Vietnam | Lawatan Ke Tempat-Tempat Menarik Di Ho Chi Minh City Dengan Hanya Berjalan Kaki

Vietnam | Lawatan Ke Tempat-Tempat Menarik Di Ho Chi Minh City Dengan Hanya Berjalan Kaki | Seperti juga hobi lain, melancong mempunyai keistimewaannya tersendiri. Bergantung kepada niat, kita akan dapat apa yang kita mahukan. Jika melancong sekadar untuk mengisi waktu senggang diantara tugasan hakiki, kita akan rasa masa dipenuhi. Jika melancong dengan tujuan sebenar untuk membeli-belah, maka akan 'beranak-pinaklah beg tu nanti. Jika melancong kerana ingin melihat kebesaran Tuhan, kita akan merasa betapa kerdilnya kita di dunia ini.

 
Pelancong juga terbahagi dalam beberapa kategori. Ada yang sukakan private tour- tak bercampur dengan orang lain. Ada yang suka menggunakan khidmat travel agency supaya perjalanan lebih teratur dan menjimatkan masa walaupun perlu mengeluarkan kos yang lebih. Ada juga yang independent, semua nak buat sendiri dari proses membeli tiket, researh dan tour. Terpulang kepada minat masing-masing. Pada aku combination of tour packages dan free and easy lebih memenuhi selera kerana pakej pelancongan yang siap sedia ni kekadang membuatkan kita tak dapat bergaul dengan masyarakat tempatan lansung selain penjual souvenir. Teringat semasa di River Vibe Bar di Bangkok hari tu, ada cruise ship untuk pelancong India sahaja, ada pula untuk geng Filipina sahaja. Macam mana boleh tahu? Sebab ada seorang peserta dari Filipina dan kapal tu mainkan lagu Lambada sekuat-kuatnya. Lambada ko.... zaman aku pakai kain sekolah senteng dulu hahahah...
 
 
Meronda Ho Chi Minh City dengan berjalan kaki?
Tak penat ke? Kalau tak nak penat duduk je di rumah tengok "Abang Bomba I Love U".
 
Ofkoslah penat sampai nak terjelir lidah tapi puas hati. Jika hari tu aku dah share Tempat shopping popular di Ho Chi Minh City (Saigon) , kali ni kita bawa awak jalan-jalan pula.
 
Pelancong Malaysia biasanya akan stay di area "Malaysian Street" sekitar Cho Ben Thanh. Berada di kawasan tu memang rasa macam dok berjalan di Malaysia je... semua cakap Melayu dan boleh berjual-beli dengan Ringgit Malaysia. Hanya tulisan di papan tanda kedai yang mengingatkan kita sedang berada di Ho Chi Minh, dua jam penerbangan dari Kuala Lumpur. Selain itu banyaknya motorsikal di jalanraya juga menyedarkan bahawa kita berada di bumi asing.
 
Bagusnya pasar Ben Thanh ini berada tidak jauh dari tarikan pelancongan yang ada di sana. Bukan satu tetapi banyak!
 
Kita mulakan dengan berjemaah Subuh di masjid, boleh? Orang lelakilah kena buat ni.
 
Di District 1 ada dua buah masjid. Masjid utama ialah Masjid JAMIA AL MUSLIMIN (Dong Du Mosque),  66 Dong Du Street, Dist 1, Ho Chi Minh City, Vietnam. Tel: +84 8 3824 2903
 
Yang kedua Masjid Jamiul Islamiyah (Nancy Mosque),  459B Tran Hung Dao Street, Cau Kho Ward, District 1, Ho Chi Minh City, Vietnam. Tel: +84 8 3920 3325
 
Lepas Subuh boleh bersenam dulu di taman tengah bandar. Bestlah bandar ni, hijau aje. Nak berjalan awal sangat pun tak sesuai sebab attractions tu mula beroperasi jam 9 atau 10 pagi kecualilah kalau kita nak ikut trip ke Chu Chi Tunnel/Mekong. Haa itu ye pukul 7.30 dah kena get ready di lobi hotel.
 
 Image result for nancy mosque ho chi minh
 
Okay, kita mulakan berjalan ke belakang pasar Ben Thanh, kita ke tempat-tempat yang popularlah ya.

Dari pintu belakang BT tu jalan terus hingga bertemu Nguyen Du Street. Kemudian ke kanan ke Nam Ky Khoi Ngia St. dan teruskan ke depan menuju Reunification Palace. Google lah sendiri tempat apa ni. Aku tak pernah masuk pun... selfie je kat luar. Yang seronoknya berjalan kaki di Saigon city ni sebab kawasan hijau (taman) yang luas di tengah bandar. Kalau penat boleh berhenti berehat di bawah teduhan pokok.
 
 

Akak pun teringin juga nak selfie :-)) Fefeling Hindustan kali ni..
 
