Showing posts with label terengganu. Show all posts
Showing posts with label terengganu. Show all posts

Jom Mencandat Sotong !

Jom mencandat sotong!!

Kat mane?

Terengganu lah.

Best giler weh.




Terengganu | Kemaman Tak Menarik Lansung!

Terengganu | Kemaman Tak Menarik Lansung! | Negeri Cantik Budaya Menarik. Begitulah cogankata negeri Terengganu Darul Iman. Negerinya memang cantik baik di daratan mahupun lautan. Pulau-pulau dan dasar laut selalu menjadi sebutan oleh mereka yang sukakan sand, sun and sea. Betul ke semuanya menarik?

 
Tahun ini dua kali aku berpeluang ke Sarawak dan Terengganu. Takde kali ketiga ke...? eh? haha... Malangnya tak dapat bawa keluarga tahun ini kerana di waktu cuti sekolah pun ada kelas tambahan untuk anak yang bakal menduduki peperiksaan penting. Masa sekolah rendah dulu bolehlah kita pontengkan, acting headmistress gituh.

Penghujung Oktober sehingga awal Mac 'laut tutup' di Terengganu disebabkan musim tengkujuh tetapi negeri minyak ini ada kawasan daratan yang masih banyak untuk diterokai.
 
 
Benarkah Kemaman Tak Menarik?

Kemaman ialah sebuah daerah di Terengganu yang bersempadan dengan daerah Dungun di utara dan negeri Pahang di bahagian selatan dan barat. Ia juga menghadap laut China Selatan yang membiru airnya.
 
Bila kita bergaul dengan orang-orang tertentu, biasanya kita akan mendapat informasi-informasi yang tidak disiarkan di akhbar dan tv. Informasi tersebut berkemungkinan berguna kepada kita atau sekadar menjadi halwa telinga tanpa dapat dimanfaatkan.

Banyak cerita menarik yang dapat dikutip. Aku ringkaskan di sini setakat kemampuan aku mengingati. RAM kecik, masih guna kilobyte lagi.

 
Kemaman
- di Chukai, Kemaman, ada Telaga Simpul. Telaga ini dikatakan menjaga tempat para musafir dan pelayar zaman dahulu mendapatkan sumber air bersih untuk minum dan mandi. Abdullah Munshi dipercayai mula menggunakannya pada tahun 1852.

Sumber di sini.
 

- Pelabuhan Kemaman antara pelabuhan yang terdalam di dunia.

- Kapal persiaran Diamond Princess akan singgah setahun sekali.


- Armada tentera Amerika akan singgah selama sebulan setiap tahun. Jadi sekarang toksah heran la kenapa ramai pulak omputeh sado dalam bulan-bulan tertentu di Kemaman.

- Keropok lekor, sata, otak-otak antara yang tersedap dan terbaik. Banyak ikan mestilah sedap.

- Ada taman rekreasi dan mini zoo. Tak sangka Kemaman pun ada zoo.

- fireflies di Sungai Yak Yah

- nak tengok penyu bertelur silalah ke Teluk Mak Nik (Monica Bay) bila tiba musimnya. Kalau nasib baik sampai 10 ekor penyu mendarat dalam satu malam. Aku ada ceritakan di sini dulu. Kemaman berdekatan dengan Cherating. Jadi kalau menginap di Cherating kita akan dibawa ke Teluk Mak Nik mengendap penyu bertelur.

Sumber di sini.


 Sumber di sini.

- di Chukai : ada restoran yang menghidangkan isi ketam. Aku tak berapa minat, walaupun sedap tapi bersusah payah sangat nak makan hahha... ikan, udang dan sotong ok ler.

- di Chukai : ada kedai kopi Hai Peng yang terkenal.


Aktiviti perniagaan:

- Ekonomi Kemaman bergantung kepada hasil petroleum serta industri minyak dan gas selain industri perikanan. Pengeluaran ikan masin secara besar-besaran terkenal di sini.

