12 Hidangan Istimewa Sarawak. Mesti Cuba!

12 Hidangan Istimewa Sarawak. Mesti Cuba! | Setiap bangsa dan kaum mempunyai kebudayaan dan makanannya sendiri yang bersesuaian dengan keadaan hidup dan cuaca sesuatu tempat. 


Begitu juga dengan negeri Sarawak. Merangkumi 27 etnik dengan 47 bahasa negeri di kepulauan Borneo ini sudah tentulah mempunyai kepelbagaian hidangan pembuka selera melebihi negeri lain. Kalau suami 'diikat' dengan menjaga perutnya, pelancong juga begitu. Tak kisahlah nilai duit kita naik setinggi mana pun jika layanan tip top dan makanan sedap pasti pelancong akan berusaha untuk datang lagi dan lagi. Makanan enak akan sentiasa terasa-rasa ditekak betul tak?


Berikut adalah senarai 8 Hidangan Istimewa Sarawak yang aku recommend untuk dicuba:

Umai
Umai adalah makanan masyarakat Melanau khususnya yang tinggal di sekitar Daro, Matu, Mukah, Rajang dan Belawai. Ia juga popular di seluruh Sarawak dengan pilihan umai ikan, udang atau obor-obor. Ikan yang biasa digunakan pula ialah ikan empirang tetapi ada juga ikan jenis lain sebagai pilihan.

Cara penyediaannya mudah. Isi ikan diasingkan daripada tulang, disiat-siat lalu dicampurkan dengan hirisan nipis bawang besar, garam dan perahan limau kasturi. Ada juga yang menggemari tambahan sedikit hirisan bunga kantan.

Semua tempat yang menghidangkan umai semasa di Kuching minggu lepas aku cuba. Yang di Sumiran Eco-Camp sedap, yang di Grand Margharita juga enak cuma umai GM agak berair, mungkin telah disediakan beberapa jam awal.



Manok Pansuh
Manok ialah ayam dalam bahasa Melayu Sarawak. Hidangan ini sangat istimewa. Potongan ayam yang telah diperap dengan hirisan halia, bunga kantan, dan bawang besar dimasak di dalam buluh macam lemang tu. Dimasukkan juga pucuk ubi semasa proses memasak. 

Ayam yang sesuai ialah ayam tua atau ayam pencen sebab dagingnya lebih kental. Supnya sedap tapi aku kena makan dengan sambal kicap hehe.. bohlah garam secukup rasa.




Midin Goreng Belacan
Midin termasuk dalam kumpulan paku pakis. Sesetengah kaum memanggilnya 'biling' dan rasanya SANGAT SEDAP digoreng bersama belacan. Mak mertua lalu pun tak perasan weh.


Botok Ikan/Telur Masin
Aku ingatkan orang Johor je makan botok hehe.. nak tulis resipinya panjanglah pulak. Silalah ke blog Che Mat TiffinBiru.com

Botok ikan yang di atas dibalut dengan daun mengkudu. Cili hijau tu ermm boleh tahn pedas.


Mee Kolok @ Mi Kolo
Mi kolok boleh dimakan kering atau berkuah. Menggunakan mi sanggul sebagai bahan utama, Istimewanya kerana penggunaan mee sanggul/mee kering/mee rangkai bersama hirisan ayam atau daging yang direbus. Nak sedap lagi kena makan dengan kicap pedas.

Sumber di sini

Laksa Sarawak
Sesiapa yang pergi Sarawak tapi tak mencuba rasa Laksa Sarawak ibarat belum sampai ke negeri ni. Kalau dilihat bahan-bahan untuk menghasilkan laksa istimewa ni mudah saja... ditambah dengan sambal udang kering untuk rasa yang lebih kawww..!

Nak mudah beli saja pes yang siap dijual. Aku beli pes buatan Hj Manan yang terkenal tu. Cuba yang ini dulu... kalau 'rakyat jelata' suka nanti baru buat sendiri from scratch.

Sumber Dayang Jack

Kek Lapis
Kek lapis warna-warni pelbagai corak memang kepakaran wanita Sarawak. Untuk menghasilkan kek yang cantik dan halus buatannya kesabaran yang tinggi sangat diperlukan. Orang macam aku ni elok beli je lah. Boleh kematu tumit buat kek ni hahaa..

Untuk menghasilkan kek yang enak mentega jenama tertentu digunakan kerana ia akan menghasilkan tekstur kek yang lembut. Kek yang bercorak di tengahnya memerlukan lebih masa untuk disiapkan sebab bahagian dalamnya perlu di siapkan dulu. Setiap lapisan kek memerlukan masa selama 10-15 minit untuk dibakar dengan menggunakan api atas. Bila masak, keluarkan dan ditekan supaya rata kemudiaan di tambah satu lapisan lagi, bakar dan ulang proses ini sehingga habis adunan. Kalau yang bawah guna sesenduk bancuhan tepung layer kedua dan seterusnya digunakan sama banyak juga. 

