Kita hidup di zaman tak tahu priority

Kita hidup di zaman tak tahu priority | Betul??

Kita risau jerawat muncul di muka walhal ada saudara kita dok fikir macam mana nak beli beras untuk santapan keluarga.
No automatic alt text available.

Rentak Selangor 2.0 | Kuala Selangor Yang Merangkum Rasa dan Budaya

Rentak Selangor 2.0 | Kuala Selangor Yang Merangkum Rasa dan Budaya | Kata orang, jauh berjalan luas pengalaman. Bagaimanakah caranya kita mengenal dan mengingati sesuatu kaum di sesuatu tempat? Budaya.


Budaya terbentuk dari satu sistem yang kompleks yang dimiliki oleh satu kelompok manusia dan diwarisi turun-temurun. Ia melibatkan agama, politik, bahasa, makanan, norma sosial dan cara hidup. Ada budaya yang diwarisi daripada kelompok sendiri, ada juga akibat asimilasi dengan budaya penghijrah/pendatang.


Rentak Selangor @ The Beat of Selangor
Salah satu komponen utama pelan strategik #SmartSelangor yang diumumkan oleh Menteri Besar Selangor, Dato' Azmin Ali, ialah pembangunan berkualiti dimana kegembiraan dan kesejahteraan rakyat adalah sebahagian daripadanya.

Dalam perubahan zaman yang serba serbi pantas (rat race) ini, Selangor yang merupakan negeri termaju di Malaysia masih menganggap muzik dan tarian yang mereka warisi sesuatu yang yang penting dari segi budaya dan sejarahnya. Legasi yang tak lapuk den hujan dan tak lekang dek panas ini cuba dipertahankan walaupun diasak dengan kepelbagaian muzik terkini.

Untuk menghadapi yang baru kenalah tahu perkara yang lalu ye tak? Kalau tidak bagaimana mahu membuat kajian dan perbandingan. Oleh yang demikian kerajaan Selangor menerusi EXCO Pembangunan Generasi Muda, Sukan, Kebudayaan dan Pembangunan Usahawan bersama +Gaya Travel Magazine berganding bahu mengadakan program Rentak Selangor 2 untuk menyebarluaskan muzik tradisional dan tarian di Selangor kepada umum melalui media sosial. Kami mengeksplorasi kawasan Kuala Selangor pula yang menjadi pusat pemerintahan tiga orang sultan terawal iaitu Sultan Salahuddin, Sultan Ibrahim dan Sultan Muhammad.

Kali ini selain RTM, Bernama, pengacara Astro, travel blogger dari Malaysia, Indonesia dan Filipina juga dijemput. Instafamous dan selebriti seperti @thatborneoguy dan Fahmie Mentor @fahmieesmail pun ada wakkk... berlaga bahu dengan retis kita 4 hari 3 malam. Itu belum dikira travel blogger tersohor dipaksa jadi 'retis' sewaktu closing dinner wakakakka....    jangan marah eh, nanti ai upload gambar you. #ugutan . Ai dengan Hasif menari sambil cover muka hahahah.... dia takut mak dia tengok 😁


Ke mana kami pergi dan apa yang kami buat semasa Rentak Selangor?
Owh banyak... tak sabaq cheq nak tunjuk semua gambar tapi kita bagi teaser dulu buat geli geli.

Hari Pertama
Tempat pertama yang kami tujui ialah Bukit Malawati. Eh, kat bukit tu dia tulis Malawati bukannya Melawati. Di sinilah letaknya pusat pemerintahan terawal Sutan Selangor dan menjadi kubu pertahanan dari serangan Belanda. Kita biasa dimomokkan dengan cerita orang Melayu mundur, tak reti apa-apa... semua tu adalah disebabkan minda kita dijajah. Kita diyakinkan yang kita ni tak tahu buat apa apa pun hatta satu jarum. Buku teks pun kurang membantu walhal orang Melayu pandai buat meriam. Kita pandai menempa besi. Malahan meriam kita lebih tua daripada milik Belanda.

Di bukit penuh sejarah inilah letaknya Muzium Sejarah Kuala Selangor, Rumah Api Altingsburg yang masih digunakan, Perigi Beracun, Batu Hampar, Makam Diraja dan Meriam Tiga Sederet. Kalau buat program 'Night at The Museum" pun bagus juga di muzium ni. Nak tahu kenapa? jeng jeng jeng.... suspens sikit. Nanti kita cerita eh di blog post akan datang. Jika datang di hujung minggu dan cuti umum bolehlah naik tram seperti kami. Kita aka disambut meriah oleh lotong kelabu (Silver Leaf Monkey) 😊


Monyet merata macam kat Lopburi, Thailand.

Rumah Api Altingsburg, Bukit Malawati.

Meriam Belanda.

Majlis pelancaraan Rentak Selangor dibuat oleh YB Amirudin Shaari di The Kabin pada petang tersebut. Kedatangan beliau disambut paluan kompang oleh anak-anak yatim berbakat dari Rumah Pengasih Warga Prihatin. Kami dipersembahkan dengan Wayang Kulit dengan iringan muzik gamelan. Dari zaman sekolah lagi aku suka muzik gamelan ni.



Malamnya pasukan Kompang Kadaro (salah satu kompang Jawa) membuat persembahan. Baru ku tahu ada berjenis-jenis pasukan kompang. Ingatkan yang kepak kepung kepak kepung (Kompang Ribu) di kenduri kahwin tu aje.




