Showing posts with label sabah. Show all posts
Showing posts with label sabah. Show all posts

13 Tempat Percutian Menarik di Kota Kinabalu

Tempat-Tempat Menarik di Kota Kinabalu | Selamat bercuti ! Selamat bercuti ! Selamat bercutiiii ! Seronoknya bebudak hujung tahun ni. Dah ada perancangan nak kemana-mana? Atau, hendak menambah lokasi percutian sebab mak ayah pun nak menghabiskan cuti tahunan? 

Kali ni nak suggest ke Kota Kinabalu. Sabah ialah negeri yang paling aku suka untuk bercuti sebab ada terlalu banyak produk pelancongan untuk diterokai. Baik daratan, lautan dan gunungnya sangat mengagumkam. Bawah lautnya lagilah, tak terkata indahnya. Subhanallah.

Untuk kemudahan bersama kita fokus kepada Kota Kinabalu dulu ya. Nak pergi seluruh Sabah dalam masa seminggu jenuh yeop! Katakan kita nak bercuti empat hari sahaja aku cadangkan tidur dua malam di Kundasang, baru seronok. Sejukkkkkk...

13 Tempat Percutian Menarik di Kota Kinabalu

1) Pulau Manukan, Sapi dan Mamutik.
Ketiga-tiga pulau ini agak dekat dengan tanah besar. Kita boleh pilih untuk ke sebuah pulau sahaja atau pergi ketiga-tiga buah pulau tersebut untuk snorkelling, mandi-manda, bersukan atau sekadar merehatkan badan. Pasir memutih dengan airnya yang jernih... perghh..

Untuk ke pulau tersebut sila dapatkan bot di Jesselton Point. Seeloknya jangan terus terkam kaunter yang pertama kerana kekadang kita akan dapat best deal di kaunter yang tengah. Snorkelling set dan life jacket lain harga. Sila pastikan pukul berapa mereka akan menjemput kita pulang.


2) Tamu Gaya di Gaya Street.
Tamu Gaya seakan-akan pasar tani yang banyak terdapat di semenajung Malaysia. Berbagai barangan seperti makanan, barangan kraf, servis mengurut kaki dan sebagainya dijual di sini. Ia hanya diadakan pada hari Ahad sahaja.


3) Pasar Filipina
Dinamakan sedemikian kerana dimulakan oleh migran Filipina lama dahulu. Pasar ini menjual barangan kraftangan hasil buatan berbagai suku kaum di Sabah. Yang paling banyak dijual sudah tentunya barangan perhiasan wanita seperti batu permata, mutiara, batik, t-shirts dan cenderahati.
Terletak di waterfront antara pasar buah dan pasar basah, ia merupakan tempat yang sesuai untuk membeli-belah sebelum pulang.


4) Signal Hill Observatory Platform
Terletak di kawasan paling tinggi (dah tentulah kan hehe..), ia tempat yang sesuai untuk melihat sebahagian bandar Kota Kinabalu. Hanya beberapa minit berkereta dari Padang Merdeka. Kalau naik teksi kena RM10-15 lah juga.


5) Lok Kawi Wildlife Park
Waktu beroperasi: 9.30am - 5.30pm | Tiket dewasa: RM10
Ia terletak di jalan lama Penampang-Papar dan dibahagiakan kepada dua komponen iaitu zoologi dan botani. Dengan menjadikannya taman untuk keluarga, zoo kanak-kanak telah diberikan keutamaan. Diantara binatang yang dipelihara di sini ialah Borneo Pygmy elephants, monyet Proboscis yang menjadi maskot Tourism Malaysia, harimau Malaya dan juga beberapa spesis rusa.

Nak jungle trekking sejauh 1.4km pun boleh. Berjalan dengan anak-anak di sini sampai belajar secara santai memang seronok. Bawalah mereka berjalan tempat-tempat begini semasa mereka kecil, bila dah remaja kita cakap Jom pergi zoo! Dia akan balas balik hah, pergi zoo?? hehe..

Masa ke sini dulu aku sedang mengandung 7 bulan. Ya Allah mengah! Melayan anak punya pasal. Saja aku try minta tiket OKU tapi tak berjaya hehehe..


6) Masjid Likas
Masjid in terletak kira-kira tiga kilometer dari bandar Kota Kinabalu, jalan yang sama menuju ke Universiti Malaysia Sabah. Masjid ini mampu memuatkan sekitar 9,000-12,000 jemaah dalam satu-satu masa melebihi kapasiti yang mampu ditanggung oleh Masjid Negeri.

