Railway Tourism ... pesta makanan di Lenggong

Malam yang pertama kami tidur macam kayu mati. Apa taknya pukul 4 tidur pukul 6.30 dah nak bangun tapi kami tetappppp antara yang terawal berkumpul di balairaya Bukit Gantang. Hari kedua kami bergerak ke Pesta Makanan di Medan Selera Lenggong yang akan dirasmikan oleh Dato' Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz serentak dengan pelancaran buku Alam dan Budaya- Warisan Masakan Lenggong terbitan Jabatan Warisan Negara. Di lokasi yang sama juga diadakan pasar tani pada setiap Khamis jam 4-10 malam.

 Di kerusi depan ni semua pelajar universiti dari Indonesia, Somalia dan Nigeria. Di homestay lain ada juga pelancong, media dan pelajar dari Iran, Thailand, Singapura dan lain-lain. Aku ingatkan yang Somalia tu tak tahu cakap Melayu chehhh!

Kami berhenti agak lama juga di stesen komuter Kuala Kangsar menunggu bas yang lain. Stesen baru dan cantik senibinanya, masih belum beroperasi. Rasanya belum keluar kat mana mana media lagi.... so aku kasi rasmilah ngeh ngeh.

Bila naik bas aku suka duduk sendiri sendiri melayan perasaan atau baca buku ke... atau pandang ke luar menikmati alam ciptaan tuhan. Paling bosan kalau sepanjang jalan hanya kelihatan pokok kelapa sawit. Kalau duduk dengan geng pulak takleh fokus kepada pemandangan, nanti mulut aku nak menceceh aje. Bukannya selalu dapat berjumpa ye dok?

Lenggong ni kawasan lembah, mengingatkan aku kepada Guilin yang dikelilingi bukit-bukau batu kapur yang menakjubkan. Ya Allah cantik tempat ni dengan bukit yang dilitupi awan.
 Ko tengok gambar ni, kalau aku tak mention Lenggong harus orang ingat kat oversea. Lokasinya di Tasik Raban. Subhanallah... sangat cantik! Mujur naik bas kalau naik kereta takkan nampak punya sebab dihalang tembok. Eh, kengkawan aku orang Perak takde ke yang membeli rumah kat sini? Boleh gak la kami buat muka tak malu tumpang breakfast time balik kampung nanti...asik asik lepak RnR Sg Perak.

Menteri Pelancongan kita sedang mencuba menumbuk kebebe, makanan asli negeri Perak. Rupanya macam sambal belacan juga cuma bahan-bahannya lebih banyak. Resipi pun ada boleh dicuba sat lagi. Nampak tangan tu tak? hehehh... boleh jadi isu tu padahal si photographer mintak akak tu tak halang pemandangan dia. Sure lengan akak tu muncul dalan lense dia kuikuii...
 Yang ini pulak ikan pindang. Untuk menyediakannya macam senang je sebab semua barang tu ada di dapur kita tapiiiii....nak kena masak sampai 8 jam. umangaiii habih gas den.

 Yang ini nasi daun lerek iaitu nasi yang dimasak di dalam buluh. Punyalah besor buluhnya macam meriam.

 Famili by road to Malaysia pun ada.... sempatlah aku tumpang semangkuk interview Puan Sofinee Harun. Nantilah aku buat entry lain. Ceritanya very inspiring, sabar dan tabah menghadapi ujian 5 bulan dalam motorhome merentasi 26 negara balik ke Malaysia. Kalau naik kapal terbang senang je kan setakat lalu imigresen cop passport, rupanya kalau kita bawa kereta berpendaftaran luar negara di China banyak colek angek ea selain kena hire tour guide 24/7 sepanjang berada di dalam wilayah China.Tu belum deposit 500 x harga kereta di Iran.

Rasulullah berhijrah. Kita pun kena berhijrahlah jugak, tak dapat jauh keluar dari Kuala Pilah tu pun jadilah biar luas pemandangan dan keluar dari kepompong.