Pengusaha kek menggunakan oven gas berwarna hijau yang banyak dijual di Serikin. Gigih aku tawaf Kuching mencari oven tu. Jumpa tapi mahal sangat pulak. Kenapa organizer tak drag programme kami sampai Ahad eh? Boleh shopping kat Serikin, ishhh...

Pengusaha kek lapis yang terkenal di Kuching diantaranya ialah Diwannie di Jalan Satok, Mira Cek House di seberang sungai dan Dayang Salhah, juga di seberang sungai (belakang masjid). Kek yang menggunakan butter biasanya dijual bermula daripada RM20 sepotong. Potongan kek semakin mengecil sekarang.. hmmm

Sumber di sini


Kek Jantung Pisang
Adakah mungkin kek ini pencetus kepada penghasilan kek lapis?

Untuk membuatnya kita perlu menggoreng adunan sesudu demi sesudu dengan sedikit mentega sehingga saiznya semakin membesar barulah ditambah kuantitinya. Goreng sesudu balik-balikkan dan angkat. Masukkan sesudu lagi, letak yang dah siap tadi, balik-balikkan dan angkat. Ulang sampai siap. Buatlah sambil duduk ye hehee..

Untuk menyiapkan sebiji kuih jantung pisang ini memerlukan 2 jam kesabaran hahaha... nak habiskan sekejap je.

Cantikkan lapisan tu


Tebaloi
Tebaloi ialah snek yang diperbuat daripada sagu dan dipopularkan kaum Melanau di Mukah. Tahun lepas semasa trip Mukah Kaul Festival aku dah melihat proses pembuatannya di sebuah kilang. Sejak kecil aku memang sukakan snek ni, sedap dan rangup dengan pelbagai perisa.

Di kilang ianya dijual RM1.00 sebungkus, bila dah sampai Kuching jadi 3-4 bungkus RM10.00. Dah dibungkus dalam kotak kan... lainlah harganya.




Ais Krim Bergula Apong
Gula apong ialah gula Melaka. Terdapat dua orang yang  menjual ais krim sedap ini di bandar Kuching. Yang kami pergi tu di open air hawker centre berhadapan dengan Electra House. Senang je nak ke sini. Dari pintu pagar utama masjid negeri, jalan terus ke depan. Selepas lorong yang pertama tu (kiri) pandang kanan.

Waktu perniagaannya bermula jam 1 petang hingga 5 pagi.


ABC Swee Keng
Bertuahnya aku kawan lama bawa ke sini. Kedai ini terletak berhampiran pasar lama Satok (Pasar Satok sekarang dan dipindahkan ke Kubah Ria).

Selain pelbagai jenis air batu campur makanan seperti mi kolok dan laksa Sarawak juga dijual di sini.



Ikan Terubuk Masin



Sumber di sini


dan... seafood juga!!









Tiada yang selamat dalam nahas pesawat Trigana Air

Tiada yang selamat dalam nahas pesawat Trigana Air | Pesawat Indonesia terhempas lagi Ahad lepas. Berita yang membuatkan aku kecut perut.



Sumber di sini

Para petugas penyelamat yang sampai ke tempat kejadian hari ini menjumpai pesawat Trigana Air yang berkecai di hutan tebal dan yakin tiada seorangpun daripada 54 penumpang dan krew terselamat.

Pesawat malang yang hilang dari radar pada Ahad lalu semasa dalam perjalanan dari Jayapura, ibu kota Papua ke Oksibil, sebuah kawasan pedalaman di pergunungan. Ketua pencari dan penyelamat Henry Bambang Soelistyo mengatakan "tiada peluang untuk sesiapapun selamat". Serpihannya ditemui 1200m dari aras laut pukul 2 petang tadi. Sedih. 

Pesawat ATR 42-300 twin-propellor itu membawa 49 penumpang, 5 krew and wang tunai sebanyak 6.5 bilion rupiah (£300,000/US$470,000) yang merupakan bantuan kebajikan untuk diedarkan kepada keluarga miskin di sana.

Mujur kotak hitam dah dijumpai. Cuba bayangkan pula perasaan petugas yang terpaksa mendengar jeritan atau apa-apa sahajalah suara juruterbang semasa siasatan nanti. Industri penerbangan Indonesia agak bermasalah dalam isu keselamatan, dengan kejadian terbaru ni pastilah akan tambah menjejaskan kredibiliti mereka.

Meanwhile, semasa kami ingin bertolak pulang ke Kuala Lumpur dari Kuching Sabtu lalu, hujan lebat sebelum perlahan-lahan reda. Panjang doa aku weh.





Tanah itu bukan milik kami...hiksss

Tanah itu bukan milik kami...hiksss | Ingat tak hari tu aku minta tolong doakan sesuatu? Terima kasih kepada yang telah mendoakan tetapi ianya bukan rezeki kami.



