Showing posts with label outdoor activities. Show all posts
Showing posts with label outdoor activities. Show all posts

Thailand | Panduan memilih zipline @ flying fox operator di Phuket

Thailand | Panduan memilih zipline @ flying fox operator di Phuket | Phuket yang berada di selatan Thailand merupakan pulau yang terbesar di negara itu. Dihubungkan dengan Phang-Nga oleh Sarasin bridge, ia juga berdekatan Krabi yang sering sesak dengan kunjungan pelancong dari serata dunia. 


Seperti juga Ao Nang Beach yang lebih menjadi tumpuan di Krabi, begitulah Phuket. Sebagai sebuah pulau yang besar sudah pastilah Phuket menawarkan beberapa pantai yang cantik. Nak yang ramai pengunjung dan banyak aktiviti boleh ke Patong Beach. Kalau nak yang lebih privacy boleh ke Rawai, Patong, Karon, Kamala, Kata Yai, Kata Noi dan Mai Khao. Sewa motor je senang nak ke mana-mana.


Bentuk mukabumi Phuket
Berada sejauh 863km dari Bangkok, Phuket hanyalah 48km panjang dan 21km lebar. 70 peratus daripada muka buminya dari utara ke selatan bergunung-ganang manakala kawasan tengah dan timurnya landai. Sewa motor 200 baht boleh merempit sehari suntuk di pulau ni. 

Disebabkan adanya hutan, gunung dan pantai itulah bercuti di Phuket tak membosankan, ia bukan hanya ada pantai peranginan semata-mata. 


Apa aktiviti menarik yang boleh dibuat di Phuket?
Banyak outdoor activities boleh dibuat di sini. Antaranya mandi laut, makan makan, island hopping, para sailing, snorkelling, river rafting, ATV, ziplining, naik gajah atau dok saja jemur badan di pantai. Memalam enjoy the nightlife di Patong walking street tu (tidurkan anak dulu... tak seswai bawa budak 😮). Nak cari makanan halal sila baca di sini.

But, what a must do in Phuket??

Bagi aku, zipline! Serius best! Perasaan berpindah dari satu tempat ke satu tempat dengan pantas tanpa menjejaskan alam semulajadi tak boleh dijelaskan dengan kata kata. Kena try sendiri baru tahu. Barulah boleh rasa macam orang utan tu hahahah...


Bagaimana untuk memilih syarikat pengendali zipline/flying fox? 
Eh jap, apa translation dalam Bahasa Melayu ya, musang terbang? 😁

Dari hari pertama di sana, aku dah survey beberapa syarikat pengendali dan harganya. Rasanya ada tiga syarikat yang menawarkan servis ini di Phuket. Yang popular Flying Hanuman dan Phuket Paradise Trip ATV & Zipline. Kalau baca review ramai mat saleh ikut Hanuman. Ada yang kena caj sampai USD250 untuk dua orang. Kalau kena kat mat saleh kerek, padan muka kau kena 'sembelih'. Aku memang meluat sangat kat hang hahahah... tak sempat lagi nak story mory kisah tu.

Basically apa maklumat yang kita perlu tahu atau bandingkan sebelum membuat keputusan ialah:

1) Safety feature.
Daripada brosur kita dapat tahu apa jenis alat keselamatan yang digunakan. Mesti ada safety helmet, safety harness, screw lock carabiner, double lock system dan safety zipline pulley. Biasanya mereka akan claim staf mereka berpengalaman. Harapnya begitulah kan?

2) Berat maksima yang boleh ditanggung.
Kepada yang berat melebihi 120kg tu baliklah kampung dulu, exercise. 120kg sahaja maksima.

3) Umur peserta yang dibenarkan.
Mereka menerima peserta dari umur 4-80 tahun. Seronok tengok budak-budak yang berani. Boleh terbang seorang, nak berdua dengan mak/ayah pun boleh. 

4)  Selain zipline itu sendiri apa lagi features yang menarik? Ada tak...
- sky bridge?
- spriral staircase?
- dual zipline?
- sky rail?
- berapa tinggi abseiling tu...15/20/40m?
- trekking?
- honeymoon sling?
- berapa tinggi?
- berapa panjang...100/200/400m?
- berapa platform... 16/18/28?
- berapa lama..sejam ke dua jam?

5) Harga
Bila dah compare yang di atas dan apa yang aku hendak, rasanya pakej Hanuman lebih mahal. Mungkin mereka menggunakan alat keselamatan yang lebih mahal tetapi yang lebih murah tak semestinya tak berkualiti. Marketing bagus ni...


Pengalaman dengan Phuket Paradise Trip ATV & Zipline
Aku beli pakej ni daripada ejen yang menjual di kaki lima kedai. Pepandailah tawar menawar. Hang beli kat tepi jalan ke atau kat pejabat rasmi ke.. ke situ juga dibawanya nanti. Dapat harga THB1200 kalau tak silap. Ke... 1100 baht?