 
 

  
Menggunakan jalan yang sama teruskan ke depan lagi melepasi Nguyen Thi Min Khai St menuju Vo Van Tan St. Di sinilah letaknya War Remnant Museum. Masuklah muzium perang ni, I highly recommend you to do so. Harga tiketnya tak sampai RM5 pun. Sure hangpa sedih melihat gambar-gambar peperangan Amerika-Vietnam yang akhirnya dimenangi Vietnam walaupun dalam filem Hollywood Amerika tak pernah kalah. Kesan "agent orange" itu masih boleh dilihat hingga kini. Tentera Amerika itu sendiri pun ada yang membunuh diri bila anak sendiri menjadi cacat.
 
Okay, patah balik ke Reunification Palace. Lintasi taman tu dan anda akan sampai ke Notre-Dame Cathederal Basillica of Saigon yang telah dibina antara 1863-1880. Sudah ratusan tahun umurnya tetapi masih utuh berdiri. Ia dibina semasa penjajahan Peranchis tetapi bersaiz lebih kecil. Batanya diimport dari Marseille dan kaca dari Charters. Sayangnya ada tangan-tangan gatal menconteng dinding tepi dan belakang. "X was here" euwww... so 90s sangat!
 



 Notre-Dame Cathederal di belakang tu.
 
Di sebelahnya ialah Central Post Office. Jangan tak masuk pejabat pos tu... cantik!

 
Ada yang suka collect t-shirt Hard Rock Cafe?  Pergilah ke Hai Ba Trung St di belakang Central Post Office tu.
 
Semasa di HRC sure dah masuk waktu solat Zohor makan berjalanlah kamu terus ke depan (HRC di kiri) masuk ke Dong Du St menuju ke Central Mosque. Ya Allah leganya betis dan tumit masa duduk antara dua sujud tu. Kalau lapar sapedek dulu di restoran halal berdekatan masjid sebelum meneruskan perjalanan.

 
Keluar dari masjid arah ke kanan, kanan lagi maka akan berjumpa Saigon Opera House. Kalau nak shopping masuklah ke butik-butik mewah di Dong Khoi St tu. Jalan lagi ke depan akan berjumpa pula dengan People Comittee Hall. Stop lah sekejap untuk selfie/wefie-pos kat instagram-bagi tau sedara mara dan followers yang beribu tu yang ko dah sampai Ho Chi Minh gittew. Kawasan lapang tu meriah memalam walaupun tiada apa barang yang dijual. Ramai yang lepak bersama keluarga. Kalau nak minum kopi akan ada pekerja restoran datang ambil order.
 

 
 People Comittee Hall
 
 People Comittee Hall
 
Dari People Comittee Hall ni kita akan bertemu Le Thanh Ton St semula menuju ke Ben Thanh Market. Senang kan? Hahahhaha... sure tidur lena malam tu. Alas kaki dengan bantal sewaktu tidur supaya hilang penat kaki tu. 
 
Untuk santai petang atau teringin menaiki cruise ship menikmati keindahan malam boleh ke Nha Rong Wharf di Saigon River. I tell u, sangat mencabar okay melintas jalan raya untuk ke riverfront tu di waktu puncak. Entah bilalah lampu merah berfungsi, tak berhenti lansung kenderaan di situ terutamanya motorsikal. Kenderaan BANYAK, rapat dan tak putus putus. Semasa nak ke sungai tu kami melintas mengikut orang tempatan. Selamat. Semasa nak balik ke seberang jalan semula (Majestic Hotel) trafik masih teramat sibuk. Mujur ada seorang perempuan ni bawa anak kecil jadi ada kereta yang berhenti memberi laluan. Alhamdulillah... betullah kan, anak itu rezeki. Dapat makcik tumpang melintas sekali heheh..
 

 
Ada lagi satu bangunan yang menarik, Bitexco Financial Tower, tak jauh dari Saigon River. Bitexco Financial Tower ialah bangunan yang tertinggi di HCM berketinggian 262.3 meter dengan 68 tingkat di atas permukaan tanah dan 3 tingkat basement. Bentuknya seakan Menara Telekom di Bangsar tu. Skydeck dibuka kepada umum setiap hari bermula 9.30 pagi hingga 9.30 malam dengan tiket masuk 200,000VND untuk dewasa. Kanak-kanak 4-12 tahun 130,000 VND. Bolehlah tengok keseluruhan bandar HCM dari atas tu. Untuk maklumat lanjut boleh baca di http://www.bitexcofinancialtower.com/?page_id=1434.
 


Rasa-rasa boleh buat tak? Kalau tak mampu buat sehari boleh pecahkan kepada dua hari. Kalau malas, sewa je van heheh..

 
 










 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 

Thailand | Anda hanya ada beberapa jam di Bangkok, apa yang boleh dibuat eh?

Thailand | Anda hanya ada beberapa jam di Bangkok, apa yang boleh dibuat eh? | Mesti ada traveller yang pernah mengalami keadaan seperti ini kan? Sama ada anda transit atau dah tak tau ke mana nak dituju atau dalam pakej yang anda ambil terdapat slot "free and easy". So how?