Hari Kedua
Selepas Subuh kami bertolak ke Jeti Sungai Buluh menuju Sasaran. Tempat inilah yang aku teringin sangat nak pergi. Nanti kita buat satu blogpost khas ye awak. 30 minit menaiki bot dan kami berada di dasar lautan, di tengah lautan dalam. Confuse? hahaa... kat Selangor je ada ni dan bukan setiap hari. Satu perkataan je yang sesuai mengenai Sky Mirror, A-M-A-Z-I-N-G !

Tour guide kami sungguh baik bawa kami belayar dulu melihat dolphin. Muncul pula dua ekor... masyaAllah baik sungguh nasib kami pagi tu.

Ada gambar yang lebih menarik daripada yang ini.

Dolphin @ ikan lumba-lumba di Selangor. Jangan ingat di Perth je ada.

Makan tengahari kami di Warong Ibu, makan nasi ambeng yang makcik tu gelar "Nasi Kahwin". Inilah nasi ambeng paling sedap yang pernah aku rasa dan porsinya sesuai untuk dua orang. Kalau makan dengan officemate berlainan jantina boleh kena gossip ni uols.



Petangnya kami ke Homestay Kampung Hj Dorani di Sabak Bernam yang sangat terkenal dan berjaya di Malaysia. Kalau datang di musim bersawah pemandangannya sangat cantik dengan pohon padi yang menghijau hinggakan sering dijadikan latar drama dan filem. Kami diperkenalkan dengan tarian Kuda Kepang dan Barongan siap dengan sesi interaktif, diajar bermain gamelan dan menari tarian kuda kepang. Ada pula yang rajin membuat sebuah "video kuda kepang".. kreatif betullah diorang nih. Kelakar !


Foto keluarga heheh.. 


Malamnya barulah diadakan persembahan yang sebenar. Sunguh tak disangka malam tu ada upacara mistik dalam persembahan tarian Kuda Kepang dan Barongan 😨😩. Berdebar mak.


Hari Ketiga
Kami membuat lawatan ke bengkel pembuatan "kepala singa" untuk Tarian Singa (lion dance). Ini bukan sembarangan bengkel. Bengkel kecil yang dipunyai oleh Master Siow ini turut memiliki 47 buah kumpulan tarian di seluruh dunia. Hebat!!

Lion dance yang biasa dimainkan di Malaysia ini berasal dari selatan China. Sebelum tahun 1980an anyaman rotan kepala singa ini perlu diimport dari negara China but now locally made dengan citarasa Malaysia. Sekarang Mr Siow mengeksport pula. Eh terpanjang pula bercerita, dah tak suspens.

Nah tengok gambar je dulu.

Master Siow, pembuat kelengkapan tarian singa, pencipta muzik dan jurulatih tarian singa.

Berdebar ai tengok 'singa-singa' ni melompat berkejaran atas tiang tu.

Satu sahaja aktiviti hari ketiga ni. Malamnya ada jamuan makan malam penutup. Kesemua peserta perlu berpakaian batik tetapi majlis taklah formal. Aku pun pakai blouse batik aje dengan long skirt, kebaya batik dah tak boleh kancing oihhh hahahha....

Closing dinner ni memang best-lah. Semua orang happy dengan persembahan kumpulan Balle Balle. Bukan sebarang atuk ni uols, sampai ke London sana mereka dijemput membuat persembahan.


Siap ada surprise birthday celebration lagi.

Hari Keempat
Free and easy. Berenang sampai lebam.


Dimana kami ditempatkan selama tiga malam?

Dua malam pertama di The Kabin, Pantai Remis, Jeram. Penginapan yang unik berdekatan laut, best baq hang!

The Kabin.

Malam terakhir di Concorde Hotel, Shah Alam. Perghhh... swimming pool dia hampir 50 meter! Jenuh berkuak.


Kesimpulannya, program Rentak Selangor 2.0 ini satu usaha yang baik untuk menghebahkan apa yang kita ada di bumi Malaysia. Kita patut memberitahu generasi muda bahawa kita juga ada aset dan budaya yang berharga seperti masyarakat di negara lain.


Inline images 1

Sambutan "Hari Wanita Sedunia" yang meriah di Stellavingze International

Sambutan "Hari Wanita Sedunia" yang meriah di Stellavingze International | Pepatah ada mengatakan "tangan yang menghayun buaian mampu menggoncang dunia". Siapa lagi yang berani menyanggah kenyataan ini di zaman serba moden ini? Bahkan di zaman dahulu yang serba kekurangan pun wanita mampu 'melahirkan' insan-insan hebat di peringkat dunia.


Siapa yang tidak mengenali Sharifah Mazlina Syed Abdul Kadir?
Beliau wanita Asia pertama yang merentasi antartika.

Beliau adalah  wanita yang pertama dilantik sebagai Gabenor Bank Negara Malaysia. Pernah dipilih sebagai antara Ketua Bank Pusat Terbaik Dunia oleh majalah Global Finance pada tahun 2010 selain berkali-kali mendapat pengiktirafan sebagai gabenor bank terbaik Asia. Beliau juga dilihat sebagai salah seorang wanita yang begitu berkuasa di Malaysia.

