Showing posts with label budget traveller. Show all posts
Showing posts with label budget traveller. Show all posts

Travelog Bandung - Day 5

Hari ni aku sarapan berat sikit teh o dgn roti n telur. Hari ni jugak terbangun lambat sbb capek sangat smlm n baru hari ni aku rasa air kat bilik air takde la sejuk sgt, boleh mandi lama sikit basuh minyak2 yang masih berbaki kat badan aku nih. Kat spa tu semalam aku mandi dah..ehh bila aku masuk bilik air tu air panas dah siap keluar dari shower tapi kejap je...lps tu sejuk semula tu yang mandi kejap je buang minyak urut.



Malam tadi aku dah settle kan room payment sebab tak mo kelam-kabut hari ni. Aku ni kekadang bengong jugak...pagi ni la baru nak cari bag hiking tu bcoz i really need it untuk punggah barang-barang yg dah dibeli and for another trip with my hubby later this year.





Sempat lagi beli ikan masin




Aku pergi balik kedai hari tu kat Pasar Baru masuk ikut pintu barat...ada dalam entry aku sebelum ni...banyak kedai baru bukak so senang la cari sebab org tak ramai। SA tu bagi harga last IDR120k...apalagi senyum la aku terus jadi. Bos dia tak mai lg masa tu, dia "pembuka rejeki pagi....." yo la tu...rejeki aku jugak heheheh....Hari tu bos dia bg 140k aku takmo. Aku senang je, kalo tak dpt beg tu aku minta je kotak kat kdai sebelah hotel॥


2 brg yang aku tak dpt beli:
1) mercun - murah beb!
2) bekas yg boleh tapis beras/letak mi berpenutup 10k je besar pulak tu

Kat Pasar Baru hganya 40k. Camana aku nak bawa?


Lps tu panggil taksi Gemah Ripah...tgu punya tunggu tak sampai aku call Bluebird pulak. Total masa menunggu 45 min, aku dah comeh dah. Flight pukul 12pm, 11.15 tutup dah check-in counter. Bila taksi sampai ja aku bilang,

"saya harus sampai ke bandara sebelum 11।15 pak"

"siap buk". Memang pun 10 min je dah sampai.

Duit rupiah aku tinggal beberapa keping je since drebar taxi tu sanggup terima RM aku bagi je 10 hengget. Aku bilang "terima kasih ya pak, uang ini lebih dari tambangnya..." Aku dah tak dan nak kira sebab nak cepat sedangkan aku suppose bayar dia rm5.50 je. Dah rezeki dia la tu atas kecuaian aku sendiri. Halalllll

Di airport kita wajib bayar airport tax IDR75k dgn wang rupiah ya..itupun aku tukar kat kaunter Air Asia. Since aku tak bayar harga luggage masa booking online hari tu kena la bayar kat sini. Lebih baik anda bayar siap2 masa booking lebih murah. Aku ni bukan apa, aku bukan kaki shopping oleh sebab itulah aku bawa backpack saja....... taklah kusangka trjebak sama huhuhhu.... Ntah berapa hengget aku kena untuk luggage seberat 13.3kg tu main bayor je dah tak boleh nak fikir lagi. Kat kaunter ni boleh bayar dengan ringgit kalo uang rupiah kamu sudah kehabisan macam aku.

Cun betul staf Air Asia tu cakap pun lembut (org kat sini mmg gitu ek?)

Awek ni mula2 malu siap sorok muka lagi tapi aku snap trs। Lepas tu dia pose utk aku tapi aku बिलांग"kamu jangan begitu, nt Tony Fernandez nampak" tu yg duduk elok balik tu....


Abg ni pun malu2 jugak tapi aku snap terus beberapa kpg। Ko encem bang...tu yang bubuh dalam blog aku tuh...


Mamat ni enterfrem aku nak bergambar dengan mak दिया




Indah sungguh...ada banyak lagi, tempek yang ini sudah la. If u all pergi nanti amik sendiri




Bdk sblh aku kata masa dia dtg hr tu stewardess lg cantik n comel




Welcome home to Malaysia। Keluar je dari arrival hall tu ...paneh॥paneh..

