Aceh Day 3 Part 2 - Lampuuk & Lhoknga

Oleh kerana Muzium Tsunami Aceh tutup di tengahari kami planned pergi sebelah petang sajalah. Muzium rasanya tak pernah termasuk dalam my itinerary hehehh.... kecuali Luvre Muzeum yang kat France nun yang kuteringin benor nak jejak kaki. Muzium ini yang terletak 1 km dari masjid Baiturahman. Ia juga berfungsi sebagai pusat kajian dan pendidikan gempa bumi serta tsunami, selain menjadi escape building in case tsunami strikes again. Direka oleh arkitek tempatan Ridwan Kamil, ideanya sangat hebat, genius! banyak gambar architechure yang kami ambil di sini. Nak tempek bebanyak kang abih pulak limit aku. Yang menjadi bahan kritik, muzium ini dibina dengan restoration fund yang sepatutnya digunakan untuk membantu mangsa dan memperbaiki infrastruktur yang rosak. Yang lebih tak syiok lagi time kami pergi tu bilik simulasi ditutup :(

Di dalam muzium ini dialunkan puji-pujian kepada sang Pencipta. Rare, belum pernah dengar lagi muzium lain pasang bacaan quran, ke aku yang ketinggalan LRT?



Di ruang yang terdapat sebahagian nama mangsa dialunkan ayat-ayat quran. Rasa sebak je. Kalau kami bersama geng Temerloh tu naya la depa kena tunggu sebab kami agak lama dalam muzium ni siap tengok video lagi. Kalau ikut group hos kita pulak tak boleh lelama sebab mereka rasa sedih so keputusan kami untuk split adalah terbaik.

Dalam muzium ni ada miniatur yang menggambarkan kekalutan penduduk semasa ombak besar datang. Ampitheathre pun ada. Kat sebelah muzium ni je terletaknya Kerkhof, sama macam muzium Kuching dok sebelah jirat cina.

Aceh banyak mendapat bantuan antarabangsa ...... masjid dan perumahan di Lampuuk banyak dibantu oleh kerajaan Turki tapi sayang ada banyak bangunan yang tinggal terbiar. Rumah-rumah bantuan yang mudah dikenali sebab sepesen jer .... banyak jugak yang kosong. Rumah tu aku fahamlah kenapa ia kosong, sesetengah mangsa dah tak sanggup nak tinggal di kawasan yang meninggalkan kesan pahit dalam hati mereka. Sumbangan ada dalam bentuk modal dan bangunan, ada dari Coca Cola, Samsung, Red Cross, Ronaldo, Jackie Chan, to name a few. Pernah jugak aku terbaca dalam satu artikel yang mana si penulis mengatakan kita memberi apa yang kita rasa mereka patut ada sedangkan sepatutnya kita memberi apa yang mereka benar-benar perlukan. Ada pro and cons. Betullah tu macam Garuda Theathre, i don't think peoples of Aceh perlukan sangat sebab cara kita berbeza....... bila sedih selalunya kita berserah kepada yang Esa. Sebaliknya walaupun dikritik Aceh Tsunami Museum boleh menjadi salah satu obyek wisata selain pusat kajian. Pelancong yang datang akan meningkatkan ekonomi Aceh.

Kami meneruskan perjalanan ke kawasan pantai yang terjejas teruk dek tsunami sambil berhenti sekejap bergambar di rumah Cut Nyak Dien seorang wirawati di Lampisang. Dah tutup time ni, dijadikan muzium dan library yang menghimpunkan cerita dan fakta tentang CND dan Teuku Umar. Rumah asal dah dibakar dek Belanda pada tahun 1896. Banggakan diaorang dengan penentang Belanda, kita bangga tak dengan penentang British?


Masjid Rahmatullah di Lampuuk- the only building survived from the disaster. Terletak cuma kira-kira 400 meter dari pesisiran pantai. 26 hari selepas tsunami di depan mimbarnya bertimbun 15cm pasir. Daripada 4000 penduduk kawasan ni tinggal sekitar 1000 orang je

Kami sampai dalam pukul 5 anak-anak Lampuuk dah habis mengaji

dulunya ............

Mungkin selepas tsunami dulu bahagian atas masjid ni dijadikan tempat belajar menjahit

Ada laut .... ada bukit

Rasa macam nak panjat tangga tapi takut pulak bila nampak dinding-dinding yang retak

Pokcik ni mintak aku amik gambaq dia, kalau ada sesapa kenai bagi tau dia nooooo

Ke Lhoknga beach pulak. Perniagaan tepi di pantai sehingga jam 7 sahaja... no dating dating hokkkay! Pantai ni dipopularkan sebagai tempat surfing so mungkin ramai orang ke mari during weekend.