Siapa pula tidak mengenali Tun Dr Siti Hasmah?
Beliau adalah tulang belakang Tun Dr Mahathir. Beliau bijak namun sedar tempatnya di mana, tidak pernah kelihatan berjalan mendahui suaminya, seorang Perdana Menteri di majlis rasmi. Beliau seorang doktor tetapi memilih untuk bersara awal demi keluarga.

Mak kita, nenek kita... mereka juga wanita hebat! Perempuan yang kita panggil mak, ibu, kakak, adik ini mempunyai banyak peranan yang dilakukan serentak, kita multitasking. Tangan kita macam sotong heheh.. Menurut seorang ustaz jika kita perlu memberi para ibu ini gaji, RM4,000 sebulan adalah bayaran minimum! Wuuu.... best giler kalau dapat hahahh..


Siapakah tetamu VIP yang hadir di majlis Sambutan Hari Wanita Sedunia Oleh Stellavingze International?

Sebagai menghargai kaum wanita di Malaysia Stellavingze International telah mengadakan majlis Sambutan Hari Wanita Sedunia di Menara Melilia, Bangsar South, Rabu lalu. Pelbagai perkongsian pengalaman, nasihat, tips dan cerita berinspirasi disampaikan oleh tetamu VIP bertujuan untuk menggalakkan wanita Malayia keluar dari zon selesa mereka dan mencari potensi diri. Para wanita digalakkan berusaha untuk turut memajukan negara dalam bidang ekonomi untuk lebih memakmurkan Malaysia.


Tetamu kehormat yang pertama, Tan Sri Datin Paduka Seri Hajah Zaleha binti Ismail, Pengerusi Yayasan Suara Wanita (YASNITA), mengatakan peranan wanita amat penting dalam membina sebuah keluarga bahagia yang menyumbang kepada modal insan yang berharga kepada negara.



Jemputan kedua, Datin Azizan Bt Hj Shariff, Pengerusi Majlis Pembangunan Wanita dan Keluarga, Parlimen Lembah Pantai, pula mengatakan wanita yang cemerlang adalah aset negara paling berharga. 


Datin Noor Faezah Binti Mohd Ashref, Naib Presiden Yayasan Wanita Cemerlang, pula berkata, 

wanita hebat kerana tugas dan tanggungjawab beliau begitu banyak kepada keluarga, kerjaya dan masyarakat. Beliau menambah wanita yang hebat mampu berdiri teguh, menyokong insan lain, memberi didikan dan memberi motivasi khususnya bagi insan-insan yang tidak bernasib baik.



Daripada Ms Wee Siew Ling, Pengarah Urusan Stellavingze International, berkata seorang ibu yang bekerja perlu bijak mengendalikan keluarga, kerjaya dan masa dan untuk diri sendiri. 


Apakah yang cuba diketengahkan oleh Stellavingze International?
Stellavingze International yang diasaskan oleh seorang usahawan wanita, Datuk Stella Chin, bersama suaminya bertujuan untuk mendidik wanita menemukan titik keseimbangan dalam kehidupan dan memulakan kehidupan yang lebih bahagia.


Sistem perniagaan yang beliau formulakan berdasarkan pemerhatian sendiri dimana beliau melihat wanita cenderung untuk melupakan cita-cita apabila telah berkeluarga ataupun ada yang sibuk mengejar cita-cita sehingga keluarga terabai.

Datuk Stella memperkenalkan dua sistem perniagaan untuk memperkasakan kewangan wanita dan menambah keyakinan diri. Yelahkan, kalau poket kembung confident level kita lebih tinggi. Pakai dompet yang dah nak berkecai pun takde hal sebab kita sendiri tahu duit kita di bank tu lebih banyak nombor kosong di belakang. Syarikat ini memberikan kita peluang untuk berjaya dan menambah pendapatan 

1) Stellavingze Smart Star
Dicipta untuk Peningkatan Nilai Kewanitaan. Objektifnya untuk membantu wanita dalam mengurus:-
Diri
Kerjaya
Perkahwinan
Keluarga
Anak-anak
Mempunyai Kehidupan Yang Seimbang Dan Indah

Kursus 90 Hari Stellavingze Smart Star:
Kelas Imej
Kesihatan dan Kecantikan
Pembentukan Minda dan Rohani
Pengurusan Rumah Tangga
Interaksi Bersama Anak
Formula Kehidupan Yang Seimbang dan Indah

Kelayakan:
Pendidikan:Diploma / Ijazah
Pengalaman:2 tahun ke atas
Status Perkahwinan : Berkahwin/Bujang

Syarat-syarat kemasukan:
Bersedia untuk meningkatkan nilai kewanitaan dan jati diri sebagai wanita
Perlu menjadi ahli Stellavingze International


2) Stellavingze Guiding Star
Ia bertujuan untuk melahirkan Usahawan Wanita Berkredibiliti.

Objektif:
Peluang untuk wanita mencipta keupayaan menjana pendapatan, mengecapi transformasi dalam kejayaan
Membina asas yang kukuh dan menuju kearah kehidupan yang lebih berjaya
Mentransformasikan bakat kepimpinan anda, membantu orang lain untuk berjaya

Kursus Stellavingze Guiding Star:
Kami menyediakan kursus pengurusan, pembentangan dan kelas untuk memperbaharui imej dalam membantu wanita untuk membina asas perniagaan yang kukuh
Kami menyediakan penyelesaian perniagaan yang sesuai dengan permintaan pasaran.
Kami menyediakan rakan niaga dengan operasi yang mudah dan tenaga kerja.