Aku wakilkan my husband untuk je acara lelongan tu sebab aku pergi Kuching selama seminggu. Macam-macamlah aku pesan kat dia sebab all the while aku yang uruskan semuanya. Sampaikan kena redha je lah jalau terpaksa letak nama dia hehee...

Sempatlah kami membuat lawatan tapak pada Ahad lepas. Giler best kawasan tu, atas bukit tepi jalan. Aku dah bercadang nak buat homestay di kiri kanan rumah dan akan menjual pisang goreng, mi kari dan ABC hari Jumaat, Sabtu dan Ahad sebab jalan depan tu jamm uols during weekends. Jiwa usahawan sangat kan? hehe

Dan, aku nak gantung banner iklankan homestay di pagar rumah sambil menyeru, "jalan sesak? penat? meh singgah solat dulu!". Bawa badan je telekung disediakan. Penggunaan toilet free selagi memasing tahu adab menggunakan tandas. Kalau tak reti aku caj 60 sen seorang gittewww.. Jealous aku tengok jiran sini buat tangga untuk memudahkan bebudak sekolah lalu. Saham akhirat tu...senang-sebang je boleh dapat.

16 orang datang for the bidding tapi hanya tinggal tiga saja yang berlawan selepas harga 40k. Done at 62k! Bertuahlah dia walau tak buat site visit pun. Aku tak beranilah, sedar kemampuan diri. Kita bukan orang kaya yang bank berebut nak bagi loan. Dahlah jobless.. payslip pun tak ado.

Bersabarlah hati... mungkin Allah nak beri rezeki yang lebih baik. Amin.

Bila tenant Bangla buat open house

Bila tenant Bangla buat open house | Assalamualaikum... sorry lah kerana lama tak update blog. Nak mengarang ni bemusin gak dan perlu kesesuaian waktu. Sekarang ni musim malas, payah benar nak menaip guna tab ni ha.

 
Today is my last day in Kuching, dah 5 hari berkampung di sinī sempena Hari Koperasi Negara. Banyak juga tempat kami lawati.. membuka mata aku yang selama ni ingatkan koperasi tu setakat menjual kraftangan dan barangan runcit serta memberi pinjaman saja. Hmmm... banyak betul yang nak kena buat, Hong Kong-Macau tak sentuh pun lagi huhuu..
 
Dalam aku dok sibuk semalam si R my Bangladeshi tenant called jemput datang beraya ke rumah dia. Aku rasa macam nak sorok muka je hahha... tenant kemain buat open house tapi tuan rumah senyapppppp je walau dah betahun orang tu jadi penyewa kita.
 
Aku teringat pesanan seorang tok guru ni. Dia kata dia tak jemput tenant datang ke rumah, setakat hantar kad raya tu adalah. So sebagai anak murid baik walau tak pernah berjumpa pun " i follow".
 
Aku pun segan nak jemput orang ke pondok kecilku sebab bimbang mereka akan merasa hiba melihat tv aku yang dah berumur 24 tahun muahahahahhaha..... mesti dia akan sedih juga bila dua orang je dapat duduk di sofa.. yang lelain kena bersila/bersimpuh/berlunjur atas lantai.
 
***tenant aku tu ada flat screen tv yang gemuk tu, dua buah peti ais, kerusi jati dan serba lengkap katil queen tilam semua. Siap jadi muazin lagi kat surau situ. Aku dah congak, aku rasa pendspatan dia at least rm4,000 sebulan. Aku je yang masih jobless. Please offer aku kerja.

 

Hotel Review | Chez Bon Hostel, Bandung, Indonesia

Hotel Review | Chez Bon Hostel, Bandung, Indonesia| Hellooo... Pernah menginap di hostel? atau teringin mencuba? Meh aku buat review the latest hostel that I stayed in May.

Sekarang ni memang aku book hostel je bila kemana-mana sebab bersih, selesa, murah dan WiFi berdesup mengalahkan sesetengah hotel 4 bintang. Sungguh, kesemua hostel yang aku pernah menginap talian internetnya sampai ke bilik dan LAJU.

Kenapa aku memilih untuk menginap di Jalan Braga? kerana...
1) ia sebuah jalan seni. Banyak lukisan dipamerkan untuk jualan di sini.
2) kawasan ini tak bising sangat di waktu malam dan selamat. Pusat membeli-belah dan cafe pun ada cuma kurang restoran di sini, kena berjalan sikit.
3) aku nak test hostel yang mendapat rekomendasi ramai. Kalau nak duduk sebilik 2 orang pun boleh.

Kedai lukisan sepanjang Jalan Braga


Chez Bon Hostel, Bandung
Chez Bon (baca Se Bong), sebuah hostel yang dimiliki Bondan Winarno, pelopor pelancongan makanan yang juga seorang yang suka melancong.
Fasiliti yang ditawarkan:
  • Free Wifi
  • Free Breakfast (sendiri bikin)
  • Laundry
  • AC & Hot Water
  • Bed lamp, plug point and locker for each bed
  • Cable TV in lobby & social space
 Suasana di pagi minggu
 Masuk di pintu kiri tu, reception di tingkat 1



Dok reramai pun takde hal sebab bilik luas, blik air pun besar (attached). Itu pintu menghadap jalan raya.