Meh aku bagi cadangan berdasarkan apa yang telah aku lakukan.

Hari tu aku stay di Courtyard by Marriot Hotel, Ratchadamri. Hotel ini  hanya 5 minit berjalan kaki ke BTS Skytrain Ratchadamri. Di belakangnya ialah Lumpini Park, sebuah taman di tengah bandar. Oleh kerana breakfast mula dihidangkan jam 6.30 pagi maka ada banyak masa untuk bersenam ringan di Lumpini Park. Dapatkan udara segar di pagi hari.
 
What next? Awal lagi... shopping complex pun belum dibuka. Sabarlah.
 
Teringin pula nak ke pasar basah jadi aku ke Khlong Toei Market. Oleh kerana kita sama-sama berada di Asia Tenggara dengan cuaca yang lebih kurang sama jadi tiada banyak sangat perbezaan barangan kering dan basah yang dijual. Bunga-bungaan yang dijual pun yang biasa digunakan semasa upacara sembahyang. Kalau nak bunga jenis lain seperti ros kenalah cari di Yodpiman Flower Market. Beras ada bermacam jenis jadi belilah juga sedikit kan... jauh betul beli beras hahah... Buah rambutan pun ada.. merecik air liur cheq.
 
Bagaimana untuk ke Khlong Toei Market? Naik MRT dan turun di Stesen Queen Sirikit National Convention Centre. Cuba study Skytrain dan MRT map ni.
 
Image result for bts skytrain map
 
Lepas tu aku naik MRT semula ke Stesen Hua Lamphong dengan tujuan ke Yaowarat Market. Tiada perkhidmatan Skytrain atau MRT ke sana jadi kena naik bas/teksi/tuk tuk/motor taxi. Berjalan kaki pun boleh tapi jauh sikitlah. Pergi ke Exit 4, tunggu bas di Bangkok Centre. Hari tu aku naik bas no 40. Mana-mana bas yang ke San Peng Market akan lalu situ.
 
Pasar Yaowarat terletak di Chinatown. Menjelang petang kawasan ni memang meriah dengan pelancong. Kebanyakan barang dijual secara borong jadi kalau nak beli runcit harganya takdelah murah. Nak beli sikit carilah di tempat lain seperti area Pratunam. Toys Market di Thano Chaprakhon.
 
Rajinkan kaki berjalan hingga ke little India, Phahurat. Kain... kain..!!  Ada orang kata murah juga harganya. Kena tawar-menawarlah kot. Ai tak beli.
 
Sejak trip tahun lepas lagi aku teringin ke Siriraj Medical Museum atau Museum of Death . Aku sebenarnya hanya berminat ke theme museum, muzium yang ada tema tertentu contohnya perang. Siriraj Museum adalah muzium forensik yang memperlihatkan bukti kejadian manusia bermula dari janin, gambar dan video tsunami di Phuket, gambar kes pembunuhan, mayat perogol yang diawet, post mortem, binatang berbisa dan banyak lagi. Such and educational trip to see some awesome gruesomeness.
 Image result for siriraj museum
Yang kanan tu mummified serial killer, Si Quey. Sumber www.alwaysrestlessfeet.wordpress.com
 

 
Image result for siriraj museum
  
Entrance ticket if I'm not mistaken 200 baht for three museums and 300 baht for five. Disebabkan tak punya banyak masa jadi aku melawat tiga muzium sahaja yang dalam bangunan Hospital Siriraj. Itupun tak puas tengok dan aku skip bahagian ular tu euww... geli beb. Ada cadangan nak datang sekali lagi dengan 'bakal misi' pula. Bagus ni untuk dia lebih faham apa dipelajari di kolej so that she can reaffirm knowledge learnt on anatomy and physiology the interactive and informative way.
 
Aku ke sana ikut jalan air. Senang je, turun di BTS Stesen Saphan Thaksin dan naik bot ke sana. Boleh turun di pier Siriraj atau Thonburi Railway, dedua dekat hospital. Naik bot di Sungai Chao Phraya baru best. Dulu baca dalam buku Geografi je.
 
Siriraj Hospital
2 Wang Lang Rd.
Siriraj, Bangkok Noi
Bangkok 10700
Thailand
 
Hah, tak minat muzium? Korang pergi shopping je lah kat MBK, Siam Paragon, Bobei Market, Central World dan macam-macam lagi. Heaven habaq hang.
 

Nota:
Nak tahu di mana restoran halal di Bangkok?
Baca sini.

Macam mana nak gunakan pengangkutan awam di Bangkok?
Baca sini.


 



 

Motivasi | Papa tapi bergaya?




Kalau anda hebat dalam bidang sendiri, tak perlu beli gelaran Tan Sri/Datuk/Dr dan sebagainya. Kebijakan dan kehebatan anda tetap akan terserlah.

