Thailand | Ada yang pernah ke San Kampaeng Hot Springs, Chiang Mai?

Thailand | Ada yang pernah ke San Kampaeng Hot Springs, Chiang Mai? Sebenarnya pada hari ketiga aku sepatutnya ke Mai Lam Museum selepas lawatan ke Mae Khampong Village dan Giant Coffee, tetapi dalam perjalanan tu ada nampak papan tanda ke kolam air panas. Hari sebelumnya pun my tour guide ada bertanya, nak pergi hot springs ke? Dah dia cerita tempat tu best siap ada servis berurut mestilah aku nak. Bercuti ke Thailand dan Indonesia rasa tak lengkap kalau tak berurut. Cuma di sini mereka tak jerit, come come! Masasssss...cheap cheap! 😄😄 



Hari ketiga di musim sejuk Chiang Mai
Ada beberapa kolam air panas di Mae On district tetapi hanya satu dibuka kepada umum dengan harga berpatutan. Yang lelain tu ekslusif la... San Kampheang Hot Springs hanya 40km dari bandar Chiang Mai, 45 minit dah sampai tapi disebabkan aku dah berada di daerah Mae On jadi lagi dekatlah. Perjalanan ke sini memperlihatkan kepada kita kawasan perkampungan yang bersih, hijau dengan rumah kampung yang sederhana dan besar. Tak nampak pula rumah nak roboh di tetepi jalan tu.

Bila uols melalui jalan-jalan di Chiang Mai dan Thailand secara amnya mesti akan perasan bahawa negara ini bersih. Tiada sampah di tepi jalan, even night market pun tak kotor. Kampungnya juga bersih jadi jangan terkejutlah kalau tandas awamnya pun bersih. Masa di pasar Hmong aku ternampak ada pelancong tu buang sampah kecil. Bila orang tu berlalu je makcik tua yang berjualan di situ terus kutip dengan muka tak puas hati. Inilah sikap yang bagus, sikap sebagai warga bertanggungjawab. Jangan buat perangai pendatang yang tiada rasa ownership. #donebebel


Di sini airnya lebih panas. 

Aku selalu juga terfikir juga macam mana boleh ada kolam air panas sedangkan tiada gunung berapi (tidur masa cikgu mengajar dulu)? Sebenarnya mata air panas terbentuk apabila air di permukaan bumi menyerap masuk ke bawah tanah lalu di panaskan oleh batuan panas dan kemudian mengalir semula ke permukaan. Di San Kampaeang Hot Springs ni ada satu tempat dimana air panas dibiarkan memancut ke atas dan ada kolam yang airnya sangat panas. Di situlah pengunjung merebus telur yang mereka beli.

Tiket masuk ke sini 100 baht seorang. Seperti biasa untuk warga tempatan lebih murah. Masa ke sini hari tu ramai juga pengunjung walaupun weekdays. Kita boleh test kepanasan air tu dengan merebus telur ayam yang dibeli di pintu masuk atau kat satu gerai di dalam kawasan air panas. Jangan hang rendam sekali kicap yang diberi sekali dengan telur tu.

Harga tiket untuk mandi di kolam air panas. Rendam kaki sahaja free.


Kita boleh duduk sambil makan minum dan merendam kaki di mana-mana tempat yang available tetapi kalau nak mandi kena bayar asing. Ada kolam untuk mandi beramai-ramai, ada untuk seorang, dengan pasangan... harga pun lelain. Datang time winter ni memang best lah, syok merendam kaki dalam air bersuhu 46C cuma bau sulfur tu agak kurang menyenangkan.

Lepas rendam kaki ai berurut, 200 baht je...murah! Dapat pula tukang urut yang highly experience, rasa ringan badan selepas sejam berurut.

   


Tersembam ke muka babi 😝

Kawasan ini luas, kita boleh duduk di mana-mana sahaja sebab laluan air panas tu dibuat sepanjang taman tersebut. Taman ini dipelihara dengan baik, rumputnya pendek dan ditanam bunga-bungaan. Tempat camping juga disediakan. Best lah Chiang Mai ni banyak betul tempat camping. Jika datang ke sini elok bawa tikar/kain alas jadi kita tak bertumpu di tempat merendam kaki tu saja.

Rasanya kita boleh sewa khemah.

Menarik kan? Jika ke Chiang Mai masukkan kolam air panas ini dalam itinerary ya!

San Kampheang Hot Springs
Ban Sahakorn sub-district
Mae On district
Chiang Mai.

Waktu beroperasi: 7 pagi - 6 petang



Thailand | 5 Tempat menarik di Doi Inthanon National Park yang harus anda kunjungi

Thailand | 5 Tempat menarik di Doi Inthanon National Park yang harus anda kunjungi | Hari kedua di Chiang Mai aku ke puncak tertinggi di Thailand. Cerita hari pertama ke Royal Park Rajapruek belum ditulis lagi tapi gambar dan video boleh tengok di instragram Ruggedmom. Jika merancang ke Chiang Mai sila masukkan gunung ini in your itinenary. It's really worth ke puncak setinggi 2565 dari aras laut ini.


Taman ini meliputi kawasan hutan hujan, hutan campuran dan hutan pine. Suhunya sejuk sepanjang tahun lelebih lagi di musim sejuk. Walaupun matahari terang benderang sejuknya tu sampai ke tulang. Cuma sebab aku sampai tu matahari dah naik tak dapatlah tengok Mae Kha Ning atau frost flower. Dalam perjalanan ke sini kita akan nampak kawasan padi bukit dan beberapa camping area. Kawasan perkhemahan bukan sahaja di jalan memanjat gunung tu tetapi juga di beberapa tempat lain, yang bebetul tepi sungai pun ada. 

Perjalanan mengambil masa dua jam dari Horizon Village & Resort. Elok kita bergerak awal. As for me, since aku sorang aje my guide Pornthip kata, takpe... take your time. Pi lah berenang dulu kalau nak (giler sejok). Kita boleh jalan pukul 10. Ini private trip. My advice is NO. Bila buat private trip ni lah pergunakan masa sebaiknya terutama jika kita ni jenis sukakan fotografi dan outdoor activity. Start early and we can cover more tourism attractions along the way. 