Berhampiran laut, masjid ini kelihatan terapung diatas lagun yang dibina di sekelilingnya. Bila bulan mengambang penuh lagi cantik.

Kepada yang tak mampu menyewa kereta tu naik saja nas no 5A.


7) Coral Flyer
Ya Allah best nya ziplining dari Pulau Gaya ke Pulau Sapi! Dari pulau ke pulau tu... 250m. Tak pernah lagi buat flying fox sejauh tu. Cuba bayangkan excitement, thrill dan keindahan laut di Taman Tuanku Abdul Rahman dan hutan, wallawehhh..!

Berlepas dan ketibaan bermula di Jesselton Point Jetty.

Coral Flyer

Coral Flyer
Sumber di sini.

Memandu selama 2.5 jam dari Kota Kinabalu kita akan sampai di Kundasang/Ranau dimana terletaknya Kinabalu Park yang tersenarai dalam UNESCO World Heritage Site. Di sini lagi banyak produk pelancongan yang menarik.


8) Rumah Terbalik
Apa yang anda ingat dengan nama Tamparuli? Jambatan? Takdelah besar benar jambatan tu. Yang lebih menarik ialah www.upsidedownhouse.com.my yang beralamat di Kampung Telibong, Batu 21, Jalan Telibong, Tamparuli, daerah Tuaran. Nak pergi ke Gunung Kinabalu kita kena lalu Rumah Terbalik ini yang pertama seumpamanya di Malaysia.
Merupakan sebuah rumah kampung yang serba lengkap hiasan dalamannya tetapi dipasang secara terbalik termasuklah kereta. Jangan risau nak bawa ahli keluarga yang berkerusi roda kerana ianya wheelchair friendly.


9) Kinabalu Park
Owh ini mungkin anugerah terhebat yang kita ada. Sangat indah dan nyaman di sini. Kita boleh buat jungle trekking  bersama keluarga. Kepada yang lebih adventurous boleh mendaki Gunung Kinabalu. Untuk pendakian, pastikan mountain guide (malim gunung) anda berlesen dan daftar dulu ya kerana jumlah pendaki dihadkan dalam satu-satu masa.

Bawa anak-anak jungle trekking di sini, seronok! Ala.. paling jauh 1km je...


10) Kundasang War Memorial.
Tempat untuk mengimbau sejarah pendudukan Jepun di Sabah. Bagaimana tragisnya askar British yang menjadi tawanan tentera Jepun yang dipaksa berjalan kaki dari Sandakan. KWM bukan kubur tetapi taman peringatan yang cantik dengan senarai nama-nama perwira yang gugur.

Setiap tahun ada saja keluarga tentera ini yang akan melawatnya. Terletak di kawasan berbukit, pemandangannya sungguh indah menghadap Gunung Kinabalu dan kawasan penanaman sayuran di Kundasang.



11) Desa Dairy Farm
Ladang penternakan lembu ini sangat cantik. Pernah sekali dulu aku datang semasa dedaun bertukar merah. Tidaklah semua tetapi dapatlah juga bergambar berlatar belakangkan daun yang macam dalam musim luruh tu. Iklan susu yang keluar kat tv tu shoot kat sini jer... bukannya di New Zealand pun.

Jangan lepaskan peluang ke sini okay. Tak lengkap lawatan ke Kota Kinabalu tanpa ke Desa Dairy farm. Sila lihat gambar di sini dan di sini.



12) Tagal Sungai Moroli di Kg Luanti
Bermain dengan ikan sebesar betis. Tak nak cakap banyak, wajib pergi ! Sila lihat gambar di sini.


13) Ladang Teh Sabah Tea
Sabah Tea ialah teh organik yang ditanam di Ranau. Terletak bersebelahan dengan Tagal Sungai Moroli Kg Luanti, penginapan juga disediakan di sini disamping factory tour. Restoran pun ada.



Itu sahajalah buat masa ini ya. Cukuplah tu setakat 4 hari 3 malam di Kota Kinabalu. Untuk melihat penginapan bajet boleh baca di sini tetapi... banyak je hotel/resort yang best di sana.

Irresponsible Dive Resort in Semporna !

