Hotel Review | Resort di tengah kota kuno, Aureum Palace Hotel & Resort, Bagan

Hotel Review | Resort di tengah kota kuno, Aureum Palace Hotel & Resort, Bagan | Sehari dua ni orang tengah heboh dengan bilik underwater Neelofa di Maldives. Memang unik sepadan dengan harganya, hanya untuk yang "ada ada". Kita yang tak have have ni mampu tengok je lah hehee... but don't worry, jika mahukan resort yang selesa di tempat yang menarik pemandangannya di tempat lain pun ada.


Pernah cuba mencari lokasi belon udara panas di Asia tak? Bandar lama Bagan di Myanmar ialah salah satu lokasinya dan di tengah kawasan bersejarah itulah ai menginap menikmati keindahan bangunan ciptaan manusia zaman kuno.


Nampak tak pagoda/stupa yang berwarna coklat kemerahan di belakang tu? Beribu you... Sumber Aureum Palace.

Resort Di Dalam Bagan Archaeological Preservation Zone
Di zaman dahulu kala, orang Burma (kini Myanmar) percaya bahawa kerajaan Bagan ialah jambatan antara dunia dan syurga. Mungkin disebabkan itulah begitu banyak sekali stupa dan pagoda dibina di kota lama ini.

Aureum Palace Hotel & Resort berada dalam kawasan seluas 27 hektar di kota lama Bagan. Jejak je kaki ke resort ini kita dapat rasakan macam balik ke zaman dahulu, bukan sebab resort tu teruk tapi pemandangannya yang tiada di tempat lain. Kedudukannya di tengah beribu pagoda dan  stupa yang berusia ratusan tahun dengan warna asli, reka bentuk lama. Jika uols minat history and architecture Bagan ini salah satu destinasi wajib untuk dikunjungi. Beautiful. Asyikkkk...

Bilik aku Orchid Villa- Garden View seluas 90 meter persegi. Luas dah tu untuk dua orang tapi ada lima jenis bilik/villa lagi untuk dipilih. Owh mereka ada bagi complimentary chocolate and fruits too. Balkoninya walaupun menghadap ke bilik villa depan tapi masih ada privacy, bilik mandinya pula lengkap dengan bath tub, tandas berasingan dan ada ruang bersiap. Weighing scale pun ada jadi aku dok timbanglah sebelum dan selepas heheh... Ruang tandasnya diperbuat daripada bahan kayu, luas.


Photo of this room

Sumber Aureum Palace

Gallery image of this property
Sumber booking.com


Nyaman betul berehat di balkoni sambil minum petang. Sunyi dan damai. Ada juga yang sengaja baring atas rumput pepagi sambil melihat belon panas terbang kat atas nun. Mat saleh sukalah part berjemur ni terutama time musim sejuk tu. Elok ke sini selain bulan Jun hingga September, panaih oih. Kekurangan villa ini di mata aku ialah lampunya yang malap, ai is tak berapa suka.

Bila petang ramai pakat berkumpul di swimming pool untuk melihat matahari terbenam. Kolam renangnya luas jugalah dan bagusnya boleh nampak reflections di permukaan air. Cantik! Memalam ada je having their romantic dinner by the pool. Dari depan viewing tower tu boleh nampak stupa yang dipasang lampu. Pemandangannya macam...erm.. macam mana eh nak cakap? Stunning kot the best word.





Aureum Palace Hotel & Resort dilengkap dengan fasiliti lima bintang dibawah pengurusan Htoo Hospitality. Resort ini dilengkapi dengan segala yang patut ada termasuk kolam renang, gimnasium dan menara dimana kita dapat melihat 360 kawasan arkeologi Bagan. Setiap pagi ramai tetamu dan orang luar akan naik ke Aureum Viewing Tower ini untuk melihat belon udara panas terbang. Untuk guest free je... outsiders kena bayar USD5. Melihat sendiri perubahan warna cahaya dari malap ke terang sambil hot air balloon naik satu persatu rasa best sangat! Amazing! Pepetang pun boleh naik tengok sunset pula. Mujur sekarang guna kamera digital tekan je lah banyak mana pun, kalau zaman dinosour dulu habis dah Kodak ni.

Aureum Viewing Tower


  



Apart from hiring a tour guide kita boleh juga sewa e-bike dari resort untuk jalan-jalan. Ada tempat yang best untuk tengok hot air balloon pepagi. Sila rujuk entry lama untuk melihat lebih banyak gambar.