Kursus dan Latihan:
Kelas Imej Perniagaan
Latihan Skill Perniagaan
Kursus Ekslusif Home Party MELILEA
Latihan Profesional Kesihatan dan Kecantikan
Kelas Pengurusan Perniagaan
Kelas Kualiti Kepimpinan

Kelayakan Penyertaan:
Pendidikan : Ijazah
Pengalaman: Bekerja dalam bidang korporat selama setahun/lebih
Umur: 25 - 60 tahun


When we educate the women, we educate the society.

Coway Run 2017 | Jom berlari untuk sihat!

Coway Run 2017 | Jom berlari untuk sihat! Coway Run 2017 yang dianjurkan buat julung kalinya oleh Coway (M) Sdn Bhd akan berlansung pada 7 Mei 2017 di Starling Mall, Damansara Uptown.

 
Hmm... aktiviti yang bagus untuk membakar lemak. Menurut Pengarah Urusan Coway, Mr Kyle Choi Ki Ryong, larian yang bakal diadakan ini bukan untuk mencari siapa yang terhebat tetapi bertujuan membawa rakyat Malaysia keluar dari zon selesa. Pepaham je lah ek, office tingkat satu pun kita naik lif. Tu yang payah nak cari saiz baju kat Ho Chi Minh hahahhah....
 

Mr Kyle Choi Ki Ryong, Pengarah Urusan Coway.
 




Mr Kyle Choi Ki Ryong selepas mendaftar secara online untuk Coway Run 2017.
 
Berapakah jarak larian?
5km dan 10km sekitar Starling Mall. Fitness model Jordan Yeoh dan bekas Miss Universe Malaysia Carey Ng pun akan turut berlari. Nak bagi semangat kat hangpa semua.
 
Kategori yang dipertandingkan:
1) Lelaki dan wanita veteran
2) Terbuka lelaki dan wanita diatas 18 tahun
 
Siapa yang boleh turut serta berlari?
Untuk kali pertama ni ia dibuka kepada rakyat Malaysia berusia 18 tahun keatas.
 
Hadiah untuk Coway Run 2017?
Tempat pertama RM1,000
Tempat kedua RM800
Tempat ketiga RM500
Tempat keempat & kelima RM150

Setiap peserta yang melengkapkan larian akan dihadiahkan medal.

Sikit nau hadiah duit hang kata? Coway nak suruh kita 'gegarkan' badan je... pecahkan lemak kental dalam badan kita ni, bukan bertujuan utama untuk mencari pelari marathon terpantas. Cuba tengok penyanyi/pelakon K-pop kat tv tu mana ada yang berlemak.
 
Ada bayaran ke?
Ada.... yang nak lari 5km dikenakan bayaran RM40, 10km RM50. Seminggu sebelum race nanti dapatlah race kit seperti t-shirt dan no penyertaan.
 
Di mana untuk mendaftar?
Daftar online je di www.myraceonline.com . Rerajinlah check facebook CowayMalaysia for latest updates.
 
 
Official sponsor untuk Coway Run 2017 ni dah tentulah Coway. Selain daripada tu 100Plus. Masa race nanti Coway akan letakkan penapis air di tiga stesen air. Takdelah dehydrate nanti sebab kita dapat minum air yang lebih baik daripada The Water Specialist.
 
 Daftarlah ye. Segera.
 
 
 



Trip to Jannah | Belajar Al Quran Secara Mudah Dengan Tajwid Ar-Rumi

Trip to Jannah | Belajar Al Quran Secara Mudah Dengan Tajwid Ar-Rumi | Tahun 2017 ni jadual travel iols agak lemau sikit. Minggu baru ni baru nak bergerak. Memang lemau!


Rupa-rupanya Allah nak suruh ai belajar lagi, jangan ingat baca quran tu sejak belum bersekolah cukup pandai dah. Oh tidak. Disebabkan daya mengingat yang semakin berkurangan aku pun nak belajar secara mudah dan pantas je la. Zaman ni mana mau lambat ye tak? Kalau boleh nak belajar melalui whatapps jer harharhar..

So I attended Bengkel Tajwid Ar-Rumi organized by Halcent Edutech .Berbelah bahagi jugalah perasaan tu memula huhuu... takut bosan, takut 'berat' sangat, takut apa apa entah. Syaitonnn sangat 😈


Bengkel sehari ini dibahagikan kepada empat sesi dimana dua yang pertama di sebelah pagi tu okay je sebab banyak yang dah tahu cuma bab "Mad" tu aku slow sket banyak. Lupa dah weh. Hanyut dengan hiburan di zaman muda remaja dulu. Dalam bengkel inilah aku tahu tentang Hamzah Wasal, hukum Ro, tanda wakaf dan sebagainya. Menariknya ustaz menggunakan scene dalam filem P. Ramlee sebagai contoh.

Ustaz Rusydi Ramli telah memperkenalkan cara mengingat tanda bacaan secara rumi sejak tahun 2006 lagi. Dengan menggunakan kaedah ini sesiapa yang susah menghafal hukum bacaan atau tak tahu lansung membaca al quran pun akan dapat membacanya dalam masa singkat. Ia membantu masyarakat menguasai hukum tajwid dengan kaedah yang mudah dan memperbaiki bacaan Al-Quran masyarakat.

