Showing posts with label jurugambar wanita. Show all posts
Showing posts with label jurugambar wanita. Show all posts

Relax jap

Relax jap mau kasi cool gua punya hati. Ada ke cakap House Manager nak di lawan...aku yg uruskan semua msti la aku tau mana patut improve mana patut upgrade...bkn sbb raya pun.

Sementara nak kelentung kelentang kat dapur kejap lg -ikan goreng dgn sayur campur je la n budu/sambal belacan sbb smlm dah berbelanja besarrrr sgt. Kalau hari2 camtu tokey babi pun blh jual kandang.

Apa yg aku beli smlm?

Ayam panggang sekor           RM15.00
Puyuh goreng 2 ekor                     7.00
Pisang & jambu air madu             10.00
Murtabak 2                                   7.00 (kalau kat Baling baru 1.50 je satu)
Air soya                                        2.00
Nasi kerabu  4                             12.00
                                                   -------
Total                                            53.00

Aku rasa ada lagi yg tertinggal sbb smlm kira semua RM70. Haaaa....70 hengget untuk sekali berbuka puasa kat rumah. Lepas tu sebungkus nasi kerabu p hantaq rmh org sbb mmg dah agak takkan habis n lagi 2 bungkus p hantaq tong sampah pagi ni pasai tak bangun sahur. Kalau aku msk sambal udang smlm 20 hengget pun tak habis.

Salam Ramadhan Al Mubarak

Askm.

A bit late but still not too late to wish all of u "Selamat Berpuasa". Mudah-mudahan kita semua dilimpahi rahmat hingga ke akhirat.

Aku tang bangun sahur tu memang payah dari dulu tapi dah jadi mak ni kena bangun jugak la kan. Kekadang macam tak ikhlas je bangun walaupun ada barakah di dalamnya.

1st day mmg kn bgn la, 2nd day org rmh aku p kejut pukui 4 pdhal aku knci jam 4.45...umang ai...liat betol nk bongkar dr tmpt tdo sbb dh set kpala 4.45am. Panaskan sup grg telur dadar..begheh! Dulu masa dia keja shift mlm kami anak2 beranak dok peghangat frozen food aje..sosej, daging burger, lasagna...kekadang toast bread ngan  jem/garlic butter. Heyy...omputeh yg islam tu mana ada mkn nasik takde pun lapaq. kita je yg suka kata kena mkn nasik kalau tak nt tak thn spai ptg. Setakat ni kami alhamdulillah..no prob.

Anda bagaimana?

Menjadi mak semula...

Turun je dari kereta adik aku hari tu aduyaiiii........laman rumah aku penuh dengan daun-daun kering. Pokok-pokok bunga dalam pasu tinggal ranting..arghhh...baru tinggal 6 hari.



Kat pintu masuk dengan selipar bersepah-sepah, lantai tak bersapu..adoiiii...

Masa kat Bandung tu aku dh berkata dlm hati takmo bising-bising bila balik nanti sebab aku dah lama tinggalkan depa lagipun aku dah tinggalkan pesanan rumah mesti bersih macam selalu, kalau nak keluar bermain kemas segala kusyen bantal dulu..

Masuk ke dalam rumah lagi la tensen.. aku letak barang terus ambil penyapu. Tu baru tinggal 6 hari, kalo aku meninggal? Rasa macam confirm je anak aku akan ada mak baru..

Stress tapi tetapi aku mesti menjadi mak semula...

Kelas fotografi

Mlm ni belajar 'water droplet'. Very interesting! Susah juga nak 'menangkap' air ni, set continuous shutter pun ada yg tak kena lansung. Kena smbung blaja kat rmh ni

Spam

Pagi ni aku tgk punyala byk comments kat http://mariaphotography.fotopages.com/ . Sblm bukak pun aku dah agak sapa yang hantaq. Hampes betul!

Apa kes iklan boots tempek kat kedai gambar aku???? Yang Uggboots ni dulu aku dah banned tapi msk jugak. Lagi 1 ni Christain Laboutin. Nanti la den bukak fb utk abah den ko blh tempek iklan kek situ, blh dia beli buek g motong!

Kebun Buah-Buahan


I kasi up ini gambar dulu lah ye. If sempat hari ni jugak cite kisahnya.

Nota: Muncung keta tu bkn aku punya

Dulu masa memula ddk sini dpn tu kosong lengang. Cukup masa tumbuh la lalang sama tinggi dgn aku..kekadang higher.