- Koperasi Perwaja Kemaman Berhad sangat berjaya dalam perniagaan runcitnya. Pelan akan datangnya untuk mengimport bahan basah (makanan laut) dari Sabah dan menjual makanan laut kering. Kalau nak jadi reseller bolehlah berurusan dengan pihak koperasi ni ya.


Pusat Membeli-Belah

Tak ado.... paling besar pun Mydin baru di Kuala Terengganu. Ler... gi Teganu nak shopping ke?
 
 
 
 
 
 

Bukit Besi | Outing Di Bekas Lombong

Bukit Besi | Outing Di Bekas Lombong | Out of ordinary! Seperti Melaka yang pernah masyhur serata alam suatu ketika dulu, begitulah juga beberapa kawasan lain di Malaysia ini.

Suatu masa dahulu bermula sebelum perang dunia pertama Bukit Besi yang terletak 33km dari Bandar Dungun dan 77km daripada Kuala Terengganu terkenal kerana pengeluaran bijih besi berkualiti tinggi yang terbesar di Asia Tenggara. Kandungan ferum di dalam bijih besi di sini melebihi 70% menjadikannya gred terbaik di Malaysia.




Bijih besi dijumpai oleh seorang ahli kajibumi Jepun bernama R. Kuhara  pada tahun 1916 dan perlombongan bijih besi secara tidak rasmi telah dimulakan pada tahun 1927 oleh Syarikat Kuhara Mining Ltd (NMC); yang kemudiannya bertukar nama kepada Nippon Mining Company Ltd. Pada bulan Mei 1930, syarikat NMC melakukan kerja-kerja melombong secara rasmi setelah mendapat "mining lease" daripada kerajaan negeri Terengganu. Pekerja awal seramai 130 orang Jepun dan 1,500 pekerja Melayu kemudiannya bertambah dengan pantas menjadi 3,000 orang. Semasa kemuncaknya aktiviti perlombongan dilakukan 24 jam sehari dengan tiga syif kerja. Pengeluaran bijih digandakan untuk memaksimakan keuntungan dalam masa yang singkat.

Bermula pada suku pertama abad ke-20. Perkembangan perusahaan perlombongan di Bukit Besi ini seiring  dengan pertumbuhan perusahaan keluli di Jepun. Bila orang Jepun datang beramai-ramai mereka bukan sekadar melombong dan menjadi tauke lombong. Mereka juga datang sebagai perisik tentera. Ingat lagi tak kisah serangan Portugis di Melaka? Mereka dah datang recce sejak beberapa tahun sebelum meletusnya peperangan.



Lokasi ini menjadi antara tumpuan pelancong terutama dari luar negara, yang berkaitan secara lansung dengan perusahaan perlombongan di Bukit Besi satu ketika dahulu. Bukit Besi telah meninggalkan beberapa artifak sejarah yang menjadi aset penting dalam industri pelancongan. Artifak-artifak seperti cerobong (chimney), stock pile, washing plant / tin plant, crushing plant, tempat menyimpan bahan letupan dan sebahagian daripada kuarters masih tersergam hingga ke hari ini, walaupun telah mengalami kerosakan.


 Bijih besi yang dilombong dipindahkan ke bahagian pemprosesan dan stor melalui terowong ini. Bila tengok gambar ni teringin pula nak masuk terowong di Korea Utara.

 Tangga ke bahagian atas dipenuhi dengan daun kering, ranting dan akar pokok. Perlu berhati-hati terutama ketika turun. 

  Pemandangan di bahagian atas.

  Bayangkan betapa sibuknya kawasan ini suatu ketika dahulu. Di hadapan sana ialah lombong baru milik Cahaya Ikhtiar Sdn Bhd.
   
 

 Sempat posing hehe..

 Terdapat jajaran landasan keretapi di bawah sana  menuju ke Jeti Sura, Dungun bagi membolehkan bijih besi diangkut dan dieksport.

Suka sangat gambar ni!