Irresponsible Dive Resort in Semporna ! | SHAME ON SINGAMATA ADVENTURES AND REEF RESORTS. Some dive companies are simply irresponsible. Singamata Adventures and Reef Resorts in Semporna, Malaysia is a Dive Resort Company that responsible divers should stay away from.

 
Mari tengok gambar-gambar kezaliman ni.
 
Captain Paul Watson's photo.
 
Captain Paul Watson's photo.
 
Captain Paul Watson's photo.
 
Captain Paul Watson's photo.
 
 
There is no excuse for removing Sea Turtles, clown fish, puffer fish and other species from the sea for the amusement of ecologically ignorant guests.
 
It is Dive Companies like this that give the Diving Business a bad name. This company boasts that they are an authorized PADI 5 Star Instructor Development Dive Resort. From their Brochure:
 
“Being an authorized PADI 5 Star Instructor Development Dive Resort, we are ideally equipped to offer a wide range of courses catering to different needs and budgets. Our experienced PADI instructors can help you achieve your goals; whether that is your first, tentative step as an open water diver, or if you fancy taking the plunge and going pro with our PADI Divemaster experience. We also have a dedicated instructor who can teach courses solely for our Chinese customers.”
 
This abuse was discovered because of photos taken by guests that show the name of the company on their boat.
 
I am sending off this message to Singamata:
 
To Singamata Adventures and Reef Resorts.
The attached pictures have been brought to our attention. There is no excuse for illegally handling marine wildlife for the amusement of your guests. This is irresponsible and extremely unprofessional for a PADI authorized Dive Resort.
 
We will bring this issue to the attention of Project Aware and PADI.
 
And we would request that you issue a policy statement to your instructors and boat operators to refrain from allowing customers to harass and abuse marine wildlife. Such unethical activities are an insult PADI and to the international diving community.
 
The Sea Shepherd Conservation Society will issue an advisory to the diving community to be aware that Singamata Adventures and Reef Resorts is an irresponsible company and does not adhere to marine conservation ethics.

Sincerely
Captain Paul Watson
 
Please feel free to send a note of protest to Singamata at info@singamata.com
Singamata Adventures And Reef Resort Sdn Bhd.
Company: 629733 W / KPL: 4635 / MATTA: 2490 / Resort: 2036 / PADI Dive Resort: S21482
Office Location: Sea Fest Complex, Jalan Kastem, Semporna, Sabah, Malaysia.
Mailing address: P O Box 109, 91308, Semporna, Sabah, Malaysia.
Email address : info@singamata.com
Phone / Fax no. : +60 89 784 828
 
 
hmmm....apa nak jadilah? Orang yang kita harapkan untuk menjaga dan mendidik tentang keindahan alam semulajadi turut sama bersekongkol merosakkannya. Pelancong yang tak sensitif perlu dididik bukannya diikut kehendak mereka untuk menangkap atau melihat dari dekat sehingga membahayakan nyawa hidupan laut tersebut. Gambar ni sedang viral di media sosial sebuah negara. Yang malunya siapa? Malaysia. Tourism Malaysia. 

Kes ni samalah dengan video ikan pari beranak yang siap dengan "subhanallah" "masyaAllah" "keajaiban Tuhan" segala. Ikan dok dalam air le weiii.... sampai mintak nyawa ikan tu.
 
 
 
 

Video | Banjir Lumpur di Sabah

Video | Banjir Lumpur di Sabah | Ya Allah, bertimpa-timpa pula musibah di Sabah dalam dua minggu ni.

Bermula dengan gempa bumi 5.9 skala Richter di pagi 5 Jun 2015, bunyian kuat yang mengerikan di udara yang masih misteri puncanya dan semalam banjir lumpur melanda Mesilou di Kundasang, Ranau, serta Kota Belud. Mesti sungai depan Salman Homestay tu menderu kuat. Kasihanilah mereka ya Tuhan. Tabahkan hati mereka menghadapi dugaan ini.