Aku sebenarnya takmo menyusahkan sapa2...nak balik naik bas aje tapi dah terlepas bas masa menunggu luggage। Org tu kata last bas ke Somban 3.30pm...sudah miss woooo


Awek sebelah aku yang sama2 menunggu bas pulak kata aku boleh naik bas yang ke KTM Nilai tapi kena tukar dulu kat KLIA, karang akak naik komuter kat Nilai. Dah 2 kali tukar...seksanya nak bawa barang banyak2 tu...

Akhirnya aku tpn adik aku tapi dia habis keje pukul 4 so aku pun mula menunggu.....


Siri Bosan 1




Siri Bosan II




Siri Bosan III




Bag kecik masa pergi, yang besar tu + hand luggage waktu balik


Tips ke Bandung:



  • Pakai kasut yang selesa, bawa light sweater mungkin perlu di malam hari


  • Jangan bawa banyak baju. Laundry ada hantar je lagi pun blouse muslimah sangat banyak di sini even baju renang muslimah mudah didapati walaupun bukan brand yang mahal tapi aku rasa kualitinya sama. Dulu aku beli untuk anak dara aku Arena seratus lebih masa sale, yang baru beli ni jauhhhhhh murah cantik pulak tu


  • Bawa uang yang banyak ya buk! RM500 takde makna walaupun anda bukan kaki shopping. Kat teksi yang mencekik pun banyak gak habis


  • Kalau tak minat dengan barang jualan being offered to u tolak je elok2.


  • Tkr duit kat Msia siap2 tp kalau tk ckp gak kat Lantai 3 Pasar Baru pun ada (hjg nak klr ke parking). Orang kata kalo tukar kat bank lambat, don't know la betul ke tak. If u still have uang Indon yg lama pun boleh tukar kat sini but they'll less 20% from the value


  • Reserve Rp75k for airport tax. Ni fix ye per person n extra baggage too.


  • Plan perjalanan anda. I advice u to go to tempat2 yang menarik dulu macam Mt. Tangkuban Perahu, Sari Ater Hot Springs, dll. Kalau pergi ramai2 set time n tmpat utk berjumpa semula sbb minat kita tak sama. Kalau mengekor je buang masa. And, kalau ikut trip ni be punctual


  • Nilai duit kita dengan dia tak sama so kalo beza stkt 5k toksahlah beria-ia menawar. Kalau nak datang balik kat mana2 kedai ingatkan nama kedai, lantai berapa, dekat lif ke dekat tangga ke...ada baaaanyakkkk kedai dalam Pasar Baru tu


  • Kalo nak senang kira duit buang 3 kosong yang kat belakang deno tu n darab dengan rates cthnya: Harga telekung IDR180,000...jenuh gak nak darab bahagi bagai....kira je 180 x 3.7 =? Kalau nk cpt darabkan aje dgn 4. Kalau darab 3 kita akan ketandusan uang nanti.


  • IDR1,000 = RM0.37


  • IDR10,000 = RM3.70


  • IDR100,000 = RM37.00


  • IDR1,000,000 = RM370.00


  • Cubalah local cuisine memang sedappppp...hari ni Nasi Padang, esok makanan Sunda, lusa ke warung Pak Chi Met, tulat ke sinun


  • Bawa backpack senang nak simpan barang yang dibeli tapi kat tempat yang ramai orang sandang kat depan lebih selamat. Wallet letak poket depan ler...Pakai kasut yg selesa


  • If the time permits u can visit Jakarta as well but please avoid going there on weekend....macet sekali! naik train better sebab boleh tengok pemandangan yang menarik.


  • Kalau nak beli ole-ole buat list nama lebih baik so that u won't overspent

Apa yg aku pelajari :

- orang Indon kat Bandung lebih lemah-lembut esp cewek2nya
- kalau kita dah pilih2 kain tapi tak jadi beli dia tak buat muka ketat dan mengumpat
- negara kita Malaysia lebih bersih
- IDR1k, 5k sangat besar nilainya di sini
- yang aku tau ada 2 brand kek yang utama iaitu Amanda n Kartika Sari dan ia juga dijual oleh penjaja2 jalanan

Semoga apa yang aku tuliskan dapat memberi gambaran yang lebih jelas kepada sesiapa yang mahu ke sana dan info ini serba sedikit dapat membantu perjalanan anda.