Romantik ....... ehem ehem... for photography session only lah.
 Yang sebenarnya aku dok membayangkan masa tsunami dulu ombak dan awan bergulung-gulung macam gambar yang sebelum ni.

Woiitttt....... dah 3 hari dah ni, bila nak shopping?




Aceh Day 3 Part 1 - Menjejak tinggalan tsunami

Hari ketiga kami sewa kereta sedan sajo 300k... itu the cheapest. Ikutkan hati nak naik becak je tapi kami nak pergi sampai ke Lampuuk dan Lhoknga yang dah dikira keluar kota. Kepala boleh jadi berat oooo kalau sat kena aircond sat keluar kat panas sat lagi kena aircond balik ...............

First, kami kembali ke masjid penuh rahmat ni. Adik Ida kata masa tsunami dulu cina yang kedainya di depan masjid ni nampak seekor burung besar angkat masjid tu dan esoknya dia mengucap syahadah. Betul tidaknya wallahhualam. Tapikan, takkanlah takda lansung diantara ramai-ramai petugas dan sukarelawan asing yang terfikir mengapa kebanyakan masjid tidak runtuh atau terjejas sedangkan bangunan di sekelilingnya punah ranah?


Menara ini saja yang rosak sikit semasa gegaran gempa.



Keadaannya pada 26 Dec 2004 akibat gegaran gempa bumi pada 9 skala richter dan tsunami


............... digulung ombak. Bantuan pulak bukan jam-jam tu sampai


Kapal apung di Kampung Lampulo

Kawasan sekitarnya dah dibeli oleh pemerintah untuk dijadikan kawasan monumen - kejadian yang menggegarkan dunia. 59 orang terselamat termasuk keluarga pakcik rumah sebelah tu. Kata pakcik tu (macam wartawan dah aku ni heheheh...) bila gempa je mereka semua keluar ke jalanraya untuk keselamatan. Bila nampak air datang depa semua berlari naik ke tingkat atas rumah sebelah yang kena hempap kapal tu. Katanya dalam 3 minit je air dah sampai dada so anaknya -seorang penyanyi nasyid di Malaysia- naik dulu then tarik sorang-sorang. Dah ada orang lain dalam kapal tu. Mereka takde ingat lain dah, kiamat je dalam fikiran. Betul-betul macam cerita bahtera Nabi Nuh kan?? Kata makciknya pulak bingkai Allah & Muhammad kat dinding rumah dia tak berubah tempat pun. Allahhuakbar!

Dahulu .........

Makam Syiah Kuala - ulama terkenal di zaman kesultanan. Kita akan disuruh pakai kain sekiranya nak masuk ke makam. Ada bilik pengajian dan surau di sini.

Rumah Aceh
Di depan rumah Aceh ni ada loceng Chakra Donya yang dikirim oleh maharaja cina melalui Laksamana Cheng Ho untuk sapa ntah..... sultan/wife sultan? Jauuuhhh dia mengembara kan. Kat Melaka pun ada cerita Cheng Ho nih. Ko nak ke loceng besar gitu dik? Tak yah lerrrr .... mintak je kat boipren ko loceng dalam 100g ke bubuh kat leher......... 200 ringgit segram sekarang ni.

Geng Temerloh. Kami menolak untuk sevan dengan mereka sebab kitorang berdua ni lama dan lambat di satu-satu tempat sebab leka mengambil gambar dan interview orang. Perasan wartawan hahahah..........

Gunongan - dibina sebagai lambang cinta Sultan Iskandar Muda terhadap isterinya Putroe Phang yang berasal dari Johor. Disebabkan sultan selalu berpergian dibuatkanlah isterinya taman untuk bermain cak-cak (aku tambah sendiri je tu...). Laki ko boleh buat nyahhhhh? Nampak macam mahkota kan? Nampak macam ada pengaruh Hindu pun iye jugak. Tempat ni berkunci tapi aku minta tolong penjaganya bukak sebab aku teringin nak berada di taman di raja. Kalau badan ko lebih gebu daripada aku susah sikit nak naik ke atas sebab ruang tangganya sempit. Yang belakang tu makam menantu sultan kalau tak silap.

Sebelum aku terlupa again, dinasihatkan hangpa semua tukarkan duit kepada small denominations, 5k ke 10k 20 ke....... Kat Aceh ni yang bagusnya tempat wisata tak berbayar kecuali Rumoh Aceh tapi yang lain-lain tu depa minta derma ikhlas kita.

Kerkhof - kuburan Belanda.