Orang tua kalau dapat membaca al quran dengan betul tajwid harakat makhraj segala dalam masa tiga empat bulan kira cepatlah tu kan? Faham ya... cara ustaz ini BUKAN merumikan al quran tetapi kaedah membaca tajwid dalam tulisan rumi. Tajwid tiada khilaf.




Objektif Jangkamasa Panjang
Menjadikan umat Islam Malaysia menguasai hukum tajwid yang seterusnya menanamkan minat untuk membaca kitab suci milik umat Islam. Secara tidak langsung mereka akan mengajarkan kepada anak-anak dan kesannya akan lahir generasi Al-Quran yang berpegang kepada kitab ini sebagai panduan hidup mereka.

5 Manfaat Menyertai Bengkel Tajwid Ar Rumi

1. Pertama-tama sekali sudah pastilah agar kita dapat membaca Al-Quran dengan betul. 
Huruf jika dibunyikan dengan salah akan memberi makna yang salah. Macam Bahasa Inggeris juga, "tree" (pokok) dan "three" (tiga) dibunyikan dengan berbeza, "th =  tha ث ".

2. Bila bacaan telah diperbetulkan sudah pastilah kita dapat membaca Al Quran dengan baik. 
Satu huruf yang kita baca dengan betul Allah akan gandakan 10 kali di bulan Ramadhan nanti. Huishh tak nak ke?

3. Cara pengajaran yang mudah difahami dengan contoh-contoh mudah. 
Sekali lagi BUKAN merumikan surah tetapi merumikan huruf jawi beserta tanda bacaan (a i u) dan digunakan semasa belajar tajwid. Sangat sesuai bagi golongan yang sukar mengingat nama hukum tajwid

4. Latihan dan sesi soal jawab bersama ustaz. 
Bertanyalah semasa pembelajaran berlansung supaya semua orang dapat berkongsi manfaatnya. Buku panduan turut diberikan.

5. Tempat belajar yang selesa.
Walaupun bukan di atas kapal mewah atau jet 😅, belajar di bilik seminar hotel sangatlah selesa. Duduk atas kerusi takdelah semut semut kaki dek bersimpuh. Setiap satu setengah jam kita berhenti rehat/makan. Sebenarnya menurut kajian kemampuan mengingat kita akan berkurangan selepas sejam belajar. Macam ayam daging belaan attend kursus ni, sentiasa diberi makan jer 😃


Bila kursus Tajwid Ar Rumi yang seterusnya?
Jangan malu jangan segan untuk contact Halcent Edutech for reservations. Telefon/whatapps mereka di 03-9566260 atau emelkan kepada sales.halcentedutech@gmail.com .


Tahu tak kenapa orang yang rajin membaca al quran awet muda?

Makhraj tu tempat keluar huruf. Pembuatan membaca al quran yang betul makhrajnya secara istiqamah akan melatih otot muka kita banyak pergerakan. Contohnya "Ha simpul ه " bunyinya adalah hasil baki udara di paru-paru. Alaa macam bebudak belajar phonic tu lah.


Mencari ilmu yang bermanfaat itu dapat pahala. Bersusah payah mencari ilmu yang bermanfaat itu lebih dipandang mulia oleh Allah.


*Selingan*
Tahu tak "lahabau" yang orang Melaka selalu sebut tu sebenarnya berasal dari perkataan "lakhabar = la+kha+bar" atau "tiada berita"? Ia dikatakan hasil pengaruh pedagang Arab sewaktu zaman kegemilangan Melaka sebagai pusat perdagangan di Asia. Lidah Melayu ni pi tukar jadi lahabau dan ramai orang luar Melaka menganggap ianya bahasa yang agak kasar padahal...

Aku terlupa pula bertanya pada Ustaz Rusydi "hawau" tu dari mana pulak? hahahaa..





Visit Malaysia | 1Malaysia Super Sale is back!!

Visit Malaysia | 1Malaysia Super Sale is back !! Wohoooo....berita gembira ni uols! Marilah kita bersama-sama memeriahkan shopping malls 😆😆😆

Image result for 1Malaysia Super Sale

Karnival membeli-belah tiga kali setahun yang dianjurkan oleh Tourism Malaysia adalah usaha untuk menjadikan Malaysia destinasi shopping berkelas dunia untuk rakyat tempatan dan pelancong asing. Malaysia pernah berada di tempat keempat destinasi shopping terhebat tau!

Bila tu?

1 Mac - 31 Mac 2017 (block weekend cecepat)

Petang ini Menteri Pelancongan, YB. Dato’ Seri Mohammed Nazri Aziz akan merasmikan National Sales Campaign Grand Launch 2017 di KLCC. 

Sebagai rakyat marhaen yang menunggu harga murah harga runtuh harga merudum... aku akan cuba bantulah kempen ni harharharrr... aku pergi Popular je la, di SOGO pasti berlaga punggung. 

