Showing posts with label istana Seri Menanti. Show all posts
Showing posts with label istana Seri Menanti. Show all posts

Ekau mmg org negoghi kalau faham ni..

"apo pulak den tak tahu ea...abah den ado poghak..pempotang maghin dio selalu ke poghak..nobeh2..ngeluar an poloh..poghak tu ado laie sampai nijam..kok nio kek laman x cukup, sasaran seterus ea ngait kek poghak tu la..somak poghak tu skrg..takdo sapo nk nobeh"




 Kalau terer cuba translate hehehheh...

Apa yang special kat Kuala Pilah?

Last week ada keje kat Rembau. Balik still ikut jalan yang sama ke Seremban. Haaaa... yang aku tunjuk ni highway Lekas yang baru siap yang mampu melekaskan orang sampai ke Kajang/Kuala Lumpur. Memang banyak membantulah highway ni dah tak payah lalu Seremban ataupun bersesak kat North South highway tu.


Nak ke rumah aku pun boleh ikut sini tapi mak aii rasa punyalah jauh kena berpusing lepas tu kena u-turn pulak. Eventhough the jalan very smooth -barang baru le katakan - buang minyak keto den yo. Kalau tak silap sini dipanggil persimpangan Paroi yang kat rumah aku tu persimpangan Ampangan. Jalan kat traffic light tu tengah upgrade lagi, tak lama lagi siap ler kot. Kalau ke kanan arah Kuala Pilah ke kiri Seremban/Jelebu/Kl/dll. Ramai org beli rumah kat sini tapi bekerja di KL. Murah ko....RM300k boleh dapat banglo, kalau kat Subang tu dapat rumah teres 2 tingkat lot tengah je. Murah le pada yang mampu kan. Rumah single storey pun boleh tahan gak harganya...kiranya org yang bergaji 1500-2000 memang boleh duduk rumah teres lah.


Jalan Seremban-Kuala Pilah ni semedang sesak walaupun cuti 3 hari je. Warga prihatin sungguh, kucing beranak punnnnn nak balik. Termasuk la aku dedulu. Jalan Kuala Pilah ni boleh sambung ke Kuantan, Terengganu, Kelantan, Muar, Cherating bla..bla.. Tak lupa kena lalu sini juga kalau nak ke Sri Menanti. Ehh..mai le sini cantik tau area Sri Menanti tu especially yg minat photography and golf.


Apa yang special kat Kuala Pilah?

Sebelum sampai ke KP kita akan lalu air terjun Ulu Bendul. Kalau nak camping ok jugak kat sini tapi untuk mandi-manda kureng sikit pada aku la. Lain kalilah aku tempek gambar ye bila bawa anak-anak mandi sambil skodeng. Dari Ulu Bendul tu jalan terussss....don't belok belok sampai le ke Kuala Pilah. KP ni tak semeriah pekan Bahau sebab Bahau tu dikelilingi oleh banyak kawasan felda so penduduk ramai kaki shopping pun ramai.

Kat KP ada 2 Uitm. Kampus besar di Beting baru  je dirasmikan tahun ni  (7km masuk ke dalam siap lalu kubur Cina lagik). Ada Kolej Jururawat Kementerian Kesihatan Malaysia tapi sekarang sedang diperbesarkan, ada kolej Yayasan Negeri Sembilan, ada rumah mak aku selain istana Yamtuan.

Makanan yang spesel kat sini gulai lomak cili api, rojak kat pasar and cendol jugak kat pasar n bus stand. Memang marvellous la cendol tuh. Aku makan sejak kecik lagi dari harga 5 kupang sampai singgit 8 kupang dah la ni. Tapi memang tak nyesal lah bayor. Kalu nak try tanya je kat mana bus stand atau pasar .. kalu tanya nama jalan haremmm ramai yang tak tau sama la dengan aku nih.


Area ni free wi fi tau!


Yang baju putih to bos dia. Siap dah masuk sokkabar dah kedai dia ni. Layanan 1st class.


Suka dia bila aku kata nak masukkan kat blog. Cendol lebih boleh?

Ye ye Raya!

Allah huakbar Allah huakbar Allah huakbar!

Laa ilah haillallah Allah huakbar

Allah huakbar walillallah ilham


Haa..inilah keluarga besar my MIL with 6 anak n 16 cucu. Cucu2nya sihat dan bulat tak padan gn mak pak dia org.

Mak sedara tgh siapkan anak sedara. High maintenance bdk ni...kami panggil mami jarum fsl tangan dan leher mengelip-ngelip saiz mami jarum





"The cucus " tapi tak cukup korum - yg kecik2 susah nak diarah


Aiman



Mat Jambu


4 buaya


My Heroes


Beraya kat rumah Tok Cik -acara wajib



Kat rumah Tok Ngah pulak -juga acara wajib. Sedih pulak bila sesekali berjumpa. 13 thn dulu msh sihat walafiat, now dah uzur. Mudah-mudahan dpt berjumpa lg slps ni



Kat rumah Tok Yu...bila muka aku nak ada ni weii?





On the way nak ke sebuah lg rumah ada eksiden pulak. Kesian brader nih..rosak hari raya dia, kete baru pulak tu. Kete lama aku tu kalu kena langgar pun aku...huwaaaaaaa...mati kutu le aku takde transport




Bapak mertua my BIL buat bisnes ni. Bukan batu nesan je corak2 Islamik yg selalu ada kat masjid pun dia buat. Makin maju aku tgk sbb 5 thn dulu bengkel kecik je but now fuiiyyyooo...


