Showing posts with label top blogger. Show all posts
Showing posts with label top blogger. Show all posts

Bayou Lagoon Park Resort, Melaka

haa...kali ni nak story mory percutian 3 hari 2 malam main air di Bayou Lagoon Park Resort splash splasshhh gitu. Apalagi yang lebih menarik di cuti persekolahan ni selain menikmati saat gembira bersama keluarga di water park dalam sebuah resort? Bukan untuk yang berkeluarga sahaja, kem bina insan syarikat korporat pun boleh diadakan di sini.



Berlokasi di Jalan Wakaf Utama, Bukit Katil, Melaka, terdapat dua buah blok yang dinamakan Tahiti dan Amari Villa dengan bilik studio, apartment dua dan tiga bilik serta penthouse. Hanya berjarak 20 minit dari Melaka Bandaraya Bersejarah dan berdekatan kawasan pelancongan Ayer Keroh, resort ini menjanjikan akses yang mudah untuk melihat seni dan budaya yang unik di Melaka.


Foto from Bayou Lagoon's website

Dianugerahkan dengan 4 star ratings oleh Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan malaysia, room facilities adalah seperti yang selayaknya siap dengan saluran astro. Aku tak heran pun dengan saluran tv ni, takde masa nak menonton, lebih baik aku berendam dalam jakuzzi. Coaster 25 seaters also available to ferry you to town.

Selain daripada dua gelongsor air yang utama, Bayou Lagoon Park Resort juga menyediakan perkhidmatan rekreasi yang lain seperti mini water polo, paintball sessions, bicycle and tricycle rides, bumper car dan beberapa lagi untuk memenuhi kehendak pelanggan yang pelbagai.






Apa yang lebih menyeronokkan daripada bercuti rehat bersama keluarga di sini? Cuma dua jam berkereta dari Kuala Lumpur...dekat sangat. Nak bergossip pasal artis pun tak sempat, dah sampai. Nak bercerita fasal pilihanraya kecil kat Kelantan nun apatah lagi...memang tak sompek. Dekat sangat dengan Seremban. Sebatang rokok seludup jer...hahaa


 
Sebelum pergi Roman Collosseum yang sebenar boleh berangan sambil bergambar dulu di sini. Semuanya bermula dengan angan-angan...kalau tiada impian susahlah nak sampai. Aku memang rajin berangan huhuuu


We had our team building activities on the second night. Biasanya tak buka memalam but this one special case lah kan. Kalau company uols nak buat team building i suggest di awal pagi atau petang. If in the afternoon dik, paneh bedonting!

Di antara ikan berwarna oren dan dolphin tu ada water bucket. Bila dah penuh je air akan tumpah ke atas gelongsor. Seronok wehhh! Semua gambar yang aku ambil ni diawal pagi sebab tu belum meriah benar lagi...bebudak masih dibawah selimut.


Kalau nak terjun tiruk di sini, baru puas berenang. Water park tu setakat basahkan spender bolehlah, dah tempat budak-budak kan? Buat dalam dalam karang lemas pulak.


Terdapat 309 buah studio room di resort ini dengan keluasan setiap satunya 491kps. Memang luaslah, siap dengan sofa dan mini bar counter. Cuma katilnya bukan saiz super single tetapi setiap bilik ada jakuzzi, tu yang mandi berjam jam.

Yang di bawah ini gambar penthouse. Untunglah maid kita...siap ada bilik sendiri kat penthouse.
 

Pandai sungguh mereka menghidang. Kita yang tak berapa gemar tauhu sumbat pun boleh tergoda.

Ni idea nih. Selalunya lauk pengantin udang ea asik manjek noneh yo...lain kali buek macam ni pulak.

 Orang kuat dapur bersama Mr Seow Cheng Swee, CEO Bayou Lagoon Resort. Makanan melimpah ruah malam tu...bertuahnya tinggal di Malaysia.

Kalau bosan sangat tak ada apa-apa yang nak dibuat bolehlah lepak di sini. Gambar ni diambil di awal pagi, gamers nya pun belum bangun lagi kot.
 