Kalau suami uols jenis tak tahan menunggu, tinggalkan dia di rumah dengan anak-anak. Kita pergi berjemaah dengan kengkawan, takdelah orang paksa kita pilih barang cecepat hahah.... Siapkan makan tengahari lengkap pencuci mulut dan kuih/pengat/roti untuk minum petang sekali. Kalau pukul tujuh nanti u rasa takkan sampai rumah lagi call dia cakap, "dinner on me tonight!" 😁😁 

Biarlah orang di rumah dan di shopping malls sama sama bahagia. Kah!


Nota penting:
Kalau nak beli emas pergi ke Kuala Pilah. Murraaaaahhhhhhh baq hang! Dalam perjalanan tu boleh berhenti makan makan makan di sini.














Tips Hartanah 13 | Perkara PENTING Yang Perlu Dititik Beratkan Semasa Mencari Pangsapuri

Tips Hartanah 13 | Perkara PENTING Yang Perlu Dititik Beratkan Semasa Mencari Pangsapuri | Dah masuk tahun ke-17 jadi landlord from heaven (er.. sometimes hell 😠) rasanya layaklah untuk berkongsi pandangan bagaimana untuk memilih apartment. Window shopping hartanah untuk diri sendiri ni kekadang berbeza sedikit berbanding memilih untuk orang lain. Apa apa pun meh la baca... ilmu juga ni.

Sebenarnya aku nak post di blog property and lifestyle aku yang masih bertatih tu... www.mySarangs.blogspot.my tapi blog ini lebih ramai readers. Hopefully lebih ramai yang akan mendapat manfaatnya.

Artikel ini agak panjang tetapi jika hang sedang mencari tempat berteduh yang di atas geran ada nama sendiri, this might help. Ia terpakai untuk mencari pangsapuri untuk disewa ataupun dibeli. Generally in Malaysia, fresh graduate ataupun yang sudah dua tiga tahun bekerja belum mampu membeli banglo. Yang hang tengok di TV3 pepetang tu mengarut je, ilusi sangat. 

Ada juga graduan yang bergaji besar tetapi lebih selesa memilih kediaman sederhana kerana masih sendirian, belum berjumpa 'tulang rusuk kiri'. Anda mungkin salah seorang di kalangan mereka yang masih tidak mahu menetap di rumah unit tunggal (banglo/teres). Anda mungkin tergolong dalam golongan yang mahukan tempat  tinggal yang ringkas dan selesa. Anda mungkin sedang mencari tempat tinggal yang mesra kewangan anda dan jimat. Jika ciri-ciri di atas menggambarkan anda, mungkin unit pangsapuri adalah lebih sesuai untuk anda.

Pemandangan kota kosmopolitan Hong Kong dari Sky Terrace 428. Nanti baca eh.


Tinggal di Pangsapuri
Di laman seperti PropertyGuru Malaysiaanda boleh temui banyak pangsapuri untuk disewa di tempat seperti Pulau Pinang dan Kuala Lumpur (apartment for rent in Penang and KL). Dengan kesesakan orang-orang yang berbondong-bondong datang ke bandar untuk bekerja, belajar atau memulakan kehidupan berkeluarga, pangsapuri adalah pilihan tepat untuk kehidupan yang memuaskan dan jimat. Ada banyak unit yang ada di pasaran untuk mereka yang mencari pangsapuri. Biasanya unit pangsapuri yang ada terdiri daripada pelbagai harga bergantung kepada jumlah bilik, kelengkapan perabot,  kemudahan, dan lokasi. Jika anda berhasrat mahu tinggal di pangsapuri, testimoni yang ada di laman Our Little Apartment akan memberikan anda jawapan kenapa tinggal di pangsapuri itu baik untuk sesetengah orang.


Pasaran Pangsapuri
Walaupun permintaan untuk hartanah bertingkat seperti  pangsapuri semakin menurun dengan mendadak, ia tidak memberi kesan kepada kos sewa. Faktor utama adalah pemilik hartanah sendiri tidak  mahu menurunkan kadar sewa. Disebabkan harga tidak mesra pembeli atau penyewa seperti yang dijangka, mereka yang sedang mencari pangsapuri dinasihatkan mengambil sedikit masa mencari unit yang berbaloi dengan kadar sewa.


Senarai Semak Wajib
Untuk mendapatkan pulangan terbaik melalui pelaburan di unit pangsapuri, anda perlu pastikan yang anda teliti semua perkara yang berkenaan termasuklah butiran yang kecil.
  • Utiliti asas dan kemudahan
  • Bekalan elektrik, air dan Internet yang siap digunapakai
  • Rumah kelab, kolam renang, gelanggang tenis atau bola keranjang atau apa-apa prasarana riadah
  • Kawasan dobi
  • Sistem pelupusan sampah
  • Ruang letak kenderaan termasuk sewa atau dalam yuran berasingan
  • Sistem HVAC yang berfungsi 
Keselamatan dan Perlindungan
  • Tombol dan pintu yang elok
  • Kamera keselamatan
  • Kehadiran pengawal keselamatan
  • Pengesan asap dan penggera api
  • Pintu kecemasan yang boleh diakses 
Keadaan Persekitaran
  • Keadaan komuniti sekitar
  • Peraturan untuk haiwan peliharaan
  • Gangguan bunyi dan lain-lain
  • Pengudaraan dan pencahayaan
**Aku naik ke Blok 45 Seksyen 7 Shah Alam pada Ahad lepas. Ya Rabbi... taik kucing bersepah-sepah pada salah satu tangga tu. Di depan sebuah rumah tu pula ada kandang kucing. Hmm.. pepaham je lahkan bau tahik kucen macam mana? Kalau seekor pun dah migrain kepala aku inikan pula lima ekor. Jika aku tinggal di unit berdekatan memang stress ya amat! Aku suka kucing tapi yang ini unacceptable!**


Senarai semak ini akan memudahkan anda dalam memastikan anda tidak terlepas pandang. Anda mengeluarkan wang untuk tinggal di pangsapuri, jadi anda  berhak untuk nikmati kemudahan jangkaan anda.


