Showing posts with label utusan malaysia. Show all posts
Showing posts with label utusan malaysia. Show all posts

Jalan2 ke pasar malam

Hr ni hr senayan (isnin) so kena pg pasar malam cari stock seminggu. Aku bukan gemar sgt ke situ sbb org jalan mengensot. Nak bersembang pun tgh jalan, dah la sempit. Aku lemas kalau org jln lambat2 nih sbb aku jln laju. Laki aku lambat, anak lambat, kna tinggal.

Semenjak 2 menjak ni aku tgk harga ikan bkn main mahal lg. For today sama mcm last wk semua ikan start frm RM9 xcept ikan apa ntah yg aku beli tadi rm8. Tu nak buat stok ikan goreng utk bos. Ikan lain yg dibeli = ikan pari & ikan tenggiri. Anak den dah oda ikan pari msk asam dgn gulai ikan tenggiri. Harus diet ketat aku bakal gagal lg ini mgu. Rasanya dah 3 mgu tak buat gulai lomak cili api ni tp kat rmh aku takde hal punya sbb khwin campur. If dua dua org nogori aku rasa menu wajib dah tu. Try to avoid it lah as much as possible bcoz of the santan.


Thn lps lama gak aku tak menjengah pasar mlm bcoz bekalan ikan aku dibeli drpd someone yg berniaga kat rmh. Harga dia a little bit less dlm rm4 gitu tp tak boleh potong2 kna amik sekor terus. Tu yg kekadang dpt ikn merah spai 4 kilo lbh. Bila dia spai je kami cik kiah ni pakat berebut la, holor tgn je, tak nmpak pun ikannnya. Kalau yg menunggu tu lelaki alamat dpt lebihan je la. Tapi skrg org tu dah tk jual ikn2 lg, tak tau la pasai apa, dah kaya kot. But I noticed dia jual ikan2 yg quite expensive w/pun the price is cheaper frm kedai runcit or night mkt. I think if only the husband yg jd breadwinner susah skt cik kiah nak bl ikan mhl2 ni. Semua kna budget oooiiiii… kalau dah sekilo spai 22 hengget sesak napas jugaklah! Bila dia dh ttp kedai aku pn balik ke asal bl kat psr mlm n aku dok mengulang kat 1 gerai ni je nk bg dia kenai muka aku ni lps tu dpt discn. Itupun kalo tokey ada if takde tk dpt lah. Hri ni dia dok puji2 aku, kuat2 pulak tu hampes btl. Toksah dok puji la mmg aku akan beli ikan kat hang je…puji dgn air liur aje nk bt hapa, bg la ikan brg sekilo ke…

Ali pulak nak pucuk paku…nasib bk ada org jual hr ni. Anak2 mkn besar ni selera pn mcm2 cuma yg no 2 tu selera western. Dia yg selalu ckp “asik2 mkn nasi je”…wah wah..aku dulu telan je apa mak aku masak.


Nak beranak lagi?

"Mama beranak la lg.."

Hah? Senang je anak dara aku tu cakap. Dia ingat bersin je boleh keluar ke? Kena teran spai putus urat tau. Tu pun ada jugak lelaki yang lawan cakap bini. Tu msti ada yg kata aku 'queen' tu..

Mmg aku sgt suka baby yg baru lahir; bau badannya (org kata bau syurga-no need bedak), bau mulutnya, suaranya masa nangis (w/pun tensen gak kalau takmo berenti), kulitnya yg mengelupas, kakinya yg terlipat ke dada..EVERYTHING and EVERY PART of it lah! Aku sangat rindu untuk merasainya semula tapi bila fikir panjang2 mmg tak le kot. Aku jaga masa kecik je. Masuk 3 thn kalau nk berdukung lg aku tuju kat ayahnya. Aikk..jaga la sesama jugak. My hubby pun suka bdk2 tapi dia yg dah tak nak baby lagi. Dia dah tua katanya.

Anak2 ni masa kecik je ramainya ndak2 ddk rmh single storey mcm aku ni, mmg ramai sungguh le rasanya. Tapi bila dah msk teenager depa biasanya akan buat hal sendiri. Ala..mcm kita dulu jugak, berangan2. Tapi sorry ye aku takkan layan permintaan beli henpon tu. Sok aku jugak yg kena top-up. Lagipun byk buruk dr baiknya. Sementelah lg tak perlu. Naik van dpn rmh, ptg aku jemput dpn pagar sekolah. So apa kes nk henpon? Nak call siapa? Cikgu? Pakwe?

Yg aku heran kenapa org yg dah sah berkahwin nk buat family planning even b4 ada anak walau sorang pun? Mmg ramai yg mcm ni konon nak tambah kemesraan. Kalau blm ada rezeki tu lainlah, ataupun dah sign kontrak dgn advtsg com ke, ni kes yang tolak rezeki. Kalau plan anak ke2 ke3 ke4 no hal. Betul hak msg2 tp aku dah tgk kengkawan yg plan ni susah dpt anak kemudiannya. Lps tu sibuk berubat kesana-kemari. Jumpa tkg urut sana-sini, jumpa doktor pakar. Doktor lak kata "u kna bt projek tarikh so n so.." Nak projek pun kna ikut time doktor. Ambik kau!

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free