Showing posts with label makanan halal. Show all posts
Showing posts with label makanan halal. Show all posts

Berhati-hati sebelum makan, kalau tidak...

Berhati-hati sebelum makan, kalau tidak... | Islam sangat mengambil berat tentang makanan yang masuk ke perut kita. Bukan sahaja makanan tersebut mesti halalan toyyiban tetapi PUNCAnya yakni wang untuk membeli juga tidak boleh terlibat dengan yang syubhah apalagi terang-terangan haram.



Seorang hamba Allah telah mengepos gambar di facebook dimana kelihatan keluarga muslim makan di gerai yang jelas menjual BABI tetapi ditulis dalam dialek Kantonis iaitu SIOMAY CU-NYUK yang dijual di Mangga Dua, Jakarta.

Si penjual tidak pula memberitahu hal sebenar kepada pelanggan. Mungkin juga dia hanya pekerja yang tidak mengambil tahu maknanya atau memang tidak mahu memberitahu demi keuntungan. Mungkin juga silap si pelanggan yang makan sahaja tanpa bertanya apa maksudnya.

Aku yakin tak semua orang Indonesia (dan Malaysia) mengenal istilah BABI dalam Bahasa Cina atau bahasa lain. Cunyuk (ibunyikan Cii Yuuk) sendiri artinya Cu=babi Nyuk=daging, ini dari dialek Kantonis.

Berikut ini info dari halal corner tentang beberapa istilah lain yang merujuk pada Babi :

1. Charsiu
2. Cu Nyuk
3. Mu
4. Chasu/Yakibuta/Nibuta
5. B2 
6. Khinzir

Berikut beberapa maksud kata yang berkait dengan babi :

Cu = dalam dialek Kantonis bererti babi
Yuk/Nyuk = Daging, jadi Cu Yuk / Cu Nyuk = Daging babi
Cu = dialek Mandarin yang bererti babi
Rou = daging
Curou = Daging babi
Chasiu = Daging babi panggang (dialek Kantonis) 
Cha = Daging babi bahagian dada, Siu = panggang/bakar
Baikwat = porkribs

Semoga bermanfaat. Please share pos ini kepada kengkawan muslim ya.

 
Bukan babi sahaja haram dimakan, binatang halal jika tidak disembelih oleh orang Islam dengan nama Allah juga HARAM dimakan. Terima kasih kepada Bekti Hermawan kerana mewar-warkan hal ini.


***Dalam masyarakat majmuk yang ada di negara kita hari ini termasuk kehadiran ramai pendatang asing, berhati-hatilah. Yang bersongkok dan bertudung tak semestinya muslim. Jika berada di luar negara atau pedalaman dan sukar mendapat makanan halal, makan je sayur dan ikan. Amalkan makan untuk hidup waktu itu. Tak perlu kita kaji pinggan mangkuk dan kitchen utensils tu bekas apa selagi kita tak nampak. Bertanyalah kepada yang alim, bukan yang mentafsir dengan nafsu (tetapi kelihatan alim).

Halal itu lain.
Halal tapi geli-geleman nak makan itu lain pula.  


Ramadhan ke-5 1431H

Askm.

Sekejap je dh 5 hr posa..pejam celik pejam celik bulan dpn dh nak raya. Pejam lagi celik lg bln Dec dah nak prepare yuran sklh anak pulak. Cepat beno masa berlalu.

U all mkn apa hr ni? I mls mask nasi sbb sejak puasa ni dh 2 kali buang nasi lebihan smlm..membazir! So hari ni aku buat steam boat jer. Beli kue tiaw 1/2 kg kut kut ada yg nak mkn berat skt. Tak lama sblm pkl 6 jiran sblh hantar laksa johor pulak rezeki..rezeki..mmg org posa murah rezeki. Bila my hubby balik dia goreng kue tiaw pulak (masa gmbr ni di capture kue tiaw blm siap lagi).  Tuuuu dia.......yg nk mkn 2d 2k je

Rangka ayam yg dh masak pindahkan pulak dlm rice cooker, senang nak peghangat. Steam boat yg ala kadar je sbb bhn2 lain kena beli sepeket tp2 jenis, confirm akan msk tong sampah kalo tk hbs nt. So....apa yg ada jer lah!



Laksa Johor jiran sblh bagi. Selalunya dia buat time raya je tp hr ni spesel sbb anak dia nk fly balik ke obesi mgu dpn.


Jadi byk le pulak juadah hr ni plus kue tiaw yg tgh dgoreng oleh en. suami. 

Jalan2 ke pasar malam

Hr ni hr senayan (isnin) so kena pg pasar malam cari stock seminggu. Aku bukan gemar sgt ke situ sbb org jalan mengensot. Nak bersembang pun tgh jalan, dah la sempit. Aku lemas kalau org jln lambat2 nih sbb aku jln laju. Laki aku lambat, anak lambat, kna tinggal.

Semenjak 2 menjak ni aku tgk harga ikan bkn main mahal lg. For today sama mcm last wk semua ikan start frm RM9 xcept ikan apa ntah yg aku beli tadi rm8. Tu nak buat stok ikan goreng utk bos. Ikan lain yg dibeli = ikan pari & ikan tenggiri. Anak den dah oda ikan pari msk asam dgn gulai ikan tenggiri. Harus diet ketat aku bakal gagal lg ini mgu. Rasanya dah 3 mgu tak buat gulai lomak cili api ni tp kat rmh aku takde hal punya sbb khwin campur. If dua dua org nogori aku rasa menu wajib dah tu. Try to avoid it lah as much as possible bcoz of the santan.