Soalan Yang Perlu Ditanya Pada Diri
Sekarang anda sudah maklum apa yang perlu ada pada sebuah pangsapuri ideal, anda boleh mulakan proses carian. Adalah penting semasa mencari pangsapuri untuk anda pertimbangkan soalan berikut:

Berapakah Sewa Yang Anda Mampu?
Sewa adalah tanggungjawab bulanan anda. Sebelum mula menyewa, periksa keadaan kewangan semasa anda dan nilai sama ada anda betul-betul mampu untuk bayar sewa. Biasanya, sewa rumah tidak sepatutnya melebihi 30 peratus daripada pendapatan bersih bulanan anda, Anda juga perlu fikirkan selain sewa bulanan; anda juga perlu membayar untuk utiliti lain seperti bekalan air, elektrik, dan Internet.

Berapa Kerapkah Harga Sewa Akan Meningkat?
Peningkatan harga sewa adalah salah satu aspek yang sering dipandang enteng kebanyakan orang. Pakar dari Bright Hub menyarankan penyewa untuk bertanya kepada pemilik rumah mengenai kekerapan dan jumlah kenaikan harga rumah di masa hadapan. Anda juga perlu memeriksa kekerapan ia berlaku. Peningkatan harga sewa akan menjadi bebanan kewangan tambahan untuk anda, jadi anda perlu pertimbangkan sedalam-dalamnya sebaik sahaja anda mulakan pencarian.

Adakah Pangsapuri itu Sesuai Untuk Keluarga Anda?
Adalah tidak dinafikan yang anda bukan sahaja menyewa untuk anda sahaja, tetapi untuk seisi keluarga anda. Perkara penting yang perlu difikirkan adalah adakah unit yang akan anda sewa itu memenuhi keperluan keluarga anda. Cuba periksa perkara berikut:

Lokasi - Adakah Pangsapuri itu terletak berdekatan dengan sekolah anak-anak anda dan pejabat anda?

Keselamatan - Adakah sistem keselamatan tersedia dan dilaksanakan oleh pemilik hartanah untuk tetamu dan pelawat?

Susun Atur Rumah - Cukupkah ruang untuk menampung keluarga anda?

Ruang - Adakah ruang yang ada cukup untuk keluarga anda hidup selesa.


Adakah Persekitaran Sekitar Menawarkan Gaya Hidup Sihat?
Cuba bersembang dengan penyewa yang ada dan buat penilaian pantas sama ada tempat itu menyediakan komuniti yang baik untuk keluarga anda. Anda perlu ingat bahwa anda akan hidup di dalam komuniti itu untuk jangka masa lama. Komuniti itu perlulah ada suasana yang sihat bagi menggalakkan kehidupan yang selesa.

Memilih pangsapuri adalah seperti memilih pasangan hidup. Jangan cuma tertarik dengan tarikan luaran dan paras rupa. Dengan bertanya soalan di atas dapat membantu anda membuat keputusan  yang bijak dan munasabah semasa mencari unit pangsapuri. Tentu saja, ada banyak lagi soalan seperti yang dicadangkan The Huffington Post.


Di mana Mahu Mencari Pangsapuri Yang Tepat?
3 sumber utama boleh menjadi titik tolak proses pencarian pangsapuri anda. 3 sumber itu adalah:

1. Atas Talian 
Seperti yang sedia maklum, jangan pandang ringan kuasa internet. Internet menawarkan jalan paling mudah untuk anda mencari pangsapuri untuk disewa atau dijual. Ada pelbagai laman yang menawarkan pelbagai jenis hartanah yang ada di sekitar anda. Anda juga ada pilihan untuk menapis carian anda dengan menapis lingkungan harga, jumlah bilik, terma sewaan, dan lain-lain kriteria pilihan anda. Yang paling baik berkenaan pencarian atas talian adalah, bukan sahaja anda akan nampak banyak pilihan, anda juga boleh menjimatkan masa anda dibandingkan jika anda perlu berpusing-pusing meredah terik matahari di bandar anda mencari pangsapuri.

2.  Orang              
Tiada strategi pasaran yang mampu menandingi mulut orang. Tanya kawan-kawan, rakan sekerja, dan saudara mara anda jika mereka kenal sesiapa yang ingin menyewakan atau menjual pangsapuri. Jika tiada, anda boleh hubungi ejen sewa atau broker hartanah. Manfaat terbesar apabila mendapatkan khidmat ejen adalah anda sekarang ada akses kepada hartanah yang kadang-kala tidak disenaraikan di internet. Sesetengah pemilik hartanah tidak mahu meluangkan masa untuk berurusan dengan sebarang pertanyaan secara atas talian atau perbualan telefon.  Mereka mengupah ejen untuk melayan klien yang berminat bagi pihak mereka. Carilah ejen dengan rating yang tinggi dan pengalaman yang baik supaya anda tidak perlu beralih dari satu ejen ke ejen yang lain.