Kawasan Mesilou dah sedia sejuk. Kena pulak hujan yang tak berhenti ni lagilah sejuk.
 

https://www.facebook.com/video.php?v=10153349940172052"> href="https://www.facebook.com/video.php?v=10153349940172052">#ranau LIMPAHAN air lumpur, bongkah batu dan pokok yang patah dari atas Gunung Kinabalu membadai anak sungai Mesilou sehingga menghasilkan dentuman kuat dan mengejutkan kira-kira 200 penduduk Kampung Mesilou, Kundasang, Ranau, 2 petang tadi.Jumlah mangsa banjir lumpur Kampung Masilau, yang ditempatkan di Dewan Mini Kundasang, Ranau, kini meningkat sebanyak 211 orang membabitkan 47 keluarga: BombaLagi berita: 211 mangsa banjir lumpur http://hmtro.com/1MZ5TVn

Posted
by Harian">https://www.facebook.com/metroonline">Harian Metro * myMetro on Tuesday, June 16, 2015


Yang ini rakaman penduduk kampung kiriman Mohamad Halwi dari Kundasang, Ranau.

Rakaman dari penduduk tempatan, Banjir lumpur Kampung Masilau KundasangKiriman: Mohammad Halwi
Posted by Siakap">https://www.facebook.com/thesiakapkeli">Siakap Keli
on Tuesday, June 16, 2015

Gempa Bumi di Sabah Akibat Pendaki Bogel?

Gempa Bumi di Sabah 2015 Akibat Pendaki Bogel? | The 2015 Sabah earthquake yang melanda Ranau pada 5 Jun jam 7.15 pagi yang lalu telah berlaku selama 30 saat dengan kekuatan 5.9 pada skala Richter. Dengan kedalaman hanya 10km tidak hairanlah banyak kerosakan struktur bangunan dilaporkan. Setakat ini gempa bumi inilah yang terkuat sejak 1976 melanda Malaysia.

 
Kebanyakan pendaki pada hari kejadian berasal dari Singapura dan Malaysia. Gempa sederhana itu telah menyebabkan 18 kematian dengan 2 lagi masih dilaporkan hilang. 137 pendaki terlibat tetapi sebahagian besar telah berjaya diselamatkan oleh malim gunung dan pihak berwajib. Bukan senang nak bawa turun dengan keadaan laluan yang rosak teruk. Yang cedera perlu didukung atau diusung sehingga hentian tertentu. Aku naik 1km dulu pun macam nak hilang nyawa penatnya.
 
Selain kawasan Ranau yang terjejas teruk, gegaran juga dapat dirasakan di  Tambunan, Tuaran, Kota Kinabalu, Inanam, Kota Belud, Kota Marudu, Kudat, Likas, Penampang, Putatan, Kinarut, Papar, Beaufort, Keningau, Beluran, Sandakan, Kunak, Tawau di Sabah dan sejauh Labuan serta Lawas, Limbang dan Miri di Sarawak. Kinabalu Park ditutup sementara selama 3 minggu.
 
Teringat perbualan beberapa bulan lepas dengan kengkawan yang pernah mendaki Gunung Kinabalu. Mereka ni outdoor person yang sangat supportive. Kata-kata seperti...
 
Saya dah naik 5 kali kak.
 
Akak bermula mendaki pun pada ketinggian 1600m, beberapa ribu meter je lagi nak sampai (gulp...positif sangat kau jang, bersemangat suruh aku mendaki)
 
Teringin tapi rasa macam tak mampu. Sekarang Donkey's Ear Peak dah patah. Kalau naik pun takdelah gambar berlatar belakangkan DE. 
 

 Kundasang sentiasa di hati. Balik dari Sabah hujung tahun lepas anak-anak ajak ke sana lagi.

Mungkin Donkey's Ear lebih jelas kelihatan dari Bundu Tuhan

Benarkah gempa bumi di Sabah akibat pendaki bogel?
 
Orang tempatan percaya gempa tersebut disebabkan 'penjaga gunung' marah dengan 10 orang pelancong barat dari Kanada, Jerman, Belanda dan United Kingdom yang bergambar bogel dan kencing merata di puncak Gunung Kinabalu. Para pelancong ni marah bila ditegur oleh malim gunung (mountain guide) dengan mengatakan perkara tu karut, tahyul dan kepercayaan bodoh. Sebagai muslim aku pun tak boleh percaya hal superstitous ni tetapi aku percaya jika kita pergi ke tempat orang we should adhere to and respect local custom. Masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau mengucap. Pandai pulak malu bila dibawa ke mahkamah. Berbogellah lagi boleh kita shoot daripada pelbagai angle. Nak sangat kan? Human rights katanya.