Aku join trip tengahari sebab pepagi tu lah baru sibuk mencari pakej. Trip pagi pukul 8  /10 am, ejen tu dok sedap tidur lagi time tu unless dah beli the previous day.

Kita akan dijemput di hotel pada masa yang ditetapkan. Pakailah pakaian yang bersesuaian ya...t-shirt dan seluar sukan paling sesuai dipadankan dengan sandal bertali atau kasut sukan. Ada seorang peserta tu tak pakai kasut pun. Sling beg yang kecil dibenarkan. Sesampai di sana kita kena sign satu surat obligatory disclaimers (aku pun tak baca main sign buta je), diasingkan mengikut pakej dan dipakaikan harness. Then kena dengar briefing sekejap. Lepas tu kami dibawa naik pick-up truck ke atas bukit/gunung nun. Budak 15 tahun yang drive tapi badan punya besar, anak taukelah kot. 

Group kami tak ramai dan setiap group akan dikawal selia oleh sekurang-kurangnya dua orang guide. Merekalah yang akan pasang dan buka screw lock carabiner dan pulley tu, kita tak dibenarkan buat sendiri. Bab ni rasa yakin dah. Mereka sangat professional dan mesra. Ada satu tempat dulu tu, dia suruh kita buat sendiri huhuu...tak ke tangan kau terketar-ketar bila kena buat sendiri masa tinggi di atas pokok?

Lepas tu kita mulakanlah. Syok beb! Aku pilih yang 18 platform sebab masa nak book pakej tu otak aku ni dok kata, "eh hang berani ke? betul ke berani tu?" Keji. Menyesal tau, lebih baik beli pakej yang paling banyak platform sebab 18 platform tu sejam je dah selesai. Rugi.... bukan senang nak terbang sana sini. Lagipun pakej yang mahal tu boleh terbang sejauh 400m. 





Guide kami bagus, kalau nak terbang gaya Superman pun dia boleh uruskan. Kalau nak ambil gambar atau video minta tolong je dengan guide tu, dah selesai nanti bagilah token sikit. Video yang aku share kat instagram tu shot guna handphone je. Pegang elok elok, kalau terjatuh dalam hutan kira talkinkan aje.

Last sekali kena buat free fall abseiling. Tak lah tinggi mana tapi kecutlah juga perut bila tercampak ke bawah hehehh... part inilah yang paling mendebarkan bagi akak, dik. Akak tak takut pun meluncur 200 meter tu.

Bila dah selesai semua kita akan dijamu dengan buah-buahan. Lepas tu baliklah. Bila dah sampai ke hotel baru teringat di brosur kata dapat t-shirt tapi takde pun...

Kreatif guide ni.

So if you want to feel the adrenaline rush, zipline is a must do if you are in Phuket.

Flying Fox di Gua Kandu, Gopeng



Flying Fox di Gua Kandu, Gopeng | Caving!! Okay kali ni nak bercerita tentang eksplorasi Gua Kandu di Gopeng, Perak.

Caving in Gua Kandu, Gopeng.

Eksplorasi gua (menggua kitorang cakap) bolehlah dikira aktiviti baru yang aku minati. Ini kali ketiga tetapi menjadi gua keenam yang aku masuki. Setiap gua berlainan bentuknya lantas memberikan pemandangan serta cabaran yang berbeza.  Pertama kali dulu Gua Tempurung kemudian kompleks gua di Taman Negara Mulu di Sarawak. Dah baca cerita masuk 4 gua dalam masa 2 hari? Kempis peha ai.

Gua Kandu tak jauh kedudukannya dari Gua Tempurung dan tidaklah begitu mencabar, mencangkung dan merangkang tu sekejap aje tetapi gelap, kering dan berdebu. Di sini kena buat rapelling, panjat naik dan turun menggunakan tali. Nervous ai! Aku ni ada masalah kurang keyakinan melonjakkan badan.

Seperti Gua Tempurung, Gua Kandu juga merupakan sebuah gua batu kapur yang dihiasi dengan stalagmit serta stalagtit yang indah. Pernah dijadikan tempat persembunyian askar Jepun semasa perang dunia kedua kemudian tempat merancang serangan gerila komunis. Memang gelap. Dikatakan dulunya sebatang lilin digunakan selama empat bulan semata-mata untuk menjaga kerahsiaan aktiviti penjajah dan pengganas ini. Selain kesan-kesan yang menjadi bukti keberadaan mereka di sini, Gua Kandu juga tidak ketinggalan mengalami masalah vandalism. Gatal betul tangan memasing.


Pakej 'Caving' Untuk Amatur
Nomad Adventure sebagai pengendali aktiviti caving dan rafting telah melaksanakannya secara baik dan professional. Yakin hati kita ni dengan staf-staf mereka yang berpengalaman. We were being briefed about safety, pakai helmet bebetul...ketatkan.. mesti menutup dahi, pasang torchlight dan pasang harness. Exited! Teruja untuk dua jam berikutnya. Eh, kenapa kena pakai harness pulak? Suspens gue.