Kuala Lumpur FREE Heritage, Cultural & Nature Guided Walk | Ketahui Sejarah Kuala Lumpur Dalam 2.5 Jam

FREE Guided Walking Tour In Kuala Lumpur | Ketahui Sejarah Kuala Lumpur Dalam 2 Jam | Tinggal atau bekerja dalam jangkamasa lama di satu satu tempat belum menjanjikan pengetahuan kita bertambah mengenai lokasi tersebut. Tambahan pula apabila kita sampai ke tempat kerja bergelap, balik pun dah gelap. Kehidupan kita hanya habis dalam pejabat sahaja.
 
Kuala Lumpur kini kota kosmopolitan hebat yang berasal dari kawasan biasa biasa sahaja. Dahulunya ia adalah wilayah Selangor yang dimajukan Kapitan Cina ketiga, Yap Ah Loy. Yap Ah Loy membina rumah besar di tepi sungai yang menjadi nadi pengangkutan di waktu itu. Pelabuhan digunakan untuk mengangkut bijih timah di lombong Ampang, Pudu dan Sungai Besi. Sebelum ada bot berenjin perjalanan dari Kuala Lumpur ke Klang mengambil masa tiga hari dengan bersampan. Sado lengan memasing agaknya. Bayangkanlah pula bila dah sampai ke pelabuhan kena pula mengangkut bikih timah, batu-bata dan sebaginya ke lokasi seterusnya. Mudahnya hidup kita sekarang. #syukurselalu. 
 
Perlu diketahui juga bahawa sejak dahulu lagi orang Melayu sudah tinggal di bandar. Mereka, termasuk penghijrah dari Indonesia, menetap di sekitar Jalan Perak (area CIMB tu) dan Jalan Melayu (di Masjid India). Orang Melayu peneroka bandar. Demi 'kemajuan' mereka diusir dipindahkan ke kawasan lain. Sejarah sentiasa berulang, pemainnya sahaja yang bertukar. Siapa berduit dialah yang berkuasa.

Masyarakat beragama islam telah membina sebuah masjid di tapak Burger King berhampiran LRT Masjid Jamek sekarang ini. Apabila kawasan tersebut dimajukan pihak British telah menggantikannya dengan Masjid Jamek yang masih utuh hingga sekarang. Aku agak kehidupan penghijrah dahulu samalah seperti apa yang sedang berlaku di Jalan Silang sekarang ni. Di bangunan rumah kedai tu ada surau tau, aku pernah terdengar azan berkumandang secara live. Raya haji hari tu dengarnya warga Bangladesh bersolat di atas jalanraya di situ.
 
 
Bagaimana untuk mengikuti program Lawatan Berpandu PERCUMA di Kuala Lumpur?
 
 
Usaha ini telah dipelopori oleh Tourism Kuala Lumpur yang berada dibawah Biro Pelancongan, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur. Pelancong diberi empat pilihan iaitu:
 
1) Kuala Lumpur Heritage Trail
2) Old Kl & Nature Walk
3) Jalan-Jalan at Kampong Baru
4) Kuala Lumpur Night Walk
 
Lain pakej lain meeting point. Seronok dapat mengetahui dengan lebih jelas sejarah silam Kuala Lumpur. Melalui pembacaan juga boleh tetapi berjalan sambil ditunjukkan bangunan yang terlibat dalam pembesaran KL itu sendiri lebih menarik dan mengujakan. Ada bangunan yang masih berfungsi hingga kini, ada juga telah bertukar tangan.
 
Guided Walk Programme ini bukan hanya untuk pelancong asing. Kita orang Malaysia pun boleh turut serta. FREE kan.... rugilah siapa yang melepaskan peluang. Aku pun baru tahu je ni.
 
 
Kuala Lumpur Night Walk
Kami berkumpul di The Arch Cafe at the Old Market Square. Alaa... kat belakang Pasar Seni tu. Dulu HSBC Bank yang menempati lokasi kafe tu. Tempat aku lalu lalang di tahun 1990an dulu. Suka sangat aku ke Central market time memuda dulu melihat orang melukis potret. Yang kena lukis mukanya tu tabah je kaku atas kerusi hahaa..

Bermula dari Lebuh Pasar Besar tour guide kami Jane menceritakan sejarah bangunan Straits Trading Building, Cycle & Carriage, menara jam dan sebagainya. Lokasi tersebut merupakan kawasan penting permulaan Kuala Lumpur lebih seratus tahun dahulu. Sungai Klang dan Sungai Gombak bertemu di sini, di Masjid Jamek.

Projek River of Life sedang berlansung yang menyebabkan keadaan di sana agak kurang menarik. Pemaju yang dilantik adalah sama dengan pemaju yang mencantikkan sebuah sungai di Korea Selatan. Aku ada ceritakan di sini beberapa bulan lepas. Mereka akan melebarkan kawasan pejalan kaki supaya warga Kuala Lumpur dan pelancong dapat menikmati keindahan bangunan di sekitar kawasan tersebut seperti Masjid Jamek, bangunan Sultan Abdul Samad, Bank Muamalat dan Jalan Melayu itu sendiri. 