Semalam empat daripada mereka telah dijatuhkan hukuman 3 hari penjara dan denda RM5,000 seorang. Kena penjara bermula 9 Jun, untunglah. Denda pun GBP1,000 jer... untung lagi. Sumpit je boobs and balls diorang ni. Dia rasa dia pandai sangat daripada kita, tak tahu adab.
 
Dulu masa orang bertanya kenapa selalu melancong ke Indonesia aku jawab sebab sebahagian Indonesia berada di lingkaran api Pasifik yang agak kerap mengalami gempa bumi. Aku nak melawat tempat-tempat menarik di sana sebelum ia musnah. Sekarang Malaysia sendiri pun terlibat dengan gempa, tak berapa selamat dah kita.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sunset in Kota Kinabalu



Satu pemandangan yang sungguh indah.








Pasar Filipina penamat lawatan




Selepas keluar dari homestay kami naik ke sebuah kelab golf untuk bergambar dan kemudian ke tanah tinggi di seberang jalan pula. Inilah kali pertama kami ke sana, nak tahu juga bagaimana pemandangan Gunung Kinabalu dari resort tersebut.


Terdapat sebuah resort yang besar di sini, Mount Kinabalu Heritage Resort and Spa. Dari sini ketinggiannya kelihatan sama dengan Gunūng Kinabalu tetapi agak jauh kedudukannya. Kiranya kalau kita mengambil gambar tak puas hatilah, kocik bona gunung tu. Jika ada rezeki lain kali kami tetap akan bermalam di Mesilou. Aku dah survey homestay yang lebih tinggi, biar lebih sejuk sampai berasap mulut hahaa... Nak ber-winter sonata belum mampu.

 Seorang pekerja ladang sedang memunggah hasil pertanian untuk diniagakan di Pasar Kundasang

Kelab Golf di Mesilou. Subhanallah.


Pemandangan dari Homestay Bensin. Kami buat photo stop di sini setelah turun dari Mount Kinabalu Heritage Resort and Spa

Hantu kom kom pun ada dalam van aku ni hahahaa….macam macam hal budak-budak ni. Gambar riang ria tidaklah bermakna semuanya terlalu mudah. Ada juga masa suara menjadi tinggi, ada maso jari bergarit nak mengotip hahaa...soba jo lah den.

Dalam perjalanan turun singgah sebentar di Pasar Nabalu membeli cenderahati untuk anak buah gegirl yang seorang.

Kami singgah solat di Masjid Likas.Cantik masjid ni.


 Di pintu masuk

 
 Di ruang tengah. Mungkin waktu solat Jumaat dan Hari Raya ruang ini turut penuh

 Ruang solat utama. 

Sakit pulak mata aku bila melihat pelancong mengambil gambar sambil terkinja-kinja dan berpeluk di dalam rumah Allah ni. Aku rasa setiap tour guide atau tour leader patut memberitahu adab etika ketika berada di rumah ibadat orang lain. Yang lebih malangnya semua mata hanya melihat dengan perasaan jengkel tanpa mampu menegur (termasuk aku). Aku pergi temple takde pulak terlonjat-loncat depan berhala diorang.
 
 Berfoto sebentar di Signal Hill.

Sesampai sahaja di bandar Kota Kinabalu kami terus makan tengahari di gerai yang berdekatan Philipines Market, dekat laut. Ada orang tu nak sangat makan ikan bakar kan, amekaww kena RM90! Anak-anak pakat gelak jer. Dahlah nasi diletak di atas pinggan plastik beralas plastik juga. Di sini mereka membasuh meja dengan air sabun bercampur limau dan serai. Serai yang dah dititik tu dihentak hentak ke meja mungkin bertujuan untuk menghalau lalat. Bagus cara ni.

 Nasib baik tak ada yang nak makan udang, kalau tak... nanges! hahaha...Dulu kan aku pernah makan kerang sepiring dan sotong seekor kena RM43.
 


Akak ni berniaga kuih cucur jawa di pasar basah. Kuih cucur dia lembut dan secukup rasa, murah pulak tu ...empat singgit. Aku pernah try buat kuih ni tapi tak menjadi, tak kerinting pun tepinya...leper macam dada dot dot dot.

Eh lupa nak bagi tau, kalau nak rasa roti canai yang garing dan lembut di Kundasang boleh makan di Restoran Razika di pekan Kundasang tu.


Berehat sebentar menunggu yang lain membeli-belah di pasar kraftangan. Bila melepak di sini mesti ada saja orang yang datang berjualan terutama si penjual handphone. Original katanya...tak nak aku, white balance kameranya tak balance.