Dari segi makanan, aku boleh komen breakfast je lah sebab lunch and dinner makan vegetarian food di luar. Puas hatilah dengan breakfast yang disediakan, banyak bun cakes bread cereal semua. Hospitality? 5 bintang! Aku panggil techinician untuk adjust tv pantas dia datang. Camtu jugalah yang collect bag sewaktu nak check-out.

Resort ini hanyalah...

4.2km ke Nyaung U Airport
2.2km Bagan Nyaung U Golf Club
10km ke Ayerwardy River
Lain-lain pagoda/stupa.. rata-rata dalam 2km sahaja.



Bagaimana untuk ke Bagan menggunakan pengangkutan awam?
1) Pengangkutan udara
Naiki pesawat domestik dari Yangon dan mendarat di Nyaung Airport. Terdapat lima domestic flights ke Bagan. Perjalanannya 1 jam 20 minit.


2) Dari Yangon ke Bagan dengan bas.
Ada beberapa syarikat yang memberikan servis dengan dua jenis bas, VIP atau biasa. Bas VIP 2+1 seater lebih selesa dan ada leg rest yang boleh dinaikkan 45 darjah. Harga tiket bas VIP USD25, bas biasa yang seat 2+2 tu USD21 seorang. Semua bas ada air-cond.

Bas biasanya berlepas jam 8 malam. Perjalanan selama 10 jam dan kebanyakan bas will stop for half an hour at 115 miles on the Yangon-Nay Pyi Taw-Mandalay Expressway (2.5 hours north of Yangon). Kalau tujuannya ke tempat popular ni during peak season elok book sesiap bas yang hendak dinaiki.


Tempat menunggu bas: 
The Aung Mingalar Highway Bus Terminal (also known as Highway Bus Station). Stesen bas ini 7km dari Yangon airport dan 19km dari central Yangon di Sule Pagoda tu. Sejam jugalah dari tengah bandar Yangon tu.


3) Dari Yangon dengan keretapi (perjalanan setiap hari)
Tiket keretapi boleh dibeli online, melalui ejen atau pergi sendiri ke Rangoon Train Station. Kalau nak travel on the same day pun beli di train station.

Kalau nak buat advance booking kena pergi Advance Booking Office di Bogyoke Aung San Road di sebelah selatan trek bertentangan dengan Sakura Tower & 33rd street, and diagonally opposite Traders Hotel . Tiga hari sebelum bertolak dah boleh beli. Sila bawa passport ya. Pejabat jualan dibuka dari pukul 7 pagi hungga 3 petang. Kaunternya paling kiri.

Dari Yangon (nama lamanya, Rangoon) ke Bagan : Train no 61
Kelas : S, U, 2, O
Waktu berlepas: 4 petang
Waktu tiba: 9.31 pagi

Dari Bagan ke Yangon : Train no 62
Kelas : S, U, 2, O
Waktu berlepas: 5 petang
Waktu tiba: 10.30 pagi


S = upper class sleeping-car (tiada di musim hujan); U = upper class seats (tiada di musim hujan); 2 = 2nd class seats; O = ordinary class seats.
Harga tiket:
Upper class sleeper : MMK16,500 (USD17)
Upper class seat: MMK12,000 (USD12)
Second class seat: MMK6,000 (USD6)
Ordinary class seat: MMK4,500 (USD4)

Kanak-kanak dibawah 3 tahun PERCUMA
Kanak-kanak dibawah 10 tahun SEPARUH HARGA

**Tiada perbezaan harga antara locals and foreigners.


Aureum Palace
Near Bagan Viewing Tower
Min Nanthu Village
Nyaung Oo, Mandalay Division
Myanmar (Burma)
Tel: (+95 61) 60 046/ 047, (+95 9) 6502 963/ 964
Emel: aureumbgn.head@htoohospitality.com, aureumbgn.fo@htoohospitality.com


Kisah perjalanan dari Yangon ke Bagan ada di sini. Jemput baca juga perjalanan lain yang berkaitan. Terima kasih.