Dikatakan 90% bijih besi telah dilombong oleh penjajah Jepun dan British. Namun begitu menurut kajian yang dilakukan oleh pihak-pihak tertentu masih terdapat 50 juta tan metrik bijih besi yang masih tersimpan di bumi Dungun ini tetapi sebahagiannya masih belum matang untuk dituai.

Lombong bijih besi ini ditutup secara rasmi setelah pihak EMMCo menemui 'lubuk' baru di Australia. Selain hasil bumi yang semakin berkurangan, penutupannya juga disebabkan oleh tekanan kesatuan sekerja dan isu pembayaran cukai pendapatan kepada kerajaan negeri. Dengan penutupan tersebut maka hilanglah kemakmuran Bukit Besi sebagai kawasan bebas cukai dengan kehadiran pekerja  pelbagai bangsa dari luar Terengganu. Tertutup jugalah taraf bebas cukai di sini.

Lama juga kedengaran untuk memajukan kawasan ini sebagai kawasan pelancongan memandangkan ahli keluarga pelombong terbabit sanggup datang kembali dari Britain untuk melihat tempat mereka membesar. Pasti banyak kenangan manis di sini. Sayangnya hanya sedikit tinggalan British seperti jentera dan kelengkapan perlombongan yang masih bersisa. Mat saleh ni dulu membawa barangan keperluan diri dari England. Merasalah orang Terengganu menyimpan barangan made in England. Kita sekarang ni bergaya shopping di England pun barangnya made in China huhuu...


Apa lagi yang menarik di Bukit Besi?

Terdapat satu lagi tempat menarik untuk dikunjungi di Bukit Besi iaitu Tasik Puteri. Ia wujud hasil daripada perlombongan bijih besi di Bukit Besi dan sedang dimajukan oleh KETENGAH sebagai kawasan rekreasi yang menarik Suasananya nyaman dan indah sesuai untuk berkelah tetapi tidak dibenarkan untuk mandi-manda. Dengan pokok besar tu, kalau ambil gambar pepagi berkabus mesti orang ingat di luar negara. Kelab Golf Bukit Besi dan Uitm pun ada.

Penginapan disediakan di KGBB tetapi golfers juga sering menginap di Hotel RTC, sebuah hotel kelas sederhana di Bandar Muktafi Billah.

Koordinat Bukit Besi ialah 4°45'Utara, 103°10'Timur. Bukit Besi terletak dalam kawasan Ketengah (Kemajuan Terengganu Tengah) dan berada dalam jajaran Lebuh Raya Jerangau-Jabor. Jika nak melawat bekas lombong no bolehlah berurusan dengan Ketengah.

Ada lagi gambar di sini.
Lagi berita bijih besi di sini.

Tahukah anda mengapa pelancong asing sukakan homestay di Malaysia?

Tahukah anda mengapa pelancong asing sukakan homestay di Malaysia?| Sektor pelancongan merupakan salah satu bidang keberhasilan utama Malaysia. Banyak usaha yang telah, sedang dan akan dilakukan secara berterusan oleh kerajaan Malaysia melalui Tourism Malaysia khususnya dan pihak-pihak lain amnya di dalam dan luar negara untuk menjadikan Malaysia destinasi pilihan utama pelancong dunia.

 
Pencapaian terkini, Kuala Lumpur telah dinobatkan tempat kelapan di dalam Mastercard Global Destination Cities Index 2015. Kuala Lumpur diantara lima kota asia yang berjaya menempatkan diri dalam 10 terbaik di dalam indeks tahunan tersebut.
 
 
Kenapa Malaysia Menjadi Destinasi Pilihan Pelancong?
 
Kepada kebanyakan pelancong Malaysia diingati kerana pulau-pulau yang sangat cantik malah ada diantaranya yang diiktiraf antara yang tercantik di dunia.
 
Malaysia juga masih memiliki dan memelihara hutan hujan yang ratusan tahun usianya. Sesuatu yang berlainan daripada yang ada di Eropah.
 