Jom! jom!
jom!!!!

Travelog Bandung - Day 3

Hari ni harus ke Hotel Unik berjumpa kengkawan yang baru sampai dair Malaysia malam tadi. We supposed to start our journey to Gunung Tangkuban Perahu at 8 am. Semangat betul nak berjalan kaki so staf hotel tu tunjukkanlah.

"Kamu ikut kanan kemudian bila kamu ikut jambatan kamu akan nampak stasion bla..bla.." Aku mengangguk macam faham betul.

Ni dekat je dengan hotel aku about 50m. Nampak kereta polisi tu? Haaa... beberapa tapak dari kereta tu ada balai polis yang tak berapa besar tapi masa awal pagi time meronda pukul 7 tu tak bawa kamera lak.


Kemudian aku mula salah jalan but it's okay sebenarnya sebab kalau tak silap kita takkan tahu benda/tempat/perkara baru. Yang di bawah ni terjumpa kat tepi jalan...kan benda baru tu..at least bagi aku la. Hinanya...tepi jalan pun jadi, macam kambing! Tak tahulah projek malam tadi ke subuh tadi, basah lagi tu..yuks!


Kalo tak sesat aku tak lalu kat sini sebab pelan asal nak pergi Jakarta naik train dah aku batalkan. Semua walking distance je dari by Moritz sementara aku tu.


Since aku mengejar masa so aku sewa "becak" je sebab nak cepat. Kat sini ojeg tak ada, kat Jakarta banyak la.
"saya mau ke Hotel Unik, berapa?"
"20 ribu"
"hah?! Ngak mau" aku pun pusing. Amboiiii...mcm tambang teksi. Dia ingat aku baru turun dari train agaknya...udah 3 hari dong..
"nanti! berapa neng? 10?"
"5 ribu"
"7 1/2"
"7 aja.."
Dia angguk aku pun naik. Itupun nak jatuh gak macam jakun je aku ni. Sambil kayuh tu dia tanya orang lain mana Jl Hj Akbar tu. Loo....silap jalan pulak aku dah le nak cepat. Yang bestnya dia boleh bawa lawan arus tu. Pak polisi kat Msia ni bersyukurlah ya sebab yang suka bawa kenderaan menyonsang ni mat rempit je yang lain-lain masih ikut peraturan walaupun not 100%. Tapi depa dah biasa agaknya walaupun bunyi hon kat sini memekak je tapi takde lak yang mencarut ke, yang tunjuk jari "f*** u!".

Update: depa hon sebab nak memotong sama macam di India. Pengalaman aku belum luas lagi.

Sampai kat hotel supirnya entah dimana tak smpai lg, rombongan kawan aku tu dok kena kerumun dengan perniaga ni spai aku pun terbeli jugaklah samurai tu 3 ekor.


Nak engrave pen terus pun boleh. Aku respect betul la cara mereka mencari duit walaupun sometimes a bit annoying jugak. Semua boleh. Mungkin akibat desakan hidup.


Tak jadi ke Tangkuban Perahu (volcano) sebab cik kiah semua nak pergi Pasar Baru...dah agak dah. Aku nak telefon pun tak boleh malam tadi sebab tak tau no prepaid kawan aku yang kat Indo, kalau tak dah ke Papandayan dengan group mat saleh kat hotel aku tuh. Pergi gunung berapi tu lagi best about 3 hours drive from Bandung.

Ni baru kat luar...


Kat dalam lagi haru...sosak!! Aku lemas..aku rimas! Lemas lemas pun sebag besar jugak bawa balik kiriman orang. (lepas ni tak boleh kirim dah)


Aku ada record area ni tapi lambat sangat nak upload, berejam nak nunggu.


Termalu-malu waiter tu bila kena snap. Dia boleh bawa hidangan untuk 1 meja tu sekaligus. Kalo aku mau jatuh berderai dah.


Gembira bila nasi dah depan mata. Ni masakan padang..dia akan hidang semua dan kira mana-mana yang dah kena usik je so kalau kita nak ambil lauk tengok dulu meja kawan kita. Kalo dia dah amik 1 lauk contohnya ayam sambal (biasanya 2 ketul dalam 1 prg) peghabih yang kat meja dia dulu so yang kat meja kita dia tak kira. Kalau sedap sangat nak tmbah lagi baru ambil yang lain.