*Gambar-gambar ini diambil dengan menggunakan Huawei Honor4C. 
 Straits Trading Buidling
 
 Cycle & Carriage
building.
 
 Old clock tower.
 
Ketiga-tiga gambar ini di Lebuh Pasar Besar yang berada di pertembungan Jalan Tun H.S. Lee (Jalan Bandar), Medan Pasar (Old Market Square) dan Jalan Hang Kasturi (Rodger Street).


Seterusnya kami melalui Jalan Melayu di OCBC Bank tu menuju ke Jalan Masjid India yang menjadi 'port' imigran dari India Selatan. Mereka asalnya bekerja di estet getah dan perlombongan sebelum menceburkan diri dalam perniagaan. Mereka juga bagus dalam perniagaan tekstil, pertukaran wang asing dan emas. Kan banyak kedai emas di Jalan Masjid India tu.
 
Mereka juga membina Masjid India demi Tuhan yang satu, supaya mereka dan generasi seterusnya sentiasa berpegang teguh kepada Islam. Sama jugalah seperti kita bila menjadi imigran di negara asing. Risau keperluan rohani anak-anak.

Jane sedang menceritakan sejarah Kuala Lumpur.

Masjid India.
 
Seterusnya kami dibawa ke pasar malam Kuala Lumpur yang terkenal di Lorong Tuanku Abdul Rahman. Nama jalan dan lorong ini adalah bersempena dengan nama Yang Dipertuan Agong yang pertama dan bukannya Perdana Menteri Malaysia yang pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj.
 
Ingat lagi tak sebelum kekecohan pada tahun 1998, pasar malam ini berada di Jalan Tuanku Abdul Rahman (Jalan TAR)? Surprisingly malam ini keadaan agak lengang. Mungkin orang ramai ke Dataran Merdeka untuk menonton Citrawarna padahal Citrawarna berlansung malam keesokannya, 25 September. Macam-macam di jual di pasar malam ni. Paling menarik perhatian aku "inner anti tembam - INAT" hahah... kreatif! Terasa ai tau. 







Kami juga singgah di panggung Odeon. Gah panggung ni dulu tau. Sekarang ia hanya menayang filem Hindustan dan Tamil sajo. Kalau nak merasa kebab sedap di Kuala Lumpur silalah ke seberang Odeon tu (di depan kedai kain Umang-Umang kalau tak silap namanya). Memang sedap! Aku mula makan sejak harganya RM1.20 lagi. Sekarang dah RM3.50 dan ada pilihan nak roti biasa atau roti pita. During lunch hour beratur panjang beb!
 
Lawatan berpandu ini berakhir di Coliseum Cafe yang asalnya menjadi tempat 'lepaking' tuan orang puteh kita dahulu. Kafe ini ada dua seksyen, kafe dan bar. Dahulunya orang perempuan tak boleh masuk ke bar manakalan orang tempatan tak boleh masuk lansung di kedua-duanya. Ada kasta. Menariknya, ada seorang waiter yang masih bekerja sejak puluhan tahun lalu. Diuruskan oleh anak tempatan (waris), kafe ini masih menjadi tempat pertemuan generasi lama selain sebuah lagi restoran di depan Sogo tu.
 
So this weekend you all dah ada aktiviti untuk dibuat bersama keluarga. Hari Sabtu boleh ikut dua trip terus. Biarlah kita lebih mengenali "kampung" sendiri berbanding orang luar.
 
Next, I will upload lots of the old Kuala Lumpur's photos. Sabaq na...  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Vietnam | Tempat Membeli-Belah Popular di Ho Chi Minh City

Vietnam | Tempat Membeli-Belah Popular di Ho Chi Minh City | Aku berkesempatan ke Ho Chi Minh City untuk ke sekian kalinya. Menarik sangat ke hingga berkali-kali pergi? Sangat menarik untuk kaki shopping. Aku takde plan nak shopping pun tetapi ter-shopping gak huhuu... terjebak juga bila bersama-sama dengan orang yang pertama kali ke sana.

Awalnya aku ke Ho Chi Minh (Saigon) sebab kengkononnya nak sandboarding tapi jauh jugalah tempat tu, lima jam menaiki bas. Bila di Klebang, Melaka, pun dah ada 'padang pasir' maka tak jadilah. Pergi Klebang je lah nanti. Boleh meluncur pasir reramai anak-baranak.


Murah sangat ke barangan di Ho Chi Minh, Vietnam?
Kebanyakan barangan yang dijual di HCM terutamanya sekitar Ben Thanh Market (Cho Ben Thanh) adalah untuk wanita. Untuk lelaki lebih kepada kasut sukan dan backpack. Bolehlah buat berniaga.