Makanan Malaysia pelbagai disebabkan kemajmukan penduduknya. Sebahagian restoran juga dibuka 24 jam. Pelancong yang datang ke mari boleh mati disebabkan makan. Elok juga bila mereka balik ke negara memasing untuk memeriksa kadar gula dalam darah manalah tahu kan, kot kot kena diabetes pulak hehe..
 
Keramahan rakyat Malaysia selalu disebut. Kita juga mudah tersenyum dengan sesiapa sahaja. Masa aku bertanya arah daripada seorang mat saleh di West Lake, Hangzhou hari tu dia bertanya, are you from Malaysia? Okay, aku confirm ada trademark Malaysia tu. Gituh. Hahaha...
 
 
Mengapa pelancong asing sukakan homestay di Malaysia?
 
Peluang yang diberikan Suruhanjaya Koperasi Malaysia dan Gaya Travel Magazine melawat beberapa homestay di Pulau Pinang, Kuching dan Terengganu (boleh baca blogpost sebelum ini) yang menyertai koperasi memberikan satu konklusi yang sama bahawa pelancong Jepun suka tinggal di homestay dan mengkagumi seni halus seperti anyaman, batik serta songket.
 
Jika di sesebuah kampung itu ada homestay yang selesa dan rumah kampung tradisi, mereka akan memilih rumah kampung, malah mereka memilih untuk tidur di atas tilam kekabu, jika ada. Mereka turut makan dengan tangan seperti kita. Pelancong Korea dan Jepun juga sukakan ulam-ulaman. Their only concern is the toilet. Aku pun... selain MESTI bersih, tandas di luar rumah aku tak mahu.
 
Di Homestay Teluk Ketapang, Kuala Nerus, Terengganu, beberapa aktiviti menarik disediakan sebagai pilihan seperti :
 
1) Melihat beruk memetik kelapa
2) Menyusuri Sungai Terengganu
3) Demonstrasi memasak makanan tradisional seperti Tepung Bunga, Pukat Burok, Asam Gumpal dan Jala Mas.
4) Permainan tradisional
5) Berkelah di pantai
6) Lawatan mengelilingi bandar
7) Berinai
8) Muzik dan tarian daripada penari dewasa dan kanak-kanak
 
 
 Beruk memetik kelapa.
 

 Menyusuri Sungai Terengganu
 
 Masjid Kristal dari Sungai Terengganu
 
 Persembahan tarian dari penari cilik.


Seni lipatan/origami di Homestay Teluk Ketapang
 
Aktiviti berkelah bersama keluarga angkat yang paling disukai oleh pelajar asing terutama dari barat. Mereka akan masak bersama lalu berkelah di tepi pantai sambil bersukaneka. Percaya tak, acara ini mampu menitiskan air mata para pelajar ini kerana ramai yang tidak rapat dengan kedua ibu bapa dan adik-beradik. Kita sebenarnya telah mengisi sesuatu yang hilang. Solat kita lima kali sehari semalam pun mengkagumkan mereka. Itu belum lagi kesanggupan kita untuk berpuasa selama 13 jam sehari kerana Allah. Ia sesuatu yang asing dan mengubah persepsi mereka terhadap Islam yang sering dilabel pengganas oleh media di negara mereka sendiri.
 
Homestay Teluk Ketapang ditubuhkan pada tahun 2010 setelah penduduk kampung memenangi banyak pertandingan yang mereka sertai semenjak tahun 2003. Belia di sini aktif dalam berbagai bidang. Dari situlah timbulnya idea untuk mewujudkan koperasi yang boleh menambahkan pendapatan penduduk melalui aktiviti perniagaan yang dijalankan. Setakat 2011, 52 buah rumah telah menyertai program homestay. Koperasi di sini juga berkoloborasi dengan koperasi ditempat lain untuk memenuhkan tabungan mereka. Bagus ketua mereka ni, berjemaah dan saling membantu.
 