Cantikkan restoran ni...kat area Sukajadi/Sirajadi, a bit to the north. Tempat orang berduit.



Lepas tu kami ke FO Rumah Mode..takdenye murah nko...tapi tempat ni memang cantik tertarik da bomb!


sat lg sambung ya nak p amik anak sat..

okay sambung kelik. Selain FO Rumah Mode kami ke Terminal Tas dan lain-lain. Aku ikut je kekadang duduk kat luar dengan supir sebab aku dah meronda on day 1 lagi. Cuma aku nak cari bag untuk hiking.... udah ketemu tetapi belum ketemu yang murah buk..

Guard yang gagah perkasa dah sound "hanya boleh berfotoin setakat ini aja buk" (dkt kounter dpn). Tgk bdk blkg tu menempel sekali. Aku mencari bag hiking sebenarnya..hari tu dah jmpa dah beg 140 ribu last price..... nk cari yang murah lagi memang tak jmpa le kat tempat cenggini


Kekadang dok kat luar je dengan supir kami Dadan n Anggak. Depa ni tak strict sgt 13 jam je. Anggak kata bininya tak dibenarkan bekerja...waduh2.....bini org Malaysia boleh pergi sampai Indonesia! hahaa..


Berdekatan Factory Outlet tu ada yang jual kek, T-shirt, ada kedai kerepek tapi aku belum beli lagi masa ni...di bawah: belut goreng..mau ngak?? Aku ngak mau0


Awwwwwww!!!!...............


Belek2 poster tp tak beli ponnnn...


Lepas ke FO Jln Riau tu kami balik ke hotel. Kalau aku jalan terus sampai tak larat jalan baru balik. Kat sebelah hotel Unik tu ada kedai kek n biskut Kartika Sari - penuh dengan orang Malaysia! Kaya betullah orang kita ni.....

Kek dia meriah kan?



Malam dinner kat Chihampelas. Area ni banyak jual jeans tapi aku tak berapa berkenan


Budak-budak kat atas ni kalo bikin album lepas tu jual kat Malaysia pasti meletop! Kita kan suka band Indo ni


Gayo kau jang....Azhar Mustapha dah jadi penyanyi sekarang.


Tempat ni namanya "BMK". Style order, dia bagi kertas dengan menu kita tick la mana-mana yang patut. Aku order Bakso Granat nampak macam best je.....bebola dagingnya 3 biji sebesar penumbuk aku ni ha dalam ada sambal punya podehh......tu la main order je........granat tu agaknya granit la kat sini, melatop! berasap telinga aku
 

to be continued...........

Pinggangku tak muat!

Masa sudah semakin singkat
adakah aku sempat
berdiet ketat?
agar pinggangku muat

oh..oh..

sungguh rasa tersiksa
menahan lapar dahaga
nak dapat saiz masa anak dara
tanpa niat puasa
hanya semata-mata
mahu bergaya kesini sana
hujung bulan ini pula

arghhhh...

macam tak sempat!



Yang blkg saiz 30 button fly boleh pakai tp tak selesa, yg depan saiz 29 cutting kecik mmg tak muat lorrrr...
If beli yg baru dgn saiz baru ia takkan memotivasikan aku utk kurus semula. Gimana sih? Masanya udah mampir. Adakah aku perlukan yg baru di Cihampelas?



Tak sabo nk bercuti

Tak blh tido le pulak mlm ni. Mgkn sbb semenjak dua menjak ni aku asik tdo jam 4 pg. Aku tgk kat blog mak merah kemain lagi dia jln2 ke London & Paris, best giler!

Dah lama btl tak g jenjalan ke luar negara. Ye la bila anak makin ramai n mkin bsr belanja pun bosa jugak. Aku dah congak2 nk pg Redang Island pun mkn ribuan hengget. Tu yg aku sentiasa exited tgu A Asia's sale. Ada org kata naik A Asia tak best sbb bkn full service mcm MAS takde mkn bagai. Abih nko byr mcm MAS ke? Cerewet tk memasal. Cuba bayangkan nk kape teghobang dr LCCT ke K Kinabalu 2.30 jam takde mkn dgn nk bas transnasional dr KL-K Pilah 2.30 jam takde mkn, ada beza?