Suhu di Doi Inthanon National Park ketika itu ialah 6C. Silalah pakai winter jacket kalau jenis tak tahan sejuk macam aku ni. Perghh... rasa lawa giler pakai winter jacket hahah... jarang dapat pakai kan... tu yang gedik sangat nak ke tempat sejuk. Oh ya, musim sejuk di Chiang Mai bermula November hingga Februari dan suhu di atas gunung ni suhu boleh jatuh sehingga 0C. Memang peak season time ni.  Jika terlupa bawa jeket/mafla/gloves boleh beli di satu kedai kecil dekat Doi Inthanon Reporting Post. Toilet pun ada di situ. Tiket masuk ke sini ialah THB300 seorang, kanak-kanak THB150. Jauh jugalah beza harga dengan locals, THB50. Kenderaan pula THB30.

Ketika di puncak gunung pertama sekali kita akan ke satu trail ni, tak panjang mana pun. Jalan punya jalan eh, dah habis? hehhe... pendek je laluan kayu tu... mendatar je. Ada satu shrine dalam tu.




Selepas tu bolehlah try masuk ke Ang Ka Nature Trail. Haaa... yang ni tidak OKU friendly. Bertangga dan turun naik. Nama lainnya Micheal's Trail sempena nama ahli biologi Canada, Michael Walsh yang menjadi sukarelawan sebagai Park Interpreter and Conservation Officer at Doi Inthanon National Park. Dia juga mengkaji dan mereka boardwalk (laluan kayu) sepanjang 360m tu yang melalui hutan moss (lelumutan). Orang kata ada orkid liar tapi tak nampak walau sekuntum pun. Muncul di musin bunga kot. Best jugalah berjalan dalam hutan tu. 


Ang Ka Nature Trail


Ang Ka Nature Trail

Kemudian kami naik kereta dan bergerak turun ke Kew Mae Pan Nature Trail pula. Yang ini lagi best Sesiapa yang suka trekking/hiking tu habiskanlah 3.2km tu. Aku hari tu sebab sensorang jadi rasa cukuplah sampai ke point 9- panoramic view, then patah balik. Nak ke situ pun 1 km jugalah, mencungap naik but I made it. Bangga pulak rasa hehee... Ada beberapa tempat rehat melepaskan lelah. Air terjun pun ada. Rasa berat badan ni semasa mendaki tangga tetapi bila guna denai ok je takdelah rasa pressure sangat kaki ni. Otak je lah terasa pressure nak menunjuk #icandoit depan guide (malim gunung) makcik berusia 60an. Selamba je dia naik.


Untuk trekking di Kew Mae Pan Nature Trail kita perlu membayar 200 baht kepada guide. Setakat yang 1km tu aku rasa kalau kita naik sendiri takkan sesat, laluan selebihnya tak tahulah sebab kena turun naik juga. Mungkin juga Thai government nak create jobs for locals jadi kita semua diwajibkan menggunakan malim gunung. Sebelum naik tu boleh ambil buluh sorang satu untuk digunakan sebagai tongkat.

Ya Allah memang best lah kat atas tu. Kita setinggi awan beb! Bila naik kapal terbang kita selalu masuk dalam awan tapi tak melihat the actual one, tak dapat merasai sendiri. Bila berada di atas tu cantiknya..... dapat melihat depan mata awan berarak perlahan, dengan langit biru... indahnya! Kalau buat video memang bagus. Nanti tengok video aku kat sini.  Video amatur je uols.




Kew Mae Pan Nature Trail

Selepas tu kami naik songteaw ke twin pagodas.Parking lot sempit sebab tu kena naik songteaw. Nasib baik ada escalator, kalau tak mau terjelir lidah aku kena mendaki tangga pula hahah.... masa ni terasa letih jugalah. Pornthip tanya nak makan ke? Malaslah pulak sebab pisang je yang boleh dimakan. Makan kerepek pisang yang aku beli di RnR tu jadi ler.

Pagoda Phra Mahathat Naphamethanidon ini disiapkan oleh Royal Thai Air Force sempena memperingati hari keputeraan ke-60 King Rama 9 pada 5 Disember 1987. Kemudian Phra Mahathat Naphapholphumisiri pula dibina untuk Queen Sirikit pada 1992. Kebetulan masa sampai tu ada sami Buddha sedang sembahyang. Pornthip kata yang ramai ramai tu bukan Thai monk, berdasarkan uniform yang dipakai.

Pagoda Phra Mahathat Naphapholphumisiri








Pagoda Phra Mahathat Naphamethanidon

Di belakang pagoda untuk Queen Sirikit tu ada taman yang cantik. Kobis dan berbagai jenis bungaan dibuat tanaman hiasan. Kalaulah TG aku tu pandai ambil gambar alangkah bagusnya... Pagoda yang lagi satu aku tak pergi sebab ada dua lagi tempat nak singgah. Aku kan tak reti sekejap kat satu satu tempat. Macam macam gambar nak ambil.. untuk simpanan, untuk instagram, untuk blog.

Hmong tribe market.

Semasa turun kami singgah di gerai tepi jalan di perkampungan orang asli Hmong village. Ada souvenir, sayuran segar, buah dan buah-buahan kering dijual di sini. Banyak jugalah membeli sebab di Malaysia rasanya lagi mahal tetapi survey dulu harganya. Bungkusan bersaiz sederhana tu harganya dari 100-150b. Tempat aku beli tu dia jual 1 bungkus 100b dua bungkus 140b. Dia setuju je bila aku nak 2 bungkus 120b. Agaknya kalau aku beria minta 2 bungkus 100b pun boleh dapat sebab kedai sebelah jual sebungkus 70b aje... nampak tak?? Puas hatilah sebab semuanya habis dimakan. 

Wachiratan Waterfall menjadi persinggahan terakhir pada hari tersebut. Ada tiga air terjun utama di Doi Inthanon dan yang ini tidak kering sepanjang tahun. Be it in dry season. Tingginya lebih kurang 40 meter dengan arus deras. Dia punya tempias tu sampai basah tempat kita berdiri. Bahaya untuk mandi manda di sini jadi tidak dibenarkan untuk terjun tiruk atau berenang. Lemas kang satu platun pulak kena cari kau.

