TAN SRI SYED MOKHTAR AL BUKHARY

TAN SRI SYED MOKHTAR AL BUKHARY : ADAKAH CEPAT KAYA ?

Umur - 53 tahun
Pendidikan - SPM
Mula berniaga - 19 tahun (jual beli lembu dan kerbau)
Kekayaan -RM1,425 juta
Ke 7 terkaya di Malaysia
Ke 32 terkaya di Asia Tenggara (Forbes)

TAN Sri Syed Mokhtar al-Bukhary adalah usahawan yang banyak menderma dan banyak melakukan kerja-kerja amal.

Latar belakang kehidupan

Tan Sri Syed Mokhtar dilahirkan di Alor Setar, Kedah pada tahun 1951. Keluarganya berasal dari Hadhramaut, Yemen. Sebelum mengambil keputusan menetap di Kedah, bapanya mengembara hingga ke Asia Tengah untuk berniaga. Seterusnya, bapanya ke Thailand. Pada pertengahan tahun 40-an, barulah bapa Tan Sri Syed Mokhtar mengambil keputusan menetap di Alor Setar, Kedah. Pada tahun 1946, bapanya mendirikan rumah tangga.

Tan Sri Syed Mokhtar mempunyai tujuh orang adik beradik dan dia adalah anak yang ketiga. Tan Sri Syed Mokhtar hidup dalam keadaan yang serba kekurangan hinggakan rumah kayunya yang terletak di Kampung Hutan Keriang tidak mempunyai katil, meja mahupun kerusi. Ini menyebabkan beliau susah hendak menelaah.


Walaupun demikian, setiap yang berlaku itu pasti ada hikmahnya. Keadaan itu juga mendorong beliau supaya memulakan kelas tuisyen percuma sebagai salah satu program kebajikan di bawah Yayasan al-Bukhary yang ditubuhkannya bagi menyumbang ke arah kebajikan. Kini, seramai 15,000 orang pelajar mendapat faedah daripada program tuisyen itu.

Pendidikan

Tan Sri Syed Mokhtar memulakan persekolahannya di Alor Setar tetapi apabila beliau berusia 9 tahun, beliau dihantar tinggal bersama-sama dengan bapa saudaranya, Syed Omar di Johor Bahru. Beliau berada di situ dari darjah empat hinggalah ke tingkatan dua. Tan Sri Syed Mokhtar kemudiannya kembali ke kampung halamannya di Alor Setar dan menyambung persekolahannya hingga ke tingkatan lima di Sekolah Saint Micheal's.

Sebenarnya, Tan Sri Syed Mokhtar bukanlah orang yang berpendidikan tinggi. Beliau tidak pernah belajar hingga ke peringkat universiti. Namun, ini tidak bermakna beliau seorang yang tidak berilmu. Kebanyakan ilmunya diperoleh melalui pengalaman secara langsung apabila beliau bergiat dalam dunia perniagaan sejak kecil lagi.

Membantu keluarga

Disebabkan keadaan keluarganya yang kurang berkemampuan, Tan Sri Syed Mokhtar membantu ibunya menanam sayur-sayuran bagi menampung pendapatan keluarga. Mereka menjualnya di pasar di Jalan Telok Wan Jah. Beliau juga menjual roti canai di pasar yang sama.

Semasa waktu rehat di sekolah pula, ayahnya akan menemuinya di sekolah dan memintanya membuat simpan kira. Selepas waktu sekolah, Tan Sri Syed Mokhtar membantu menggembala haiwan peliharaan bapanya di pusat kuarantin berdekatan dengan stesen kereta api Alor Setar. Beliau banyak menimba ilmu dan pengalaman semasa melakukan kerja-kerja itu.

Mula berniaga

Pada tahun 1970-an, perniagaan binatang ternakan bapanya mengalami kemerosotan ekoran tercetusnya wabak kaki dan mulut. Wabak itu merebak ke seluruh Selatan Thailand, Kedah dan Perlis. Semua binatang ternakannya mati begitu sahaja. Sejak itu, Tan Sri Syed Mokhtar mengambil alih perniagaan bapanya dan membuat keputusan untuk tidak lagi melibatkan diri dalam bidang penternakan. Beliau mula menjual daging secara kecil-kecilan.

Sebenarnya, Beliau pergi dari pekan ke pekan di sekitar Alor Setar bagi membeli daging yang tidak terjual. Beliau kemudiannya membungkus daging itu bersama ais dan menjualnya kembali kepada peniaga Bumiputera dan restoran-restoran di sekitar Alor Setar. Beliau berjaya dalam perniagaan itu. Kejayaan itu menambahkan keyakinan beliau bagi memajukan diri dalam dunia perniagaan.

