Showing posts with label kompleks sukan paroi mssm senamrobik sukan fotografi negeri sembilan ns istana seri menanti kuala pilah seremban pd port dickson. Show all posts
Showing posts with label kompleks sukan paroi mssm senamrobik sukan fotografi negeri sembilan ns istana seri menanti kuala pilah seremban pd port dickson. Show all posts

Ke masjid negeri kito

Awak pernah ke Negeri Sembilan... Seremban? to be specific. Tak pernah.... sampai Nilai 3 je....... hmm bolehlah tu. Tak banyak tempat yang menarik pun kat Seremban ni, kalau nak clubbing pun takde yang tarap Hard Rock kat sini.

Masa anak aku kecik dulu aku tak terasa pun Seremban ni takde apa-apa tapi bila anak-anak semakin membesar barulah terasa kekurangannya berbanding Melaka. Kalau keluar kat tol Ayer Keroh tu mau 2 hari baru habis terjah tourist attractions depa. Tapi kalau ada yang berminat nak rasa duduk kat homestay ada kat Kg Pelegong, Kg Lonek, kat Batu Kikir pun ada. Kat area kampung den takdo, kat Seri Menanti pun tak banyak. Air paip manjang putuih nak berhomestay apakebendanya? Kalau pembangkang yang perintah ni dah masuk dalam otosan dah ni. Kalau teringin nak tengok bendang, nak motong gotah dan seumpamanya boleh try. Konsep sebenar homestay ialah tinggal dengan tuan rumah, kalau duduk rumah asing dengan makan minum urus sendiri tu dah kira rumah tumpangan. Tu yang Dr Ng Yen Yen nak perbetulkan tu. Homestay Kg Lonek tu antara yang famous dengan foreign tourists.

Extreme sport macam white water rafting tu di Jelebu tapi aku pun tak pernah sampai lagi kat tempat tu, nak join pun belum berani sebab dengarnya lokasinya mencabar. Kalau arus manja-manja nak la aku try test.

To be frank, aku cuma beberapa kali je ke masjid negeri ni....... sebelah tangan je kot. Sedeyyyy........... ke shopping complex ringan je kaki. Masjid ni tak berapa besar dan tak unik tapi memenuhi maksud penciptaannya. Berlokasi di tengah bandar menghadap lake garden, dekat pejabat kerajaan, Seremban Parade (tak segempak Subang Parade), KTM, A&W, dewan MPS yang selalu ada kenduri-kendara tu. Kiranya kalau tengah dating tepi tasik tapi tak ke masjid time azan patut kena hempuk la kan.

View from 1st floor.... boleh melepak di sini.
Nun di kejauhan Royale Bintang. Boleh je jalan kaki kalau sanggup. Depan ni ada tasik buatan yang taklah sebesar Tasik Shah Alam tapi ramai orang jogging pagi dan petang. Kawasan hijau yang sejemput ni pun ada orang besar dulu nak majukan.

Sekarang dah pasang air-cond and the interior has been refurbished, nyaman dan sangat selesa. Tempat wuduk kat bawah tapi tak la setinggi masjid Shah Alam tu.... tak user friendly. Bayangkanlah kalau sampai atas lepas tu terkentut tak ke siksa nak turun balik then panjat tangga sekali lagi? Tinggi giler tangga masjid SA tu.

Disesetengah masjid pulak tempat wuduk pompuan tak tertutup, kan ke payah tu? Sapalah yang design, luluskan tu ye? Kena bagi kat kontraktor/engineer/arkitek yang tahu agama sepatutnya. Ada tu pulak tempat solat perempuannya bercermin gelap. Kalau siang ok le tapi kalau malam bila kita pasang lampu tak ke jelas dari luar? Janji ado mesojid/surau yo gek eh.

Ini pun satu hal lagik.... aku tak faham kenapa jemaah pompuan suka buka tirai/partition? baik toksah bubuh. Okaylah depa kata tak puas hati kalau tak nampak muka ustaz yang mengajar tapi kalau time kuliah tu ada pulak pompuan lain nak solat kan susah nak buka tudung bagai. Itulah, kalau ada wang sikit dan peluang pergilah berziarah ke tempat orang. Tak payah pergi jauh-jauh kat Malaysia ni pun ada masyarakat yang sangat menjaga bab-bab gini.

waahhhh........... kemas tersusun. Maaf cakaplah selalunya telekung kat mana-mana tempat pun serabut. Kenapakah? Mengapakah? Kat masjid ini siap ada changing room. Telekung pun bersih.