Lps tu comp my husband introduce shift work seminggu siang mgu dpn mlm pulak 8-8. "Mcm guard la bang", aku kata kat dia hehehhe... My hubby ni minat bertani, blh pulak bertukang (gobok kasut dgn coffee table kat rmh ni dia yg buat). Tapi nak tempah kat dia mkn thn. So bila dia balik dr shift mlm lps breakfast dia akan sambung keja kat kebun dpn rmh pulak spai zuhur. Dulu mcm2 tanaman jgka pendek ada mcm keledek, cili bsr, cili padi selain pokok2 yg besar tu. Asalnya tanam serai n cili tu sbb kena beli sekali rm2 padahal nak sebatng je serainya pun yg lain2 kecut dlm peti ais. Cili api setin sardin kecik rm2, 2 mgu pun ada lg kat peti ais tu. So dia tanam lah....mula2 skt je lps tu jadi seronok pulak spai dkt 100 pokok. Jiran2 pun rajin buat lawatan sambil belajar (kekadang aku tgk dia org dtg mcm peg FAMA pun ada). Kalau depa jgk hr Khamis siap dgn baju batik n handbag tak ke mcm peg pertanian tu? Bila dah terlebih byk kami jual le kat jiran, tmpat keje, kantin tmpt keje. Laku wehhh...org negori makan podeh! Cili api pun merahhhhh tak mcm yg beli kat pasar nun.

Keledek pun dia tnm, puas la kami suma mkn keledek. Goreng pucuk keledek, pengat keledek, goreng keledek, gulai pucuk keledek...yg ni tak jual, saja2 tnm mkn sama jiran.

Now keje my husband back to normal 8am-8pm so takda masa nak berkebun. Weekend pun keje except kalo we all pg jln2/blk kg. Yg tinggal cuma pokok2 besar tu ajelah n serai, pandan, cili, kacang botol nk buat ulam. Pokok2 tu suma dh mengeluarkan hasil kecuali durian tapi... bukan semua kami punya...gempak je lebihkan! Some of it my neighbours yg punya tapi kat sini hartamu hartaku jua. Tanah tak byr cukai katokan...Amik le takdehal. Bukannya kami blh mkn spai hbs pun ye tak? Ada lg yg tak nampak kat situ like jambu air, jambu batu, kuini, pisang nipah and so on. Tapi ada pulak malaon yg berniaga pisang main tenang je pokok pisang yg dah tua tu, amboiiii....senangnya nak hidup! Kita ni dok menunggu hasil dia pulak yg menuai byk cantik muko kau!

Why we all tanam bersesak2 kat blh belakang? Sbbnya...dulu ada org mintak buat playground kat situ so we were worried nt pokok dh bsr kena tebang pulak to make way projek tu. Lagipun tu bukan tanah kita org bila2 depa blh amik balik. Remember projek udang harimau di Kedah dulu? Padi dah menguning dah masa tu..menangis petani2 tu. Tu tanah sendiri tu org blh buat mcm tu.

Eh! Takde ke pegawai Felda yg baca entry ni? Kalo sesapa blh forward tlg fwdkan ek. Teringin benar aku nak ddk kat felda nun (NS je lah). Dah pg ke pejnya tapi tak berhasil pulak. Aku minat ni...sungguh!!

Azam baru

Sedari pagi aku berazam takmo mkn nasi. Kalau mkn skt sangat mcm masa dlm pantang yg last tu- 1 sudu mkn je. Kunun nak ikut Ziana Zain.

Masa jmpat anak balik sklh tgh hari tadi (dia tak ke KAFA) sbb Canang 2 she asked whether aku msak ke dak so aku kate tak lah. Menu aku kalo sensorang roti Gardenia + jem je. Oke le tu alas perut sbb mlm nt kena mkn nasi sama2 suami n anak2. Kena la teman, nak jadi isteri mithali nko....sambil teman sambil penuhkan perut.

Balik kat cite anak aku tu, dia kata
"kakak lapar la ma..".
"kita pun", Ali pulak tmpg semangkuk padahal dah 2 x aku tanya dia lapar ke tak. Akal dia takmo mkn nasilah tu.
"kita pg McD la ma". Aku dok pkr dlm hati bdk2 ni takde la nak ajak aku pg Rest Muaz ke, Iqbal ke, semua nk ngabihkan duit den. Selero bosa!

Since duit pn baru dpt semalam kami pun ke                           
 bantai McChicken set n ayam! Azam pun hilang entah ke mana.....

-Esok berazam lagi-

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free