Daripada perniagaan menjual daging, beliau beralih pula kepada perniagaan pengangkutan. Pada tahun 1972, beliau berjaya mendapat permit bagi empat buah lori Kelas A. Beliau mendapat bantuan pinjaman sebanyak RM110,000 daripada pihak MARA yang digunakannya bagi membeli dua buah lori Mercedes 911LS.

Sebenarnya, seorang peniaga Cina menawarkan sejumlah wang bagi baki dua permit yang tidak digunakannya. Tan Sri Syed Mokhtar enggan dan menyerahkan permit itu kembali kepada MARA. Selepas membeli dua buah lori itu, Tan Sri Syed membuka syarikat pengangkutan yang dinamakan Syarikat Pengangkutan Sentosa dan melantik kerani Cina sebagai pengurus syarikatnya itu.

Tan Sri Syed Mokhtar menggunakan lori-lorinya bagi memulakan perniagaan beras. Syarikat Kenderaan Sentosa masih wujud sehingga ke hari ini dan memiliki lebih daripada 40 buah lori.

If u want more kindly visit http://www.zaharuddin.net/content/view/538/95/ or
http://www.iluvislam.com/v1/readarticle.php?article_id=546

* Ramai anak2 kta dr keluarga yg dah agak senang skrg leka with their latest gadgets, dgn henpon ribu-ribuan tapi apek kontraktor tu msh guna henpon Norkiah pesen lama.

Buying property, anyone?

I seldom watch tv in the morning but my hubby did. But actually they -rtm,tv3,ntv7-hv an informative programe arnd these time.

And this mng tv2 interviewed this guy Marco rgdg property investment. How interesting! He is going to hold a seminar this Saturday in Kl. Aiyyaaa...cannot attend lorr...byk prgrm le pulok mgu ni. Rugi2x. Tak sure pulak free ke RM99 but really cheap compared to seminar run by my idol tu si Azizi.

He will be talking abt how to invest in property without capital. Really? Frankly i'm a bit sceptical abt it. I've heard abt it before but actually "w/out capital" means borrow/withdraw frm the other a/c i.e EPF or u get frm someone/somewhere else then u refund after u sell the property or rent it. Donno whtr he know or not, buying/selling property kt Msia ni require at least 6 mths to settle unlike in US blh bt online jer, dlm masa sehari blh bt dua2 tranx tu. Ada sekali tu aku nak bt title search kat Pej Tanah S/Alam utk propty di Ampang kerani tu suruh dtg balik esk/mgu dpn. Bengang btl aku nak kna mengulang. Alasannya ramai org. Ayyooo..nak angkat punggung susah ka? But her officer kata -in phone call after that- blh dpt time tu jugak. Camana nak cepat ek? Lu pikir lah sendiri ...

Kat Pej Tanah lain blh terus dpt (lps bayor fee le) w/pun kna q. Off yg kat KL lg best, staffnya sungguh sopan melayan customer, spai 2 org tanya "Puan jumpa tak?" (since kita kna cari sendiri dlm buku besar tu). Kalau dr dulu aku memblog aku kasi up nama dia org kat sini atas sebab kesopanan & kesusilaan tu.

* Akhirnya aku tak jd bl propty tu bcoz of the surrounding area and rental income yg kureng menarik. Ada rahmat disebalik problem2 tu.

My darling Azmin

During my last pregnancy my husband and me pray to God to have another daughter (I believe he did so). Ye la kan hal2 di luar bidang kuasa kta ni kono la berdoa dan bertawakkal. Kalo bolh main order je senang sgt lak ceritanya.

And Allah gv us a another son with the reason He knows best. Kami bersyukur sbb kta bukan tahu pun apa yg Allah rancangkan utk kita di masa depan kan? Yang ni kami letak nama Azmin. Yg sblm ni Ali, so bila panggil Azmin!..Ali!..kan dah jadi Azmin Ali yg famous tu heheheh...eh, dia ada Master in Maths tau! ngikut yg baik2 sdh la.






