Showing posts with label menteri besar NS. Show all posts
Showing posts with label menteri besar NS. Show all posts

Gambar2 Liga Super NS vs Perak

Ohhh baru kutahu rupa2nya Ayu Raudah ada kat Stadium Paroi hai tu..meneman, menonton n memberi semangat kpd Zaquan Adha le tu. Lan Pet2 pn ada katanya... Kalau lah ku tahu sedari awal boleh la aku buat muka kesian kat mintak msk kat restricted are tu...huhuhu..terlambat sudah!

I've tried to upload sekaligus 10 pics tp tak klr pulak but u can look thru my fb for the other pics. Photos taken using Canon 550D + 18-200mm. Masa amik gmba jauh2 ni la teringat balik kat 70-300mm yg dah ku let go bln 4 hr tu hmmmm..

Buat keputusan dgn akal bkn dgn kuasa

One day i went to one of the politician office's in Jempol locality. Kena q u..rame beno peminatnya. Non- it to mention name lah ye karang dikata membodek pulaks.

Aku terdengar le cik kiah bertiga  ni ngadu kat YB tu tntg masjd/surau kek tompek dio tu..ntah pasal org menumpang ke pasal apa tak taulah sbb krg jelas pd pendengaran aku yg kat luar bilik tu. Yang pasti mereka minta pendapat YB tu blh ke tak nak kunci tempat awam tuh. Boleh ke? Tempat awam tu..bkn buat dr duit sorang umat atau satu2 parti politik. Tu pun nak tanya YB, boring YB tu agaknya takleh nak pikir sendiri.

YB ni jawab:
"Kito tak buleh kunci doh..dibuek ea kang ado musafir waktu pulak dah nak habih..disbbkan kito kunci mesojid tu dio tak dapek samayang, kang kok kito yang kono tanggung doso ea"

Waa...aku respek la kt dia. Tak kiralah dia jwb tu ikhlas ke tak tapi itulah jawapan yang menggunakan akal bukannya kuasa. Nantilah kok MB tanyo den bg taulah YB mano, buleh dio bertanding laie sok heheheh...
Bukannya spt tuttttt...bila dua puak bertelagah disuruhnya tutup surau, camana org dt2 situ nak berjemaah. Skrg ni ambik kau..merata2 blog org dok baraikan kisah peribadi dia. Malu..malu..walaupun buat muka tak malu.

Motivasi pagi

Askm n very good morning! Kita bermotivasi pulak pagi2 ni ye.

Selalunya aku spai awal kat rmh pengantin terutama area yg tak pnh pergi lagi. Takut sosek weh! Sementara tgu depa mekap tu-lps capture apa2 yg patut- i always look for books or mgzine to feed my hungry brain. Perut aku ni selalu diisi dgn 2 slices of toasted bread with peanut butter only. No nasi/bihun/mee. Kalau pihak keluarga pengantin ajak selalunya aku tolaklah. Dr menceceh lbh baik membaca kan?

Di dua rumah pengantin ni aku jumpa gambar Nicol Ann David. Kata2 yg ringkas tp sgt mengesankan. I wish my children could be like her, cemerlang at intl level and cemerlang in her studies. She got 7A's in her PMR n SPM u! Org mcm ni la yang patut dijadikan IKON bukannya ... Lihatlah kepada jasa2 dia kpd NEGARA and not forgetting her parents as well. Berbaloi2 company yg taja dia bcoz its reflects to that company jugak. If nak dibagi anugerah pun mmg patut w/pun aku rasa dia tak sesuai dpt datuk sbb so young (better if can standardize the min age).

1st photo tu was hanging on the wall. Mmg bapak pengantin ni suruh anak2 dia belajar sungguh2 nmpk gayanya ni. Bekas askar wehh.. "The higher the obstacles ..." tp obstacles tk habih2 ni risau gak aku.


Mesti Equatorial Hotel sponsor dia time ni, bsr gedabak kat baju tu.

2nd one i got it from Ridest Digest last month kot sbb kulit dia baru lg mcm blm sempat baca (aku yg baca dulu sblm tuan rmh hehehhe..). Bapaknya si pgntn ni bks cikgu, no wonder la.


Belajar ni blh aje walau kat mana pun ye tak? Rasanya Nicol blm smbg belajar kat u lg. Alaa duit dh byk bila2 blh msk U.

Tgl beberapa kerat sportsman n woman je yg dpt bukak mata dunia ke Malaysia ni. Football when la?

Tak sabo nk bercuti

Tak blh tido le pulak mlm ni. Mgkn sbb semenjak dua menjak ni aku asik tdo jam 4 pg. Aku tgk kat blog mak merah kemain lagi dia jln2 ke London & Paris, best giler!

Dah lama btl tak g jenjalan ke luar negara. Ye la bila anak makin ramai n mkin bsr belanja pun bosa jugak. Aku dah congak2 nk pg Redang Island pun mkn ribuan hengget. Tu yg aku sentiasa exited tgu A Asia's sale. Ada org kata naik A Asia tak best sbb bkn full service mcm MAS takde mkn bagai. Abih nko byr mcm MAS ke? Cerewet tk memasal. Cuba bayangkan nk kape teghobang dr LCCT ke K Kinabalu 2.30 jam takde mkn dgn nk bas transnasional dr KL-K Pilah 2.30 jam takde mkn, ada beza?