Semasa tsunami 50 tiang salib hilang. Kubur putra kesayangan Sultan Iskandar Muda pun ada di sini disebabkan kesalahan maha beratnya. Kerana itulah timbul ucapan kebanggaan orang Aceh:
"Adat bak Po Temeuruhoom, hukum bak Syiah Kuala"
-Adat dipelihara Sultan Iskandar Muda sedang perlaksanaan hukum dan agama diatas pertimbangan Syiah Kuala-

Masih adakah lagikah mereka yang benar-benar memartabatkan agama?

Pesawat Seulawah @ R1 hasil sumbangan wang dan harta peribadi rakyat Aceh. Dulu penuh sampah-sarap dan mayat kat kawasan lapang ni.

Kapal PLTD Apung tersadai 4km dari pesisir pantai melambangkan betapa dasyatnya peristiwa tsunami dulu. Memang kapal ni akan terus tersadai kat sini, dah tak boleh bawak keluar. Selain berat sekeliling kawasan ni ada banyak rumah. Cuma seorang saja yang terselamat atas kapal ni sebab dikatan dia sedang tidur dalam kabin. Kalaulah dapat jumpa orang tu alangkah bagusnya...... Kat bawah ni dulupun ada mayat. Orang tahu sebab anjing dok kerumun kawasan tu.

Dari atas kapal................ kat sebelah kiri tu ada kedai jual souvenir. Banyak design bagus beli kat sini. Fridge magnet susah sket nak dapat so aku beli button badge then mintak bos modify.... jimat! Aku beli vcd tsunami kat kedai jual air tu. Kat sebelah atas yang ada pokok warna kuning adalah Taman Edukasi Tsunami. Banyak gambar-gambar menyayat hati dipamerkan di sini. Aku harap gambar tu semua dapat dipelihara dengan baik, sekarang ni nampak semakin dimakan hari. Lama-kelamaan manusia akan lupa dengan peristiwa penting tu.

Haiiiishh.......... kisah-kisah sedih je kat Aceh ni. Yang ni Massal Grave at Ule Lheue yang dulunya menempatkan Rumah Sakit Mueraxa. Stuktur bangunan tu dah rosak so jadilah kuburan ...........  
Cantik tempatnya cuma Aceh ni macam tak dijaga serta dipelihara dengan baik kawasan wisatanya. Mungkin tak cukup orang atau mungkinkah belum cukup uang?

Mayat terlalu banyak masa tu....... main bungkus dalam plastik dan tolak jatuh je. Yang bertugas pun bukan semua orang Islam, lagipun semua orang belum pernah mengalami musibah yang dikatakan paling teruk dalam sejarah kemausiaan tu. Berhari-hari baru selesai, mayat pun dah pecah perut, risiko penyakit lagi. Ada satu gambar tu mayat kena tolak dengan kaki je dari atas lori. Macam manalah mayat share bilik ramai-ramai tu ye ........... selalunya dapat bilik vip, sorang sebilik. Semoga mereka semua dirahmati Allah .... amin.

Kami lalu di Taman Sari jugak. Actually tempat-tempat wisata ni berdekatan antara satu sama lain kecuali Ulee Lheue jauh sikit berhampiran pantai. Masa terjadinya tsunami di pagi Ahad tu ramai orang di kawasan riadah jadi ramailah yang hanyut. Semasa gempa semua orang keluar ke kawasan lapang termasuklah patients di hospital. Orang yang selamat tolong-menolong mengeluarkan yang dihempap bangunan. Bila dah ramai-ramai keluar arus deras pun mai ..........tak dan nak lari dah.... isk isk.... Sesapa yang kesana belilah vcd yang dirakam semasa gempa sampai tsunami. Syahdu sendu pilu.

Kalau di Bali kita keluar masuk kawasan pura di Aceh lebih bagus lagi kita masuk masjid yang penuh sejarah. Yang ini masjid Baitulrahim di Ulee Lhueu, berdekatan laut. Seluruh kawasan musnah tapi masjid ni rosak sikit je. Masih tak percayakah kepadaNya?

3pm oredi............. lapo wehhh! 
Pak supir bilang kita sudah telat bu, sekiranya lebih awal lagi banyak lauknya........... cukuplah tu Ismail ooiiiii..... yang ini pun tak termakan.

Aceh Day 2 Part 2 - Kembali ke Banda Aceh

1 malam di Sabang sangatlah tak puasnya ....... at least 3h 2m di sini. Hajat di hati nak naik kapal lambat lagi tapi takdo pulak so kami naik Pulo Rondo. Harganya memang jauh berbeza tapi 45 min dah sampai. On weekdays kapal-kapal ni bergerak sehari sekali je. Kapal lambat tu pun atas bantuan antarangbangsa. Kalau kita berborak dengan orang-orang aceh ni tentang tsunami pasti mereka akan cakap kalau tiada bantuan kak................. betapa bersyukurnya mereka dengan bantuan kita semua. Kat Sabang aku ada nampak pusat kesihatan bantuan kerajaan Malaysia... bangga seyyyy....