Kemudian menghantar seorang Cik Kiah ni ke kedai Jamilah di Sinsuran. Biarkan dia mencuci mata dan shopping jewellery di situ. Aku tak berasa nak membeli apa-apa…yang dibeli dulu pun dok tersimpan dalam almari. Kemudian sebagai penamat lawatan sebelum naik van singgah sebentar ke Pasar Filipina membeli-belah barangan kering. Dapatlah aku membeli ikan bilis kopek yang sangat murah. Dah lama sangat tak membeli ikan bilis putih siap berkopek tu semenjak harganya RM45 sekilo. Macam hargo omeh! 

Tamat sudah percutian kali ini. Everyone happy dan nak datang lagi. Itulah aku dah kata dulu, Sabah is the world's theme park!



Canopy Walkway at Poring Hot Springs




Hari semakin petang, anak-anak dah gelisah nak mandi-manda di Poring Hot Springs. Masa pertama kali mereka ke sini dulu ialah pada tahun 2008, dah lama sangat. Yang tiga orang tu masih bersekolah rendah lagi.




Sebelum mandi-manda kami emak bapaknya beriya-iya nak naik jambatan gantung yang setinggi 40m (setinggi bangunan 8 tingkat), yang tertinggi di Malaysia, dan sepanjang 175m. Jauhnya dari pintu masuk utama lebih kurang 800++m. Dekat jer tu hohooo…sebelum mendaki ke Canopy Walkway at Poring Hotsprings kena bayar tiket lagi. Janganlah ko kelentong takde kamera sebab kat atas nanti ada lagi satu guard post, yang mengelat bayar tiket kena bayar juga di sini. Kalau tak sia-sia je lah ko mencungap-cungap sampai ke jambatan gantung tu. Yang ada masalah jantung, darah tinggi dan ada height phobia dilarang naik ke sini.

Dari tempat jualan tiket nak naik ke Canopy Walkway kena mendaki dalam 30 minit jugaklah. Jangan paksa diri sangat rileks rileks sudah. Bila penat berhenti sekejap ambil nyawa nafas. Sangat syiok tau naik jambatan gantung tertinggi di Malaysia ni, berbuai-buai phewwww...hahahaa. Very interesting!





Tak teringat lansung nak mengambil gambar memandang ke bawah

Jambatan gantung in kan, akan membuat jantung berdebar-debar sebab ia berayun bila orang depan mendajal. Sabar je lah aku dengan anak bujang aku tu. Yang seorang lagi tu penakut. Dahlah tinggi atas langit, bila bergoyang-goyang tu kusssss semangat! Hahahaa…..



Hanya enam orang sahaja dibenarkan melaluinya pada satu-satu masa dan terdapat empat canopy walkways yang kita perlu lalui. Sangat seronok!



Selepas itu kami turun semula semula ke hot springs. Anak-anakku fokusnya hanya satu, nak bermain water slide tetapi malangnya kawasan tersebut telah ditutup pukul empat petang. Kesian budak-budak tu. Nasib baik memang ada tertulis kalau tidak saya nak argue dengan penjaga tu, katanya satu parent. Apo nak buek takdo joki. Jika diuruskan pihak yang mengira untung rugi perniagaan agaknya sampai ke malam pun beroperasi di waktu cuti persekolahan yang panjang ni.



Hendak tak hendak terpaksalah mereka mandi di kolam mandi yang biasa itu jer. Kalau nak yang private pun ada tapi tak pasti kena bayar ke tidak. Kolam air panas untuk merendam kaki tu penuh dengan pengunjung. Almaklumlah cuti sekolah.





Ketagihlah tu dah lama sangat tak pergi training, sibuk dengan bolasepak U12 aje


Canopy walkways ini termasuk di dalam Kinabalu Park. Satu perkara yang aku perasan, susah untuk melihat sampah bertaburan di taman-taman Kinabalu. Para pelancong terutama dari negara lain sangat menghargai keindahan flora dan fauna kita. Bila melihat orang luar lebih sayang dengan taman kita hati jadi geram bila rakyat tempatan sendiri yang membuang sampah merata-rata. Sayangilah alam kita! Think of our future generations.

Mari tengok video rakaman Murphy Ng ni


Canopy Walkways is definitely great tourists attraction in Sabah!

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free