Thn lps lama gak aku tak menjengah pasar mlm bcoz bekalan ikan aku dibeli drpd someone yg berniaga kat rmh. Harga dia a little bit less dlm rm4 gitu tp tak boleh potong2 kna amik sekor terus. Tu yg kekadang dpt ikn merah spai 4 kilo lbh. Bila dia spai je kami cik kiah ni pakat berebut la, holor tgn je, tak nmpak pun ikannnya. Kalau yg menunggu tu lelaki alamat dpt lebihan je la. Tapi skrg org tu dah tk jual ikn2 lg, tak tau la pasai apa, dah kaya kot. But I noticed dia jual ikan2 yg quite expensive w/pun the price is cheaper frm kedai runcit or night mkt. I think if only the husband yg jd breadwinner susah skt cik kiah nak bl ikan mhl2 ni. Semua kna budget oooiiiii… kalau dah sekilo spai 22 hengget sesak napas jugaklah! Bila dia dh ttp kedai aku pn balik ke asal bl kat psr mlm n aku dok mengulang kat 1 gerai ni je nk bg dia kenai muka aku ni lps tu dpt discn. Itupun kalo tokey ada if takde tk dpt lah. Hri ni dia dok puji2 aku, kuat2 pulak tu hampes btl. Toksah dok puji la mmg aku akan beli ikan kat hang je…puji dgn air liur aje nk bt hapa, bg la ikan brg sekilo ke…

Ali pulak nak pucuk paku…nasib bk ada org jual hr ni. Anak2 mkn besar ni selera pn mcm2 cuma yg no 2 tu selera western. Dia yg selalu ckp “asik2 mkn nasi je”…wah wah..aku dulu telan je apa mak aku masak.


Azam baru

Sedari pagi aku berazam takmo mkn nasi. Kalau mkn skt sangat mcm masa dlm pantang yg last tu- 1 sudu mkn je. Kunun nak ikut Ziana Zain.

Masa jmpat anak balik sklh tgh hari tadi (dia tak ke KAFA) sbb Canang 2 she asked whether aku msak ke dak so aku kate tak lah. Menu aku kalo sensorang roti Gardenia + jem je. Oke le tu alas perut sbb mlm nt kena mkn nasi sama2 suami n anak2. Kena la teman, nak jadi isteri mithali nko....sambil teman sambil penuhkan perut.

Balik kat cite anak aku tu, dia kata
"kakak lapar la ma..".
"kita pun", Ali pulak tmpg semangkuk padahal dah 2 x aku tanya dia lapar ke tak. Akal dia takmo mkn nasilah tu.
"kita pg McD la ma". Aku dok pkr dlm hati bdk2 ni takde la nak ajak aku pg Rest Muaz ke, Iqbal ke, semua nk ngabihkan duit den. Selero bosa!

Since duit pn baru dpt semalam kami pun ke                           
 bantai McChicken set n ayam! Azam pun hilang entah ke mana.....

-Esok berazam lagi-

Anda usaha cari yg halal atau...

Masa amik anak blk sekolah tadi aku terbawak purse pulak so apalagi? Aku bukannya blh ada duit dlm tangan, creative je otak memikir apo yg nak diboli.

So aku singgah tmpat jual kerepek kesukaan aku. W/pun mcm2 kerepek dia jual tapi aku tetap beli kerepek pisang tanduk tu + krpk pisang sira + biskut azan (nk cicah teh o ptg karang). I'm wondering dah spai mana la bisnes kerepek dia ni kan? Yg aku tau dah msk shopping complex but with diff packaging. Mesti la nko..kena jaga standard tmpt shpg yg ada kelas tu.

Masa aku pg London dulu aku tgk bolh kata semua bekas mknan ringan ni menarik. Mcm nak beli semua! Tapi sblm beli tu aku belek2 juga ingredients mana la tau kot2 ada yg tak halal...takkan nak main bedal je bukannya darurat. Kalau darurat sgt pun, kalo yg ada tu cacing dgn babi, kita kna mkn cacing dulu tau! kalau lalu la..hikhikhik...itu Ust Zaharuddin yg ckp. W/pun babi tu lebih pink, gebu dan mulus..oink! oink!





Karang aku smbg balik. nak hntar anak pg KAFA.

Oke, smbg balik. Kenapa lak aku letak gmbr telur ayam tu? Haa...mari2 dgr ini cerita..
Masa keje kt S Alam dulu aku slalu la mkn kat gerai yg kat Sect 2 tu. Kekadang trn awal sbb kna bergilir so sekali tu aku ternampaklah pekerja gerai ni ltk telur byk2 dlm bekas mcm dlm gmbr tu lps tu dipecahkan satu2. Nampak tak taik ayam kat situ? Nasib baik la aku tk mkn tlr dadar yg dibuat bsr2 tu. Mmg spesel punya tlr dadar, "telur dadar taik ayam!". Since then dah tak mkn kt situ lg n aku sndiri berhati2 bila beli char kue teow ke.. murtabak ke.. apa2 ke..makanan membentuk hati weh..

Aku rasa ramai pengusaha rest prihatin fsl hal ni tu yg kekadang nmpk kat gerai char kue teo tertulis besar2 "telur ayam dibasuh". Mana2 perkara yg kita blh control tu kita buatlah, yg diluar bidang kuasa kita nak bt camno ye tak?

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free