Indonesia | Pengeluaran rokok kretek besar-besaran di House of Sampoerna

Indonesia | Pengeluaran rokok kretek besar-besaran di House of Sampoerna | Sejarah menghisap rokok dikatakan dimulai oleh orang asli Amerika sewaktu melakukan pemujaan roh atau dewa. Kemudian ia diikuti oleh penjelajah eropah yang kemudiannya memperkenalkannya pula kepada para bangsawan yang menghisapnya sebagai satu aktiviti bersenang-senang.


Di Indonesia rokok telah popular sejak tahun 1800an lagi di Kudus, malah telah 'dijenamakan' sebagai rokok Indonesia (kretek) dengan mencampurkan racikan tembakau bersama cengkih lalu dibalut dengan daun jagung kering (dipanggil kelobot dalam bahasa Jawa). Ia dikatakan berkesan untuk menyembuhkan batuk dan penyakit lelah (athma). 

Rokok merupakan komoditi ekonomi yang sangat menguntungkan. Ia dimulakan secara komersil pada tahun 1850 setelah permintaan terhadap kelobot dan rokok batang semakin meningkat. Di Surabaya  yang digelar Cities of Heroes, keluarga pengeluar jenama rokok Sampoerna adalah sangat terkenal dan berjaya. Mereka telah mengusahakan perniagaan ini semenjak sebelum kemerdekaan Indonesia daripada Belanda lagi.

House of Sampoerna di Surabaya, Indonesia.

Lawatan kedua ke House of Sampoerna @ Muzium Rokok
Walaupun tidak pernah merokok malah terhidu baunya pun rasa nak marah, melawat muzium rokok di Surabaya adalah satu aktiviti yang tidak patut dilepaskan. Di sini kita akan mendapat serba sedikit ilmu tentang sejarah keluarga Putera Sampoerna iaitu cucu kepada Lien Seeng Tee, jenis tembakau, revolusi corak kotak mancis, jenis-jenis rokok dan yang paling best ialah dapat melihat cara memproses rokok yang super pantas!

House of Sampoerna ialah bangunan bercirikan senibina Belanda yang dibina pada 1862 di old Surabaya (pekan lama). Ia dibeli oleh Liem Seeng Tee, pengasas Sampoerna pada 1932 untuk dijadikan pusat pengeluaran utama rokok dan kini menjadi bangunan warisan yang masih digunakan. Pengeluar rokok ini ialah syarikat tembakau terbesar di Indonesia dan masih mengekalkan desain pek rokok kretek Dji Sam Soe 234 yang telah berusia 100 tahun!

Image result for dji sam soe

Muzium yang informatif ini menceritakan tentang perjalanan hidup pemilik syarikat yang asalnya hanyalah buruh di kilang rokok sehinggalah berjaya menjadi pengeluar rokok. Di kawasan yang agak luas ini menempatkan auditorium yang kini dijadikan muzium dan kedai, kilang pemprosesan tembakau dan rokok, di timurnya galeri seni dan kafe manakala di baratnya kediaman rasmi pemilik syarikat. Payah nak mengulau sebab bos boleh mengintai dari sebelah hahah...

Di tingkat bawah muzium ada contoh tembakau dan banyak jenis gambar tembakau yang digunakan dalam penghasilan sebatang rokok. Bahan kimia yang digunakan sebagai bahan campuran juga dipamerkan. Ada juga gambar yang menunjukkan pekerja kilang rokok di zaman dahulu, tua muda lelaki dan wanita membanting tulang mencari rezeki. Makcik makcik tu bekerja pakai baju kebaya, you. Klasik sangat. Sekarang dah boleh buat self-guided tour dengan lebih berkesan hanya dengan scan QR code yang diberikan.


Ada juga tembakau yang diimport dari negara lain.



Dari tingkat atas kita dapat melihat beratus pekerja pengeluaran bekerja dengan pantas menggulung rokok Dji Sam Soe, rokok kretek mewah paling terkenal di Indonesia. Seingat aku setiap pekerja perlu membalut 400 ratus batang rokok dalam masa sejam. Kagum betul tengok kecekapan mereka...giler laju weh. Tak pastilah mengapa ia masih dilakukan secara manual, adakah sebab seharusnya begitu atau mahu memberikan pekerjaan kepada rakyat tempatan sama seperti yang dilakukan syarikat Jeruk Madu Pak Ali. Boleh tengok saja, berfoto-foto di atas sana ngak bisa. Untuk melihatnya pastikan anda datang hari bekerja ya... Sabtu Ahad, cuti raya, cuti umum di Indonesia tiada ya pak. Mereka juga mau keluar berpacaran 😁

Tiada bayaran dikenakan untuk masuk ke muzium ini tetapi mereka mengenakan bayaran jika kita ingin mengikuti city tour menggunakan bas yang mereka sediakan.