Bulan dpn insyaallah nk ke Bandung tp spai la ni tk booking hotel lg (ada lak yg kata p Bandung pun nk kecoh. Dah tu je yg mampu). Aku dh survey cari room yg rege dlm 40-50 hengget je tp tk call depa lg. Bmbang gak kalau hotel penuh dek 'jutawan2' Malaysia ni. Dah la aku pg sensorang that 1st 2 days.

Nak p brjalan kna la cari kasut yg sesuai ndaknya org yg cam aku ni, mmg on feet. Takdenye aku nak nk taxi. Really backpackers style-jns pelancong tak berduit hehehhe... Setelah kuselongkar gobok kasut aku tuh tgal sport shoes yg ni je blh pakai, yg Reebok tu dak keras sbb tak di pakai bertahun2. Kasut ni dah terkopek kat depan tp tak koso la den nk boli yg baru sbb nt jadi cam Reebok tu jugak. Aku bukannya jenis org yg exercise nih, buat membazir je sekali lg. Dah dkt2 nak pg nt aku bawa le ke cobbler repair apa yg patut. Senang je cara aku padahal kalau nk buat sndiri pun boleh, beli gam tempek kt situ. Takpe la bg bisnes kt brader tu. Suede shoes H Puppies yg selalu aku pakai tu aku anto kat dia je kalo nk kiwi. Tak kuasa mak nak hitamkan tangan nyah...kemas je dia buat. Ada 1 lg tmpt tu aku pnh hntar utk kiwi jugak. Sekali tu si bapak yg buat tp tak berapa kemas lps tu dia kata "sok kalau maleh nak kiwi bawak dtg sini yo". Aku fhm maksudnya "hantar duit kau kek sini" tapi mcm kena perli lak. Tapi aku tak marah kat dia hahahha..

Bacalah anakku

Aku rasa hampir semua parents skrg ni nak anak pandai berbahasa Inggeris termasuk la aku. Aku boleh la ckp skt2 tp dgn anak2 kekadang payah jugak nk cakap sbb mother tongue Melayu.

Tapi berapa ramai yg memberatkan anak2 belajar Jawi? Aku bersyukur anak2 boleh membaca tulisan Jawi lbh baik dr aku kekadang spai termalu sendiri pulak. Sebabnya anak2 aku hantar ke SAR yg TAK DAPAT bantuan tu. Aku pernah terbaca Dato' Mohamad Hj Hassan (Tok Mat MB Negeri Sembilan) dlm 1 interview pnh bg tau anaknya menulis dlm tlsn Jawi kalau menghantar surat kat dia. Dan aku pnh tgk jugak anak kwn yg bersekolah pondok di Kedah mnlis order makanan di restrn mahal maknya dlm tlsan tersebut. Salute habis aku! Aku ni setakat membaca je lah, menulis mmg lemah. Pernah tak terfikir kalau anak2 tk blh baca Jawi mcm mana depa nk baca surah dgn betul? If Al Fatihah tk betul sembahyang tak sah kan?

So masa KLIBF hari tu aku beli la this set of books, Bahasa Melayu dlm tulisan Jawi. Buku ni bagus siap dgn gmbar warna-warni keluaran Aras Mega (M) Sdn Bhd. Seronok membacanya sbb cite dibuat dlm bentuk pantun.

Sblm srh org lain berubah kita kna start dulu, ye tak?

Jalan-jalan cari makan

Kat Seremban ni ada ayam panggang yang best! Lokasinya kat Jalan Jelebu-Ayam Panggang Kenyalang. Mmg sodap! Tapi sos nye tak podeh la sbb tuan kedai org Sarawak. Org sana mana mkn pedas2 ni.

1 lg branch dkt dgn Hospital Tuanku Jaafar Kuala Pilah. Mmg ramai org. Kalau rasa mcm tk puas sbb sosnya manis, hiris siap2 cili api mcm dlm iklan HSBC dulu tu...tak penah tgk? Dlm iklan tu srg mamat ni bwa awek dia mkn kat French Rest tapi sos dia kan tawaq hambiaq-tk kna dgn lidah org Msia ni so dia klrkan cili dr dlm poket then hiris kt situ. Motto iklan tu "The world local bank". Pandai....

(Arwah atuk aku bwa petai dalam poket slr dia). Hmm..miss him

Atapku bocor lagi..huhu..

Hari Khamis lps hari hujan lebat. Atap bocor bertambah lg. Aku ni dah mcm ddk rmh kongsi lak memanjang bocor je atap ni. Rumah mak aku kat kg nun pun takde bocor cenggini.

Lalu le srg hamba Allah ni. Dulu dia pernah lalu jugak time slps hujan ni. Bila mta no tpn dia kata takde sudahnya lupa camtu je la. Hr tu dia offer nk tlg repair, "kalau tak nak takpo..ese nak nolong yo..". Perghh dia punya psiko, yg aku ni dh terdesak sgt sbb tilam dah dkt stgh basah setuju byr rm100. Ye la mana nk cekau dt ptg2 tu? Mta no tpn tak bg gak-takde katanya.

Esoknya hujan lagi dan bhgn atap dapur yg dah disimen tu bocor pulak arah lain. Hmm..dianya takde pulak lalu-lalang lagi, hampeh! Dah kono koncing nampak ea..

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free