3.  Tinjau-tinjau               
Jika dua sumber di atas tidak menyediakan unit yang anda mahukan , apa kata anda bersia-siar sambil meninjau sendiri. Ia satu cara yang meletihkan dan memakan masa, tapi ia juga terbukti keberkesanannya. Sambil dalam perjalanan ke kedai runcit atau menjemput anak-anak anda dari sekolah, buka mata anda dan perhatikan tanda “Untuk Disewa”. Harganya yang rendah berbanding hartanah di atas talian atau melalui ejen pasti akan memeranjatkan anda. Ini kerana anda berurusan secara terus dengan pemilik hartanah tanpa ada orang tengah.

Menyewa pangsapuri adalah proses yang sistematik yang perlu anda lalui jika anda mahu tinggal di tempat yang selesa dan memenuhi keperluan gaya hidup anda. Pilihan yang tepat mungkin sukar pada mulanya, tapi ia berbaloi selepas semuanya berakhir.


I like cara nombor tiga tu. Kalau tak kerananya tidaklah aku sesat barat mencari Taman Segar di Cheras tu dulu huhuu... taxi driver tak mambantu, abang posmen salah bagi direction, Kak Joyah lagilah tak boleh harap hahahah.... belum ada google map lagi masa tu but good experience anyway. Jika tidak kerana 'window shopping' tak sampailah ke Cheras tu.


Seni Kaligrafi | Perbezaan yang menghubungkan

Hal begini yang patut kita kembangkan, hebohkan dan bukannya sindiran tentang kepercayaan penganut agama lain. Komen tanpa ilmu dan provokasi kita jauhkan. 

Maintain status quo, hiduplah secara harmoni.

Selalu INGAT rukunegara:

Kepercayaan kepada tuhan.
Kesetiaan kepada raja dan negara.
Keluhuran perlembagaan.
Kedaulatan undang-undang.
Kesopanan dan kesusilaan.

Di Malaysia ini Islam adalah AGAMA RASMI tetapi penganut lain BEBAS menjalankan agama kepercayaan masing-masing.

No automatic alt text available.

NOTIS PENUTUPAN SEMENTARA CHONGKAK PARK AND RESORT

Baru baru ni kan tular tentang penyakit misteri yang dibawa dari Selangor. Perasan tak kes satu (atau dua orang) dari satu famili yang meninggal dunia akibat jangkitan pernafasan di Kelantan setelah lawatan ke Kajang? 40 ahli kelurga yang lain turut dikuarantin.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berita viral 62 hot spot virus misteri tersebut adalah palsu dan ia sebenarnya adalah lokaliti wabak tidak terkawal dan hotspot bagi wabak denggi. 

Teringat pesan seseorang, bila kita ke kawasan air terjun, jangan rendam kaki ke dalam air yang bertakung di antara batu yang kebiasaanya di tepi laluan air terjun. Kita kan biasa kalau malas mandi celup kaki pun jadilah. Haaa... di situlah yang selalu menjadi puncanya.

Apa yang penting adalah SILA JAGA KERBERSIHAN. Sayangilah negara kita. Jangan sampai diapers berat dengan kencing berak anak kau aku pulak kena kutip dan buang.


Sila baca pengumuman dari Tourism Selangor ini. Terima kasih.

Image result for sungai congkak
Sungai Congkak. Sumber www.lurker.smugsmug.com


NOTIS PENUTUPAN SEMENTARA CHONGKAK PARK AND RESORT

Berdasarkan siasatan dan perbincangan awal bersama dengan Pejabat Kesihatan Daerah Hulu Langat di dalam mesyuarat yang telah diadakan 17 Februari 2017, dengan ini pihak Kerajaan Negeri Selangor melalui Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan Negeri Selangor mengarahkan penutupan Chongkak Park And Resort selama 2 minggu mulai 18 Februari 2017 hingga 3 Mac 2017. Penutupan sementara ini adalah untuk memberi laluan kepada Pejabat Kesihatan Daerah Hulu Langat dan Tourism Selangor bagi melakukan kerja – kerja siasatan, pembersihan dan pemuliharaan terhadap kawasan tersebut yang disyaki mempunyai kaitan terhadap kes jangkitan kencing tikus seperti yang berlaku baru-baru ini.

Selain itu Y.B EXCO Pelancongan Negeri Selangor Y.B ,Puan Elizabeth Wong turut menafikan terhadap dakwaan berkaitan 62 kawasan ‘hot spot’ di Kajang yang menjadi tempat ‘wabak misteri’ seperti yang telah menjadi tular di media eletronik sejak kebelakangan ini.

Beliau turut menasihatkan orang ramai agar sentiasa menjaga kebersihan diri dan kawasan persekitaran tempat tinggal agar terhindar daripada semua jenis wabak dan penyakit. Segala kesulitan amatlah dikesali.


-Tourism Selangor Sdn Bhd

Untuk pertanyaan lanjut, sila hubungi 03-55132000 atau layari laman web www.tourismselangor.my

Valet Holiday

Anda sibuk hingga sukar pergi bercuti?
Teringin nak pergi melancong tetapi terlalu banyak urusan?

Biar kami uruskan.

Image may contain: text

#kopipes
#sarcasm

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free