas berhenti di Singapore Cruise Centre. Kalau kita nak ke Batam lebih baik naik feri dari sini kerana lebih cepat dari jeti Johor di Stulang Laut. Dari Jeti Stulang Laut 90 minit tapi dari Singapura hanya 45 minit. Dalam SCC ni ada memacam kedai, walaupun perut masing kenyang tapi bau pastri tu kan...telan air liur jap. Terngiang-ngiang di telinga, "jangan makan ikut nafsu!" hahah... Ada satu bunga besar di pintu masuk tu cantik untuk bergambar. Jarang aku tengok orang pos di medsos bergambar di situ.



Ambil mood dulu... entah bila akan sampai di Korea.

Foto wajib di glob Universal Studio Singapore. Yeayyy ai dah sampai di USS!

Dari sini kita akan mula berjalan untuk ke Resort World Sentosa di Sentosa Island. 1.1km uols nak sampai ke Universal Studio Singapore. Sajalah kami dibawa berjalan untuk melihat sekeliling tapi kalau rasa tak larat boleh je naik monorel dari Vivo City, USD5 seorang. If you're from other parts of Singapore, boleh je naik MRT North East Line atau Circle Line dan turun di MRT di Harbourfront yang connected dengan Vivo City tu. Kedua-dua MRT akan terminate di situ then sambung naik monorel kalau nak cepat atau naik cable car pun boleh, ikut Exit B menghala ke Harbourfront Centre

 Sentosa Island ialah sebuah pulau buatan yang diatasnya dibina Resorts World Sentosa dan hotel lima bintang. Di pulau kecil ini ada 44 tarikan pelancongan seperti KidsZania, Skyline Luge & Skyride Sentosa, Mega Adventure Park, iFly Singapore dan berbagai lagi tetapi yang selalu orang update hanyalah Universal Studio Singapore. Tipah pun tertipu... ingatkan tu je ada.

Sambil berjalan ke Pulau Sentosa tu kejap kejap berhenti nak ambil gambar hehe...jenuh tour guide kami, Jo, panggil. Biasalah kan kalau first time sampai memana semua sudut nak selfie. Pagi Sabtu tu ramai orang dengan peralatan melukis memasing duduk sambil melukis pemandangan. Wow hobi yang bagus! Bila dah sampai ke seberang sana... owh dah ramai orang. Tak dapatlah clean background bila bergambar di USS globe tu.




Malaysian Food Street di Sentosa Island. 

Dari satu tempat ke satu tempat kami gunakan monorel. Bila dah sampai Sentosa Island kita boleh naik monorel dengan percuma, yang bayar USD5 tu jika naik dari Vivo City di seberang sana. Kami jalan lagi hingga ke patung Merlion kemudian naik ke Madame Tussauds. Sempatlah kita bergambar dengan Van Diesel, Lady Gaga dan Tom Cruise hehee... Di sini juga kita boleh try race VR car dengan kadar SGD20 seorang. Alaa yang letak apa ntah lat muka tu...hmm entahlah nak... dia bagi dua pilihan nak race kat jalan raya atau circuit.


Terjumpa Tom Cruise terus lupa laki sendiri hahahah... taklah tinggi sangat dia ni.

Dari sini kami ke Kampung Glam yang menempatkan Malay Heritage Centre yang dahulunya istana dan Masjid Sultan. Sebenarnya dahulu kala kawasan ini kampung Melayu yang diketuai oleh Sultan Hussain dari Riau. Aku ada baca satu kenyataan almarhum Sultan Azlan yang penghujungnya bermaksud "akhirnya raja mungkin hanya boleh dilihat di muzium". Betullah. Jaga-jagalah yang masih berkuasa tu... hidup ini bagai roda. Banyak bukti depan mata, semalam jadi manusia paling power esok mungin pakai baju warna jingga. Itu contoh...

Di sinilah juga kami lunch. Aku tak makan murtabak di Restoran Zam Zam sebab dah pernah try tapi di restoran berdekatan tapi portion masih sama, besar, boleh makan dua orang. Intinya pun mewah. Murtabak SGD8 + teh tarik SGD1.40. Habis separuh je separuh lagi tapaw. Giler nak buang 24 hengget tu 😭😭. Aku sambung makan di RnR Machap hahah...sayang rezeki oii.

Sejarah Melayu dan Singapura boleh dilihat di Malay Heritage Centre.

Masjid Sultan dari Arab Street.



Kemudian kami berhenti sekejap di The Esplanade untuk bergambar. Rasanya memana rombongan pun akan berhenti di business districts ini. Puaslah hati ai dapat bergambar kat semua Singapre's landmarks.


Di belakang ai tu Esplanade "the big durian", lokasi pementasan teater dan kesenian.

Selepas tu kami dibawa ke Bugis Street pula...ohmaiii...tempat shopping dengan harga patut uolsss... tapi sayangnya kami hanya diberikan masa 30 minit sahaja di sini sebab time dah banyak lari. Kena punctual lah kalau ikut group trip camni... Kan dah rugi tak dapat menjelajah Bugis Village tu.. punyalah banyak kedai nak ditabur duit haishhh...


Then we headed to Gardens by the Bay yang ada pokok besar tu. Di sini pun kami explore kawasan luar tu saja, tidak dibenarkan naik jambatan di Supertree Groove disebabkan hujan. Kami juga tak masuk ke Flower Dome sebab tak cukup masa...tapi okay jugalah tak masuk, terkejar-kejar tak best. Takpelah insyaAllah next time boleh pergi lagi and spend more time di lokasi tertentu. Untuk enjoy Gardens by the Bay kita kena datang siang dan malam untuk pengalaman berbeza, dan pemandangan malamnya sangat indah. Ada 12 attractions di dalam ni saja...banyak kan? According to Tripadvisor Gardens by the Bay is rated top three things to do in Singapore. Jangan terlepas okeh!

Supertree Groove di Gardens by The Bay.

Image result for gardens by the bay

Kemuncaknya trip ni kami dibawa menonton Spectra, water and light show depan Sand Expo & Convention Centre. Ini pertunjukan gabungan muzik simfoni, cahaya dan air menggunakan teknologi lazer terkini, air pancut dan projektor. Ia dikatakan pertunjukan yang terbesar seumpamanya di Asia Tenggara.

Pertunjukan ini free aje selama 15 minit dan spot paling ngam di tengah platform (bukan di bawah). TG Joe kata di Suntec City pun ada show gini.

Waktu pertunjukan:
Ahad-Khamis: 8 dan 9 malam
Jumaat-Sabtu: 8, 9, 10 malam


Begitulah ceritanya trip bajet kami sehari di Singapura. Aku rasa berbaloilah sebab dapat melawat banyak tempat. Ahh...penat tu dah balik nanti baru cerita. Kalau nak stay sehari lagi di Singapura rasanya boleh je bincang dengan RAINI Travel, balik sendiri naik bas. Senang je.

Tiap-tiap bulan RAINI Travel buat day trip ke Singapura so please contact them for more infos at 016-774 4594 . Next trip will be on 30th November.










Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free