 Macam sedappppp jerrrr sebab tu aku beli. Setakat hari ni belum dirasa lagi. Di gerai ni jugak akak tu menjual biskut raya yang sangat sedap. Namanya Rapiah Hassan dari Kampung Banggol Belimbing, Lenggong. Ketiga-tiga biskut yang aku test sedap belaka.

haaaaa.... yang ini new invention, kopek durian dengan sudu

Meja makan kami penuh dengan lauk pauk yang sedap. Sumpah sedap. Dengan sambal kelapanya, ulam-ulaman, rendang daging, rendang tok, ikan bakar, gulai udang dan lain-lain. Sambal pun sampai 3 jenis, dengan buahan dan kuih manis sebagai pencuci mulut. Kerusi tak penuh tapi nasi kena refill camana tu? hahaah.... Layanan memang 1st class!  Terima kasih akak akak semua di atas layanan baik tu.


Railway Tourism ... homestay Bukit Gantang, Perak

Para peserta rombongan dengan 4 buah bas dibahagikan kepada 3 homestay- Homestay Bukit Gantang, Kg Beng dan Gopeng. Actually i'm hoping to be placed at homestay Gopeng sebab nak menziarah kawan lama tapi takde rezeki..... memang bukan rezeki aku untuk mengalami kerosakan bas di hari kedua. Semuanya dah ditentukan Allah kan? Rabbi yassir wala tuassir ya Allah kau permudahkanlah. Nak buat macam mana? sabar jelah kepada yang terkena tu. Yang di kampung Beng lagi best, kena naik bot pukul 3 pagi. WOWWW.... ada yang suka...adventure sikit. Depa siap picnic makan durian di sungai lagi keesokkannya. Mengikut kata mak angkat kitorang, Kg Beng tu lah tempat shooting iklan Petronas yang anak dia bawa lembu naik sampan sebab maknya nak buat rendang raya. Ingat tak?? mak! hati, limpa... semua ada! Really missed almarhum Yasmin Ahmad's creativity.

Setelah kowtim dengan tok penghulu semalam kami dapat keluarga angkat yang telah dikenali oleh Zatie semenjak 2010 lagi. Special request gittewwww... Lembut je suara makcik tu... pandai masak pulak tu. Malangnya kami cuma dapat merasa kuih koci dan nasi goreng sebab jadual kami penuh 2 hari tu. Kuih koci tu terbaik beb, inti kelapanya ermmm nyum nyum ... sampai malam pun elok lagi.

Rumahnya agak ke dalam sedikit di Kg Cheh tapi boleh je berjalan kaki dari jalan besar tu. Ada bas yang servis kawasan ni tapi tak tau pulak jadualnya. Dekat dekat sini pun ada rumah anak yatim so sesiapa yang berhajat nak berbakti kepada anak yatim boleh berurusan dengan Encik Manap 019-4025842. Usap kepala anak yatim pun dapat pahala inikan pulak kalau hantar beras barang sekampit.

 Kami pilih untuk tinggal di rumah juara memasak heheh.... kok ghumah den dah bedoghai dah semuo barang nih

For breakfast kuih koci yang enakkkkk bangat! Jagung tu depa tanam sendiri tau

 Menurut kata makcik Siti Hajar, pelancong Jepun takmo tidur di bilik ni... mereka nak tidur di rumah papan yang asal kat tingkat atas.

Konsep homestay yang sebenar adalah para pelancong tinggal bersekali dengan tuan rumah. Mereka akan makan minum dan melakukan aktiviti yang disediakan di kampung tersebut. Malangnya, ramai pengusaha homestay tidak berdaftar telah secara sengaja ataupun tidak  hanya menyerahkan kunci rumah kepada para penyewa (pelancong) tersebut. Itu dah macam sewa chalet/hotel.

 Kalau dah nampak rumah kecil ni maknanya tak salah rumahlah tu. Selain menyewakan homestay, mereka melakukan kerja kampung seperti mengusahakan tanaman jagung sebagai mata pencarian. Lima ekar ladang jagung dia dik nonnnn..

Makcik ni nama je orang kampung tapi disebabkan aktif dalam perniagaan homestay dia pernah mengikuti lawatan sambil belajar ke homestay tempatan dan luar negara antaranya Afrika Selatan dan Australia. Untunglah makcik..... ai baru sampai Bukit Gantang jer.

Mengusahakan perniagaan homestay semenjak 2004 lagi, makcik Siti hajar mengharapkan lebih ramai pelancong menyewa rumahnya untuk menambah pendapatan. Paling dia suka, peluang untuk bersilaturrahim dengan orang-orang dari negara lain. Haaa....nabi kata kalau nak panjang umur jalinkan silaturrahim, jangan nak bergaduh aje. Menurutnya lagi setakat ini semua berpuas hati. Yelah kot, ada yang hantar poskad dari luar negara kepada dia.