Tingkat 2


Tidur sensorang je haaa....

My comment:
5 bintang!!

Aku check-in hari Ahad. Bilik besar yang boleh memuatkan 16 orang tu sunyiiii... bilik ini ana yang punya! 


Nota:
Ada kesilapan informasi di booking sites. Hostel ini mengasingkan bilik untuk lelaki dan wanita so boleh book dengan senang hati ya.


Chez Bonz Hostel
Jl Braga 45, Bandung
Tel : +6222 426-0-600
Emel : frontdesk@chez-bon.com

Lokasinya di atas Kopi Oey. Nak berjalan kaki ke Pasar Baru dan Stasiun Kereta Api Bandung pun boleh.

Indonesia | Trip Sendu Jakarta-Bandung - Part 2

Indonesia | Trip Sendu Jakarta-Bandung - Part 2 | Sebenarnya dalam trip kali ni aku nak ke Kawah Putih dan floating market tapi nak ke Pasar Minggu Monju juga. Pasar minggu tempat wajib pergi sekiranya aku berada di Bandung hari Ahad. Nak sewa van naik sensorang rasa rugi... tanya pakej kat hostel semuanya start pagi hmmm acaner? Next day dah nak balik Malaysia dengan flight dari Jakarta urghhh... postpone lagi! Next time tak nak buat lagi KUL-JKT-BDO-JKT-KUL sebab banyak buang masa dalam perjalanan. Kali ini sekadar mencari pengalaman sahaja. Lain kali akan seperti biasa KUL-BDO-KUL atau KUL-JKT-BDO-KUL atau pulang dari kota lain.


Lepas hantar beg ke Chez Bon Hostel aku terus ke pasar minggu Monju di depan Gedung Sate dan berada di sana hingga peniaga-peniaga balik hehe. Itupun tak habis belek. Tahun depan nak start 'tawaf' pukul 6 pagilah. Aku suka shopping dan window shopping di sini walaupun punyalah ramai manusia berpusu-pusu. Tapak pasar minggu yang dulu dah dibuat kawasan riadah. Eloklah tu...

Salah satu kerja seni di Jalan Braga. Kalau ada tripod sakan aku bergambar di sini.
 
Naik angkot best! Aku suka sebab murah dan banyak

Banguna putih itulah Gedung Sate dan padang ini dulunya tapak pasar minggu tetapi sekarang telah dijadikan kawasan riadah. Seronok betul bebedak tu main bola.
 
Murah giler! Aku siap bawa botol kosong untuk refill di Jakarta. Jimat? Kedekut? Being practical.


 
Suatu masa dahulu aku adalah peminat beg jeans.


Kasut kulit
 


Surabi Cisangkui. Ramai orang nak membeli, sedap kot.


Dari pasar minggu Monju aku ke Pasar Baru. Pak polisi di sini sentiasa mengingatkan agar menjaga beg, jangan sandang di belakang. Kang kok sandang beg kosong yo... hahah... macam macam dijual di Pasar Baru ni yang tak ada mak ayah jer. Aku mengakulah, agak susah nak mengawal perbelanjaan di Bandung. Aku ingat wang rupiah dah cukup untuk membeli-belah serba sedikit tapi kena tukar lagiiii....susahnya menahan nafsu di sini! Fesyen jubah (dress?) mereka pelbagai design, corak dan warna, banyak betul pilihan. Ada kedai yang taste owner nya bagus betul. Semua design cantik! Patung tu takde lemak tu yang semua nampak molek disarung ke badan. Kalau aku yang pakai belum tentu... tu yang pujuk hati toksah belilah. Aku banyak beli inner tudung cotton. Jika di Malaysia harganya RM5 di sana cuma 5 ribu rupiah. Banyak jimat tu... boleh buat modal beli gelang sampai ke siku hehee..

Dapat jugalah beli kain cotton sepasang tapi harganya lebih mahal dari Ho Chi Minh. Hmmm... kalau nak beli kain kena pergi Saigon juga, Bandung dah naik harga.


Lepas tu pergi gudang dvd pulak yang dekat masjid raya yang tu. Di masjid raya yang mula dibina pada tahun 1810 pun ramai pelancong tempatan. Ramainya orang di Bandung ni... kalau 10% sahaja rakyat Indonesia melancong ke Bandung hotel pun boleh penuh.

Di depan pasaraya berdekatan masjid raya tu ada sekumpulan remaja dengan pets memasing seperti iguana dan ular...erkk.. Ada acara apa ini? Sekadar bersosialisai mbak- katanya. Geli woii nak pegang ular.