Dalam tsunami 2004 123,000 nyawa lenyap, oleh itu Aceh tak sesibuk Jakarta/Bandung, jauhhhhhh bezanya. Time raya sunyi sepi kota ni sebab ramai yang pulang ke kampung halaman yang jauh. Kiranya kota Aceh ni sedang dimajukan oleh orang lain jugaklah. Yelah, kalau tahun 2005 tu lahir 1,000 lagi baby sekarang ni umurnya baru 6 tahun, masih berada di persekitaran sekolah lagi.

Dari pelabuhan kami terus ke hotel naik labi-labi. Mula-mula nak naik becak je tapi dia nak 30k. Kalau naik labi-labi ke kota baru 6k seorang tapi kami minta dihantar ke Hotel Parapat terus so dia caj 10k rupiah. Transport di Aceh ni mahal, main puluh-puluh ribu je untuk pelancong. Makan pun gitu gak, breakfast sampai rm7.50 sorang, biasanya kat Malaysia aku makan dalam 4 hinggit jek.

Masa aku register kat hotel si apek tu mintak surat nikah bila nampak bapaknya di luar. Aku pun ternganga la. Ye, serius aku ternganga. Sejak tahun kedua kahwin aku dah tak pernah bawa kad kahwin ke mana-mana. Bila dia nampak aku macam bingung terus dia tanya, ibu orang Malaysia ya? hahahh...... barulah dia minta passport. Ha ko, jangan mengada-ngada nak honeymoon dengan girlfriend pulak.

Keluar je dari hotel ni di sebelah kanan Hotel Medan, sebelah kiri Hotel Wisata, di depan ada Rex food court, belakang Rex Hotel Palembang. Dekat Hotel Palembang tu ada kedai makan Mujahidin. Try lontong dia pepagi sodappppppp.......

Inilah 1st time sejak aku pandai tidur di hotel dari yang berbintang sampai ke taraf losmen kami diberikan sejadah. Walaupun ini hotel bajet tapi kita akan dapat towel, sabun, sejadah dan dua botol air mineral, arah kiblat pun ada. Hotel cina ni......... tak sangka. Staf hotel tu kata owner ni menghormati agama lain. Indahnya. Tidak seperti di Sabang, bilik ni ada tilam foam saja. Maybe bilik deluxe tilam spring kot.

Time tsunami dulu ground floor tenggelam terus akibat pertembungan air dari dua arah. Staf hotel tu masa bercerita dengan aku meremang bulu roma dia. Kekadang aku rasa macam bersalah pulak mengungkit bertanya kisah sedih dia orang tu tapi aku nak dengar cerita sebenar daripada orang yang mengalami.

Letak je beg terus jalan-jalan...............
Makcik ni jual mi di pasar Peunayong

Masjid Baiturahman di malam hari 

Tempat imam/mimbar dibuat seperti pintu Kaabah. Lepas solat maghrib ada tazkirah

Aku sebenaqnya tak celuih masuk ke kawasan masjid tu, kena tahan dengan polis syariah huhuhuuu............ Al kisahnya aku pakai t-shirt lengan panjang tutup pungkok sajor. Alamakkk.......... macam mana ni? Dengan otak yang kreatif dan muka kesian aku pun berbicara dengan pak polisi tu. Alhamdulillah........ niat yang baik telah dimakbulkan tapi tak dapatlah nak berjemaah sebab dapat kain je telekungnya takdo isk isk... Kalau kita dah pakai baju labuh dan longgar dan lengannya bercekak senang, sarung je stokin terus solat. Peraturan di sini time azan hentikan semua aktiviti lain. Kalau tengah giat membidik, hentikan. Karang kamera ko kena rampas siap dengan denda lagik.

I tell u, jemaahnya ramaiiiii...... time bacaan alfatihah selepas doa tu meremang bulu roma. Sebak pun ye. Tu belum sampai Masjidil Haram lagi tu.

Selepas tu kami makan Ayam Tangkap dan Ayam Lepas di Rex food court. Waduh waduhhhhh............ gwe sudah jatuh chenta sama jus alpukat. Dah beberapa kali ke Indo tak pernah ingin nak mencuba, ha ko..... sekali rasa terus terpikat. Nyesal pulak tak beli bawak balik buah avocado tu. Sehingga hari terakhir aku dah minum 5 gelas jus alpukat hahahahah.... kat airport je 2 1/2 gelas.