Kami semua suka la mekap2kan dia ni, bubuh lipstick, tocang rambut, kekadang baby sitter siap sanggul 2 lg rambut dia. Ada sekali tu aku pakaikan gown and baju aku kihkihkih...ndak sgt anak pompuan. Ada lak yg kata "anak kau sok kok jd pon...". Nauzubillah..aku pun tak teringin dia jd camtu tapi Bernard Chandran and Jovian Mandagie bkn semakin muda, idea depa pun bkn sentiasa mencurah keluar ye tak? Camana pun aku mekapkan dia dia ttp anak jantan, bergaduh dgn abang2nya esp. si Ali spai berparut muka msg2. Dah fitrah lelaki camtu kan?

Azmin masa umur setaun kot with Ali


Best friend dia


Comeii tak?




Time nangis pun nak amik gmbr gak. Tension dia agaknya, masa dia nangis ni kami pakat amik kamera sorang 1


Test gown pulak! Sengsara dia kami kerjakan heheheh..


Semakin membujang

Susahnya nak berpisah dr internet ni..

Dari smlm dah plan that I SHOULD FINISH THE ALBUM TODAY tapi payah btl nak start. Since dah tak beli n/paper lagik except Tha Matahari sume info godek kt dlm ni je. Pantas dan lebih telus. Jadi addicted lah pulak..kemain susah nak tarik diri.

2 hari cuti mmg tak usik la keja2 editing nih..tak sompek! Smlm pun g kenduri lg. Si Sofea br smlm la nak bg tau org tu 2 kali dtg rumah 'menjemput'. Dtg makan jer la nmpaknya.

Cakap fsl kenduri ni kekadang aku rasa kalau tak dijemput pun takper, tak kecik hati pun sbb kekadang tu mmg tak dapat nak melapangkan masa. Aku kan kojo taim org ddk melepak kat rumah. But sometimes best jugak. Mcm smlm, berselera je mkn. Silapnya amik nasik skt, nak tmbh malu la pulak. Kenduri rmh JKKK org penting ler so the MB and x-MB pun mai sekali. Aku tak nengok ler sbb lps je bersanding blah terus. Kamera pun tak bawak so tak yah tunggu depa.

Sabtu yang relax

Hr ni takder job, reserved for someone's wedding.

Time kenduri-kndara camni lah kita akan berjumpa dgn saudara jauh dan dekat n kengkadang someone yg kita kenal.

"Tak sangka ye blh berjumpa kat sini"

"Tak sangka kito ni sedaro"

"Tu la kau, sedaro sendiri pun tak kona"

"Kau tak kona uwan ko? Kocik2 marin uwan ado dukung kau" - ni mmg tak msk akal nak suruh kita knl masa kita dlm kendongan lg.

Pernah alami mcm ni tak?

Anda usaha cari yg halal atau...

Masa amik anak blk sekolah tadi aku terbawak purse pulak so apalagi? Aku bukannya blh ada duit dlm tangan, creative je otak memikir apo yg nak diboli.

So aku singgah tmpat jual kerepek kesukaan aku. W/pun mcm2 kerepek dia jual tapi aku tetap beli kerepek pisang tanduk tu + krpk pisang sira + biskut azan (nk cicah teh o ptg karang). I'm wondering dah spai mana la bisnes kerepek dia ni kan? Yg aku tau dah msk shopping complex but with diff packaging. Mesti la nko..kena jaga standard tmpt shpg yg ada kelas tu.

Masa aku pg London dulu aku tgk bolh kata semua bekas mknan ringan ni menarik. Mcm nak beli semua! Tapi sblm beli tu aku belek2 juga ingredients mana la tau kot2 ada yg tak halal...takkan nak main bedal je bukannya darurat. Kalau darurat sgt pun, kalo yg ada tu cacing dgn babi, kita kna mkn cacing dulu tau! kalau lalu la..hikhikhik...itu Ust Zaharuddin yg ckp. W/pun babi tu lebih pink, gebu dan mulus..oink! oink!





Karang aku smbg balik. nak hntar anak pg KAFA.

Oke, smbg balik. Kenapa lak aku letak gmbr telur ayam tu? Haa...mari2 dgr ini cerita..
Masa keje kt S Alam dulu aku slalu la mkn kat gerai yg kat Sect 2 tu. Kekadang trn awal sbb kna bergilir so sekali tu aku ternampaklah pekerja gerai ni ltk telur byk2 dlm bekas mcm dlm gmbr tu lps tu dipecahkan satu2. Nampak tak taik ayam kat situ? Nasib baik la aku tk mkn tlr dadar yg dibuat bsr2 tu. Mmg spesel punya tlr dadar, "telur dadar taik ayam!". Since then dah tak mkn kt situ lg n aku sndiri berhati2 bila beli char kue teow ke.. murtabak ke.. apa2 ke..makanan membentuk hati weh..