Jalan Braga merupakan jalan seni dimana terdapat banyak lukisan berkualiti tinggi dijual. Aku suka hasil seni yang ini but I have to be practical, kek mano nak digantungkan?  Rumah kocik! Nantilah kalau ada rezeki untuk tinggal di rumah yang lebih besar, akan ku sediakan satu ruang khas untuk menggantung ole-ole dari luar negara terutama lukisan dan ukiran yang agak besar. Aku dengan rendah hati nak minta tolong dari semua readers  doakan kami dimurahkan rezeki, dapat membeli dengan harga murah sesuatu yang aku idamkan tu. Aku takde semasa jualan berlansung minggu depan so terpaksa wakilkan si dia. Boleh tolong doakan sekarang? Terima kasih.

Lukisan yang di dalam kedai lagilah hebat.

Aktiviti malam errr... aku bosan sebenarnya jadi ambil teksi ke factory outlet. Teksi Gemah Ripah tu ada bayaran minima 25k rupiah. Dah Bluebird tak lalu naik je lah apa-apa yang ada. Oleh sebab musim cuti sekolah negara kita dah tamat maka tak adalah bergesel bahu dengan orang kita. Adalah terjumpa tapi tak ramai. Sunyi je dah habis sale kot.

Balik dari FO sekadar berjalan-jalan sekitar Braga tu je. Dapatlah bergambar dengan Bapak Jokowi. Senang kat Indonesia ni, semua orang yang kita hormati kita panggil bapak aje. Kat negara kita ada macam-macam, Dato Datuk Dato' Seri Datuk Seri Datuk Amar Tan Sri Puan Sri Tun Toh Puan Yang Mulia Yang Berbahagia Yang Berhormat Yang Amat Berhormat... apa lagi eh? Salah panggil kang ada pula yang marah. Bak kata Sultan Johor kalau baling batu mesti kena kepala salah seorang daripada mereka ni. Kalau batu tu melantun kena pula kepala Dato' lain hahahah... @khairiKJ je takde title. I loikeeee... maintain camtu je lah KJ eh, people still respect u what? (selagi you tak buat statement banganglah).

Aku tak nampak pula gambar Perdana Menteri kesayangan korang, di sebelah sana kot. Aku rasa patung ni dibuat sempena Persidangan Asia Afrika yang baru berlansung.


 Aku hairan gak apekebendelah yang orang dok berkumpul reramai rupa rupanya dok melihat fountain ni. Baru siap agaknya.
 
Dalam kesulitan otak kita akan menjadi lebih kreatif mencari jalan untuk kelansungan hidup. Namun begitu aku tak dapat membuang rasa simpati melihat kanak-kanak bekerja. Aku tanya adik ni...

Kamu bersekolah?
Ga ada biaya bu
Tinggal di mana?
Di sana (sambil menunjukkan ke satu arah
Bersama siapa?
(menunjuk kepada seseorang)
Orang tua kamu?
Sudah tiada bu.

Ini hanyalah perbualan sebelah pihak, tak tahu betul atau tidak ceritanya tapi aku tetap tak bersetuju kanak-kanak berada di luar rumah untuk bekerja di waktu malam. Bersuka-sukaan tanpa pengawasan ibu bapa di malam hari pun tak boleh inikan pula mencari rezeki. Orang dewasa yang banyak tenaga pun letih apatah lagi pula budak. hmmm... setahu aku kanak-kanak dibawah usia 12 tahun di Indonesia diwajibkan masuk Sekolah Dasar. Di Malaysia pun begitu, sakit je hati tengok bebudak minta derma. Sekolah tahfiz konon... bila kita cuba tolong teruk budak tu dibantainya. 
 
Nak support perniagaan dia kita pun minumlah juga. Ya Allah sedihnya... Hai anak-anakku, masa mak ko tiada di rumah semua makan pakai dah siap. Tinggal nak bangun pergi sekolah je. Tinggal nak panaskan lauk je. Bersyukurlah.


Masalah besar remaja sekarang adalah ketagihan rokok. Kalau yang berniaga ni pun merokok juga habislah... kudrat habis, untung pun hilang.


Banyak cara untuk mencari rezeki yang halal.
 
Bosan dah, jom tengok Chez Bon Hostel! Highly recommended untuk yang mahu bertukar angin atau berbajet kecil. Female room for 16 pax ni luas with attached bathroom. Kasut pun tak boleh bawa masuk. Best giler check in hari Ahad tu, all by myself! hahhaa... dok sensorang jer. Tidur buka lampu iols hari tu.. cuak gak hahhaa... 


Keesokkannya, train balik ke Jakarta pukul 11 pagi. Dah tak tahu nak ke mana so lepas simpan beg di sebelah Stasiun Bandung tu aku pun pergi meronda di sekitar Pasar Baru Trade Centre. Berpagi-pagian bagus... orang baru berniaga kan, barulah dapat harga terbaik.

**Tempat simpan beg tu bayarannya hanya 5k rupiah. Kalau kita mengadap train station tu, kedainya sebelah kiri.

Jika kita berjalan di lorong hadapan Pasar baru tu kita akan berjumpa dengan kilang pembungkusan Aroma Coffee ni. Aku tak kuasa nak beratur so takdelah membeli. Dah lama wujud kilang kopi ni, masih menggunakan ejaan lama di packaging. Baunya harum semerbak.