Pesanan PENTING saya...

Image result for rokok
Sumber d'aura

Lawatan ke utara Surabaya
House of Sampoerna juga menyediakan program Surabaya Historical Track menggunakan bas yang direka seperti tram yang dulunya menjadi pengangkutan di bandar ini. Bas ini bergerak pada jam 10 pagi, 1 tengahari dan 3 petang setiap hari kecuali Isnin melalui route berbeza. Di hujung minggu iaitu Jumaat hingga Ahad city tour dibuat selama satu setengah jam di laluan yang berbeza dengan hari Selasa hingga Khamis.

Untuk mengikuti program SHT ini sila daftarkan nama di kafe sebelah House of Sampoerna. Tak ingat dah berapa harga tiketnya tapi berpatutanlah.

Related image

Galeri seni di sebelah bangunan House of Sampoerna. Kebetulan ada pameran fotografi ketika lawatan kali kedua.

Kereta tauke.

Waktu operasi:
Isnin-Sabtu                                                   Ahad & Cuti Am
Muzium, kedai, galeri 9 pagi - 7 petang      9 pagi - 6 petang
Kafe 11 pagi - 7 petang                                10 pagi - 6 petang


House of Sampoerna
Taman Sampoerna No.6
Krembangan Utara, Pabean Cantian
Kota Surabaya, Jawa Timur 60163
Indonesia
Tel: +62 31 3539000


Nota:
Sejak 2005 Philip Morris International telah mengambil alih saham keluarga Sampoerna.

Cadangan lawatan sekolah selepas exam, BoDen Edufarm

Cadangan lawatan sekolah selepas exam, BoDen Edufarm | Kepada yang rajin mengikuti blog ini pasti sudah tahu bahawa ai pernah ke sebuah ladang kambing yang tak berbau kambing. Hah caner tu?


Ladang kambing di Serting Ilir, Jempol, ini dimiliki Datuk Zainal Abdul Ghani dan isterinya Datin Fatimah Abdullah. Mereka memulakan perniagaan ini hanya selepas bersara dari jawatan CEO syarikat. See... better late than never. Sebelum mengusahakan ladang ini mereka telah membuat kajian terperinci untuk menjayakan misi ini hingga berjumpa dengan pakar di Australia Barat dan Afrika Selatan untuk menghasilkan kambing berkualiti demi produktiviti maksimum. Sudah pasti penternakan baka bermutu dijadikan sasaran untuk memenuhi permintaan kambing yang sentiasa tinggi.


Kambing baka Boer menjadi pilihan
Mungkin masih ada yang tak tahu nama BoDen itu berasal dari kambing spesis Boer.

Kambing spesis Boer + eden (aku) = BoDen.
Boer also means "farm" in Dutch so BoDen equal to MyFarm!

Kambing Boer tulen dikatakan berasal dari Afrika Selatan. Ia mempunyai tanduk bergelung dan biasanya mempunyai badan putih dengan kepala berwarna coklat tetapi ada juga yang keseluruhan badan berwarna putih atau coklat. Telinganya panjang dan labuh, jinak, cepat membesar, tinggi kadar kesuburannya, tinggi ketahanan kepada penyakit malah senang menyesuaikan diri dengan keadaan separa gurun yang panas dan kontang.

Hasil daripada pembiakbakaan terpilih, kambing Boer mencatatkan kadar pertumbuhan yang cepat dengan kualiti karkas yang bagus. Kambing Boer adalah antara baka kambing pedaging yang paling laris di dunia. Berat pejantan Boer adalah 110-135 kg, manakala berat betina di antara 90-100 kg. Ia boleh dijual bila berumur 6 bulan bagi jantan dan 10-12 bulan bagi betina, yang mana boleh beranak sebanyak 3 kali dalam masa 2 tahun. Selain daripada itu pengeluaran susu harian boleh melebihi 200g sehari.


Mata kambing empat segi.

Setiap kambing ditandakan untuk memudahkan pengurusan.


Kita juga akan diberi peluang untuk menyusukan anak kambing.