Wachiratan Waterfall

Selain breakfast dan kerepek pisang tiada makanan berat masuk ke perut. Dah senja baru terasa lapar bebenor. Pornthip bawa aku makan di sebuah restoran halal tak berapa jauh dari hotel. Restoran Baan Pi Huen Nong kalau tak silap beroperasi bermula 12 tengahari hingga 10 malam. Setiap 7.30 malam ada cultural show di sini. Kerusi meja ada tapi aku memilih untuk duduk bersila sebab lebih relaks dan boleh sorokkan kaki di bawah alas meja. Berlaga gigi jugalah menunggu makanan sampai di tempat terbuka tu. Mereka turut menjual halal frozen food (kalau esoknya dah nak balik bolehlah beli bebanyak). Rasanya makanannya? sedap! Sikit betul kami makan nasi. Satu ruas pulut dan satu bekas kecil nasi pun tak habis. Dok kunyah lauk je.


Best kan Chiang Mai? Belum habis cerita lagi ni. Full itinerary di sini.

My English speaking speaking tour guide: Ms Pornthip
Telephone no: +66(0)895597879


Kemasukan ke Thailand | Cukupkah wang anda?

Kemasukan ke Thailand | Cukupkah wang anda? | Akhbar The Sun hari ini menyiarkan tentang pihak berkuasa Thai sedang menguatkuasakan peraturan dimana warga Malaysia yang ingin memasuki negara itu perlu membawa sekurang-kurangnya THB10,000 (RM1,240).


Undang-undang tersebut telah dibuat berdekad lalu tetapi dilonggarkan kerana kemasukan warga Malaysia yang ramai melalui pintu sempadan negara selain udara. Yang heboh ini pun sebab ada pelawat yang dihalang masuk telah menceritakan kisahnya di medsos.


Kenapa tetiba jadi strict? 

haiyoooo.... Janganlah samakan kami dengan mat saleh yang pi minta sedekah kat sana. Setiap tahun dapat dilihat rakyat Malaysia bertambah ramai ke Thailand sama ada untuk bercuti, menziarahi keluarga, membeli-belah atau sekadar untuk makan. Samalah macam aku... masuk Betong dari Baling semata-mata nak makan je.

Kita bawa duit tak banyak diatas beberapa faktor:
1) Hotel selalunya dah book sesiap. Kat situ je dah banyak pengurangan cash money.

2) Takut nak bawa cash bebanyak. Tambahan pula aku selalu menggunakan public transport. Bimbang kena seluk atau beg kena toreh ke kan? 

2) Takut terpandang jualan murah 😂😂. Bawa THB10,000 habis THB10,000. Kalau bawa THB30,000 agak agak berapa yang tinggal? Ke... kena withdraw kat CIMB Thai/Maybank pula? Susah tau nak mengawal nafsu ni 😜

Thai government, please be nice to us- the honest visitor.

***
Ini jawapan daripada Tourism Authority of Thailand.

Refer to Recent News of Thailand RM 1,000 entry requirement.


This Rule is by the Immigration act of Thailand, which has been long existence since 1979.

For genuine bona fide tourists should not be a problem.  The Authority are going after suspicious, illegal long stay and foreigners whom are not genuine Tourists.

Random check are being conducted at entry point into Thailand.

In 2017, Thailand welcome more than 3.4 millions Malaysian Tourists.


Thai Cooking Made Easy | 4 Resipi Makanan Popular Dan Sedap di Thailand

Thai Cooking Made Easy | 4 Resipi Makanan Popular di Thailand | "Amazing Thailand" ialah slogan menyeluruh untuk promosi pelancongan negara utara semenanjung Malaysia. Kempen tersebut bukan sahaja mengenai tempat malahan budaya, hospitaliti dan makanan. Kagum, terpegun, teruja, seronok... itulah yang dimahukan apabila pelancong merasai sendiri kehebatan "The Land of Smiles".


Salah satu sebab yang membuatkan pelawat mengulang ke sesuatu tempat ialah keenakan makanan. Bagi kebanyakan kita di Malaysia, makanan Thai menjadi tidak asing lagi dengan lambakan kedai tomyam di merata tempat. Bak kata suami, kalau kedai tomyam ni tutup (cuti hari raya) tak makanlah orang sini. Betapa berpengaruhnya selera Thai dalam masyarakat kita.

Tetapi, adakah kita telah benar benar merasai the authentic Thai food? Biasa kan kita dengar "tomyam serai" atau "tomyam bawang" 😁😁 sebab  kedua-dua bahan tersebut lebih banyak daripada isi. Itu belum lagi kekadang rempah segeranya yang begitu terasa. Tak asli lansung!


Ruggedmom Belajar Memasak
Sebagai usaha berterusan mempromosi produk-produk Thai, Royal Thai Embassy dengan kerjasama Tourism Authorithy of Thailand telah mengadakan bengkel masakan Thai "Thai Cooking Made Easy" yang bertempat di Royal Thai Embassy, Kuala Lumpur. Bengkel sehari itu telah dikendalikan oleh Chef Korn Yodsuk yang turut memiliki restoran makanan Thai yang terkenal di Kuala Lumpur, Erawan.

No automatic alt text available.

H.E. Mr Damrong Kraikuan, Duta Thailand ke Malaysia merasmikan acara.

Peserta terdiri daripada isteri kepada beberapa duta asing, ahli PERWAKILAN dari Kementerian Luar Negeri dan media. Kata H.E. Damrong Kraikuan, beliau tak menyangka sambutannya event ni begitu baik, ingatkan nak masak kat dapur rumahnya saja 😃. Siapa tak nak belajar dengan pemilik restoran yang pernah diiktiraf sebagai restoran kedua terbaik dalam Miele Guide 2013 kan? Mahal tau kalau sesaja nak belajar dengan dia. Dia kata tanya je lah apa apapun..FREE untuk hari tersebut. Hah, kan double untung tu... bukan semua perkara kita boleh tahu dengan sekadar meng-google.

Sebenarnya di Thailand banyak juga kelas memasak yang dianjurkan secara pakej. Masa last day kat Chiang Mai hari tu tercari-cari juga apa yang nak dibuat sebelum balik ke Malaysia pukul 3.50 petang tu. Banyak je tempat yang mengajar memasak tapi risau pula aku kalau dia masak vavih hewhew...


Bahan asas dalam masakan Thai
Sebagai negara Asia yang berkongsi keadaan geografi dan cuaca yang hampir sama, tanaman yang didapati di sana juga sama dengan negara kita. Jenis masakan pula agak berbeza mengikut keadaan dan suhu setempat. Biasanya negara/negeri yang sejuk banyak mengunakan rempah-ratus dan cili untuk memanaskan badan.

Bawang, ketumbar, serai, lengkuas, daun limau purut dan sos ikan digunakan dalam pelbagai masakan. Stok ayam dan santan pula digunakan bersilih ganti untuk menghasilkan masakan yang berbeza walaupun ramuan asasnya sama.