Harga kain cotton dah naik. Begitu juga upah menjahit baju kurung. Depa dok juai "satu hari siap kakak...". Tak kuasa ai. Kita pun bukannya nak pakai segera. Di Seremban ni pun boleh tempah RM40 sepasang, di sana RM60-80. Mencekik! Dua tahun lepas baru 40 hengget je dalam Cho Ben Thanh tu. Tailor yang ambil upah RM15 sepasang tu pula dah bertukar nombor telefon maka tak jadilah aku menempah.

Sangat berbaloi menempah suit. Harga berbeza tetapi dalam USD100 saja... tiga hari dah siap.

Aku cuma berkenan dengan kain-kain yang dijual di dua buah kedai dalam Pasar Ben Thanh tu. Kedainya di tengah mengadap satu sama lain. Kedai yang satu tu dah buka sebuah kedai lain di luar CBT sederet kedai emas Hatam yang juga menjadi tempat menukar mata wang. Di situ lagi banyak pilihan dan SANGAT menarik kain-kainnya. Sekarang English cotton dijual antara RM45-65 sepasang (bidang 60 inci). Cotton viscose tu murahlah.

Tahun ini tiada lagi lambakan baju kurung cotton plain dan bermanik. Dah habis musimnya. Kami siap masuk ke dalam stor menyelongkar stok baju kurung yang masih ada. Yang banyak dijual jubah dan tudung. Aku tak pakai jubah maka ai tak belilah. Ada pula yang mengirim tudung Bokitta. Haa..? Tak pernah dengar pun hahha... ketinggalan keretapi. Yang ini aku berkenan, cantik dan jauh lebih murah daripada harga di Malaysia. Tudung Neelofa pun baanyaakkkkkk...! Kelebihan tudung Vietnam ni ia dibuat untuk pasaran Malaysia jadi memang bercitarasa Malaysia lah.

Telekung? Aku lebih berminat buatan Indonesia, lebih cantik dan halus.


 Tuding Bokitta. Suka kain jenis ini berbanding chiffon.

Guna matawang mana lebih menguntungkan? RM.. USD.. VND?
Kadar pertukaran yang peniaga-peniaga di sana gunakan tak sama dengan yang kita dapat. Dalam banyak keadaan akan lebih merugikan kita.

Contohnya, jika harga sepasang kain diletakkan RM28 sepasang dan kita hendak membayarnya dengan Vietnam Dong - sebab ko dah tukar banyak nau VND - harga akan berbeza sehingga RM4. Rugi tau!
Lagi satu, bilik hotel. Harga dalam USD22 yang bila kita convert jadi RM88 tapi bila bayar dalam MYR bukan main banyak bezanya. Rugi. Bayar dalam VND pun rugi.

Konklusinya, satu jawapan tak boleh digunakan untuk semua keadaan.


Jadi... awak pun tanya, di mana nak shopping ni Ruggedmom?
Kebanyakan tempat-tempat yang ku senaraikan ini ramai yang dah tahu tetapi oleh sebab ramai yang mencari info tentang membeli-belah di Ho Chi Minh dari blog makcik ni maka aku senaraikanlah untuk memudahkan akak-akak semua. Ada juga pelancong yang bertanya arah kepada kami untuk ke satu satu tempat semasa di sana. Yang aku belum berjumpa tempat menjual barangan kulit. Kaki dah penat dan tiada keperluan jadi malaslah nak mencari. 

1. Pasar Ben Thanh dan sekitarnya.
Kena ada skill tawar menawar. Aku tak suka sebab banyak membuang masa. Harganya lebih mahal dan menjadi tourists trap. Jika mencari souvenir seperti pouch yang muat pensel tu carilah di kedai sepanjang "Malaysian street" berdekatan Restoran Basirah tu. Dalam CBT VND150k untuk enam buah, di kedai luar buka mulut VND100, belum tawar menawar lagi. Di kaki lima kedai nak ke Saigon Square pun murah tetapi memalam je mereka berniaga.

Pasar malamnya pun memerangkap juga. Ada ke seluar sukan 3/4 panjang tu nak dijualnya rm50? Tak kuasa mak.



Kedai ini bagi harga yang bagus. Cashiew nut berkulit dapat 230k dong sekilo.

Pasar malam di luar Pasar Ben Thanh.

2. Saigon Mai
Pakaian di kedai ini murah. Sila pergi berjemaah hahaha...



Tahu tak di mana?
Jika anda sedang menghadap ke jalan raya dari pintu belakang CBT, jalan terus ke kanan melepasi kawasan berpenghadang tu (ada projek under constructions kot). Lintas jalan dan ke kanan.

3. Taka Plaza
Pakaian ready-to-wear. Banyak branded item tapi tak tahulah reject stock atau fake one. Skaf/shwal banyak dijual di sini. Ia berdekatan Saigon Mai.

4. Cho Bin Thay
Kebanyakan barangan dijual secara pukal. Kain boleh dibeli runcit. Explore kedai-kedai di kawasan sekitar, agak murah.