Kalau nak merasa tinggal di rumahnya boleh contact Encik Abdullah Muhammad/Siti Hajar Samad di 019-4925033. Harga untuk seorang cuma RM50 termasuk makan dan minum. Kolahnya besar dengan air bukit yang sejuk dan jernih. Aku takde masalah mandi air sejuk ni.... hari tu kan aku dah test power masa di Gunung Bromo. Encik Manap pun ada homestay dan pakej tinggal di dusun, mungkin sebulan dua lagi start lah tu. Ada juga pengusaha yang memiliki ladang rusa so kalau nasib ko baik dapatlah makan daging, limpa, hatinya. eh?

 Kalau tak tau ke mana nak pi boleh mandi air panas di Kolam Air Panas Perubatan di Batu 9, Jalan Trong. Kami merempit dengan dua buah motor. Punyalah best bawak motor tak pakai helmet macam minah rempit. Yang di atas ni bilik mandi persendirian so harganya pun lainlah.

 Hok ni pulak spa/jakuzi. Kena booking at least sejam lebih awal so that tuannya sempat cuci dan penuhkan dengan air panas.


Kami tak mandi pun.... celup kaki aje ....testing testing arghhh...paneh!

Sebagai tuan rumah yang menyanjung adat budaya Melayu kami diraikan dengan makan malam yang enak dan upacara persandingan olok-olok. Pengantin lelakinya dari Indonesia, pengantin perempuan dari Iran, pengapitnya pula dari Indonesia dan Somalia. Yang dari Indonesia mungkin tak terasa berlainan sangat tapi orang Somalia sure tak pernah tengok. Seronok depa semua...daripada gambar-gambar pun dah tahu.

 Satu yang aku salute dengan warga Indonesia ni mereka sangat menghargai batik keluaran mereka. Kiranya kalau dalam mana-mana majlis dah boleh agak orang yang berbaju batik kayak gini dari negara mana. Bukan yang lelaki aje, yang perempuan pun sama siap pakai cardigan batik dengan jubah.Mereka tak perlu diperingatkan untuk mengekalkan identiti bangsa Indonesia sedangkan kita masih bangsa m, bangsa c, bangsa i.

 kelepak kelepak kelepak kelepunggggg.... berlakon je pun dah meriah macam kenduri sebenar. Ni kira Che Ta dengan Zain lah n. ehh...tetiba kami dapat sponsorship baju kurung dan baju melayu.


 Ikhwal Hafiz yang energetic! Album keempat dia dah keluar


 Selain kompang dan silat, band Kg Trong mengiringi nyanyian seorang penyanyi wanita. Not bad suara cik kak tu tapi pujian sebenar harusss diberikan kepada pakciks musician tu. Orang Changkat Jering kalau nak panggil band tu buat persembahan mungkin boleh contact coordinator for Bukit Gantang Homestay, Tuan Haji Ghasali Haji Mohd Yunus di nombor 012-4842742 atau emel ghasaliyunus@yahoo.com. Kalau datang dengan kumpulan yang besar pun kena melalui dia.

Kami bergembira di sini sampai permit berkumpul tamat (pukui doblas lah tuuuuu...).


Railway Tourism...a dream come true

Sejak keenakan Kluang Coffee tersebar seantero Malaya aku dah berangan-angan nak bawa famili bercuti dengan menggunakan keretapi. Last aku menggunakan keretapi (selain KTM komuter) adalah pada tahun 1990, giler lama kan? Begitu jugak dengan keinginan tinggal di homestay. Walaupun saudara sendiri terlibat dengan Homestay Lonek di Batu Kikir tidak pula kami pernah bermalam di rumah dia. Naik keretapi murah aje tiketnya, boleh jenjalan pulak tu... takdelah kejang kaki macam naik kereta atau kapal terbang.

