Showing posts with label isa samad. Show all posts
Showing posts with label isa samad. Show all posts

Buat keputusan dgn akal bkn dgn kuasa

One day i went to one of the politician office's in Jempol locality. Kena q u..rame beno peminatnya. Non- it to mention name lah ye karang dikata membodek pulaks.

Aku terdengar le cik kiah bertiga  ni ngadu kat YB tu tntg masjd/surau kek tompek dio tu..ntah pasal org menumpang ke pasal apa tak taulah sbb krg jelas pd pendengaran aku yg kat luar bilik tu. Yang pasti mereka minta pendapat YB tu blh ke tak nak kunci tempat awam tuh. Boleh ke? Tempat awam tu..bkn buat dr duit sorang umat atau satu2 parti politik. Tu pun nak tanya YB, boring YB tu agaknya takleh nak pikir sendiri.

YB ni jawab:
"Kito tak buleh kunci doh..dibuek ea kang ado musafir waktu pulak dah nak habih..disbbkan kito kunci mesojid tu dio tak dapek samayang, kang kok kito yang kono tanggung doso ea"

Waa...aku respek la kt dia. Tak kiralah dia jwb tu ikhlas ke tak tapi itulah jawapan yang menggunakan akal bukannya kuasa. Nantilah kok MB tanyo den bg taulah YB mano, buleh dio bertanding laie sok heheheh...
Bukannya spt tuttttt...bila dua puak bertelagah disuruhnya tutup surau, camana org dt2 situ nak berjemaah. Skrg ni ambik kau..merata2 blog org dok baraikan kisah peribadi dia. Malu..malu..walaupun buat muka tak malu.

Aiman demam

Aiman demam since Isnin. Dah 3 hari makn ubat tp baik sekejap je so hari ni bawa g hospital K Pilah.

Frankly, aku prefer hosp kerajaan kalau tk ramai org. Mcm hosp KP tu dari regtrn counter-jumpa doktr-ambil darah sampai la ke farmasi servis ok je. Mgkin tak ramai kot. Lagi satu ubatnya bagus. Utk kualiti ubat yg sama atau lebih baik, kalau kat klinik swasta hangus gak la dlm 25 hengget, tk masuk check darah lg tu. Itupun ada org berkira nak bayar rm1..tak paham aku.

Masa bersalinkan anak2 cuma sekali je aku pg private clinic. Yg lain2 sume sepita gomen. Biasanya aku bersalin sebelah pagi so sakitnya dh mula terasa sejak subuh lg, mmg takde selera nk jamah makanan la kan. Lepas je bersalin tgh hari depa hantar lauk kari ayam. Apa lagi...? Bedal je la labu! Kenapa ada org msh komplen lauk hosptal tak sedap? Aku rasa sedap apa?..Yg takde sambal belacan dgn budu je

PD lagi

Since kami spai awal kat PD hr tu kami singgah la kat masjid RAMD/Al-Mutaqilin (kalo tak silap) utk solat maghrib.

Masa nk spai kat bhg wuduk pompuan yg gelap kat bhg luar tu aku nampak sorang lelaki ddk kat tepi pintu. Aku pun terjenguk2 la tgk signage, dr jauh mcm logo pompuan bertudung, apahal lak jantan ni kat sini? Aku ni nak ambil air semayang, nk kena bukak tudung.. dlm pada terjenguk2 tu..

"kak nak semayang ka?" laa...pompuan cik jah..pelatih yg tgh training jd askar. Heheheh sori le ye

-----------------------------------------------------------------------------------

Cuti sekolah ni aku berazam nak bawa anak2 melawat muzium Tentera Darat kat Port Dickson tu. Depa tk merasa kehidupan jadi anak askar like me. Walaupun jd askar ni dah tak popular mcm dulu2 but i want them to know and understand the sacrifices that the arm forces have done to the country. Tinggal anak tinggal bini. Aku ingat lagi mak aku nangis dapat surat dari abah yg beraya dlm hutan lebih 20 thn dulu. Abah pernah patah tgn eksiden dlm hutan jugak.

Dulu we all ddk kat kem askar yg flat 2 bilik je. Sbgai bdk2 mmg best ddk dlm kem ni, lbh selamat dan seronok. Pg sklh naik 'feri sekolah'. Dulu heran gak apasal dpanggil feri sbb takde laut pun. Bila dh sklh baru tahu "...ferrying students to and from school". Tak sia2 blaja ckp omputeh. Satu petang tu ada sorang budak djh satu ni berak dlm seluar so sume bdk2 bsing la busuk..busuk..lps tu pakcik yg escort to kata "sapa tak tahan boleh turun!". La..kita org lak yg kna turun..kahkahkah..

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free