Teknik perladangan terbaik
Melalui tunjuk ajar pakar dan kajian mereka sendiri pasangan ini telah mencipta satu Standard Operating Procedure (SOP) yang perlu dipatuhi pekerja dalam setiap peringkat untuk meningkatkan pengeluaran dan hasil. Melaluinya mereka boleh membantu orang kampung membangunkan usaha menternak kambing bagi membolehkan mereka meningkatkan pendapatan.

Setiap peringkat putaran penjagaan kambing perlu diberi perhatian. Bermula dari anak kambing dilahirkan, membesar dan sampai bercerai susu. Kemudian mejjadi kambing dewasa yang akan bunting dan beranak, diceraikan susu dan balik proses yang sama. Cara penjagaan dan makanan berlainan perlu diberikan mengikut peringkat umur bagi memastikan ternakan sentiasa sihat dan subur.

Setiap kandang diberikan kod, manakala kambing ada nombor pengenalan memasing. Hang ingat hang ja ada surat beranak? haha... Kambing yang baru masuk diletakkan di Kandang A, kandang B untuk kambing bunting, kandang M (beranak), kandang C (sudah bercerai susu) dan kandang D (agihan). Kambing pun dapat special treatment lepas beranak inikan pula isteri hang yang ada hati dan perasaan tu. Kambing-kambing adik-beradik berlainan jantina juga akan diasingkan bila sampai waktunya untuk mengelakkan sumbang mahram. MasyaAllah macam tu sekali pihak ladang jaga. Kita yang manusia ni lagilah kena jaga supaya tak berlaku incest.

Jika kita buat lawatan ke sini boleh merasa menyusukan anak kambing dengan susu botol. Cute weh! Daun juga disediakan untuk kita merasai pengalaman memberi kambing makan. 

In first paragraph tadi ai ada cakap ladang ni tak berbau kan? Kandang kambing ini tinggi dari tanah, lantainya dijarakkan supaya najis jatuh ke tanah yang kemudiannya akan dijadikan baja natural untuk pelbagai tanaman. Di sini ada teh herba yang kaya anti-oksidan dan tanpa kafein seperti bunga telang (butterfly pea), roselle dan mulberi. Pokok-pokok lama seperti ipoh, tampoi, mahang dan jelutong juga ditanam. Di ladang ini juga ada tea garden, kolam ikan, stingless bee (kelulut), galeri informasi, plot sayuran dan kiosk jualan.

Dari kiri atas: Bunga telang, misai kucing
Kiri bawah: roselle, pelbagai teh herba yang siap untuk dijual.


Tempat berehat yang soooo kampung style.

Dengan 800 ekor kambing yang ada sekarang BoDen Edufarm mampu menjadi pembekal daging kambing untuk kenduri, akikah dan pelbagai acara lain. Gawat macam mana pun ekonomi manusia tetap perlu makan, kan? 

BoDen Edufarm sangat mengalu-alukan kedatangan para pelajar ke ladang mereka supaya anak-anak dapat belajar sesuatu, dari binatang hingga tumbuhan dan mungkin juga sebagai pembuka minda moga suatu hari nanti anak-anak kecil ini akan menjadi usahawan pertanian juga. Yuran yang dikenakan hanyalah RM30 untuk kanak-kanak berumur 10-12 termasuk light meal. Nak naik basikal kira lain. Nak buat small scale event setakat 100 orang tu boleh berbincang dengan mereka.


BoDen Edufarm
Lot 167, Lorong BoDen
Off Jalan Menteri Besar
72100 Serting Ilir, Jempol
Negeri Sembilan.
GPS: 2.8256735,102.3613306

Phone: +603-8948 2171
Fax: +603-8941 9877
Mobile: +6012-207 5773


Cara ke BoDen Edufarm:
1) Jika dari Seremban, cari arah ke Bahau/Batu Kikir kemudian masuk simpang ke Masjid Tuanku Puan Chik.

2) Jika dari Bukit Belacan/Jelebu, sila ikut jalan ke Simpang Pertang untuk ke Sering Ilir/Hilir dan cari ke Masjid Tuanku Puan Chik. Jalan ini lebih dekat daripada berpatah balik ke Seremban kemudian ke Kuala Pilah-Batu Kikir.


*Sesungguhnya menjadi kaya itu mulia.

Setujukah anda jika cuti penggal persekolahan TIDAK serentak?