 Then aku ke Ocean Spa yang terletak di sebelah kanan hotel kedai paling hujung untuk dipijat, aktiviti wajib setiap kali ke Indonesia. Aku mengada-ngada nak menerai Thai Massage tapi dalam hati berkata betul ke urut Siam nih? Betul koooo........... macam Samantha Brown tu..... patutlah berurut pakai baju, dikepak-kepaknya badan ko. Masa tu aku teringat rancangan masakan yang Chef Wan jadi hos dulu, dikepak-kepak ayam nak bagi lembut. Nyaman.......... tapi aku takmo dah hahahhahahah............

Group yang lagi satu tu duduk di rumah sajor di malam hari ni...........rugiiiiii



Yang pergi takkan kembali

Dua kematian minggu ini, yang lokal YB Roslan Md Yusof dan yang famous seantero dunia Steve Jobs.

Aku pernah dinner dengan almarhum YB Roslan atas urusan kerja. Bekas cikgu, aku rasa dia seorang yang down to earth. Pernah jugak ke pejabat ADUN tapi aku rasa tak layak pun dipanggil pejabat ahli politik, di bangunan lama dengan tandas yang rosak. Pembantu dia kata kalau nak jumpo YB poi kek rumah dio... rumah kampung biasa aje bukan istana yang gah macam rumah YB Klang dulu tu. Aku pernah tanya kenapa dia tak main golf? Orang bosa-bosa kan suka golf .... katanya, kalau nak jumpa MB tipon yo lah, tak payah main golf. Sekarang dia dah tak ada takziah untuk keluarganya dan yang berminat bolehlah berkempen dari sekarang untuk mengisi kekosongan jawatan. Poi lalu-lalang kek pejabat MB copek!

Hari ini ada berita yang lebih menyedihkan CEO Apple passed away. Walaupun aku bukan pengguna Apple tapi sangat kagum dengan pencapaian orang-orang sebegini. Baru kini jugak aku tahu kisah hidup dirinya dari sini. Mujur his biological father orang berada jadi tak bolehlah nanti orang kata berebut harta. Lebih menyayat hati kita sebagai muslim kisah bagaimana lahirnya Steve Jobs ini. Hang baca sendirilah no..... He was so genius, may he rip.

**Bill Gates and the late Steve Jobs were college drop out. Aku pun college drop out jugak tapi mengapakah tak jadi macam mereka? hmmmm......wondering wondering.....apakah?

Aceh Day 2 Part 1 - Kilometer Nol

Ya Allah.... azab betullah nak upload gambar. Tu pasallah kekadang cerita basi baru nak keluar sebab aku tak kuasa nak menunggu. Ehh perasan tak aku dah tukar gambaq kat atas nun? Sekarang aku rasa bebas nak membebel tak terikat berkaitan travel yo. Mano ado duit nak travel selalu kak, kawan cyber den tu lainlah, tahun ni je 15 trip dia kan habiskan...hebat tolll....... sampai KL je tukar beg baju lain pulak. Kalau pun aku berduit mampu berjalan macam dia aku tak pasti adik aku mampu menjaga bebudak kat rumah ni .... hahahahhh.......... banyak permintaan ea kalau tinggal dengan Acu. Lotih adik den asik beranak limo yo. Minggu ni pun ada yang ajak gi kenduri kahwin kat Singapore...... maaflah yo tak dapek. Kalau ada rezeki tahun depan baru nak ke sana. Ehhh ....... hangpa takde resort kawan/destinasi baru/tavel agency ke yang nak di promote? lai lai habaq mai. Nak tunggu Edd Razhe panggil aku tak merasalah kot.

Di bawah ni kamar kami di Erick's Green House. Yang bagusnya di Indonesia selalunya pihak hotel/resort bagi kita lihat dulu keadaan bilik. Oleh kerana dah gelap pekat dan takut nak berjalan dalam gelap kami setuju je lah menginap kat sini for 100k. Mula-mula dia offer bilik double tapi kami tak minat sebab tak mengadap lautan. Bilik yang ni di tingkat atas lebih baik sebab kat depan dan sebelah kanan ada balcony yang luas untuk lepaking sambil ngobrol bersama tetamu lain. Hammock pun ado. Kami amik yang berkipas je........ tengah malam karang baru nak pulang ke sarang jadi tak penting air-cond tu.
Ada kelambu lagi kakk......... last i tidur berkelambu kat Semesti dulu..... sudah double digit lamanya. Fuhhh banyak nyamuk kat asrama sekolah dulu sebab dikelilingi ladang kelapa sawit...... kumbang busuk lagi aiyakkkkkk

Depa bagi pull out super single spring bed. Walaupun tilam bawah tu dah ditarik keluar masih ada ruang untuk solat. Aku rasa semua resort kat sini (resort kecik je) menyediakan spring bed. Bilik ayor kat sebelah tapi takde orang lain yang guna masa tu. Di sini kolah dipanggil mandi, motorsikal dipanggil kereta/Honda, kereta pulak biasalah ........ mobil.