Image may contain: food



Image may contain: 3 people, people sitting and food
Foto Farah Azlan

Memasak Gai Pad Kraprao (Spicy stir-fried Thai basil chicken) bersama Carrey Chua dari majalah Travel Guide. 
(Beginilah keadaan ibu-ibu bekerjaya, dahlah penat bekerja di pejabat, balik rumah gigih memasak untuk keluarga tersayang. Kami memasak sambil: menjawab panggilan telefon, meleraikan anak bergaduh, buat susu anak yang haus, lap muntah anak, bantu anak buat homework bla..bla... banyak lagi. Kau lelaki, jangan balik kerja nak bersila panggung aje sambil main henpon dan mengharap mendapat layan lemah lembut dari isteri. Penat sampai ke sum sum tau!)

Makanan pencuci mulut yang kami belajar pun hampir sama dengan Puteri Mandi. Aku pernah belajar membuat beberapa jenis kuih manis dalam trip ke Thailand sebelum ini. Kuih ondeh-ondeh mereka juga dibuat dalam warna ungu menggunakan bunga butterfly pea yang kita turut gunakan dalam penyediaan nasi kerabu.

Di bawah ini ai share empat resipi yang kami belajar Jumaat lepas. Semua senang je. Masa cikgu mengajar tu aku ikut je segala arahan supaya menjadi masakan Thai. Ada yang buat seperti yang biasa dibuat di rumah, tu yang rasa macam Kedai Tomyam Kg Pandan hahahah.... melawan tok guru.

Jangan sekadar screen capture, buat ye!


Tom Yum Goong (Prawn tom-yum soup)
(Ini yang clear version (tanpa susu) untuk makan 4 orang)

8 ekor udang - bersihkan, buang urat belakangnya dan buang kepala
200g cendawan tiram. Di Thailand biasanya mereka menggunakan fresh straw mushroom
3 batang serai - dititik, potong sepanjang 2 inci
5-7 hirisan lengkuas
3 biji bawang merah - ai hempuk dengan pisau je 😁
2-3 helai daun limau purut (kaffir lime leave) - carik-carikkan
6 biji cili padi
1/4 cawan jus lemon
3-4 sudu makan sos ikan
1 sudu teh gula
setengah periuk stok ayam (agak agaklah, 4 orang je nak makan)
sedikit daun ketumbar

Cara memasak:
1. Panaskan schicken stock dengan api sederhana sehingga mendidih.
2. Masukkan serai, lengkuas, bawang. Masak sehingga naik bau.
3. Perasakan dengan sos ikan, gula kemudian masukkan udang dan cendawan. Padamkan api bila udang sudah 80% masak.
4. Masukkan daun limau purut, cili (yang dititik) dan jus lemon. Jus lemon tu masukkan sesikit supaya tak terlalu masam. Akhir sekali masukkan daun ketumbar.
5. Hidang panas.

Senang kan?


Gai Pad Kraprao (Spicy stir-fried Thai basil chicken)
2 cawan ayam cincang
5 biji cili padi
5 ulas bawang putih
1 sudu makan akar ketumbar yang dicincang
segenggam daun selasih (basil leaves)
2-3 sudu makan minyak masak (minyak sawit lebih sesuai untuk masakan Asia)
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil sos ikan atau sos soya
2 sudu makan sos tiram
1/4 cawan stok ayam atau air
1 biji cili besar- dipotong serong

Cara memasak:
1. Tumbuk cili, bawang putih dan akar ketumbar sampai lumat.
2. Panaskan minyak dengan api sederhana.
3. Tumis bahan tumbuk tadi sehingga naik bau dan masukkan ayam. Kacau sehingga ayam masak. Leraikan isi ayam.
4. Perasakan dengan sos tiram, sos soya/ikan, gula dan stok ayam.
4. Gaul lagi. Masukkan daun selasih dan cili besar, gaul lagi.
5. Padamkan api. Hiaskan dengan daun selasih ketika menghidang.

Tiada penggunaan garam sebab sos-sos tu dah masin.

**Ai memang selalu masak ayam versi ini cuma tak letak akar pokok selasih je.


Keow Wan Gai (Green Curry Chicken)
400g dada/peha ayam. Buang tulang dan hiris nipis
3 sudu makan pes kari hijau
1 cawan krim kelapa (santan pekat)
2 cawan santan kelapa
3 biji terung bulat (Thai eggplants)- belah empat
1/4 cawan terung belanda (Pea eggplants)
3 biji cili besar merah- potong serong
3 helai daun limau purut - buang urat tengah dan koyakkan
1/2 cawan daun selasih
3 sudu makan sos ikan
1 1/2 sudu teh gula melaka

Bahan-bahan untuk pes kari hijau:
15 biji cili padi hijau- cincang
5 biji cili besar cincang
5 biji bawang- cincang
10 ulas bawang putih - cincang
1 sudu teh lengkuas- cincang
1 sudu makan serai- cincang
1/2 sudu teh kulit limau purut- cincang
2 sudu teh akar ketumbar- cincang
5 biji lada hitam
1 sudu makan biji ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh  garam
1 sudu teh belacan

*aku tumbuk dengan lesung je semua.

Cara memasak:
1. Panaskan krim kelapa dengan api sederhana sehingga terbit minyak. Kacaulah yo...jangan ekau biarkan jo sampai bebuih-buih. Kemudian masukkan pes kari hijau, masak sehingga naik bau.
2. Masukkan ayam, balikkan sehingga masak kemudain masukkan santan. Kacau bahagian atas kuah, tambah gula melaka dan sos ikan.
3. Bila mendidih masukkan terung. Bila terung empuk masukkan daun limau purut, daun selasih dan cili merah. Padamkan api.

**In future I will exclude gula melaka. Den makan podeh.


Bua Loy Maprow On (Dumpling in coconut milk)
(Pencucui mulut ini seakan-akan Puteri Mandi)

Warna hijau
1/2 cawan tepung beras pulut
1/4 cawan air pandan (daun pandan kisar dengan air)

Warna ungu
1/2 cawan tepung beras pulut
1/4 cawan air bunga butterfly pea

Warna putih
1/2 cawan tepung beras pulut
1/4 cawan air
1 cawan krim kelapa (santan pekat)
2 cawan santan kelapa
1 cawan isi kelapa (bahagian putih yang lembut sahaja)- hiris kecil
2 sudu makan gula melaka
1/4 cawan gula
1/2 cawan garam
daun pandan

Cara memasak:
1. Campurkan tepung beras pulut dengan air berwarna sedikit demi sedikit (buat berasingan) untuk mendapatkan doh yang lembut. Gentel doh menjadi sebesar 1/2 inci - sebesar hujung jari kelingking - sehingga habis.