Nak ke Somban tak? Jom la nengok-nenok amik gambar

Jalan-jalan cari makan di Seremban

Malam ni Malaysia vs Indonesia di sana. Setakat aku menaip ni dah Indon dah golkan 2-1 bravo! bravo! Kita menang yeyyy!!!

Esok pagi ko bacalah kat sokkabar melimpah2 pujian players kita dapat. Kalau berderet kalah nak turun kapal terbang pun seram sejuk, kalau boleh nak tutup muka. Kita ni pun kalau mengutuk melebih2 sangat kekadang players tu berbulan-bulan tak dapat gaji so ko ingat boleh menang ke? Perut anak bini dok berkeroncong, mak pun menunggu durian runtuh setiap hujung bulan tak kunjung tiba mcm mana nak menang? Fikiran players terganggu gimana sih? But setahu aku players NS takde masalah gaji....tepukan gemuruh utk management N9 football clap! clap! clap!

Ni aktiviti makan2 kami 4 beranak. 4 aje sbb yang lain2 dah balik kg sekejap. Kat Seremban ni aku tak tahu sangat tempat makan yang sedap lagi halal. Kami tak suka sangat mencuba2 sbb dah beberapa kali terkena yang tak sedap.

This time kami makan kat food court Ampangan, as usual gerai no 45 - jual produk roti and fast food. Kalau sebut pergi makan kat Ampangan semua dah faham dah mana nak tuju.


Gerai waffle ni pun under the same towkay. Meja kami sebelahhhh je harum semerbak baunya.....waffle 1 bang, toppings cekelat!



Yang tengah memasak tu la taukenya...telur2 ayam kat depan dia tu semua dibasuh tau. Aku particular tang ni, kalau telur tak basuh pastu dia pegang roti dll pastu ko sumbat dalam mulut pulak....hmmmm...sodapnya......perencah taik ayam.

Gerai ni bukak dari petang lagi dan ko jgn terkejut kalau sepanjang ko makan kat sini dia dgn seluruh staf dia tak senyum. Aku dah warning jgn heran! Aku pun tak faham kenapa susah benor nak senyum tapi takla bermakna dia sombong. Kedai ni mmg laris sungguh padahal jual roti, burger, nugget jek. Dah lama aku mengulang makan kat sini, masa preggy aku siap mintak telur 3/4 masak 2 bijik lagi + roti kentang. Makan tak hengat! Ehh...masa petang tu si bos yg serve aku siap senyum manis lagi.

Staf dia dah byk kali bertukar. Penat ko keje mcm ni...start dr ptg tak dapat duduk lansung sbb customer tak putus2. They deserves a good pay. Kalau aku dtg sini sambil menunggu roti siap aku dok mengira untung yg dia dapat je hehhehhh....aku ni dok memikir duit org je la kan?... Boleh agak2 dr balance roti dia yg tinggal kat rak belakang tu.


Malam tu orang ramai, bila aku nampak je ada org tgh membayar terus berdiri kat meja tu. Anak aku dah bosan la tu menunggu lama.


Kalau klr makan dgn aku anak2 tak blh order air sejuk. Letih yang oooiiiii....baru nak menyuap, mama nak air. Nak suap sekali lagi yg lain pulak, mama nak air. Sejak beberapa lama aku order air panas, selain lebih baik drpd air batu (dah la makan yg berminyak bermarjerin tuh) kami semua (aku n en suami) dapat makan dgn lebih tenang. Ye la kan dah airnya panas, makan le sampai habis dulu...sementara tu air pun dah suam, boleh telan tak payah nak tiup2. Kawan aku pun dah mengikut cara yg aku praktikkan nih, "habis nasik dia kak sbb nak tunggu air sejuk". Sharing is caring kan katanyaaaa........


Otak-otak pun adooo...


Kerang rebus, shoot dr tepi je malas nak bangun.