Waiting for sunrise.......... owhhh indahnya.

 Minggu sebelum tu ada Sabang Regatta bermula di Phuket-Langkawi-Sabang tapi kami dah terlewat. Bot tu ha still lepaking lagi tak mo balik negeri. Syok je mat saleh tu berjemur sambil baca buku atas bot tu. Hmmmm.... kalau aku yang berjemur mau jadi lemang rentung.

Rubiah Tirta Diver - prices qouted in euro

Air yang jernih dengan ikan berenang-renang......... masyaallah cantik sungguh! Perahu nelayan depa jenis yang lurus di belakang. Yang kat atas ini untuk makan angin.

Ini Yulia's Bungalow. Selain tu yang aku ingat O'olong, Cameo, Fatimah.

Kami breakfast kat Yulia, aku makan pancake with chocolate and omelette with cheese. Pancake...........lempeng cakap kampungnya. Bos biasalah makan nasi goreng seafood. Kopi aceh sedappppp

Kilometer Nol- monumen yang menandakan bermulanya negara Indonesia secara rasmi. Tempat ni masuk dalam segala brochures Aceh tapi keadaannya, sorry to say menyedihkan, terbiar. Jauh bezanya jika dibandingkan dengan Tip of Borneo di Tanjung Simpang Mengayau di Kudat. Hopefully kerajaan Sabah terus memelihara tempat tu. Walau bagaimanapun don't miss it jika ke sana. Sepanjang-panjang jalan ke sini adalah forest reserve so banyaklah monyet sepanjang jalan tu. Kem tentera pun ada. Dalam pada bos dok press minyak motor naik bukit tu boleh pulak aku ternampak ......... lusa aku bisa mati kat guard post kem ..... hahahhah .......... kalau aku pun boleh mati duduk dalam hutan tu.

Turun dari Kilometer Zero kami singgah di Steffan Sea Sport. Kepala aku ni sedari pagi dah kena cekak dengan swimming cap dah la pakai seluar sendat pulak tu.........konon nak snorkelling/diving tapi hampeh. Pemilik SSS ni orang Malaysia. Selain dia ada lagi sorang tapi tak ingat namanya. Lumba-lumba Dive pun ada tapi di Gapang beach. Itu Dutch punya.

Sakit jiwa betullah dengan laki den ni. Aku ajak dia dive dia tak nak, bila aku nak pergi sorang dia tak bagi siap tunjuk gambar jaws dan ular air yang DM tu bagi. Eeiiiiiiiiii................ kalau takut janganlah menakutkan orang pulak! Bonci amek den.

Dalam sibuk-sibuk membidik bot, laut, orang kat pantai Iboih ni terserempak dengan Riesma yang kami jumpa atas kapal semalam then dia ajak kami join pusing Pulau Rubiah naik bot kaca yang ayah Norfa sewa. Fyi sewa bot ni sejam 350k rupiah. Rezeki kakkkk................. kalau kami dua orang je nak naik tak berbaloi kecualilah gerabak kami ikut sekali.

Tengok air laut tuuuu.........

Sampai je di Pulau Rubiah kami 7 orang naik ke atas bukit melihat-lihat, bapak 2 orang tu tak ikut. Pulau ni dulunya adalah tempat kuarantin jemaah haji sebelum bertolak ke tanah suci. Bangunan tu nampak elok lagi, bilik pun ada sayang terbiar dengan semak-samun. Ni kalau dapat dek YTL group mau jadi 5 star resort.

Di belakang ada sebuah makam ulama terdahulu, mengadap ke laut. Kalau Nirvana punya harga mau lebih rm10k tu per lot sebab lokasi ada ong. Kita ni orang islam mana percaya ong tu semua. Dah meninggal kebumikan sajalah di mana-mana atas bumi Allah ni.

Me, Bu Nia, Riesma & Norfa
Di seberang sana chalet kami

Aduhaiiii.............. seronoknya berehat di sini. Togel aje bebudak tu




Aceh: The Unexplored Heaven!- Day 1

Assalamualaikum.

Aku sudah bilang pergi ke serambi Mekah kan, bukan kat Kelantan tapi di Banda Aceh, Indonesia. Tema tourism Banda Aceh ialah Feel the harmony, discover the extraordinary. Ya, pengembaraan kali ni berlainan daripada biasa kerna hajatku semata-mata nak melihat kesan-kesan peninggalan tsunami yang terjadi selepas gempa bumi 9.3 skala richter pada 26 Disember 2004. Terkuat setakat tarikh tersebut.