Homestay yang dikelolakan koperasi lebih sistematik pengurusannya.
 
 
Bagaimana untuk menyertai koperasi?
 
Koperasi melakukan pelbagai bisnes untuk memenuhkan kantung seperti kedai buku di sekolah, kedai serbaneka, pelancongan, homestay, kampungstay, kem bina diri, kewangan/kredit, pemborongan/peruncitan, penjagaan diri, pertanian dan peruncitan, pertanian dan industri asas tani. Ada koperasi bermodal besar juga terlibat dalam hartanah dengan melakukan usahasama dengan kerajaan negeri seperti di Koperasi Koppes Berhad di Kuching dan Koperasi Pembangunan Daerah Kemaman Berhad yang memajukan Taman Koperasi Perdana. Cecantik rumah kat situ uollss.. Rumah setingkat dah habis, double storey ada lagi... start RM338k kot harganya.
 
Keahlian koperasi tidak dibuka selama-lamanya. Ketika mula ditubuhkan setiap koperasi memerlukan modal permulaan. Di Terengganu, koperasi baru yang layak akan diberi bantuan sebanyak RM10,000 oleh kerajaan negeri dan RM30,000 oleh kerajaan pusat. Selain itu koperasi juga mandapat modal perniagaannya melalui para peserta iaitu penduduk kampung dan staf sendiri (contohnya Ketengah). Amaun yang diperlukan sebagai ahli koperasi pula biasanya bermula dengan RM100.
 
Bila koperasi yang diterajui oleh orang berkaliber membuka penyertaan sila jangan ragu-ragu untuk menyertainya. Kebiasaannya maksima 1000 ahli diperlukan untuk mengumpul modal sebelum memulakan perniagaan.
 
Kenapa ahlinya tak ramai? Koperasi yang aktif memberikan dividen setinggi 30% kepada ahlinya. Jika ramai sangat ahli rugi ler beb.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Homestay Berkat - Banglo Setingkat Yang Murah !

Homestay Berkat - Banglo Setingkat Yang Murah ! | Masalah utama kebanyakan kita ketika bercuti beramai-ramai adalah penginapan, betul tak?

Yang kita hendak, kalau boleh semua nak duduk serumah. Dah nama pun percutian keluarga kan? Dan kalau boleh kita nak yang luas, selesa, ada air-cond, berdekatan kedai, lengkap segalanya macam nak duduk sebulan hahah... biasalah tu.
Ni ambe nak recommend sebuah penginapan - banglo setingkat - di Gong Badak yang sangat selesa dan MURAH! Yang penting MURAH ye tak? 4 bilik tidur dan 2 bilik air tu sayang. Hmmm... banglo pun jadi homestay, yang kita ni nak beli rumah double storey pun bercongak lagi.

Kemudahan yang disediakan:
Settee di ruang tamu, katil bersaiz queen di setiap bilik, selimut, dapur gas, mesin basuh, peti ais, meja makan, periuk nasi elektrik, sejadah, tikar.. but sorry air-cond di master bedroom sajo.

HOMESTAY BERKAT berdekatan dengan:
1) Airport Kuala Terengganu
2) Pasaraya Mydin terbaru dan terbesar di Terengganu
3) Universiti Malaysia Terengganu
4) Unisza
5) MRSM Kuala Terengganu - sekitar 6km
6) Kolej Kejururawatan
7) Kem PGA Batalion ke-9
8) ICT - Ikan Celup Tepung hehhehe..
9) Pantai Tok Jembal
10) Keropok lekor Bukit Tok Beng
11) Bandar Kuala Terengganu - sekitar 15 minit berkereta menggunakan Jambatan Sultan Mahmud TANPA tol.
Gambar ni milik owner. Nanti aku update gambar lain sebab yang ada sekarang ni kena mengiring kalau nak tengok heheh...
Dah toksah pening kepala lagi mana nak duduk bila nak menghantar pengantin, nak pergi majlis konvokesyen anak atau sesaja nak bercuti di Kuala Terengganu. Banyak tempat menarik di Terengganu ni... guna je button search kat atas nun.