Untuk meeting dan events pula, segala kelengkapan yang diperlukan seperti LCD projector, screen, conference system dan TV disediakan. Meeting room, pavilion dan kanopi sedia disiapkan untuk majlis anda. Discuss je dengan mereka. Masa aku ke sana ada program pelajar matrikulasi seluruh Malaysia kot. Ramai betul masa tu. Itu belum lagi kumpulan lain yang mengadakan kursus di sana. Kelebihan tempat ini selain ianya masih baru, ruang mesyuaratnya banyak, biliknya juga banyak.

Lagi satu yang best, Bayou 9D Theatre! 9D ko...yang aku pernah jumpa 4D je kat Geopark Langkawi tu. Teater 9D yang pertama di Melaka dengan teknologi terkini. Deria kita akan distimulasikan dengan wayang 3D yang menarik (tapi yang zombie tu tak syoklah) dengan kerusi yang boleh digerakkan mengikut penceritaan. Efek dramatik seperti kilat, buih, hujan, salji, angin, api dan sebagainya. Jenuhlah kalau nak taip semua heheee...


http://www.bayoulagoon.com.my/BLR.Upload/BLR-EN-US/CMS/Promotions/Artwork.jpg

Pakej perkahwinan pun ada bermula dari RM788 semeja untuk 10 orang. An event last a day, memories last forever. Buat yang terbaik walaupun tak mewah biar jadi kenangan manis seumur hidup. Kenduri kahwin ni sekali je dik. Mana ada orang buat kenduri no 2 meriah tak hengat, nak kena 'potong' dengan yang no 1? hahaaaa....berani le ko.

Bayou Lagoon juga telah memperkenalkan premier membership card yang banyak kelebihannya. Terdapat 10 benefits untuk pemilik kad keahlian ini. Sesuai sangatlah kepada parents yang suka membawa anak-anak ke water park. Sila semak website Bayou lagoon untuk maklumat lanjut ya. Dan,  grand launching akan diadakan 7 Oktober ini.

Sila sila silalah ke sini...

Bayou Lagoon Park Resort
Amari Villa
Jalan Wakaf Utama
75450 Bukit Katil
Melaka

Tel   : +606 2330 888
Faks: +606 2533 888
Emel: reserve@bayoulagoon.com.my
Website: www.bayoulagoon.com.my














Book Review

1) Dilema Seorang Wartawan Islam

This book is 1 of 3 yg aku beli kat bazaar Ramadhan last wk written by Roslan Hamid a.k.a LanH. Dulu2 masa rajin baca Harakah selalu nmpk nama dia ni, curious gak nak tahu masa tu spt pernah ku dengar ya tapi dimana?? Ropa2nya dulu keje dgn NSTP. And he was part of the team yg set up Harian Metro dan dia juga antara 1st Asian journalist yg ke Republik Asia Tengah bekas Soviet Union after gergasi komunis itu dibubarkan.




According to him masa kat Alma Ata yg ramai penduduk Islam, depa mcm baru bgn dr tidur terpinga-pinga ttg Islam nih bcoz dah lama sgt fikiran dikepung oleh komunis spai tak tahu mkn babi haram. Katanya, perjalanan kerohaniannya bermula di Bukhara dan Samarkand.

He’s stating perasaan dia yg berat kpd Islam tp dlm laporan n penulisan dia tak blh ekstrim sbb akan dipotong oleh org yg lbh atas. Org2 yg mengambil berat fsl agama mmg akan rasa tak tenteram bila terpaksa bt kerja2 yg berlawanan dgn kepercayaan diri.

Chapter2 yg awal tu byk la ckp fsl dilemma dia; cthnya dlm sokkabar tu ada bhg agama siap intvw ahli agama but in the same npaper also have gmbr2 yg ‘menyeksa’ jiwa raga nih n nombor ekor. Apo nak buek, sokkabar bkn kito punyo… kat internet kita blg tulis sesedap rasa .

But at the end blh byk bahan berita tapi ditulis dlm bentuk yg ringan.