Setujukah anda jika cuti penggal persekolahan TIDAK serentak? | Panas panas panasssss....!!! Banyak betul isu panas seminggu dua ni. Dari cerita jenazah CEO Cradle Fund digali semula, kes MMC-Gamuda underground tunnel MRT2 dan hari ini Kementerian Pelancongan mencadangkan cuti pendek persekolahan dibuat secara berasingan. Memacam berita rakyat marhein kena digest hahaha...mujur ai positif.


So what say you on the latest news?

Menurut berita The Star Deputy Minister at Tourism, Arts and Culture Ministry Muhammad Bakhtiar Wan Chik berkata mereka sedang meneliti cadangan untuk meminda cuti persekolahan bulan Mac, Jun dan September secara peringkat sebelum berbincang dengan Kementerian Pendidikan. Tujuannya ialah untuk meningkatkan sektor pelancongan dan mengurangkan kesesakan di lokasi yang menjadi tumpuan para pelancong.

Ini komen peribadi aku:

Setuju kerana...
1) Betullah kata beliau bahawa pusat pelancongan, penginapan dan tour guide boleh cari makan secara berterusan. Kekadang kita nak stay kat satu satu hotel tu tapi penuhlah pula time cuti sekolah. Itu belum cerita kadar sewa kereta yang naik because of high in demand. Time tu lah nak pulun buat duit katanya.

2) Ada lokasi menarik yang menghadkan jumlah pelawat. Jadi ini sebagai penyelesaian.


Tak bersetuju kerana...
1) Niatnya baik tetapi sebagai ibu yang pernah ada anak belajar di Kedah tapi ai duduk di selatan ni, dahlah adik-beradik jarang berjumpa, kalau cuti pun berasingan susahlah... lagilah tak berjalan sebab anak tak cukup. Macam aku dulu rumah kat Kuala Pilah tapi bersekolah di Perak. Kalau cuti pun tak sama bilalah nak bergaduh 😄😄 Family first will you?

2) Bagaimana pula pasangan guru suami isteri di berlainan region? Jenuh menunggu Disember hahahah... 

3) Janganlah samakan Malaysia dengan orang di United States dan Australia sana, bukan semua kita boleh tiru kerana cuaca dan culture tak sama. Mereka tu anak seorang dua je dan tak biasa dengarlah anak mereka duduk asrama unlike us yang berebut nak hantar anak ke SMKA SBP MRSM. Betul ke di Australia tourist spot over crowded? Bukan biri-biri lagi banyak daripada manusia ke kat sana? #sistanya je... Pelancong asing kot yang bagi penuh.

4) Satu ketika dulu KPM pernah tukar cuti hujung tahun seminggu atau dua minggu awal untuk mengelakkan banjir yang biasa berlaku di negeri pantai timur. Tujuannya mulia supaya pembelajaran tidak terjejas tetapi parents tak setuju... alasannya sama seperti nombor 1. Bila sentiasa tak puas hati tu lelama diubah semula kepada asal. Kalau mak mak tak puas hati ko jangan buat memain oih.

Memang cadangan mengubah cuti ini tidak melibatkan cuti panjang hujung tahun but I don't think most parents will agree. 

5) Seeloknya dalam website pelancongan termasuk Tourism Malaysia mention dengan jelas jadual cuti persekolahan. Kabor ke deme, "uols tolonglah jangan tambah kesesakan di waktu tersebut. Kasi can lah family bonding".







The Orchard Wellness & Health Resort | Tempat relaks relaxxxx...

The Orchard Wellness & Health Resort | Tempat relaks relaxxxx... | Dari bandar Melaka kami ke Lubuk China. Lubuk China terletak di Alor Gajah bersempadan dengan Negeri Sembilan. Jadi orang belah sini ramai yang speaking Nogori 😊


Aku tak pernah ke sini jadi tak tahu nak agak dah dekat ke.. jauh lagi ke... sebab masuk dalam kampung. Sungguh, dalam kampung betul tapi bas besar boleh lalu kat jalan tu. When we reached there mestilah rasa takjub sebab ada resort mewah di situ.

The Orchard Wellness & Health Resort telah diiktiraf sebagai "the BEST wellness resort in Malaysia" selama tiga tahun berturut-turut dari 2015, 2016 & 2017 oleh World Spa Awards. Wow! Resort ini setaraf dengan Chiva-Som di Thailand dan The Farm di Filipina. Inilah sebabnya ai eksaited benau nak melawat.