Berapa sewanya?
RM200 sahaja sehari semalam. Murah gilos! Stay 3 hari boleh dapat diskaun. Kalau share dua family lagi kebabommm murah.

HOMESTAY BERKAT
29505 Desa Baroh
Tanjung Damai
Gong Badak
Terengganu

Berminat pm/wassap :
Rusli 018-919 1101
Zura 018-918 1101

Pakej Percutian di Alor Limbat


Pakej Percutian di Alor Limbat | Program ‘Jom Jelajah Koperasi’ yang dibawakan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia dan Gaya Travel Magazine membawa kami ke Terengganu Darul Iman bertujuan untuk memperkenalkan koperasi-koperasi yang mendapat bantuan daripada SKM serta mempromosi aktiviti yang dijalankan oleh setiap koperasi yang terlibat. Kalau tak ada acara sebegini agak sukar jugalah untuk mendapatkan maklumat berkaitan kerana ada koperasi yang masih dalam tahap bertatih tetapi agak banyak juga aktiviti ekonomi yang berlansung di situ. Rugi kalau orang tak tahu.



Acara peraasmian program Jom Jelajah Koperasi di Kampungstay Desa Lestari Alor Limbat meriah dengan alunan muzik tradisional, persembahan silat, demonstrasi pembuatan makanan tradisional, menangkap ikan dan permainan tradisional. Di sinilah baru kutahu ada makanan yang diberi nama Gajah Mengamuk dan Lok Lik. Orang yang prepare tu mengamuk sebenarnya hahah...

Kampung Alor Limbat telah banyak memenangi pertandingan yang dianjurkan kerajaan negeri malah mereka juga pernah meraih kemenangan Desa Cemerlang di peringkat kebangsaan sehingga dianugerahkan geran sebanyak RM3.4 juta untuk membiayai aktiviti ekonomi di sini. Pernah aku dengar seorang ahli agama berkata, kalau makmur masjid sesuatu tempat tu insyaAllah makmurlah juga kawasan penempatan tu. Mungkinkah ia berlaku di Alor Limbat? Tak sure, tak sompek nak poi mesojid.

Lamanya bunga silat ni, bila nak berembat?
 Songket weaving @ menenun songket. Terengganu sudah terkenal seantero Malaya tentang kehalusan tenunan songket dan keindahan batik lukisnya. 

PENGINAPAN DI ALOR LIMBAT
Kami tiba awal pagi jadi sementara menunggu acara perasmian kami ditempatkan dalam kabin di Kampungstay Desa Lestari Alor Limbat. Kabin lebih privacy daripada homestay. Bukan di Selangor aje ada kabin ya... Seronok juga berehat di kabin, satu pengalaman baru bagi aku.

Kabinnya agak selesa dengan maksima tiga orang dalam sebuah kabin. Tilam, bantal, tv lcd, bilik air, air cond... kira selesalah. Cuma yang belum ada surau, dewan dan pokok-pokok di sini masih kecil. Aku rasa setahun tahun lagi pasti lebih indah dengan pepohon yang tinggi dan menghijau daunnya. Kampungstay ini masih terlalu baru jadi adalah sedikit kelemahan di sana sini. Pihak Koperasi Desa Alor Limbat pun tak menyangka mereka akan dipilih oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia dalam program ini. Mestilah ada keistimewaannya kan? 



 Ada beberapa kabin yang boleh dilalui dengan jambatan gantung. Menarik!
 Taman permainan kanak-kanak di hadapan kampungstay.