Sebelum terlupa to ladies, silalah berpakaian menutup aurat ya, yakni berbaju longgar dan labuh hingga paras lutut. Pakai dress/skirt labuh pun okay. Nanti tak dibenar masuk ke masjid dan makam. Pompuan Cina kat sana pun pakai skirt paras lutut takde yang lebih pendek daripada itu. Takde masalah pun sebenarnya sebab kalau pergi umrah/haji boleh je kita tutup aurat kan? Pihak pemerintah sedang berusaha mengembalikan kegemilangan Aceh sebagai pusat pemerintahan Islam yang hebat seperti di zaman Sultan Iskandar Muda. Pada masa tu Aceh berada di tempat kelima tapi biasalah lama-kelamaan kita menjadi semakin lalai dan lupa.

Kami sepatutnya ke sana seramai 9 orang tapi 2 tinggai pasai dapat job offer - kojo gomen- jadi tinggallah 7 budak hitam. Dua budak hitam bergerak ke Sabang (Pulau Weh) tinggal 5 di Banda Aceh.... hahahahha.....aku payah sikit nak duduk rumah orang sebab aturcara sudah disusun, takut miss.

Airport ini aku yang punyaaaaaaaa..!!!!!

Bandar Udara International Sultan Iskandar Muda...... longang yo. Masa kami sampai cuma ada pesawat Sriwijaya Air baru sampai dari Medan/Jakarta

Ini lapangan terbang yang baru, yang lama dekat sebelah je. Gempa bumi dan tsunami 2004 lalu adalah peringatan dan pengajaran kepada manusia serta rahmat kepada rakyat Aceh yang masih hidup. Mana taknya... melimpah-ruah bantuan yang mereka dapat. Daripada hanya dikenali sebab konflik GAM dengan pemerintah Indonesia, Sabang semakin dikenali. Aceh mendapat airport baru, sekolah yang runtuh atau rosak teruk strukturnya dibina semula, dapat jalanraya baru yang semuanya masih elok hingga ke hari ini malah jalan sempit sehala menjadi dua hala dengan 4 lorong. Itu baru yang kita nampak. Lain-lain: semakin banyak pesantren,  roh Islam ditingkatkan sampai ko akan rasa seronok berada di sana.......... nak makan pun senang. Kiranya orang lelaki yang berpuasa kat sana susahlah nak membuat maksiat mata sebab bertutup semua, walaupun ada jugak yang memprotes dalam diam. Biasalah tu.....



Mereka berlima di minus yang mendongak tu menumpang teduh di rumah kawan pakcik den tu ha....Kami berdua pun dijemput sama tinggal di sana tapi kami ada rancangan lain mau ke Sabang so kita split lah.

Menurut Ida wife si Indra masa tsunami dulu rumah mereka ni yang dekat dengan laut tenggelam habis ground floor. Mereka semua dengan perasaan takut, sedih dan macam-macam lagilah tersadai di tingkat atas. Dia kata nasib baik ada orang lempar mi segera boleh gak buat alas perut. Air dahlah tak ada. Masa air dah surut banyak mayat yang bergelimpangan kat atas jalanraya tu. Air lumpur tu bergerak sampai 20km dari laut dengarnya. Al fatihah buat mereka yang telah pergi.

My husband and me lepas makan terus naik kapal lambat menuju Sabang. It takes 2 hours to reach there. Kalau naik kapal cepat Pulo Rondo atau Express Bahari 45 minit je dah sampai tapi kami dah terlewat, kapal lambat pun dah nak bergerak jugak pada masa tu. 4pm last dari Pelabuhan Ulee Leue itupun kalau menepati waktu. Pada akulah kan naik kapal lambat lagi best sebab dapat berada di tingkat paling atas (orang panggil deck ek?) sambil join the crowd of local peoples. Boleh jugak melihat lautan yang luas, boleh nampak dolphin........... aku dapat tengok sekor je itupun agak jauh.

Masa atas kapal tu kami berbual dengan Riesma, orang Sabang, tentang tragedi tsunami. Menurutnya bila mak dia dengar ada saudara yang meninggal di Banda Aceh so dia pun naik kapal menuju ke sana tapi bila dah sampai pelabuhan kapal tak boleh berlabuh pulak sebab jeti dah hilang. Jadinya macam bahtera Nabi Nuh la.... terapung je kat situ then terpaksa patah balik. Weiiii.......... dengar pun sedih.

Approching Pelabuhan Balohan, Sabang, Pulau Weh. Dulunya pelabuhan penting ni selain Melaka.

Aku pernah tengok gambar kawan yang keje kapal naik ke kapal besar guna tangga gini dari bahagian luar (dihantar dengan speed boat ke tengah laut). Aku rasa macam best je panjat kapal tu.