Himalayan Crystal Salt Room, large open pool




Checking out "the BEST wellness resort in Malaysia"?
Pada awal pembukaannnya pihak pengurusan hanya mau fokuskan resort ini kepada rehat dan pulih sahaja. Nak merehatkan jiwa dan raga. Kanak-kanak tidak dibenarkan menginap di sini, kang memokak lak haha... tapi sekarang ia telah dibuka kepada semua orang asalkan anda berkemampuan membayar.

The Orchard Wellness & Health Resort berkeluasan 120 ekar tetapi buat masa ini hanya 15% sahaja digunakan. Surely they have future plans dengan tanah mereka ni. Bila anda memilih untuk menginap di sini pasti akan rasa tenang dari hiruk pikuk kota dan rasa damai je dengan kehijauan di sini. Plan awal nak explore bandar Melaka entah entah terbenam dalam keempukan tilam je. 

Paling seronok if you datang di musim buah-buahan, macam-macam ada! Jenuh makan rambutan dan durian and it's FREE dan boleh petik sendiri. Ya Allah best giler! hahah...sebab aku suka local fruits terutama yang fresh dari ladang. Melekit-lekit tangan tak berhenti makan rambutan. Durian pula daripada pelbagai spesis ohmaiii.... bahagia hantu durian macam den. Punyalah banyak dua jenis pokok ni, geram je tengok. Antara buah-buahan lain yang ditanam ialah longan dan markisa. Uish sedap kalau dibuat jus. Buah ni bila tak habis dimakan baru dijual.

Buah-buahan dan sayuran dari ladang ini semuanya organik. Terbaik!


Biliknya best ke idok???
The Orchard Wellness & Health Resort  menyediakan 43 bilik dari lima jenis penginapan. Semuanya luxury kecuali di Honeymoon Island yang mereka gelarkan Camp David. Di Camp David tu walaupun biliknya tak mewah tapi ada swimming pool yang agak besar juga dan common room, ada kolam juga untuk kaki pancing. Sesuailah kalau nak buat family gathering di sini. Lokasinya gak jauh dari bilik lain jadi takde hallah nak gelak berdekah mengilai macam langsuir ke 😀




Luxury Suite Room

Villa in the green



Honeymoon Island @ Camp David

Aktiviti yang ditawarkan
Yoga, tai chi, fitness class, orchard trail hike, spa dan memacam lagi. Boleh rujuk di sini. Wellness programme yang mereka tawarkan memang untuk menambah baik kesihatan kita. Sesuai sangat jika nak berehat selepas pembedahan. Paling koman pun buat nature walk sebelum breakfast. 

Untuk ulat buku, ada perpustakaan untukmu. Jika bosan boleh menonton wayang. Nak berkaraoke pun boleh. Jika kita nak buat team building pun bisa diatur.

Dari resort ini ke bandar Melaka 37km kira-kira 50 minit. Melaka tu kalau hujung minggu dia punya sesak umangaii... berpeluh ketiak hahah.... so plan your journey ya, tapi kat tempat sesak itulah ada macam macam.


The Orchard Wellness & Health Resort
63, Jalan Solok Uban
Kampung Baru
78100 Lubok China
Melaka

Tel +606-5528 999 
Faks +606-5529 989 

Sales Office Address : 
Unit No.50-4-10
Level 4, Wisma UOA Damansara
50, Jalan Dungun, Damansara Heights
50490 Kuala Lumpur
(SMS) +60 16 325 8888

Hotel Review | Percutian menghilangkan stress di TAD Marine Resort

Hotel Review | Percutian menghilangkan stress di TAD Marine Resort  | Jika ke Mersing anda ada pilihan untuk bercuti di mana mana enam pulau indah di sana. Sah satunya, Pulau Tinggi.


Pulau Tinggi sangat sesuai dijadikan tempat beristirehat dari kesibukan kota. 30 minit menaiki bot laju dari Jeti Tanjung Leman, pulau ini terkenal sebagai tempat untuk merehatkan minda. Dengan pasir halus memutih dan air laut yang jernih, siapa yang tak tertawan kan? Seronok duduk tidur baring di atas pasir pantai tu. Bukan itu je.. di pulau kecil ini juga ada air terjun yang mana kita kena hike dalam setengah jam. Best air terjun tu.