2. Panaskan air dengan api yang kuat. Bila mendidih masukkan bebola yang kita buat tadi. Bila bebola timbul di permukaan yang menandakan ia dah masak, pindahkannya ke dalam air sejuk, biarkan seketika. Keluarkan dan toskan airnya.

Sebelum menghidang:
Campurkan santan dengan daun pandan, gula, gula melaka dan garam. Panaskan dengan api sederhana sehingga mendidih. Masukkan krim kelapa, kacau sebentar dan padamkan api.

Tips: 
1. Sentiasa kacau santan sewaktu memasak supaya tidak berbuih.
2. Garam membuatkan sos terasa lemak, jangan berlebihan sehingga terasa masin.

Masukkan beberapa biji bebola dan isi kelapa ke dalam mangkuk hidangan, tambahkan kuah/sos tadi. Hidangkan panas.

Selamat mencubaaa..!!


***
Assistant chef rasa sos ai, dia kata sedap!
Assistant chef datang kali kedua, dia kata hmmm...sedap!
Ai panggil Chef Korn Yodsuk untuk merasa, dia kata sedap!!!
(terbayang expression muka mereka)

Nak bangga jugak kahkahkahhh...😂😂😂


Minta tolong tekan butang share selepas membaca sampai habis ya. Biar ramai mak mak mencuba untuk keluarga memasing. Nanti bolehlah cakap kat husband, kalau nak rasa yang bebetul authentic kena pergi Thailand! gituhhh...













Thailand | 6D 5N Winter Trip In Chiang Mai. Sejukkk...

Thailand | 6D 5N Winter Trip In Chiang Mai. Sejukkk...  | Disember 2017 seperti juga tahun sebelumnya dipenuhi dengan undangan perkahwinan setiap minggu. Tidak dapat mengelak lansung kerana yang diraikan ahli keluarga terdekat. Kata seorang saudara, orang Melayu ni asal cuti je buat kenduri hehehe.... harap tahun depan tiada lagilah orang terdekat buat kenduri time cuti sekolah. 


Tapi... betullah rezeki tak pernah salah alamat. Empat hari sebelum diterbangkan ke Thailand aku diberi pilihan untuk terbang ke Chiang Mai, Chiang Rai atau Petchabun. OMG... sudah pastilah ke Chiang Mai! Dah lama berangan kot? Semasa Air Asia buat sales bulan Jun hari tu memang nak book ke Chiang Mai tapi terasa mahal sebab peak season so booked Da Nang. Sejuk juga kerana masih dalam musim sejuk (winter). Kiranya trip ini ibarat pucuk dicita ulam mendatang.


Chiang Mai di musim sejuk
Semasa dalam kabin kapal terbang terasa sejuk, masa tu rasa menyesal pi simpan winter jacket dalam beg. Excited mak! 😁😁.

Aku tiba di Chiang Mai International Airport lebih kurang 8.40 pagi, 3 jam dari KLIA2. Keluar je dari terminal... eh, tak sejuk pun? Alaaa... frust nya. Dahlah bawa winter jacket sampai dua helai. Memenuhkan beg aje (aku merungut dalam hati). Menurut my tour guide Pornthip, Chiang Mai kurang sejuk kali ini. Sedeyyy...

Kami terus melawat beberapa tempat. Seperti biasalah blog post ini sebagai ringkasan sahaja, gambar pun letak sesikit jer. Nanti ai buat individual post eh.


Day 1
Lawatan pertama iols ke Royal Park Rajapruek yang letaknya lebih kurang 15km dari bandar. Taman botani seluas 80 hektar ini sesuai dilawati awal pagi atau lewat petang untuk mengelakkan terik matahari. Alangkan di musim sejuk pun panaih lit lit bila matahari mencarak inikan pula di musim panas.

Kami naik tram elektrik dan hop on hop of di beberapa tempat. Kalau banyak masa lebih baik sewa basikal sehari THB60, boleh adjust masa sendiri. Terdapat banyak spesis pokok di sini. Ada sayuran yang dibuat jualan juga. Ada butterfly farm. Paling menarik tentulah taman orkid dari pelbagai spesis, warna dan saiz. Cantik giler! (sila lihat video di instagram ruggedmom).

Ada juga taman Asia yang mewakili beberapa negara tapi macam kurang menarik jadi aku tak singgah. Highlight taman ini ialah Royal Pavilion, sebuah binaan rekabentuk Lanna kingdom di tengah taman luas tersebut. Bangunan kayu yang unik dengan bumbung berlapis menggambarkan empayar yang memerintah utara Thailand suatu ketika dahulu.

Lepas tu kami ke ban Suan Ka Fe, kafe dalam hutan yang mendamaikan. Best kafe ni.. ada sungai cetek di tengahnya. Ramai yang singgah minum sini sebelum ke airport. Ai minum kopi dan makan kek je.

Then we went makan makan at a chinese muslim restaurant near masjid Chiang Mai. Masjid ni dekat sangat dengan Kalare Night Bazaar. Lepas solat segala kami ke One Nimman pula, one stop centre for art, culture and contemporary art centre. Sebelum Chinese  New Year nanti baru dibuat official launching. Cantik cantik handbag kulit di sini. Seronok pula tengok orang jual jus buah tu, jenuh berkayuh basikal nak merasa jus heheh..

Nak rasa sejuk sangat kan? amekawww....menggigil dalam selimut malam tu. Aku tak terfikir lansung nak bawa long john ke.. thermal pants ke...stokin bola anak ke... dahlah stokin pun sampai buku lali je.. baju tidur pun senteng, sudahnya balut kaki dengan bath robe hehehh... ya Allah sejuk giler!

So.. tidur di mana?

Untuk tiga malam ni berehat di Horizon Village & Resort. Selesa dan mewah tapi agak jauh dari bandar. Kalau ada transport sendiri takde hal. Sesuai bawa kanak-kanak ke sini sebab ada swimming pool, taman permainan, zoo mini, muzium, paddle boat dan basikal.