Setelah menerima jemputan daripada Railway Tourism Association of Malaysia melalui Santai Travel, apa lagi nak dipikior yoep? Setuju je lah kannnn....syukur, impian menjadi nyata. Sekarang orang muda belia kebanyakannya takdenya nak beli sokkabar... kami lebih selesa godek godek di internet nak tahu sesuatu info lepas tu compile aje kesemuanya sebelum travel ke mana-mana. Mudah dan murah! Bila dah jumpa blog pelancongan yang bagus kita bagi pulak link tu kat kengkawan melalui other media like facebook, twitter dan lain-lain. Kempen dari mulut ke mulut biasanya lebih berkesan. Blog post aku tentang Percutian hebat di Cherating dulu sampai 1000++ hits beb. Hebat le tuuuu aku bukannya fofuler pun. Mungkin atas sebab tu ramai phojournalist dan blogger dijemput selain media cetak, pelajar dan pelancong dalam dan luar negara.

Majlis pelancaran Pakej Pelancongan Keretapi bersempena Tahun Melawat Malaysia 2014 telah disempurnakan oleh Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia, YB Dato' Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz pada 10 Januari 2014 di stesen KL Sentral. Pakej ini termasuk "Day Trip by Rail", "North and East-Bound Homestay by Rail dan "Resplendence Resort by Rail". Please check here for other details.

Kalau kita naik train siang macam macam pemandangan kita boleh nampak. Cantik beb! Cubalah, pasti tak menyesal. Percayalah cakap aku ni.... aku mana ada tipu orang. Selain ruang kaki yang lebih luas, kita taklah penat duduk saja. If bateri gajet ko dah low haaa...caj aje, point-nye kat dinding setiap seat. Kalau lapar boleh lepaking di kantin sambil ushar pramugari yang lalu lalang.

Ini kantinnya. Masa ni ada show di salah satu koc (Dato' menteri pun ikut sekali ke Ipoh) dan kami dah tak dapat masuk. Yang dah amik gambar tu punnnnn bawak bawaklah keluar kalau dah dapat 3 4 shots, kami pun nak buat bahan berita jugak hmmm...

 Kami tak makan di kantin sebab di hari pelancaran ni semuanya dan disediakan. Jimat masa dan boleh get to know other media representatives.

Special case, kami dibawa melawat kokpit. Macam senang jerrr... macam senang jerrr... drive keretapi. Disebelah kiri pilot ada semacam gear untuk kawal kelajuan. ETS ni paling laju boleh gi 140km.

Sesampainya di Ipoh, Dato' Menteri buat press conference lagi. Letih worrr jadi menteri asik bercakap aje. Untunglah orang yang tinggi....memula aku dapat tengok belakang orang je sehinggalah nampak sesuatu.... bak kata pepatah kalau tak dipecahkan ruyung dipanjat kerusi manakan dapat gambarnya.


Persembahan silat dan kompang pun ada. Kita memanglah dah biasa tapi ini sesuatu yang baru bagi pelancong asing.

 Aksi sengal heheh...ini yang senonoh sket. Baru berkenalan je tu... kalau dah lama cemanalah gambarnya pulak? kuikui

 Stesen keretapi Ipoh. Stesen ini juga digelar sebagai Taj Mahal oleh masyarakat tempatan kerana rupa bentuknya yang seakan-akan Taj Mahal. Ianya juga merupakan mercu tanda bagi Bandaraya Ipoh kerana keunikan rupa bentuknya... Buildings kat Ipoh ni cantik cantik belaka aku rasa. Sayangnya hari hujan time balik pun hujan :-(

 Dewan Bandaran Ipoh

 Selepas majlis perasmian oleh Menteri Pelancongan ada persembahan kebudayaan dan nyanyian dari Roni Hyperact, Najwa Latiff, Mus May, ada 1 group tatau nama dan Syida Dangdut (masa ni akak pi amik gambar dalam hujan renyai siap pinjam payung orang). Tak koso den doh nengok dio. Yang paling den tak koso nak tengok hosnya si AA. Boleh pulak orang mulut celupar gitu jadi hos lagi, dah lah dulu dengarnya blog dia kena block dengan SKMM pasai dok menghanjingkan orang. Dia panggil penonton menyanyi dan beraksi dengan dia siap janji nak bagi hadiah, lepas nyanyi dia kata kalau nak hadiah nanti jumpa dia kat belakang sebelum tamat persembahan. Bengang je mamat tu, macam mintak sedekah pulak okey!

 The sweet Najwa Latif

Roni Hyperact. Inilah kali pertama aku dapat menonton secara live, selalu dengar kat radio je.