Anak aku ni kat rumah dok goreng nugget kat sini pun dok order benda tu la jugak mcm takde mende lain nak dihadapnya


Ni roti telur goreng kentang - depa punya trademark. Kalau nak tambah red beans pun boleh. Biasa je...buat sendiri kat rumah pun boleh tapi kalau nak makan yg agak ringan (yg selalunya akan berakhir dgn berat) we all akan dtg ke gerai ni, gerai lain rasanya tak sama lorr... harga sekarang i think rm1.80 lagi kot sepinggan.


Dulu susah nak jumpa orang buta jual tisu malam2 kat Seremban ni...seingat aku tak pernah tapi dah ada pulak sekarang. Bukan tak simpati dan bersangka buruk tapi dah banyak cerita tak baik digeledah orang kan, cuak la jugak.

Kat lain2 tempat yang aku pernah try dan termasuk kategori sedap ialah Man Tom Yam, Ayam Panggang Kenyalang, Charlie Tom Yam selain mamak- Iqbal, Azhar Maju, Syed Maju.

Moh makan!


Jalan-jalan cari air

Cari air? Kemarau ke?

Ishhh.....idak le...cuma nak cari air yang lebih bersih dan sedap untuk diminum. Orang dulu2 mana ada minum air paip nih...elok je sihatnya , semua dari mata air tak campur klorin bagai. Aku ada jugak pengalaman mandi/minum air perigi kek rumah uwan den dulu tapi pigi tu dah sobun. Ada sampah dan daun kering je dalam perigi tu sekarang.

Masa rumah my parent still under construction kami mandi kat perigi jugak...tapi perigi wakaf, jernih sangat airnya but bila dibina toilet kat surau sebelah atas tu kami semua tak mandi/minum lagi kat situ. Karang terlebih sihat pulak badan dapat baja percuma.

Bila dah tinggal kat pekan dan bergantung hidup dengan air paip gomen ada masanya darah boleh naik membuak-buak dan telinga boleh berasap sebab dapat air lumpur...habis kotor baju putih! Baju yg warnanya manja2 pun terlibat gak. Kita kena bayar rm5 for a minimum fee monthly (selagi tak kena potong ko kena bayar) then dpt air lumpur mau tak hangin.

Dulu my hubby ambil air kat Jalan Seremban-Jelebu but now air yang keluar semakin halus, berjanggut nak penuh tong. Kalau ramai pulak yg q? urghhhhhh...

So bila jalan baru Seremban-Kuala Pilah dah siap ada pulak punca air kat tepi jalan tu...berderet org isi air. I think ada 2 tmpt lagi but since Bukit Putus dah jarang kete lalu tak berani la pulak nak menadah air kat situ, sunyi beb! Manusia sekarang ni macam2 peel, ada yang terlebih jahat ada yang malaun merompak je kerjanya, kojo halal maleh!



Kalau nak ke Kuala Pilah, Bahau, Kuantan n byk lagi boleh ikut jalan ni tu yg kalau cuti 3 hari je pun jamm nye tak boleh tahan. Ko nampak tak muka MB aku..Dato Seri Mohamad Hj Hassan? Nun di kejauhan.

Nampak sign board Bukit Putus tu tak? Ada lagi muka YB kat sini pulak (salah eja hijriyah tu bang)...

Dulu itulah laluan rasmi tak kira raja ke vip ke rakyat marhaen ke semua kena lalu kat situ. Bas United yg aku naik pernah nak terjun gaung sbb mengelak mat motor bengong... yg overtake kete kat selekoh tajam. Hampeh tolll...nasib baik tak jadi arwah aku. Time treler lalu naik bukit fuhhhh...berasap kete ko mengikut. Tapi aku sangat suka jalan tu bcoz sentiasa sejuk dan nyaman siap ada monyet2 tepi jalan lagi - unofficial mini zoo. Sekarang ni kalau byk kete yg lalu aku pun join sama. Nostalgia beb, dari kecik lagi aku dah lalu kat situ. That day ada org drifting kat situ but i do not know the schedule, kena tunggu kwn2 roger dulu. Bagus jugak kalau buat sukan extreme kat situ then promote kaw kaw. More tourist attraction more interesting more money will come.