 
Tengahari aku pulang ke Jakarta menaiki train Argo Parahyangan lagi. Memang trip buang masalah kali ni wehhh.. perjalanan je dah tiga jam. Mujurlah pemandangannya awesome! Kalau boleh pilih seat, belilah seat yang jauh dari kepala keretapi sebab bila membelok kita dapat ambil gambar dengan lebih menarik. Dengan koc air-cond ni tak dapatlah nak hulur kepala atau badan ke luar. Fuhh pemandangan keretapi melalui jambatan tinggi dan sawah padi serta perkampungan sangat cantik!





Lagi best aku duduk di sebelah Bapak Bambang Hidayat! Beliau adalah bekas director Bosscha Observatory Bandung. Ya tuhan, Allah gantikan kebosanan aku tu dengan sesuatu yang berharga. Mudah-mudahan tahun depan dapat berjumpa beliau di rumahnya. Semoga kita sama-sama panjang umur ya Bapak Hidayat. Aku ada paperwork dia tentang bulan bintang. Kalau ada yang berminat nanti aku try tanya boleh tak share. Ada yang nak ke? Kalau minat sila komen eh dan bagi e-meil address.

Bapak Hidayat boleh bercakap dan membaca dalam Bahasa Belanda. Semasa parents lain tidak mementingkan pelajaran di zamannya beliau berasa bertuah kerana almarhum bapanya bersikap sebaliknya. Itulah perbezaan orang yang ;nampak' dan 'tak nampak' kepentingan pendidikan.


Hajat hati nak melawat MONAS tapi tutup hari Isnin.... aptb. Haishhhh....

 
April tahun depan aku akan ke Bandung lagi insyaAllah. Pasti jauh lebih menarik dengan itinerary yang padat dan penat hahah... Ada yang nak follow??







Indonesia | Trip Sendu Jakarta-Bandung - Part 1

Indonesia | Trip Sendu Jakarta-Bandung - Part 1 | Wihuuuu... dah sampai Jakarta! Inilah kali pertama menjejakkan kaki ke Jakarta walaupun dah berulang-kali sampai Bandung. Sampai pun dah petang jadi boleh agaklah keadaan jalanraya waktu tu, macet!

 
Sebenarnya aku nak beli tiket terus ke Bandung tapi dah terlewat, tiket murah dah habis tapi tiket ke Jakarta banyak lagi. Memandangkan belum pernah lagi ke ibu kota Indonesia itu jadi aku rasa inilah masanya. Beg agak berat jugalah dengan kamera yang nak dihantar repair di sana. Jauh betul repair kamera hahah.. itupun tak bawa lagi dua buah kamera lama... takdok pitih.

Dari airport Soekarno Hatta aku naik bas Damri ke Stasiun Kereta Api Gambir. Tunggu kat depan arrival hall tu lorong keempat kalau tak silap, tambangnya IDR40k. Bas ni ada wifi tapi aku tak test pun. Disebabkan hari dah malam jadi aku terus ke kawasan hotel bajet di Jalan Jaksa menaiki ojeg, kena 15k rupiah. Tak booking in advance pun main redah je.. dapatlah single room berkipas with shared bathroom IDR105k. Okay lettew... di depannya ada sebuah masjid kecil dan gerai menjual bebek goreng yang panas dan lembut isinya nyum nyummm... mesti itik dara hehee.. arghh menyesal tak mintak dua ketul terus.

Harga tambang bas dr bandara Soekarno Hatta
 
Esoknya pepagi lagi aku dah ke Tanah Abang. Tak pernah aku sampai ke shopping mall jam 6.45 pagi hehe.. di Indonesia waktunya awal sejam jadi time aku sampai tu takdelah subuh sepie dah. Sementara menunggu Baqi Camera di Plaza Harco Jakarta Pusat buka kita buat acara melawat kawasan dululah. Perghhh... kalau nawaitu nak shopping memang habislah duit kita di sini. Nampak itu hendak, nampak yang ini macam best juga haishhh.. aku frust tak dapat beli skirt jeans yang hanya satu kedai je jual design tu. Kononnya nak cari tempat lain dulu sudahnya tak jumpa kedai tu semula. Handphone pun dah hilang nyawa. Aptb. Kalau nak mencari pakaian sukan boleh ke lantai 2 blok B. Nak cop nama sekali pun boleh. Satu tempat ni je sempat pergi, Mangga Dua lain kalilah.


Original ke tiruan? Kalau berani belilah bawa balik. Kalau setakat dirampas kastam tak apa, buatnya dicaj dibawah Akta Senjata Api nanges!

Kedai borong alat make-up pun ada di Plaza Harco. Aku pun menyibuk gak, nak beli sikat je pun hehe..
 