Bulan dpn insyaallah nk ke Bandung tp spai la ni tk booking hotel lg (ada lak yg kata p Bandung pun nk kecoh. Dah tu je yg mampu). Aku dh survey cari room yg rege dlm 40-50 hengget je tp tk call depa lg. Bmbang gak kalau hotel penuh dek 'jutawan2' Malaysia ni. Dah la aku pg sensorang that 1st 2 days.

Nak p brjalan kna la cari kasut yg sesuai ndaknya org yg cam aku ni, mmg on feet. Takdenye aku nak nk taxi. Really backpackers style-jns pelancong tak berduit hehehhe... Setelah kuselongkar gobok kasut aku tuh tgal sport shoes yg ni je blh pakai, yg Reebok tu dak keras sbb tak di pakai bertahun2. Kasut ni dah terkopek kat depan tp tak koso la den nk boli yg baru sbb nt jadi cam Reebok tu jugak. Aku bukannya jenis org yg exercise nih, buat membazir je sekali lg. Dah dkt2 nak pg nt aku bawa le ke cobbler repair apa yg patut. Senang je cara aku padahal kalau nk buat sndiri pun boleh, beli gam tempek kt situ. Takpe la bg bisnes kt brader tu. Suede shoes H Puppies yg selalu aku pakai tu aku anto kat dia je kalo nk kiwi. Tak kuasa mak nak hitamkan tangan nyah...kemas je dia buat. Ada 1 lg tmpt tu aku pnh hntar utk kiwi jugak. Sekali tu si bapak yg buat tp tak berapa kemas lps tu dia kata "sok kalau maleh nak kiwi bawak dtg sini yo". Aku fhm maksudnya "hantar duit kau kek sini" tapi mcm kena perli lak. Tapi aku tak marah kat dia hahahha..

Jalan-jalan @ Port Dickson






Quite sometimes jugaklah i haven't visited PD. Since my job starts at 9pm so three of us 'menembak' kat beach dulu.

Best pg PD ni, best lagi if overnight kat sana. To me i prefer ddk chalet facing seaview. If ddk hotel pun yg floor nye rendah, kalau ddk tinggi2 mcm ddk kat flat pulak. Lagipun rakyat ramai2 nih payah skt nk turun naik. Kang dgn basah kuyup dr swmg pool msk lif nk atas lps tu trn balik lps tu karang towel ttgal lah, swmg cap tgl, itu ini tercicir..tak kuasa mak! Mngr hotel pun bg jelingan manja nt.

Sepanjang pantai tu ada hotel/resort. Aku pnh stay kat NUBE- banglo n room, motel apa ntah tak ingat dkt2 situ gak, Ilham resort. Ilham mmg best ...

Rasanya last yr 2 x aku pg PD. Masa kecik2 dulu abah selalu bw we all jln2, picnic kat situ. Tapi aku krg gemar melepak tepi pantai dr pagi ke petang. Dah le kulit aku color senja kalau kn jemur mkn lebam ler..Tapi kalau berehat2 kat bilik sambil baca buku mengadap ke laut dan ditiup angin sepoi2 bahasa..ahhh..indahnya.. Teringin bangat nk bertiduran kt Avilion-yg chalet terapung tu. Mmg best kata kwn2 yg dah pergi tapi regenye ponnn...berbaloi-baloi! Legend Water Chalet pn ada tp a bit far (aku ni bg iklan percuma lak kt dia org kan?). Aku lbh suka Avilion, dkt dgn tmpt mkn2, shoping2. Ada Baden Baden Bundle kat sebelah Bangi Kopitiam. Maju btl bisnes dia. Husband aku rembat beg Nike td. Suka la dia tapi bila spai rmh tadi baru nampak TIPU PUNYA maaa...ingatkan ori.

Jom jalan-jalan!!

Artikel Terbaru

Google+ Followers

Followers

Ping Blog

Blogged.my

Blogged.my

blogr.my

Auto Ping

Ping your blog, website, or RSS feed for Free