5. Russian Market
Mencari barangan winter/outdoor? Di sinilah tempatnya.

Aku bercadang nak berjalan kaki je ke sana tapi hotel's receptionist tu insist aku naik teksi. Only 20k dong, katanya... tapi aku kena caj 33k dong dengan teksi bermeter. 1km je kalau berjalan kaki.

Arahnya?

Bila menghadap round about depan CBT tu, bergerak ke kanan dan melintas jalan di taman tu. Jalan menghala ke De Tham Street, jalan sampai hujung. Bila berjumpa jalan besar macam highway tu belok ke kanan, jalan terus mungkin dalam 100-200 meter pandang kanan. Ada bangunan besar tertera Russian Market. Pukul 10 baru semua kedai dibuka.

Aku beli tights Adidas yang 3/4 tu RM32. Nampak macam original. Ada beg 'rahsia' nipis yang orang selempang dalam baju tu - sesuai dibawa traveller - pun okay jugalah harganya. Rasa nak beli sangat tapi tak ada keperluan jadi aku tak belilah. Bila balik ke hotel, alamak.. kenapa tak beli eh? Biasa camtu? hehe..



Nipis je beg ni boleh letak dalam baju.

6. Pasar pagi di Duong Cho Giang (dekat De Tham St)
Pasar pagi ni sebelum Russian Market. Ada seorang lelaki menjual kain ela dengan harga murah. Kain crepe dan jenis yang buat tudung Bokitta (bukan chiffon) tu aku dapat 18k dong saja semeter. Itu pun tak beriya menawar. Tak banyak pilihan tetapi berbaloi-baloi kalau korang pandai jahit baju sendiri.

Yang kelakarnya, ada lah seseorang tu beli underwear Victoria's Secret RM16 sehelai di shopping mall, di pasar ni makcik tu jual 30k dong saje hahahha... mengetap gigi kawan tu.

7. Truong Dinh Street
Bertuahnya orang yang memiliki saiz badan standard, senang hendak mendapatkan seluar baju. Truong Dinh St ni ialah jalan di depan Cat Hotel tu. Jalan terus ke belakang (jika menghadap Cat Hotel jalan ke kanan). Ada satu kedai pakaian dengan harga diskaun berdekatan Tropicland Backpacker Hostel (mahal dowh hostel ni, lebih baik sewa hotel). Jalan lagi dan anda akan berjumpa sebuah tempat yang agak besar menjual pakaian.

8. Replika kapal layar
Tak jauh dari Hard Rock Cafe.

9. Go Vap
Dua jam perjalanan dari pusat bandar. Kalau nak berniaga disinilah letaknya kilang untuk menempah pakaian.

10. Saigon Square
Warga Malaysia bagaikan wajib ke sini.



11. Saigon Square 2016
Aku terjumpa tempat ni pun sebab tersesat heheh... betul kot perempuan tak reti baca map? kahkah... punyalah jelas map tu.

Jika anda sedang menghadap Hard Rock Cafe sila berjalan ke kiri. Jalan.. jalan dan jalan... hahah... Banyak pakaian siap dijual di sini. Rezeki tersesat. Kalau tak sesat takkan berjumpa.

12. Saigon Centre
Di sebelah Saigon Square, high end shopping mall.

13. Dong Khoi Road
Jika mahukan luxury stuffs carilah di sini. Berdekatan Saigon Opera House dan Saigon Community Hall.

14. Tan Binh
Untuk belian pukal. Jauh dari CBT.

15. Kedai barangan sukan
Dari belakang CBT tu jalan terus ke belakang, jalan yang menuju ke Reunification Palace. Aku pernah beli bolasepak tapi kualitinya kurang bagus, cepat terkopek. Skuter bebudak yang tolak dengan kaki tu murah.

16. Diamond Plaza
Shopping complex di belakang Notre Dame Cathederal. Sementara wife enche'-enche' semua mabuk memilih kain dan tudung jomlah kita tengok wayang dulu. Banggalah kita wak tengok Malaysia brand, Bonia, dijual di sini. Toilet dia best habaq hang.

Ada panggung wayang di sini. Aku sempat tengok Sully, duduk VIP seat RM15. Sedih dowh. Terbayang-bayang keadaan penumpang MH370.



Selepas anda pulang dari lawatan sehari ke Mekong River, ada sesetengah tour agency akan membawa ke sebuah kedai/gudang kain. Tempat yang mak aku beli kain dulu lebih mahal dari CBT. Mungkin ada tempat yang murah juga.

Haa... best shopping di Ho Chi Minh uols.. Dah tak sabar nak pergi shopping kak? Jom! Jom! Bawa saya sekali.


Tips membeli pakaian:
Beli satu saiz lebih besar daripada yang kita biasa pakai. Rakyat Malaysia ramai yang obes, orang Vietnam kurus je.

Thailand | Wat Bang Kung Yang Unik Di Amphawa

Thailand | Wat Bang Kung Yang Unik Di Amphawa | Thailand terkenal dengan wat (temple) yang banyak. Dianggarkan terdapat 32,000 buah wat di seluruh Thailand yang majoriti penduduknya beragama Buddha.