Selesai repair satu barang aku pun ke stasiun kereta api Gambir untuk ke Bandung. Kamera yang lain tu kononnya nak ambil on the last day tapi tak sempat, terpaksa minta tolong kawan. Harga repair berpatutan. Kamera kompak Samsung aku tu aku tukar lcd-nya RM70 tapi perlukan dua minggu untuk order barang.

 Hai lelaki! Inilah batu-batu cincin korang tu

 Kereta kuda. Ada pelbagai jenis mode of transportation di Jakarta selain kereta api, komuter, bas, bajai, angkot dan ojek.


Sementara menunggu train tiba sempatlah aku ke Masjid yang terbesar di Asia Tenggara, Masjid Istiqlal. Boleh tahan mencungap berjalan kaki ke sana tambah tambah pula mengejar masa. Senang je nak ke masjid tu... Oleh sebab aku dah solat di train station so sekadar ambil gambar sajalah di sini. Memang besar betullah. Aku rasa reka bentuknya bagus sebab berangin. Kalau tak silap arkiteknya ialah Ridwan Kamil, orang sama yang merekabentuk Muzium Tsunami di Banda Aceh.
  

 
 Ruang wuduk wanita di Masjid Istiqlal.

Satu hal yang aku tak berapa berkenan kasut perlu disimpan di rak khas yang dijaga seseorang supaya tak hilang sedangkan sepatutnya masjid adalah tempat yang paling selamat. Pakcik tu berpesan supaya menjaga beg dan kamera. Macam macam jenis orang datang ke masjid, niat tak sama. Elok buat hukum potong tangan je. Walaupun dah diberi amaran "dilarang berniaga di dalam masjid" tapi ada je yang mengambil kesempatan. Aku ingatkan apa hal lah makcik tu dok panggil aku rupanya suruh pilih telekung yang dijual. Macam macam hal.
 
Selain masjid terbesar di Asia Tenggara, Indonesia juga memiliki gereja yang juga dikatakan terbesar yang letaknya bertentangan dengan Masjid Istiqlal.


 
Dah malam, satu benda pun tak nampak sepanjang perjalanan ke Bandung. Cuma yang menariknya dapat berbual dengan Samuel, wartawan Kompas. Baru habis assignment di Singapore katanya.
 
Sesampai di Bandung dah dekat pukul 10 malam, hotel pun tak book juga. Banyak hotel penuh sebab hari Khamis cuti umum so hari Jumaat tu ramai yang menyambung cuti. Carik pasal lagi! hahah... dulu dah kena di Yogyakarta. Aku nak ke hotel yang aku pernah menginap dulu. Aku yakin dekat je dengan Stasiun Bandung tapi dah memalam tu hmmm... sudahnya cari je hotel-hotel di depan stesen tu. Dapatlah Hotel Patradissa... beriya-iya tuan hotel suruh check dulu dan aku pulak beriya-iya setuju selepas tengok bilik. Tengok bilik aje, bilik air tak tengok huhuu... sadisnya air dari bilik air atas menitis ke bawah owhhh... tak sabar nak menunggu pagi, pindah ke Chez Bon pulak. Hasrat hati memang nak stay di Chez Bon dua malam tapi hari Sabtu tu penuh maka terpaksa redha dengan apa yang ada. Bilik macam tu pun boleh sewakan kat orang. Repair lah dulu.

Satu hal penting yang pemberi perkhidmatan di Malaysia kena belajar dengan Indonesia ialah "layanan mesra kepada pelanggan" terutama di Bandung ni. Ko pergilah hotel murah atau mahal di sana dan perhatikan cara mereka menyambut kita. Senyumannya, intonasi suaranya, bantuannya mengangkat barang kita. Biasanya mereka akan membantu kita membawa beg walaupun hanya sebuah. Lihat juga cara peniaga jalanan approach kita, berbudi bahasa sungguh tapi jangan mudah termakan pujuk sebab harga untuk pelancong selalunya lebih tinggi. Perhatikan cara mereka melayan pelanggan. Di Pasar Baru tu, jika harga yang kita hendak mereka tak boleh bagi mereka akan cakap dengan lembut, "belum bisa mbak/ibu/pak". Bila kita dah bayar, 'terima kasih ya bunda.." halahaiii...Salute!

Panjanglah pulak haaa nanti den sambung lagilah. Banyak sangat gambar nak diletakkan dalam satu blogpost. Sabaq naa...
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RM2.6 billion dalam akaun saya. Serius!



RM2.6 billion dalam akaun saya. Serius! Alhamdulillah.. terima kasih kepada yang sudi menderma kepada saya. Besar maknanya duit sebanyak USD700 kepada rakyat seperti saya. Saya berjanji akan berkongsi dengan pihak lain yang memerlukan terutamanya yang melibatkan pendidikan.

 
 
Shafinaz Mohd Saad's photo.
 
Selepas orang-orang penting berikut dan kebetulan-kebetulan yang 'berbau ikan' sangat akhirnya saya tahu duit 2.6 billion ringgit itu didermakan ke akaun saya. Ingatkan ke manlah hilangnya... nervous ai!
 
