Showing posts with label exhibition. Show all posts
Showing posts with label exhibition. Show all posts

10th Anniversary of Royal Floria Putrajaya. Jom! Jom!

10th Anniversary of Royal Floria Putrajaya. Jom! Jom!


Jangan lupa untuk ke Floria Putrajaya, dah kali ke-10 dah ni.

Tempat : Anjung Floria Event Centre,
Precint 4, Putrajaya, Malaysia

Tarikh : 25 Ogos - 2 September 2018.

Masa : 9 pagi - 10.30 malam (Isnin-Khamis)
           9 pagi - 12 tengah malam (Jumaat-Ahad)


Beli tiket online dapat diskaun 20%, banyak tu. Lebih banyak maklumat dan gambar di sini.

Related image

International Street Photography Exhibition @ MATIC

International Street Photography Exhibition @ MATIC | Matic di Jalan Ampang sedang mengadakan pameran Fotografi jalanan antarabangsa yang akan berakhir 30 Mac ini. Pameran ini merupakan satu usaha yang baik supaya Matic sentiasa aktif dan menjadi tempat rujukan serta pertanyaan tentang pelancongan di Malaysia.




Jika anda jurugambar atau sekadar meminati fotografi atau sesaja tak dok mende nok buat eloklah pergi ke pameran di Matic ini untuk melihat kreativiti dan 'ketajaman mata' jurugambar lain. Untuk mendapatkan gambar yang menarik dan hebat kesabaran sangat diperlukan selain luck. Ilmu, latihan dan usaha perlu berterusan. Bukan boleh belajar di youtube saja, kena berguru. Guru pula tak semestinya yang caj kau beribu ringgit untuk pandai walaupun yang mahal itu selalu lebih baik.

Aku sendiri memang minat fotografi. Minat je lah, pandainya tidak hehe... Percaya tak kalau aku kata aku belajar menggunakan kamera Yachica FX-3 yang manual tu masa sekolah menengah? Bila ada duit sendiri pi beli yang otomatik, senang kononnya. Memang senang pun tapi kualiti gambar tak sama. Eh, yang adik-adik ni tahu ke kamera Yashica? Yang aku berulang nampak orang dok bertekak Nikon vs Canon jer... tahpape. Kalau ada kamera dslr terkini pun tapi guna setting otomatik saja lebih baik guna handphone. (#Uje mohon terasa hahahha....). Samsung P9 tu pun dah kebabommm lawa gambarnya.

Aku share sedikit gambar-gambar menarik yang dipamerkan. Ada gambar yang.... eh aku pun ada gambar macam ni! hahah gitu. Kiranya yang aku share ni menariklah di mataku. Photographer yang lain jangan berkecil hati ya because it's subjective.

by Azman Karib, Malaysia.

by Husni Munir, Indonesia.

by Jasper Tijano, Philippine.

by Dennis Lim, Malaysia.

by Kevin Lim, Malaysia.

Malaysia Tourism Centre (MaTiC)
109, Jalan Ampang,
50450, Kuala Lumpur,
Malaysia.

Telephone: 03 9235 4800 / 4900
Fax: 03 2162 1149
E-Mail: info@matic.gov.my
Website: http://www.matic.gov.my


Bagaimana untuk ke MATIC dengan pengangkutan awam?
Anda boleh menaiki LRT dan turun di Stesen Dang Wangi atau KLCC. Lebih dekat jika menaiki monorel dan turun di Stesen Bukit Nenas.





MATTA Fair 2017 kehilangan sesuatu?

MATTA Fair 2017 kehilangan sesuatu? Rasanya sudah dua tahun juga tak ke MATTA Fair, tempat jualan pakej pelancongan dan tiket penerbangan berskala besar yang secara tradisinya diadakan di Putra World Trade Centre (PWTC).

Image result for matta fair 2017

Aku ingatkan masuk free heheh... kena bayar RM4 seorang dewasa dan kita akan diberikan sebuah non-woven bag untuk meletakkan segala mak nenek brosur pakej pelancongan yang dijual. Aku ke Matta Fair edisi Mac tu pun nak support kengkawan yang membuka booth seperti Sarawak, Perak, Thailand, Negeri Sembilan, Terengganu, Selangor dan Halcent Discovery selain hendak melihat lihat pakej ke China dan Jepun. Aku terlewat sikit, orang Sarawak ada buat semacam contest la... siapa menari dengan penari mereka yang berpakaian tradisional tu dapat tiket percuma ke konsert Borneo Jazz / Rainforest Muzik Festival. Melepas! huhuu... terlambat sikit je.

Masuk je Merdeka Hall terus nampak Sarawak Pavilion. Sabah dan Sarawak selalu menjadi favourite destinations bagi Malaysian. Sarawak terkenal dengan kek lapis, pasar Serikin, gua, ikan terubuk masin dan lain-lain lagi. Tempat-tempat menarik di sekitar Kuching pun banyak, boleh baca di sini. Kami sekeluarga pun insyaAllah akan ke Kuching cuti sekolah hujung tahun nanti. Nak heret bebudak ni ke Fairy Cave. Senang je dapat free ticket Air Asia kali ni... pukul 1 pagi dah boleh tidur. Tidur sambil senyum bila dapat 8 tiket RM208 ! 😊😊😊 Laff u Tony Fernandez !

Selain Eropah aku juga teringin bebenor mengembara ke Jepun dan India. Orang kata kalau boleh survive di India maka boleh je hidup kalau tercampak ke mana-mana pun. Orang kata lah. Jepun pula memang sejak dulu aku berminat tapi very expensive lorrr... company husband aku tak pula dihantarnya staf berkursus ke sana, kalau tak boleh juga menumpang bilik hahah.... bilik dan tiket penerbangan yang perlukan bajet besar. Sabar dululah, manalah tahu ada rezeki. Tuah manusia siapalah yang tahu kan?? Kawan aku minta tolong tengokkan pakej ke Turki. Window shopping untuk orang membuatkan hati sendiri geram nak pergi.

Ada satu tempat di China yang aku teringin pergi tetapi masih blur lagi, tak tahu nak turun kapal terbang di mana. Bila dah ke Matta Fair baru nampak jalannya siap ternampak 'jalan lain' lagi hahahah.... tu yang malas pergi pameran pelancongan... banyak sangat tempat yang kita nampak, buat gigit jari je. Apa apa hal pun plan je dulu.. kalau ada rezeki sampailah tu.


Apa yang dapat dikumpul daripada MATTA Fair?
Selain brosur dan angan-angan, ini ha.. ↡ souvenir dari sana.


Selain Meroz Hotel, Regent juga hotel halal di Thailand.

Sila scan kod tu. dan lihat informasi yang terdapat di website www.tourismthailand.org/muslimfriendly .

Kalau ada yang berkenan kat kupon ni meh amik kat ai di Seremban ni. Ai belum ada plan ke Korea dalam masa terdekat. Express Train Discount Coupon ini laku sehingga 31 Disember 2017.



Negara-negara bukan Islam seperti Jepun, Thailand, Korea dan Taiwan sedang meningkatkan tawaran makanan dan perkhidmatan yang muslim friendly. Yang nak ke Thailand tu jangan lupa scan kod tu, macam-macam info ada dalam tu.


Panjang dah bercerita.. so what's missing?
Booth Tourism Malaysia (takde bajet kot).













Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free