Rating: Ok

 2) Pendedahan Ekslusif

Buku yg 2 ni adalah buku2 ringan tapi bagus jugak la but most yg written kat dlm tu i knew already. Tentang padri yg mendapat hidayah utk memeluk Islam, Dr Anis Shorrosh yg didakwa menulis Quran palsu,  penemuan saintis tentang penyembuhan penyakit dengan menyebut nama Allah dan mengapa kita disuruh solat secara berjemaah dr segi saintifik but not so detail seperti yg pernah aku baca dulu, and a few topics lg.

Buku ni nipis je so ok la utk org yg tak suka membaca. Sekejap je dah hbs baca sbb cara penulisan yg agak menarik tak bosan.


 
3) Kisah Orang Tipu Orang

Buku ni pun sama ditulis oleh Azizan Ahmad, kisah penipuan yg dah byk aku tahu.

Relax jap

Relax jap mau kasi cool gua punya hati. Ada ke cakap House Manager nak di lawan...aku yg uruskan semua msti la aku tau mana patut improve mana patut upgrade...bkn sbb raya pun.

Sementara nak kelentung kelentang kat dapur kejap lg -ikan goreng dgn sayur campur je la n budu/sambal belacan sbb smlm dah berbelanja besarrrr sgt. Kalau hari2 camtu tokey babi pun blh jual kandang.

Apa yg aku beli smlm?

Ayam panggang sekor           RM15.00
Puyuh goreng 2 ekor                     7.00
Pisang & jambu air madu             10.00
Murtabak 2                                   7.00 (kalau kat Baling baru 1.50 je satu)
Air soya                                        2.00
Nasi kerabu  4                             12.00
                                                   -------
Total                                            53.00

Aku rasa ada lagi yg tertinggal sbb smlm kira semua RM70. Haaaa....70 hengget untuk sekali berbuka puasa kat rumah. Lepas tu sebungkus nasi kerabu p hantaq rmh org sbb mmg dah agak takkan habis n lagi 2 bungkus p hantaq tong sampah pagi ni pasai tak bangun sahur. Kalau aku msk sambal udang smlm 20 hengget pun tak habis.

Salam Ramadhan Al Mubarak

Askm.

A bit late but still not too late to wish all of u "Selamat Berpuasa". Mudah-mudahan kita semua dilimpahi rahmat hingga ke akhirat.

Aku tang bangun sahur tu memang payah dari dulu tapi dah jadi mak ni kena bangun jugak la kan. Kekadang macam tak ikhlas je bangun walaupun ada barakah di dalamnya.

1st day mmg kn bgn la, 2nd day org rmh aku p kejut pukui 4 pdhal aku knci jam 4.45...umang ai...liat betol nk bongkar dr tmpt tdo sbb dh set kpala 4.45am. Panaskan sup grg telur dadar..begheh! Dulu masa dia keja shift mlm kami anak2 beranak dok peghangat frozen food aje..sosej, daging burger, lasagna...kekadang toast bread ngan  jem/garlic butter. Heyy...omputeh yg islam tu mana ada mkn nasik takde pun lapaq. kita je yg suka kata kena mkn nasik kalau tak nt tak thn spai ptg. Setakat ni kami alhamdulillah..no prob.

Anda bagaimana?

Menjadi mak semula...

Turun je dari kereta adik aku hari tu aduyaiiii........laman rumah aku penuh dengan daun-daun kering. Pokok-pokok bunga dalam pasu tinggal ranting..arghhh...baru tinggal 6 hari.



Kat pintu masuk dengan selipar bersepah-sepah, lantai tak bersapu..adoiiii...

Masa kat Bandung tu aku dh berkata dlm hati takmo bising-bising bila balik nanti sebab aku dah lama tinggalkan depa lagipun aku dah tinggalkan pesanan rumah mesti bersih macam selalu, kalau nak keluar bermain kemas segala kusyen bantal dulu..

Masuk ke dalam rumah lagi la tensen.. aku letak barang terus ambil penyapu. Tu baru tinggal 6 hari, kalo aku meninggal? Rasa macam confirm je anak aku akan ada mak baru..

Stress tapi tetapi aku mesti menjadi mak semula...

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free