Pekerja di bawah yang agak berani bersuara dan bakal mengambil tindakan terhadap orang yang terlibat dengan 1MBD telah dibuang kerja:
 
1) Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyidin Yassin
2) Peguam Negara, Gani Patail. (dibuang sebab didakwa sakit tapi dia pun tak tahu dia sakit apa huhuu... hari-hari poi kojo)
3) Ketua Pengarah Siasatan Jenayah PDRM
4) Menteri Luar Bandar, Shafie Apdal
5) Semalam, Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Zakaria Jaffar. Bersara 1 Oktober 2015 tapi 1 Ogos dah diganti. Efisyen!

Apa dan siapa lagi yang boleh diharapkan?
 
Banyak perkara ajaib berlaku di Malaysia sekarang ni. Selepas semua di atas dipecat pejabat siasatan jenayah Bukit Aman di terbakar. Owh kebetulan sangat. Jangan risau, rekod saman-saman korang yang tertunggak tu masih selamat. Bertabahlah membayarnya.
 
Orang-orang kuat PAC pun dilantik menjadi menteri dan timbalan menteri. Tutup buku.
 
Dengan lantikan orang-orang baru yang ada diantaranya terpalit rasuah sebagai menteri we can expect more statement bodoh selepas ni. Dah keluar pun kan? Are they testing our intelligence? Ingat IQ kitorang 3.85 juga ke? Inilah akibatnya bila kita tak adil, tak memilih orang yang benar-benar layak untuk berada di tempatnya. Ahli agama pun Dr MAZA je yang lantang. Yang lain??
 
Oh Allah, help me. Help us. We love this country. Anak-anak pun pandai menilai. Kami berbincang hal ini setiap hari. Ini negara kami, ini masa depan kami dan anak-anak kami. Kami membayar hutang orang lain. Hutang sendiri pun dah keliling pinggang, dua kali belit dah.
 
Puas kami menabung sejak kecil, jangankan permata sebesar ibu jari sebesar tahi hidung pun payah nak beli. Tapi bertuahnya saya ada orang menderma sebanyak 2.6 billion ringgit ke akaun saya hari ini. Sekolah seperti di bawah juga memerlukan derma tuan puan untuk meneruskan operasi melahirkan bijak pandai akademik dan agama. Tolonglah mereka juga. Mereka hanya memerlukan tak sampai 0.1 % daripada RM2.6 bilion itu untuk penambahbaikan prasarana sekolah. Yuran pengajian hanya untuk membayar gaji guru yang tak seberapa dan bil-bil wajib. Nak menceriakan sekolah jangan mimpilah tanpa derma daripada pihak luar selain sumbangan ibu bapa.
 
Tolong eh, saya sertakan nombor akaunnya sekali:
 
SRI Assai'diyyah (SRIAS), CIMB 0507-0000375107 
SMA Yayasan Khairiah (SMAYK), BIMB 02048010003180
(sila buka www.cimbclicks/maybank2u/bankislam/hongleong/rhb/asb dot com dot my dan derma sekarang sebelum lupa. Ajak juga kengkawan berkongsi perkara baik ni supaya cepat tercapai jumlah derma yang diperlukan. Bantuan anda sangat dihargai)
 
Saya ni lemah matematik, tak sepandai Ahmad Maslan jadi saya pun tak tahu berapa banyak atau berapa ramai perlu menderma untuk mendapatkan 0.1% daripada RM2.6 bilion tu. Kalau dapat banyak boleh beli tanah yang lebih luas siap padang bola untuk SRIAS tu. Kesian bebudak takde padang.
 
 
***
Aku tak ingin nak tulis benda ni dalam blog aku tapi keadaan memaksa, tak ada tempat lain untuk diluahkan anger and frustration ini. Pemimpin semakin ke laut. Yang bawahan pula dapat BR1M lagi nanti senyaplah memasing. PRU bukan esok- kata Timbalan Menteri tersebut. Eh?

Pemimpin bagi habuan, ambil. Bukan duit dia punnnn.. duit derma katanya TAPI buatlah pilihan bijak untuk masa depan kita dan generasi akan datang. Orang lain dapat makan daging batang pinang kita makan sisa-sisa yang melekat kat tulang. Memang suka sup tulang eh? Syukurlah Malaysia masih aman katanyer...phuiii !!
 
 


Bagaimana melancong ke Hong Kong dan Macau dengan hanya HKD300?

Bagaimana melancong ke Hong Kong dan Macau dengan hanya HKD300?



Assalamualaikum.

Geng kaki travel, excited tak nak tahu bagaimana caranya? Hanya HKD300 dan dapat ke Disneyland dan menaiki Peak Tram ke Sky Terrace serta Madamme Tussaud!

Bawa ke sana HKD1620, bawa balik Malaysia HKD1320. Laki aku tanya, eh tak belanja ke...??

Selalu selalulah datang ke sini eh nanti kita cerita ;-))

 

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free