Day 2
Pukul 10 pagi kami bertolak ke Doi Ithanon National Park yang merupakan puncak tertinggi di Thailand. Dua jam jugalah nak sampai ke sini ke puncak setinggi 2565 dari aras laut. Kami berhenti sekali di RnR. Dari pemerhatian kedai 7Eleven di situ membuat keuntungan besar. Pelanggan sentiasa keluar masuk dan ada rak yang kosong.

Suhu yang dicatatkan di kawasan lapang tu ialah 8C tetapi di dalam hutan 6C. Terasa sejuk sangat bila angin bertiup. Pendek je laluan hutan tu tetapi masa masuk ke Angka Nature Trail mencungap jugalah turun naik tangga. Masa tu tiada bunga lansung, semua hijau je.

Angka Nature Trail

Kew Mae Pan Nature Trail. Cantik gilos! Trek 1km je nak sampai ke sini. Kalau rajin lengkapkan 3.2km.

Kew Mae Pan Nature Trail

Kemudian naik kereta pergi ke Kew Mae Pan Nature Trail pula. Panjang sebenar laluan ini ialah 3.2km tapi aku naik 1km sahaja sehingga ke panoramic view tu. Ya Allah hebatnya alam, kita berada setinggi awan. Selalunya masa dalam kapal terbang je masuk dalam awan, kali ni real. MasyaAllah cantik sungguh! Untuk melalui trek hutan ni kita wajib menggunakan service guide. Kena bayar THB200 seorang dan boleh ambil buluh untuk digunakan sebagai tongkat. Aku berjalan dengan makcik guide berumur 60an tu, stress pulak rasa bila terpaksa menunjukkan diri ini lebih power rangers dari dia hahahha... aku rasa paling letih bila menggunakan tangga. Time ikut denai ok je. Kembang kempis lubang hidung nak sampai atas 😂😂

Selepas tu naik songteaw ke Royal Twin Pagodas. Ada satu lagi check point untuk ke atas tu. Pagoda Phra Mahathat Naphamethanidon ini disiapkan oleh Royal Thai Air Force sempena memperingati hari keputeraan ke-60 King Rama 9 pada 5 Disember 1987. Kemudian Phra Mahathat Naphapholphumisiri pula dibina untuk Queen Sirikit pada 1992. Kebetulan masa sampai tu ada sami Buddha sedang sembahyang. Pornthip kata yang ramai ramai tu bukan Thai monk, berdasarkan uniform yang dipakai.



Sebelum balik kami singgah ke Wachirapan Waterfall. Tu dia... punya tinggi dan deras, tak boleh mandi/berenang/terjun tiruk.

Seharian tak makan, malamnya kami bersantap di sebuah restoran halal, Baan Pi Huen Nong. Sedap oihh.. setiap 7.30 malam ada cultural show. Aku pilih duduk bersila sebab nak tutup kaki dengan alas meja hahahah....


Day 3
Hari ini kami ke Maekampong Village, sebuah perkampungan tradisonal Thai di pergunungan. Banyak homestay di sini, yang fully booked tu mereka siap gantung notis di depan rumah. Sekarang ni peak season so tak hairanlah kawasan begini pun penuh.

Sebelum tu kami singgah sebentar di Maethakrai National Park. Di Chiang mai ni ada banyak camp site. Masa singgah di situ meriah dengan suara bebudak pengakap sedang berkhemah. Cantik tempatnya, rata dan bersebelahan sungai. Tandas dan kedai pun ada. Kalau kita berkonvoi naik motor bolehlah kot tidur sini.

Berbalik kepada Maekampong Village, kami singgah sekejap je di sini. Kereta kita perlu ditinggalkan di kaki gunung dan kita kena naik songteaw untuk mengelakkan kesesakan di atas sana. Dari sini kami naik songteaw lain ke Giant Coffee. Perghhh jauh betul rasanya, melalui jalan kecil bengkang bengkok di tepi gunung tapi bila sampai ke Giant Coffee tu...fuhhh... tak sangka dalam hutan pun ada tempat sebagus ini untuk berehat sambil minum kopi. Syok oihh..

Giant Coffee

Mengikut itinerary asal peegi ke Mai Lam Museum tapi TG tanya nak pergi hot spring ke idok? Eh, mestilah nak. Kami pergi ke Sankampaeng Hot Spring yang dibuka kepada awam. Sedangkan weekdays pun ramai weekend entahlah nak tapi kawasannya sangat luas. Masuk ke sini kena bayar tiket jadi bolehlah rendam kaki dalam air 45C tu. Kalau nak berendam badan kena bayar asing dan boleh pilih nak bilik private, group atau yang open. Lepas rendam kaki aku pi berurut. Wajiblah berurut bila sampai ke Thailand ni kan? Murah.

Aku nak singgah ke ladang kambing tapi tak sempat. Di ladang tu kita boleh bagi makan kambing macam kat Mesilau tu.

Nasib baik dah alas perut di Giant Coffee tadi, dah senja baru dapat makan sedap. Lunch cum dinner kami di Mae Guan Udontara Dam. Makan ikan dan udang goreng rangup dekat empangan. Kalau minat memancing boleh bertanya dengan tuan restoran tu. Aku tak minatlah kerja menunggu ni. Orang penyabar je boleh memancing.


Day 4
Pagi ni sepatutnya ke Monchaem (nampak menarik juga dalam gambar) tetapi ditukar ke Maeteng Elephant Park. Ini kali kedua aku naik gajah dan lebih seronok sebab gaah tu masuk ke sungai.

Tips naik gajah:
Jangan pakai baju/seluar dari kain licin seperti chiffon atau satin sebab hang akan melorot turun bila gajah tu turn tangga 😁😁. Aku yang pakai cotton ini pun beberapa kali mengensot ke atas semula. Cuak juga duduk tempat tinggi ni.

Selepas tu naik rakit menghilir dalam 4km. Zipline pun ada tapi aku tak try. Elephant show aku sempat tengok sekejap je. Bagusnya elephant camp yang ini, restoran halal dan musolla disediakan. Sedap juga makanan dia.

Ada dua tempat kami skip. Queen Sirikit Botanic Garden menjadi lokasi lawatan terakhir. Malamnya berjalan-jalan dan shopping di Kalare Night Bazaar (aku dah berpindah ke city centre).


Day 5
Hari ni ikut 1 Day Tour ke Chiangrai and Golden Triangle. Harga pakej THB850. Kami melawat White Temple, House of national artist- Thawan Dhucanee (tak masuk), orang asli Karen yang pakai besi di leher tu dan Golden Triangle.