PowerPoint Presentation

Jeti Taman Laut Pulau Tinggi, Mersing, Johor.

Mengapa memilih TAD Marine Resort?

1. Pertama sekali sebab ia menghadap laut, dahlah airnya jernih pula tu. Di belakangnya pula hutan menghijau, suatu keadaan yang balance. Ya Allah sangat best pemandangan dia.

2. Susun atur resort itu sendiri menarik. 

3. Biliknya agak luas, selesa dan dilengkapi dengan pendingin hawa. Ai dapat bilik bawah lagilah best. Ada lima jenis penginapan, memana pun best except yang terlalu dekat dengan karaoke room.

4. Basic facilities seperti tv lcd, jug kettle, pengering rambut, air panas, toiletteries. Penting jug kettle tu memalam nak rendam Maggi.

5. Ada bilik karaoke, training and conference facilities.

6. Ada swimming pool!

Sumber TAD Marine






Aktiviti yang boleh dilakukan di TAD Marine Resort
Selain bersukaneka, bermain bolasepak pantai serta volleyball dan mandi laut di depan resort, kita juga boleh minta pihak resort arrange snorkelling trip ke Pulau Mentinggi atau Pulau Lima. Di situ banyak ikan yang cecantik. Tak jauh pun.... 


Snorkelling di Pulau Mentinggi

Kepada yang ada diving licence tu lagilah best boleh menyelam. Ai mampu berangan jer berada dalam laut... Oleh sebab pulau ini sebahagian daripada taman laut bermacam ikan penyelam jumpa seperti manta ray, sweet lips, grouper, parrot fish, yellow tail, king fish, pacific gregory and damsel fish.

Nak berkayak pun boleh.

Nak ke mangrove forest juga bisa diatur.

Untuk mengisi masa lapang eok juga kita panjat bukit di tengah pulau. Tingginya hanyalah 600 meter dari aras laut. Paling tidak panjat sampai ke air terjun Pulau Tinggi. Kami hari tu pergi selepas hujan jadi air agak keruh sedikit. Nak ke sana kena pergi dengan guide ya, please inform the resort first.

Air terjun Pulau Tinggi.

Di Pulau Tinggi ini juga ada muzium, pusat penetasan penyu dan kampung Melayu. Hari tu kami pergi ke Kampung Tanjung Balang selepas snorkelling di Pulau Mentinggi. Ketua kampungnya, Tok Mok.

Jika datang nak berehat semata, berdoalah semoga dugong dan ikan lumba-lumba lalu. Sea creatures tu sukakan suhu dan air bersih di sini. Jika kena musimnya penyu pun akan naik bertelur.

Bila menjelang senja paling asyik menunggu matahari terbenam. Don't forget your camera to capture the beautiful sunset.


Tips bercuti di TAD Marine Resort, Pulau Tinggi
1. Since Pulau Tinggi is a protected marine park, bila datang ke sini jangan lupa bawa goggle, di jeti dan depan resort tu pun ada ikan walaupun tidaklah sebanyak di Pulau Mentinggi.

2. Sila bawa jajan to be eaten between meals. Ada satu kedai kecil berhampiran resort tapi barangan jualannya limited. 

3. Nak masuk ke Taman Laut Sultan Iskandar kita perlu membayar yuran taman laut yang akan digunakan untuk mengawal dan memelihara hidupan laut di sini.

Untuk warganegara:
Dewasa          RM5
Kanak-kanak RM2
Warga emas   RM2
OKU              Percuma


Untuk BUKAN warganegara:
Dewasa          RM30
Kanak-kanak RM15
Warga emas   RM15
OKU              Percuma


Cara Untuk ke TAD Marine Resort dari Kuala Lumpur
Caranya sama seperti di sini cuma kita naik dari Jeti Tanjung Leman.


My comment:
Pemandangan *****
Fasiliti ****
Makanan ***


TAd Marine Resort
Kampung Pasir Panjang,
Pulau Tinggi,
86800 Mersing,
Johor, Malaysia.

TAd Resort Management Sdn. Bhd.
(958807 -U)
2-2 & 2-3, Jalan USJ 9/5N,
47620 Subang Jaya,
Selangor, Malaysia.
+603-80239009
+603-80239089
info@tadmarineresort.com

Pejabat Jualan
+6012-908 9683 / +6012-908 9929


Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free