Selain tarikan pelancongan popular, terdapat juga sesuatu yang agak tersembunyi dan menarik untuk dikunjungi. Dilindungi oleh akar dan batang pohon ara (banyan tree) Wat Bang Kung di utara Amphawa, Samut Songkhram, menarik ribuan pelancong dan penganut ke sini dengan keunikannya . Chapel kecil dipanggil Bot Prok Pho (ordination hall covered by Bodhi tree)  tu seolah-oleh 'dipegang' oleh pokok ara di sekelilingnya kecuali di bahagian belakang. Nama asalnya ialah Bot Luangpho Dam. Wat seperti ini biasa dilihat di Cambodia.

Wat Bang Kung wujud sejak era Ayutthaya lagi. Pada kurun ke-18, 1768 tepatnya, kawasan ini merupakan kubu pertahanan tentera laut sewaktu peperangan sengit menentang pencerobohan Burma. Terbiar selama 200 tahun sehinggalah Kementerian Pendidikan mengambil inisiatif membangunkannya semula sebagai tapak bersejarah. Kini ia berfungsi sebagai wat dan terdapat patung King Thaksin serta dua baris patung lelaki Cina bersaiz sebenar yang membantu dalam peperangan menentang Burma sedang ber-Muay Thai.

Di dalam wat ini terdapat satu patung Buddha yang besar. Pengunjung akan berdoa, meletakkan incense sticks dan melekatkan daun emas ke badan Buddha tersebut. Di bahagian belakang wat pula disediakan teh herna secara percuma yang dikatakan baik untuk kawasan tekanan darah.



Sisi kanan wat.

Belakang wat.







Memohon hajat.




Wat Bang Kung
Soi Thetsaban Tambun Kradang Nga 1
Bang Khonthi, Bang Khonthi District
Samut Songkhram 75120, Thailand









Motivasi Jimat | Hidup Zaman Gawat Ekonomi

Hidup Zaman Gawat Ekonomi | Kini zaman susah. Susah dapat kerja tetapi senang dibuang kerja. Susah yang ditambah dek percaturan tidak adil penguasa.



Tahun ini tak dapat diari/planner. Semua syarikat perlu berjimat. Selalunya aku akan dapat dua buah, satu dari jiran yang bekerja di bank dan satu lagi daripada husband, jadi aku akan gunakan yang mana lebih banyak ruang untuk ditulis. Bank yang sentiasa meningkat keuntungannya every quarter tu pun sibuk berjimat cermat.

Tak mengapalah. Aku buat sendiri dengan buku tebal hard cover yang aku jumpa dalam sebuah rumah lelong yang aku beli tahun 2007 dahulu. Lama giler kan? hahah... Kulit buku tu aku balut dengan gift wrapper then balut dengan plastik pula. Mukasurat depan/belakang buku ni penuh dengan nombor. Nombor ekor. Kuat betul berjudi. Di kulit buku ini pula ditulis "hak kerajaan Malaysia". Entah apalah pekerjaan tuan rumah lama dulu. Banyak juga barangan yang masih baik dalam rumah yang ditinggalkan tu. 

Aku buatkan kotak kotak bertarikh semua tu guna Excel siap dengan cuti umumnya sekali. Kalau ada cuti sekolah berderet bertanda dengan warna kuning. Senang nak tahu bila masa aku perlu berada di dapur dari pagi hingga ke malam. Sekejap je beras habis. Letih mak nak.

Page untuk menulis tu pula aku memula satu muka penuh untuk sehari tapi cukup hingga Ogos je. Start September kena bahagi dua, satu page untuk dua hari. Lagi jimat. Kau mampu? hahah... bertuah laki aku.

Nampak reben putih tu? Haa... itu reben hadiah sempena kelahiran baby baru. Yang pasti bukan baby yang last maknanya dah lebih lima tahun. Aku memang suka simpan benda yang kurasakan boleh dikitar semula. Manalah tahu kan cikgu suruh buat projek apa apa ke.. tak payah beli dah. Jimat. Eh, jimat lagi.

Tergelak besar kawan aku masa aku tunjukkan diari ni. Osah kodokut eh kata dia hahhaha... aku gelak juga la. I'm just being practical I guess. Rupa-rupanya selama ini aku telah mempengaruhi dia, bila dia nak beli barangan mahal je asyik teringat kat aku. Ekau dah kenapo Meh? hahah...

Itu tentang diari.

Pernah aku nampak husband aku pi tenyeh rice cooker dengan dawai siput. 

"Hei... jangan pakai dawai tu... Dah 15 tahun saya guna tak calar sikit pun!"

"Tutuplah kilang rice cooker camni..." hahhaha.... 

Haa bertuah badan berkahwin dengan aku. Nak rumah beli sendiri, nak diari buat sendiri. #syukurselalu


Pemimpin suruh berjimat. Nak berjimat bagaimana lagi? Giler. Bak sini sikit duit bilion bilion tu.

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free