AKTIVITI EKONOMI DI ALOR LIMBAT
Jika kita menginap di Kampungstay Desa Lestari di Alor Limbat ia boleh dipakejkan sekali dengan melawat atau mengadakan aktiviti seperti di bawah. Apa-apa pun silalah bawa berbincang dengan pihak mereka.
1) Membeli keropok keping yang paling enak.
Bukan nak bodek, walaupun dapat merasa dengan percuma kami juga membeli dengan banyak untuk dibawa pulang. Alang-alang naik bas kannn...hehehee.. Nisbah ikan dan tepung sagu yang sesuai membuatkan rasa ikannya lebih terasa. Bila digoreng taklah kembang sebesar kuali. Keropok ini banyak ikan, nipis dan sedap!


Perusahaan Kerepek Koperasi Desa Alor Limbat
Tel : 019-9899247 / 09-6193060


2) Melawat ladang madu kelulut.
Di Kampung Alor Limbat terdapat 300 sarang kelulut dengan 210 di ladang milik koperasi. Penduduk yang berminat diperuntukkan maksima 15 sarang seorang untuk diusahakan bagi menambah pendapatan. Pelajar Universiti Malaysia Terengganu pun ada meletakkan sarang kajian mereka di sini.
Kenapa madu kelulut semakin terkenal? Menurut kajian ia lebih berkualiti daripada madu lebah yang menyebabkan 90% daripada madu kelulut dijadikan bahan perubatan berbanding hanya 50% madu lebah. Harganya RM140 sekilogram. Kelulut mengeluarkan madu sepanjang tahun dengan kuantiti yang lebih banyak dalam bulan Mei dan Jun.
Bukan senang nak bertani, ketabahan dan kesabaran menjadi resipi kejayaan. Kelulut ni banyak musuh seperti lipas, semut, kerengga dan biawak.
 Slurpppppp.... rasanya agak masam.

Jika bernasib baik buah salak pun ada.


3) Melihat pembuatan makanan tradisional seperti:

Laksa Kebuk


Dari atas Gajah Mengamuk, Lok Lik dan Emping padi.



4) Permainan tradisional - gasing cacang dan petik mata.
Eh, dulu aku pernah mainlah. Kita pukul kayu pendek tu sampai 'terbang' lepas tu pukul lagi jejauh. Siapa paling jauh menang.

Untuk maklumat lanjut dan tempahan sila berhubung dengan:
KOPERASI DESA ALOR LIMBAT MARANG BERHAD
4, Tingkat Bawah, Bangunan MDM
Dataran Sri Limbat
Alor Limbat
21400 Marang
Terengganu
Tel : 014-5357164/ 017-9355966/ 019-9145250/ 019-9899247/ 019-9082722

Koperasi dijangka berjaya menjadi entiti yang mampu berdiri setaraf dan bersaing dengan sektor swasta dalam pasaran terbuka. Selain menjadi entiti perniagaan yang produktif, efisien dan kompetitif Koperasi juga berupaya menyumbang secara signifikan kepada keluaran dan pembangunan negara.
Diharapkan koperasi menjadi peneraju kepada aktiviti ekonomi di sesuatu tempat supaya kampung tersebut meriah dengan aktiviti perniagaan dan kebudayaan. Pihak SKM telah meletakkan 6 fokus keberhasilan utama iaitu:
1) Kewangan dan kredit
2) Pemborongan dan peruncitan 
3) Penjagaan diri, kesihatan dan pelancongan (homestay & spa)
4) Pertanian dan industri asas tani
5) Perladangan
6) Hartanah

Awak tahu tak kalau nak ke Pulau Kapas kita akan naik bot dari Marang? Sekejap je naik bot tapi musim tengkujuh ni 'laut tutup'. Sebagai alternatif kita becuti je ke kawasan lain di Marang ni, tengok gajah di Kenyir pun boleh. Marilah kita bersama-sama bercuti dalam negara untuk meransang ekonomi setempat dan mengelakkan pengaliran keluar Ringgit Malaysia. Cuti cuti Malaysia Dekat Je..!

Pesona Terengganu | Lorong Seni di Kampung Cina

Pesona Terengganu | Lorong Seni di Kampung Cina | Apa yang boleh anda lakukan sekiranya berada di Kuala Terengganu selain menikmati keindahan pantai, makanan dan membeli-belah di Pasar Payang? Selfie di Kampung Cina!