Tahun lps baru lah kutahu rupa2nya batu nisan utk lelaki n pmpuan berbeza bentuk. 5 thn dulu masa 1st time dtg sini aku melawak dgn my biras masa kitorang ddk2 kat bangku luar. Our dialog mcm ni,

"pakcik! nak batu 2"

"tanah bungkus asing ye" hehehheheh
(mudah2an aku smpat bertaubat sblm mati)






Mcm2 bentuk. Boleh booking


No credit card please.........



Nak tgk baby ni je sbnarnya, baru 7 hari. Eiiiii...geram!



Azmin ajak baby baik basikal. Ikutkan je lah



Gelang mak longgg...

Abang Najib buka puasa kat Serting

Ramai polis kat Jln Seremban-Kuala Pilah ptg smlm. Biasanya kalo polis ramai2 ni ada le sesapa nak mai kan... kalo sbb aku yg nak lalu takdak pasai la depa nak berkawad tgh panas nih. Kesian dia kena berdiri tgh panas terik, bulan posa lak tu. Harap2 dia pun posa


Masa lampu merah. Org dlm keta tu kenal dia kot sempat bertegur-sapa aku tgk.


Ohhh...ada org penting nak mai bukak posa..


Sambil2 jln aku tekan kamera. Yg aku nampak balai polis ni je yg paling meriah dgn bendera. Kat rumah aku pun tak beli lagi untuk ganti yg dah reput tu. Aku fikir gantung bendera ni penting utk anak2 kita. Walau mcm mana pun kita nyampahsss dgn pemimpin kita, ajarlah dia mencintai negara sendiri sebagaimana org Jepun n Korea fikirkan setiap kali bangun tidur, "apa yg boleh aku sumbangkan kepada negara aku hari ini?"






Mcm mana la treler ni boleh tersadai atas divider? Aku tgk driver dia bkn main susah hati mencangkung kat tepi lori. Org penting nak lalu ane...



Polis yg ada paku, takde paku pun ada


Terlebih sudah! Anak aku la punya keja nih. Aku suruh amik gmbr treler tu je.

Budget raya


Ada org suka hantar emel, kat fb jana2 duit ni. Kalau btl la ddk rumah tak kojo boleh MENJANA duit dah lama dah Syed Mokhtar n Vincent Tan tu terbongkang kat rumah tgu duit masuk. Nak duit kena kerja tak kiralah berpejabat di rumah atau di mana pun. Mcm aku ni dok menganga kat rumah mmg spai kiamat pun duit takkan masuk. Perniagaan dlm Islam melibatkan produk atau perkhimatan yang halal. Taja2 org ni apa bisnesnya?

Duit kat atas tu en suami bg pagi tadi. Ehh...cepat lak menuai bulan ni bang. Patut la aku nmpak dok mengira duit dlm gelap mcm penyamun mlm tadi...sdh gaji ghopenye...

Duit diberi dgn pesanan: Pandai2 lah adjust, rumah tak yah byr bln ni. Mana cukup ni....drvive shaft nak kena tkr, service kete, bla..bla.. Loan rmh tak byr pun takpe sbb dah terlebih byr tiap2 bulan nak cpt settle punya fasal.

Dan kalo ada kawan saya dan en suami yg masih berhutang membaca entry ni TOLONGGGGG lah byr ye. Raya dah nak dekat sklh pun 4 bln je lagi nak bukak. Selalunya time2 bln posa kami shopping kasut baju sklh (baju raya dah beli masa sale bln 5), mana yg patut ditukar kna la beli baru. Baju sklh anak aku bknnya kaler putih lagi...dah kopam! Bln 12 punya bajet utk bayar yuran n buku semata itupun dah mkn ribuan. Mcm thn ni, klr je dari pagar sklh terus hntr msj "Bang, pagi ni je sdh hbs 1200". Thn dpn lg la byk sbb ada yg ke secondary schl.

Hah! Apa lagi? Ada hutang? bayarlah!

Oghe Arab kecek klate

Dulu masa aku keja kat S Alam ada sorang lagi staf org neghoghi kat situ. Aku ni kalo ada org senegeri tak mau lidah aku ni menyebut i, u ..kelu beb! Aku berkomunikasi dialek nogoghi kat sumo staf n staf lain pun balas yg sama spai manager aku oghe klate tu kato "aku ni kat Seremban Br ke kat S Alam Br?" hehehehh...

Spai skrang gitu lah tak kira la ceo ke sapa2 ke...kalo dia org NS tak dapek den nak nolong...even our MB kalo dia ckp BM pun ada bunyi2 nogoghinya. Tak caya cuba dgr nt.

Aku rasa aku sesuai jd customer service exec ni sbb lidah aku ni mudah belajar dialek2 kat Msia ni, Kedah blh..Perak blh..Klate blh..Swak pun blh.. Sampaikan ada lecturer yg diimport dr India n Pakistan tu suka bangat kat aku sbb bila ckp dgn dia org kepala aku tergeleng2 sekali mcm dia buat tu (english lah, aku mana pandai bhsa Tamil nih).

Meh kita tgk mamat ni. Tak menghairankan sbb rasanya tg ramai blaja kat Mesir ni org2 Kelantan, Kedah, Terengganu.

Gambar2 Liga Super NS vs Perak

Ohhh baru kutahu rupa2nya Ayu Raudah ada kat Stadium Paroi hai tu..meneman, menonton n memberi semangat kpd Zaquan Adha le tu. Lan Pet2 pn ada katanya... Kalau lah ku tahu sedari awal boleh la aku buat muka kesian kat mintak msk kat restricted are tu...huhuhu..terlambat sudah!

I've tried to upload sekaligus 10 pics tp tak klr pulak but u can look thru my fb for the other pics. Photos taken using Canon 550D + 18-200mm. Masa amik gmba jauh2 ni la teringat balik kat 70-300mm yg dah ku let go bln 4 hr tu hmmmm..

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free