Memula aku tak nak naik bot tetapi bila semua naik aku pun beli tiket di sana, THB300. Kita sekadar singgah di gerai jualan di sebelah Laos sana. Itu je. Rugi pula rasa terikut-ikut orang. Boleh skip je boat ride tu. Lagi satu, lebih baik ikut muslim pakej jika ada supaya senang nak makan dan solat. Aku makan sayur je 3 jenis isk isk...

Balik dari tour Chiang Rai aku tumpang motor OKU ke homestay lain sebab private room di Shambala penuh. Cepat betul aku buat keputusan menumpang motor tu hehhehe... tak dayo nak mengheret beg dalam dingin winter tu.


Day 6
Flight 3.10 petang nanti jadi awal pagi dah keluar berjalan. Masuk di Chiang Mai Gate, masuk ke pasar kemudian melalui beberapa wat terkenal, singgah bergambar di Three Kings Monument dan Folklore Museum. Lebih 3km jugalah berjalan.

Chiang mai International Airport dalam 7km je dari penginapan. Naik songteaw 100 baht sebab sensorang. Kalau nak makan pi cari kat domestic departure, di sana lebih banyak food outlet tapi nak makan apa aje pun?


Maka tamatlah trip 6 hari 5 malam di Chiang Mai. Puaslah hati dapat ke sana di musim sejuk. Awak bila lagi? Winter hingga Februari.

***
Ada gambar dan video yang uploaded di instagram ruggedmom. Jemput ke sana.











Selangor | Paragliding di Bukit Jugra

Paragliding di Bukit Jugra | The day when I receive an invitation from Tourism Selangor to join basic paragliding course, omg... suka sangat! Tahun 2017 memang tahun yang best kerana dapat terlibat dalam sukan/aktiviti yang agak ekstrim.

Kursus bakal dijalankan di Banting. Aku pula tak pernah ke Banting self-drive. Agak sukar jika menggunakan public transport dari Seremban, harus ke KL dulu dan ambil bas lain yang pastinya tak boleh sampai on time. Jadi guna waze tapi memanjang lost signal so terpaksalah tiga kali buat u-turn. Susah juga nak sampai ke Banting ni 😞...


Apakah Sukan Paragliding (Paralayang)?
Paralayang ialah satu sukan rekreasi tanpa motor yang bersifat ringan, boleh terbang bebas, diterbangkan menggunakan kaki. Menurut peminatnya, sukan ini yang paling mudah kerana hanya perlukan harness, sayap, angin dan keberanian. Sekali dah terbang berkali-kali menunggu peluang untuk terbang lagi. Sungguh! Macam senang sangat je kan? Padahal kalau takde angin atau angin tak bagus mereputlah menunggu atas bukit tu.

Lokasi terbangnya mestilah mempunyai ketinggian tertentu manakala tempat mendarat pula di kawasan lapang yang rata. Boleh juga mendarat di tempat take-off jika sudah mahir. Kalau tak mahir lagi jangan memandai karang kena panggil JPAM pulak nak menyungkit kau dari dalam gaung 😃

Peralatannya mudah dibawa kemana-mana kerana beratnya hanyalah diantara 5-20kg (payung, harness, topi keledar dan instrument). Tempoh belajar juga singkat hanya satu hingga dua minggu sebelum dibenarkan terbang solo.

Notice To Air Man (NOTAM) dikeluarkan oleh DCA supaya hebahan boleh dibuat agar kapal terbang terbang lebih tinggi daripada jarak yang dipohon persatuan. Contohnya paragliders nak terbang dengan ketinggian 2000 kaki dengan jarak 5km radius jadi kapal terbang perlu menjauh dari jarak tersebut. Kalau nak buat cross country pula perlu memohon kebenaran daripada pihak berkuasa kedua-dua negeri. So far tiada kebenaran diberikan.

Aktiviti meluncur di udara ini termasuk dalam sukan ekstrem yang memerlukan lesen dan kebenaran khas daripada pihak berwajib. Jadi sebagai pengenalan kami dibawa terbang oleh juruterbang bertauliah (tandem flight) selama 10 minit setiap orang. Kita ni jadi penumpang sajalah, duduk sambil selfie gituh. Tugas penumpang hanyalah berlari bila diarahkan.


Di mana lokasi penerbangan paragliding?
Menurut MCAF ada berbelas lokasi paragliding di Malaysia tetapi di Selangor Bukit Jugra yang paling popular. Ia telah digunakan lebih kurang 10 tahun. Di Kuala Kubu Baru boleh juga tetapi untuk naik ke departure point kita perlu menggunakan kenderaan 4WD. Kat Bukit Jugra tu naik kereta sedan pun lepas.

Inilah sebahagian lokasi penerbangan paragliding di setiap negeri. Ada lagi sebenarnya.... kat Langkawi pun ada.

Perlis- di Bukit Tebu
Kedah- Gunung Jerai
Negeri Sembilan- Pedas, Bukit Penarikan di Bahau
Melaka - Bukit Adtec
Johor- Gunung Ledang, Pontian/Tenggera
Pahang- Bukit Redan
Terengganu- Bukit Bubus
Kelantan- Bukit Panau, Gunung ... (tak ingat nama, sultan punya)
Sabah- Ranau, Tamparuli, Kokol (di Ranau boleh terbang setiap hari)


Kursus Asas Paragliding
Sukan ini telah dimulakan di Malaysia sejak tahun 1970an lagi. Sebenarnya terdapat 400 orang paragliders berdaftar di Malaysia tetapi yang aktif tidak lebih daripada 200 orang. Di manakah anda paragliders?? Mengapa menghilang?

Majlis Daerah Kuala Langat yang memiliki persatuan paragliding sendiri telah mengambil inisiatif mengadakan Kursus Asas Paragliding Tahap 1 Bersama Media & Bloggers selama dua hari satu malam di Banting. Jadual kursus ni sangat padat dan telah diubahsuai waktunya berdasarkan tiupan angin. Bila Jabatan Kajicuaca kata petang tu ada angin makan kami pun dibawa naik ke Bukit Jugra for tandem flight experience. Elok aku pakai harness angin pun mati. Adoilaa... menyesal tak terbang masa kat Surabaya hari tu.