Dari atas aku nampak pakcik beruniform dengan budak-budak tu so aku pun menonong ke sana tapi alamakkk!! tangga sebenar kat sebelah sinun pulak. Laki mak dah turun nyah, aku cuak.... lepas ke tak nih? Bapak tu bilang ngak apa-apa bu.... turun aja    hahhahah....tu lah kan, nak sangat turun/naik kapal ikut tangga ni akhirnya tanpa disangka dapat pulak. 

Dari pelabuhan ke pantai Iboih/Gapang 50k per orang tak mau kurang. Aku malas betul bab haggle nih bosan pun ye. Disebabkan hari makin gelap kami setuju je lah. Yang bikin sakit hatinya aku sedari awal dah bilang mau ke Iboih tapi dia berebut jugak dengan minibus lain-lain tu nak bawak kami tapi dalam taksi tu dok suruh kami tidur kat Sabang sambil bilang kami dua orang je ke sana, balik karang teksi kosong. Yang ko berebut sangat tadi ngapo???? Dia pun turunkan kami kat pekan Sabang then pass kat teksi lain. Syukur drebar teksi yang lagi satu tu baik, dia bawak kami ke Gapang beach sekejap sebelum ke Iboih.

Di Iboih kami tinggal di Erick's Green House sebab itu yang terhampir. Niat asal nak bermalam di Yulia's Bungalow tapi kena berjalan dalam gelap 300m ke depan pulak, torch light dahlah tak bawak aiseyyyy............ kena datang lagi nampaknya. Kat sini chalet dipanggil bungalow dan di Yulia paling cantik.

Malam tu kami berkenalan dengan kumpulan pemancing dari Malaysia yang tugas hakikinya hebat-hebat belaka. Pakli- the leader kata dia ada sewakan bot memancing, satu di Aceh another one di Bali. Try tengok kat http://www.acehfishing.com/ maybe itu dia punya. Ada jugak youtube singer and guitarist, bule lagi! Yang frustnya tu.......... kamera tinggal lagi kat bilik! adoyaiiiii.......

Nota kepada diri sendiri dan semua:
Bila berjalan make friends, bina silaturrahim. Jangan bagi alasan sibuk dengan anak-anak. Kadang-kadang Allah bagi rezeki yang tak dijangka. Macam kami, antaranya dapat dapat resipi dari istana utara lagi.

Lembu punya susu sapi dapat kontrak

Mood: bengang

Ceritanya lebih kurang begini.................

Aku nak amik upah motong kat kebun orang so aku bawaklah tuan kebun tu tengok hasil torehan aku kat satu pokok belah utara dalam kebun di Putrajaya.

Aku :   Cuba pakcik tengok hasil kerja saya ni. Biaso jo lah tapi pokok gotah tak luko. Ese dah banyak experience motong gotah ni... Ese pergi motong pun on time, pakaian pun komeh siap bertudung syria, pisau toreh ni pun masih yang sama yang ese suko guno

Tuan tanah: Iye lah ni?

Aku :   Kalau tak cayo meh ese tunjuk. Aku dengan berhati-hati tapi pantas dan penuh perasaan pun menoreh pokok tu

Tuan tanah : Cara ko menoreh memang ada jiwalah, ada rasa

Aku :   Ehemmm

Tuan tanah : Berapa upahnya?

Aku : Ikut harga pasaranlah pakcik RM1.80 sepokok

Tuan tanah : Macam okay tu tapi nantilah pakcik confirm

Esoknya datang sorang mamat nak mintak kerja yang sama so dia bawaklah pakcik ni ke kebun di Putrajaya jugak. Pakcik ni terasa macam kebun semalam tapi kali ni si mamat bawak yang belah tengah sikit. Terhentak-hentaklah badan pakcik yang tembam tu atas motor.

Mamat tu : Cuba pakcik tengok hasil kerja saya ni. Biasa je lah tapi pokok gotah tak luko. Ese dah banyak experience motong gotah ni... Ese pergi motong pun on time, pakaian pun komeh, pisau pun terkini

Tuan tanah: Iye lah ni? Cuba ko tunjuk

Mamat tu : Nak tunjuk apa lagi pakcik....dah terang lagi bersuluh. Ni lah antara pokok yang ese toreh tu...tapi takpolah, pakcik tengok yo..

Tuan tanah : Cara ko menoreh memang macam lain sikit tak sama macam yang garisan yang kek bawah ni

Mamat tu : Errr....

Tuan tanah : Berapa upahnya?

Mamat tu : Untuk pakcik ese bagi kurang sikit daripada harga pasaran, RM1.40 sepokok. Pakcik jangan cito kek orang lain pulak

Tuan tanah : Cantekkk!! Okaylah tu, ko pun jangan bagi tau orang lain ya

Mood: Aku masih bengang! Dah lah buat sample pokok getah aku.

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free