Kami tiba di Homestay Bukit Gantang sekitar jam 1.15 pagi. Hujan dah le lebat, mata 'mak pak' kitorang pun dah kelat menunggu pembahagian anak-anak ni sampai pukul 2 pagi. Borak sat dengan mak angkat minum segala, borak lagi dengan kenalan baru dalam bilik, around 4am baru tidur. Tak mandi pun, giler sejuk air bukit.

Apa akan terjadi sekiranya dipatuk ular tedung?

Serammm!


Random pictures in Langkawi


Meleleh air liur kakkkkk.... mujur rumah aku kecik, takde tempat nak simpan.
 Kawan aku kata ekau tu kodokut! Not kedekut lah just being practical sampaikan pernah dulu husband aku cakap kat anak, mak ko ni tak teringin beli pinggan baru ke? terbalik sudahhhh. Aku balas balik, renovate lah dapur ni, SEMUA akan ditukar baru. Dah bertahun, bila nak renovate encik?


Kita ni -penguasa dan pemaju- memang tak pernah belajar dari kesilapan kan? Seram aku tengok apartment kat tebing bukit tu. Kalau hujan setiap hari mau berdebar-debar jantung navy yang duduk kat sini. Bila dah terjadi kejadian buruk mulalah aku kata kau, kau kata aku. Pemandangan memanglah cantik tapi risky worrr... Ikut jalan Bukit Malut kalau nak menyusur jalan tepi laut.

Ada satu projek perumahan tu, tak sure semi-d atau banglo punyalah cantikkkk.... kalau nak tengok kena ikut jalan ni jugak. Aku akan sentiasa kagum dengan orang yang mampu duduk rumah besar dan cantik. Lebih kagum lagi dengan kesanggupan mereka membayar berjuta-juta ringgit. haishhh....pandang jo lah.

Signboard yang dilindungi oleh pokok memang banyak di Langkawi. Orang LADA takde baca blog ai ke? Orang pejabat menteri besar Kedah? Bagi kita yang dah biasa ni tak apalah, nampak L pun dah boleh agak lapangan terbang. Untuk first timer macam mana? Tu belum lagi signboard yang warna putihnya turun, meleleh macam mata hantu dalam movie melayu. Lagi best, billboard yang digantung sejak bertahun-tahun yang lalu pun ada. Yang aku ingat sebelah kiri sebelum sampai Idaman Suri dan depan bangunan LADA sendiri. Aiyakkk...mengapa deme ni weh? 2014 tahun melawat Malaysia bang.


 Produk pelancongan Langkawi yang hebat. Hebat lagi manusia yang menyiapkannya. Macam mana ek nak bawa tiang, simen, besi, kren sampai atas puncak gunung tu? Takde dokumentari macam smart tunnel tu ke?


 Aku dah siapkan stroller payung tu tapi bila sampai airport ayahnya kata tak payah bawak. Leceh katanya. Aku ikutkan aje dengan pesanan, nanti dukung yo... Tak dayo acik nak dukung budak obes ni.

Pulau Beras Basah

 Memang cantik tempat ni



Bye bye Langkawi ! We'll be back for sure.

Kampung Tok Senik Resort, Langkawi

Hari kedua kami berpindah ke sini. Datang beramai-ramai ni kena selesa sikit baru aku tak stress. Yang penting AKU tak stress sebab semuanya mengadu kat aku.

Nak cari baju, mama.
Mama, bekas bubur adik mana?
Mama, sudu mana?
Mama, hari ni nak pakai baju apa?
Mama...mama....mama.....!!!


Ever since Tun Dr Mahathir mention resort ni suatu ketika dahulu, teringin benar nak bermalam di sini. Whomever wish to stay in a lush greenery can opt to stay here. Kawasannya luas dengan banglo yang diberi nama tertentu dengan nama jalan yang sama dengan daerah tertentu di Kedah.

Rumah Halil, banglo 3 pintu. Kami ambil connecting room jadi anak-anak aku boleh suka suki keluar masuk bilik jiran aku tu. Bilik aku takde balcony tapi luas dan selesa. Rak pakaian diletakkan di dalam bilik air yang mengasingkan bilik mandi dan tandas. Sesuai sangatlah takdelah berejam tunggu turn. Suis lampu pesen lama yang bulat hitam tu, klasik.


Aku dah yoyo ooo je nak berenang tapi tak jadi. Ingatkan restorannya menghadap swimming pool tapi rupanya tak. Bistro ada, mungkin digunakan during weekends saja. Swimming pool ni di atas bukit, bilik aku di bawah nun... mencungap nak sampai. Perlu ada kenderaan nak bergerak di kawasan ini terutamanya kalau bawa warga emas.