Aku rasa ramai pengusaha rest prihatin fsl hal ni tu yg kekadang nmpk kat gerai char kue teo tertulis besar2 "telur ayam dibasuh". Mana2 perkara yg kita blh control tu kita buatlah, yg diluar bidang kuasa kita nak bt camno ye tak?

Bersyukurlah dengan apa yang kita ada

Masa balik Kedah hari tu aku ternampak ada sorang pompuan dlm pantang kat pekan Baling, nak naik bas kot. Bawa baby merah lg dgn pakai stokinnya mesti baru bersalin. Hiba pulak hati aku.

Inilah kali ke2 aku nmpk pmpuan camni. Dulu nmpak kat bus stand Seremban. Kesian...dlm keadaan lemah camtu terpaksa tgu bas. Baby tu pun terpaksa hidu asap bas yg maha busuk dan beracun tu. Masa tu terdetik alangkah bersyukurnya aku ada kete lama tu. Pergi ke hospital dihantar balik berjemput, tak mcm org tu. Hmm...kalau my hubby ada masa tu aku tumpangkan je. Tak sampai hati pulak nak biarkan dia berpanas.

...buat jahat jgn sekali

Lelaki tak guna

Smlm ada 1 kancil ni block kete aku. Drebarnya takde, enjin kete hidup and ada passenger sblh drebar tu. Dia nmpk aku naik kete tapi bt tak reti je, tak reverse pun kete tu so aku tgu le kejap mana tau kot2 dia beralih tmpat ke. Dia bt dek aje.

Aku hon sket 2,3 kali. Sket je jgn tidak. Buat bodo. Kemudian aku hon kuat2. Buat bodo lg. Ke mmg bodo? Aku pun klr kunci pintu kete n ketuk cermin passenger tu.

"Encik, blh tlg reverse kete?" (marah pun masih bersopan tau!)

Dia angguk and beralih ke driver's seat. Ko rase nak marah tak? Nasib baik dia angguk, kalau dia bg alasan bodo "sy tak tau bw kete" aku akan reverse sndiri kancil tu. Biar dia terkejut badak! Badan punya le besaq akai takdak!

Condo oh condo!

Last Tuesday aku ke KL dgn Ali. Masa menunggu someone menyiapkan kerja dia aku pun bwa le Ali jenjalan dr Ampang Park spai le ke K Avenue dpn KLCC tu.

Dr dulu lg kalau passed thru K Ave tu teringin beno nak msuk nak tau apa benda yg ada kat dlm tu tapi memandangkan aku pakai selipar je tak jadi ler. Musim2 hujan ni tak kuasa la aku nak pakai kasut kalau tak drive kete. Ada sekali tu dah lencun kna hujan lebat dr LRT Psr Seni berjalan kaki ke Jln Silang (dgn kasut sekali le basah kuyup). Yg aku nmpak ada tls "Regent" (hotel la tu). Dibuatnya kna halau dgn pak guard kang malu pulak. Aiseyyman..not in my class la nak pg tmpt2 camtu.

Aku jalan mmg mcm pelancong asing, kepala terdongak ke atas je. Org yg dok dlm kete nak blk rmh tu agaknya ingat aku ni dr ceruk manalah ni. Alamak!.....condos kat situ sungguh mengghairahkan! Bila la dpt beli sebijik ye? Mesti bestkan sbb hr2 dpt mengadap KLCC especially bila mlm. Cantik bangat! But from sources only the invited few can purchase certain properties at certain areas. Kiranya org mcm aku ni tak termasuk dlm list lah. Maybe the developer nak geng2 dia je ddk kat situ to maintain exclusivity.

Kisah Jawi lagi

Ni bkn cerita masuk jawi.

School holidays hari tu aku ada amik gambar org kahwin. Pak imam muda tu nmpk serius gak. Dia tanya pengantin "awak blh baca Jawi?" "Boleh!" dia jwb confidently.
And ..jeng..jeng..jeng..! Mmg dia boleh baca pun dgn lancar sekali. Respect betul!

Utk sesapa yg berhajat nak berkahwin dgn org Kedah, belajarlah membaca tulisan Jawi dr sekarang ye. Nanti malu dgn pak mertua. Dah le nervous masa nak berakad karang terketar-ketar pulak baca taklik kihkihkih.. Kat Kedah semua form urusan nikah kahwin ni dlm tlsan Jawi.

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free