Moose dari Nomad Adventure sedang brief kami sebelum caving.
Elok suggest kat bos memasing untuk buat team building or self-development programme dengan aktiviti seperti ini. Kenapa? Kita selalu beralasan kita tak berupaya.. kita tak mampu buat itu ini.. i tak boleh.. i tak berani... kita tak mencabar diri kita sendiri sebenarnya. Sekali kita melepasi satu satu tahap cabaran mesti kita nak cuba yang lebih mencabar lagi because we know we can do it. Yang penting ialah menggerakkan emosi dan tenaga untuk first step tu. Bab itu yang payah sket.

Selepas safety briefing sekali lagi di pintu masuk gua maka masuklah kami mengikut kumpulan masing-masing. Di permulaan ni ada sebuah laluan sempit tapi jangan risaulah, setakat saiz 120 kg tu tahan nafas mesti boleh lepas hahaa.. Kami ditunjukkan beberapa kesan sejarah seperti perkataan Mao Tze Dong di dinding gua dan bekas kawasan melombong bijih timah.

Dalam cabaran repelling ni, ya Allah takutnya aku nak naik ke atas dengan tali tu. Kena bebetul fokus  memegang tali sepenuh kekuatan dan bergerak naik ke atas. Walaupun abang JPAM ada ai tak naklah jatuh bedebuk macam nangka busuk.. Masa turun satu hal lagi, berdebar sakan bila kaki tak tahu nak pijak kat mana hahah... Dalam berdebar tu berjaya juga.





Flying Fox Di Gua Kandu, Gopeng
 
Paling best buat flying fox setinggi 20 meter! Waaa.... teruja!! Nak pergi ke starting point tu pun dah kena gunakan harness. Berhati-hatilah ye... hujung kasut aku tersangkut di batu selepas guide tu lepaskan untuk meluncur. Sepatutnya aku menuju ke depan, disebabkan kasut tu tersangkut aku terpusing ke belakang. Phewww... ok tenangkan diri... bila kasut terlepas keting aku terhentam ke batu. Bengkak dan lebam keting yang mampu menjatuhkan 'saham' jika masih bujang trang tang tang. Mujur tak pakai skirt pendek. Baru je hilang lebam ni ha. Dah lah lepas tu rafting, berkerut jugalah dahi bila guide suruh bergerak ke depan masa rafting tu tapi ai tak menyesal, nak cuba lagi ada lah. Empat kali dah buat Flying Fox, makin lama makin seronok. :-)


Waiting for our turn to zipline.

 

  Hah, dah berjaya! Ada lagi yang dah kecut segala-galanya dalam teragak-agak terpaksa juga buat flying fox sebab laluan alternatif taklah semudah mana hahah...


Selepas melakukan Flying Fox sejauh 100m, untuk turun ke tempat berkumpul di bawah gua ada tiga cara:

1. Melalui laluan hutan.

2. Menggunakan Flying Fox sejauh 100m kemudian berpatah balik berjalan kaki lalui mengikut laluan hutan.

3. Menggunakan Flying Fox sejauh 100m kemudian turun melalui cenuram di tepi gua menggunakan via ferrata dan tangga yang curam.


  
Turun melalui via ferrata yang best walaupun di penghujungnya kaki aku tak sampai ke tempat berpijak. Bersyukurlah jadi orang katik, dapat berpijak ke sambungan kabel heheh..

Inilah aktiviti MESTI cuba bila ke Gopeng! Do it with family and friends.


Serba Sedikit Mengenai Nomad Adventure

Nomad Adventure ditubuhkan pada tahun 1994 oleh Chan Yuen-Li, seorang yang sangat meminati alam dan sukan ekstrim. Memiliki sijil dalam Wilderness First Aid, Rope & Swiftwater Rescue dari Rescue 3 International, kesemua ketua untuk aktiviti 'whitewater rafting' disahkan kebolehan mereka oleh International Rafting Federation.

Selain eksplorasi gua dan 'rafting', mereka juga menawarkan program outdoor lain seperti:
  1. River Rescue Team Challenge
  2. Whitewater Kayaking
  3. Mountain School
  4. Academy Kampung
  5. Rafflesia Trekking
  6. Heritage Hunt Gopeng
  7. Camping

Sila hubungi nombor di bawah untuk merasai pengalaman outdoor activities dan sukan ekstrim yang takkan dilupakan.

Nomad Adventure
525 Jalan 17/13
46400 Petaling Jaya
Selangor
Tel: +603 – 7958 5152
Emel: yuenli@nomadadventure.com
Web: Nomad Adventure

Camp Site: Lot 17525
Kampung Chulek
Gopeng, Kampar
Perak.



Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free