Dalam kelas kami diajar teori mengenai paragliding, undang-undang penerbangan, peralatan dan konsep penerbangan, practical glider inflation and deflation, paragliding meteorology effect dan latihan praktikal di lapangan. Tak larat nak buka mata belajar teori sampai pukul 10 malam huhuu... harap harap jika berpeluang belajar ke tahap dua aku masih ingat apakebende Riser A B C D tu.

Para instruktor dan pegawai daripada Majlis Daerah Kuala Langat yang menganjurkan Kursus Asas Paragliding di Bukit Jugra.

Kelas teori- mengenal parts glider.

Bertuahnya kami kerana Kolonel Dr Elisa Manueke yang telah memenangi World Paragliding Champion menjadi salah seorang penceramah dan jurulatih selain En Nor Hisham, En Zain Azrull dan En Abdul Rahman, seorang jurulatih professional yang mana anaknya pernah terbang secara solo ketika berumur 9 tahun. 9 tahun uolssss....! Berani ke melepaskan anak kita camtu? Aku kagum dengan parents begini.

Menurut En Abdul Rahman kita hanya perlu upgrade glider dari A ke B ke C dan ke D bila cukup flying hours. Tiga anak lelaki beliau terlibat dalam sukan ekstrim ini yang mana dua orang bertugas di Ranau. Jadi kalau anda tak tahu nak buat apa dah bila di Kundasang, Sabah, try paragliding pula. Hari-hari boleh terbang kerana sentiasa berangin. Kalau tak silap kosnya RM180 seorang. Setahu aku famili Sabah Tourism Director pun aktif dalam paragliding ni.

Latihan praktikal pertama kami di padang awam Morib. Berat dow glider tu... 20kg. Group kami dapat glider lama bersaiz L, tak padan dengan ketinggian dan berat kami. Tersemban ke tanah jugalah sewaktu berlari untuk menaikkan glider tu hahaha... jatuh macam nangka busuk. Seronok belajar praktikal ni, lebih mudah untuk faham.

**Jika belajar terbang di luar negara, sila daftarkan di salah satu persatuan negeri di sini pula.


Pastikan anda mematuhi ciri-ciri keselamatan sebelum terbang:
1) Pakai helmet terlebih dahulu
2) Seeloknya pakai but yang menutup buku lali untuk mengelakkan kecederaan
3) Parachute WAJIB ADA. Ekau jangan memain jang, enam bulan sekali kena check, talian hayat tu.
4) Pastikan 5 points yang dipasang pada harness dipakai dengan kemas.
5) Jangan risau, glider untuk student tak sama dengan yang digunakan professional dalam pertandingan. Untuk belajar 70% cirinya lebih kepada safety.

Peringatan: 
Glider jangan dibiarkan terjemur di tengah panas bila tak digunakan kerana UV lights boleh menyebabkan glider poros (mereput). Jaga elok elok oihhh... harganya RM15-20 ribu satu set, kena import pula tu.

Dalam perjalanan naik ke Bukit Jugra for tandem flights. Orang lain duduk dalam kereta kami duduk di belakang heheh... 

En Abdul Rahman sedang menurunkan ilmu. Otai ni.

Tali kecil yang kuat menampung bebanan. Kami juga diajar cara menyusun tali dan melipat glider dengan betul. Setiap tali halus di sayap tu mampu menampung berat sehingga 50kg setiap satu manakala gliders (sayap) boleh digunakan sehingga 300 jam penerbangan.


Menunggu giliran. Paragliding macam memancing juga, reput menunggu hahahaa..

Abam ni berlatih di Langkawi. Hari tersebut merupakan kali pertama dia terbang solo. Syok sangat kot, lepas dia terbang dia terbang lagi... lepas tu dia lagi.. amboi!

Gaya seorang world champion, Kolonel Dr Elisa Manueke, doktor gigi di TNI.

Dr Elisa dalam cocoon.

Paragliders akan mendarat di padang tu.

Peraturan Penerbangan Paragliding
1) Peserta/individu mestilah mempunyai lesen penerbangan yang sah daripada MAF.
2) Dipantau sepenuhnya oleh instruktor persatuan atau kelab yang berdaftar dengan MSAF.
3) Persatuan/kelab akan memohon NOTAM (Notice To Air Man) daripada DCA sebelum penerbangan di sesuatu tempat.
4) Pengesahan NOTAM daripada DCA.

Aktiviti/kebenaran penerbangan dikawalselia oleh MSAF dan DCA.


Soalan saya, adakah paragliding satu aktiviti yang selamat?
90% selamat!

Walau bagaimanapun seperti juga pelaburan, ia tetap mempunyai risiko iaitu 5% dari alam dan 5% lagi kesilapan manusia. So do it right all the time. Prepare and check bebetul sewaktu di bawah kerana ketika di awangan TIDAK BOLEH berlaku sebarang kesilapan. But 90% is much more bigger than 10%, right? Tanyalah apa sahaja kemusykilan sewaktu belajar walaupun bunyinya seperti dumb question. Jangan dengar hok molek jah.

Marilah kita galakkan anak-anak dan remaja serta belia untuk terlibat dalam sukan yang berpotensi untuk menaikkan nama negara di peringkat antarabangsa. Sudah sudahlah mengunakan perkataan jangan, tak usah, tak payah, bahaya dan sewaktu dengannya. Enough lah. The world is so beautiful, why limit ourselves kepada kegiatan biasa sahaja? Betul tak? As long as its legal buat sajalah jika berpeluang. Jika bahaya mohon didoakan agar selamat, bukan dihalang.

Paling penting, JANGAN TERBANG BERSENDIRIAN. Make sure pergi dengan kawan dan mendapat kebenaran terlebih dahulu.


Ada yang berminat nak belajar paragliding?
Jangan malu jangan segan sila hubungi En Nor Hisham di Majlis Daerah Kuala Langat. Kita perlukan pelapis yang ramai sebelum boleh dikatakan sebagai satu industri. Who knows satu hari nanti anda akan mewakili Malaysia di kejohanan dunia?


It's simple to fly but it takes a lifetime to master. You'll need to be fit, adventurous and have free time, but you don't need to be fearless. Caution and careful risk management are traits of good pilots.- Pilot Otai MDKL


***
Adik-adik yang dah tak dapat main skateboard kat Melaka tu pi belajar paragliding kat Bukit Adtec pula dik. Minta 'mereka' sponsor sebagai gantirugi kemusnahan. Mereka perlukan undi anda tu 😈😈😈







Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free