Banyaknyaaaa tong........ bukan semua kami punya ya. Tong kami yg besar2 jek ada 4 buah. Aku angkat tong minyak masak 4 buah jugak, takdo kojo den nak angkek boghek2 doh. 'Jejambat' kat longkang ni ada org volunteer buat. May god bless u man.



Airnya jernih dah sejuk. Kalau ko simpan sebulan pun tak berkeladak unlike the paid one. Dah terbalik kot.



"ambik air free, buang sampah merata-rata, otak takde"


Yang aku menyampah Malaysians ni kat mana2 sempat je nak buang sampah. Tak boleh ke simpan dulu plastik jajan anak tu dlm kete then buang bila dah sampai rumah? Tak sayang negara sendiri ke? Aku mmg anti betul org org mcm ni. Not patriotic.


Sampah ni ada hamba Allah yang prihatin tolong bawa plastik hitam pastu kutip n longgok kat sini. May god bless u also. MDKP/MPS pulak bila nak kutip?


Waaaa.....berderet tunggu turn. Mula2 tadi ada sorang pakcik tu dtg bawak 1 tong, kesian nengok dia kami bagi laluan, yg lain2 ni tunggu la ye. Gua pun mau cepat juga maaa.... Toksah gundah-gulana air besar dan laju sekejap je tong dah penuh. Malam2 pun ada yang singgah ko...tak kira hujan panas.


Tak nak try air ni ke geng?
 

Jom balik!



BSN meletopppp!

Korang ada terbaca tak fasal BSN yang meletup dan terbakar hari tu? Kat newspaper ada sekeping je gambarnya kan...ni aku tempek sikit lagi biar jelas terang korang pandang. Baru je malam sabtu minggu lepas aku nampak kontraktor dok buat renovation sampai pukul 9 mlm tak balik2 lagi tup tup keluar news dah terbakar pulak.


Aku tak tau lah sama ada ATM operating ke tak time tu tapi yang pastinya ada orang tgh tidur kat tingkat atas. Naya betul....nasib baik dapat diselamatkan. Kalau merebak kat restoran sebelah lagi haru biru, mau 2 3 kali meletup lagi sbb ada tong gas.
Eh eh...duit dalam ATM tu tak bertaburan ke?


Masa tempat keje aku dulu under renovations kitorang keje macam biasa dengan takde aircond nyer...masyaallah panas tak boleh nak ceritalah. Badan masam dah tentu, lps tu ruang kat operation dept makin sempit sbb tengah buat kaunter baru, yang lebih menghangatkan hati lagi dlm sempit2 tu ada mangkuk hayon dok lalu-lalang menggesel kat tempat kitorang yang maha sempit tu...grrrrrr!!!!


Ada sekali tu our GM datang buat site visit and dia boleh kata, "kesian customer kena berdiri kat luar" (padahal cust berdiri siap dapat angin sepoi2 lagik).
Itulah nasib pekerja bawahan.....mekap dah cair pun bos tak nampak sedangkan customer pun simpati kat we all yg kena bekerja dalam keadaan sebegitu, nak harapkan bos? huh


Aku jarang pergi cawangan BSN yang ini sbb aku kena tempuh 5 traffic lights kalau nak ke sini lagipun if wrong timing berjanggut la nak menunggu turn sbb pakcik2 nak keluar duit pencen. Lagipun staf kat sini kurang mengancam. hehehehheh...

Rumah Api Tanjung Tuan

Askm.
Entry Port Dickson hari tu aku lupa masukkan gambar ni. Ini ialah entrance ke rumah api yang dibina in the 16th century. It's located next to Ilham Resort.Klik sini


Oleh kerana we all ada bawak disable people so we skip this place. Camana dia nak jalan jauh2 tu...tak blh bawak kete naik atas.


I believe this place very beautiful based on comments that i read and very educational too. Bagus bawa anak2 ke sini. We'll go one day in 2011 insyaallah.

Ekau mmg org negoghi kalau faham ni..