Kampung Cina yang dikatakan telah wujud sejak abad ke-15 masih mengekalkan senibina tradisional Cina di deretan rumah dan kedai lama. Berjalan di Chinatown Kuala Terengganu akan menemukan kita dengan rekabentuk tingkap lama yang sungguh menarik. Lebih menarik lagi jika diabadikan dalam fotografi. Pelbagai warisan sejarah termasuk kebudayaan Cina-Peranakan Terengganu terdapat di sini.


Seni jalanan atau street art yang menjadi trend ketika ini telah digerakkan oleh Koperasi Kampung Cina Kuala Terengganu bermula pada tahu 2009. Kini tujuh lorong telah diceriakan dengan lukisan dan mural mengikut tema yang berlainan. Lorong Penyu, Kenangan Payang, Warisan Dunia, Mesra Alam, Eko, Tau Kay Wee Sin Hee serta Haji Awang Besar bukan sekadar menjadi lokasi rakaman fotografi tetapi, turut memberi ilmu dan informasi kepada pengunjung.

Pihak koperasi sentiasa terbuka dan mengalu-alukan idea yang dilontarkan kepada mereka. Ia akan dibincangkan dan dilaksanakan kemudiannya mengikut bajet yang ada. Kalau nak lagi cantik kenalah bagi bajet yang lebih besar. Pelancongan menyumbang portion yang besar juga kepada Terengganu's coffer.


‘Lovers Lane’. Sumber mamaganu.

'Lovers Lane’ di Lorong Warisan Dunia di mana konsepnya seperti yang terdapat di negara-negara Eropah mendapat sambutan luar biasa apabila sudah hampir 100 mangga dikunci di situ berserta kata-kata cinta nukilan setiap pasangan. Kita boleh membeli atau membawa mangga sendiri untuk diletakkan di sini dan melontarkan kuncinya ke dalam perigi Low Tiey berdekatan kawasan tersebut yang dikatakan pernah berjasa kepada penduduk setempat serta membekalkan air kepada pedagang asing yang berniaga. Perigi berusia ratusan tahun tersebut terus digunakan sehingga kini berikutan airnya yang didakwa tidak pernah kering.

Konsep bumbung kain batik perca diaplikasikan di Lorong Mesra Alam memberikan efek menarik kepada bayang. Sumber di sini.

Sumber utusan

 Bukan sahaja untuk bergambar tetapi serba sedikit bahan sejarah juga boleh didapati di lorong seni ini.

Eh? Diam diam sudah hahahah...


Lorong Penyu memaparkan pelbagai maklumat dan nasihat berkaitan program konservasi reptilia itu berserta sebuah replika penyu berusia 80 tahun di hujung lorong berkenaan




Terdapat mural spesis-spesis penyu yang terdapat di negara ini seperti penyu Agar, Belimbing, Lipas dan Sisik di Lorong Penyu.


Nampak tak bot yang separuh hilang tu? hehe.. di sebelah kiri ialah Kampung Cina, kanan laut. Di belakang kedai-kedai di Kampung Cina tu pun ada mural yang menarik.


Keunikan lorong seni di Kuala Terengganu menjadi satu lagi daya tarikan bagi pengunjung yang datang ke Terengganu terutama bagi mereka yang tidak berkesempatan ke pulau.


Nota
Aku dah lama berharap ada lorong seni juga di Seremban. Tak payah hadap sangatlah artis luar...kita ada ramai local talents. Beri mereka peluang menunjukkan bakat. Bincangkan tema, sediakan peralatan dan berilah upah yang setimpal. Gerenti ramai peminat! Tengok sajalah hasil kerja anak-anak muda kita di The Glow by Zinc, Penang.

Kok tinggi bona cito-cito nak guna service artis luar jugak tak dapeklah nak nolong. Bosan dah den tengok Seghomban ni haa.. Meniru yang baik bukan dosa.







Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free