Di lobby ... ko pernah guna mesin gotah koping ni tak? Aku pernah masa kekecik dulu. Lepas mesin dapat upah 5 sen dari arwah onyang. Bukan terdaya pun nak memutar, upah menyibuk je tu.


Kawasan resort ni luas dan memerlukan 'kancil' untuk membuat room service. Tapi kancilnya tak seranggi di Jerejak Rainforest Resort dulu heheh...(cuba search entry 2012).

Setiap banglo diberikan nama orang, kawasannya berbukit dan penuh dengan pokok. Kalau ada 5 orang tukang kebun sekalipun jenuh wehhh nak sapu daun kering. Ramai jugak foreign tourist yang menginap di sini. Publish rate bermula daripada RM360 satu malam.


Seumur hidup aku tak pernah pulak merasa naik kereta nak pergi ke kafe resort. Ko kena keluar dari pintu gerbang then belok kiri. Menunya....hmmmm..biasa biasa je lah. Pilihan tak banyak on weekdays. Tapi takpe ada restoran Fatimah dekat sini.

Warong Tok Mat. ehhhh bukan Tok Mat Hassan MB Nismilan tu...


Aku puas hati dapat duduk sini tapi next time nak stay 2 3 malam di Pantai Cenang. Lively and happening, nak makan pun sonang boleh jalan kaki aje. Hotel di pekan Kuah a no-no....aku bukan kaki shopping.

p/s Kawan aku kata cendol kat Kompleks Haji Ismail tu sangat sedap.

Malaysia Truly Asia 2014 video

 Visit Malaysia Year 2014


Back to school

Semua orang pergi sekolah hari ni..sunyi sepi. Tinggal yang sorang ni malam esok baru nak naik bas balik asrama.


Pembantu pun dah takde, semua mengadap cikgu hari ni so kenalah buat kerja rumah semula hikss...tapi takpe... inshaallah manageable, kitakan supermak! Bereh bohhhh!

Ingat ye anak-anak belajar dengan rajin, tahun ni 2 orang ambil exam. Yang darjah 6 ada 4 exam...upsr, upsra, sppim dan ujian semester. Dan jangan lupa simpan 30 sen sehari, hujung tahun nanti nak pergi KK :)) Itinerary mak ko dah siapkan hehehh... ;-)

p/s Pak menteri sudah sudahlah tu suruh kami berjimat. Tahun ni aku recycle je mana-mana buku tulis yang suku buku pun tak penuh. Tak tahulah anak aku tak buat homework ke atau cikgu tak mengajar. Koyakkan kertas yang beberapa helai je bertulis tu....selotep, balut dengan kertas minyak dan tampal nama yang siap print.

Aku pesan kat diorang, kalau muallim tanya ko cakap menteri suruh jimat. Janji ko lulus cemerlang pekse nanti. Kalau ada muallimah tanya ko cakap je yuran sekolah bulan-bulan pun dah naik. Yuran tadika pun sampai seribu dua ratus, apehal? adehhhh...masuk uitm pun tak mahal cenggitu. Mak ko dulu sekolah tadika free aje pandai gak kira duit.

Visit Malaysia 2014


Tahun melawat Malaysia kembali lagi! Jom jom melawat negara sendiri!

Baru-baru ni Mr R called lagi dari Canada, apa lagi ceritanya selain dari mengajak aku ke rumahnya "before i die" katanya. Melihat harga tiket ke sana pun can make me die also lah. Lama juga berbual dan buat kesekian kalinya dia bagi tau, dah banyak negara dia bekerja termasuk negaranya sendiri tapi dia sangat suka berada di Malaysia. Selain daripada cuaca kita yang panas sepanjang tahun (tempat diorang kan matahari menyinar panas beberapa bulan aje), sikap kita yang ramah tamah tu yang buat dia teringat-ingat. Yang kurang hajau tu biasalah....di mana-mana pun ada. uishhhh takde sesiapa ke nak sponsor ni??

So friends, kekalkan trademark kita and keep our country clean. Lai lai...welcome to Malaysia!

Tolonglah jangan macam ni ! susah nak cari dictionary

tukar roti? kikikikiii...
sumber  https://twitter.com/ArrieWhizkid/status/415462265647689728


Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free