"apo pulak den tak tahu ea...abah den ado poghak..pempotang maghin dio selalu ke poghak..nobeh2..ngeluar an poloh..poghak tu ado laie sampai nijam..kok nio kek laman x cukup, sasaran seterus ea ngait kek poghak tu la..somak poghak tu skrg..takdo sapo nk nobeh"




 Kalau terer cuba translate hehehheh...

Beghayo kek Kolo Pilah

Anak aku kata hari tu kalau raya kat KP dulu sekejap je dah dpt 100 hengget so kami bawak le dia memuaskan hatinya yg gundah-gulana cukai thn ni tak cukup. 1st kami p rumah uwan, yg ni beraya kat rumah Mak Teh pulak.



Aktiviti sampingan



Calon suami mithali. Takut dia aku amik gambar, takut jatuh saham le tu...mana  la tau ada org ingat dia dah kawen. Kalau tgk perut mmg mcm confirm dah kawen.


Mat jambu ni kemain eksen naik basikal semenjak tak guna roda kecik ni. Compund rmh makteh mmg luas, kiranya kalau nak buat outdoor shooting puas la berguling-guling atas rmput.

Gambar2 ni ni tak tau le sapa yg snap, Aiman kah? Aboy kah?






Adam "The Benggali Carpet"


Lps rmh mak teh p rumah uwan acik lak tapi tak amik gmbr. Uwan acik ni terer mengurut tapi sdh old -panggil pun uwan mstilah old already. Kalau dia p rmh anak dia kat KL customer bersusun. Skrang aku ada tukang urut yg lain yg lbh muda dan kuat and dkt dgn rumah.

Kalau ada sesapa yg ssh dpt anak blh cuba berurut dgn uwan sedara aku ni. Cuba je la..mana tau ada rezeki but bt apmt dulu.

Lps tu ke rmh Mak Wo and maklong. Dah kureng meriah kat sini sbb anak2 dia dah chow chin chow

The next day kami beraya kat rumah kawan lama. Since dia berjaya locate kami 2 3 hari sblm raya so kena la p rmh dia kat Padang Lebar, Batu Kikir. Taik lembu punya la byk time2 tgh hari pun. Kalau kat kg aku time tgh hari ni dah pecah berderai sbb byk kete lalu tapi kalau pagi2 jgn bt pasal....tak dpt nak ngelak walau pun pandai drift. Dia kata 15km dr simpang jln besar, yg problemnya meter kete aku dah kong. Takpelah sbb aku ingat rmh dia lps SK Tengkek.

Aku cari rumah papan mak dia, husband aku cari perigi depan rumah mak dia spai kita org terlajak ke Jeram Tengkek. Haa...jeram ni msk dalm Tourism NS tau! Ada homestay lg kat area sini. Cari punya cari tak jumpa gak sdhnya call rmh dia sbb 019 takde line. Apa raa...kat Ranau yg jauh nun pun full bar.

Rumah dia dah upgrade mana ada kayu-kayan lg...perigi pun dah dikambus tu yg tak jumpa2 tuh. Lagi satu kat dlm rumah dia ada byk brg ceramic n kaca spai naik seghiau aku tgk anak2 aku berlari. Kalaulah pecah....aduyaiiii



eh..eh..jgn cemolot!



Dah takde rumah papan



Ni Aiman la punya kerja nih



Berangan le ko Ali. Kalau ndak beli sendiri nt. Kawan aku ni blh dia laki bini naik motor spai ke Siam, terer betul.


Ni masjid Kuala Pilah bersebelahan dgn tokong Cina






Aku dah lama ckp dgn en. suami yg  aku nak gunting rmbut tp dia tak bg. Selalunya dia geleng2 angguk tak mungkin. Tapi masa kat Baling ipar duai aku berambut kontot n rupa aku ni mcm makcik2 pulak dlm gambar so pun ckp "saya nak gunting rambut!". Dah takde mintak izin lg dah. I don't like la -ve response.

So aku berdua dgn kakak p ziarah hair saloon kat KP, takde tanya pun berapa hengget cajnya sambil2 tu bos bawak the boys ke lake garden. Sungguh, seumur hidup aku tak pernah ke sini. Gumbira bdk2 bebas bergerak kat sini.  





Lepas ni beraya di rumah sendiri pulak. Ehh..mana ada beraya sbb anak aku nak peksa

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free